Skoči na vsebino

Hišni ljubljenčki

Tamburin

Recommended Posts

Svetujem ti da še enkrat dobro prebereš moj post in ostalo in malo razmisliš.

Tu je potem razlika med vzgojenimi in socializiranimi psi (ne šolanimi) in ostalimi.

Šolani psi so poglavje zase, da se razumemo.

Mimogrede, koliko psov si pa že vzgojila in socializirala? xsrcx

Pa še to, razlika je če imaš majhnega psa ali velikega. Majhnega psa lahko tudi s svojo močjo obvladaš če pride do kakšne "težave", velikega pa lahko samo z ukazi, seveda če je vzgojen (poslušen) in socializiran.

Vzgojila ene par (bolj problematičnih in so se super popravilik), pomagam v zavetišču občasno tudi že kar nekaj let, šolam svojo psico za psa reševalca (večina izpitov narejenih) in tudi učim v pasji šoli. Še kaj zanima? Povem tudi rezultate?

Eno je poleg in eno je hoja na sproščenem povodcu. Pol maš pa še pasemske značilnosti in predvsem vodnika, če to sploh je. Na silo se ne doseže kaj dosti mimogrede. Niti pri malem psu. In kje si ti prebrala, da se psa ne nauči določenih povelj. Vaja poleg ne odvadi vlečenja na povodcu, ker to ni isto. Če pa deluje na tvojem psu super. Pač niso vsi enaki, kot sem napisala.

Deli na socialnih omrežjih

Andreja, menda je ja vsakomur jasno da pes ne bo povsod hodil na poleg.

Obstajajo tudi zakonski predpisi kje mora biti na povodcu, kje je lahko brez, kje se lahko uporabi raztegljiv povodec.

In tam kjer mora biti na povodcu, je zaželjeno da zna hodit na poleg, da je naučen da takrat ne potegne.

Na povodcu mora biti na javnih mestih in tam kjer je predvideno večje število ljudi. Posebej zakon ne ločuje kratkega povodca in fleksija. In ponavljam poleg ni enak hoji na povodcu.

In ukaz "poleg" ni uporaben samo kadar je na povodcu, ukaz psu pomeni da se mora postaviti ob tvojo levo nogo tudi kadar ni pripet.

Npr. ko na sprehodu kjer je pes prost, srečaš skupino ljudi... x?x ...itd.

Ja poleg pride v tem primeru zelo prav.

Vzgojila ene par (bolj problematičnih in so se super popravilik), pomagam v zavetišču občasno tudi že kar nekaj let, šolam svojo psico za psa reševalca (večina izpitov narejenih) in tudi učim v pasji šoli. Še kaj zanima? Povem tudi rezultate?

Eno je poleg in eno je hoja na sproščenem povodcu. Pol maš pa še pasemske značilnosti in predvsem vodnika, če to sploh je. Na silo se ne doseže kaj dosti mimogrede. Niti pri malem psu. In kje si ti prebrala, da se psa ne nauči določenih povelj. Vaja poleg ne odvadi vlečenja na povodcu, ker to ni isto. Če pa deluje na tvojem psu super. Pač niso vsi enaki, kot sem napisala.

Ja....kaj naj rečem...super....

seveda, vsak pes je poglavje zase...

Moj pes, ko je na povodcu mi hodi ob nogi, sicer tudi brez povodca, ko je pa prost je pa prost...

Vsak po svoje nauči svojega kosmatinca. Vse to je individualno. Vsak si prilagaja stvari glede na možnosti in okolje kjer se sprehaja oziroma kjer živi.

kaj pa misliš s tem da se psa ne nauči določenih povelj?

Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo.

Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku.

Doživljamo sedanji trenutek.

Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan.

Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.

Samo danes lahko delujemo.

Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.

Luis L. Hay - Moč je v tebi

Malo čudno napisano ja... Se opravičujem.

V bistvu sem hotela napisat, da z mojim pisanjem ne pravim, da se psa tega ne uči, ampak da to dejansko v praksi in v večini primerov ne reši problema vlečenja. Ker pač vaja in sproščena hoja nista ista zadeva. Ker v prvem primeru je pes skoncentriran na vodnika v drugem pa je komot z možgančki na paši in se sproščeno giba v svojih mejah brez vlečenja. Ali je to krajši povodec ali fleksi.

Jaz sem pač zagovornik določene discipline, kajti vedno več je gonje proti lastnikom psov in psom.

Ko s psom srečujemo ljudi se moramo vedno zavedati da veliko ljudi ni prav srečnih če jih naš pes ovohava, nekateri se jih bojijo.... Nekateri lastniki psov imajo velike težave s poslušnostjo svojega psa, tako da..... no ja...

O pasjih zadevah bi lahko pisale in pisale, pa vendar bi bile stvari, ki bi ostale nedorečene...tako da...

Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.

Meni se pa ne zdi, da bi bile nedorečene. Končni rezultat bi moral biti vsaj podoben. Poti do tja je pa ogromno. V bistvu ima vsak človek svojega, če le kaj poskuša.

Pes nima kaj hodit do drugih ljudi in vse kar si napisala. se strinjam. Če bi se tega zavedali tudi ostali bi bilo super! Ne moremo vsiljevat našega načina življenja drugim, in pričakovat, da ga bodo vsi sprejeli. Ljudje imajo različne izkušnje s psi. Recimo moj oče, se jih boji.

Je pa treba začet najprej z osnovnošolsko matematiko, ne pa srednješolsko ;)

Pa ne ker pes nebi bil sposoben, ampak je njegov vodnik tisti, ki dela z njim. Ne mi. Torej se mora najprej on naučiti, kar traja dosti dlje x:o)x

O Robida - x^x lepo bilo tole prebrati.

Jaz sem v pasji šoli z našim pesjanarjem naravnost uživala. In on tudi, blazno učljiv pes tale naš cucek in še preden mi vodnik razložil tole okoli pohval sem jaz tole že furala. Kar normalno mi se zdelo, da pesjanar rabi pohvalo in priboljšek za ziher.

Edino kar pa je še pri nas vedno narobe je njegova netolerantnost do sosedovih mačk in drugih - predvsem velikih psov. Majhne še nekak stolerira, z velikimi pač ne.

In pol imam pretepaškega psa.

Hotla pa sem povedat, da sta dva od treh mačkersonov že pri hiši. Mucica Lina je čisto črna in zelo zvedava ter pogumna - mirno prenesla prvo srečanje s Carom, maček Muri pa tak črno bel muc, zelo prestrašen in šokiran tako zelo, da popraskal psa po gobcu. (ne bo tole dobro..) že lulal ta mlajši po postelji.

Skratka -veselo pri nas.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

hvala nataly

Če moje besede komu pomagajo mi je super.

Drugače pa za vzgojo tolerantnosti psa do muck potrebuješ ogromno potrpljenja.

Meni briardko ni uspelo naučiti tega, vendar vem da sem sama naredila nekaj napak. x:o)x

To vem danes.

Beauceron, ki ga imava pa prenaša vse živo. Vendar je spet potrebno kar precej potrpljenja in prigovarjanja vedno znova, da ne pozabi. Je pa tako, če sem odkrita, da se mu ravno ne da dosti da bi se podil za mucki. Domače tri pa sprejema in prenaša tudi v hiši.

lepo čitat vaše vzgojne izkušnje :palec: xDDx

Velikanka- novofudlanka je ubogala na besedo, ki je morala biti vabilo in ne ukaz.

Zanimivo.

Pokojna Mačka xsrcx je vedela, da ne sme na mizo in na kuhinske elemente, sprejela in se držala tega.

Tile dve kljuki :vragec: Kraljevič in Mr.president Obama, ju moram še naučiti kozjih molitvic xrolleyesx :vragec: x:o)x

Obama skače po ljudeh, Kraljevič odpira omare in hodi spat na Velikanove puloverje xg:Dx

Pa zbirčni Metki sta :vragec: :sniky: , ne vem več kaj narediti, skozi si zmišljujeta okoli hrane :(

Potem se zaradi tega z Velikanom spričkava, on zagovarja tezo, da sem ju tako scrkljala, da mačka že norca brijeta iz mene >_> ,

meni se zdi nedopustno, da bi kdo moral jesti nekaj, kar mu ni po godu... x:)x

No, enih čudovitih momentov s tema dvema kljukcema, dva različna karakterja, fini Kraljevič, nežen in bohemski :2src: , ki mi poje in mali Švaba, aristokratski, ki se drži kot Sfinga, a hkrati me pride zbudit ponoči >_> , ker bi se rad božal :2src:

Zjutraj ko vstanem, najprej naredim zajtrk njima, potem pa skuham kavo in naredim sok, pripravim sadje.

Potem se vsi preselimo na sanjsko teraso in med pitjem kave ju opazujem, kako po zajtrku najprej perfektno

umijeta in prečešeta kožušček, potem se malo igrata, potem gre Obama pulit bugavilejine cvetove :vragec: :angry: , potem pa je že čas, da se preselim v kopalnico in gresta z mano kot konsulenta za make up :P in še pred tem zvedavo iz varne distance opazujeta tuširanje, ko lezem iz banje nimam kam stopit, ker sta oba zleknjena na tepihu xrolleyesx x:Dx

Slednjič se poljubčkamo in poslovimo, jaz grem delat, onadva pa malo počivat v spalnico :huh: x:)x

Happy cats family xDDx

Saj sem tudi na Andrejo pozabila x:)x tudi hvala x:)x

Naš Žuček tudi vedel, da ne sme na mizo, da se lula in kaka zunaj ali pa v pesek in bil čuvaj boljši od psa - dobesedno renčal nad tujci ali pa dokler ni prepoznal, kdo leze po stopnicah. (me ful zabavalo tole), pa sprehajal se poleg in lazil poleg po gobe...uf ga pogrešam res. Še vedno.

Imamo pa zdaj torej 3 mačkone pri hiši. In ta zadnji je njegov sin. Vemo, da je, smo ga dobili na kraju zločina x;)x se s sosedovo mačko - ki je sicer nikakor ni prebavljal zelo ljubeče in strasno udejstvoval. Sicer sina njegov ni rumeni ampak sivi z rumenkastim odsevom. Nenavadno mače. In včeraj ga prinesla domov, ga dala gospodiču in že sta ležala na sedežni z glavo na pojštrčku. Mali Murček ga je zelo neprijazno sprejel, Lina pa ga povohala in divjarila dalje.

malo sem nejevoljna - rože doživljajo desant, zavese tudi. (glede na to, da bil Žučo en tak lenoben muc, ki mu bilo eno figo mar za dogajanje - ni čudno, da ednina miš, ki jo je po dolgem času ulovil bila zastrupljena.)

Pesjanar užaljen in za kazen poje vso hrano namenjeno mačkonom. Je pa zanimiv kako obrača glavo in leži pred njimi, ter jih opazuje. Že to je nekaj no.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

xsrcx xsrcx xsrcx xsrcx kako ste luštni s temi mačjimi zgodbicami :)

jaz pa zadnjič arhivirala fotke na net in se topila pri Tristanovih iz otroštva.. kaka mala crkica je bil pa kaka velika zverina je zrasel :)

pa kar ne morem verjet, da sva že 4 leta skupaj. tolk stvari se zgodilo v tem času...

http://farm4.static.flickr.com/3413/3620295220_cb555b893e.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3587/3634477057_ecfd603bd2.jpg

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kakšen mujček, Alijana :2src:

A poznaš tega?

Vedno sem si želela, da bi imela enega takega navihanca, čisto odlepila za njim

http://i421.photobucket.com/albums/pp299/Ruby1972/Tristan.jpg

No, sedaj imam pa dva Kljukca :2src:

Pa ena Lunatka bo kmalu sem lepila slike svojega kraljevskega krasotca :2src: xloveyx :hepko:

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kakšen mujček, Alijana :2src:

A poznaš tega?

Vedno sem si želela, da bi imela enega takega navihanca, čisto odlepila zanjim

http://i421.photobucket.com/albums/pp299/Ruby1972/Tristan.jpg

No, sedaj imam pa dva Kljukca :2src:

Ooo :2src: Tristana maš shranjenega :) na kolenih od mojega bivšega, sva glihkar bla na telefonu :)

evo, ena spešli zate, mačkon čist v elementu x:o)x

http://farm4.static.flickr.com/3375/3635288280_a108993e65.jpg

loesje

Spet nazaj -

Ampak še vedno se mi milo stori, ko sem iz Beograda domov prišvercala

mojega milega Kraljeviča, kak malček je bil, božec, tako s strahom gleda;

ga pripeljem domov in ga takoj skopam :inocent: , otrebim bolhic, posipam s smukcem :2src:

in posvetim v kraljevski red :lol:

http://i421.photobucket.com/albums/pp299/Ruby1972/Vinkosett20081.jpg

Uau, hvala Alijana!!!!!!

Evo sedaj pa ena zate, tole je moj scrkljanec:

http://i421.photobucket.com/albums/pp299/Ruby1972/100_0017.jpg

Tole je pa Mr.President Obama, :2src:

Tu spi z Velikanom. Velikan je dobil pomočnika- kavčeljubca :vragec:

http://i421.photobucket.com/albums/pp299/Ruby1972/100_0031.jpg

Mali Švaba :inocent:

http://i421.photobucket.com/albums/pp299/Ruby1972/100_0728.jpg

Joooj :2src: kaki srčki xsrcx

a to so skoz noter, a ne? razen na terasi? Tristan je zgubil dostop do spalnice, ker se je ''trebil'' (citiram fanta) na postlo in je blo pol polno peska.. je res, da jaz prej tega sploh nisem opazla, ko sem bla sama x:o)x

na kavč gre pa samo, če sem jaz tam.. Ivanu je mal zameril začetno spoznavanje (mene mu je prevzel, pa metanje ven iz spalnice in občasno iz dnevne, če je začel metat stvari iz polic...) in ga prenaša, ampak ni pa ravno njegov najljubši. škoda.. xnckrivx Ivan je zdaj ful prijazen z njim, sam ga mačk ne šlivi sploh x:Dx

drugače je pa čist zunanji maček postal.. ene 3x na dan ga vidim.. pa vsake tolk si vzame čas, da me mal pocrklja.. :)

loesje

Spet nazaj -

Guest Jeti

huh ... kak bi vsi ti mačkoni leteli v grmovje ali na drevo, da jih coprnica v živo zapaca x:Dx

so pa lepi :palec: ni kaj :2src:

včeraj se je lola igrala hišo. je prinesla ribje trpupelce razpadajoče do šotora s takim ponosom, da je bilo za zjokat se od sreče. najprej je rekla wuuwuuuf ko jo je dobila, je šla takoj tia pogledat kaj dogaja.

da nam ne zmanjka hrane, ... x^x

zvečer sem prižgala taborni ogenj... tia me drži na dieti... ipd. x:)x je bila tečna, vzela prepečence in renčala name, ko se jih probala dobit nazaj. ma so res... kot živi ljudje...

lpp

Joooj :2src: kaki srčki xsrcx

a to so skoz noter, a ne? razen na terasi? Tristan je zgubil dostop do spalnice, ker se je ''trebil'' (citiram fanta) na postlo in je blo pol polno peska.. je res, da jaz prej tega sploh nisem opazla, ko sem bla sama x:o)x

na kavč gre pa samo, če sem jaz tam.. Ivanu je mal zameril začetno spoznavanje (mene mu je prevzel, pa metanje ven iz spalnice in občasno iz dnevne, če je začel metat stvari iz polic...) in ga prenaša, ampak ni pa ravno njegov najljubši. škoda.. xnckrivx Ivan je zdaj ful prijazen z njim, sam ga mačk ne šlivi sploh x:Dx

drugače je pa čist zunanji maček postal.. ene 3x na dan ga vidim.. pa vsake tolk si vzame čas, da me mal pocrklja.. :)

Trebiti :P , kakšen odličen slovenski izraz :2src:

Moji mački se tudi dobesedno trebijo x:Dx , pa Velikanu rečem, naj otrebi mačke, kar pomeni česanje, čiščenje ušes in pranje tac pod pipo... x:Dx

Lepo si je Ivan zafural Tristanovo prijateljstvo... x8Dx , žal običajno ni pomoči :inocent:

Drugače pa ja, moja sta v stanovanju in veliki terasi in imata še ogromno strehe in dimnikov na razpoalgo :o|o:

huh ... kak bi vsi ti mačkoni leteli v grmovje ali na drevo, da jih coprnica v živo zapaca x:Dx

so pa lepi :palec: ni kaj :2src:

Hvala Jeti xsrcx

:2src: :2src: :2src:

Kako luškani mucki! Bi ga še jaz imela... ČE moj kuža ne bi bil tako scrkljan. Vedno more biti v središču pozornosti, dela lahko, kar mu zapaše in me kar nekaj časa ignorira, če pred njim pobožam kakšno drugo žival. :eek: :eek:

Je pa eden izmed redkih, ki se rad umiva (kopa v banji) in obožuje veterinarja.

Mi je pa super videti vsa ta scrkljana bitja tukaj, ker se potem jaz ne počutim čisto zmešano, ker se dovolila, da je moj tak gazda x:px

Kar se pa vzgoje tiče... meni je glavno, da nikamor ne gre sam, pride k nogi takoj ko sliši avto (v primeru da je odvezan kje), ne grize, je prijazen do drugih živali in da je priden v avtu. Ostalo mi je trivialno. Če je lahko kot puppy skakal po vseh kavčih in posteljah, definitvno lahko tudi zdaj (čeprav to pomeni, da se mu moram jaz odmikati in včasih spim čisto na robi postelje) x:Ix .

Čeprav po mojih izkušnjah...se ga da vedno kaj novega naučiti.

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

:2src: :2src: :2src:

Kako luškani mucki! Bi ga še jaz imela... ČE moj kuža ne bi bil tako scrkljan. Vedno more biti v središču pozornosti, dela lahko, kar mu zapaše in me kar nekaj časa ignorira, če pred njim pobožam kakšno drugo žival. :eek: :eek:

Je pa eden izmed redkih, ki se rad umiva (kopa v banji) in obožuje veterinarja.

Mi je pa super videti vsa ta scrkljana bitja tukaj, ker se potem jaz ne počutim čisto zmešano, ker se dovolila, da je moj tak gazda x:px

Kar se pa vzgoje tiče... meni je glavno, da nikamor ne gre sam, pride k nogi takoj ko sliši avto (v primeru da je odvezan kje), ne grize, je prijazen do drugih živali in da je priden v avtu. Ostalo mi je trivialno. Če je lahko kot puppy skakal po vseh kavčih in posteljah, definitvno lahko tudi zdaj (čeprav to pomeni, da se mu moram jaz odmikati in včasih spim čisto na robi postelje) x:Ix .

Čeprav po mojih izkušnjah...se ga da vedno kaj novega naučiti.

Michelle xsrcx , nikar ne reci tega meni dvakrat x:px , da nočeš mačka namreč....

Tudi Mysti je zgolj prisosetvovala pri predaji rodovnika, potem pa odprla zloženko...no,

še na forum ne utegne več x:Dx , komaj, da je poslala trizložni sms, x:Dx , je polno zaposlena

mačja mati postala xDDx :2src: xDDx

Sicer pa, zakaj ne bi razvajali svoje ljubčke :2src: ? Naša čudovita bitja, ki nam polnijo življenja, nam delajo odlično družbo, nas imajo radi in sploh? Zakaj jim ne bi omogočali najboljše hrane in oskrbe? Zakaj ne bi z njimi delili v vseh smislih življenje, pa tudi svoje kavče in postelje? Saj so z nami in pri nas po NAŠI volji, ne svoji.

Meni se zdi, da so scrkljane živali pravzaprav srečne. Jaz sem tudi zelo razvajena in hedonist na kvadrat, ljubiteljica vsega dobrega in lepega. In okoli mene morajo vsi dobro nahranjeni, vedri in zadovoljni s skupnim življenjem.

x:)x

Interaktivnost učenja- se strinjam, proces, ki traja vse življenje, tudi pri človeku.

Mysti, povej izkušnje, slikice!!!! :2src: :2src: Sej vem, da je cukerček!

Nisem ti pa nič pisala, ker sem vedla, da boš busy x;)x

Sicer pa, zakaj ne bi razvajali svoje ljubčke :2src: ? Naša čudovita bitja, ki nam polnijo življenja, nam delajo odlično družbo, nas imajo radi in sploh? Zakaj jim ne bi omogočali najboljše hrane in oskrbe? Zakaj ne bi z njimi delili v vseh smislih življenje, pa tudi svoje kavče in postelje? Saj so z nami in pri nas po NAŠI volji, ne svoji.

x:)x

Interaktivnost učenja- se strinjam, proces, ki traja vse življenje, tudi pri človeku.

:palec: :palec: :palec: :palec: Se popolnoma strinjam!

Nasplošno sem hudo alergična na tiste, ki imajo psa na 2 meterski verigi pred hišo in ga niti pobožajo ne in se bom borila za višje kazni glede zlorabe živali v Sloveniji. Pa sem videla, slišala, se pogovarjala o teh zadevah z mnogo ljudmi (predvsem so hude zgodbe iz zavetišč in KMETIJ!!), ampak me še vedno prizadane.

Prav tako ne bi mogla bit s človekom, ki mu ni nekaj naravnega, da se pes pritihotapi k tebi na kavč oz. posteljo. x;)x Živali imam že od 6 leta in so mi toliko dale, da je vredno vsakega pogriženega kosa pohištva in dlake, ki jo moram odstranit. Čeprav z "pasjim vandalizmom" nisem imela večjih problemov x:)x

Me veseli, da smo taki! :2src:

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...