Skoči na vsebino

kako naj ji pomagam

srečnica

Recommended Posts

zlata ribica pomagaj:v ljubljani v kliničnem imam prijateljico, ki se bojuje za življenje,niti kemoterapija ne pride več v poštev.ne vem kako naj ji pomagam ker se je zaprla vase,rada bi ji začela pisati pisma, vsakodnevna, pa ne vem kako naj se tega lotim.A mi lahko kdo svetuje,prosim.
Deli na socialnih omrežjih

Piši ji vsakodnevno lepa pisma ljubezni in podpore (kar ti je prišlo na misel in očitno je to nekaj, kar se ti zdi, da bi bilo kul, navsezadnje jo dobro poznaš).

Ne obupaj in ne sprejmi 'za gotovo' teh postavk, da nekaj ne pride več v poštev, predvsem pa jo podpiraj pri njenih odločitvah, jo sprejemaj in jo imej rada, tako kot je že zdaj :) (in ne šele take, ki kao bo, ko se bo pozdravila, s tem mislim, da ne sprejmi nase njenega obvladovanja njenih težav - ne skušaj je prisiliti, da bo najboljša Ona, kakor se tebi zdi, pač pa jo imej rada, najboljšo Njo, kakršna je).

Če bi dejansko bilo samo par dni še, ji jih gotovo ne bi hotela *pokvariti* s tem, da jo ali karkoli njenega spreminjaš (kar pomeni, da bi jo skušala prepričat v svoje videnje njenih težav ali rešitve njenih težav).

Če ti reče, da hoče gledat sončni zahod, ne bodi pametnejša od nje zanjo [in je recimo peljat v bolnico], pač pa jo pelji gledat sončni zahod, morda bo zadnji.

Zelo velika verjetnost pa je, da ne bo (zadnji). xupx

xwizardx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Srecnica , se strijam z Marso :palec: , da ji stoj ob strani, ampak ne vsiljuj svojih idej. Ko si namrec recimo da malo bolj resno bolan, ti veliko ljudi zacne modrovati v vseh smislih, kako se to zadevo da resit in pozdravit in so taki komentarji zoprni in utrujajoci. Enostavno bodi se naprej njena prijateljica , tako kot si zdaj in tako ji bos lahko pomagala xsrcx
Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Guest Hekate

Prijatelja spoznaš ko imaš 'težave'. Včasih nimaš niti te ''sreče''.

Žalostno pa je, da so ''prijatlji'' dobesedno prijatelji, samo ko imaš težave. Če jih ''nimaš'' (tapravih težav, po njihovem okusu o 'tapravem'), potem ti lahko postanejo celo sovražniki.

Pravijo, da imaš toliko sovražnikov, kolikor veljaš. Sedaj je prepozno, ampak prijatelj v težavah se lahko nasmehne ob dejstvu, da vse nas prej ko slej to že čaka.

Konec.

Kakšnega prej, drugega pozneje. Tukaj ni žalosti. Le spoznanje človeške minljivosti in nemoči. Prijatelj pa lahko pomaga samo če zares razume kaj doživlja drugi prijatelj. In to je težko ali celo nemogoče izraziti z besedami.

Malo filozofiram, ampak tolko v vednost z moje strani, če si kaj razumela, ''srečnica''.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

Prijatelja spoznaš ko imaš 'težave'. Včasih nimaš niti te ''sreče''.

Žalostno pa je, da so ''prijatlji'' dobesedno prijatelji, samo ko imaš težave. Če jih ''nimaš'' (tapravih težav, po njihovem okusu o 'tapravem'), potem ti lahko postanejo celo sovražniki.

Pravijo, da imaš toliko sovražnikov, kolikor veljaš. Sedaj je prepozno, ampak prijatelj v težavah se lahko nasmehne ob dejstvu, da vse nas prej ko slej to že čaka.

Konec.

Kakšnega prej, drugega pozneje. Tukaj ni žalosti. Le spoznanje človeške minljivosti in nemoči. Prijatelj pa lahko pomaga samo če zares razume kaj doživlja drugi prijatelj. In to je težko ali celo nemogoče izraziti z besedami.

Malo filozofiram, ampak tolko v vednost z moje strani, če si kaj razumela, ''srečnica''.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

Nič ne filozofiraš xcivx , kar Dobro si Povedala xsrcx

Z Besedami pa se to da Lepo Izraziti , in sicer :

- Pomoč prijatelja z :" Sočutjem, ki je Krona Ljubezni " xsrcx xsrcx xsrcx

To je To xsrcx

Grem zdaj gume menjat x8Dx

Lp + xsrcx

Hvala, Bojante! http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Jaz sem nevreden, ... Zahvali se Tistemu ki je Nad Vsem in je Čista Ljubezen - Samo Življenje Samo xsrcx

Od Njega sem namreč vse to Izvedel, in dobil xsrcx

Lp + #

Naslov in vsebina teme: "Kako naj ji pomagam?"

Mogoče gresta lahko vidva 'filozofirat' v kakšne druge teme, ki jih je na tisoče? :)

Tisti, ki pride na kak forum nekaj vprašat, kar ga tare, morda bolj 'pije' (morebitne) napisane besede, nasvete...

Išče nekaj v njih...

No morda Srečnica najde kaj notri oz. 'te je razumela' (Hekate), ampak jaz te recimo nisem in ne vidim niti enega nasveta notri ali česa takega, kar bi kakorkoli nakazovalo, kako naj Srečnica pomaga svoji prijateljici (kar nas je v bistvu prosila)...

...........

Kako si, Srečnica?

Si že začela pisat lepa pisma? :)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Guest Hekate

Naslov in vsebina teme: "Kako naj ji pomagam?"

Mogoče gresta lahko vidva 'filozofirat' v kakšne druge teme, ki jih je na tisoče? :)

Tisti, ki pride na kak forum nekaj vprašat, kar ga tare, morda bolj 'pije' (morebitne) napisane besede, nasvete...

Išče nekaj v njih...

No morda Srečnica najde kaj notri oz. 'te je razumela' (Hekate), ampak jaz te recimo nisem in ne vidim niti enega nasveta notri ali česa takega, kar bi kakorkoli nakazovalo, kako naj Srečnica pomaga svoji prijateljici (kar nas je v bistvu prosila)...

...........

To je tvoj problem, če nisi razumela.

Mislim, da sem bila jasna. Še preveč. Včasih je resnica lahko neprijetna.

Mogoče lahko bolj po domače povem, da bo jasno tudi bolj preprostim...

Če nekaj čutiš do ene osebe, vse pride od srca, iz globine duše. Spontano. Če srečnica ne ve kaj bi, očitno ni na enaki valovni dolžini tiste osebe oziroma je ne čuti. Je pa lepo od nje, da se trudi.

Upam, da je našla odgovore, ki jih je iskala.

Sicer pa, kot pravi Bojante, sem 'jaz' nevredna v tem smislu. Pač sem izrazila svoje mnenje. Če ti ni prav kaj pišem, me pa skenslaj. Sej si ti šef...ki kao osebno ne rabi šefe v svojem lajfu. Sicer, sem te pa že predlagala za predsednico. Malo v hecu, ampak očitno imaš pridige samo za nekatere.

Na koncu, ponavljam, bo pa prej ko slej konec za vsakogar. Pa to si nisem sama izmislila. To se je tvoja opevana narava.

Oprosti, če sem preveč neposredna danes. Nič resno osebnega. Mal bom šla ven na svež zrak, pol se pa vrnem čist druga. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/sorry.gif

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Za začetek...

Vizita.si - Kako ravnati z rakavimi bolniki?

Če hočeš pisati klasična pisma lepo, moraš pa najprej vedeti naslov bolnice, oddelek, itd. Se pa tega danes skoraj ne uporablja več...je pa pri takih bolnikih osebni stik, fizični stik, pogovor o bilo čem ponavadi, kakšna pijača, sprehod bolj spodbuden (če ne more hoditi, se jo odpelje z vozičkom)...včasih je samo bližina dovolj, tudi če se ne govori veliko...človek nekako dobi občutek, da je še nekomu mar, da mu ni vseeno, razen staršev seveda...To pride bolj v poštev, če nisi preveč oddaljena. V nasprotnem primeru se jo lahko pokliče tudi po mobiju, pošlje kakšen SMS...seveda, če ima telefon...

Če se neka oseba sama odloči, da se bo zaprla, mu ne more nihče pomagat, razen če se sama ne odloči da se bo malo odprla...tukaj je pa ravno osebni stik, pogovor in ostali psihološki prijemi prvi korak k temu...nekaterim koristi humorističen pristop, podobno kot ga imajo rdeči noski...x:)x

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Če se neka oseba sama odloči, da se bo zaprla, mu ne more nihče pomagat, razen če se sama ne odloči da se bo malo odprla...tukaj je pa ravno osebni stik, pogovor

se zelo strinjam. itak.

in ostali psihološki prijemi prvi korak k temu...

To pa je že delikatno.

Prijatelj pač lahko pomaga s prisotnostjo, sprejemanjem in ljubeznijo, glede na to pa, da je prijatelj, ima torej tudi osebni stik, to osebo zelo dobro pozna itd. - se pravi lahko ravna samo kot človek-prijatelj.

Drugače pa kdo kdaj potrebuje na prvem mestu strokovno oz. zdravniško pomoč in večina običajnih ljudi za tako pomoč ni usposobljenih.

Se pravi psihična podpora je okej, psihološki prijemi pa že 'prijemajo', zato se je v to občutljivo spuščati oz. je to bolje prepustiti strokovnjakom.

Mislim, da zagotovo obstaja taka pomoč (strokovna psihološka) tudi v primeru bolnikov z rakom.

Včasih torej zgolj prijateljska podpora preprosto ni dovolj, večina pa nas ni usposobljenih in če oseba zavrača osebni stik, zaupa pa stroki, je treba spoštovati njeno odločitev in jo potemtakem podpirati bolj *od daleč*.

Hočem reči, da ko ima oseba raka, se mora tudi zdravit, ne samo obdat s prijatelji in ljubeznijo (čeprav to dvoje seveda pomaga zraven).

Picasso

se zelo strinjam. itak.

To pa je že delikatno.

Prijatelj pač lahko pomaga s prisotnostjo, sprejemanjem in ljubeznijo, glede na to pa, da je prijatelj, ima torej tudi osebni stik, to osebo zelo dobro pozna itd. - se pravi lahko ravna samo kot človek-prijatelj.

Drugače pa kdo kdaj potrebuje na prvem mestu strokovno oz. zdravniško pomoč in večina običajnih ljudi za tako pomoč ni usposobljenih.

Se pravi psihična podpora je okej, psihološki prijemi pa že 'prijemajo', zato se je v to občutljivo spuščati oz. je to bolje prepustiti strokovnjakom.

Mislim, da zagotovo obstaja taka pomoč (strokovna psihološka) tudi v primeru bolnikov z rakom.

Včasih torej zgolj prijateljska podpora preprosto ni dovolj, večina pa nas ni usposobljenih in če oseba zavrača osebni stik, zaupa pa stroki, je treba spoštovati njeno odločitev in jo potemtakem podpirati bolj *od daleč*.

Hočem reči, da ko ima oseba raka, se mora tudi zdravit, ne samo obdat s prijatelji in ljubeznijo (čeprav to dvoje seveda pomaga zraven).

To se pa zelo strinjam Marsa. Važno je, da si prijatelj, da mu daš vedet, da ti lahko izrazi čisto vse, strahove, bolečine. Po drugi strani se je pa dobro obrniti na pomoč skupinam za pomoč v določeni bolezni ali žal, celo društvu Hospic :C: . Iz svojih izkušenj ti lahko dajo še najboljši nasvet.

To se pa zelo strinjam Marsa. Važno je, da si prijatelj, da mu daš vedet, da ti lahko izrazi čisto vse, strahove, bolečine. Po drugi strani se je pa dobro obrniti na pomoč skupinam za pomoč v določeni bolezni ali žal, celo društvu Hospic :C: . Iz svojih izkušenj ti lahko dajo še najboljši nasvet.

Ne razumem dobro tega; če ima tvoj odrasel prijatelj raka in se je odločil za medicinsko obravnavo (kemoterapijo), se naj kdo obrne na pomoč skupinam za pomoč?

Njegov prijatelj?

Ampak saj ta oseba z rakom ni otrok, to je degradiranje njene volje in njene odrasle osebnosti...

Sama k sreči nimam take situacije, imam pa še kar v bližini eno osebo z rakom, ki pač preizkuša razne metode in pristope in se o vsem sicer posvetuje z bližnjimi, vendar odloča pa ona. Ne predstavljam si, da bi druga prijateljica, sestra, mama, kdorkoli, se obračal na neke skupine, če je odrasla oseba si sama že izbrala pot in način.

Picasso

Nisem vredu obrazložila. Torej, če bi jaz kot prijateljica bila v dvomih, kako naj stojim ob strani prijatelju, ki je hudo bolan, kar je seveda pogojeno s tem, če me nekdo v takih trenutkih sploh želi ob sebi, bi se morda pogovorila tudi z osebo, ki ima več izkušenj na tem področju. Namreč, pogosto nekoga spodbujamo tudi z lažnim upanjem. Je to prav ali ne? Skratka, iskrenost je vedno tista, ki se jo najbolj začuti, vendar, je iskrenost vedno primerna?

"Psihološko" je v zgornjem kontekstu mišljeno mimo ovinkov...ta pojem ima v različnih kontekstih lahko različen pomen in ne vedno tak kot ljudje mislijo...a je kaj drugače če uporabim pojem "duševni prijem"...po slovarju SSKJ je to eno in isto...x;)x

Oseba x lahko osebo y pozna v nulo...točno ve katera stvar jo lahko vrže iz tira in katero jo kao pomiri...katere stvari rada je, pije, kaj bere, gleda, kakšno muziko posluša...kaj mu ne paše...tudi učenci v šoli hitro naštudirajo prfokse, čemu daje več poudarka, kaj zahteva, koliko ga lahko znervira, ipd...pa za to ni treba biti noben strokovnjak z diplomo...razen če mi kdo pove kakšen boljši izraz za take in podobne primere...x;)x

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Nisem vredu obrazložila. Torej, če bi jaz kot prijateljica bila v dvomih, kako naj stojim ob strani prijatelju, ki je hudo bolan, kar je seveda pogojeno s tem, če me nekdo v takih trenutkih sploh želi ob sebi, bi se morda pogovorila tudi z osebo, ki ima več izkušenj na tem področju. Namreč, pogosto nekoga spodbujamo tudi z lažnim upanjem. Je to prav ali ne? Skratka, iskrenost je vedno tista, ki se jo najbolj začuti, vendar, je iskrenost vedno primerna?

Iskrenost žal ni vedno najbolj primerna.

Ampak potem pa pišeš, 'z lažnim upanjem'...

Tako da očitno sva se malo zaplezali.

Se pravi laž ni okej, iskrenost pa tudi ne. :)

V glavnem, če imaš ti upanje zanjo in jo spodbujaš, potem to ni lažno upanje, saj ti vanj verjameš.

Vsekakor po mojem boljše, kot pa iskrenost v smislu dokončnosti, npr.: zdravniki dajo tej in tej osebi samo še mesec življenja in ti to kupiš in si kao samo iskren, če ji to potrjuješ oz. jemlješ kot dokončno dejstvo.

Se mi zdi vedno boljše, da rečeš, da šanse so (četudi zelo majhne, praktično tako majhne, da se ne zdijo realne), kot da določiš, da šans sploh ni.

Poleg tega je treba vedeti, da nekateri ljudje so si dejansko pozdravili raka; žal jih je manj od tistih, ki ga niso. Ampak vseeno, to pomeni da možnost je.

Picasso

Oseba x lahko osebo y pozna v nulo...točno ve katera stvar jo lahko vrže iz tira in katero jo kao pomiri...katere stvari rada je, pije, kaj bere, gleda, kakšno muziko posluša...kaj mu ne paše...tudi učenci v šoli hitro naštudirajo prfokse, čemu daje več poudarka, kaj zahteva, koliko ga lahko znervira, ipd...pa za to ni treba biti noben strokovnjak z diplomo...razen če mi kdo pove kakšen boljši izraz za take in podobne primere...x;)x

Ja razumem. Res je.

Nekakšen predpogoj je torej, da osebo zelo dobro poznaš. Logično, če si njen prijatelj. Veš kakšna je, kadar je taka ali drugačna situacija. Preživel si že kaj z njo...

Torej Srečnica najbolje ve, kakšen način ubrati, saj svojo prijateljico pozna.

Mi pa je ne poznamo, ne vemo, kakšna je, kaj bi njej delalo.

Na daljavo, če ne poznaš situacije, če človeka še nisi nikoli videl, ne veš nič o njem (razen par stavkov nekoga, ki ga prav tako ne poznaš), težko svetuješ kaj drugega, razen splošnega.

Težko se je vživljati v take situacije...

Jaz recimo že vem, kako bi ravnala v primeru vsake svoje prijateljice, to pa zato, ker točno za vsako vem, za koga in kakšno osebo gre in predvsem bi se o tem kaj pogovarjali, se pravi bi mi zaupala - ker sem njena prijateljica.

recimo da pa nekoga sploh ne bi poznala (kot je v tem primeru) ali samo bežno, bi pa težko kaj konkretnejšega svetovala, ker je vsaka zgodba zase unikatna in ker nimam predhodnih izkušenj, niti nisem usposobljena.

Ko pa pride do takih situacij, pa sam nekako pač ravnaš, upaš da je prav oz. se ravnaš po občutku.

Npr. nekateri oz. praktično vsi moji prijatelji me cenijo zaradi moje iskrenosti, tako vem, kaj si bi vsak od njih želel od mene.

Za druge pa je težko govorit, prepričana pa sem, da se ne bi vsi odzivali enako (niso vsi pripravljeni na iskrenost ali 'moj način').

Skratka, v bistvu menim, da če z nekom nimaš osebnega kontakta oz. tak kontakt oseba zavrača (kot je to v primeru Srečnice), ji v bistvu ne moreš pomagati, razen tega seveda, da ji želiš vse dobro in lepo in ji od daleč pošiljaš ljubezen in zdravilno, pozitivno energijo - kar pa Srečnica že počne.

Picasso

Ja razumem. Res je.

Nekakšen predpogoj je torej, da osebo zelo dobro poznaš. Logično, če si njen prijatelj. Veš kakšna je, kadar je taka ali drugačna situacija. Preživel si že kaj z njo...

Torej Srečnica najbolje ve, kakšen način ubrati, saj svojo prijateljico pozna.

Mi pa je ne poznamo, ne vemo, kakšna je, kaj bi njej delalo.

Na daljavo, če ne poznaš situacije, če človeka še nisi nikoli videl, ne veš nič o njem (razen par stavkov nekoga, ki ga prav tako ne poznaš), težko svetuješ kaj drugega, razen splošnega.

Težko se je vživljati v take situacije...

Jaz recimo že vem, kako bi ravnala v primeru vsake svoje prijateljice, to pa zato, ker točno za vsako vem, za koga in kakšno osebo gre in predvsem bi se o tem kaj pogovarjali, se pravi bi mi zaupala - ker sem njena prijateljica.

recimo da pa nekoga sploh ne bi poznala (kot je v tem primeru) ali samo bežno, bi pa težko kaj konkretnejšega svetovala, ker je vsaka zgodba zase unikatna in ker nimam predhodnih izkušenj, niti nisem usposobljena.

Ko pa pride do takih situacij, pa sam nekako pač ravnaš, upaš da je prav oz. se ravnaš po občutku.

Npr. nekateri oz. praktično vsi moji prijatelji me cenijo zaradi moje iskrenosti, tako vem, kaj si bi vsak od njih želel od mene.

Za druge pa je težko govorit, prepričana pa sem, da se ne bi vsi odzivali enako (niso vsi pripravljeni na iskrenost ali 'moj način').

Skratka, v bistvu menim, da če z nekom nimaš osebnega kontakta oz. tak kontakt oseba zavrača (kot je to v primeru Srečnice), ji v bistvu ne moreš pomagati, razen tega seveda, da ji želiš vse dobro in lepo in ji od daleč pošiljaš ljubezen in zdravilno, pozitivno energijo - kar pa Srečnica že počne.

marsa najlepša hvala za tvoje misli in analizo kar si napisala je vse res pisma sem ji že poslala in jih je sprejela zelo pozitivno in ja vrjamem v njeno življenje do njene zadnje kaplje kdaj to bo pa ve samo čas...hvala tudi vsem ostalim vem da mislite dobro ,želim vam srečno in izpopoljeno življenje....

O zdaj mi je pa kar nerodno... saj nisem hotela nič analizirat, samo glasno sem razmišljala, me pa res izredno veseli tvoj odziv in da ti kakorkoli lahko pomaga(m). x8Dx

Tudi jaz tebi želim srečo, ljubezen in zdravje, kot tudi tvoji prijateljici. :flowers:

Moraš bit pozitivna in nikoli obupat, dejstvo je, da so si eni pozdravili in če lahko eden, jih lahko tudi več.

xwizardx

Picasso

marsa najlepša hvala za tvoje misli in analizo kar si napisala je vse res pisma sem ji že poslala in jih je sprejela zelo pozitivno in ja vrjamem v njeno življenje do njene zadnje kaplje kdaj to bo pa ve samo čas...hvala tudi vsem ostalim vem da mislite dobro ,želim vam srečno in izpopoljeno življenje....

... čas Nič ne ve, ker tudi nemore , ker je "iluzija" .

Ve Edinole Stvarnik, ki tudi Zmore povrniti Zdravje-Življenje tvoji Prijateljici , ker je nad Časom, Zato Ker Je Brezčasen . http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_exclaim.gif

Vendar naprositi ga za To, z tako močno Ljubeznijo do Njega, je pa že Drug Problem .:sori:

Samo Ljubezen Rešuje.http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_exclaim.gif

Ljubezen do Boga-Stvarnika, in potem do Bližnjega xsrcx

Mir naj vama bo x:)x

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...