Skoči na vsebino

Izvirni greh Človeka

none

Recommended Posts

bojante nas planet je tudi bil nekoč lep,dokler ga ljudje niso pripeljali kamor so ga,pa se vedno je.

bojante a te ni bog naučil, da ceniš to kar imaš. ti pa sanjaš o drugih planetih.

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s480x480/561475_209783225831612_651935574_n.jpg

Točn' Tko' !!! :)

Ampak, zdaj Bomo Začeli Delati, da bo tudi ta ubogi planetek Z o p e t Postal Tisti davni Izgubljeni Raj ! :)

Cenim pa Vse kar mi daje Stvarnik-Bog, ampak Toliko kot je Potrebno , nič več in nič manj, še najmanj pa ta beden planetek, na katerega se N i k a k o r ne smemo navezovati .

Zato :)

Lp + "

Deli na socialnih omrežjih

ta planetek sploh ni beden ...

bedni smo mi ....

zato dobro premisli, predno odneseš bedo še kam drugam ...

No, saj, če dobro premisliš, je tudi ta Planetek precej beden : mrzel, neprijazen, negostoljuben, trd, temačen, itd, itd .

Je pa res, da je taka beda naravnega Površja Planeta precej zaradi Človeštva ki se zapadlo v duhovno lenobo-spanje-smrt .

V Novi Dobi Bo tudi Površje tega ubogega planetka Spremenjeno - Izboljšano v Nadvse lepo , Toplo , Prijazno, Gostoljubno , Cvetoče, Rastoče , itd , tako, da bo prav veselje živeti na njem .

Prvi začetki so že tu z Globalnim Ogrevanjem, ki nas počasi vleče ven i zGlobalnega Ohlajanaj, v katerem smo se znašli zadnjih nekaj tisoč let .

Lp + #

men se pa zdi topel, prijazen, lep, mehkoben kot žamet .... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png ... ni lepšega ... ne grem nikamor ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

Potem pa zgleda da nimaš okna , da bi ven pogledal, oziroma ne najdeš strani :

http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_si.html

Lp + #

heee bojč ... gledam skozi okno ... sedim pri peči ... in zelo prijetno mi je toplo, ko opazujem sneženje ... pa tak

Nooooo, vidiš, ... stroški .

Naj ti razložim, da na Boljših-Svetlih Planetih hodijo po topleem ozračju , in jim ni treba zapravljati časa z kurjenjem gašperja .

Pa tudi Sonca Imajo Obilo .

Vidiš, Tko jim to gre , za razliko od nas tukaj :

Lp + #

• 3 weeks later...

torej so tudi planeti lenobe

Hmm, ne, ker, tam so prebivalci tudi toliko Bolj dejavni, (še posebej v Duhovnem smislu) kot pa mi lenuharji tu na tem polenjenem lenobnem bednem planetu .

Torej, takih , tako hudo lenobnih planetov kot je tale naš , z lenim Človeštvom, mislim da ne boš našel nijer v vseh Vesoljih.

Ampak, na srečo se bo tudi To spremenilo , kajti Bog-Stvarnik ima te naše lenobe že DovooOOOoolj !!!

Zato se lahko že kar Zelo Kmalu pripravimo na Spremembe ki se pripravljajo na Skrivnem že kar nekaj časa.

Lp + #

• 4 weeks later...

Zakaj je bilo Adamu in Evi prepovedano jesti jabolka z drevesa spoznanja? Ker z znanjem pride ego. Čim veste, da ste, ste padli. To je izvirni greh. Nihče ni Adama in Evo izgnal iz raja. V trenutku, ko sta postala zavedna sebe, je rajski vrt izginil. Za oči izpolnjene z egom, rajski vrt ne obstaja. (Osho)

And in the end , it is not the years in your life that count. It is the life in your years.

To je to. Znanje je pekel, ne osvobaja, temveč nas muči.

Zakaj je bilo Adamu in Evi prepovedano jesti jabolka z drevesa spoznanja? Ker z znanjem pride ego. Čim veste, da ste, ste padli. To je izvirni greh. Nihče ni Adama in Evo izgnal iz raja. V trenutku, ko sta postala zavedna sebe, je rajski vrt izginil. Za oči izpolnjene z egom, rajski vrt ne obstaja. (Osho)

dReAM

Aha...Res je...

ne muči nas znanje ... muči nas slaba vest ...

ker vedno bolj zavedamo, kaj je bolj prav in kaj manj ...

znanje nam nalaga tudi odgovornost ...

vir v nas, se v rajskem vrtu ne more razvijat naprej ...

zato ima tudi ego svoj smisel ...

težava je, ker zaradi ega težko vidimo svoj pravi "SEM"

in najbrž tudi OSHO ni razumel, da je pravi "SEM" vir-enost vsega

dReAM

V bistvu pa je vir vse in nič, ne rabi razvoja.

Razvoj je misellna projekcija postati nekaj kar še nisi...

To se dogaja v plasteh ega.

V jedru smo vsi vse in nič...

Ego pa raste z znanjem, ki pomeni tudi samozavest...

najbrž je "SEM" enačil z egom ...

dReAM

Se razumeva....

Bolj pomembno pa je kako zvrtinčiti oz. prelisičiti ego in

ga spraviti nazaj na svoje mesto...Po tej poti naprej...

ego raste z znanjem, če vzporedno ne razvijamo še zavesti

ego brez zavesti pomeni nezavest ... globoko spanje ...

tukaj smo in se prebujamo ... vsaj radi bi se ... ali le govorimo tako ...

samozavest, ki jo omenjaš, je kolektivni pogled na tvoj ego, samopodoba skozi ego ... in je lažna slika ...

vir je res vse, ampak tudi VSE se razvija naprej ...

in to težko razumemo, ker so nam religije nabluzile, da je bog dokončen in statičen ...

to je nas začasen omejen pogled, ker nimamo predstave o tem ...

in bog ni vir ...

bog je le omejen pogled na vir ...

tisti, ki jih imamo za bogove, so le razni vesoljčki, ki so šarali in čarali skozi zgodovino zemlje ...

tudi naprednejša bitja kot npr. prinašalci principa jezusa, krišne ... in drugi tega ranga ... niso bog na tak način ... se pa bolj zavedajo principa vira ... imajo veliko večje zavestno znanje ...

če jih pozorno poslušaš, ti povejo ... vsako svoje znanje enkrat prerasteš ...

in nobeno kozmično znanje ki ga spoznamo ni ultimativno ...

vedno nadaljuje ... transcendira v še globjo zavest ...

dReAM

• 2 months later...
Dooolgo, dolgo nazaj sem postala rahlo "versko blazna", se zakopala vase in se spraševala, kaj delam narobe, kaj sem naredila narobe. Nekaj gotovo počnem narobe, ko pa mi je taakooo zelo bedno, gotovo. Nisem mogla ugotoviti. Zdaj ugotavljam, da nekatere stvari, "katere bi bile če bi bile" pač niso mogle biti drugačne. Tako se sprašujem, a je greh tudi nekaj, kar ni moglo biti drugače, je pač bilo tako, a ne. Še vedno ne vem, kaj je izvirni greh. A je zdaj greh sploh al ga ni, no. A je al ni ? ......... pih

Tukaj naj bi bilo vse v zvezi z grehom.

Evo, to je nekaj.

NEKAJ PRIPOMOČKOV ZA IZPRAŠEVANJE VESTI

Na voljo je več vzorcev izpraševanja vesti. Uporabljaj različne, da si boš ob njih oblikoval svojo vest.Sicer pa tudipod drugimi vidiki premišljuj o svojem življenju.

I. vzorec

Pomism na ljubezen, ki ima tri razsežnosti: Bog, bližnji, jaz. Moji grehi so ranili ljubezen in sem grešil:

1. Zoper Boga:

Ali je božja volja merilo mojega življenja? Imam druge "bogove", na primer stvari, denar, telo, ki mi več pomenijo kot skrb za rast božjega življenja v meni? Ali najdem vsak dan čas za pogovor z Bogom v molitvi? Kako praznujem nedelje in praznike? Sem se vere sramoval, se iz nje norčeval ali celo tajil? Sem vraževeren? Sem nad Bogom obupaval? Sem žalil Boga z grdim govorjenjem in preklinjanjem? Sem spolnil zaobljubo? Sem brez zadostnega razloga prisegel?

2. Zoper bližnjega:

Ali bližnjega izkoriščam? Pred poroko: kako se nanjo pripravljam? Življenje v zakonu? Skrbim za versko vzgojo otrok? Rad pomagam potrebnim: posameznikom, družbi, Cerkvi? Vestno opravljam poklicne dolžnosti? Sem želel bližnjemu slabo, morda celo bolezen in smrt? Sem koga v jezi in iz maščevalnosti udaril? Sem kaj ukradel? Sem koga pohujšal? Sem brez vzroka sumničil ali celo krivo obsodil in obrekoval? Sem neupravičeno prebiral tuja pisma in zapiske? Sem druge podpihoval in s tem povzročal jezo in prepire? Sem spoštoval življenje (tudi življenje še nerojenega otroka)?

3. Zoper sebe:

Ali si prizadevam za rast v duhovnem življenju? Kako sem uresničil dosedanje dobre sklepe? Skrbim za svojo vresko izobrazbo? Kako uporabljam čas? Me kdaj premaga lenoba? Spoštujem svoje telo? Sem bil kdaj neiskren? Sem zaradi strahu in neiskrenosti ravnal zoper prepričanje svoje vesti? Sem skrbel dovolj za svoje zdravje? Sem prekomerno pil in jedel? Sem drugemu zavidal uspeh? Sem drugim dajal slab zgled in jih zavajal v greh?

Iz Kristjan moli, založba Družina, Ljubljana 1982

Kristjan moli, Ljubljana 1982, Izdala Družina, verski list

II. vzorec

1. Moje življenje z Bogom v Cerkvi

Iščem Boga: pri prejemanju zakramentov, v skupni molitvi, osebni molitvi, v prizadevanju za spreobrnjenje? Sem se potrudil za poglobljeno vero: z zanimanjem za verska vprašanja, z resnimi pogovori, z branjem vreskih knjig in časopisov? Sem rušil svojo vero: z gledanjem neprimernih filmov in televizijskih oddaj, z branjem neprimernih časopisov in revij? Se zanimam za Cerkev: za delo papeža, za premovo slovenske Cerkve, za prenovo župnijske skupnosti, za živo obhajanje bogoslužja?

2. Moje življenje v družini

Sem pos ečal svoji družini dovolj časa kot oče, mati, sin, hčerka? Se trudim razumeti sozakonca? Imam smisel za njegove želje, potrebe, zdravje? Skušam razumeti svoje otroke? Morda bežim prec njihovimi vprašanji zaradi lagodnosti ali zanemarjanja? Prinašam v svojo družino veselje in prijetno razpoloženje? Rušim mir: z zagrenjenostjo, z grobostjo in trmo, z nehvaležnostjo in ugovarjanjem, s sebičnostjo in brezobzirnostjo? Kot sin ali hči sem se trudil razumeti svoje starše: z iskrenim pogovorom, z upoštevanjem njihovega mišljenja, s prijaznim obnašanjem, s pomočjo pri vsakdanjij opravilih, z obiski in primernimi darovi zahvale?

3. Moje življenje v poklicu in skupnosti

Se trudim, da v svoji okolici ustvarjam delovno vzdušje? Odgovorno opravljam svoje delo in zaupane dolžnosti? Z drugimi zavzeto sodelujem? Morda drugi trpijo zaradi moje nedelavnosti? Sem oškodoval delovno skupnost, v kateri delam? Z ubogimi sem ljubezniv in dobrosrčen? Kot šofer spoštujem prometne predpise in se za volanom obvladujem? Se držim prave mere v jedi in pijači? Se zavzemam za slabotne, bolne, osamljene?

III. vzorec

Izprašajmo si vest ob premišljevanju božje besede iz Knjige razodetja:

"To govori Amen, priča, zvesta in zanesljiva, začetek božjega stvarstva: Poznam tvoja dela, da nisi ne mrzel ne vroč. O da bi bil mrzel ali vroč! Tako pa, ker si mlačen in ne vroč ne mrzel, te hočem izpljuniti iz svojih ust. Praviš: Premožen sem in bogat in nič ne potrebujem, pa ne veš, da si beden in pomilovanja vreden in ubog in slep in nag. Svarim in pokorim tiste, ki jih ljubim. Bodi torej goreč in se spreobrni. Glej, stojim pri vratih in trkam. Če kdo sliši moj glas in vrata odpre, bom vstopil k njemu in bom večerjal z njim in on z menoj" (Raz 3, 14-20).

Gospod govori: nisi ne mrzel ne vroč.

Premislimo:

Kaj je vzrok moji mlačnosti? Zakaj se ne morem prav ogreti niti za družino niti za službo niti za Boga niti za Cerkev? Kje so vzroki moje verske mlačnosti? Sem res preobložen z delom, ali pa mi morda manjka volje za versko poglobitev?

Prosimo Boga:

Pred vsako mlačnostjo - reši me, o Gospod!

Pred veliko zadovoljnostjo s samim seboj - reši me, o Gospod!

Pred zaverovanostjo vase - reši me, o Gospod!

Pred vero brez dobrih del - reši me, o Gospod!

2. Gospod govori: Ti praviš, da si bogat, pa ne veš, da si beden in pomilovanja vreden in ubog in slep in nag.

Premislimo:

Kaj je zame v življenju največja vrednota? Kaj postavljam na prvo mesto in zakaj? Ali temu primerno tudi ravnam?

Morda sem duhovno reven zato, ker sem preveč ponosen, da bi od drugega kaj sprejel, se od njega česa naučil? Morda sem reven zato, ker nočem videti lepot narave, ker se ne čudim duhovnemu bogastvu, s katerim je Bog obdaril mojega bližnjega? Morda sem reven zato, ker se izogibam iskrenemu pogovoru z ženo, možem, otroki, starši, sosedi, znanci. Zapiram se v svoj svet in bežim od ljudi. Morda sem slep zato, ker ne uporabljam darov Svetega Duha: ljubezni, veselja, miru, potrpežljivosti, dobrote, zaupanja, skromnosti, samoobvladovanja?

Prosimo Gospoda:

Pretirane skrbi za zemeljske dobrine - reši me, o Gospod!

Napačnega ponosa - reši me, o Gospod!

Zapiranja vase in bega pred ljudmi - reši me, o Gospod!

Zavračanja darov Svetega Duha - reši me, o Gospod!

3. Gospod govori: Stojim pred vrati in trkam.

Prremislimo:

Bog trka vsak dan na moje srce. Njegov glas mi govori v tišini in zbranosti, v molitvi in prebiranju svetega pisma, v nauku Cerkve. Ali poslušam njegov glas? Ga vzamem resno? Se po njem ravnam? Bog trka na moje srce, ko mi pošlje na pot reveža, žalostnega, pomoči potrebnega. Prepoznam v teh ljudeh božji klic? Služim v njih Kristusu? Bog mi govori po dogodkih mojega življenja: v žalosti, trpljenju, veselju, sreči, zadovoljstvu. Vidim v tem božji prst, njegov namig? Bog mi govori po dogajanju v župniji? Imam za to dogajanje odprte oči ali se pa zanj sploh ne zanimam? Se zavedam, da sem duhovniku dolžan pomagati? Se sploh trudim, da bi versko življenje v naši župniji napredovalo in se poglobilo?

Prosimo Gospoda:

Zakrknjenega srca - reši me, o Gospod!

Skoposti in trdosrčnosti - reši me, o Gospod!

Brezbrižnosti za župnijsko življenje - reši me, o Gospod!

a si župnica ? katehetkinja ?

Nisem

Kaj je to katehet?

No, jaz očitno nisem. Pa tudi to, kar si povedal, none mi ni povsem jasno, ampak mi tudi ni več o tem za razmišljati.

Ja mgd, saj to se je večkrat očitalo, da je zgrešeno pričakovati in celo prositi nekaj od zunaj, namesto da bi se zavedal svoje dejavne vloge, tako da ne vem ali se hecaš ali si resen. Morda si resen glede na druge zapise. Ta izrek jaz razumem kot nekakšno predajo, da se zavedaš da res vse pa tudi ni le od mene odvisno, da nisi potem ves živčen kaj si narobe naredil, da se ni izšlo in četudi bi imel vsako celico v sebi pod nadzorom, ne moreš vsega.

Ja mgd, saj to se je večkrat očitalo, da je zgrešeno pričakovati in celo prositi nekaj od zunaj, namesto da bi se zavedal svoje dejavne vloge, tako da ne vem ali se hecaš ali si resen. Morda si resen glede na druge zapise. Ta izrek jaz razumem kot nekakšno predajo, da se zavedaš da res vse pa tudi ni le od mene odvisno, da nisi potem ves živčen kaj si narobe naredil, da se ni izšlo in četudi bi imel vsako celico v sebi pod nadzorom, ne moreš vsega.

Ja, to je tko kot če padeš v vodnjak, se sam ven ne moreš rešit. En ti more vržt vrv notr. Ampak tud to ni dost, če se je ti ne primeš. Oboje je potrebno, pomoč od zgoraj in tvoje sprejetje te pomoči. Zato je rečeno, pomagaj si in Bog ti bo pomagal in Bog pomaga tistim, ki si pomagajo. Sam večina ljudi ne razume kaj to pomeni. Oba imata svojo vlogo. Brez da nam Bog pove kaj je najbolje za nas, mi izključno s svojo pametjo ali trudom ne mormo pridt do rešitve. Zato ga morš prosit za pomoč, naj te reši. In ko ti razodene kaj je rešitev, jo moraš s svojim trudom sledit. Lažni ego nas zavaja v dveh oblikah. Včasih nam pravi, da je vse odvisno od tebe, včasih pa da ni nič odvisno od tebe. Mamo pa tud pravi ego, ki je zmožen sprejet milost Boga.

Ja, to je tko kot če padeš v vodnjak, se sam ven ne moreš rešit. En ti more vržt vrv notr. Ampak tud to ni dost, če se je ti ne primeš. Oboje je potrebno, pomoč od zgoraj in tvoje sprejetje te pomoči. Zato je rečeno, pomagaj si in Bog ti bo pomagal in Bog pomaga tistim, ki si pomagajo. Sam večina ljudi ne razume kaj to pomeni. Oba imata svojo vlogo. Brez da nam Bog pove kaj je najbolje za nas, mi izključno s svojo pametjo ali trudom ne mormo pridt do rešitve. Zato ga morš prosit za pomoč, naj te reši. In ko ti razodene kaj je rešitev, jo moraš s svojim trudom sledit. Lažni ego nas zavaja v dveh oblikah. Včasih nam pravi, da je vse odvisno od tebe, včasih pa da ni nič odvisno od tebe. Mamo pa tud pravi ego, ki je zmožen sprejet milost Boga.

Res je, pomagaj si sam do Njega in Bog ti bo pomagal. On je vseskoz opazovalec in reagira na iskrene molitve iz dna duše. Tud moja izkušnja je taka in še mnogo takih zgodb sem slišal.

Kaj pa je po vašem pravi ego, ki je zmožen "razumeti" milost Boga :)? Sicer pa je znano, da je ego le pokrivalo duše. Kakšna je po vašem ego struktura človeka? :)

Kaj pa je po vašem pravi ego, ki je zmožen "razumeti" milost Boga http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png? Sicer pa je znano, da je ego le pokrivalo duše. Kakšna je po vašem ego struktura človeka? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Treba je vedeti, da mgd uporablja krišnovsko terminologijo, ki je v nasprotju s Sigmund Freud-om...Za psihologe je EGO= JAZ, za nekatere je to sebičnost, za nekatere pa jogurt...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Ego - Wikipedia, the free encyclopedia

Skratka za vsakega se nekaj najde...da se potem človečki lahko prepirajo ali se morju reče more, sea, das meer, il mare...tralala...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Točno tako Brezo, vsi se vrtijo okrog istega pomena a različnega pojma...

Treba je vedeti, da mgd uporablja krišnovsko terminologijo, ki je v nasprotju s Sigmund Freud-om...Za psihologe je EGO= JAZ, za nekatere je to sebičnost, za nekatere pa jogurt...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Ego - Wikipedia, the free encyclopedia

Skratka za vsakega se nekaj najde...da se potem človečki lahko prepirajo ali se morju reče more, sea, das meer, il mare...tralala...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

dReAM

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...