Skoči na vsebino

Politika

Silica

Recommended Posts

ti le verjami ...

Ne samo da to verjamem, to tako je in tako tudi doživljam, nimam pa nič proti, če ti drugače, ker je to tvoje in ne moje...Sam verjamem v tisto kar poznam, kar sam "na svoji koži doživljam" in kot me je life izoblikoval na stopničkah mojega jaza..... Če poznaš vsaj malo, kako "telepatija" laufa, kako se naši vzorci pokrivajo z informacijami skupne pameti, potem enostavno ni mogoče drugače, kot verjeti in imeti to za svoje...Prav nič pa ni narobe, če nekdo drugače gleda na te zadeve, saj je to njegovo in verjetno v svoji nalogi tega vrdrnja ne potrebuje.

Sva pa močno zašla izven teme politika, tako, da to ne paše sem.

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

Deli na socialnih omrežjih

Ni samo v Sloveniji tako...Vse je ena velika živalska farma, vladajo pa svinje seveda!

http://shrani.si/f/2n/xy/39vZpMYA/v-sloveniji.jpg

Drugače sem pa bral, da so v ZDA zapori tako nabito polni,

da jih morajo začet spuščat na tisoče ven...

letos se pripravljajo na 500 smrtnih kazni v teksasu

dReAM

Ravno šele bral kako izgleda novi davek za nepremičnine v sloveniji - pa ga bom primerjal malo z našim v avstriji:

V avstriji plačujemo davek na nepremičnino po katasterski vrednosti, ki je odvisno od lokacije 1/5 do 1/10 (5-10x nižja od) prometne vrednosti - stanovanje ki je ocenjeno na 100.000 EUR ima katastersko vrednost - torej tisto, od katere se obračunava davek povprečno 15000 € za tako stanovanje plačujemo za prvih 3650,-- EUR 0,1%, za naslednjih 3.650,-- EUR 0,15% za vse nad 7300 pa 0,2% - za stanovanje ki je dejansko vredno 100.000 EUR torej približno 22 EUR/leto. Za "enostanovanjske" hiše je davčna stopnja še nižja 0,05% za prvih 3650 EUR, 0,1% za naslednjih 7.300 EUR , za vse nad 10950 EUR pa 0,2% - za hišo dejanske vrednosti 300.000 EUR (katasterska vrednost med 30.000 in 60.000 EUR) torej plačujemo torej med 30 in 90 EUR davka na nepremičnino/leto (stavbno zemljišče že všteto)

Kmetijska zemljišča vključno z gozdovi: 0,16%, kar znaša povprečno manj kot 15 EUR/ha/leto.

V sloveniji se bodo pa plačevali davki na nepremičnino po OCENJENI vrednosti, ki pa je očitno včasih tudi nekajkrat višja od dejanske prometne vrednosti. (Poznam ljudi, ki že leta skušajo prodati svoje hiše v sloveniji za malo več kot polovico "ocenjene" vrednosti - pa jim ne uspe.)

Je pa seveda vesela novica za take ki iščejo poceni nepremičnine...dosti nepremičnin v sloveniji bo v kratkem na voljo takorekoč za pol kozarca tople vode...

No to je pa ta real slavery...ta branža postala tako velika,

da gre za multi miljardni posel....Privatni zapori, saj bo to tud k nam prijahalo počasi...

Pa privatne bolnišnice, pa privatne parke...pa privat šolstvo pa še in še....sicer ni nič narobe s tem,

če imajo vsi zaposlitev pol, ampak to je pa pravljica za prvi razred...

v ameriki brez zaporov ne gre toliko denarja tam obrnejo da jih sam še gradijo in gradijo

dReAM

Ta zakon bo šel po prvem tiru nazaj od kod je prišel v
tri P.....

Pa ta kokoška tud, pa nismo odvisni od države, oni so od nas...

Ravno šele bral kako izgleda novi davek za nepremičnine v sloveniji - pa ga bom primerjal malo z našim v avstriji:

V avstriji plačujemo davek na nepremičnino po katasterski vrednosti, ki je odvisno od lokacije 1/5 do 1/10 (5-10x nižja od) prometne vrednosti - stanovanje ki je ocenjeno na 100.000 EUR ima katastersko vrednost - torej tisto, od katere se obračunava davek povprečno 15000 € za tako stanovanje plačujemo za prvih 3650,-- EUR 0,1%, za naslednjih 3.650,-- EUR 0,15% za vse nad 7300 pa 0,2% - za stanovanje ki je dejansko vredno 100.000 EUR torej približno 22 EUR/leto. Za "enostanovanjske" hiše je davčna stopnja še nižja 0,05% za prvih 3650 EUR, 0,1% za naslednjih 7.300 EUR , za vse nad 10950 EUR pa 0,2% - za hišo dejanske vrednosti 300.000 EUR (katasterska vrednost med 30.000 in 60.000 EUR) torej plačujemo torej med 30 in 90 EUR davka na nepremičnino/leto (stavbno zemljišče že všteto)

Kmetijska zemljišča vključno z gozdovi: 0,16%, kar znaša povprečno manj kot 15 EUR/ha/leto.

V sloveniji se bodo pa plačevali davki na nepremičnino po OCENJENI vrednosti, ki pa je očitno včasih tudi nekajkrat višja od dejanske prometne vrednosti. (Poznam ljudi, ki že leta skušajo prodati svoje hiše v sloveniji za malo več kot polovico "ocenjene" vrednosti - pa jim ne uspe.)

Je pa seveda vesela novica za take ki iščejo poceni nepremičnine...dosti nepremičnin v sloveniji bo v kratkem na voljo takorekoč za pol kozarca tople vode...

dReAM

Prvi problem je, da so tiste ocene kar nekaj. Drugi, da so se delale takrat, ko so bile tudi cene, po katerih so se nepremičnine prodajale, dejansko previsoke glede na okoliščine. Vse je raslo, nepremičnine so (bile) v balonu.

Kar praviš, da ne morejo prodati po "ocenjeni" vrednosti, je res. Je pa tukaj prisotnega nekaj drugega - ta slovenska navezanost na nepremičnine in dejansko življenje v oblakih. Nekdo meni, da je njegovo stanovanje vredno pol milijona in od tega ne odstopa. Tako prodaja in prodaja po pol milijona in seveda ne proda, ker je to popolnoma irealna cena. Četudi so se leta 2007 našli norci, ki so toliko dali za podobno nepremičnino in četudi je to takrat bilo žal bolj pravilo kot izjema, to ni izkazovalo dejanskega stanja, temveč še toliko večjo življenje v oblakih. Kvadratni meter nepremičnin je (še) krepko nad povprečno plačo...

In tako lahko komentiram še tvoj zadnji stavek - menim, da se motiš. Sedaj so namreč nepremičnine izjemno precenjene. Še vedno nismo iz balona in še vedno nekateri ne spustijo cene za toliko, da bi lahko prodali. Raje držijo, cena pada, imajo stroške. To je njihova krivda in ne krivda nekega bodočega davka. Poglej malo okoli, koliko je razpadajočih hiš, ker se kregajo za dediščino. Poglej na nepremicnine.net, kako dolgo se stvari prodajajo in kakšne so cene. Enako je tudi na najemniškem trgu, čeprav se stvari izboljšujejo, še vedno pa nikakor niso znormalizirane. Pred dvema letoma sem se selila in se je oddajalo eno stanovanje s pogojem izključno nekadilci. Kolikor vem, se oddaja še zdaj. Računaj, da sem gledala že nekaj časa prej. Najemodajalec je torej v tem času izgubil že cca 28x400 EUR + plačeval vse stroške. To je žal velika reala slovenske mentalitete. Tisti, ki so pametni, se zavedajo zakonitosti trga in se mu prilagodijo. Stvar je pač vredna toliko, po kolikor jo lahko prodaš.

Seveda je to en vidik, o ostalih smo že pisali, da je pač davek nepremišljen. Jaz osebno tega, da se bodo nepremičnine prodajale za kozarec tople vode, pač ne pričakujem. Pričakujem pa, da se bodo zadeve malo znormalizirale in da bodo ljudje začeli živeti bolj primerno svojemu standardu, svojim prihodkom. All in all, čeprav me boste popljuvali in nikakor nočem posploševati, ampak smo v letih od osamosvojitve živeli zelo lepo in krepko preko svojega standarda. Če si si zaželel novega avta, stanovanjske opreme, bele tehnike, elektronskih gadgetov, potovanja pod palmo, smučanja pozimi, si pač kupil ali šel.

Life begins at the end of your comfort zone.

Prvi problem je, da so tiste ocene kar nekaj. Drugi, da so se delale takrat, ko so bile tudi cene, po katerih so se nepremičnine prodajale, dejansko previsoke glede na okoliščine. Vse je raslo, nepremičnine so (bile) v balonu.

Kar praviš, da ne morejo prodati po "ocenjeni" vrednosti, je res. Je pa tukaj prisotnega nekaj drugega - ta slovenska navezanost na nepremičnine in dejansko življenje v oblakih. Nekdo meni, da je njegovo stanovanje vredno pol milijona in od tega ne odstopa. Tako prodaja in prodaja po pol milijona in seveda ne proda, ker je to popolnoma irealna cena. Četudi so se leta 2007 našli norci, ki so toliko dali za podobno nepremičnino in četudi je to takrat bilo žal bolj pravilo kot izjema, to ni izkazovalo dejanskega stanja, temveč še toliko večjo življenje v oblakih. Kvadratni meter nepremičnin je (še) krepko nad povprečno plačo...

In tako lahko komentiram še tvoj zadnji stavek - menim, da se motiš. Sedaj so namreč nepremičnine izjemno precenjene. Še vedno nismo iz balona in še vedno nekateri ne spustijo cene za toliko, da bi lahko prodali. Raje držijo, cena pada, imajo stroške. To je njihova krivda in ne krivda nekega bodočega davka. Poglej malo okoli, koliko je razpadajočih hiš, ker se kregajo za dediščino. Poglej na nepremicnine.net, kako dolgo se stvari prodajajo in kakšne so cene. Enako je tudi na najemniškem trgu, čeprav se stvari izboljšujejo, še vedno pa nikakor niso znormalizirane. Pred dvema letoma sem se selila in se je oddajalo eno stanovanje s pogojem izključno nekadilci. Kolikor vem, se oddaja še zdaj. Računaj, da sem gledala že nekaj časa prej. Najemodajalec je torej v tem času izgubil že cca 28x400 EUR + plačeval vse stroške. To je žal velika reala slovenske mentalitete. Tisti, ki so pametni, se zavedajo zakonitosti trga in se mu prilagodijo. Stvar je pač vredna toliko, po kolikor jo lahko prodaš.

Seveda je to en vidik, o ostalih smo že pisali, da je pač davek nepremišljen. Jaz osebno tega, da se bodo nepremičnine prodajale za kozarec tople vode, pač ne pričakujem. Pričakujem pa, da se bodo zadeve malo znormalizirale in da bodo ljudje začeli živeti bolj primerno svojemu standardu, svojim prihodkom. All in all, čeprav me boste popljuvali in nikakor nočem posploševati, ampak smo v letih od osamosvojitve živeli zelo lepo in krepko preko svojega standarda. Če si si zaželel novega avta, stanovanjske opreme, bele tehnike, elektronskih gadgetov, potovanja pod palmo, smučanja pozimi, si pač kupil ali šel.

Nebi se ravno strinjal z vsem kar si napisal. Dejstvo je, da so vrednotenja narejena površno in nedosledno in, da na geodetski tud slučajno še niso ničesar popravili, na kar smo imeli pripombe po prejemu njihove dokumentacije. Jaz imam še vedno prilimane nepremičnine, ki že leta niso moje, pa sem jim poslal kopije izpiskov iz zemljiške knjige in tudi navedel lastnike. Sedaj me bodo obdavčili po tem njihovem nepopravljenem vrednotenju. Tu bo še "grmelo" verjemite mi in ne bo šlo tako enostavno skozi. Nekomu, ki je celo življenje garal za svoj domek, plačal vsaj trikrat vse davke tako od plače, tako pri materialu, kot tudi pri obrtniških delih, nekdo ki se je odpovedoval dopustom zato da nekaj ima, bo sedaj prisiljen, ker ne bo zmogel plačevati tako velikega davka da podari vse skupaj državi...Zgradil je zase in ne za državo, država mu lahko odmeri le nadomestilo za prostor, ki ga uporablja, zagotovo mu pa ne more preko regulatorja "davek na premoženje" ukrasti vse kar si je prigaral z odrekanjem. Te krivice folk ne bo požru, v to sem prepričan. Sedaj nakladati, da se mora to izplačati, da mora neprimičnina prinašati dobiček in podobno, je le leporečenje za opravičilo legalno nameravane kraje na ustvarjeno premoženje. Če nekdo oddaja tisto, kar je njegovo, že sedaj država pobere več kot 40% prihodka od davka na dohodek najemnin, ki ga moraš prijaviti v januarju, poleg tega dodatno dobi davek od dohodnine, ker padeš v višji razred osebne dohodninske osnove. Vsi tisti, ki nepremičnine oddajajo bodo ta dodatni davek vračunali v višio najemnine in zopet bo dvakrat plačano isto, plačan bo davek na davek. Mislim, da se bo to dokazovalo tudi na evropskih institucijah, ker se našim enostavno ne da dopovedati, da na že plačan davek ne moreš še dvakrat zaračunati davek. Čisto preprosto zgleda takole. Če dobiš 100 EUR najemnine ti ob zmanjšani investicijski osnovi največ do 40% cene po plačaniem davku ostane in upoštevanju višje ohodninske lestvice ostane cca 50EUR za vse kar potrebuješ, da to nepremičnino lahko oddjaš. Ker bo nepremičnina obdavčena, se bo najemnina zvišala in januarja bodo pobrali od te zvišane najemnine prejeli večji davek, torej v renici bo plačan davek na davek.

Po mojem mnenju bo tu močno zavrelo, ker glede na slabe netočne evidence geodetske uprave in na predvideni zakon, se nadomestilo za stavbno zemljišče zamenjuje z davkom v najmanj trikratni višini, kar pa folk ne bo prenesel. Enostavno mnogi nimajo že danes kje vzeti, kaj šele da bi se odpovedali dvomesečnim prihodkom letno za poplačilo davka na nepremičnine. Zgodilo se bo, da bo nekdo nazadnje v svoji prigarani lastni hiši plačeval najemnino za neko sobico v kateri bo čakal, kdaj ga bo pobralo.

In tako lahko komentiram še tvoj zadnji stavek - menim, da se motiš. Sedaj so namreč nepremičnine izjemno precenjene. Še vedno nismo iz balona in še vedno nekateri ne spustijo cene za toliko, da bi lahko prodali. Raje držijo, cena pada, imajo stroške. To je njihova krivda in ne krivda nekega bodočega davka.

gotovo so tudi taki ki sami "precenjujejo" svoje nepremičnine. in s tem da so nepremičnine krepko precenjene je krepko precenjena tudi osnova za nepremičninski davek. ni pa vse krivda "občanov".

sicer ne vem ali to tako drži, ampak gledal sem neko oddajo, v kateri je kmet pravil da bo moral glede na to da ima med hišo hlevom in skednjem 3000 m2 zemljišča ki je v katastrskem načrtu zapisano kot gradbeno plačati ca. 5000 eur letno dodatnega davka na nepremičnine zaradi "neizkoriščenega gradbenega zemljišča".

v okolici, kjer imam jaz v sloveniji nepremičnino je polno manjših kmetij (do 5-6 ha), ki imajo vse po 2, 3, celo 4000 m2 "gradbenega zemljišča" na katerem ponavadi stoji kako bolj švoh hiša, štala in včasih še kaka delavnica ali skedenj.

neka sosednja kmetija je prazna, po 10ih letih je zdaj rešena "zapuščina", bajta razpada in se prodaja (ocenjeno na 130000 prodaja se po 80000, kupil ne bo nihče - za noben denar tudi brez davka na nepremičnine ne) - lastnik pa bo recimo moral plačevati po nekaj jurjev davka, ker je med razpadajočo bajto in sesutim hlevom 3000 m2 stavbnega zemljišča, in ker v razpadajoči hiši nihče ne živi...prodati ne more, ker nihče ne bo kupil (jaz tega niti zastonj ne bi vzel, če moram letno plačati 3000 ali 5000 EUR davka kot "najemnino") - davka plačati ne bo mogel, ker ima povprečno "prekmursko" plačo in že brez tega davka ni ravno bogat, kaj naj naredi? da oglas, da išče idiota, kateremu lahko zadevo podari ali plača 4 ali 5 svojih mesečnih plač za davek na nepremičnino, ki jo je pač od staršev podedoval, je pa ne more koristiti, ali se ustreli in prepusti "problem" otrokom?

Poglej malo okoli, koliko je razpadajočih hiš, ker se kregajo za dediščino. Poglej na nepremicnine.net, kako dolgo se stvari prodajajo in kakšne so cene. Enako je tudi na najemniškem trgu, čeprav se stvari izboljšujejo, še vedno pa nikakor niso znormalizirane. Pred dvema letoma sem se selila in se je oddajalo eno stanovanje s pogojem izključno nekadilci. Kolikor vem, se oddaja še zdaj. Računaj, da sem gledala že nekaj časa prej. Najemodajalec je torej v tem času izgubil že cca 28x400 EUR + plačeval vse stroške. To je žal velika reala slovenske mentalitete. Tisti, ki so pametni, se zavedajo zakonitosti trga in se mu prilagodijo. Stvar je pač vredna toliko, po kolikor jo lahko prodaš.

že drži, da je za marsikoga davek še prenizek in da se je v sloveniji mogoče živelo nad dejanskimi zmožnostmi, ampak tega se ne da rešiti tako, da kolješ z davkom kar vsevprek.

po moje je bodisi treba najprej spremeniti strukturo, recimo napovedati davek definitivno za v 5ih letih, da imajo tisti ki imajo iz katerihkoli razlogov take nepremičnine, da si kakega "ubijalskega" davka ne bi mogli privoščiti (recimo vdove, ki z minimalno penzijo živijo v dvonadstropnih hišah ....) zadeve "poštimajo", da lahko kmetje ki imajo "neizkoriščena stvbna zemljišča" tem spremenijo namembnost..., ali nepremičnine oceniti s tako vrednostjo po kateri bi jo država tudi zares kupila, če se klastnik odloči za prodajo, ker si davka ne more privoščiti.

ne pa nekaj oceniti, drapniti davek - če nepremičnine ni mogoče prodati niti za polovico ocenjene vrednosti je pa to problem lastnika....

ja predvsem tole

“Dejavnost stranke SDS je kontraproduktivna in nepotrebna”

Po mnenju političnega analitika dr. Sama Uhana je treba zadnje

aktivnosti stranke SDS (izdajanje knjig, pošiljanje pisem v tujino...)

razumeti v kontekstu dogodkov, ki zadevajo Janeza Janšo osebno in po

naključju sovpadajo tudi s pomembnimi državnimi prazniki. »Propagandni

aparat stranke SDS poskuša ustvariti posebno družbeno konstrukcijo te

resničnosti in ji dati poseben interpretativni poudarek. Nekakšno

obvezno interpretacijo z vidika povprečnega državljana,« poudarja Uhan.

Po njegovem mnenju pa lahko s takim načinom sporočanja utrjuješ le

prepričane: »Javnost si že od lanske zime želi sprememb v načinu

delovanja ključnih politikov, Janša pa teh sporočil ne razume.

Propagandistična dejavnost SDS je kontraproduktivna in popolnoma

nepotrebna v kontekstu tega, kar država trenutno potrebuje.«

Tale Samo Uhan je pa čist nepristranski in objaktiven http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png Kot vsi profesorji s FDVjahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Propagandni aparat SDS je otroška igračka v primerjavi s propagandnim aparatom komunistične levice. Itak je pa delovanje komunistov (zgodovinsko in sedanje!) najbolj krivo za globok razkol med slovenci, in ne Janša in SDS

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Temu se ne da izogniti edino, če bi se totalno izoliral od vsega......po drugi strani pa, če imaš čisto vest je prav vseeno ali me kdo gleda ali ne....pes te bo samo takrat ugriznil, ko bo začutil, da se ga bojiš, če pa ve da se ga ne, te pa niti "porajta" ne....tko je tudi pri nas, gledajo in opazujejo se samo tisti, ki so zanimivi ali kjer je tudi kak konkretni učinek...če greš mimo misli o nadzoru, te tudi nadzorujejo ne...

Tisti, ki ima moč, vpliv in informacije, lahko vse podatke, ki jih ima o tebi, lahko izkorišča proti tebi oziroma tako, da te izkorišča.

Brez levice ni desnice in kajpak obratno. Eni in drugi so del neproduktivne oz. celo destruktivne dinamike tega sistema. Ene in druge bi bilo treba zamenjat in poslat delat na polje.

Je nova vlada že 100 dni na oblasti, pa bi bilo lepo kaj napisat recimo tole

http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/recesija-v-sloveniji-globlja-in-daljsa-a-drzavi-naj-bi-uspelo-brez-financne-injekcije-eu.html

"Recesija v Sloveniji bo globlja in daljša, a državi bo najverjetneje krizo uspelo prebroditi brez zunanje finančne pomoči, ugotavlja revizorska hiša Ernst & Young. Sloveniji za letos napovedujejo 4,9-odstotno krčenje gospodarstva in nadaljnje 2,9-odstotno v letu 2014."

Naj spomnim, Umar je svojo prognozo iz 1,9% poslabšal na 2,4, za drugo leto pa napovedal 0,1% rast. in če smo že pri tej napovedi

http://www.24ur.com/novice/slovenija/letosnji-bdp-bo-se-nizji.html

je notri še ta ugotovitev

"Če je Slovenija leta 2008, torej pred izbruhom finančne in gospodarske krize in po nekaj letih močne gospodarske konjunkture, po kriteriju kupne moči dosegla 91 odstotkov povprečnega BDP na prebivalca v EU, je ta lani tako zdrsnil na 82 odstotkov povprečja EU."

Mislm, kriza je za vse, zakaj smo pol zdrsnl iz 91% BDP EU na 82%, velika večina tega gre na račun leve Pahorjeve vlade. Ki je, mimogrede, kako populistično, dvignila minimalno plačo, in s tem kakšnega stojnega tehnika z 10 let delovne dobe vrgla takorekoč skor na minimalec. In ko je desna vlada uspela proračunski primankljaj iz 6,1 % zmanšat na 4,5%, bo letos spez čez 7%, po oceni iz zgornje analize celo 9,6%, če se upošteva še sanacija bank. In iz tega sledi "Javni dolg naj bi letos znašal 70,4 odstotka BDP, prihodnje leto naj bi se povzpel na 75,4 odstotka BDP." Zato se ne spraševt, zakaj imamo take obresti, če imamo nizek javni dolg. Ker vlagatelji gledajo naprej, v čas, ko jim bomo morali vrniti denar, tam pa je naš javni dolg visok, in ne več nizek, kot je bil leta 2008! In če smo pri tem

http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/sovenija-spet-tik-pod-psiholosko-mejo.html

"Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je znova močno približala psihološki meji sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. K temu naj bi pripomogle tudi napovedi o nadaljnjem krčenju gospodarstva."

In rešitev te vlade?

http://www.24ur.com/novice/slovenija/po-novem-nepremicninskem-davku-kar-90-krat-drazje-placilo.html

Dvig davka na nepremičnine. Ne na dohodek iz te nepremičnine, ampak na to nepremičnino samo!!! Oziroma dvojna obdavčitev, za kmete pavšalni katastrski dohodek, potem pa še davek na lastništvo te nepremičnine. Pri tem, ko je samooskrba v sloveniji samo 40%, čeprev naj bi vsaka država imela VSAJ 80% samooskrbo. In kdor oddaja v najem plača 25% davek, potem pa še davek na lastnino, kar bo skupaj zneslo več, kot dobi za najemnino. Nova nacionalizacija v stilu komunistov iz konca 40ih in obdobja 50ih in 60ih let! Medtem ko eni svoje miljone perejo v davčnih oazah. Racionalizacija jvnega sektorja pa za to vlado verjetno ne pride v poštev, saj je vsaj 3/4 teh ljudi dobilo službe po levih vezah, do 91 je itak takorekoč vsak mogu bit v partiji, pol so pa svojim otroko, nečakom in znancem službe rihtal. Višji davki pa niso rešitev, saj je problem predvsem prevelik strošek javne uprave glede na našo zadnje čase res bogo gospodarsko moč.

Aja, ne varčevanje, ampak zagon gospodarstva so obljublja. In kje je sedaj ta zagon gospodarstva (glej recesija-v-sloveniji-globlja-in-daljsa) http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/mellow.png Aja, davke mormo gospodarstvu dvignt, da mu bomo lahko pol dnar dajalhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png Kako genialno, sam Kardelj se ne bi mogu bolje spomnit.

Glede na te trende lahko zgolj ponovim svoje ugotovitve iz časov nastopa te vlade, da si ta vlada sam cajt kupuje, da bojo še kaj pokradl, pa predvsem prikril, kar so že prej čapnl, pa nič rešil. Zato je blo tud tko nujno postavt to vlado in vreči z oblasti "sovražno"!

Brez levice ni desnice in kajpak obratno. Eni in drugi so del neproduktivne oz. celo destruktivne dinamike tega sistema. Ene in druge bi bilo treba zamenjat in poslat delat na polje.

Ja, sam pri nas je mela levica od 45 do 91 absolutno oblast, po 91 pa tud skor absolutno, in še sedaj jo ima.

http://shrani.si/f/2n/xy/39vZpMYA/v-sloveniji.jpg

Tukaj bi lahko napisal na levi stani javni sektor, na desni pa gospodarstvo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Gospodarsvo je pri nas v zadnjih letih precej shiralo, javni sektor pa se je, kljub obljubam, da bo shujšal, že tako rejen še mal poredu.

In rešitevhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/huh.png

Ja, seveda, davke je treba povečathttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/mellow.png

Tud pred 20imi leti je kmet lahko poslal otroka v šolo in k zdravniku. Pa ni bilo v javnu upravi niti pol tolk ljudi, kot jih je danes. Kot sem napisal "Za 20% zmanjšat število zaposlenih v javni upravi - sevede ne povsod isto, nekje ne bi nič manjšal, drugje pa bi lahko za 50% - pa 10% nižje plače" Pa imamo tukaj prihranek pri masi plačKaj misliš, da ne bi mogli v javni upravi zmanjšat število zaposlenih za 20%, ne da bi odpustili niti enega zdravnika, policista, medicinske sestre, davčnega inšpektorja, in niti enega, ki je res potreben. To bi z lahkoto dosegle, pa pri tem ne bi niti za malenkost prizadeli storitve, ki jih javni sektor ponuja. To je nekako bistvo tega, kar sem hotu razložit. Zato se ni treba sprenevedat z otroci v šoli in pri zdravniku. Se zaposli masa svetovalcev v raznih agencijah, ko pa nekdo omeni, da gre preveč denarja za javni sektor, se takoj začne sprenevedanje, pa javni sektor so tud učitelji, pa zdravniki, pol bomo mel pa slabše zdravstvo. Saj ljudje nismo sami idioti. A če bi v neki brezvezni državni agenciji zmetal pol ljudi ven, bi pol mogl še pol medicinskih sestr, da bo pošteno, pa da bomo vsi enako nosil breme krize, al kaj? Saj medicinske sestre pošteno nosjo svoj delež bremena v tej družbi. Pri čemer je tud zdravnikom jasn, da je pri nabavi materiala v zdravstvu sama korupcija, spomni se primera z nabavo supr dragih operacijskih miz pred leti, ko je vsa zadeva obstala v predalih tožilstva, očitno so bili že ta pravi ljudje pri koritu, jih niso gnal na sodišče, tako kor so Janšo in njegovo klapo. Pa tud če bi jih, jih noben sodnik ne bi obsodil, ker ni v skladu s politično linijo sodišč.

Je pa tukaj bistvo nekje drugje. Večina balastnega kadra je v Ljubljani, kjer je sedež večine državnih agencij. In če bi tukaj varčevali, bi najbolj prizadeli Ljubljano, kje se še vedno dokaj dobro živi. Tudi na račun davkov, ki se plačujejo izven Ljubljane. In slovensko gospodarsvo ne bo moglo več vzdrževati tega stroška. Pravzaprav ga že več kot 4 leta ne more, večno pa se ne bomo mogli zadolževat.

odpuščanje zaradi tega, ker je država zaposlovala nezaposljiv kader, ki ga je namenoma zavajala slovenska šolska srenja, bi bilo če drgač ne , pa iz statističnih razlogov pravi brain genocid

Namreč, če obvelja tvoja, bi iz javnega sektorja odpustili ove v agencijah in zavodih, če to jst prav razumem.

Veš kva bi statistika ugotovila?

Da je Slovenija odpustila, 20 % uslužbencev, od katerih ima 98% visoko izobrazbo, od teh vsaj četrtina doktorskih titul.

Veš kakšen mednarodni škandal bi nastal?

De razbijamo družbo znanja bi rekl rektorji in dekanje!

In cenaa družbe znanja je ta, da če maš preveč znalcev je treba zanje službe izmislit.

Dosedaj nam je to šlo odlično od rok.

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Del javnega sektorje je nujen, da družba lahko normalno funkcionira, del pa je gotovo sam sebi namen in se je razširil ko plevel po njvi. Ni pa to bistveni problem naše deželice - problem (ki je neizmerno večji od tisti nekaj sto službic preveč v javnem sektorju) je sistemsko uničevanje gospodarstva in kraja velikih razsežnosti ter ustvarjanje ponorov, kamor še vedno(!) odtekajo velike količine energije (kapitala, denarja, človeške energije - sadov materialnega in intelektualnega ustvarjanja ...). Dokler tega ne bomo poštimali in ustavili, nam nič ne bo pomagalo nobeno varčevanje in zategovanje, tudi če večino javnega sektorja ukinejo in iz ljudi z davki izžamejo vse, kar se sploh izžeti da.

linki so namenjeni tistim, ki jih ta vsebina zanima ...

in namenjeni so tisim, ki razumejo kak tuji jezik (ne mislim jugo jezike) ...

če je link sam po sebi dovolj zgovoren, je moj komentar v tej fazi odveč ...

Samo dejstvo je, da si tu pod svojim nickom in, da naj bi bili tvoji komentarji tudi prispevek k debati o politiki...linke vsak lahko najde saj striček GOOgle vse najde....to kar ti počneš je samo nekoristna izraba serverja...o jezikih pa kdaj drugič...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...