Skoči na vsebino

Politika

Silica

Recommended Posts

John Joseph Mearsheimer, ameriški politolog in strokovnjak za mednarodne odnose, poda natančno realistično analizo rusko/ukrajinskega konflikta, ter vsega kar je povezano z njim..

Zelo kvalitetna analiza!

Analiza podana pred začetkom ukrajinske protiofenzive:

https://youtu.be/u2zCDIzVURk?si=fRMWlFr4u2xgeg79

"če te nekaj sili leteti, se nikdar ne boš plazil.."

Deli na socialnih omrežjih

Na vseh upravnih enotah poteka izpolnjevanje obrazca za vpis PRAVICE DO GOTOVINE V USTAVO.

Čas imamo do konca septembra. Vpis že poteka.

Avstrijci, Poljaki in Slovaki so to že uredili.
Zbrati moramo 30.0000 podpisov.
Pri vsaki digitalni transakciji banka zasluži provizijo in bogati, medtem, ko ljudje postajamo bolj revni in manj svobodni.
50 evrov ostaja 50 evrov ne glede čez koliko rok in transakcij gre.
Digitalna vrednost 50 evrov pa pada. Privatnikom se te provizije poznajo eno mesečno plačo na leto.
Pri tem nas nadzorujejo lahko pri digitalnemu poslovanju. kje, s kom, kdaj posluješ.
V nedeljo zvečer moraš iti na bankomat in s tabo ulični pevec, ki mu želiš stisniti tringelt, ker je tako lepo zaigral
na kitaro in zapel, če seveda bankomt obstaja v tvojem kraju, da mu lahko plačaš.
Kitajci so šli še dlje in dajejo ljudem bonitetne ocene.
Če si neposlušen, te kaznujejo, da ne moreš potovati, šolati otrok,
delati v državni upravi. Pri tem jim služi digitalni nadzor.
Nismo proti karticam, le gotovina naj ostane kot zakonito plačilno sredstvo.
Primer kaj se dogaja na Norveškem, kjer nimajo več gotovine:
To so izkušnje Alenke F. z ukinjanjem gotovine :
MOJE IZKUŠNJE Z BREZGOTOVINSKO DRUŽBO
Julija sva bila na dopustu na Norveškem. Krasna dežela.
Ker sem se predhodno priključila nekaj norveškim FB skupinam, sem vnaprej vedela, da tam gotovine ne potrebuješ.
Toda, ko sem to izkusila na lastni koži, me je vseeno obšla žalost in predvsem občutek, da sem nadzorovana na vsakem koraku.
No, bom opisala nekaj primerov.
Prvi večer v Oslu sva obiskala irski pub. Zaradi pristne irske glasbe in seveda Guinnessa.
Neki gost je naročil pijačo in hotel plačati z gotovino.
Kakšen idealist, gotovine niso hoteli sprejeti. Samo kartica ali pa ostani žejen. Seveda tudi napitnine ni bilo, toda če tako ukažejo šefi ….
Prispeva v Bergen in parkirava zunaj mesta, ker v mestu lahko parkiraš maksimalno dve uri.
Toda na parkirnem nobenega avtomata za plačilo.
Samo tabla s številko parkirišča. Plačaj z aplikacijo Easy park, ki ti seveda zaračuna 15% dodatka ali pa več sreče nekje drugje.
Seveda še vedno obstajajo parkirišča z navadnimi avtomati, samo ne povsod.
Nato se odpraviva do tramvaja, ki pelje do centra. In zopet samo brezgotovinsko plačilo.
Na postaji je avtomat, toda samo na kartice.
Plačam torej s kartico. Pa ne mislit, da je bilo možno tiskati vozovnico.
Noup, vozovnica se naloži na kreditno kartico.
V postopku nakupa moraš skenirati kodo, odpre se povezava do spletne strani, nato vpišeš podatke iz kartice (številko, zapadlost in CSV)
in nato ti na spletni strani pokaže kupljene karte.
Pojma nimam, kako postopaš v primeru, če pozabiš prenesti povezavo in dobiš na tramvaju kontrolo
vozovnic. Mogoče preverijo kartico.
Točenje goriva – no, to nam je malce bolj poznano, saj imamo tudi v naši okolici samopostrežne pumpe.
Toda tam so samo samopostrežne in samo s kartičnim plačilom, personala pa skorajda ni na spregled.
Torej, vstaviš kartico, vpišeš PIN, izbereš številko pumpe, izbereš vrsto goriva in potem ti lahko kartico sprejme ali pa tudi ne.
Če jo, lahko pridno natankaš. Če jo ne, vzemi drugo iz denarnice (če jo imaš) in ponovi vajo.
Sicer pa imaš izbiro, lahko greš drugam. Če imaš dovolj goriva.
Opazovala sem starejšega možakarja, kako se je matral, da je uspel napolniti rezervoar.
Pa vem, da ni bil prvič v tej vlogi, saj je bil domačin. Ubogi starejši ljudje.
Cestnine - no, saj je super, ko se ti ni treba nikjer ustavljat.
Na cesti in ob vstopu v mesto, plačuješ cestnino. Vsakih nekaj kilometrov, če se jim tako zazdi.
Enostavno vidiš tablo z opozorilom, kmalu sledijo kamere, ki skenirajo registrsko tablico in to je to. No, ne ravno.
Ker potem dobiš kar domov račun za cestnino, ki krepko presega našo letno vinjeto.
Enako je z nekaterimi trajekti čez fjord. Niti ne veš, koliko boš plačal. Izveš doma.
Seveda se lahko cestninam in trajektom tudi izogneš, le da precej naokoli.
V Trondheimu je en možakar tako lepo igral na harmoniko, da sva ga kar dolgo časa poslušala.
Ker sem bila brez norveških kron, sem mu pustila evre in se mu opravičila, ker sem imela samo to.
Pa izgleda, da je kar navajen tega in da norveške gotovine sploh ne dobiva.
Aja, še to - ob vsaki kartični transakciji mi je moja banka zaračunala provizijo 0,58% od vrednosti nakupa.
Seveda pa banka zaračuna provizijo tudi trgovcu, gostilni...
V Sloveniji npr. med 1% in 6,5%. Pri plačilu 50 EUR in 2% proviziji (+0,58%), banka pobere 1,29 EUR.
Torej 50 ni več 50. Kot bi to bilo pri gotovini. Ima pa banka toliko več.
Zanimivo, kako v norveških FB skupinah zasmehujejo gotovino in pravijo, da je to samo za berače in ulične godce.
Za nekoga celo samo za kriminalce.
Pa imajo zakon, ki nalaga sprejem gotovine. Samo upoštevajo ga ne.
Tudi miimamo Zakon o uvedbi evra, kjer je izrecno zapisano, da se pravna ali
fizična oseba, ki ne sprejema gotovine, kaznuje z globo med 2.000 in 25.000 EUR.
Pa vendarle imamo primer Upravne enote in nekaj časa celo banke, kjer ne sprejemajo gotovine.
Zato so tisti, ki trdijo, da sprememba Ustave ni potrebna, ker imamo za to zakon, v veliki zmoti.
Zakon se lahko spremeni zelo na hitro z navadno večino v parlamentu.
Če pa to pravico zapišemo v ustavo, je za spremembo potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslancev.
Malce težje torej. Ja vem, tudi ustave naši organi ne spoštujejo.
In celo sodišče jih podpira pri tem.
Zato samo zapis v nekem pravnem aktu ne pomaga, treba je vztrajati na njegovem izpolnjevanju in seveda gotovino tudi uporabljati.
Z ukinjanjem gotovine ogromno pridobijo zgolj banke.
Mi sigurno ne, ker brezgotovinsko plačevanje ni tako zelo enostavno kot nam željo predstaviti in tudi ni poceni.
Pa še električna energija mora biti zagotovljena in seveda mobilni telefon. Ker tudi kartice ne bodo prav dolgega veka.
Lep pozdrav!
Martina
--
MARTINA HEGEDIŠ
mag.umetnosti in
mag.prof.likovne pedagogike,
andragog.pedagog.spec.
Jerebova ul. 3
8000 Novo mesto

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Whatever_anim.gificon16.gificon1_sneaky1.gif

1. Cepljenje skozi hrano - video
https://www.facebook...797503775495422

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

Na vseh upravnih enotah poteka izpolnjevanje obrazca za vpis PRAVICE DO GOTOVINE V USTAVO.

Čas imamo do konca septembra. Vpis že poteka.

Avstrijci, Poljaki in Slovaki so to že uredili.
Zbrati moramo 30.0000 podpisov.
Pri vsaki digitalni transakciji banka zasluži provizijo in bogati, medtem, ko ljudje postajamo bolj revni in manj svobodni.
50 evrov ostaja 50 evrov ne glede čez koliko rok in transakcij gre.
Digitalna vrednost 50 evrov pa pada. Privatnikom se te provizije poznajo eno mesečno plačo na leto.
Pri tem nas nadzorujejo lahko pri digitalnemu poslovanju. kje, s kom, kdaj posluješ.
V nedeljo zvečer moraš iti na bankomat in s tabo ulični pevec, ki mu želiš stisniti tringelt, ker je tako lepo zaigral

na kitaro in zapel, če seveda bankomt obstaja v tvojem kraju, da mu lahko plačaš.

Kitajci so šli še dlje in dajejo ljudem bonitetne ocene.

Če si neposlušen, te kaznujejo, da ne moreš potovati, šolati otrok,

delati v državni upravi. Pri tem jim služi digitalni nadzor.

Nismo proti karticam, le gotovina naj ostane kot zakonito plačilno sredstvo.
Primer kaj se dogaja na Norveškem, kjer nimajo več gotovine:
To so izkušnje Alenke F. z ukinjanjem gotovine :
MOJE IZKUŠNJE Z BREZGOTOVINSKO DRUŽBO
Julija sva bila na dopustu na Norveškem. Krasna dežela.
Ker sem se predhodno priključila nekaj norveškim FB skupinam, sem vnaprej vedela, da tam gotovine ne potrebuješ.
Toda, ko sem to izkusila na lastni koži, me je vseeno obšla žalost in predvsem občutek, da sem nadzorovana na vsakem koraku.
No, bom opisala nekaj primerov.
Prvi večer v Oslu sva obiskala irski pub. Zaradi pristne irske glasbe in seveda Guinnessa.
Neki gost je naročil pijačo in hotel plačati z gotovino.
Kakšen idealist, gotovine niso hoteli sprejeti. Samo kartica ali pa ostani žejen. Seveda tudi napitnine ni bilo, toda če tako ukažejo šefi ….
Prispeva v Bergen in parkirava zunaj mesta, ker v mestu lahko parkiraš maksimalno dve uri.
Toda na parkirnem nobenega avtomata za plačilo.
Samo tabla s številko parkirišča. Plačaj z aplikacijo Easy park, ki ti seveda zaračuna 15% dodatka ali pa več sreče nekje drugje.
Seveda še vedno obstajajo parkirišča z navadnimi avtomati, samo ne povsod.
Nato se odpraviva do tramvaja, ki pelje do centra. In zopet samo brezgotovinsko plačilo.
Na postaji je avtomat, toda samo na kartice.

Plačam torej s kartico. Pa ne mislit, da je bilo možno tiskati vozovnico.

Noup, vozovnica se naloži na kreditno kartico.
V postopku nakupa moraš skenirati kodo, odpre se povezava do spletne strani, nato vpišeš podatke iz kartice (številko, zapadlost in CSV)
in nato ti na spletni strani pokaže kupljene karte.
Pojma nimam, kako postopaš v primeru, če pozabiš prenesti povezavo in dobiš na tramvaju kontrolo

vozovnic. Mogoče preverijo kartico.

Točenje goriva – no, to nam je malce bolj poznano, saj imamo tudi v naši okolici samopostrežne pumpe.
Toda tam so samo samopostrežne in samo s kartičnim plačilom, personala pa skorajda ni na spregled.
Torej, vstaviš kartico, vpišeš PIN, izbereš številko pumpe, izbereš vrsto goriva in potem ti lahko kartico sprejme ali pa tudi ne.
Če jo, lahko pridno natankaš. Če jo ne, vzemi drugo iz denarnice (če jo imaš) in ponovi vajo.
Sicer pa imaš izbiro, lahko greš drugam. Če imaš dovolj goriva.

Opazovala sem starejšega možakarja, kako se je matral, da je uspel napolniti rezervoar.

Pa vem, da ni bil prvič v tej vlogi, saj je bil domačin. Ubogi starejši ljudje.
Cestnine - no, saj je super, ko se ti ni treba nikjer ustavljat.
Na cesti in ob vstopu v mesto, plačuješ cestnino. Vsakih nekaj kilometrov, če se jim tako zazdi.
Enostavno vidiš tablo z opozorilom, kmalu sledijo kamere, ki skenirajo registrsko tablico in to je to. No, ne ravno.
Ker potem dobiš kar domov račun za cestnino, ki krepko presega našo letno vinjeto.

Enako je z nekaterimi trajekti čez fjord. Niti ne veš, koliko boš plačal. Izveš doma.

Seveda se lahko cestninam in trajektom tudi izogneš, le da precej naokoli.
V Trondheimu je en možakar tako lepo igral na harmoniko, da sva ga kar dolgo časa poslušala.
Ker sem bila brez norveških kron, sem mu pustila evre in se mu opravičila, ker sem imela samo to.
Pa izgleda, da je kar navajen tega in da norveške gotovine sploh ne dobiva.
Aja, še to - ob vsaki kartični transakciji mi je moja banka zaračunala provizijo 0,58% od vrednosti nakupa.
Seveda pa banka zaračuna provizijo tudi trgovcu, gostilni...
V Sloveniji npr. med 1% in 6,5%. Pri plačilu 50 EUR in 2% proviziji (+0,58%), banka pobere 1,29 EUR.
Torej 50 ni več 50. Kot bi to bilo pri gotovini. Ima pa banka toliko več.
Zanimivo, kako v norveških FB skupinah zasmehujejo gotovino in pravijo, da je to samo za berače in ulične godce.
Za nekoga celo samo za kriminalce.
Pa imajo zakon, ki nalaga sprejem gotovine. Samo upoštevajo ga ne.
Tudi miimamo Zakon o uvedbi evra, kjer je izrecno zapisano, da se pravna ali

fizična oseba, ki ne sprejema gotovine, kaznuje z globo med 2.000 in 25.000 EUR.

Pa vendarle imamo primer Upravne enote in nekaj časa celo banke, kjer ne sprejemajo gotovine.
Zato so tisti, ki trdijo, da sprememba Ustave ni potrebna, ker imamo za to zakon, v veliki zmoti.
Zakon se lahko spremeni zelo na hitro z navadno večino v parlamentu.
Če pa to pravico zapišemo v ustavo, je za spremembo potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslancev.
Malce težje torej. Ja vem, tudi ustave naši organi ne spoštujejo.
In celo sodišče jih podpira pri tem.
Zato samo zapis v nekem pravnem aktu ne pomaga, treba je vztrajati na njegovem izpolnjevanju in seveda gotovino tudi uporabljati.
Z ukinjanjem gotovine ogromno pridobijo zgolj banke.
Mi sigurno ne, ker brezgotovinsko plačevanje ni tako zelo enostavno kot nam željo predstaviti in tudi ni poceni.
Pa še električna energija mora biti zagotovljena in seveda mobilni telefon. Ker tudi kartice ne bodo prav dolgega veka.
Lep pozdrav!
Martina
--

MARTINA HEGEDIŠ
mag.umetnosti in
mag.prof.likovne pedagogike,
andragog.pedagog.spec.
Jerebova ul. 3
8000 Novo mesto
Ko so se zbirali podpisi za svobodno izbiro glede cepljenja proti

kovidu, se je mnogo mojih znancev, ki so tako ali drugače bolj

izpostavljeni, zadržalo, ker so se bali, da jim bo to prineslo preveč

težav. Bili so pa proti obveznemu cepljenju.Mnogo je iskalo razne

obvode in jih menda tudi našlo.

Ker je keš le keš, upajmo, da bo tokrat bolje.

Poterbno se mi zdi tudi, da se akcija pelje bolj transparentno, kot se je cepilna.

Dr. Dolittle je fantazijski lik.

Ojla

Ko so se zbirali podpisi za svobodno izbiro glede cepljenja proti
kovidu, se je mnogo mojih znancev, ki so tako ali drugače bolj
izpostavljeni, zadržalo, ker so se bali, da jim bo to prineslo preveč
težav. Bili so pa proti obveznemu cepljenju.Mnogo je iskalo razne
obvode in jih menda tudi našlo.
Ker je keš le keš, upajmo, da bo tokrat bolje.

Poterbno se mi zdi tudi, da se akcija pelje bolj transparentno, kot se je cepilna.

Ja sej.

Pri nas v Sloveniji je problem, ko si akterji začnejo med seboj negirat ...

Na eni strani imamo skupino snovalcev, ki opozarjajo in si želijo kritčno maso, sprememb ... na drugi strani pa se istočasno od teh akterjev oddvoji en primerek, ki začne razlagati o tem, da naj ljudje pazimo, ker se v ustavo naj ne bi posegalo in da želijo akterji iz ozadja zrušiti zaščito členov v Ustavi ...

In mi potem obstanemo in tuhtamo komu čmo verjet ... svoje naredijo še medijski plačanci ... in se IQ prčkamo med seboj ... icon27.gif
Vmes pa že ... kt pravijo .... "karavana gre dalje" oz. "prođe voz "

No in zdaj bo politično lojalna inteligenca (ki ni nujno iq pretirano obdarjena) odločila, ali je o tem vredno debatirati in razmišljati ali pa je to spet nova teorija zarote.

Mah ja itak ...

... Zadnje čase se mi dogaja, da nekaj pomislim ... in že v tistih nekaj dnevih nabašem potem na kakšno takšno informacijo ...

Recmo ravno zadnjič sem stala v vrsti za zelenjavo in razmišljala kako ni skoraj nič slovenskih živil na policah trgovine ... zelenjava in sadje pripotujeta res od vsepovsod ; Maroko, Egit, Ekvador, Turčija, Francija, Nizozemska, Španija, Italija, Poljska, Srbija, Makedonija, Hrvaška itd.itd ...

Gensko sprememenjena živila so tako drugačna na izgled in otip, barvo, sestavo ...

Si mislim ni šans, da kupim kaj od tega - vprašaj kaj vse vsebujejo ti sadeži še notri ...

Ma prav začutila sem, da je bad ... in da ne vemo kaj vse se gredo pri proizvodnji in prodaji ...zalostko.gif

Pa potem zadnjič tečem nekaj po dežju do bližnje trgovine, ker mi je dežnik odpovedal ... in si mislim, ko mi kapljice tako padajo po telesu ... kako sem bila včasih blagoslovjeno hvaležna za pljuskanje po dežju ... ker pač ... sej nisem iz cukra ... zdaj pa kar nehote pomislim tudi na to - kaj vsebujejo dežne kaplje, ko tako pridirkajo iz zaprašenega, mrežastega neba ...

ali pa če moram vzet kakšen farmacevtski zaverek ... si mislim le kaj so vse notri še lahko zamešali, pridali ??? ...scratchchin.gif

Dejstvo pa je, da pa potem slišiš kako je dejansko nekaj res na tem, ko dajo zadeve v pregled neodvisnim laboratorijem in odkrijejo od strupov, težkih kovin, do nano delcev skupaj s plesnimi, paraziti, z glivicami ... ni več heca ... ti kmalu postane jasno kako so destrojerji sto let pred nami ...yes.gif

Tole s komarji sem tudi ravno letos na morju razmišljala.

Majceni, drobceni skoraj nevidni ... pa zelo invazivni ... kot bi bila neka novo vzgojena sorta ... zmeraj se mi je zdelo verjetno, da bi jih lahko nekdo nahecal v terorizem ... glede na to, da se hranijo s krvjo ...sorry.gif ...

In potem, čez nekaj dni preberem ....
V nekaterih delih Hrvaške letos štirikrat več komarjev kot lani

https://primorske.svet24.si/primorska/pri-sosedih/v-hrvaski-istri-v-boj-proti-tigrastim-komarjem-z-v

Tigrasti komarji se pospešeno razmnožujejo ob padavinah ... ( no jawink.png ...pa sej smo že imeli tokom 50 let kaj padavin - pa se ne spomnem, da bi bili komarji kak večji problem- kot so zdaj ?)

Hrvatom je čedalje težje, napadajo jih majhne živali, ki jih je čedalje več

https://www.metropolitan.si/trendi/zivali/hrvatom-je-cedalje-tezje-napadajo-jih-majhne-zivali-ki-jih-je-vedno-vec/

https://www.rtvslo.si/svet/evropa/v-nekaterih-delih-hrvaske-letos-stirikrat-vec-komarjev-kot-lani/679590

Po nekaterih predvidevanjih bo človeka, ki bo eno uro stal ob Dravi v
Osijeku, pičilo od 50 do 60 komarjev. O velikih količinah teh žuželk na
osiješkem območju pričajo tudi rezultati merjenj preteklega tedna.

Konec junija in v začetku julija so v hrvaški prestolnici sicer izpustili v naravo 100.000 sterilnih samcev tigrastega komarja v upanju, da bodo s tem omejili populacijo teh insektov v mestu. Večje količine sterilnih samcev tigrastega komarja so lani izpustili v naravo tudi v Osijeku in Pulju. V Pulju so letos to metodo uporabili znova in s 25 lokacij izpustili kar 1,2 milijona sterilnih samcev.

P.S.

(In se pri tem vprašam - če imajo laboratorije za to, da se igračkajo s sterilnostjo komarjev, zapraševanjme komarjev ... kaj lahko še vse počnejo na komarjih tam v teh znanstvenih laboratorijih )...

Glede na to, da sterilizacija, zapraševanje nista ravno uspešna in je komarjev še več - kaj pravzaprav tam in s tem počno ? Oogle_anim.gif

dam to še sem v arhiv, ko sem že pri veseli tematiki zastrupljanja ljudskih množic ;

2. Mateja Žlogar

Uprava za varno hrano ne opravlja svojega dela in se igra z našim zdravjem
https://www.facebook...135078239087132

Tole si pa dobro preberite, večkrat, kako uprava za varno hrano ne opravlja svojega dela, visoke plače pa vlečejo, banda

OBVEZNO BRANJE2757.png
~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Pozabljiva” uprava za varno hrano se igra z našim zdravjem

Tatjana Pihlar

5. september 2023, dnevnik.si

“Slovenski potrošniki smo to poletje zaužili več ton srbskih breskev in poljskih
sliv, obogatenih s pesticidom klorpirifos, s katerim v kmetijstvu
zatirajo škodljivce na pridelkih. Ker je zelo škodljiv za zdravje ljudi,
zlasti otrok, je njegova uporaba v Evropski uniji od februarja 2020
prepovedana.

Klorpirifos je v Evropski uniji prepovedan že dobra
tri leta, kljub temu je na trgu še vedno veliko sadja in zelenjave z
ostanki tega zdravju škodljivega pesticida
. Fotografija je simbolična.
(Foto: Jaka Gasar)

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju uprava)

je konec minulega tedna med obvestili potrošnikom objavila, da so ji iz trgovskega podjetja Spar
Slovenija sporočili, da iz prodaje umikajo poljske slive, ker vsebujejo
nedovoljen pesticid klorpirifos-etil.
S prepovedano kemijo obogatene
slive so bile naprodaj od 11. avgusta. To pomeni, da smo jih potrošniki
precej že pojedli. Julija letos smo pojedli tudi dobrih sedem ton
srbskih breskev, kupljenih prav tako v Sparu, ki so vsebovale isti
zdravju škodljiv pesticid, ne da bi nas o tem obvestili vsaj s
tritedensko zamudo (toliko časa je minilo od odvzema vzorca do analiznih
rezultatov), kot se je zgodilo tokrat. Te breskve ima namreč lahko kdo
še vedno doma v obliki kompota, predelane v marmelado, posušene …

KAJ JE KLORPIRIFOS?

Klorpirifos/klorpirifos-etil in klorpirifos-metil sta insekticida, s katerima v kmetijstvu zatirajo
škodljivce na pridelkih, zlasti na sadju in zelenjavi. Ker pa povzročata
poškodbe dednega materiala, delujeta toksično na živčni sistem ter
imata lahko genotoksične in nevrološke učinke na razvoj otrok, je njuna
uporaba v pripravkih za zatiranje škodljivcev v kmetijstvu od februarja
2020 v EU prepovedana.
EU je hkrati znižala mejne vrednosti ostankov
klorpirifosa in klorpirifos-metila v hrani in krmi na najnižjo raven, ki
jo lahko izmerijo analitični laboratoriji. To je 0,01 miligrama na
kilogram živila. Živil, v katerih je ta mejna vrednost presežena, na
območju EU ne sme biti, ne glede na to, ali v državah zunaj nje
klorpirifos še vedno smejo uporabljati.

Tako objave na spletni strani slovenske uprave za varno hrano kot tudi tiste v sistemu hitrega
obveščanja RASFF, ki ga je vzpostavila evropska komisija, da bi
opozarjala na tveganja, ki izhajajo iz živil ali krme, kažejo, da mnogi
proizvajalci in ponudniki hrane in krme te prepovedi ne spoštujejo.
Uprava je letos v najmanj enem primeru (breskev iz Srbije) potrošnikom
zamolčala, da so odkrili živilo s preseženimi mejnimi vrednostmi
klorpirifosa, štirikrat pa je informacijo o odpoklicu živila zaradi
vsebnosti tega strupa vendarle »obesila« na svojo spletno stran,
namenjeno potrošnikom. Nazadnje 1. septembra, ko je sporočila, da so s
klorpirifosom onesnažene tudi slive iz Poljske, ki jih je Spar prodajal v
kilogramski plastični posodici pod trgovsko znamko S Budget.
»Potrošniki, ki so kupili neskladne slive in jih še hranijo doma, naj
jih ne uporabijo in zaužijejo, ampak jih vrnejo na mesto prodaje,«
poziva uprava za varno hrano, ki je zaradi klorpirifosa v julijski
pošiljki srbskih breskev poostrila nadzor nad uvozom iz tretjih držav.
»Prve tri pošiljke vsakega od srbskih dobaviteljev bodo stale do prejema
analiznega poročila,« je napovedala Nadja Škrk, vodja sektorja za
nadzor hrane na upravi.

KAJ PA OCENA TVEGANJA?

Žal uprava tega ni storila julija letos, ko je v srbskih breskvah odkrila povečano
vsebnost pesticida klorpirifos, a jih kljub temu ni umaknila iz prodaje
niti ni o tem obvestila potrošnikov, čeprav je znano, da je Srbija lani
dovolila izredno uporabo tega pesticida.
Resda le pri pridelavi
sladkorne pese, vendar so ga nekatere države v zadnjih dveh letih
odkrile tudi v srbskih slivah, breskvah, nektarinah, svežih kumarah,
peteršilju … Med temi državami je bila tudi Slovenija, ki je avgusta
2022 v EU prepovedani insekticid klorpirifos odkrila v srbskih breskvah,
jeseni istega leta pa tudi v svežih kumarah. Takrat je potrošnike o tem
obvestila 10. oktobra, kumare pa so bile v prodaji med 7. in 20.
septembrom 2022.

Ker od odvzema vzorca do analiznih rezultatov
minejo povprečno trije tedni, čeprav bi lahko ta čas skrajšali na tri do
štiri dni, lahko uprava, da bi zavarovala zdravje potrošnikov, pošiljko
do prejema rezultatov zadrži
. Pogoj za to je, da zna pravilno oceniti
tveganje, ki v primeru Srbije nedvomno obstaja. Kot smo že zapisali, je
Slovenija lani nevarni klorpirifos odkrila v srbskih breskvah (enako
tudi Romunija) in svežih kumarah. V svežih kumarah iz Srbije ga je lani
potrdila tudi Hrvaška, ki ga je (prav tako Finska) leta 2021 ugotovila
tudi v posušenem peteršilju iz Srbije, pred dnevi pa je Hrvaška zaradi
klorpirifosa uničila tudi pošiljko svežih sliv iz te države.

NAJVEČ SPORNIH TURŠKIH ŽIVIL ODKRIJE BOLGARIJA

Razloga za brezpogojno zaupanje srbskim pridelovalcem hrane torej ni.

Pa ne le srbskim. Pesticid, ki je v EU prepovedan že tri leta in pol, očitno še
naprej veselo uporabljajo tudi v državah članicah EU, ne le v tretjih
državah, ki te prepovedi niso vpeljale.
Iz objav v evropskem sistemu
hitrega obveščanja RASFF izhaja, da je bilo v letošnjih prvih osmih
mesecih 180 naznanil o odkritju klorpirifosa ali klorpirifos-metila v
živilih. Četrtina se jih nanaša na živila iz Turčije.
Tam insekticida
klorpirifos uporabljajo na domala vsem: mandarinah, limonah, pomarančah,
granatnih jabolkih, grenivkah, češnjah, papriki, kutinah, paradižniku,
korenju …
V preteklosti je bilo še slabše, saj se je leta 2022 kar 54
odstotkov vseh prijav ostankov tega pesticida v živilih nanašalo na
tista iz Turčije. Večino vseh obvestil v povezavi s Turčijo o spornih
živilih, ki vsebujejo ostanke klorpirifosa, je v sistem RASFF oddala
soseda Bolgarija
. Eno je letos prispevala tudi Slovenija. Nanašalo se je
na paradižnik. Dodajmo, da je Slovenija po podatkih Statističnega urada
Republike Slovenije (Surs) v prvih šestih mesecih tega leta iz Turčije
uvozila blizu 600 ton zelenjave (daleč največ paradižnika in svežih
vrtnin) in okoli 324 ton sadja, zlasti mandarin, lubenic, suhega sadja,
limon, marelic …

Veliko tveganje glede morebitnih ostankov
klorpirifosa predstavljajo tudi živila, ki izvirajo iz Indije. To zlasti
velja za začimbe in riž. Objave v sistemu RASFF kažejo, da sta z
ostanki klorpirifosa velikokrat obogatena tudi sadje (dateljni,
pomaranče in mandarine) in zelenjava iz Egipta, od koder smo po Sursovih
podatkih v prvi polovici leta uvozili dobrih 8400 ton sadja. Po
količini močno izstopajo pomaranče in grozdje, sledijo mandarine. Še
veliko več, skoraj 47.000 ton, je iz Egipta prišlo zelenjave, od tega
blizu 39.000 ton krompirja.

PŠENICA JE POLNA KLORPIRIFOSA

Ostanke nevarnega klorpirifosa pogosto vsebujejo tudi pakistanski riž, prav
tako banane iz Ekvadorja in poljščine iz Ukrajine. Te budno nadzoruje
Poljska, ki klorpirifos največkrat odkrije v ukrajinski pšenici ter
sončničnem in sojinem olju.
Objave v sistemu hitrega obveščanja RASFF
kažejo, da škodljivce na pšenici s pripravki iz klorpirifosa, ki so v
državah EU prepovedani, še vedno zatirajo tudi nekatere njene članice.
To so Madžarska, Češka, Slovaška in Francija. Javno objavljeni rezultati
laboratorijskih analiz kažejo, da je klorpirifos priljubljen tudi v
Španiji.
Odkrili so ga v njihovih mandarinah, pomarančah, koruzi za
pokovko, oreščkih, listih karija … Klorpirifos je doma tudi na Poljskem

(letos so ga potrdili v njihovih zamrznjenih cvetovih brokolija in v
zamrznjenem črnem ribezu, v korenasti zelenjavi pastinak …). Slovenija
je po navedbah Sursa do konca letošnjega junija iz te države uvozila
okoli 2691 ton sadja (od tega 2150 ton jabolk), podatkov o uvozu
poljskih sliv, v katerih so nedavno odkrili ostanke prepovedanega
klorpirifosa, pa še ni. Še več kot sadja smo iz Poljske v prvih šestih
mesecih uvozili zelenjave – dobrih 3200 ton. Prevladovali so korenje,
zamrznjene vrtnine, kapusnice …

SLOVENSKI UVOZ V PRVIH ŠESTIH MESECIH 2023

127.575 ton zelenjave (sveže, zamrznjene ali predelane)

116.753 ton sadja (svežega ali suhega)

največ sadja in zelenjave uvozimo iz Italije, Egipta, Hrvaške in Ekvadorja

Vir: Surs

TUDI NERETVANKE SO BILE POZITIVNE

Bliža se sezona hrvaških mandarin iz doline Neretve, statistika o njihovem
lanskem uvozu v Slovenijo pravi takole: skoraj 6000 ton smo jih pojedli
po navedbah Sursa, hrvaški ponudniki pa so z njimi zaslužili pet
milijonov evrov. Podatki iz leta 2021 kažejo, da so bili ostanki
prepovedanega klorpirifosa tudi v priljubljenih neretvankah ter da jih
je odkrila prav Slovenija in to sporočila v evropski sistem hitrega
obveščanja RASFF,
slovenske potrošnike pa je, kakopak, »pozabila«
obvestiti.

OPOREČNO SADJE IZ SRBIJE

Težave z ostanki
klorpirifosa v živilih ima tudi Srbija. Letos so jo zalotili, tudi
Slovenija, da so z njim izdatno zatirali škodljivce na slivah, breskvah
in nektarinah. Podatki Sursa kažejo, da smo letos iz Srbije uvozili
okoli 140 ton sadja, največ suhega in lupinastega, in dobrih tisoč ton
zelenjave. Prevladovali so zamrznjene vrtnine, kapusnice, koruza,
korenje …”

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Članek 1f449_1f3fc.png https://urx1.com/okM2N

Pa dober tek; jaz pa ostajam pri figah in zelenjavi znancev.

See les

Razsežnost poplav v Grčiji iz zraka
Atene, 11.09.2023, 11:33 | Posodobljeno pred 4 uram
https://www.24ur.com/novice/tujina/poplave-grcija-razseznost.html

Uničenih je tudi ogromno kmetijskih
površin. Satelitski posnetek zelenih in rodovitnih polj vzhodno od mesta
Proastio v osrednji Grčiji je nastal 16. septembra, 9. septembra letos
pa je grške travnike in njive prekrila voda.

Atene, 11.09.2023, 11:33 | Posodobljeno pred 4 uram

Uničenih je tudi ogromno kmetijskih

površin. Satelitski posnetek zelenih in rodovitnih polj vzhodno od mesta

Proastio v osrednji Grčiji je nastal 16. septembra, 9. septembra letos

pa je grške travnike in njive prekrila voda.

Samo en majhen popravek - verjetno si spregledala - manjka letnica.

Letos na ta datum ni mogel nastati ker smo šele 12. septembra.

Posnetek je nastal 16. septembra 2022

k015.gif

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Ugibanja o politični aktivaciji Logarjeve platforme tudi v SDS

https://siol.net/novice/slovenija/ugibanja-o-politicni-aktivaciji-logarjeve-platforme-tudi-v-sds-615177

Platforma sodelovanja, katerega ustanovitelj je poslanec SDS Anže Logar, je zavrnila povabilo NSi k skupnemu nastopu na evropskih volitvah. Logar je namreč v petkovi večerni oddaji 24ur pojasnil, da je upravni odbora platforme soglasno odločil, da se predsedniku NSi Mateju Toninu zahvaljujejo za ponudbo, a je namen platforme drugačen.

Namen je - biti satelit S(D)S.

Logar ne more (ali noče, kar je bolj verjetno) iz Janševe riti.

To se mu že pozna tudi na glavi - vse manj las... h041.gif

Tonin se je odzval na Logarjevo odločitev

https://siol.net/novice/slovenija/tonin-se-je-odzval-na-logarjevo-odlocitev-615364

Tonin: NSi bo tudi sama sestavila "izjemno močno listo"

Ob tem se SLS še ni odločila, ali bodo z NSi sodelovali na skupni listi. Tonin pa je dodal, da ne govorijo o pripojitvi stranke, ampak o sodelovanju. Prepričan je, da bo NSi tudi sama sestavila "izjemno močno listo" in da bodo zagotovo dosegli dober rezultat.

a045.gif k025.gif a040.gif

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

Samo en majhen popravek - verjetno si spregledala - manjka letnica.

Letos na ta datum ni mogel nastati ker smo šele 12. septembra.

Posnetek je nastal 16. septembra 2022

k015.gif

Kva Alef ?

Odpreš link in v zgornjem levem kotu piše Atene, 11.09. 2023, 11:33

Na zgornji sliki so zelene površine od prej (sej je nad sliko razloženo, da je posnetek kako so njive zgledale pred poplavo prej 16. 9 ) - torej kako je to zgledalo za primerjavo od lani, potem pa spodnja slika kaže - kako so te zelene površine bile letos - 9. 9.2023 pod poplavami - ( rjava slika - njive vse potopljene pod vodo)

Kaj ni jasno ?

P.S,

Da dopišem.

Sem pod vtisom tegale kar se zdaj dogaja v Grčiji, ker ravno zdej ima moj partner tu očeta svojega poslovnega partnerja, ki ima v Grčiji proizvodnjo s kmetijskimi rabotami. Ima v Grčiji čez 30 kmetij, kmetijske obrate, izvoz v evropsko unijo.

Ravno v petek smo bili skupaj na fuzbalski tekmi in smo šli potem na večerjo ...

Ni da ga ni kap od vsega kar se dogaja.

Tako da info imam res iz prve roke, če si slučajno skeptičen.

Kva Alef ?

Sem pod vtisom tegale kar se zdaj dogaja v Grčiji, ker ravno zdej ima moj partner tu očeta svojega poslovnega partnerja, ki ima v Grčiji proizvodnjo s kmetijskimi rabotami. Ima v Grčiji čez 30 kmetij, kmetijske obrate, izvoz v evropsko unijo.

Ravno v petek smo bili skupaj na fuzbalski tekmi in smo šli potem na večerjo ...

Ni da ga ni kap od vsega kar se dogaja.

Tako da info imam res iz prve roke, če si slučajno skeptičen.

Nič skeptičen, vse jasno... e050.gif

ZZZS: Večina zdravstvenih izvajalcev že sprejema novo biometrično osebno izkaznico

https://www.dnevnik.si/1043032245/Slovenija/zzzs-vecina-zdravstvenih-izvajalcev-ze-sprejema-novo-biometricno-osebno-izkaznico

Samo povem kako nas nič ne vprašajo ...mad.gif

Lani mi je osebna izkaznica potekla in sem ravno v izogib temu biometričnemu sranju naredila raje pasoš ...

Ko sem se na upravi pogovarjala o tem - so mi delavke povedale, da so same naredile isto ... da nobena tam ni dala delat osebne izkaznice ... ker me razumejo zakaj - da so istega mnenja ...

Res kako nas je ta Janše z oprodnimi župani s prehodom na digitalno v epidemiološkem času skuhal kot žabe ...

Nihče nas ni vprašal, če želimo imeti na osebni izkaznici vse svoje življenje pod nadzorom.

Prodajo nam foro o zaščiti ... in folk kar verjame, ker se jim ne da imeti zdravstvene kartice posebaj, češ sej zdaj bo pa praktično, ko bomo imeli vse na osebni izkaznici ...

Sama vem, ker mi je en zdravnik razlagal kako že računalniški sistem v zdravstvu - takšen kot obstaja, ni uredu ... in da marsikje in marsikdo lahko vidi vse naše osebne podatke o bolezni ...

in ravno tam, kjer pa ponavadi bi moralo šibat med zdravstvenimi ustanovami podatki in dokumenti, pa ne morejo potegnit podatkov ... mi je rekel, da če bi imeli avstrijski model programov, da bi še šlo - tako, da pa je takratna vlada pač za te programe nastavila svoje kamerate, ki pojma niso imeli o tem ... in da je narejeno vse v velikih napakah .... da bi morali vse resetirat in na novo ...

Te dni sem bila pri specialistu ... in mi na koncu sestra pride povedat, da izvid svojega pregleda dobim na aplikaciji "Zvem" ali pa pri svoji osebni zdravnici ...

Malo morgen za aplikacijo "Zvem", z vsemi mojimi odpiranji podatkov si lahko konstruktorji vsega tega digitalnega sranja lahko zataknejo v rit .

Bom pač zdaj mojo zdravnico masirala večkrat ...

In sploh mi je ta odnos katastrofalen - da človek ne more dobit izvida na vpogled še preden gre od zdravnika ...

Se mi je že velikokrat zgodilo, da sem dobila izvid čez nekaj tednov ... v njem pa ogromne napake, pomankljivosti, ker je bil zdravnik površen, nedosleden ... in sem potem verižno imela same probleme s tem ...

No zdaj pa še...

Nova aplikacija s katero nas bodo od zdaj masirali pri zdravstvenih storitvah, - "zVem"

https://play.google.com/store/apps/details?id=si.gov.zvem&hl=sl&gl=US

O tej aplikaciji;

Aplikacija zVEM vam nudi hiter in preprost dostop do izvidov, receptov in drugih dokumentov znotraj sistema eZdravje. Omogoča vam naslednje storitve:
- Pregledovanje zdravstvene dokumentacije (izvidi, pooblastila in druga dokumentacija)
- Pregledovanje izdanih in uporabljenih eReceptov
- Pregledovanje eNapotnic in eNaročil
- Pregledovanje čakalnih dob

ahaha ... in potem še razlaga o varnosti;Whatever_anim.gif

Varnost podatkov

Razumevanje, kako razvijalci zbirajo in razkrivajo vaše podatke, je prvi korak do varnosti. Varovanje podatkov in zagotavljanje varnosti podatkov se morda
razlikujeta glede na vašo uporabo, območje in starost. Razvijalec je zagotovil te podatke in jih bo sčasoma morda posodobil.

Ker jih imam kar nekaj delujočih v zdravstvu, zelo slišim razlage - kdo vse lahko vpogleduje v naše podatke ... matr jim res ... kako smo pribiti, da vse sprejemamo !...icon1_sneaky1.gif

ahahahah ....biggrin.pngup.gif ...

ma veš kaj ... noben ji ne more rečt, da ni poslušala ... von der Phizerki pa ni rabila čisto nič drugega v odgovor povedati .... kot tole ; Von der Lajna - "kvačkaš ga" !

citat;

Johanssonova svojih dejanj ni komentirala, a tega ni storila prvič. Pred

dvema letoma, prav tako med letnim govorom Von der Leyenove o stanju v

Uniji, so Johansson in evropsko komisarko za konkurenco Margrethe

Vestager posneli, kako izvajata to isto dejanje.

P:S.

...Ob kvačkanju se da sicer marsikaj sporedno početi ....

Tud tako se da kaj v dnevu pametnega naredit, ja ...

In kvačkanje sicer res sfokusira misli .

Se spomnem, ko me je pred 20 leti prišla družba počakat pred službo za kafe - sem imela tud jst v torbici zmeraj kakšno kvačko in klobčič ...

Medtem, ko smo se pogovarjali za mizo, sem večkrat znala to potegniti ven ... in tako nakvačkala čudo vrstic ... z eno frendo sva se kar tekmovali kera bo v dveh dnevih nakvačkala poletno majčko ali kaj podobnega ...

ooooo res ...

Lepi zlati časi, ko smo vsak trenutek dneva znali uporabiti še za kaj konstruktivnega ....

Kolko vsega smo naredili v enem dnevu .... zdaj pa bolj kot ne vsako pauzo pred računalniki čepimo .... hypnodisk.gif

ylflower.gif

Kdo je skrivnostna ženska, ki je prišla do odra in med govorom Pavla Ruparja zmerjala, da je “kriminalc pof….”?

https://topnews.si/2023/09/07/video-kdo-je-skrivnostna-zenska-ki-je-prisla-do-odra-in-med-govorom-pavla-ruparja-zmerjala-da-je-kriminalc-pof/

A res ni pravnega načina da bi zaprli gobec temu kretenu?

Četa starčkov ki mu sledi pa so a050.gif g045.gif in c010.gif

s020.gif

Pozabi.

Tale Rupar je kot slišim v ozadju zavarovan z "junaki rumenih jopičev" ... če še veš kdo to so ... wink.png

Zato si upa marsikomu in marsikaj ...

Janšev oproda sicer, lansiran delat zdraho v namen zrušitve te vlade.

Njegova igra je pri ranljivih, nevednih skupinah vzpodbudit najbolj primitivne in agresivne note s sovražnimi govori ...

Sam je zelo agresiven, perfiden človek .

V ozadju je zelo primitivna, najnižja vrsta politike ...

Se strinjam, da pri njem ne bi bilo nobenega drugega zdravila kot tega, da ga ulica nauči manir ...

Sam stavim, da bi se tukaj potem namešale tolpe ...

Vidim pa, da so žensko, ki mu je pod odrom zaupila - kaj,da je po defoltu ... slikali v kader ... in ja se vidi, da je ženska s pivsko kondicijo.

Sumim ga, da so jo sami podplačali, da pove tisto kar pač o njemu pišejo po medijih (ker obsojen je pač res bil - in takšnim kot je on težko rečeš drugače kot kriminalec) ...

In si je spisal scenarij, da bi v nadaljevanju izpadel prizanseljiv in potrpežljiv ...

Dejstvo je, da so to običajne igre na protestih ... ta del desne politike je pa sploh umazan s takšnimi fintami ...

Se spomnem, ko smo šli prvič na protest proti Janševi samooklicani - samovladi 2020 leta - se je znotraj 2000 glave množice pojavil en stasit človek s psom, ki je začel na moč oznanjat ;

" Ubi Janšo!"

Imela sem srečo, da sem bila ravno v bližini dogajanja in sem lahko opazovala vse ... začetek, njegovo mimiko, razplet ...

Skratka na faci se mu je poznalo, da je bil poslan kot provokator.

Na srečo mu ni nihče pritegnil.

Celo obkolili smo ga, ga izolirali in mu povedali, da naj se odstrani ...

Nekaj je poskušal nadaljevati v tem stilu - ampak smo mu ljudje nazaj povedali, da ni zaželjen in da naj odide ...

Ker pač ni - smo poklicali varnostnike, da so ga odpeljali ...

Zanimivo, da se je potem vseeno pojavljalo v medijih, da na naših protestih protesniki vpijejo smrt Janši ... čeprav je to vpila samo ta ljudina, ki so ga na zahtevo protestnikov potem morali odstraniti ... In to je bil zame kar trden dokaz, da so sami lansirali tega bedaka ...

In lej ga zlomka, da sem ga videla tudi na drugih protestih neovirano krožit med nami ...

Glede na to, da so ga prav na zahtevo protestnikov, ki niso potegnili na provokacijo morale odstraniti varnostne službe in je bil kao odpeljan na policijo - bi moral biti za to javno grožnjo, ki jo je lansiral verjetno kaj kaznovan s prepovedjo prihodov na proteste itd ...

No, pa ni bil, ane ...wink.png ...

Tako da, SDS se igra z nevarnimi igrami v kombinaciji s fašističnimi že videnimi prijemi ... in očitno ima kritje v tem ...
Zato večkrat pravim, da so zato najbolj nevarno združenje vsega primitivnega ... sploh ta Rupar, da ne povem kakšne komunikacije s tistimi, ki mu povedo "kar mu gre"- je zmožen ... res primitiven človek ...

Malo za primer ;

Letos sem napr. dobila od njega odgovor, da bi me covid moral pokončat in da nas je covid v Sloveniji na splošno premalo sčistil ... whistling.gif icon1_sneaky1.gif

Pozabi.

Tale Rupar je kot slišim v ozadju zavarovan z "junaki rumenih jopičev" ... če še veš kdo to so ... wink.png

Če je tako kot pišeš. potem je "ulica" res edino zdravilo za Ruparja.

Nekaj krepkih dedcev pa vsakemu meter strešne late v roke in... s020.gif

Tu si bom "sposodil" citat iz enega filma(se ne spomnim naslova) - ne v mrtvašnico, na urgenco.

In to ponavljat dokler ne utihne.

Nekdo(ne vem kdo) je rekel da politika in oblast ne pokvarita karakterja, samo razkrijeta ga.

s010.gif

Asta Vrečko - Levica odgovarja - kaj je vzrok za migracije

https://www.youtube.com/watch?v=XfndWp87Lws

In hvala Bogu, da se Levica javno izreka proti nakupom orožja, proti Natu ...
https://www.youtube.com/watch?v=NWMdMaofQ68

Luka Mesec - o demokratični menjavi vodsvta
https://www.youtube.com/watch?v=Uh7-4drFIcM

Podpora zbiranju podpisov za čist zrak in okolje v Anhovem
https://www.levica.si/pismo-podpore-cist-zrak-anhovo/

V Levici podpiramo spremembe Zakona o varstvu okolja, s katerim se
izenačujejo dovoljeni izpusti v sežigalnicah in sosežigalnicah ter
veča nadzor nad njimi. Z današnjim dnem nevladne okoljske organizacije
začenjajo z zbiranjem podpisov za vložitev zakonodajnega predloga. V
stranki pozivamo svoje podpornike in podpornice, da oddajo svoj podpis
in podprejo zakonsko ureditev, ki bo omogočila prebivalcem Anhovega in
srednje soške doline življenje v čistejšem okolju.

V Levici smo v preteklem mandatu skupaj z lokalnimi civilnimi iniciativami v Anhovem izvedli več
aktivnosti v Državnem zboru, da bi se omejili izpusti škodljivih snovi in poostril nadzor nad sosežigalnicami in sežigalnicami odpadkov.

Cementarna v Anhovem je največja sežigalnica odpadkov v Sloveniji, uradno pa je klasificirana kot naprava za sosežig odpadkov.

V njej se sežge nekajkrat večja količina odpadkov kot v sežigalnici v Celju, s tem pa v okoljen sprošča tudi večje skupne emisije rakotvornih in drugih zdravju
škodljivih snovi.
Trenutno za cementarne veljajo milejši pogoji za sežig odpadkov kot za sežigalnice.

V Levici smo leta 2021 v sodelovanju s civilnimi iniciativami na področju okoljevarstva naredili potreben
korak in pripravili ter vložili zakon o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov.
Zakonski predlog je izenačeval višino izpustov škodljivih snovi v zrak v sežigalnicah in v napravah za sosežig
ter postavljal strožje pogoje za monitoring izpustov snovi v zrak.

Žal predlog zakona takrat ni prejel zadostne podpore.

Tokrat enak ukrep predlagajo okoljske organizacije, ki bodo v mesecu septembru zbirale podpise državljanov za
vložitev zakona.
Svoj podpis podpore za čistejši zrak in okolje lahko
oddate na najbližji upravni enoti ali pa prek portala
e-Uprava, če ste imetnik spletne identitete, kot je e-certifikat.

Tudi v koalicijski pogodbi je na našo pobudo določeno, da bomo zagotovili neodvisno izvajanje obratovalnega in kontrolnega monitoringa izpustov, za emisije izpustov v zrak pri
sosežigu odpadkov pa bomo uveljavili strožje evropske standarde.

Marko Rusjan, član lokalnega odbora Levica Goriška, ki je vodil naše aktivnosti za omejitev sosežiga odpadkov v Anhovem:

Prebivalci srednje Soške doline že predolgo čakajo, da zadihajo s polnimi pljuči. Zgodovina doline je usodno povezana z obratovanjem cementarne, ki je zaradi uporabe azbestauničila marsikatero življenje. Sosežig odpadkov je sedaj že dolgoletna grožnja zdravju prebivalstva, ki je zaradi preteklega onesnaževanja že tako ranljivo. Zato vsa podpora novemu zakonodajnemu predlogu, ki bo zagotovo izboljšal življenje ljudi in vseh bitij v Anhovem in okolici.

Golob o nezakonitih migrantih: Desnica straši ljudi

https://siol.net/novice/slovenija/golob-v-naslednjih-tednih-pricakuje-izplacila-640-milijonov-evrov-pomoci-615856

Predsednik vlade Robert Golob je na redni seji državnega zbora na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert o porastu nelegalnih migracij odgovoril, da se s problemom migracij ukvarja Evropska unija v izvornih državah. Letos je bilo namreč obravnavanih 40 tisoč nedovoljenih prehodov naše južne meje, največ v Rigoncah. Ob tem je izpostavil, da na desnici strašijo ljudi.

Od 40 tisoč nelegalnih migrantov, ki so letos prestopili našo mejo, jih je to po podatkih policije 24 tisoč storilo v Rigoncah, "kjer ni bil umaknjen niti meter ograje", je dejal Golob. "Ne vem, kakšen dokaz več potrebujete, da ograja ne deluje," je dodal.

S(D)S.

Nagajanje, provokacija, laži.

To imajo v genih.

Ampak kaj hočemo, tudi to je demokracija.

Slovenski narod je preživel že marsikaj hudega pa bo tudi S(D)S.

d080.gif

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...