Tamburin 12. januar 2003 Prijavi Deli 12. januar 2003 Ob poplavi cenenih izdelkov na našem tržišču (made in Italy...) in ob naglem razvoju t.i. potrošniške družbe se sprašujem, ali imajo ročna dela sploh še kako vrednost, kak smisel. Zdi se mi, da je tale potrošniška družba vse bolj usmerjena v kvantiteto in vse manj v kvaliteto, kar se kaže npr. po polnih omarah oblačil in obutve, od katerih se jih 3/4 sploh ne nosi, ker so bile kupljene nepremišljeno (kupljene samo zato, ker so bile poceni)...Zanima me, kako vi gledate na ročna dela in kako ocenjujete njihovo vrednost (npr. unikatno izdelan kos pohištva, oblačilo po merah, ročno izdelana in poslikana glinena posoda...). Hmm... sej mogoče je mal čudno vprašanje, ampak ne vem, kako bi ga drugače postavila. Pojavilo se mi je danes, ko sem bila v enem megalomanskem trgovskem centru, kamor redko zahajam, in počutila sem se kot majhen delček brezčutne množice, ki sega po vsem, kar vidijo oči. Izložbe in trgovine pa polne izdelkov brez duše. Tamara ******************* Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 13. januar 2003 Prijavi Deli 13. januar 2003 http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_evil.gif hmmm....tole vprashanje precej dobroti povem tako rekoch iz prve rokenekoch pred nekaj leti sem imel shtant na tromostovju z nakitom ki sem ga sam izdeloval (srebro in poldragi kamni). zadeva se preprosto ne obnese in takoimenovani ARTMARKET se spremeni v shvercmarket. http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_dead.gif http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_evil.gif ma vas rad chasa ni...je samo prostor in situacija Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 13. januar 2003 Avtor Prijavi Deli 13. januar 2003 Ja, aakhut, verjamem - in na žalost (vsaj mojo) je tako.Sej glih zato me zanima mnenje ljudi, če se jim sploh zdi kaj vredno ročno delo. Najbrž res ne, kajti ravno zaradi ljudi (beri potrošniške družbe) so zrasli teli megamarketi in vsa šverc-komerc trgovina. Povpraševanje naredi ponudbo.Najbrž smo redki, ki raje kupimo 2 ročno izdelani šalčki za kavo znanega porekla kot za isto ceno 6 "industrijskih" šalčk. Tamara ******************* Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 13. januar 2003 Prijavi Deli 13. januar 2003 Ja, se strinjam z vama... Samo ne moremo posplosevati...Tudi sama imam raje take salcke, vendar pa raje npr. kupim bobmazno majico z dolgimi rokavi za 4-6 jurjev, ko pa da jo dam (bolj nikakvo) delat in dam zanjo 6 jurjev recimo - in se za blago?Sem nekoc to "izvedla" - ko se ni bilo majic ravno taksnih preprostih kot sem hotela... pa sem dala delat to... ni bil dober sukanec in vse vlece, ker ni bil primeren material... ))))Itd...Vcasih je kaj tako ubogo narejeno...... potem pa si mislis, naj nekaj gleda potem to domaco izvedbo....Sicer pa sem za "domace"... )) Marsa Cas ni ovira, temvec sredstvo za uresnicitev moznega. I CHING Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka 13. januar 2003 Prijavi Deli 13. januar 2003 Rada imam izdelke, ki so ročno narejeni. Seveda pa je odvisno od izdelka. Oblačila so verjetno tako - tako. Sem pa ves december 100 na uro sama izdelovala novoletne voščilnice. Zelo lepe, truda ogromno. Prvih petdeset sem tako s težkim srcem oddala, potem je pa šlo. Vsaka je bila malo drugačna, tako da sem se kar težko ločila od njih. Hočem povedat, da so mi bile všeč in sem se bala, ali bodo ljudje znali cenit trud, ki je bil vložen vanje. In ljudje so pač različni, nekaterim je vseeno, sploh ne opazijo, drugi cenijo in to tudi plačajo. strelka Citiraj strelka Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vanja 13. januar 2003 Prijavi Deli 13. januar 2003 Sem za ročno izdelane stvari, samo, če se za neko stvar zelo trudiš jo tudi težko oddaš za denar. Včasih sem veliko pletla, zakomplicirane vzorce, zase. Sem tudi šivala gobeline in moj partner jih ne obesi na steno, ker se mu zdijo smotani, jaz pa toliko ur vložila v te lepe slike. No ja vsak ima svoj okus. Nekaterim ročno delo ne pomeni nič, večina so to ljudje, ki nič ne spravijo skupaj s svojimi rokami.oz imajo dve levi bi rekla. LP ! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 13. januar 2003 Prijavi Deli 13. januar 2003 Meni ročno delo veliko več pomeni kot industrijsko. Sama ga znam ceniti, ker vem da je precej truda noter vloženega. Včasih sem se ukvarjala z vezenjem prtičkov, zdej se mi zdi fino izdelat voščilnice pa npr. novoletne okraske, se mi zdi da stvari več duše dobijo s tem, al pa kruh se mi zdi tud boljši domač, al pa domača potica, ne kupljena, pa domači rezanci, no hrana itak. Ampak kar se ročno izdelanega nakita, keramike, oblačil tiče, enako. Je pa to DRAGO. In tud jst če bi to počela, verjetno ne bi na pol zastonj, pol tko ne moreš se živet, če pa računaš in delo, trud, kvaliteto in vse pa tako nanese na tako cifro, ki se pa nobenemu razumna ne zdi. Razen kakem bogatašu, ki si npr. za milijon dolarjev kupi sliko, na kateri je samo belina, kot da sploh nič ni na njej. Uau, takega feelinga pa dnarja pa tle za art še dolgo ne bo.http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_wink.gifmushi Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 13. januar 2003 Prijavi Deli 13. januar 2003 Men so tud vsec rocno izelane stvari... ful vec feelinga je noter... samo je tudi velika razlika v ceni, tko da kar se kavnih salck tice - jaz sem se zmer za industrijske...Pa ce je ze kaj rocno izdelano mi je se najbolj vsec, ce je made by me:) Aliana Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 13. januar 2003 Avtor Prijavi Deli 13. januar 2003 Se strinjam, da je lahko domače delo tudi slabo narejeno - sem tudi sama že videla take izdelke. Ampak to je tako kot s šarlatani v zdravilstvu: se lotijo takih stvari, čeprav nimajo ne pojma ne smisla za tako delo. Lotijo pa se ga samo zato, ker mislijo zgolj na zaslužek. Mislim pa, da tisti, ki nekaj dela z ljubeznijo in je z dušo v svojem delu, to delo opravi tudi kvalitetno. Zato je treba pri takih naročilih najprej poznati človeka - izdelovalca (poznati njegovo energijo). Jaz npr. nikoli ne bi naročila nekomu, da mi splete pulover, ne da bi prej videla kak njegov izdelek. Kar pa se cene tiče, se mi zdi popolnoma zgrešeno primerjati ceno ročnega dela s ceno industrijskega izdelka. Pa ne gre za trud - kdor se trudi, ne dela z ljubeznijo. Z ljubeznijo dela, kdor uživa v delu.Jaz sem pred leti kupila pri enem mizarju okroglo namizno ogledalo, lepo zrezbarjeno. Ne spominjam se, koliko sem zanj odštela (menda ne malo), a na kraj pameti mi ni padlo, da bi ceno primerjala s ceno ogledala, ki se ga lahko kupi v trgovini. Ker pač tako skrbno izdelanega ogledala v trgovini ni. Je pa res, da si takih stvari ne kupujem prav pogosto, vendar bolj pogosto kakor šaro, ki je ne rabim. Pa tudi ko kupujem industrijske izdelke, raje kupim boljšo kvaliteto, čeprav je prvi moment dražja. Angleži pravijo: "Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni stvari." No, sicer pa stvar posameznika.Pri meni se najbrž vidi, da izhajam od prednikov-obrtnikov. Tamara ******************* Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 14. januar 2003 Prijavi Deli 14. januar 2003 Seveda, Tamara - pa se nekaj se vidi pri tebi poleg tegale (*da izviras iz taksne druzine) - da si Lev.http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_wink.gif Marsa Cas ni ovira, temvec sredstvo za uresnicitev moznega. I CHING Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 14. januar 2003 Avtor Prijavi Deli 14. januar 2003 Aja?Hmm... najbrž bo držalo. Levi imamo menda radi vredne stvari. http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_wink.gif http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_approve.gif Tamara ******************* Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 14. januar 2003 Prijavi Deli 14. januar 2003 Ja, Lev da dosti na to... Pa tudi ko si poleg skodelic omenjala pohistvo itd... sem dobila malo predstave o tebi (dodatne, tvojo sicersnjo "Levjost" tako ali tako opazim ) Marsa Cas ni ovira, temvec sredstvo za uresnicitev moznega. I CHING Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 14. januar 2003 Avtor Prijavi Deli 14. januar 2003 http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_approve.gifhttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_wink.gif Tamara ******************* Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 14. januar 2003 Prijavi Deli 14. januar 2003 ja t0,to pa morem povedat,pod mus obvezno morem met usnene čevlje, da dnarnico tuthttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_big.gif; pa sej vonj se kmau porazgubihttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_big.gif P°k0w< Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pujsita 19. december 2003 Prijavi Deli 19. december 2003 Ja, dileme ni, večini je všeč ročno delo. Veliko ročnih zadev je tudi meni všeč, kakšna zadeva pa tudi ne. Tako so tudi določene industrijske zadeve všeč, nekatere tudi ne. Saj je tudi v industriji kar nekaj kvalitetnih oblikovalcev. Je pa dejstvo, da je v ročnem in unikatnem delu vloženega dosti truda, ljubezni in časa. Če mi že kakšen izdelek vizuelno ni všeč, ga cenim vseeno zaradi ljubezni in truda, ki ga je nekdo vložil v izdelavo. Vedno tudi pohvalim vse gospodinje, ki se potrudijo in skuhajo kaj dobrega, spečejo kaj posebnega, pohvalim pogrinjke, prtičke, puloverje, goblene, slike, vse. Vse, kjer je odsev ljubezni in dela nekoga. Jaz sama delam goblene, pa v planu imam malo izpopolniti pletenje, pa mogoče se kdaj lotim še risanja (zaenkrat še po prvošolsko rišem ), sem pa prepričana, da vsako stvar, ki jo izdelam jaz sama najbolj cenim, pa ne da drugi ne bi (goblene običajno podarim, ker je površina sten omejena), ampak tisti ki dosti dela vloži v karkoli najbolj ceni izdelek. Citiraj Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.