Skoči na vsebino

Bonton danes

zoey

Recommended Posts

KONCNO, Zoey! x:)x x^x x8Dx

Koncno je nekdo odprl Bonton!!! Bravo!!

Kolikokrat sem ga ze hotela odpreti....

Pa nisem hotela samo zaceti... a hotela pa sem vseeno se malo urediti... to, kar imam o tem za povedat...

Sama veliko dam na bonton.

Ne samo, da so me tako vzgojili, vedno sem imela tudi sama nekaksen notranji cut za to, ze od malega (kar opazam tudi pri svojem sinu).

Sicer sem elasticne narave in marsikaj razumem in tudi prenesem, a lepo obnasanje, bonton... to pa pri meni vedno prinese + tocke.

Menim, da odraza duha cloveka... (Tudi) duhovni nivo.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

Se strinjam, Marsa! (Tudi pri bontonu gre za etiko in estetiko. A ne?)

Se pa seveda bonton skozi zgodovino spreminja. Včasih so poznali tudi onikanje..., pa vikanje svojih staršev... (še moj oče je vikal svoje starše!).

Sama nisem nikoli prebrala kake knjige o pravilih obnašanja (bonton), vendar mislim, da imam toliko občutka za to, da vem, kaj se spodobi in kaj ne. Predvsem gledam na to, da s svojimi besedami ali dejanji ne prizadenem drugega, temveč mu izkazujem spoštovanje, pa naj gre za doktorja ali čistilko.

Ja, Tamara - prav zares in sem ze nalozila tudi tu o tem (et&est), pa zbrisala potem. x:)x

Strinjam se.. In - hecno, tudi sama sem prejle pomislila na onikanje... Ko sem razmisljala se naprej o tem...

Tako sem ugotovila in sklenila, da spostujem bonton, ce se mi ne zdi nesmiselen - kot pri spostovanju in upostevanju (drugih) pravil.

In seveda se casi spreminjajo in si upam reci kul in vse, tudi ce "gre bolj zares", poleg tega ne onikam - a vikam pa. Vcasih sem se celo prevec zapeta v nekem smislu... (*sicer pa sem potem zelo hitro na "ti" x;)x).

Midva s Timom pa sva brala, ko je bil majhen, knjigico Bonton za otroke. Ful nama je bila vsec... Sicer so ene bile morda malo hecne, a fina knjigica.. Ali jo imas? Poznas? V zgodbah vse mogoce tele situacije...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Moja ta mala ima tudi eno tako knjigo, pa sva jo pred leti skupaj brali in sva se nekaterim stvarem prav narežali!

Spominjam se, da je pisalo, da ko ješ juho iz krožnika in si pri zadnjih žlicah, moraš krožnik nagniti stran od sebe, ne k sebi (da se menda ne poliješ). Potem pa sem rekla: a druge, ki sedijo nasproti tebe, pa lahko poliješ? x:Dx

Oh, ja, ko sem bila majhna, nisem nikoli pri mizi "spuscala plinov" x:Ix, otroci, precej starejsi od mene, pa so si to privoscili. Nikoli mi nihce ni tezil s tem... tako se je meni zdelo ok.

Ko sem bila majhna in sem stopila v cakalnico pri zobarju in sem pozdravila, so se mi vsi muzali ali celo norcevali - vsiljene manire? saj ni bilo mame zraven...

Gre za to, da se ti tako zdi ok in primerno. TEBI samemu. CE imas to v sebi, seveda... x;)x

Picasso

O... ze spet jaz iz konteksta... Jaz sem odgovarjala se, ko je bil Pokowcev odgovor zadnji.. :~)))

Ja - nekatere stvari so hecne. Nekatere pa so ok. Nic ni narobe, ce otroci vejo, da se ne sme kar na vsako cesnjo plezati (ce imajo pogum in grejo dejansko rabutat, s tem, da VEJO, da cesnja ni od vseh - kadar ni in ponavadi ni).

Picasso

Če hodim z žensko, jo vedno postavim na mojo desno stran.

Če greva po pločniku je na notranji strani.

Če greva v lokal, grem vedno pred njo.

Če greva po stopnicah navzgor, sem vedno stopnico ali dve za njo.

Če greva po stopnicah navzdol sem vedno stopnico ali dve pred njo.

Če greva skozi vrata ji odprem vrata in ji dam prednost.

Če se ji zgodi kaka nerodnost, tega ne opazim.

Pomagam ji sleči ali obleči plašč. Po potrebi tudi kaj drugega.x;)x x:)x

Za mizo ji pridržim stol in z njo ravnam kakor z damo. Po možnosti že prej vsaj približno poizkušam izvedeti kaj rada uživa, kak ambient ima rada.

Znam poslušati, če je potrebno tudi do štirih zjutraj!

Čestitam ji pri uspehu, četudi se mi ne zdi nič posebnega.

Pohvalim tisto kar je vredno pohvale in na kaj je ponosna.

Sicer pa nasploh rad razvajam ženske.

Starejši osebi prepustim sedež. Je pa res, da jo najprej pogledam v oči, da vidim komu prepuščam.

Jedilni pribor vedno uporabljam iz zunanjega konca.

Na cesti se trudim biti obziren. Načeloma se vedno ustavim pred prehodom za pešce. Če kdo zaradi kolone ne more na glavno cesto, mu dam prednost.

Ma, tega je še veliko in bi lahko pisal še kar nekaj časa pa sem zaspan!

Na splošno se je dobro držati pravil vljudnosti.

Zanimiva beseda vljudnost: v-ljudnost; ljudnost-človeškost; v-ljud;-v-človek. Kul! x8Dx

Lep pozdrav!

Kljuka

Lep pozdrav!

http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif

Kljuka, ful lepo, me pa zanima, kam sedeš, ko sta z žensko v lokalu? Tako da imaš ti pregled nad celotnim prostorom, ona pa gleda samo tebe, ali obratno? Na to še tako kultivirani moški radi pozabijo. x;)x njihova ženska naj gleda samo njih, oni imajo pa pregled nad situacijo...

Meni se je celo dogajalo, da so bili tipi toliko nesramni, da so se pritožili - češ, 'jaz bi tu sedel' ali pa 'daj se presedi' :xx!: Pa še kaj! :vragec:

Jaz drugače zelo dosti dam na bonton, mi pa ni všeč, da je tako zelo dvoličen kar se tiče moški-ženska odnosov - ženska je vedno tista uboga nemočna, ki bi jo bilo treba čuvati, moški pa korenjak...uff! :vragec:

Družba bi morala na novo definirati bonton - enakopravno!

x:Ix Vprašanje na katerega nisem pozoren. Potem se šel pogledati kaj naredim. Pa vidim, da ženski prepuščam kam se bo usedla. Še zdaleč se mi ne da nadzorovati situacijo, kajti rad vidim, da tudi druga polovica para naredi njen del. Če ni tega, je namesto dobrega vzdušja, eno samo teženje.

Biti zapet in poškrobljen pa ni dobro! :xx!: Moški izpade velik kreten.

Ena največjih in pogostih napak pa je kar praviš na koncu. Žensko dajati v nič. Enakopravnosti ni, je pa enakovrednost!

Lep pozdrav!

Kljuka

Lep pozdrav!

ampak doktor prd in doktor rig sta najboljsha zdravnika v zhivljenju

Vem, Aakhut - x:Ix - zato pa sem to opravila na straniscu - ze kot majhna... ne pa kar pri mizi... Saj je tudi kaj drugega zdravega, pa ne prisilim drugih, da morajo spremljati to mojo "dejavnost", kakrsnakoli pac je v doloceni situaciji... x:)x x;)x

Picasso

Mislim, da je bonton nujno potreben za kulturno, civilizirano im prijazno medčloveško okolje. Dejstvo je, da če hočemo spoštovanje od drugih, moramo tudi mi njih spoštovati.

Tocno tako. Kratko in jedrnato! x:)x x^x

Picasso

Anatha,

prav zanimivo in dobro vprašanje si postavila. Pa sem se spomnil dogodkov iz mojega res pestrega nočnega življenja, ki ima kar dolgo zgodovino.

Vžigalice sem prižigal proti sebi. Prav dobro je pri šanku. Pri plesu se pazi, da ne hodiš po prstihx;)x x:Dx in v začetku imaš svojo dlan levo od njene hrbtenice v višini lopatice.

Sicer pa ,oj ta bonton. Mi teži, da bi se moral ravnati po "normah". Vsa stvar je namenjena dobremu vtisu ali (in) dvorjenju. To zadnje pa res rad delam. Rad se zabavam z žensko, rad slišim njeno mnenje. Velikokrat vprašam žensko kake stvari, ki jih ne vem in če ne vem, to tudi povem. Predvsem pa imam rad sproščeno vzdušje.

x:Dx Evo, sedaj sem dobil pred oči ženski spolni organ v stanju pripravljenosti. x:px x:Dx In ker sem rad odkrit, to ženski tudi povem.

Joj, Anatha, si me pa res segrela x:Xx x:Xx Bi prav rad slišal raziskavo x:Dx javnega mnenja:)))))

p.s. škoda da ni dovolj smeškotov za izražanje občutkov

Lep pozdrav!

Kljuka

Lep pozdrav!

Res, Volk - bonton se zelo lepo vidi v prometu...

Bonton morda ni povezan samo z vzgojenostjo, pac pa celo z inteligenco, predvsem pa s stanjem duha.

Z "notranjo drzo" (ki je Soncek odprla temo - je pa to vse povezano; namrec etika, estetika, bonton, notranja drza...).

Picasso

Bonton - kaksen je posameznikov odnos do le-tega - pa se seveda super vidi tudi tule (in takole) na spletu...

Picasso

Ja, res je, Marsa.

Edino nečesa pa se ne vidi, in sicer kdo skače v besedo in kdo ne. Tega se pač ne da videti, ker vsak lahko napiše do konca, kaj misli...

Jaz npr. v direktnem komuniciranju velikokrat naletim na ljudi, ki ne poslušajo do konca in skačejo v besedo, in to me ful jezi. :xx!: Še nisem doumela, zakaj. Zakaj skačejo v besedo ali pa zakaj me to sploh jezi. x?x

Joj, Tamara... mislim da sama veckrat skacem v besedo... torej se dobro, da pisemo in ne govorimo... x:Ix xDDx

Mislim pa o tem tako: po eni strani je to res nevljudno in vse, a po drugi strani pa nekateri zahtevajo in izsilijo od tebe na ta nacin vec casa in pozornosti...Tako da vcasih preprosto moras vskociti, ce drugega ne, zaradi "rdece niti", saj je veckrat primer, da jaz bolje sledim temu, kar hoce oni povedati, kot pa on sam, in je tako skoda mojega casa, da zdaj vljudno cakam, da se bo oni izkasljal...

Mislim, da je potrebno biti elasticen...

Poleg tega pa skacem v besedo, ko lahko... torej, ko oni za hip predahne, zajame sapo... potem pa jaz: Hop!

Da bi ga pa brezobzirno sredi besede prekinila, se pa ne spomnim, a mislim, da tega ne pocnem.

Poleg tega je "vskok" vcasih tudi znamenje "sodelovanja", pozornosti...

Spomnim se, kako mi je en frend veckrat "tezhil" z odnosi s svojo mamo... Jaz pa ga poslusala, ceprav se mi ne dalo, razumela, da mora o tem govoriti... Potem pa sem -za moje lazje spremljanje- povprasala kaj o astroloskem znamenju mame ali kaj podobnega... Ko mi je nekoc spet tako srdito razlagal eno od najnovejsih fint njegove mame, sem ustrezljivo vskocila, ces, jasno, ko je pa Lev (ali kaj je ze bila)... A frend me je nadrl: Cakaj, zdaj jaz govorim!

Torej - v zvezi z bontonom sem bila karana JAZ - in to s strani nekoga, ki sem ga 100X ustrezljivo poslusala in mu tudi svetovala... A v bistvu sem jaz nevljudna, ker skacem v besedo...

Tako da... razlicne so okoliscine, zakaj kdo ravna tako ali drugace...

Nekateri pa tudi mislijo, da so dramaticno simpaticni, a v bistvu pa so samo dolgocasni, pa potem tak clovek rabi veliko "predpriprav", da kaj pove, in je tako pravzaprav nevljuden on, ki toliko casa drzi naso pozornost - a nic ne da od sebe... Potem ni druge, kot da vskocis... x;)x

In se - komu se da nenehno poslusati jamranje?

Tako zdaj ze stekam in ce zagledam kaksnega takega, hitro, PRVA (hehe!) zacnem jamrati - po potrebi pa tudi skocim v besedo... Ali jaz ali on! :vragec:

Treba je biti prilagodljiv in elasticen.... vcasih pa nam celo pase, ko nam nekdo skoci v besedo, ker nas s tem resi. x;)x

Picasso

Jaz pa imam enega prijatelja, ki izredno p o č a s i govori. Včasih me to malo moti, vendar mu iz spoštovanja do njega nikoli ne skačem v besedo. Res da zato porabim veliko časa zanj, a mislim, da je človek pomembnejši od časa. Saj veš tisto od Šifrerja: za prijatle si je treba čas vzet... x;)x

Menim, da moramo biti ljudje tudi tolerantni. Sicer pa: kaj pa, če ni on prepočasen, ampak smo mi prehitri?

Pa še to: po mojem gre pri komunikaciji za dve stvari - 1.) da poslušalec sprejme sporočilo govorečega, 2.) da se govoreči izrazi, kot želi (da da iz sebe). In to slednje mu je treba dovoliti. (Moje mišljenje.)

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...