Skoči na vsebino

Vrtičkanje


Recommended Posts

Ja, letos res ni bilo "leto paradižnika" (razen pri samannamo in amaliji) http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/up.gif ...ampak vseeno ga imamo kar nekaj...in najpomembnejše je, da smo se nekaj naučili (no, vsaj jaz).Edini, ki raste in zori brez problema je tisti, ki ima za podlago ovčjo volno, veje , gnoj, kompost, zavetje- s tem se sploh ne ukvarjam, zori brez plesni......

 

Od vseh sort paradižnika pa ima prvo mesto vsekakor " biodanimamični janez " (ki je jani)...nizek, čvrst, odporen ...pravi Maradona (v top letih) med paradajzihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png .

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bojim se, da je gensko predelan ... in težko je ohranit naravne sorte ...

cilj je itak, da je vse le še GSO monsanto ...

smo sredi klimatske vojne in na udaru so naravne sorte ...

 

dobro je imeti semenske rezerve ... sicer bomo jedli le še plastik paradajz ...

Hmmmmm , se bojim,da te ne razumem...govorim o tem:

http://www.amarant.si/eko-paradiznik-jani

 

Vzgojen iz semen.....

 

Monsanto pa bi ti prav gotovo prodal nekaj, kar bi ne semenilo in bi uspevalo le, če bi kupoval njihova zaščitna sredstva http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/mellow.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

drži ... ampak ...

naravni paradajz je manj odporen in ga je težko ohranjat, ima pa dober okus ...

gensko spremenjen uspeva v glavnem brez škropiv, kot hrana pa je prazna plastika v ledratni lupini ...

 

čebelica pa, tako nujne kot so, naredijo tudi veliko križanja ...

delajo v prid monsanta ... in ko ima paradajz dovolj njihovih genov je patentiran ...

to pa po njihovo pomeni, da semena iz njega ne smeš sadit brez njihovega dovoljenja ...

sammm, da se nam šmarnica ne skriža http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Slovenci nimamo avtohtone sorte paradižnika.Vsak približek našim pogojem vzgajanja,pa res ne moremo pripisati GSO in Monsantu.

 

O GSO smo na tem forumu pa res že ogromno debatirali.....

 

Monsanto je pač firma, ki kuje svoj dobiček....na nas samih je , kaj bomo sejali in sadili.......(kaj je Monsanto počel v Indiji z rižem in kakšne so posledice pa itak vsi vemo).

 

Paradižnik pa oprašujejo čmrlji.....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

wow enja, za janija http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/whistling.gif

kakšen pa ima kaj okus? Mislim, je dober, lupina ni predebela? Jaz sem normirana na volovsko srce, zato sem letos pač brez ane http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_lookround.gif

aja, tašči delata v loncu češnjevca nenormalno. Bolj ju pere dež, bolj sta obložena http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Buče, kumare, paprika, nizek fižol, visok fižol, koruza, zimska čebula, zimski česen, šalotka, čebula rdeča pesa, solata, feferoni, jajčevci, zelje, krompir; vse to je letos fenomenalno uspelo,

le paradižnik sta vzela dež in plesen. Sem se trudil škropiti z njivsko preslico in domačim mlekom, a sem bil premalo doma in nisem mogel škropiti dovolj redno.

 

Nataly; predlagam, da preučiš kdaj seješ motovilec, črno redkev ter zimsko čebulo in česen.

a veš, da sem bila prepričana, da si mantis3 (ženska, klena štajerka), ki pač izbrisala enkrat profil in zdaj vsake toliko prisotna kot mantis3 :)

nič bat, vem, kdaj se kaj seje. s črno redkvijo sem skregana odkar me želodec bolel po njej. pa itak je nihče drug ne je, kot jaz.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nataly; predlagam, da preučiš kdaj seješ motovilec, črno redkev ter zimsko čebulo in česen.

Ti nam kar serviraj kdaj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png. V spominu imam: motovilec in zimska solata konec avgusta (itak vedno zamudim) in začetek septembra. Čebula srebrnjak proti koncu septembra. Zimski česen v prvi polovici oktobra? Jz tudi nikol redkvice. Tisto na 5 let enkrat, ko jo jem, če..., kupim "industrijsko" v trgovini.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ti nam kar serviraj kdaj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png. V spominu imam: motovilec in zimska solata konec avgusta (itak vedno zamudim) in začetek septembra. Čebula srebrnjak proti koncu septembra. Zimski česen v prvi polovici oktobra? Jz tudi nikol redkvice. Tisto na 5 let enkrat, ko jo jem, če..., kupim "industrijsko" v trgovini.

 

motovilec: konec avgusta, začetek septembra, najboljše je na dan za list

 

za zimski česen in zimsko čebulo sem pozabil, kdaj sem sadil in bom preveril v setvenem priročniku v soboto, ko pridem domov. Je pa bilo enkrat okvirno oktobra. Tudi od temperature odvisno, saj ne sme biti pretoplo.

 

še malce napotkov:

česen po biodinamiki

 

pa še mimogrede nekaj osebnih izkušenj s pomožnimi rastlinami v vrtu (priprava za naslednje leto):

- korenje odganja čebulno muho - sejem na redko med čebulo in česen, tudi zraven pora (treba je paziti le, da je korenje pravočasno sejano in dovolj razvito, ko čebula, česen in por začnejo dobro delovati)

- tagetke, ognjič in kapucinke odganjajo mrčes, ki zalega požrešne gosenice in ličinke

- bob odganja srnjad

- bezeg odganja krte in voluharje

- mačja meta in žajbelj zelo privlačita mačke v vrt

Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

wow enja, za janija http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/whistling.gif

kakšen pa ima kaj okus? Mislim, je dober, lupina ni predebela? Jaz sem normirana na volovsko srce, zato sem letos pač brez ane http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_lookround.gif

aja, tašči delata v loncu češnjevca nenormalno. Bolj ju pere dež, bolj sta obložena http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

Jani,Janez.....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png ima okus po paradižniku http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif ...torej plodovi so manjši od volovskega srca,okusni,rastline ni potrebno pincirat( volovsko gre bolj v nebo,J. je nižji in zdi se mi,da hitreje zori). Sem pa zadnjič šibala k sosedi...mimo njenega paradajza (pojma nimam,katere sorte je).....raste sredi trave ,zdrav in poln zrelih plodov...pa vprašam, kaj počne z njim...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_sneaky1.gif ......pa pravi : " Enkrat sem ga oplela" http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_evil.gif

 

Jutri še prečekiram "občinski biodinamični vrt".......dvakrat na mesec imamo tam delavno akcijo......eno uro bi morala delat, da bi na koncu dobila kakšen nasvet....štrajkam http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif ......Bila sem samo enkrat,brez motike...........

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ima kdo kaj izkušenj z sušenjem zelenjave (in sadja) v pečici? prejšna leta sem sušila paradižnike in cukine na soncu, letos iz tega pač ni bilo nič :( Kako se obnese? Daš pač na 40-50 C in čakaš ure in ure? Sicer ga je bilo letos bolj malo, a vsaj malo bi ga želela shranit za mrzle zimske dni...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

A imaš slučajno sušilnik za sadje? Drugače tudi v pečici gre, seveda, fajn je čim nižjo temperaturo (40 je v redu) in eno kuhalnico, da pripreš vrata od pečice, da se zrači ... čez noč bi moralo biti suho ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ima kdo kaj izkušenj z sušenjem zelenjave (in sadja) v pečici? prejšna leta sem sušila paradižnike in cukine na soncu, letos iz tega pač ni bilo nič http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sad.png Kako se obnese? Daš pač na 40-50 C in čakaš ure in ure? Sicer ga je bilo letos bolj malo, a vsaj malo bi ga želela shranit za mrzle zimske dni...

 

Ni glih. Ker na manj kt 50 ne morš nastavit /vsaj na našem šporgetu ne, ko mi toplomer, ki kaže do 55 stopinj, zabije kljub ventilatorju in mal odprtih vratcih/ in odvodnjavanje je čist nezadostno, tko da se blj kt ne zadeva skuha, namest posuši.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ni glih. Ker na manj kt 50 ne morš nastavit /vsaj na našem šporgetu ne, ko mi toplomer, ki kaže do 55 stopinj, zabije kljub ventilatorju in mal odprtih vratcih/ in odvodnjavanje je čist nezadostno, tko da se blj kt ne zadeva skuha, namest posuši.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

 

Ja sem probala par dni nazaj čez noč, pa je blo res bolj kuhano kot posušeno, tud okus ni bil 'ta prav'...

 

A imaš slučajno sušilnik za sadje? Drugače tudi v pečici gre, seveda, fajn je čim nižjo temperaturo (40 je v redu) in eno kuhalnico, da pripreš vrata od pečice, da se zrači ... čez noč bi moralo biti suho ...

 

Če bi imela sušilnik za sadje nebi sploh spraševala, bi ga uporabila. ker je taka igračka kr draga bo treba še mal šparat al pa pisat božičku če ima kakšnega viška ;) Sam do takrat pa omenjene dobrote z vrta ne bodo stale :(

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nič več se ne sekiram, samo še pobiram ;)

Fižol predvsem.

Kumarice šle h koncu, od paradižnika tudi ne bo več dobička, paprike in feferoni so še,

peso bom kar še pustila ter kolerabo, por,

korenje je ok,

čebulo sem že vso pobrala. Ni tako blazno debela kot so drugi omenjali, ampak glavno, da je ok.

Kakšna malancana bo še uspela.

Ognjič je pri koncu,

radiča letos niti poskusila še nisem, samo porežem ga, ko je prevelik ... (bilo drugega dovolj), ravno tako peteršilj ne dočaka vedno lepega konca. Preveč ga je in preveč je od dežja sklofan.

 

Brokoli letos obup, cvetača tudi.

Blitva tudi ni bila ravno za pohvalit,

bučke za sproti, v skrinji še nič.

Nekaj stročjega je v skrinji.

Pa ohrovt mi še raste, ampak tisto mi ni ravno v neko pretirano veselje (slast).

Koruzo napadle šoje, ampak je potem le dal mrežo okrog.

 

Krompir moram še prebrati do konca http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon17.gif

 

Skratka če potegnem črto - lahko bi malo bolj kolobarila, pa lahko bi bilo malo več zelenjave, ki bi šla v skrinjo,

ampak sem vseeno prav zadovoljna s sabo in s svojim vrtom :)

 

Hvala zemljica!http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flowers.gif

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Poglej na merkurjevi spletni strani ABC susilnik. Smo se že pogovarjali o njem v temi Kaj bomo danes jedli. Zelo fajn za zelo ok ceno, samo mislim, da je že kar razprodan, ga imajo le se v parih poslovalnicah.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne vem, če ravno sodi v to temo, ampak bom vseeno napisal http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

 

Danes sem se vračal z Nemčije, na Bavarskem je nastala gneča na avtocesti, pa sem se ji izognil z izvozom, na stansko cesto, na podeželje.

 

No, pa se vozim ene 25 minut, pa vidim ob cesti neke vrste stojnico, na njen in ob njej pa kmetijske pridelke, od hokaido buč do...pa nikjer prodajalca,

ok, je pač šel tja, kamor gre še cesar peš (beri, njiva s koruzo je bila dobrih 5m naprej)

Pa peljem naprej, pa spet enaka zgodba, pa si mislim, pa ni mogoče, da pesti dva prodajalca ista težava, isti čas.

 

Vidim še tretjo, pa le ustavim, pogledam skozi okno avtomobila: prodajalca ni, je samo škatla z luknjo na vrhu, kamor daš sorazmerno denarja s tem, koliko si vzel.

 

 

Mater, tako, sredi kapitalistične Nemčije, leta 2014, komunizem v svoji najčistejši obliki !

 

 

 

 

 

No, ideja me je pritegnila, pa sem napisal. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/w00t.gif

 

Zanimivo zanimivo. Jaz grem pa danes na Lj grad in tam ob eni hiši pred vhodom gajba grozdja, zraven pa napis Grozdje ekološke pridelave, postrezite si. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Poglej na merkurjevi spletni strani ABC susilnik. Smo se že pogovarjali o njem v temi Kaj bomo danes jedli. Zelo fajn za zelo ok ceno, samo mislim, da je že kar razprodan, ga imajo le se v parih poslovalnicah.

jaz sem letos zadnjega ujagala v Merkurju na Jesenicah. Res so šli za med.

Prejšnji (enak model, moč) je izdihnil po 10 letih konstantne uporabe. No, pravzprav piha še danes, samo hladen zrak, toplega pa žal ne.

Novejši sušilniki sadja imajo premajhno moč. Sploh opažam, da skoraj pri vseh malih gospodinskih aparatih, moč (W) je čedalje manjša, sedaj naj bi pa celo z evropsko direktivo zmanjšali moč sesalnikov. Kao, močnejši porabijo preveč elektrike http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/blink.png

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz sem letos zadnjega ujagala v Merkurju na Jesenicah. Res so šli za med.

Prejšnji (enak model, moč) je izdihnil po 10 letih konstantne uporabe. No, pravzprav piha še danes, samo hladen zrak, toplega pa žal ne.

Novejši sušilniki sadja imajo premajhno moč. Sploh opažam, da skoraj pri vseh malih gospodinskih aparatih, moč (W) je čedalje manjša, sedaj naj bi pa celo z evropsko direktivo zmanjšali moč sesalnikov. Kao, močnejši porabijo preveč elektrike http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/blink.png

Si ne predstavljam, kako dolgo traja sušenje paradižnika. Letos sem sušila v sušilniku borovnice in črni ribez, pa je presneto dolgo trajalo, preden sem dobila nekaj uporabnega. Še potem so bili sadeži en mičken lepljivi, kot recimo suhe slive. Prevelike vročine nisem želela nastavit, pol bi mogoče bilo bolj suho. Pa še, plodov nisem uspela ohranit v lepi okrogli obliki, ker so na začetku sušenja zmehčali in začeli pacat.

 

Za sušilnik sem enkrat pač reskirala, mislim pa da tudi ni bilo hude panike okrog cene. Sicer rada posušim tudi peteršilj, korenine. Zelenje pa kdaj naravno, kdaj pa tudi v sušilcu. Pa seveda jabolka.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja, že nekaj dni se spravljam jim kaj nastavit, pa vedno pozabim. So mi kar lepo naluknjali hoste. 2 sta pa naredila samomor http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gif sem ju dobila zjutraj na dvorišču, tam en kupček sluzi, par cm stran pa crknjen polž.

 

V vrtu je pa še vedno cel kup korenja, radič, endivija, motovilec, blitva.... kapucinko sem malo pozno sejala in se kar ni zmigala nikakor, tam nekje od sredine avgusta pa kar divje raste in razpreda vsepovsod svoje ogromne lovke. Delam pa že načrte za drugo leto http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/1book.gif bo treba novo oporo postavit, pa nov sistem za mrežo itd...

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hm, Šaman, tvoje drevje je GSO! In sicer ima vklopljene gene severnega medveda

in boš sadje lahko obiral januarja! http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/SHOCK.gif

Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne vem, če ravno sodi v to temo, ampak bom vseeno napisal http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

 

Danes sem se vračal z Nemčije, na Bavarskem je nastala gneča na avtocesti, pa sem se ji izognil z izvozom, na stansko cesto, na podeželje.

 

No, pa se vozim ene 25 minut, pa vidim ob cesti neke vrste stojnico, na njen in ob njej pa kmetijske pridelke, od hokaido buč do...pa nikjer prodajalca,

ok, je pač šel tja, kamor gre še cesar peš (beri, njiva s koruzo je bila dobrih 5m naprej)

Pa peljem naprej, pa spet enaka zgodba, pa si mislim, pa ni mogoče, da pesti dva prodajalca ista težava, isti čas.

 

Vidim še tretjo, pa le ustavim, pogledam skozi okno avtomobila: prodajalca ni, je samo škatla z luknjo na vrhu, kamor daš sorazmerno denarja s tem, koliko si vzel.

 

 

Mater, tako, sredi kapitalistične Nemčije, leta 2014, komunizem v svoji najčistejši obliki !

 

 

 

 

 

No, ideja me je pritegnila, pa sem napisal. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Ta način prodaje videvam v okolici Beljaka že nekaj let..........nasadijo gladiole (pojma nimam, zakaj samo te rože) in na začetku nasada škatla......

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...