Skoči na vsebino

Dimenzija - čas

nataly

Recommended Posts

čas je ena izmed stvari, ki so si jih izmislili ljudje, da bi se lažje orientirali in čez dan naredili opravke, ki so jih imeli in nič drugega
  • Lajkam 2
  • Buuuu 1

MI SMO DEL UNIVERZUMA, UNIVERZUM JE DEL NAS, VSI SKUPAJ SMO ZDRUŢENI V CELOTO IN SMO DEL DRUG DRUGEGA, KAJTI SKUPAJ TVORIMO PERFEKCIJO, KI JE NEPONOVLJIVA, TOREJ SMO VSI IN VSE ENO!!!!

NI RAZLIK MED LJUDMI, NIZKIH IN VISOKIH LJUDI, NI RAZLIKOVANJA IN JE SAMO ČISTA BIT.

Deli na socialnih omrežjih

kako se da ljudem živeti vpeti v času? a ni to dolgočasno??
  • Lajkam 3
  • Buuuu 2

MI SMO DEL UNIVERZUMA, UNIVERZUM JE DEL NAS, VSI SKUPAJ SMO ZDRUŢENI V CELOTO IN SMO DEL DRUG DRUGEGA, KAJTI SKUPAJ TVORIMO PERFEKCIJO, KI JE NEPONOVLJIVA, TOREJ SMO VSI IN VSE ENO!!!!

NI RAZLIK MED LJUDMI, NIZKIH IN VISOKIH LJUDI, NI RAZLIKOVANJA IN JE SAMO ČISTA BIT.

O Mojca

A lohk tole mal razložiš?

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

ok, bom probala...torej....dimenzija čas je v bistvu ena taka orientacijska stvar, ki so si jo ljudje izmislili, da bi lažje razumeli preteklost, sedanjost in prihodnost, oz. si razporedili podatke po nekem zaporedju. Človek, ki je to dojel, lahko operira s časom in si ga prireja po svoje. Saj si verjetno že debatiral s kom, ki nima časa niti zase, kaj šele za druge zaradi obveznosti na kateremkoli področju, potem z nekom, ki ima čas za vse ,kar se mu dogaja in sprejme vsak izziv, kljub opravkom, ki jih ima, nato z nekom, ki mora po svojih opravkih, ampak si vseeno vzame čas za druge, pa z nekom, ki se dolgočasi, ker nima ničesar za delat....Vse tole je le razporeditev dogodkov v času. Vsi vemo, da ima človek "vedno kaj za delat", torej dolgočasenje ne pride v poštev. Vsi vemo, da ima manager recimo tudi dosti stvari v svojem delavniku, pa nima časa za nikogar, ker "more letat okoli"...tudi tukaj je napačna razporeditev opravkov, ker se vse lahko uredi v nekem določenem obdobju, pa še čas si vzameš zase.....

Najbolj optimalna rešitev je srednji primer, torej človek, ki si, kljub svojim vsakdanjim opravkom vzame čas še za druge ljudi in zase.

Štorija čas je relativna. Na čas lahko vplivaš, jaz sem že večkrat, oz. to delam ves čas. Recimo, imam 5 minut do avtobusa. Zadnja leta še nikoli nisem tekla nanj, ker sem enostavno vedela, da bom prišla pravi čas na postajo. Kako? ne vem, enostavno rečem si, da bom pač prišla pravi čas in....kaj se med tem zgodi, nimam pojma, ampak vedno pridem.....

Čas se da tudi pospeševat, če pričakuješ kak dogodek ali kakršnokoli stvar v tem stilu. Kako to narediš? Enostavno, samo rečeš si, da naj čas teče htreje. Mogoče si kdo misli, da širim zgodbice in filozofiram, ampak jaz to počenjam že kar nekaj let in vse teče, kot mora.

Ljudje ,ki so v čas vpeti, te stvari težko razumejo. Dan nima samo 24 ur, lahko jih ima tudi 30, če ti tako želiš.... Večkrat, ko kaj delam, se sama sebi čudim, kako da sem v določenem času (recimo 2 uri), naredila toliko stvari, poleg tega sem šla še v trgovino, skadila par čikov, si vzela čas zase....pa vse je narejeno, kar sem mislila. Človek, ki ne operira s časom, bi samo za opravke, ki jih ima za naredit, porabil 2 uri. Nikamor nisem hitela, počutim se krasno.....

Človek, ki je vpet v čas, neprestano gleda na uro in z njim dobesedno tekmuje...kdo bo koga. jaz načeloma niti ne nosim ure okoli, pa naredim vse, kar sem se namenila v tistem obdobju. Dojeti je potrebno samo to, da čas ni noben tvoj gospodar, da si ti gospodar časa, potem si svoboden. In tudi to, da so se pretekli dogodki že zgodili, prihodnji pa so relativni. Obstaja samo sedanji trenutek.....

Ljudje, ki tekmujejo s časom, imajo večkrat tudi kake bolezni, naprimer bolezni želodca in dvanajsternika, ker se sekirajo za stvari, ki bi jih morali narediti in jih niso v določenem času...Ali ima to smisel? Raje živeti mirno, si prirejati čas ter vedeti, da se vsaka stvar zgodi ravno takrat, ko je to najbolj pravilno....

Toliko na kratko, je pa težko tole razlagat. Upam, da si razumel ,kaj sem hotela povedat.

• Lajkam 8
  • Buuuu 3

kako si jo pa ti predstavljaš?

Mojca, dober post. :palec:

Res je; časa itak nimamo, pač pa si ga vzamemo oz. smo (/skušamo bit) vedno v *zdaj*.

(tud jaz mam podobno izkušnjo z busi in pravzaprav z vsem *takšnim* - kar grem in kar pridem in je to to - marsikdaj direkt predme pripelje, samo še gor stopim. xDDx Mi pravi frenda, zakaj pa na netu ne pogledaš [za bus], dej na netu poglej pa to, men se pa ne da pa še mal sem trmasta... bo(m) že. pač prišla na *cilj* x:)x)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

kako si jo pa ti predstavljaš?

Jah, jst temu ne rečem vpetost al pa nevpetost v čas, ampak pozornost in sprejemanje odgovornosti, včasih prepuščanje mrbit.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

hm... jaz pa sem med branjem knjige psi naletela na zanimivo razlago o matematičnem dokazu, da je čas četrta dimenzija! Do zdaj smo to sicer slišali od mnogih takšne matematične razlage pa še nisem videla. Avtor knjige trdi, da je te informacije kot številne druge čudne stvari v tej knjigi dobil od razuma, ki ne pripada človeškemu ...
  • Lajkam 1
  • Buuuu 1

hm... jaz pa sem med branjem knjige psi naletela na zanimivo razlago o matematičnem dokazu, da je čas četrta dimenzija! Do zdaj smo to sicer slišali od mnogih takšne matematične razlage pa še nisem videla. Avtor knjige trdi, da je te informacije kot številne druge čudne stvari v tej knjigi dobil od razuma, ki ne pripada človeškemu ...

A pripada ta razum morda ... psom?

Possible—but highly unlikely.

sej to je normalno. sej ena dimenzija v bistvu nič ne pove. to je abstraktni vnazajšni pojem. ni blo tako, da bi bila najprej ena dimezija, potem bi pa bog dejal => naj bodo dve. eno dimenzijo še noben ni videl. je teoretični konstrukt, ki nam pomaga razložiti realnosti, ki je sama čisto psihološke narave. to so matematični oz. spoznavni problemi. točka A(x,y) predstavlja točno določeno pozicijo v koordinatnem prostoru, vendar je brez širine, teže, velikosti. pravimo, da je infinitezimalno majhna. ampak to so konstrukti naših možganov. na eni strani imamo človeka z enim lasom, na drugi pa z 10 mio lasi. kje je plešec? oseba z 9.999.999 lasi še ni in tako naprej po sklepanju "modes ponens" pridemo, da potem tut oseba z enim lasom ni plešec. čas je tudi spominska funkcija. če imaš pretres možganov se trenutno izkluči, spoznavna funkcija takšnega človeka je zero, nada. na eni strani je retencija, ki zaobjema in shranjuje, na drugi pa protencija, ki na podlagi zajetega projecira, planira, pravimo da ima intencionalni odnos. ni realnosti brez zavesti.

zato je čas res čisto orientacijska zadeva - kar pomeni, da ga v bistvu sploh ni. tko kot tudi recimo barv ni. to pa zato, ker je naše dojemanje sukcesivno, tj. sproti dodajamo nove informacije iz neposrednega okolja in bogatimo svoje znanje. vendar predstavlja ta sukcesivna funkcija ravno čas oz. časenje in s tem oviro oz. limito vednosti. ker ne živimo neskončno časa, je naša vednost omejena. temu vzporedna spoznavna funkcija gre pa mimo racia. imenuje se intuicija, njena sposobnost je pa v tem, da ne poteka postopno, temveč v trenutku... gre za dojem. I just know that... je pa vseeno problem. intuicija se vseeno veže na substanco, ki je telo in kot tako podvrženo fizikalnim zakonom tako, da ne vem kako bi prišel na avtobus po časovni črvini. to pa verjetno zato ne, ker se ne bi spominjal ničesar. ravno zaradi, ker ne bi bilo ne retencije, ne protencije, ne ničesar. x:Dx

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

Nimbus, lepo si tole razložil, v bistvu je to lepa teorija kvantne fizike, povedal si isto stvar malo drugače kot jaz...Uglavnem, čimprej bo človeštvo razumelo teorijo časa, tem prej bodo imeli večjo moč razpolagat z njim
  • Lajkam 2
  • Buuuu 1

v bistvu res. sem najprej prebral tvoj post in ga napisu s svojim besedam. :palec: x;)x

ko bo človeštvo razumelo teorijo časa se ne bomo več pogovarjali o produktivnosti, ekonomičnosti, obrati sredstev itd. vse to so izvedene kategorije časa, ki neposredno uničujejo naš življenski habitat. bi bilo bolje, če bi lačni občudovali divji gozd. ker zdej lačni gledamo sivi beton. grem na tople sendviče zdej... x:Dx x:px

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

lool...a te lahko vprašam: se kaj igraš s časom? mislim igrice ustavljanja in pospeševanja in te stvari?

Čas je univerzalni zakon v fizičnem svetu in se ga ni spomnil človek. Je relativen zato se ga da manipulirati. Za nas pa obstaja le ta trenutek in ta trenutek je tudi v prihodnosti kot je tudi v preteklosti. Zato je obremenjevanje s prihodnostjo in preteklostjo izguba energije, saj jo troši naš ego v svojih miselnih konstruktih. Ni pa nič narobe, če načrtuješ kaj boš počel jutri in se učiš iz napak preteklosti, zato pa imamo pamet. Je pa čas le še ena izmed mnogih dimenzij v našem univerzumu, nekatere smo že odkrili nekatere nas pa še čakajo.

Sem se pa tudi jaz že pripeljal na cilj točno kot sem si zamislil, čeprav sem že krepko zamujal. Ne rata mi vedno.

Ratalo ti bo, če boš dosti vadil :) vso srečo x:)x

lool...a te lahko vprašam: se kaj igraš s časom? mislim igrice ustavljanja in pospeševanja in te stvari?

povečini ga doživljam linearno tko, da nekih praktičnih izkušenj nimam... da bi sam vplival nanj. sem pa že parkrat doživel relativnost časa. recimo predvsem pri čakanju na prvi zmenek mi je čas izredno počasi tekel, ker sem biu nestrpen in nervozen. TIK-TAK-TIK-TAK x:Dx

xrainbowx

Fernando Pessoa

Vsakdo in vse je vpeto v času oz. v minevanju.

Praviš, da se "igraš s časom". Zdi se mi, da se igraš samo s tvojim doživljanjem časa.

Reciva, skupaj greva proti avtobusni postaji. Tvoje prepričanje je, da avtobusa ne boš zamudila, jaz pa sem bolj črnogled in sem 100%, da ga ne bom ujel. Kaj se bo zgodilo? Bova avtobus ujela ali zamudila? Katero prepričanje bo "zmagalo" in vplivalo na čas?

Possible—but highly unlikely.

:palec: ha ha. itaq, saj ni nakljucje.

... je pa vseeno problem. intuicija se vseeno veže na substanco, ki je telo in kot tako podvrženo fizikalnim zakonom tako, da ne vem kako bi prišel na avtobus po časovni črvini. to pa verjetno zato ne, ker se ne bi spominjal ničesar.

Brez namena ki ga clovestvo s tem posameznik ima, bomo cas tesko razumeli.

Nimbus omenja intuicijo. Delovanje intuicije pove veliko. V smisleni povezavi kako deluje intuicija vemo, da je prva pozornost za clovestvo zaenkrat se zelo pomembna. Ni nakljucje, da intuicija deluje nam v pomoc v prvi pozornosti in da jo zaznavamo predvsem na tem nivoju. (ne pravim, da v drugih ne deluje).

Za sicer drugacno razumevanje casa in prostora se priporoca film Altered states. (film iz 80tih).

(Me cudi da ne ustvarijo kaksen novejsi movie v tej smeri!? :inocent: )

Smo zgresili, ce se ravnamo po dnevnih ciklih (dan, noc) in s tem prilagajamo stvarstvu ali vecini zivih bitij na zemlji, ki prav tako bolj ali manj zivijo 24 urni cikel? - Mislim, da je to odvisno od tega, kaj se ucimo. Za celostno bivanje ukvarjanje s sanjanjami morda ni odvec, a dejstvo je, da smo se rodili tukaj in da to ni nakljucje.

Vprasanje pa je, koliko smo se odmaknili od naravnega nacina bivanja, ko clovek po celodnevnem delu, dogajanju in zivljenju, zvecer postane naravno utrujen in se z bitji narave, duhovi okolja, ali pa celo palcki in vilami ter hisnimi skrati odpravi spat, ter pusti nocno zivljenje drugim bitjem. Tistim, ki urejajo nocni svet po podobi zemljinega mentala in naravnega ravnovesja. Vprasanje se vedno navezuje na potrebe vseh ljudi. Namrec ko ima clovek zadovoljene vse osnovne potrebe, sele takrat se poglobljeno lahko zacne ukvarjat s cem "vec".

Inker mnogi ljudje imajo zadovoljene osnovne potrebe, se najde kdo, ki je tudi na osebnostnem nivoju "popucal" dovolj balasta, da ima dovolj energije, da se lahko ukvarja se s cem bolj energijskim, ce se tako izrazim.

Zdi se mi, da poudarjas predvsem biti svoboden v casu, neomejen s strani druzbe, ki ti narekuje kdaj in kaj poceti v tvojem zivljenju; kar je drugace kot ne biti omejen v casu nasploh in ne upostevati dnevnega cikla 24 ur.

Torej te razumem, da govoris predvsem o tvoji neodvisnosti znotraj casa in ne toliko o casu samem, da cas enacis s tvojo predstavo o neodvisnosti.

Se pa zdi, da je v tem "nasem" iskanju lastne svobode in neobremenjenosti s strani druzbe, bolj pomembno ob vprasanju koliko druzba obremenjuje, vkaluplja mene ter vzema moj cas, vprasanje: Koliko jaz vkalupljam, obremenjujem druzbo in vzemam njen cas!

Ob slednjem vprasanju se zdi, da mnogi ljudje zniza svoja merila glede na prvo vprasanje.

Vseeno pa se zdi, da hkrati govoris o preprosti povezanosti, v kateri se cas in prostor postavita v nam zadovoljivo premocrtno linijo, ko vse kar si zastavimo tece po planu, nekak kot smo si zamislili. Takrat ni hitenja, ne dolgacasa, ne radzasa in ne prepuscanja, temvec en tak tok, ko smo in ustvarjamo. :palec: Ko um ne gloda preteklosti, niti se ne obremenjuje s prihodnostjo, temvec zivi tukaj in sedaj, odprto in ko je intuinitivni "kanal" odprt ravno toliko, kot je potrebno za to kar pocnemo. - V takih dneh je lepo ziveti :vio: :palec:

Casa si ni izmislil clovek, temvec je posledica opazovanja okolja v katerem zivi, z namenom zadovoljevanja potreb.

(smo pac domisljavi, pa mislimo, da smo si kar mi cas izmislili in ga celo ustvarili).

Potrebe se deloma spreminjajo, hkrati pa so posamezniki, katerih naloga je vec dela v drugi pozornosti kot drugih, ki imamo se dosti dela sebe ustimat do mere, ko se bomo sploh lahko ukvarjali s cim vec kot naso "bogo", bolj ali manj sesuto osebnostjo.

Tako je cas za clovekov razvoj smiselen. A kamot se lahko rajsi vprasamo, ali je clovek s svojo pametjo dovolj smiselen v danem casu prve pozornosti, glede na to, kako kot clovestvo zivimo.

Cas prve pozornosti je nastal po izmurtju dinozavrov. Sicer pa o tem govori tule >

ok, bom probala...torej....dimenzija čas je v bistvu ena taka orientacijska stvar, ki so si jo ljudje izmislili, da bi lažje razumeli preteklost, sedanjost in prihodnost, oz. si razporedili podatke po nekem zaporedju. ...

Reciva, skupaj greva proti avtobusni postaji. Tvoje prepričanje je, da avtobusa ne boš zamudila, jaz pa sem bolj črnogled in sem 100%, da ga ne bom ujel. Kaj se bo zgodilo? Bova avtobus ujela ali zamudila? Katero prepričanje bo "zmagalo" in vplivalo na čas?

Odvisno kateri avtobus bosta ujela, moje kolegice rade pravijo da se "za avtobusom in za fantom se nikoli ne teče, ker vedno pride naslednji " :)

Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...