Skoči na vsebino

Čaji


Recommended Posts

A ste ze poskusili Rooibos CHAI?

 

Ima dodano: cimet, nageljnove zbice, ingver, kardamom, aromo vanilije (sam to mi ni jasno zakaj ne morejo not dat ta prave vanilije :o|o: )

x:px x:px x:px

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 months later...

odkar sem nehala piti kavo, sem precej *na čajih*. me pa moti en kupček reči, pa me zanima, če mi kdo lahko kaj pomaga v zvezi s tem. kupljeni sadni čaji so skoraj vsi dodatno aromatizirani. a kdo ve za kakšnega, ki ni? pa kje se ga kupi? vem, da je razlika med naravno aromo in naravni enaka aroma. pa saj niti ne vem, kako deluje naravna aroam oziroma kako jo pridobijo. občutek imam (vem x:Dx ), da arome tudi delujejo (spodbujajo, pomirjajo,...). kako, je še za raziskat!:madpro:xscratchx

trenutno pijem čisto navaden drogin narodni čaj. okus je še kar, zanima pa me, koliko tehle smem popiti v enem dopoldnemu, ker sta notri poleg plodov šipka (41%), listov robide (40%) še cvetovi lipe (15%) in kamilice (4%). nekje v tejle dolgi čajasti štoriji je nekdo reke, da lipa slabi srčno mišico :eek:

res bi rada našla eno varianto čaja, ki bi lahko spila 1,5-2 litrov čez dopoldne. pravi čaji odpadejo, zeliščni so vprašljivi, ker ima vsako zelišče pač nek učinek, edino mogoče ašičev postni čaj x?x hibiskus in šipek sta mi prekisla, ....najbolj so mi všeč čaji gozdnih sadežev.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

... sem ti mislila predlagat shipek in hibiskus, pa pravis da sta ti prekisla.

Sicer imas to v zeliscnih lekarnah (recimo v maxiju imajo), ko je sam posusheno listje oz. tisti del, ki je za caj, torej brez kakrsnihkoli dodatkov.

Daj manj obojega.

naredi si mesanico: shipek, bezeg, lipa, lahko dodas tud malinovo listje, meliso, meto...

Z lipo je malce podobno kot z meto; ne gre da bi jo nonstop uzhivali, vendar ce zmerno pijes caj, lohk pijes (vseen pa je ne pit redno recimo vec kot mesec ali dva).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ej, a ste ze poskusli caj iz ingverja?

Ena punca mi zadnjic predlagala - za nozevo konico ingverja (jaz sem kar unga zmletega kupila) prelijes z vodo in precedis pol.. ful, ful lepo disi, okus pa.. precej spicy.. kar zapece mal.. ampak tko, osvezilen :palec:

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ejjjj!

to so mi dal pit ko sem bila v habakuku - tik pred tole obrazno nego.

da se mi je se cudno zdelo, da mi da tolk jin zadevo :eek:

in sem ratala kar mal skepticna... da cist cudno...

ejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj! kok je bil dober!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kok mi je pasal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! blazotno! cist shizim! ne bi si mislila, tko da ga mroam nujno si ubost nekje, thanx ko si me spomnila. :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:palec: pa ko je cist najbolj simpl za nardit, res.. sam v trgovini tam med zacimbami pobrskas, pa en loncek tegale kupis..

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

aha hvala, nisem videla embalazhe oz. sem jo, od dalec, tko da ni bil svez ingver... morda pa so bile clo filter vrecke?

ampak res tko super kul... me je kar pomiril in tko.

hecno, ocitno sem precej jang.....

to ves, ne, aliana, da je zelo jin ingver (tko da ni treba pretiravat).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

saj cesen je tud (pekoc in jin).

pomeni tud da je zlo zdravilen.

saj ce ti pase, je ze ok.

saj vidis, ko ti pa gomasio (zlo jang), pa tist furas.

 

Oboje se uporablja v domaci lekarni tud.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest mačona
Pijem zeliščne čaje, prave čaje, yogi čaje. Ker pač ne pijem kave - čaj je absolutno boljši. Sladkam ga z medom. Zelo rada imam lipovega! Metinega tudi! Sadnih ne preveč, mora biti kar kvaliteten, da mi je dober.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

v službi sem na čajih že več mesecev. zadnje čase zaradi zdravja pijem v glavnem koprivnega, drugače pa vse vrste (brez vsega, sladkorjem, medom, limono ali mlekom).

po hrani pa mi še vedno diši esp. kava.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz sem si pa dons kamilce skuhala. :eek:

nekak mi je blo mal slabo (sam ne tolk in tko da bi blo za tavzentrozo).

 

Caje skoraj vedno pijem brez vsega. brez mleka cukra medu in limone.

v kamilce pa sem si je kapnila par kapljic.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Men so pa najbolj všeč zeleni čaji. Jih pijem skor v nenormalnih količinah (no, sem jih pila prej, zdej jih ne smem, ker ne pašejo moji punčki) xDDx

 

Sm pa enkrat dobila za darilo jasminov čaj (mislim da je bil črni čaj, aromatiziran z jasminom) in sicer iz Tunizije. Kolk je blo men to dobr!!!!!! x:px

 

Vprašanje: kje pa vi kupujete čaje? Jest bi si tko rada privoščila kak dober bel čaj al pa zeli čaj in pa seveda jasminov čaj :mezik:

 

Pa če lahko dam en nasvet al pa vzamte to sam tko kot en predlog oz. idejo:

poskuste zeleni čaj z limono (in ne z mlekom). Zelo zelo osveži. xDDx

živi in pusti živeti
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>

poskuste zeleni čaj  z limono (in ne z mlekom). Zelo zelo osveži.  xDDx

xyesx :palec:

zelo gud. x8Dx

 

Tud jaz shizim na jasminov caj.

V Ljubljani se to dobi v Cajnici (Cha na Starem trgu ali v hipermarketu mercator, morda pa je se kje po novem).

 

Dobrodosla! :palec: :vio:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Čajčki, ja x:px . Jaz sem od onih filtrskih bolj na zeliščne priklopljena, mi nekak sadni ne ležijo, oz. so čisto O.K., samo če lahko izbiram, se ziher meta, melisa, kamilica, narodni, kamilica ali kakšen drug znajdejo prej v lončku kot kakšni sadni.

 

Sicer pa zdaj od teh filter čajev, ne vem, ali je nov, al sem ga jaz šele zdaj uočila :eek: , ampak 1001 cvet ima nek zeleni čajček z metko cvetko. Fajn osvežilen x:px .

 

Sicer pa prave prave čaje v Čajnici kupim, pa imam potem doma obredke, ker bi se mi zdel pa kriminal jih nekak na hit spacat pa pred računalnikom v službi pit pa ne met vsega od njih x:Dx x;)x

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>xyesx :palec:

zelo gud. x8Dx

 

Tud jaz shizim na jasminov caj.

V Ljubljani se to dobi v Cajnici (Cha na Starem trgu ali v hipermarketu mercator, morda pa je se kje po novem).

 

Dobrodosla! :palec: :vio:

 

 

Hvala - za dobrodošlico in za odgovor xDDx

 

Bom poskusila zbrat čmveč podatkov o tem, kje in kakšni čajčki so na voljo v Ljubljani in okolici. Če bom odkrila kaj novega, bom sporočila x;)x

 

Pozdravček

živi in pusti živeti
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz sem pomoje kr mal odvisna od čajev. Pijem jih skozi celo leto in skoraj vsi okusi, ki sem jih probala so mi všeč, razen črnih čajev-teh ne pijem.

 

 

x;)x

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>xyesx :palec:

zelo gud. x8Dx

 

Tud jaz shizim na jasminov caj.

V Ljubljani se to dobi v Cajnici (Cha na Starem trgu ali v hipermarketu mercator, morda pa je se kje po novem).

 

Dobrodosla! :palec: :vio:

 

v Cityparku je tud Cajna...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 months later...

vir: - moj trener -

 

Aleša Krže Dec 21, 2005

Skodelica čaja - skodelica zdravja (1. del)

Naj vas čaj pogreje!

vir:mojTrener.com

 

ZGODOVINA

Kitajci pijejo čaj že tisočletja in so začetniki tako pitja kot pridelovanja čajev. V stari Kitajski je bilo pitje čaja zelo priljubljeno v vseh strukturah od vladarja navzdol do sužnjev. Čaj je imel pomembno mesto med sedmimi dnevnimi potrebščinami, kot so drva, riž, olje, sol, sojina omaka in kis.

Legenda pravi, da je nekega dne kitajski vladar Šen Nungu leta 2737 pr. n. št. kuhal vodo nad odprtim ognjem, v veri, da so tisti, ki pijejo prevreto vodo, bolj zdravi. Nekaj listov rastline Camellia sinensis naj bi po nesreči padlo v lonec. Od tega "kraljevega" začetka do danes je postalo pitje čajev zelo priljubljeno in je druga najbolj pogosta brezalkoholna pijača na svetu.

 

VRSTE

Začetki uporabe prvih čajev torej segajo skoraj 5000 let v zgodovino. Zdravilna pijača je nastala iz rastline Camellia sinensis, ki izvira iz Indije, ter nekaterih delov Kitajske in Japonske.

Zeleni čaj je zaradi svoje aromatičnosti, poživljajočega delovanja in zdravilnih učinkov ena najbolj priljubljenih pijač. V zadnjem času je v središču zanimanja tudi zaradi izsledkov znanstvenih raziskav ? predvsem epidemioloških študij, ki kažejo na znatno zmanjšano pojavnost bolezni srca in ožilja ter nekaterih vrst raka pri ljudeh, ki redno uživajo večje količine čaja.

Pravi čaji so vsi tisti, ki se jih pridobiva iz čajevca (lat. Camellia sinensis) Oba ? zeleni in črni čaj ? sta prava čaja, razlikujeta se v načinu predelave listov čajevca. Različna imena, ki se jih uporablja za prave čaje, so lahko v pomoč pri razbiranju izvora in kakovosti oziroma vrste čaja:

* država (kitajski, indonezijski, ruski, indijski čaj …) ali pokrajina (darjeeling, assam …), iz katere izvira čaj,

* način proizvodnega procesa, nefermentirani (zeleni), polfermentirani (oolong ali pouchong - rdeči) in fermentirani (črni) čaj,

* stopnja ali velikost listov rastline ? flowery pekoe, pekoe, souchong, broken orange pekoe.

Poznamo več vrst čajev, zeleni, črni, rdeči in pa sadni ter zeliščni čaji, ki jih lahko pripravimo iz skoraj vsake rastline, njenih listov, koreninic, cvetov, lubja in celo semen. Lahko pripravimo tudi razne aromatizirane mešanice, ki so zelo priljubljene še posebej pozimi. Čaje lahko ločimo tudi glede na sestavo, namembnost in učinek: zeliščne, sadne, prave in zdravilne čaje.

Največ čaja pridelajo v Kitajski, Japonski, Indoneziji, Vietnamu, Indiji, Rusiji in Šrilanki. Pokrajina Assam v severovzhodni Indiji pa je največje področje na svetu, kjer ga gojijo. V Aziji je čaj kot napitek znan že več kot 3000 let. Najprej so za pripravo napitka uporabljali sveže liste, nato pa so jih začeli sušiti oziroma toplotno obdelovati. Na zahodu je najbolj priljubljen črni čaj, katerega delež v svetovni proizvodnji je 78-odstoten, delež zelenega čaja je približno 20-odstoten, oolong čaja pa dvoodstoten.

 

PRIDELAVA ČAJA

Črn, oolong in zeleni čaj so vsi pridelani iz iste rastline, vendar se razlikujejo v metodah priprave. Predelava se imenuje fermentacija, kar je zavajajoč izraz, saj proces poteka s celicam lastnimi encimi in ne z bakterijami. Sveže obrane liste čajevca najprej pustijo oveneti, da izgubijo približno tretjino vlage ter postanejo mehki in prožni za nadaljnjo predelavo.

Sledi zvijanje oziroma valjanje listov v posebnih mlinih, kar povzroči pokanje celic in sprostitev encimov. Tako so omogočeni procesi fermentacije, ki so ključni za kakovost črnega čaja - pri 40° C in visoki relativni vlagi nekaj ur potekajo intenzivni procesi oksidacije.

Fermentacijo prekinejo s hitrim in previdnim sušenjem v sušilniku. Zeleni čaj v nasprotju s črnim ne gre skozi enak proces. Sveže obrane liste čajevca takoj toplotno obdelajo (20-sekundno praženje pri 100° C ali obdelava z vročo paro). Ta postopek uniči encime v drogi in prepreči encimske spremembe. Sledi mehansko zvijanje in drobljenje, nato pa sušenje. Tako se ohranijo naravne sestavine in zelena barva listov čajevca.

Na sodobnih plantažah uporabljajo novejše postopke za pridelavo črnega in zelenega čaja. Danes je približno 95 odstotkov čajev na trgu pridelanih po tako imenovanih CTC-postopkih, ki precej skrajšajo čas predelave.

 

OPOZORILO

Pitje pravega čaja le redko lahko povzroči stranske učinke, predvsem pri osebah z občutljivim želodcem. Pri pogostem pitju večjih količin čaja se lahko pojavijo povečano izločanje želodčne kisline, razdražen želodec, zmanjšanje apetita, zaprtje, nespečnost in tresavica. Tem stranskim učinkom se lahko izognemo, če pijemo čaj z dodatkom mleka ? ta zmanjša učinek stranskih učinkov.

 

 

Viri: 1) Netsch M, Kreuter MH: Der grüne Tee (Camellia sinensis), Zeitschrift für Phytotherapie 2003; 24: 197-202.

2) Ögüt B: Krebsprävention durch grünen Tee, Zeitschrift für Phytotherapie 2002; 6: 289-290.

3) Simčič M: Več flavonoidov kot v kavi, Herbika 2001 april: 24-28.

4) Schulz V, Hänsel R, Tyler V E: Rational Phytotherapy - A Physicians' Guide to Herbal Medicine, Springer, Berlin, 2001: 233-234.

5) Bisset N, Wichtl M: Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals, 2. izdaja, Medpharm Scientific Publishers Stuttgart, 2001:490-492.

6) PDR for Herbal Medicines, Medicinal Economics Company, Montvale, 1998: 710-711

7) MARTINDALE 2003 (CD), Pharmaceutical Press 2003.

8) http://www.lunin.net/zdravje/slo/ZdravjeIz.../DomacaLekarna/.

9) http://www.health.harvard.edu/press_releas...g_green_tea.htm.

10) http://www.gorenjske-lekarne.si/html/nasve.../zeleni-caj.htm.

 

 

Aleša Krže

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

itak da je čaj zakon. vsako jutro ob zajtrku vsaj dve skodelici zelenega čaja-prisegam na aromatiziran zeleni čaj jasmin in japonska češnja. x:Dx popoldan skodelica mate čaja, zvečer pa imamo doma že standardno pravo čajanko, vsak spije vsaj dve skodelici zeliščnega čaja. ob kakšnem turobnem dnevu, kakršen je bil danes, priporočam šentjanžev čaj, pa tudi sivkin čaj z meliso. x;)x

... svet pripada tistim,

ki verjamejo v svoje sanje ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ne rabis, skoda tako.

morda je bolje kupiti svez ingver in ga razrezati na male koscke in ga v vreli vodi nekaj casa kuhati in potem pocakati, da se malo ohladi, precediti (ali tudi ne) in piti. Lahko se doda malo medu, limone, cimeta, klinckov, morda celo popra xideax xscratchx :eek: , soli, vanilije, cvetove vrtnice, iglice smreke, vrsicke, zelo zelo malo ruma, origano (za crevesno floro in parazite - dodati cisto na koncu), kaksen drugi caj, tabasco x:Dx , sok 1 mandarine, ipd... kar pac zelite ali pa 0.

Ingverjev caj zelo priporocam pozimi in jeseni, saj pomaga pri revmi, deluje na kozo, toploto, pleksus center, zbranost, morda celo krvni obtok, in se kaj...

 

bols da neham, drgac se bom se kej spomnu ... xzobkox

 

pa ne vse zares uzet kar napisem xnckrivx

----------

:palec: pa ko je cist najbolj simpl za nardit, res.. sam v trgovini tam med zacimbami pobrskas, pa en loncek tegale kupis..
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...