Marsa 17. junij 2009 Prijavi Deli 17. junij 2009 Kok mi totalno super nad pase mate caj!enim sploh ni vsec oz. se jim zdi cist odstekan, da js tok shizim , pac je mal specificen...ampak men pa TOLK SEDE! Totalno dobr se pocutm po njem.Tisockrat boljs (ucink) kot kaksne kave pa to.Tko da sm kak dan prav ga ukinla mal... ne maram rutinskih pa taksnih ritmov, kjer se v nekaj zalezes in potem postanes nekako odvisen....ampak ko pomislim nanj, se mi prav sline pocedijo. res mi pase. zjutraj spijem enga mate pa enga zelenga z necim (recimo z meto al limono)... al kakega rdecega (recimo kak rooibos) in podobno. pol kako meto tolcem. zelim si vec sveze mete in melise. vcas je to ful okol sibal, so mel frendi, so mele frende, zdaj nekako ni tega okol... bi mela morda kr v loncku.... Caj je pa res nekaj nad fantasticnega! (pijem vse brez mlekov, cukrov in limon) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
marjetka* 25. september 2009 Prijavi Deli 25. september 2009 Hej, hou! Jaz tud obožujem čaje. Ravno prejšnji teden sem si sama posušila čaj - bezgove jagode (nabrala v gozdu)+ meta + melisa (to dvoje imam pa doma na vrtu). A je treba bezgove jagode kaj prevret ali samo pustiš stati v prej zavreti vodi? Kdo ve? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 25. september 2009 Prijavi Deli 25. september 2009 Hej, hou! Jaz tud obožujem čaje. Ravno prejšnji teden sem si sama posušila čaj - bezgove jagode (nabrala v gozdu)+ meta + melisa (to dvoje imam pa doma na vrtu). A je treba bezgove jagode kaj prevret ali samo pustiš stati v prej zavreti vodi? Kdo ve?ja kje si pa bezgove jagode v tem poznem cajtu dobila? Je že vsaj en mesec (pre)pozno.Anyway, jst kr dost uporabljam bezgove jagode - za čaj, jasno. Torej, jaz delam tako, da vodo zavrem in tik pred vretjem vsujem (cca 0,5L vode) eno do dve veliki žlici posušenih jagod. Zraven dodam še kako drugo zelišče (bezgovo cvetje- kobul ali dva, včas meliso, šipek, timijan, lipo, jagodove liste), ker je okus dost BZ. Počakam, da voda zavre, nato ugasnem plin, pokrijem. Precedim čez cca 10min. Ne uporabljam sladkorja, osladim z bezgovim sirupom.Uporabljam kot preventivo in kurativo bolezni (npr.gripa, prehlad) Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
marjetka* 27. september 2009 Prijavi Deli 27. september 2009 ja kje si pa bezgove jagode v tem poznem cajtu dobila? Je že vsaj en mesec (pre)pozno.Anyway, jst kr dost uporabljam bezgove jagode - za čaj, jasno. Torej, jaz delam tako, da vodo zavrem in tik pred vretjem vsujem (cca 0,5L vode) eno do dve veliki žlici posušenih jagod. Zraven dodam še kako drugo zelišče (bezgovo cvetje- kobul ali dva, včas meliso, šipek, timijan, lipo, jagodove liste), ker je okus dost BZ. Počakam, da voda zavre, nato ugasnem plin, pokrijem. Precedim čez cca 10min. Ne uporabljam sladkorja, osladim z bezgovim sirupom.Uporabljam kot preventivo in kurativo bolezni (npr.gripa, prehlad) Nabrala sem jih že kake 3, 4 tedne nazaj, samo sušila sem jih potem dobra 2 tedna, ker morajo bit dobro posušene, drugače začne plesnet. Pa hvala za navodila Menda se da iz bezgovih jagod naredit tud nek zdravilen napitek. Zdaj se ne spomnim, kako se mu reče. Si ga kdaj delala? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
druidka 28. september 2009 Prijavi Deli 28. september 2009 čaji, moja priljubljena tema skratka, še vedno vsako jutro zeleni čaj. že nekaj časa le japonsko češnjo, ker mi zmanjkalo jasmina inginseng limone bo treba iti v lj. po novo zalogo. pa zeliščni in sadni čaji čez dan. letos med drugim nabrala in posušila pravo lakoto. ima zanimiv okus. Citiraj ... svet pripada tistim,ki verjamejo v svoje sanje ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
GoldFlyer 3. december 2009 Prijavi Deli 3. december 2009 Zdravo vsem...Jaz bi pa rad predstavil posebni čaj imenovan Yerba Mate. Yerba Mate je tradicionalni argentinski čaj! Pijejo ga skoraj vsi argentinci, prav tako ga pa pijejo v ostalih južno ameriških državah in ostalih ˝latino˝ državah. Za njih je to že neke vrste kultura. Če pravim argentincem rečeš, da je Mate čaj, vas bodo malo postrani gledali! Za njih je to preprosto Mate! Ni čaj, ne pijača! Samo Mate. Mate se pije s tradicionalno šalčko in slamico in je družabna pijača. V navadi je tako, da če se pije čaj v družbi je vedno en gostitelj, ta ki prinese Mate, šalčko, slamco, termovko in grelnik vode. Pripravi čaj in ga ponudi prvemu. Ta ga spije in ga vrne gostitelju, kateri pripravlja čaj za celotno družbo. Vse skupaj zgleda nekako takole:http://www.arizonagourds.com/yerbacup.jpg Čaj ima veliko pozitivnih učinkov kot so: -Zmanjšuje apetit in s tem pomaga pri dieti-Povečuje moč, energijo in vzdržljivost-Zmanjušje krvni pritisk in utrujenost ter možnost nastanka raka-Krepi imunski sistem in zmanjšuje holesterol-Zvišuje libido Je bolj zdrav od kave in kakšne energijske pijače, je pa zelo bolj zdrav! Prvi okus je lahko zelo grenak, ker oseba ni navajena. S časoma postane čaj zelo okusen, če ne prej, pa potem ko ga sladkate Smeh Obstaja tudi Mate z okusi kot naprimer, pomaranča, limona, med, kava itd. Zanima me če mogoče kdo pozna ta čaj? Ga je kdo pil? Kakšne so vaše izkušnje? Bi ga probali? Jaz osebno ga pijem in mi je zelo všeč. Če koga zanima kje se ga dobi poceni mi pa lahko piše na ZS, ker cene v čajnicah so visoke Smeh Lep pozdrav! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
linaaa 16. december 2009 Prijavi Deli 16. december 2009 Prisegam na domačo koprivo. Tudi lase si umivam s čajem iz koprive. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
klarus 16. december 2009 Prijavi Deli 16. december 2009 Zdravo vsem...Jaz bi pa rad predstavil posebni čaj imenovan Yerba Mate. Yerba Mate je tradicionalni argentinski čaj! Pijejo ga skoraj vsi argentinci, prav tako ga pa pijejo v ostalih južno ameriških državah in ostalih ˝latino˝ državah. tak kot zaleni čaj, afriški čaj in podobni čaji......delujejo na ljudi, ki od tam prihajajo....na naših tleh imamo en cel kup zdravilnih rastlinic, ki veliko bolje pomagajo, kot pa kaki 'tuji' čajčki Citiraj There is One Mind, One Truth, One Source in the Universe, and I AM ONE with ALL there is." Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 16. december 2009 Prijavi Deli 16. december 2009 Me like kopriva, too, very much Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 16. december 2009 Prijavi Deli 16. december 2009 Zdravo vsem...Jaz bi pa rad predstavil posebni čaj imenovan Yerba Mate. Yerba Mate je tradicionalni argentinski čaj! Pijejo ga skoraj vsi argentinci, prav tako ga pa pijejo v ostalih južno ameriških državah in ostalih ˝latino˝ državah. Za njih je to že neke vrste kultura. Če pravim argentincem rečeš, da je Mate čaj, vas bodo malo postrani gledali! Za njih je to preprosto Mate! Ni čaj, ne pijača! Samo Mate. Mate se pije s tradicionalno šalčko in slamico in je družabna pijača. V navadi je tako, da če se pije čaj v družbi je vedno en gostitelj, ta ki prinese Mate, šalčko, slamco, termovko in grelnik vode. Pripravi čaj in ga ponudi prvemu. Ta ga spije in ga vrne gostitelju, kateri pripravlja čaj za celotno družbo. Vse skupaj zgleda nekako takole:http://www.arizonagourds.com/yerbacup.jpg Čaj ima veliko pozitivnih učinkov kot so: -Zmanjšuje apetit in s tem pomaga pri dieti-Povečuje moč, energijo in vzdržljivost-Zmanjušje krvni pritisk in utrujenost ter možnost nastanka raka-Krepi imunski sistem in zmanjšuje holesterol-Zvišuje libido Je bolj zdrav od kave in kakšne energijske pijače, je pa zelo bolj zdrav! Prvi okus je lahko zelo grenak, ker oseba ni navajena. S časoma postane čaj zelo okusen, če ne prej, pa potem ko ga sladkate Smeh Obstaja tudi Mate z okusi kot naprimer, pomaranča, limona, med, kava itd. Zanima me če mogoče kdo pozna ta čaj? Ga je kdo pil? Kakšne so vaše izkušnje? Bi ga probali? Jaz osebno ga pijem in mi je zelo všeč. Če koga zanima kje se ga dobi poceni mi pa lahko piše na ZS, ker cene v čajnicah so visoke Smeh Lep pozdrav! Same lepe lastnosti in učinke si mu naštel Nič pa nisi napisal, koliko ga je treba popiti, da te malo "pošlata" Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 5. januar 2010 Prijavi Deli 5. januar 2010 v Čajni po dolgem času spet en fajn črni čaj pogruntali -- Choco Power sem ga kupila ta mini vrečko za test, ampak mislim, da gre naslednjič kar ta velika z mano Dva črna sta pri meni klasika: earl grey in divja češnja. zdaj se bo pa še tale pridružil V Španiji je bila cela znanost čaj naročit in dobit v lokalih črnega še nekako, pri zeliščnih, sadnih se jim pa vse konča pri meta-kamilica-janež okusih. nič sadnih, kaj šele planinskih v trgovini sva po dolgem iskanju našla še neke sadne, umetne arome, to je bilo pa to treba naslednjič s sabo vzet je pa španec, pri katerem sva stanovala ful ljubko poskrbel za naju in nabavil čist vse čaje, kar je možno (glej zgoraj), kao -- sem se spomnil, da vi v SLO ful čaje pijete pa sem šel mal nakupit Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 5. januar 2010 Prijavi Deli 5. januar 2010 Zanima me če mogoče kdo pozna ta čaj? Ga je kdo pil? Kakšne so vaše izkušnje? Bi ga probali? Jaz osebno ga pijem in mi je zelo všeč. Če koga zanima kje se ga dobi poceni mi pa lahko piše na ZS, ker cene v čajnicah so visoke SmehJa, mene zanima, ti pisem na OS, mi ga bo ravno zmanjkalo.Moje izkusnje so super, brez njega skoraj tezko zivim! Prisegam na domačo koprivo. Tudi lase si umivam s čajem iz koprive.Tudi jaz imam zlo rada koprivin caj in ga imam vedno doma, ga pogosto pijem, prav tako pa uporabljam tudi koprivin sampon. Same lepe lastnosti in učinke si mu naštel Nič pa nisi napisal, koliko ga je treba popiti, da te malo "pošlata" se strinjam z vsemi pozitivnimi lastnostmi, ki jih je nastel, mega je za imunski sistem in moc (pravzaprav sem ziher, da v tem stresnem in takem obdobju samo zaradi njega nisem zbolela).Spijes ga lahko kolikor hoces, celo pogrevas ga lahko. To imajo recimo Urugvajci in Argentinci kar na plazah s sabo, kot mi caj v termoskah, v takih vrckih, skodelah, narejenih iz plodu mateja (podobno kot ko izvotlis kokos), za zejo, osvezitev in krepitev. Pijejo ga tudi otroci. Meni je to najbolj zakon caj!Ze prej sem ga uzivala, pred cca 15 leti ali mal vec, ko sem se postila (ko sem se zredila po porodu) in mi je zelo sedel.No ko sem si ga letos maja v Spaniji nabavila, ga pijem od tedaj prakticno skor vsak dan, vsaj 1 skodelico, najveckrat pa 2, se pravi okol 1/2l dnevno. Zakon, priporocam! v Čajni po dolgem času spet en fajn črni čaj pogruntali -- Choco Power sem ga kupila ta mini vrečko za test, ampak mislim, da gre naslednjič kar ta velika z mano Dva črna sta pri meni klasika: earl grey in divja češnja. zdaj se bo pa še tale pridružil V Španiji je bila cela znanost čaj naročit in dobit v lokalih črnega še nekako, pri zeliščnih, sadnih se jim pa vse konča pri meta-kamilica-janež okusih. nič sadnih, kaj šele planinskih v trgovini sva po dolgem iskanju našla še neke sadne, umetne arome, to je bilo pa to treba naslednjič s sabo vzet je pa španec, pri katerem sva stanovala ful ljubko poskrbel za naju in nabavil čist vse čaje, kar je možno (glej zgoraj), kao -- sem se spomnil, da vi v SLO ful čaje pijete pa sem šel mal nakupit Lepo da se je tko potrudil. Mene je pa motilo, da se ni dal dobit navadnih okusov, osnovnih, ne ze mesanic.... recimo sem hotla oolong, pa je bil sam s pomaranco, sem hotla sencho, je bla sam z ne vem cim....skratka, meni se je pa zdelo, da so sami sadni! Morda zato, ker pijem zelene, najraje cimbolj 'navadne', kot je mate. Od crnih je pa tudi meni earl grey dbest, zadnjic sem tacga dobila, da cist konc! No ceprav praviloma ne shizim na sadne okuse in te razne dodatke v zelene in crne caje, mi je pa nad vsec kombinacija zeleni caj + meta, prav tako zeleni caj + mango (tekanee ima 'Zen caj', ki je meni mega dober), no za NL sem pa dobila en caj neznanega proizvajalca, ki je s pomaranco in ingverjem in ga obozujem, sem skor stokala zraven ko sem ga prvic pila (za novo leto). Ful dober caj! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 5. januar 2010 Prijavi Deli 5. januar 2010 jaz sem ga za NL darilca sama zmešala.. kupila eko roiboosh, ta veliko vrečo in potem dodala not cimet, klinčke, sušeno pomarančo, ingver, sušena jabolka... je ful lepo dišalo sam v bistvu ga nisem uspela probat, ker sem vsega razdala Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 27. januar 2010 Prijavi Deli 27. januar 2010 Najboljši so pa đirlo čaji. Samo kako sem se nasmejal ko se pred kratkim spet po dolgem času na tv pika videl reklamo za čang šlang. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 27. januar 2010 Prijavi Deli 27. januar 2010 Prou moram, čeprav sem se pred podobo device blažene zaobljubil, Sprenger in Kramer sta priči, da ne bom več sikal in napadal ljudi tod okol. Čaj je rastlina in kot taka raste samo v odročnih krajih in kontinentih. To le slovenceljnsko bilje so pa zeli iz katerih pripravljamo zvarke kot teta Pehta in podobne vračare. Če kdo hoče piti čaj, pač mora piti čaj ki je uvožen in prihaja iz eksotičnih dežel.A je to preveč težko za razumet? bi se skoraj strinjala no, to, da Čaj mora bit uvožen in prihajat iz exotičnih dežel..Mi smo si sam poenostavili in dali isto ime vsemu, kar je mal zelenjavi podobno in prelijemo z vodo (ok, razen kavi)španci, italijani.. imajo to fajn rešeno z té in infusión.. kar itak ugotoviš šele, ko tko ene parkrat naročiš po naše té pa pričakuješ, da boš planinskega dobil tko da.. pravi(črni) čaj, zeleni, rdeči, beli... pol pa Pehtin: zeliščni, sadni in zelenjavni... kaj sem že hotla povedat? aja... bljuzim, ker bi nekaj morala.. pa se mi ne da ... grem en Pehtinčaj skuhat. Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 27. januar 2010 Prijavi Deli 27. januar 2010 zelenjavni čaji? prvič slišim ja ne vem, nikol se ne spomnim besede 'zeliščni' pa pol folku doma zelenjavne in sadne ponujam Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
druidka 24. februar 2010 Prijavi Deli 24. februar 2010 Tudi jaz popijem ogromno čajev, predvsem pravih. Všeč so mi pa vsi, predvsem nearomatizirani zeleni. Res je, da ima čaj ogromno pozitivnih učinkov, ampak če koga zanima, lahko nekaj o negativnih učinkih pravih čajev prebere tukaj. Zanima pa me, če kdo čaje naroča tudi direktno iz Azije ali jih vsi kupujete v Sloveniji? (se opravičujem, če je bilo to že omenjeno, nisem prebrala vseh 26 strani)zanimiv link eh, kar v slo. nabavljam čaje.pa ti? ***trenutno me ni doma. sem pri mojemu. in zato zdle pijem nek zelen čaj iz filter vrečke mi manjka moj zeleni jasmin sm si nabavla en mal čajev. par sort belih, pa pu erh in še eno mešanico, bel čaj + brusnice + cvetovi vrtnice + aroma granatnega jabolka = diši božansko. pu erh pa.. hm, zanimiv vonj no okusi so spodobni se morm še mal navadit... pa pogruntat, kako jih je najboljš pripravljat.hehe, pu erh. čaj, ki sem ga prvič nabavla že pred leti. pa mi je tako smrdel, no ja, tudi okus ni ne vem kaj , da sem ga prepustila mami. mi še vedno ni jasno, kako je njej lahko všeč.ej, kje pa si nabavla ono mešanico z belim čajem? Citiraj ... svet pripada tistim,ki verjamejo v svoje sanje ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
druidka 25. februar 2010 Prijavi Deli 25. februar 2010 men je pu erh kr ok. sicer pa ne dam kaj preveč na to, kako se mi kaj zdi, ko stvar prvič poskusim. bomo vidl s cajtom, a mi bo bolj všeč al pa mi sploh ne bo menda je pa tko, bolj so stari, bolj so kvalitetni... (in dragi ) tud po 70 let recimo. vse čaje sm kupila prek neta, tule. za tega greš na čaje, izbereš zelene in bele in je bolj prot koncu, z imenom "granatno jabolko".ma ja, tudi jaz. večkrat poskusila, pa nekako ni šlo kaj pa vem, morda ga v kratkem spet poskusim, da vidim, če se mi je okus že kaj spremenil aha, šla pogledat, je že na seznamu čajev Jaz pa zadnje čase kupujem čaje direktno iz Azije po internetu, ker dobiš več in boljše za nižjo ceno. Je pa problem, da nimam svoje kartice za internetno naročanje, tako da se moram ponavadi pridružit komu pri nakupu... drugače pa, pomoje je kar velika razlika v okusu pu erha iz cha in tega, ki ga imam jaz zdaj (potička, direktno iz Kitajske (Yunnan)).fajn. bi pa vseeno vprašala, od kod naročaš. link strani, karkoli evo, končno doma. pa uživam ob jasminu. pa mate si tudi skuhala Citiraj ... svet pripada tistim,ki verjamejo v svoje sanje ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 24. november 2010 Prijavi Deli 24. november 2010 mah... ne bi imela nč proti, me pa nekaj drugega bolj zanima. ne, ne vidiš zmajčkov pa če ga 3 litre spiješ, verjem Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 24. november 2010 Prijavi Deli 24. november 2010 Mate je zakon. (a veš kwa vse vidš! ) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 24. november 2010 Prijavi Deli 24. november 2010 Sam *mate de coca* nima nič veze z matejem iz Argentine in tam okol .. Prvi je v bistvu čaj iz kokinih listov, drugi je pa čaj iz rastline, imenovane yerba mate ... imata pa oba fajn učinke sam žal noben od njiju ne povzroča zmajčkov (Mačka, mene pa zanima kaj tebe zanima jaz sem ga v Peruju skoz pila in žvečila pa verjetno tud zaradi tega nisem imela nič problemov z višinsko boleznijo, predvidevam .. baje je zelo fajn po obrokih, ker spodbuja prebavo .. pa poživi in da energijo, sam skor dvomim, da zarad čaja nisi bla cel dan nič lačna .. mislim, odvisno kolk si spila tega ) Haha, se zdaj spomnila, midve s frendico enkrat dobile tole od frenda, ki je prišel iz peruja, dve filter vrečki ... si naredili eno termosko čaja in šli na vaje v teater .. kolk se nama je cufal 4 ure skup, sam režale sva se in skakale okol sam odkar sem tole v mal večjih dozah probala, sem zihr, da je bilo tisto samo 'placebo efekt', ker sva ble pač prepričane, da naju koka mora zadet ko mačke x:Dx 1 Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 25. november 2010 Prijavi Deli 25. november 2010 Pozimi naj vas vedno spremlja skodelica zdravilnega čaja http://www.bernardingroup.si/uploads/images/hot_tea.jpg Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 4. januar 2011 Prijavi Deli 4. januar 2011 O fino k si osvežila čaje. Mene bi beli čaj zanimal... (ga še nisem probala)kakšen je pa okus? .... Nč, js pa po bikovsko še vedno šizim na mate in na zelenega z meto.Tega se sploh ne naveličam. Zdej mam enega drugega mateta, ki je mal boljši kot ostali, ki se jih da tu dobit (vendar se žal vseen ne more primerjat z unim mojim D, ki sem ga odkrila v Španiji in ga prvič sama prinesla, drugič pa tamala... sam je ni več tam, tko da se moram sprijaznit s tem kar je tle) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 6. januar 2011 Prijavi Deli 6. januar 2011 Marsa, ena zgodbica zate (pripravljam tekste za španščino za tamale in sem ravnokar na paragvajsko legendo naletela ...) ne bom direkt prevajala, sam kratka obnova:V davnih, davnih časih so bogovi še prihajali na zemljo, da bi uživali v lepi naravi, bujnih gozdovih, čistih rekah ... Ena od pogostih obiskovalk je bila boginja Luna, ki je s svojo spremljevalko Oblakom prihajala vedno podnevi. Radi sta se sprehajali po poljih in gozdovih in da ju ne bi kdo prepoznal, sta prevzeli obliko indijank plemena guaraní. Nekega popoldneva sta tako navdušeno nabirali rože, da sta skoraj pozabili, da se približuje noč. Boginja Luna je zaklicala, da se morata hitro vrniti, da ne bo zamudila službe, boginja Oblak pa je želela nabrati le še nekaj vejic orhidej. Kar naenkrat se je pred njima pojavil ogromen tiger in ju hotel napasti. Boginji sta se tako ustrašili, da sta se pozabili spremeniti. Tiger je skočil proti njima, da bi ju požrl. Kar naenkrat pa je od nekje priletela puščica in tiger je ranjen padel na tla. Izza drevesa se je prikazal starec iz plemena guaraní z lokom v rokah in jima zaklical naj zbežita. Boginji pa sta bili tako prestrašeni, da se nista mogli premakniti. Tiger se je pobral iz tal in še enkrat skočil proti njima, vendar ga je starec tokrat zadel naravnost v srce in tiger je mrtev obležal. 'Mrtev je in ni se treba več bati', je rekel starec in se obrnil proti mestu, kjer sta stali boginji. Ni ju bilo več videti. Boginji sta namreč prevzeli svojo nebeško obliko in se vrnili nazaj na nebo.Ker se je vmes že znočilo, je starec splezal na drevo, da bi tam prenočil. V sanjah pa se mu je prikazala prekrasna žena, s svetlečimi očmi kot zvezde in mu rekla:'Sem boginja Luna, varuhinja dobrih ljudi. Svoje življenje si spravil v nevarnost, da si naji zaščitil, zato te bom nagradila. Ko se zjutraj zbudiš, se vrni na kraj našega srečanja. Tam bo rasla nova rastlina. Poimenuj jo yerba mate in dobro jo čuvaj. Z njenimi listi boš lahko pripravil čaj, ki bo služil kot hrana vsem, ki so lačni in kot pijača vsem, ki so žejni.'Zjutraj se je indijanec zbudil in stopil pogledat na kraj, ki mu ga je omenila boginja in res našel rastlino zelenih in bleščečih listov. Odtrgal je nekaj listov in jih odnesel domov, kjer je povedal svojo zgodbo. Indijanci so takoj poskusili pripraviti čaj. Takoj jim je pomiril lakoto in žejo, kakor je obljubila boginja. ... 4 Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. januar 2011 Prijavi Deli 6. januar 2011 O HVALA, to mi je pa prav polepšalo dan! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.