Skoči na vsebino

Ketonska dieta (za vegetarijance)


Recommended Posts

Glede na to, da je kar veliko ogleda, nič pa nasvetov....bi čiwknila samo to, da pehtranove potice ziher ni na meniju. :)

ajd...

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Spet eno pretiravanje v eno smer. V devetdesetih (plus minus dobrih 5 let) so športnikom in tudi sicer priporočali hrano z veliko vsebnostjo polnovrednih žit (oz predelane hrane iz njih) in le zelo malo maščobami, če pa že, pa naj bi bila to olja. In zdaj to obračajo čist na glavo. In slišiš celo to, da naj bi telo pridelovalo glukozo iz aminokislin - torej beljakovine kot vir energije, kar je popolna (in celo zelo škodljiva!) glupost. Dejstvo je, da je glavno neposredno gorivo za vse naše celice glukoza. Telo jo najlažje, najhitreje in brez škodljivih stranskih produktov dobi iz sestavljenih ogljikovih hidratov (škrob in sladkorji). Kar je lahko tudi težava, če je tega preveč in če so to enostavni in prečiščeni ogljikovi hidrati, ker gre proces prehitro (posledično nihanje sladkorjev v krvi, viški se hitro pretvarjajo v maščobne obloge) in hkrati ne obnavljajo mineralnih zalog, ki se izčrpavajo v samem procesu presnove in regulacije. V običajni prehrani jih imamo večinoma res občutno preveč. Energijo lahko telo dobi tudi iz maščob, kar je v bistvu čisto v redu. Proces prebave in presnove maščob (v celicah pretvorba maščobnih kislin v acetilCoA, ki vstopi v celični energijski metabolizem na isto pot kot glukoza), je počasnejši proces in rabi več kisika na enoto pridobljene energije, kar je za hujšanje bolje kot ogljikovi hidrati, poleg tega je v kakovostnih maščobah tudi nekaj vitaminov. Manj ugodno je to, da se ob povečanem vnosu maščobnih kislin pri razgradnji v celicah tvorijo tudi ketonska telesa, ki so v večjih količinah strupena in povzročajo hudo zakisanje, v vsakem primeru pa jih mora telo nadzorovati in sproti "pospravljati". Druga neugodna reč, zaradi katere s to dieto ni za pretiravat je pa to, da za možgane in srce ni drugega vira energije kot je glukoza - maščobnih kislin ne morejo pretvarjati v acetil-CoA. Lahko sicer kurijo tudi ketonska telesa, ampak to ni fajn, to je izhod v hudi sili, ko ni na voljo dovolj glukoze. Viški ketonskih teles se v jetrih sicer pretvarjajo v glukozo, vendar je ta obvoz relativno počasen, možgani in srce pa seveda rabijo konstanten in dovolj velik dotok energije, zato se s tem ni za hecat. Iz povedanega je jasno, da telo rabi ogljikove hidrate in da jih je škodljivo pretežno ali celo popolnoma nadomestiti z maščobami. Maščobe in ogljikovi hidrati morajo biti v prehrani v primernem ravnovesju! Druga neumnost, ki jo slišim v zvezi s to dieto, je pa to, da naj bi telo uporabljalo namesto ogljikovih hidratov kot vir energije tudi aminokisline. To telo sicer res zna, ampak tudi to je le izhod v hudi sili (hudo pomanjkanje ogljikovih hidratov). To je neugodno, ker pri razgradnji aminokislin v jetrih nastajajo strupeni dušikovi razkrojki, ki jih jetra pretvarjajo v sečnino, ki jo morajo nato ledvice izločit. Ostanek jetra pretvorijo v glukozo (tu so AK res vir energije) ali ketonska telesa, ki so za telo v bistvu težava, ki se je je treba rešit s tako ali drugačno pretvorbo.

Če torej povzamemo:

1.) Stroga ketonska dieta je škodljiva.

2.) Nadomestitev dela ogljikovih hidratov (ki jih večinoma itak pojemo preveč) kot vira energije s kvalitetnimi maščobami ima smisel.

3.) Beljakovine niso primeren vir energije. Pripraviti telo do tega, da kot vir energije kuri beljakovine (aminokisline) je zelo škodljivo!

4.) Jej uravnoteženo in po občutku in zdravi pameti, ne po dietah. Amen.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zrihtaj si mitohondrije (celične elektrarne), za svoj pogon uporabljajo ATP, to je osnova, na katero v presnovi razpade vse kar poješ.

Gorivo je pomembno, vendar ko si enkrat optimiral gorivo, je čas tudi za optimizacijo mašine (mitohondrijev).

 

Kaskadno fermetirana hrana spodbudi tvoje mitohondrije, da bolj učinkovito izrabijo že zaužito hrano. Z leti se presnova upočasni in "luknjičavo" pobira koristne snovi - veliko se jih neizrabljenih izloči iz telesa, ker jih telo (celice) ne zna zajeti in uporabiti. Pač, staraš/mo se in ni več tko, kot ko smo bili mlajši.

 

Poleg kaskadno fermetirane hrane (oz. bolj dodatka), so važne še maščobe - največkrat omega 3 in omega 6 (predvsem razmerje med njimi - giblje se med 1,2 in 1,8. Po domače povedano; žlica kvalitetnega hladno stiskanega olja/dan - da so živčni impulzi med celicami še taki, kot so bili včasih in da sklepi takisto.

Od olj ima najboljše razmerje konopljino, sicer pa so od orehovega, repičnega, oljčnega,...ma vsi so dobri, samo da so hladno stiskani.

 

********

pod črto pa; kaj ima za študirat 40+letn dedec o dietah? To je zdej to, boljše kot zgledaš zdaj, ne boš nikoli!

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zrihtaj si mitohondrije (celične elektrarne), za svoj pogon uporabljajo ATP, to je osnova, na katero v presnovi razpade vse kar poješ.

Gorivo je pomembno, vendar ko si enkrat optimiral gorivo, je čas tudi za optimizacijo mašine (mitohondrijev).

 

Kaskadno fermetirana hrana spodbudi tvoje mitohondrije, da bolj učinkovito izrabijo že zaužito hrano. Z leti se presnova upočasni in "luknjičavo" pobira koristne snovi - veliko se jih neizrabljenih izloči iz telesa, ker jih telo (celice) ne zna zajeti in uporabiti. Pač, staraš/mo se in ni več tko, kot ko smo bili mlajši.

 

Poleg kaskadno fermetirane hrane (oz. bolj dodatka), so važne še maščobe - največkrat omega 3 in omega 6 (predvsem razmerje med njimi - giblje se med 1,2 in 1,8. Po domače povedano; žlica kvalitetnega hladno stiskanega olja/dan - da so živčni impulzi med celicami še taki, kot so bili včasih in da sklepi takisto.

Od olj ima najboljše razmerje konopljino, sicer pa so od orehovega, repičnega, oljčnega,...ma vsi so dobri, samo da so hladno stiskani.

 

********

pod črto pa; kaj ima za študirat 40+letn dedec o dietah? To je zdej to, boljše kot zgledaš zdaj, ne boš nikoli!

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/em119.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/em119.gif

 

Ta sodi v top ten najboljših kar sem jih slišal v celem lajfu..

 

globok poklon

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zrihtaj si mitohondrije (celične elektrarne), za svoj pogon uporabljajo ATP, to je osnova, na katero v presnovi razpade vse kar poješ.

Gorivo je pomembno, vendar ko si enkrat optimiral gorivo, je čas tudi za optimizacijo mašine (mitohondrijev).

 

Kaskadno fermetirana hrana spodbudi tvoje mitohondrije, da bolj učinkovito izrabijo že zaužito hrano. Z leti se presnova upočasni in "luknjičavo" pobira koristne snovi - veliko se jih neizrabljenih izloči iz telesa, ker jih telo (celice) ne zna zajeti in uporabiti. Pač, staraš/mo se in ni več tko, kot ko smo bili mlajši.

 

Poleg kaskadno fermetirane hrane (oz. bolj dodatka), so važne še maščobe - največkrat omega 3 in omega 6 (predvsem razmerje med njimi - giblje se med 1,2 in 1,8. Po domače povedano; žlica kvalitetnega hladno stiskanega olja/dan - da so živčni impulzi med celicami še taki, kot so bili včasih in da sklepi takisto.

Od olj ima najboljše razmerje konopljino, sicer pa so od orehovega, repičnega, oljčnega,...ma vsi so dobri, samo da so hladno stiskani.

 

********

pod črto pa; kaj ima za študirat 40+letn dedec o dietah? To je zdej to, boljše kot zgledaš zdaj, ne boš nikoli!

To se pa sliši kot kakšen konjski kas... Ok, fermentirana zastopim, kaskadno pa ne... Prosim še malo podvprašanj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ma jst ne bi šel ravno v ketonsko, ker je neizvedljiva. Bojda je treba za ketonsko dieto, ki mora bit stroga, pokonzumirat manj kot 20 gramov OH, kar je mission impossible za nas mediteranide vegetarijance., že low carb dieta( do 100 gramov) je bl ko ne zlo nekomot.

Morm 6 kil do poletja dol dat..

 

Pa ne zarad estetskega ampak bl zarad zdravstvenga razloga..

 

:D

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://podjetje.sanolabor.si/si/aktualno/svetujemo/naturopati-priporocajo-encime



(ma sej, google vse najde)


Prava skrivnost zdravja


Morda boste ob besedah kaskadno fermentirani bio koncentrati debelo pogledali, a v resnici to še zdaleč ni tako komplicirana stvar, kot se sliši. Pa tudi nova pogruntavščina ne. Na nemško govorečem območju so znani že več kot desetletje in veljajo za pomemben del vsake domače lekarne. Temelj dobrega zdravja so namreč dobra prebava, kislinsko-bazično ravnovesje in močan imunski sistem. Za to pa poskrbijo – encimi.


Kaj so encimi?


Encimi so za naše telo in za delovanje našega organizma zelo pomembni. Nekateri zdravniki omenjajo, da količina encimov, ki so v našem organizmu, je ekvivalentna naši vitalnosti, kot tudi našemu zdravstvenemu stanju. Pomembno vlogo imajo pri transformaciji in shranjevanju energije v našem telesu, aktivirajo hormone in sodelujejo v lastnem proizvodnem ciklu. Encimi pomagajo graditi in spodbujati naš imunski sistem, pomagajo zdraviti raka, multiple sklerozo in revmatoidni artritis. Seveda pa igrajo pomembno vlogo pri prebavi. S starostjo, stresom in kroničnimi bolezni, se »skladišče« naših encimov v našem telesu prazni, zato je naša zmožnost za ohranjanje zdravega telesa manjša (Boyer, 2008; Cousens, 2005).


Kaj je kaskadna fermentacija?


Sveže ekološko sadje, zelenjava in oreščki se fermentirajo v več kot dvanajst tednov dolgem, večfaznem postopku. Sestavine se razdrobijo v najdrobnejše delce, ki so dostopni organizmu, naravno se odstranijo alergeni.


Proces kaskadne fermentacije živil je po letih raziskav razvil pokojni dr. Hans Niedermaier (1913–2013), farmacevt in živilski inženir, ki je želel v svojem farmacevtskem podjetju udejanjiti filozofijo samozdravljenja z naravo. To mu je uspelo doseči s procesom kaskadne fermentacije. Od leta 2004 je patentirana pri uradu EU za intelektualno lastnino.


Kaskadno fermentirane bio koncentrate pri svojem delu z bolniki uporablja tudi Claudia Vigier, priznana naturopatinja iz Pariza, ki je predavala tudi na Festivalu celostnega zdravja v Cankarjevemu domu. Zanimivo je, da sicer ni zagovornica uporabe prehranskih dopolnil, s katerimi mnogi želijo zgolj nadomestiti nezdrav življenjski slog.


.......


Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zrihtaj si mitohondrije (celične elektrarne), za svoj pogon uporabljajo ATP, to je osnova, na katero v presnovi razpade vse kar poješ.

Gorivo je pomembno, vendar ko si enkrat optimiral gorivo, je čas tudi za optimizacijo mašine (mitohondrijev).

 

Kaskadno fermetirana hrana spodbudi tvoje mitohondrije, da bolj učinkovito izrabijo že zaužito hrano. Z leti se presnova upočasni in "luknjičavo" pobira koristne snovi - veliko se jih neizrabljenih izloči iz telesa, ker jih telo (celice) ne zna zajeti in uporabiti. Pač, staraš/mo se in ni več tko, kot ko smo bili mlajši.

 

Poleg kaskadno fermetirane hrane (oz. bolj dodatka), so važne še maščobe - največkrat omega 3 in omega 6 (predvsem razmerje med njimi - giblje se med 1,2 in 1,8. Po domače povedano; žlica kvalitetnega hladno stiskanega olja/dan - da so živčni impulzi med celicami še taki, kot so bili včasih in da sklepi takisto.

Od olj ima najboljše razmerje konopljino, sicer pa so od orehovega, repičnega, oljčnega,...ma vsi so dobri, samo da so hladno stiskani.

 

********

pod črto pa; kaj ima za študirat 40+letn dedec o dietah? To je zdej to, boljše kot zgledaš zdaj, ne boš nikoli!

 

 

 

 

En popravek: mitohondriji za svoj pogon ne uporabljajo ATP, ampak ga izdelujejo. (ATP je za pogon vseh procesov v telesu - je pa res za pogon organizma kot elektrika za pogon električnih strojev). Kot vir energije za izdelavo ATP pa mitohondriji uporabljajo glukozo ali acetil, ki nastane iz maščobnih kislin. To dobijo iz citoplazme in ni kaj dosti za rihtat, kar se samih mitohondrijev tiče. Ostalo je priprava energijskih snovi za vnos v mitohondrije, tukaj se pa res da marsikaj pomagati z ustrezno prehrano.

 

 

Se strinjam pod črto http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png . Superge pa v hrib al pa na bicikl. "Dobra peč vse pokuri." (vir: Janez Rugelj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png )

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

 

http://podjetje.sanolabor.si/si/aktualno/svetujemo/naturopati-priporocajo-encime

(ma sej, google vse najde)

Prava skrivnost zdravja

Morda boste ob besedah kaskadno fermentirani bio koncentrati debelo pogledali, a v resnici to še zdaleč ni tako komplicirana stvar, kot se sliši. Pa tudi nova pogruntavščina ne. Na nemško govorečem območju so znani že več kot desetletje in veljajo za pomemben del vsake domače lekarne. Temelj dobrega zdravja so namreč dobra prebava, kislinsko-bazično ravnovesje in močan imunski sistem. Za to pa poskrbijo – encimi.

Kaj so encimi?

Encimi so za naše telo in za delovanje našega organizma zelo pomembni. Nekateri zdravniki omenjajo, da količina encimov, ki so v našem organizmu, je ekvivalentna naši vitalnosti, kot tudi našemu zdravstvenemu stanju. Pomembno vlogo imajo pri transformaciji in shranjevanju energije v našem telesu, aktivirajo hormone in sodelujejo v lastnem proizvodnem ciklu. Encimi pomagajo graditi in spodbujati naš imunski sistem, pomagajo zdraviti raka, multiple sklerozo in revmatoidni artritis. Seveda pa igrajo pomembno vlogo pri prebavi. S starostjo, stresom in kroničnimi bolezni, se »skladišče« naših encimov v našem telesu prazni, zato je naša zmožnost za ohranjanje zdravega telesa manjša (Boyer, 2008; Cousens, 2005).

Kaj je kaskadna fermentacija?

Sveže ekološko sadje, zelenjava in oreščki se fermentirajo v več kot dvanajst tednov dolgem, večfaznem postopku. Sestavine se razdrobijo v najdrobnejše delce, ki so dostopni organizmu, naravno se odstranijo alergeni.

Proces kaskadne fermentacije živil je po letih raziskav razvil pokojni dr. Hans Niedermaier (1913–2013), farmacevt in živilski inženir, ki je želel v svojem farmacevtskem podjetju udejanjiti filozofijo samozdravljenja z naravo. To mu je uspelo doseči s procesom kaskadne fermentacije. Od leta 2004 je patentirana pri uradu EU za intelektualno lastnino.

Kaskadno fermentirane bio koncentrate pri svojem delu z bolniki uporablja tudi Claudia Vigier, priznana naturopatinja iz Pariza, ki je predavala tudi na Festivalu celostnega zdravja v Cankarjevemu domu. Zanimivo je, da sicer ni zagovornica uporabe prehranskih dopolnil, s katerimi mnogi želijo zgolj nadomestiti nezdrav življenjski slog.

.......

 

Google sicer res vse najde, ni pa vse res, kar najde. Je treba bit previden, še posebno pri raznih gurujih prehranskih dodatkov in njihovih firmah, ki največkrat sploh niso tako strokovno podkovani, kot se delajo (ker sicer najbrž ne bi tega počeli). To, da telo potrebuje (oz. mu koristijo) encimi iz hrane je že ena taka. Encimi so brez izjeme beljakovine in so nujno potrebni za vse biokemijske procese v našem organizmu. In vse potrebne encime izdela telo samo, nadzoruje njihovo izdelavo in tudi njihovo delovanje. Tuji niso niti koristni, niti ne morejo biti v našem telesu aktivni, ker to bi pomenilo za procese v telesu en velik kaos. V resnici se v želodcu vse beljakovine nepovratno deaktivirajo zaradi nizkega pH (to je eden od namenov želodčne kisline) in deloma že tudi razgradijo. Nobena telesu tuja beljakovina ne more biti v našem telesu aktivna kot encim, zato so te zgodbe o koristnosti encimov buče. Telo encime iz hrane preprosto razgradi enako kot katere koli druge beljakovine in njihove aminokisline uporabi kot gradbene dele za svoje lastne beljakovine. Kar se tega tiče, je popolnoma vseeno, če poješ eno jajce ali zrezek ali fižolovo mineštro (če si vegi) ali pa nevemkakšno superduper "encimsko" hrano.

Fermentacija je razgradnja hranilnih snovi z mikroorganizmi (glivami in bakterijami). Kaskadno je samo tuj izraz za postopno. To poteka tudi v naravi. Seveda pri tem sodelujejo encimi mikroorganizmov, vendar, kot že povedano, sami po sebi za nimajo kaj dosti veze z nami - ko jih enkrat pojemo, jih telo obravnava kot vsako drugo beljakovino. Nastajajo pa pri fermentaciji številne druge koristne snovi, kot so npr. vitamini. Delno razgrajene snovi so za nas najbrž res tudi lažje prebavljive in če so v primerni kombinaciji, je res možno, da jih telo tudi lažje absorbira iz prebavil. Tako, da zna biti tale fermentirana zadeva koristna.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kako je preprost tale lajf. Do danes sem v napuhu mislil, da mam kej pojma o športni prehrani in prehrani nasploh, pa mi je Iknee dokazala da ga nimam.

Poduk

 

Obstaja več nivojev, vede lepo učijo, in iz nivoja v nivo ne gre preskakovat..

 

in to, da če si prvi v vasi še ne pomeni da si zarad tega avtoriteta.

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

En popravek: mitohondriji za svoj pogon ne uporabljajo ATP, ampak ga izdelujejo. (ATP je za pogon vseh procesov v telesu - je pa res za pogon organizma kot elektrika za pogon električnih strojev). Kot vir energije za izdelavo ATP pa mitohondriji uporabljajo glukozo ali acetil, ki nastane iz maščobnih kislin. To dobijo iz citoplazme in ni kaj dosti za rihtat, kar se samih mitohondrijev tiče. Ostalo je priprava energijskih snovi za vnos v mitohondrije, tukaj se pa res da marsikaj pomagati z ustrezno prehrano.

 

 

Se strinjam pod črto http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png . Superge pa v hrib al pa na bicikl. "Dobra peč vse pokuri." (vir: Janez Rugelj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png )

ja, seveda! Sem dvakrat hitro pisala, pa obakrat brisala, kaj se sploh vtikujem, naj išče sam, pa me je zmeraj pol zbodlo, da moram napisat!

Jaz telo mdr. obravnavam kot sofisticiran biološki stroj. In stroje/mašine, se vedno da izboljšat/nadgradit/podaljšat življ.dobo. Če zdej telo posplošeno gledam kot avto (kjer sem Jaz šofer), in vanj vlivam optimalno gorivo, mazivo, servisiranje...bi pa rada, da čimdalj zdrži oz. potegne hitreje, je treba nekaj narest na motorju. oz. njegovi moči. To se lahko dela na mašini (mitohondrijih).

Zaenkrat sem še v fazi preizkušanja, obeti so zelo dobri, ko bodo merljivo otipljivi rezultati, napišem kaj več. Seveda sem poskusni zajec kar jaz sama.

 

Za superge in to pa: načeloma to drži, če si pa sam cunja, brez energije, ti ne pomaga to nič, še tak jedilnik ne, počitek, kamoli trening.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...

Jaz sem imela keto dieto in nikoli več, saj se spomnim, koliko problem je bilo potem zaradi pretirano mastne hrane. Največ škode nastane ker se telo dobesedno matra, ko pretvarja vso maščobe in ustvarja ketone, po drugi strani pa si lahko poslabšaš kostno maso in kosti nasploh. Veliko bolje je, da se odločiš za visoko proteinsko dieto z veliko zelenjave in zdravimi maščobami, ki jih dobiš z oreški in semeni. To je moje mnenje, ki je preizkušeno.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...