rachek 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 vegija se da spreobrnitBi te rad videl na mojem primeru. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Bi te rad videl na mojem primeru. Misliš, da je človek, ki se lahko postavi v kožo drugega?? Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Misliš, da je človek, ki se lahko postavi v kožo drugega?? Ja, a nisi gledal Hanibala ? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Dobro si utemeljil, natrix, tamle...Res so nasa dela nasi otroci... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 vegija se da spreobrnitBi te rad videl na mojem primeru. enako pr men Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Mrtva veja družbe? (Aakhut) Glede tega pa nimaš prav! Osebno jih poznam kar nekaj, ki zelo veliko doprinesejo k družbi, (napredek, umetnost, ekonomija, razvoj, medicina,......in še bi lahko našteval!), pa tudi v javnem življenju, jih je kar nekaj, ki so več kot uspešni in celo priljubljeni v družbi! Pa ja ne boš trdil, da so ti ustvarjalni ljudje, mrtva veja družbe? Zakaj? Ker nimajo takega zakona, kot heteroseksualci in ne morejo imeti otrok, po naravni poti? Ah, prosim no! Veliko je heteroseksualcev, ki nimajo otrok, pa zato še niso "mrtva veja družbe"!Sicer pa nebo dolgo, ko bomo tudi pri nas imeli zakon za geje, ki jim bo omogočal posvojiti otroke. Mislim, da bi morala država narediti vse, da poveča nataliteto, ki drastično upada, vse od leta 90! Drugot po svetu, kjer tak zakon že imajo, se je že izkazalo, da so otroci iz takih (istospolnih) zakonov, popolnoma normalni in imajo kasneje sami heteroseksualno družino! Hm, v tvojih letih sem mislil podobno.Kako pa mislim sedaj? Drugače, drugače ...Nič nimam proti njim, poznam jih nekaj, še več jih pozna mene, hahaampak zakonsko izenačevanje na področjih...O umetnikih, uspešnežih, o njihovem načinu urejanja javnega življenja (kol jih je na RTVSLO?) bi pa znal razpravljati.Otrokom da bi bili lahko starši? Pri starševstvu je težko brez vključitvijo nasprotnega spola. Ampak kot sem rekel, pred leti sem mislil podobno kot ti. Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Misliš, da je človek, ki se lahko postavi v kožo drugega?? Ja, a nisi gledal Hanibala ? ....ha, ha, ha,...... Se mi zdi, da Aakhut razmišlja po principu; "Divide et impera" Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Misliš, da je človek, ki se lahko postavi v kožo drugega?? Ja, a nisi gledal Hanibala ? ....ha, ha, ha,...... Se mi zdi, da Aakhut razmišlja po principu; "Divide et impera" MI je Akhi idejno bližje z razlago, čeprav bi sam uporabil drugače formulirane razloge. Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Misliš, da je človek, ki se lahko postavi v kožo drugega?? Ja, a nisi gledal Hanibala ? ....ha, ha, ha,...... Se mi zdi, da Aakhut razmišlja po principu; "Divide et impera" MI je Akhi idejno bližje z razlago, čeprav bi sam uporabil drugače formulirane razloge. Predvsem, se strinjam s tabo, da bi bilo za takega otroka veliko težje, vključevanje v družbo......, pa ne toliko zaradi istospolne zveze, ampak, ker družba še vedno ni tega popolnoma sprejela! In predvsem otroci v šoli znajo biti precej kruti.... Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sončna Vila 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Nisem brala vsega natančno, ker mi že mal vleče film pred očmi ( ), ampak bi pa rada dodala še empirično potrditev tega, kar je NatrixRed zgoraj napisal namreč, dandanes so vloge moškega in ženske v družbi vedno bolj androgine (kar pomeni, miks femininosti in maskulinosti); posledično otrok istospolnega para ni čisto nič prikrajšan za vlogo očka (če ima dve mamici; saj imata ti dve mamici tudi dovolj uravnotežene maskuline in feminine lastnosti pri sebi) ali pa mame (če ima dva očka; beri isto kot v prejšnjem oklepaju). Poleg tega ta nuklearna družina ni izolirana, ampak je obdana še s širšo družino, v kateri so ravno tako predstavniki nasprotnega spola, ki otroku tudi omogočajo modeliranje. Tako da tu argumenti o tem, da otroku pri vzgoji v istospolnem partnerstvu manjka model določenega spola, preprosto ne zdržijo. Preverjeno tudi v praksi, npr. Nizozemska, pa tudi prej ste že tole omenjali (da otrok, vzgojen v istospolnem partnerstvu, odraste v čisto povprečnega heteroseksualca). O čemer zgoraj pišem, smo imeli debato na faksu, pri predmetu razvojna psihologija, tako da mi lahko verjamete, da so takšnega mnenja tudi znanstveniki, ki se z dotično problematiko ukvarjajo (no, vsaj večina, tako ali tako pri vihravih debatah nikoli ne bomo dobili polarizacije na samo enem polu ). (Ehhhh ja, da potem ne sprožam problematike otrok enostarševskih družin, ko ima otrok isto model samo enega spola pri staršu )Problem je res v tem, kakor je poudaril NatrixRed, da tega otroka stigmatizira in marginalizira predvsem družba. Tudi raziskano. Aakhut, pri tistem sem ti skušala samo pokazati (mal si narobe razumel moje stavke - samo PRIMER, ne pa izenačevanje enih in drugih ), kako nesmiselno postavljaš meje sam pri homoseksualcih - ravno tako kot jih nekateri "zagovedni" ljudje postavljajo totalno nesmiselno pri cerebralčkih. Pa smo na istem. Meje omejujejo, vsaj tiste v našem lastnem umu. Sončna Citiraj SONCE JE V TEBI, RAZPROSTRI SVOJO TOPLINO IN Z NASMEHOM LJUBEČE POSIJ OKOLI SEBE. VILA SONCA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Sončna, tudi ti si pravi sonček, kot Marsa! Le zakaj ni več takih ljudi na svetu, kot sta vedve, pa bi bil svet veliko lepši in še bolj zanimiv!!! Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sončna Vila 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Huh - tule si me pa na nekaj spomnil, ti povem ob prvi priložnosti! Prav zabavna besedna dogodivščina, aja - pa to s tole mojo meni najljubšo - istospolno usmerjeno - prijateljico Sončna Citiraj SONCE JE V TEBI, RAZPROSTRI SVOJO TOPLINO IN Z NASMEHOM LJUBEČE POSIJ OKOLI SEBE. VILA SONCA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sončna Vila 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 ... mal sem navihana pa bom še mal dražila tiste, ki ločujejo ... VALOVANJE ... val grize Neskončnosttam, na najinem skrivnem otoku, saj veš tvoj dotikše vedno tako mehak in svilen(naelektren kot mirno ozračje pred nevihto) še vedno je tuv pospešenem bitju srcav begajočem pogledu negotovo tipanje prstnih konic po moji kožitisto ki vzbudi rahlo ščemenje in je tam še potem ko se odmakneš tudi to je odnesel val (v Neskončnost) in sedaj grize nazaj (v Danes Tukaj Zdaj) tvoje lice na mojem hrbtu vonj pasijonkinega šampona ki se vije od tebein nežna mehkoba tvoje kože (ki opaja) bojim se teti Venera (Si prepričana, da sva ravnali prav?) Sončna p.s.: tole sem leta 99 objavila v študentskem časopisu "Študijozo" v rubriki "Fukozo" (mi primorci in imena pač ) - dovolj sem namreč imela vseh tistih noro povprečnih slinastih erotičnih zgodb ala Antena, folk sem hotela malo šokirat in zbudit iz otopelosti Je fikcija? Je resnica? Je kombinacija obojega? Sem lezbijka? Sem biseksualka? Ali samo normalna heteroseksualka z oblico ščemeče domišljije in kreativnih zamahom svojega nalivnega peresa? DOES IT REALLY CARE? Citiraj SONCE JE V TEBI, RAZPROSTRI SVOJO TOPLINO IN Z NASMEHOM LJUBEČE POSIJ OKOLI SEBE. VILA SONCA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 7. september 2004 Prijavi Deli 7. september 2004 Kaj naj rečem, Sončna!?! Pesmica je naravnost čudovita, polna romantike in ljubezni do samega sebe in "drugih". Mislim, da več kot ponazarja strpnost in prikazuje človeško dušo tako, kot je, ko se rodimo.....čisto, saj smo spočeti iz ljubezni! Vsaj večinoma naj bi bilo tako! Nam strpnim do drugačnih, si podarila lepo pesmico, tistim nestrpnim, pa naj bo v razmislek! (Upam, da jo bodo lahko vsi razumeli! Saj je napisana v slovenščini, he,he,... ) Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sončna Vila 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 ... pa še mal, ko že brskam po svojih starih arhivih Iz študentskega časopisa Študjozo (april 2001), avtorske so pa itak moje , tako da me glede tega ne bo noben za kravatlc vleku IGLYO,mednarodna organizacija za istospolno usmerjene Če slučajno skačete po Ljubljani in ste v bližini K4 in vas ta tematika zanima, kar pogumno do vratarja, in povprašajte, kje v stavbi se nahaja IGLYO. Sprejeli vas bodo odprtih rok in srca. Če vas o tej organizaciji zanima kaj več in niste v Ljubljani, berite dalje. Miha Lobnik, vodja pisarne IGLYO v Sloveniji, je namreč v svojem natrpanem urniku našel čas tudi za Študjozo in tako je nastal sledeči intervju. Zanimivo branje, med katerim boste zagotovo izvedeli kaj takšnega, kar vam je še neznano! Najprej na kratko o uvodnih stvareh. Saj veste, kako, kje, zakaj, s čim… IGLYO (International Lesbian, Gay, Bisexual and Trasexual Youth and Student Organisation, za tiste radovedne) je nastal leta 1984 na Nizozemskem v Amsterdamu kot odgovor na potrebo po boljšem sodelovanju med skupinami za istospolno usmerjene mlade v Evropi. To so bile različne skupine – politične ali pa družbeno socialne, nekatere nacionalne, nekatere lokalne, nekatere samo gejevske, nekatere samo lezbične, nekatere mešane… skratka, pojavila se je potreba, da se tovrstne – na nek način podobne si – skupine povežejo v organizacijo, ki bi omogočala izmenjavo izkušenj, znanj in informacij.V lanskem letu so se pri organizaciji odločili, da bo svoje delovanje in politiko usmerila še bolj intenzivno v vzhodno Evropo. Prav tam so danes namreč potrebe po tovrstnem delovanju največje; v zahodni Evropi deluje zelo veliko mladinskih skupin za istospolno usmerjene mlade, ki so že zelo dobro organizirane in pokrivajo velik spekter dejavnosti, medtem ko je v vzhodni Evropi takih skupin zaradi še vedno precej prisotnih predsodkov in drugih okoliščin veliko manj. Tako je tisto, s katerim se istospolno usmerjeni mladi največkrat srečujejo – izolacija – toliko bolj intenzivno.IGLYO želi pravzaprav nekako asistirati, pomagati, biti prisoten v vzhodni Evropi in omogočati skupinam, ki so že nastale in se razvijajo ali pa čisto novim formacijam, da se organizirajo, da pravzaprav istospolno usmerjeni mladi v tem delu Evrope dobijo neke osnovne zastopnike oz. socialne skupine.Za informacije, ki vas zanimajo, je na razpolago pisarna IGLYO v K4; če koga zanima tudi sodelovanje s tujimi skupinami, mu bodo mladi tam z veseljem pomagali. Hkrati IGLYO tudi intenzivno sodeluje s skupino LeGeBiTra, ki deluje v okviru študentske organizacije in je z IGLYOm povezana že pravzaprav od svojega nastanka, saj je nastala prav ob pomoči te organizacije. Kaj trenutno nudite, kakšne aktivnosti, kakšna je vaša ponudba mladim, ki se obrnejo na vas? Ali je to večinoma predvsem v povezavi z LeGeBiTro ali imate že organiziranega kaj svojega?IGLYO sedaj konkretno za Slovenijo ne počne nič kaj posebnega, kot seveda tudi za ostale države ne, ampak so aktivnosti usmerjene v seminarje in konference, ki jih vsako leto prirejamo. Konec marca pripravljamo enotedenski seminar v Budimpešti, kjer se ponavadi zberejo najbolj aktivni iz skupin za istospolno usmerjene mlade; tokrat je na temo "Manjšine in socialna izključenost v šolah". Na teh seminarjih IGLYO s pomočjo izkušenih strokovnjakov iz tega področja ter aktivistov lahko nudi nekakšno usposabljanje mladim aktivistom in omogoča, da spoznajo svoje kolege iz različnih držav in vzpostavijo stike in sodelovanje z njimi. Poleg tega se kot vsako poletje obeta še letna konferenca, kjer se navadno zbere okrog petdeset mladih iz celotne Evrope. Na koncu poletja pa se obeta še po lanski prvi letos še druga konferenca, namenjena istospolno in biseksualno usmerjenim mladim ženskam v Evropi; teme, ki so pomembne posebno za ženske, posebej obravnavajo. To so redne aktivnosti, hkrati pa sodelujemo v Evropskem mladinskem forumu, kjer se zavzemamo za interese istospolno usmerjenih mladih v Evropi. V Sloveniji pa sedaj konkretno za mlade deluje skupina LeGeBiTra, ki deluje v okviru študentske mladinske organizacije, na katero se lahko mladi obrnejo, pišejo, in se ji pridružijo. IGLYO pa se sicer z skupinami za pogovore, direktno pomoč na mestu samem ne ukvarja – to so tako imenovane "mikroaktivnosti", in ker smo pač mednarodna organizacija, delujemo na višjem nivoju, nekakšnem "makro" nivoju. Namen IGLYO-a je povezovanje skupin, oblikovanje politike, pomoč pri izmenjavi informacij. Deluje na malce višjem organizacijskem nivoju, tako da tovrstne projekte pripravlja oz. podpira na ravni mednarodnih izmenjav. V naslednjih letih si tako zagotovo lahko obetamo obiske kakšnih tujih skupin pri nas in obratno, kar zelo pripomore k razvijanju gejevsko-lezbične skupnosti v Sloveniji. Kakšen je položaj Slovenije v vzhodni Evropi? Kako se je gibanje istospolno usmerjenih razvijalo v Sloveniji, recimo glede na ostale države vzhodne Evrope? Smo bili že kaj prej ozaveščeni glede tega…?Hja… Slovenija je pravzaprav nekakšen most med zahodom in vzhodom; ravno zato jo je IGLYO izbral za prostor, kjer želi razviti mednarodno pisarno za vzhodno Evropo. To pa zato, ker v Sloveniji poznamo gejevsko in lezbično gibanje ravno toliko časa (šestnajst let) kot na zahodu. Res pa je, da se je mladinski aktivizem začel razvijati šele pred parimi leti. Slovenija je s skupino LeGeBiTra v Ljubljani postala primer, kako se da ustanoviti in razviti skupino za istospolno usmerjene mlade tudi v vzhodnoevropskem prostoru. Sicer pa je Slovenija – kar se tiče diskriminacije istospolno usmerjenih – še vedno nekje ravno tako med vzhodom in zahodom. Mislim, da imamo sicer načeloma preveč pozitivno mnenje o tukajšnjih razmerah, ker prevladuje predvsem misel, da naj bi bila slovenska družba tolerantna, vendar se nato velikokrat izkaže, da ni tako. Kako vidite IGLYO v Sloveniji v prihodnosti? Boste poskusili svoje točke "razpresti" se kam drugam?V Sloveniji želimo razviti center, tj. razširiti to pisarno, ki je nekakšen začetek. Glede na okoliščine smo lahko zadovoljni s to pisarno, vendar je naš cilj razviti večji center, ki bo služil za informiranje in pomoč skupinam v vzhodni Evropi; tu se bodo lahko nahajali določeni arhivi oz. dokumenti, ki bodo v pomoč in od koder bo koordinirano delo zastopanja tovrstnih skupin. Skratka, zgraditi želimo nek večji center mednarodnega značaja. Kaj misliš, koliko časa bo še potrebno, da se bo Slovenija malce bolj ozavestila o istospolno usmerjenih; koliko časa – če slučajno veš – to traja v družbi nasploh?Za Slovenijo? Približno 35.000 let, kolikor kaže sedanja situacija, he, he… Včasih se tako zdi. No, to je bil hec, ampak za te stvari se včasih resnično zdi, da se spreminjajo zares zelo počasi; medtem, ko je za nas, ki smo udeleženi v tem procesu, včasih vsak napredek –vsaj tako se nam zdi – izjemno bliskovit in izjemno odmeven. Tako je vsak majhen korak naprej v danem prostoru velik in relevanten, medtem ko je pač en uveljavljen sistem razmišljanja in dojemanja stvar, ki se najverjetneje menjuje z generacijami. Ostati moramo optimistični, predvsem pa identificirat tista področja, kjer je možno diskriminacijo zakonsko omejit. Nobeden seveda ne pričakuje, da bodo nad drugače spolno usmerjenimi vsi nenadoma navdušeni, in tega nihče ne zahteva, niti ne pričakuje. Kar pa istospolno usmerjeni mladi v Sloveniji zahtevamo, je prihodnost, ki bo za nas varna, ki bo vključujoča in v kateri bomo lahko polnopraven del družbe. Če se včasih zdi, da je naša naloga, da si tako prihodnost izborimo, bi tu dodal samo še to, da je to naloga vseh progresivno usmerjenih mladih (takšnih, ki razumejo, da je boj proti diskriminaciji istospolno usmerjenih pomembna stvar). Tudi vsi tisti, ki nekoč želijo živeti in delati v družbi, ki ne bo tako diskriminatorna in represivna, in ki bo lahko primerljiva s katero od sodobnih evropskih držav, ne pa recimo z Romunijo, kjer je homoseksualnost še vedno kazensko preganjana. Romunija je eden naših najtežjih izzivov IGLYO-a v Evropi. Kar sem hotel poudariti, je to, da so spremembe in ozaveščanje stvar cele družbe; vsak lahko s svojim jasnim stališčem do spolne usmerjenosti pripomore k temu procesu. Mislim, da smo prav mladi tisti, ki lahko ne glede na našo lastno spolno usmerjenost naredimo največ za to, da jutri spolna usmerjenost ne bo več tisti faktor, ki lahko ljudi spravi iz službe, spravi v izsiljevanje, jih socialno izolira ali kaj podobnega. Ali slučajno veš, do katerih skupin se kaže večja diskriminacija – do lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev…?Hm… To je nekako težko opredeliti, do katere skupine, ker so lahko posamezniki iz katerekoli od teh naštetih podskupin izpostavljeni določenim oblikam pritiskov ali pa verbalnega in fizičnega nasilja, in bi bilo zelo nepravično katerokoli od teh skupin posebej izpostavljati. Dejstvo je, da je drugačna spolna usmerjenost, pa najsi bo v katerikoli obliki, še vedno v vsakem primeru zelo riskantna in družbeno nezaželena in seveda posledično tudi sankcionirana. Kaj pa, recimo, če primerjaš mlajšo in starejšo generacijo v Sloveniji – ali imajo starejši več predsodkov kot mlajši, kar se istospolne usmerjenosti tiče? Mlajši so verjetno bolj sprejemljivi za to in tudi bolj sprejemajo "drugačnost". Se motim?No, morda obstajajo določeni primeri, ki govorijo v prid tej tezi. Je pa spet res, da težko vpeljemo to generalizacijo, ker na tem področju nimamo nobenih raziskav; pa tudi zato, ker se ljudje razlikujemo tudi po drugih karakteristikah. Ne moremo pač obsoditi starejših, da so bolj nestrpni kot mlajši. Bistveno je, da tisti, ki imajo dostop do relevantnih informacij in imajo možnost izvedeti več, kot pravzaprav lahko izvejo iz vsakodnevnih stereotipov in pogovorov, takšni ljudje ne glede na starost relativno hitro opustijo svoje diskriminacijske prakse in nestrpne poglede oziroma stereotipe. Skratka – pomembno je, da se imajo ljudje možnost seznaniti z resničnimi zgodbami, pričevanji in življenjskim vsakdanom istospolno usmerjenih, saj tako spoznajo, da gre za dosti bolj kompleksno skupino; potem to tako lažje razumejo in so seveda potem tudi do tega bolj strpni. Vaše izkušnje z isztospolno usmerjenimi? Se tu v slovenskem prostoru srečujejo z veliko problemi, na primer s "coming out-om" in podobnimi situacijami?Ja, razkritje oz. "coming out" je v prostoru, kot je slovenski, zelo travmatičen proces. Zakaj? Zato, ker v Sloveniji takorekoč ne poznamo javno razkritih in javno poznanih osebnosti, kot je to že "standard" v državah zahodne Evrope. To pomeni, da se vsak mladostnik podaja na nekakšno tako relativno nepoznano polje, ko se odloči, da nečesa tako pomembnega, kot je njegova spolna usmerjenost, ne bo skrival pred drugimi. Razkritje je zelo pomemben proces zato, ker omogoči nekomu, da nekako tisto svoje bistvo, nekatere pomembne dele sebe, deli tudi s tistimi, ki so mu najbolj blizu – naj bo to družina, prijatelji, njegova ožja okolica… In če družba pravzaprav na posameznike pritiska v smeri, da bi morali čimbolj skrivati in zakrivati svojo spolno usmerjenost, to lahko vodi k dvojnemu življenju, ki pa je največkrat precej naporno in travmatično. Trenutna klima v Sloveniji, se zdi kot da si še vedno želimo, da bi Slovenci svojo spolno usmerjenost prikrivali, ker nekako ni jasnih "garancij" ali pa zagotovil, kaj se pravzaprav dejansko zgodi, če si glede svoje spolne usmerjenosti direkten in odkrit. Seveda se zavzemamo za družbo, kjer spolna usmerjenost kot ena osnovnih človekovih pravic ne sme predstavljati nobenega faktorja, ki bi posameznico ali posameznika kakorkoli oviral v njegovi profesionalnem oz. družbenem življenju. Ali je res, da imajo na Nizozemskem že v osnovnih šolah tako prilagojen učni program, da že takrat otroke seznanijo z pojavom istospolne usmerjenosti? Mi lahko poveš kaj več o tem?Ja, na nekem seminarju na Nizozemskem smo imeli priliko izvedet nekaj o tem, kako je nizozemski učni načrt opremljen z določenimi vsebinami, ki omogočajo že zelo mladim seznanjenje z nekaj osnovnimi dejstvi v zvezi s homoseksualnostjo oz. istospolno usmerjenostjo. To pomeni, da lahko mladi, še preden jih zajame polje družbenih stereotipov, v šoli izvejo nekaj konkretnih stvari o tem. Primer: katere znane osebnosti v zgodovinskem, literarnem, umetniškem smislu so bile istospolno usmerjene, kaj je pravzaprav istospolna usmerjenost, kako jo le-ti doživljajo, kakšna je zgodovina represije in zatiranja drugačnosti, ter zakaj je pomembno spoštovati in se zavzemati za družbo, v kateri spolna usmerjenost ne predstavlja faktorja, zaradi katerega bi lahko ena skupina, ki je pač številčno večja, zatirala oz. kakorkoli diskriminirala drugo skupino, ki je številčno manjša. Nizozemsko danes poznamo kot eno najsodobnejših in tudi strpnih družb v Evropi. Tam je tudi ena izmed posledic tovrstnega aktivizma oz. splošne predanosti učenju o istospolni usmerjenosti tudi ta, da jim je zagotovljena enaka poroka, kot jo lahko imajo partnerji različnih spolov. Popolnoma enakopravna poroka seveda potem vključuje tudi enakopravne možnosti za posvojitev otrok, ki pa je seveda zapleten proces in obstajajo določeni mehanizmi, ki ga urejajo. Dejstvo pa je, da to, da sta partnerja, ki se za to odločita, istega spola, ni tisto, ki bi moralo onemogočat take vrste posvojitve. V tem smislu je lahko Nizozemska dober zgled državam kot je Slovenija. Ali so določena mnenja družbe glede posvajanja otrok pri istospolnem partnerstvu upravičena? Kako se otrok v takšni družini razvija?Najprej se pri tem, kadarkoli se znajdemo v situaciji odločanja o tem, ali smo za ali proti, moramo zavedati, da so otroci, ki odraščajo v istospolnih partnerstvih oz. družinah, že dejstvo, tako na Nizozemskem kot tudi v Sloveniji. Zato je potrebno tovrstna razmerja urediti in seveda delati na tem, da v primeru, da se srečujejo ti otroci s kakšno dodatno diskriminacijo zaradi svojega izvora, da se ta diskriminacija odpravlja (ter seveda tudi vzroki zanjo, ki so zopet podobno predvsem v predsodkih in nepoznavanju konkretnih dejstev). Kar se tiče pa tega, kako tak otrok odrašča, obstajajo v svetu konkretne raziskave, ki so jasno pokazale, da otrok odrašča predvsem glede na to, kakšno je okolje – ali je to strpno okolje, ali je otrok ljubljen ali ne – in da pač spol oz. spolna usmerjenost staršev pri tem ne igra nobene vloge.Nekateri namreč mislijo, da bo tak otrok istospolno usmerjen - tako kot starši, ter da naj bi mu pri odraščanju manjkal lik očeta oz. matere?To so neumnosti, ker so tudi vsi istospolno usmerjeni danes odraščali v mešanih okoljih in ravno tako ne moremo predvidevati istospolne usmerjenosti nekoga samo iz tega, iz kakšne družine izvira. Nobenih dokazov ni, da bi bilo posebej v istospolno usmerjenih partnerstvih več otrok tudi istospolno usmerjenih – porazdelitev je namreč enaka kot pri mešanih družinah. To, da ljudje mislijo, kar si povedala v vprašanju, kaže na to, kot da je "biti istospolno usmerjen" že nekaj a priori slabšega in nekaj, kar bi bilo potrebno a priori preprečevat in se tega pazit. Otroci, ki odraščajo v istospolnih partnerstvih, so bolj strpni do različnosti v svetu okrog sebe, in to je dejansko eno izmed dejstev, ki so jih ugotovili v raziskavah. Strpnost je gotovo ena izmed kvalitet teh otrok. Morda iskrica iz čisto puličnih govoric… Zadnje čase naj bi se pojavljalo vedno več kratkih razmerij sicer heteroseksualno usmerjenih žensk, največkrat samo za eno noč. Ali naj bi to bila t.i. "moda", nekakšen novi trend hedonizma?To nima neke direktne zveze z istospolno usmerjenostjo. Moda je marsikaj in marsikdaj! V določenem kontekstu je lahko nekaj tudi moda, ampak to pomeni, da gre takrat predvsem za "izlet" ljudi, ki živijo svoje življenje prepričani v svojo heteroseksualnost. Oni si privoščijo nekakšen izlet v to identiteto predvsem za nekakšno popestritev svojega življenjskega stila, svojega življenja. Da lahko večje skupine ljudi v določenem času izberejo to identiteto, ni nič čudnega; to je tako kot pojav, ko se nenadoma veliko ljudi začne ukvarjati z rapom, poslušati rap… Ti različni "izleti" naše identitete so nekaj kar pogostega in verjetno tudi spolna usmerjenost ni nobena izjema. Kar je pri tem pomembno, je, da se verjetno pri tem tisti, ki to izkusijo, potem zopet vrnejo v prejšnje "normalno" življenje in se s tem tudi znebijo vsakršnega družbenega stigmatiziranja, ki iz tega izhaja. V vsakem primeru se mi zdi pomembno to, da ima vsak pravico biti karkoli in s komurkoli mu pač paše, pa tudi če je to za pet minut ali en dan. Pa kaj veš, kako to "modo" sprejemajo istospolno usmerjeni? Ali so s tem zadovoljni – človek naj bi spoznal nekaj novega – ali pa jim to na primer ni všeč?Veš, vedno, ko govorimo o istospolno usmerjenih, je prvi aksiom to, da ne smemo pozabit, da je to skupina, ki je izjemno mešana po spolu in po različnosti dojemanja sebe in seveda tudi po siceršnji različnosti. Pred kratkim je bila uporabljena metafora, da so homoseksualci in homoseksualke kot kadilci; so sicer neka skupina, ki jih sicer nekaj druži, ampak popolnoma pisana in različna. Iskati neko referenčno točko in iz nje potem črpati védenje o skupini, je zelo nevarno, ker nas lahko zavede in premami v to, da sklepamo iz enega primera na celotno populacijo, kar pa je že zelo blizu produkciji predsodkov.Glede tvojega vprašanja pa… gotovo obstajajo določeni krogi, ki jih to seveda moti – da se nekaj, kar je ena od njihovih bistvenih življenjskih značilnosti, uporablja v neke modne namene, kot si prej rekla; vendar to spet ni nič posebnega. Če zopet narediva vzporednico z rapom, nekatere črnske raperje spust belcev v to panogo hudo moti. To je pač neizogibno – nekatere moti, nekaterim je pač vseeno. Ali so še kakšne druge države, ki so tako liberalne kot Nizozemska, ter na drugi strani tako "za kačami" kot Romunija?Ja, zelo liberalen je skandinavski blok, kjer so države, poznane kot socialne države, hkrati tudi izjemno dobro urejene, kar se tiče pravic istospolno usmerjenih. Potem je tu Nizozemska, kot sva že omenila. Tudi v Franciji so sprejeli nekakšno formalizacijo razmerij za istospolne pare; v Nemčiji se pripravlja zakon o registraciji, pa tudi v Belgiji, tako da Evropa kar dela na tem.Romunija, Ukrajina, Moldova… V teh državah pa je istospolna usmerjenost nekako stigmatizirana, v Romuniji celo z zakonom; kljub temu pa ni potrebno, da bi policija in drugi aparati izvajali represijo, ker na koncu tako ali tako pridemo do čisto socialnih efektov, ki sva jih omenila že prej. Ne vemo, kaj se dogaja v Albaniji… Tudi iz Jugoslavije dobivamo poročila o zelo težkih razmerah. Tako nekako – Balkan in vzhodna Evropa, tu je še vedno izjemno veliko kršitev človekove pravice v zvezi s spolno usmerjenostjo. Intervju ni ravno idealen, če bi spraševala zdaj, bi bila verjetno vprašanja malce drugačna, ampak vseeno mislim, da je tole dokaj primerno za branje ... pa lep dan želim Sončna Citiraj SONCE JE V TEBI, RAZPROSTRI SVOJO TOPLINO IN Z NASMEHOM LJUBEČE POSIJ OKOLI SEBE. VILA SONCA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sončna Vila 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 Kaj naj rečem, Sončna!?! ....Mislim, da več kot ponazarja strpnost in prikazuje človeško dušo tako, kot je, ko se rodimo.....čisto, saj smo spočeti iz ljubezni! Vsaj večinoma naj bi bilo tako! Hvala, Natrix Pa pejt že spat x:Dx Kakšno ščemenje se je tudi verjetno kje oglasilo (Mick spet te rabim, kjeeeeee siiiii? Miiiiiiiiiiick ) (bemti, že drugo šanso zamujaš ) Sončna Citiraj SONCE JE V TEBI, RAZPROSTRI SVOJO TOPLINO IN Z NASMEHOM LJUBEČE POSIJ OKOLI SEBE. VILA SONCA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sončna Vila 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 http://www.iglyo.net/ Sončna Citiraj SONCE JE V TEBI, RAZPROSTRI SVOJO TOPLINO IN Z NASMEHOM LJUBEČE POSIJ OKOLI SEBE. VILA SONCA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 Soncna, kok si pridna, si se ful potrudilla! Dbest da si objavila! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 S.vila Matr ste eni omejeni......ne marate homoseksualcev, čefurjev, izbrisanih, LDS-ovcev, drugih svetovnih nazorov in političnih prepričanj.........kaj vam še sploh ostane...........aja, slovenceljni Citiraj Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
rachek 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 Misliš, da je človek, ki se lahko postavi v kožo drugega?? Ne, zakaj te to zanima (in kaj ima to veze z mojim postom) ? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 Mislim, da bi morala država narediti vse, da poveča nataliteto, ki drastično upada, vse od leta 90! Vse? Veš kaj pomeni vse? Na soočenju Janše in Ropa, se je Rop zavzemal za povečnje natalitete z uvozom tuje delovne sile, kar pomeni iz Vzhoda. Zakaj? Zato, ker je normalno, da se ljudje selijo iz manj razvitih delov sveta v bolj. In kako nam bi ti tujci povečali nataliteto? To je dvorezen meč! No, Kanša se je pa zavzemal, da bi vzpostavili boljše pogoje za slovenske mlade druže, ki jih trenutno kar nekaj životari. Vsaka družba lahko prenese določeno maso ljudi... s svojo produktivnostjo, delovanjem, iznajdljivostjo itd. Prav tako tudi svet... zdaj nas je šest miljard... koliko miljard pa lahko prenese svet? No, in zakaj ne bi najprej poskrbeli za tiste, ki že tukaj živijo in se šele kasneje ukvarjali z uvozom? Drugače bo vsem samo še slabše šlo. Ja, vem, skrenil sem iz debate o pederastih, a imam rdečo nit. Družba še ni na nivoju, da bi se lahko šla strpnosti brez meja. Realnost je drugačna... Če boš koga na gobec... ti garantiram, da boš zelo težko našel nekoga, ki ti bo pokazal še drugo lice... zato se moraš boriti!Pa to ozaveščanje o pedrih in razne organizacije... Saj je že moderno biti peder. Jaz pravim, da če je nekdo peder je pač peder... človek in kot takega ga tudi spoštujem. V najslabšem primeru ga pustim na miru, kot tudi vse druge ljudi s katerimi se pač ne štekam. Ampak delati eno propagando... neko ozaveščanje in označevati ljudi, kot so aakhut za nestrpneže in jih obsojati nemoralnega vedenja je pa čisto mimo. Koliko ste pa vi strpni, ko označujete druge ljudi za nestrpne in jim sodite?!? Svet je raznolik in prav je tako... Koliko organizacij imamo pa heteroseksualci... Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
contesa 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 Joj Nimbus ne se razburjat, to škodi, veš! Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 Hehe Contesa... moj jezik je res bolj oster, razburjam se pa sploh ne. Samo, ko berem o tej strpnosti in nestrpnosti, moram svoj lonček dodat. Aja... pa še nekaj sem se spomnil. O.K. peder je pač peder... takšnega ga je naredila narava in je to čisto naravno. A narava mu ni dala otrok... torej je posvojitev otrok nasploh nenaravno in igra človeka. Tako gejem kot tistim parom, ki ne morejo imeti otrok.Ajde... have a nice day. Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
contesa 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 Ljudje se itak igrajo z veliko rečmi in jo ponavadi dobijo po glavi. Samo to šele takrat, ko je že prepozno! Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 8. september 2004 Prijavi Deli 8. september 2004 Na soočenju Janše in Ropa, se je Rop zavzemal za povečnje natalitete z uvozom tuje delovne sile, kar pomeni iz Vzhoda. Zakaj? Zato, ker je normalno, da se ljudje selijo iz manj razvitih delov sveta v bolj. In kako nam bi ti tujci povečali nataliteto? To je dvorezen meč! No, Kanša se je pa zavzemal, da bi vzpostavili boljše pogoje za slovenske mlade druže, ki jih trenutno kar nekaj životari. ! neko ozaveščanje in označevati ljudi, kot so aakhut za nestrpneže in jih obsojati nemoralnega vedenja je pa čisto mimo.He-he, vsake oči imajo svojega malarja, se mi zdi, da za ušesa to tudi velja.......ker jaz tega nisem slišal. Kar se pa Janšinega zavzemanja za boljše pogoje slovenske mlade družine......nič konkretnega nisem slišal, to lahko reče prav vsak, sam konkretno pa.....kva? In da je problem natalitete predvsem v slabih pogojih mladih družin je lari-fari. Ne pravim, da so pogoji ok, sam da je to glavn blem za slabo nataliteto je čisti larifari. Aakhut pa je tako vedno bil vzorec strpnosti in tolerantnosti do drugačnih....... Citiraj Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.