Skoči na vsebino

Najljubše začimbe


Marsa

Recommended Posts

Ali imate radi zacimbe?

Katere imate najraje?

Katere uporabljate pri pripravi jedi in v kaksnih kombinacijah?

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Imam rad vse začimbe. Uporabljam jih po okusu! Med vsemi pa je nepogrešljiva NaCl. x;)x

 

x:)x Najbolj srčkana začimba pa se mi zdijo Negritosi! x^x

 

Lep pozdrav!

 

Kljuka

Lep pozdrav!

 

http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nora na začimbe.Gojim jih sama, čez zimo na okenski polici

med okrasnimi rastlinami, poleti na terasi in kotičku vrta.

Glavna začimba?

Bazilika.Navadna bazilika, rdeča bazilika, drobnolistna

bazilika, limonina bazilika...

Jeseni poberem liste, jih zmeljem in vložim v olivno olje.

Ja, pa čemaž.Nekaj ga gojim, ostalo naberem v gozdovih.

Odlično nadomešča česen.Za zimo ga vložim enako kot baziliko.

Pa rožmarin, timijan, origano, lovor...

Meta.Najraje poprova,iz nje naredim omako kot prilogo k mesu.

Mmm, poletni večeri in mojito, pijača z dodatkom mete...

Limonina melisa.Dodatek sladicam, pijačam, omakam in juham.

Pehtran.Pehtranovi štruklji in pehtranova potica.

 

Začimbe...nosim jih iz vseh tržnic sveta.Ko se vračam s

popotovanj, so v mojem nahrbtniku vedno tudi začimbe.

 

Začimbe... brez njih ne znam kuhati...

 

x:)x

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Full imam rada ORIGANO (v paradižnikovi omaki, v paradižnikovi/kumarični solati, v golažu, v rižoti...), vendar ga moja hči ne mara, zato si ga privoščim, ko jem sama.

Največ pa uporabljam BAZILIKO (za mineštre, golaž, pri pohanju bučk in melancan jo dam v maso za pohanje...) in TIMJAN (za hladne jedi, riž, solato - paradižnik/kumarice...). V puding, kompot, mlečni gris, riž z jabolki... (skratka sladke jedi) pa dam CIMET. x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz obozujem zacimbe.

Vcasih je jed pretezno sploh iz zacimb - kot vceraj, ko sem naredila riz samo s cebulo, cesnom in zacimbami...

Poleg soli mi je najbolj nepogresljiv majaron, ki ga dam kar v vse (je hvalezna zel, ki jo lahko dodas ze v zacetku kuhanja in je med vsemi sorodnimi najbolj blagega okusa - poleg tega pa super skrbi za prebavo, odpravlja napenjanje in umirja krce).

Najraje pa imam setraj, origano in baziliko (zato pa obozujem Pesto). Setraj pa mi na balkonu nikoli ne uspe..

Rada imam tudi chili oz. rdeco papriko...

Curry pa mi vcasih ful disi, vcasih pa ga cela leta nimam doma.

Majaron, origano, baziliko in setraj pa imam vedno.

Aja - in timijan.

Ful uporabljam tudi (rumene) gorcicne moke.

Vsec so mi "pizzasti" okusi, pa me ne moti, ce je origano tudi tam, kjer kao "ne pase".

 

Pehtran maram (potico), a nikoli tega ne jem, ker doma drugi clani ne marajo. Prav tako ne marajo kumine, zelene... - kar jaz vse maram.

 

Vsec mi je tudi cimet, vendar ker nic sladkega ne pripravljam, ga v kuhi nikoli ne uporabljam.

Ce pa pedenam kompot ipd., pa dam nageljnove zbice - to mi je mega okus in omamen vonj.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ja g.Cimenthttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_big.gif, to jest zmešam tam, ko jabolka naribamhttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile.gif

ja, pa tut poper sem se naučil met rad.

Ne razumem pa, kaj ima začimba okus po imenu Koper ?

P°k0w<
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Joj, saj res - poper! Ful popram... x:Ix

Imam mlincek in notri mesanico zelenega, belega, rdecega in crnega popra.

Ful dobro.

Si ga nameljem tudi na sendvic s sirom - cez sir - se mi zdi, da ful pase...

 

Sol pa seveda itaq...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mayaron! Kurkuma, skoraj VSE zacimbe!!!

Chili. Uporabljam tudi indijske.

 

Naj omenim, da vsebujejo zacimbe minerale!!!!!!

(Uporabljam himalajsko sol, ki je dosti manj toksicna od navadne, nase). Vsebuje ogromno mineralov. toda morda ne istih kakor nasa

sol. zato mesam ponavadi himalajsko in redkeje naso.

 

/trgovina PREMA na Gregorcicevi v Lj, blizu Drame) imajo

znizane zacimbe tudi do 50%. Razlika okusa in arome je vec kot OCITNA!!! (saj so menda bio zacmbe). x:)x

 

Sicer pa ja, Zacimbe so cool!!!!!!!!!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

...hoj, dej povejte mi razliko med več vrsti barvnih poprov? a je okus različen potem....

Pokowc - zeleni oz. beli poper sta manj mocna kot npr. crni poper.

Zelenega npr. uporabljam pri pripravljanju ribjih jedi (npr. v ribjo juho ga obvezno dam, morda bi crn bil premocen, da ne unicis okusa)..

Razlika je samo v susenju oz. obiranju - gre za isto vrsto popra, le da so crni poper na soncu susene nezrele jagode (potem susene blago, v senci "dajo" zeleni poper), k belemu pa stejemo bolj zrele in olupljene jagode.

Rdeci poper pa je v bistvu Kitajski ali secuanski poper.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Rozmarin..

Origano..

Timijan..

 

Cimet..

Piment..

Ingver..

Muskatni orescek..

 

Rada preizkusam kaksne nove zacimbe in jih potem cisto po feelingu dodajam v jedi.. Piment meni ful pase v kaksno solato, pa ingverja malo...

 

Ponavadi tako izgleda, da kuham kaj, potem se pa odlocim, da bom zacimbe not dala, pa odpiram pokrovcke in voham in kar me lepo skupaj disi, dam noter... Ponavadi uspe x:Dx

 

Cez leto imamo vse na vrtu, mami kupi vse mozne zacimbe kar jih najde v semenarni in potem hodimo nabirat...

 

Joooj, ribice, ki jih par ur pred pecenjem napolnis z vsemi moznimi zelisci, s poudarkom na limoni in rozmarinu.. x:px

Ja, res, zacimbe so kul!!

 

 

Aliana

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Aja, tocno.. ko smo ze pri zacimbah... a mi lahko kdo pove kako je z zafranom in zafraniko?

V Spaniji smo delali paello z zafranom in v vseh receptih, kar sem jih nasla, je omenjen zafran. Ko sem pa pri nas hotela to kupit (na trznici...) so mi pa prodajali zafraniko, ces da je to to...

 

Samo mi ni jasno, glede na to, da se spomnim, da niso bile ravno nizke cene zafrana v Spaniji (za zelo majhno kolicino), tukaj je pa kozarcek zafranike nekaj cez 100 SLT... hmmmm x?x

 

No ja, saj bom cez 14 dni preverila in si kar v Spaniji kupila... tisto ta pravo x^x.. Ker pri nas se ga po moje ne dobi kar tako...

 

 

 

 

Aliana

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Joj začimbe...

peteršilj (ga tud v solato dam, če imam svežega, al pa zmrznjenga)

česen (obvezno svež)

poper

timijan

bazilika

origano

muškatni orešček

zelena

Zdaj sem si pa nabavila česen v prahu, za določene stvari je bolj uporaben, ker je le prah pa se žge potem ne.. Samo... nekako ni je svež res boljši, kaj pa ostali, imate tud take predsodke...

Potem pa curry, za riž, perutnino.. Zdej sem si še par stekleničk nabavila šetraj- kje ga vse uporabljate??? Koper, drobnjak, rožmarin, pehtran..

Pa moram še naštudirat kam vse bi te začimbe pasale? Ko men so začimbe full njami in že zdej jih več uporabljam, kot jih je npr. moja mama doma, pa še bi se rada bolj nekak poglobila v to kaj še kam paše..

Včasih še kakšno vegeto uporabim.. Skoraj vsepovsod se mi zdi pa da bi lahko uporabila petešilj in timijan, in potem ga tudi ga. x:)x

Piment je pa za juhe a ne? Al kam ga še kdo da? Kaj pa žafran res? Je samo za barvo? Pa papriko sladko kam jo kaj date? Tu pa tam za kako omakco mesno, al kam še? Npr. na perutnino?

Kar se pa sladkih stvari tiče.. mmm... cimet in klinčki, pa ingver je baje tud uporaben, čeprav ne samo za sladkarije, sem ga enkrat svežega imela doma za chop sui.. preostanek mi je pa prec šel...nisem vedla kam ga porabit.. pa limono nastrgat v kakšne biskvite, kvašeno testo... paše.

Saj res majaron mi še manjka, za pečeno meso npr.. kam ga pa še lahko damo?

mushi

Mushi
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi meni so dišave zelo pri srcu, še posebej bazilika. Ker pa je toliko dobrih poznavalcev zelišč, bi imela vprašanje. Namreč, doma imamo zajce. Ali kdo lahko navede dišave za kvašo domačega kunca.

 

Hvala in vsem lep pozdrav.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne, v resnici rdeči poper ne obstaja.Sečuanski poper so posušene jagode kitajskega ruja.

To, čemur pri nas rečemo rdeči poper, je znan kot rožnati poper,

to so posušena zrna južnoameriškega drevesa, čigar imena več

ne vem.

Rožnati poper uporabljamo v majhnih količinah,bolj kot okras,

ker je v večjih količinah strupen.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

Čemaža itak ne moreš zgrešiti...če le imaš količkanj razviti vonj:)))

Sama prisegam na česen, poper, kumino, majaron, timijan, pimet. Cimet, nageljnove žbice(v kuhano vino, kompote,).

Že leta ne uporabljam vegete in njim podobne...

Luštrek(mi mu vsaj tako rečemo, ne spomnim se drugega izraza), zeleno, petršilj, šalotko, čebulo....komorček...

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...