Skoči na vsebino

Rdeci kriz in druge humanitarne organizacije

Mimi

Recommended Posts

Kaksno je vase mnenje o aferi Rdeci kriz in kaksen je vas odnos sicer do humanitarnih organizacij?

Ali jim zaupate (verjamete v cistost njihove misije) oz. ali ste jim zaupali do zdaj (npr. konkretno Rdecemu krizu)?

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 53
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Hehe Ena reklama je bila (za jogurt ali nevem kaj) in gor nastopa miss Slovenije (samo namisljena) in rece nekaj zelo pametnega. Ali ste res pripravljeni dati denar organizaciji, ki zivi od tega da ga drugi potrebujejo.

Aries-Libra-Scorpio

:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

quote:

Ali ste res pripravljeni dati denar organizaciji, ki zivi od tega da ga drugi potrebujejo.

Aries-Libra-Scorpio

Bravo... tocno to. Sam da je RK postal pravi biznis - ker majo prevec dnarja pa premal revezev, al kaj?

Do sedaj sem vedno prispevala za RK preko položnic, ki so jih oni pošiljali. In moram rečt, da se počutim ogoljufano. Ne vem sicer, ali je to sploh prav, ker denar si daroval zaradi tistih ki ga potrebujejo, ne zaradi sebe da bi si opral vest ali zadostil svojemu egu. Tako da, zame je to dilema. Ampak kdaj bo RK spet pridobil toliko zaupanja, da bom spet kaj prispevala, pa ne vem. Vem pa, da bi odgovorni morali letet in kazensko in moralno odgovarjat. Izrabili so zaupanje ljudi in zaupanje tistih, ki pomoč potrebujejo. Fuj! Bljak!

icon_smile_angry.gif

Ja. Tudi jaz sem vedno nadebudno prispevala denar (ali nekaj casa hrano v za to pripravljene zaboje v trgovinah), ganjena nad lastno dobroto...

Vedno se sicer pocutis nekako opeharjenega in naivneza, saj se kao "ve", kam gre ta denar.

Veckrat tudi slisis o kateri aferi, ki se tice podobnih organizacij, enkrat pa sem celo iz zelo zanesljivih virov izvedela cudno zgodbo (ne ravno v cast omenjeni organizaciji).

Tako da je to itak nekako znano in se ve, kam gre ta denar.

Ker pa smo pac ljudje in po eni strani hocemo pomagati, po drugi pa se z dajanjem nekako oprati slabe vesti, vedno znova pademo na finto - zgolj zato, ker preprosto HOCEMO verjeti, da obstaja vsaj majckena moznost, da gre ta denar (zdravila, obleke, hrana etc) zares v prave roke.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

quote:

Ja. Tudi jaz sem vedno nadebudno prispevala denar (ali nekaj casa hrano v za to pripravljene zaboje v trgovinah), ganjena nad lastno dobroto...

Vedno se sicer pocutis nekako opeharjenega in naivneza, saj se kao "ve", kam gre ta denar.

Veckrat tudi slisis o kateri aferi, ki se tice podobnih organizacij, enkrat pa sem celo iz zelo zanesljivih virov izvedela cudno zgodbo (ne ravno v cast omenjeni organizaciji).

Tako da je to itak nekako znano in se ve, kam gre ta denar.

Ker pa smo pac ljudje in po eni strani hocemo pomagati, po drugi pa se z dajanjem nekako oprati slabe vesti, vedno znova pademo na finto - zgolj zato, ker preprosto HOCEMO verjeti, da obstaja vsaj majckena moznost, da gre ta denar (zdravila, obleke, hrana etc) zares v prave roke.

quote:

nevem cevse org. vzemajo denar lezase etc...

pomoje gre tut lacnim pato..!

je patut moznost dat denar nubam in osebi,

kigrev osebni kontakt zbogimi.

• 4 months later...

Svoj prvi honorar sem podarila - uganite komu?

Rdečemu križu.

ob razkritju afere pa me je skoraj kap. saj ni bil velik denar...bilo pa je nekaj kar mi je ogromno pomenilo. Ja, oguljufana sem se počutila.

natalija

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

• 2 years later...

Hoj, fajn da si odprl, mensezdi ze imamo temo, jo najdem in zdruzim (ce bo za zdruzit).

Jaz dosti dajem, sem tako tud vzgojena, mi smo vedno dali beracu, kaksen ficek, tud juho, ce je prisel, obleke, vse...

Za v Bosno sem tedaj pripravila kakih 10 ali vec vrec robe...

Nekoc sem pa nesla klosarjem, ki sem vedela za zbirno mesto, ko smo se selili.

jaz rada dam, ker velik stvari ne rabis vec, pa so gud, nekomu pa krvavo prav pridejo.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

:palec: Tudi jaz ,sem takšen ,ki zelo rad pomagam ljudem -in prav zato me boli spoznanje ,da nekdo bogati na račun ljudi ,ki so potrebni pomoči.Zelo pomembna pomoč se mi zdi ,ne samo materijalna pomoč ampak tudi duhovna pomoč.Mnogokrat so ljudje bolj potrebni pomoči v smislu tolažbe,lepe besede in pogovora.Takšna pomoč ,je morsikomu vrednejša ,kot gora zlata.Podpiram akcije ,ki jih posamezniki izvedejo ,kot so naprimer :urejanje hiše,urejanje kopalnice,wc , nakup daril za otroke, itd!

Res je ,da v teh primerih tudi morda včasih prihaja ,do brezplačne reklame posameznega S.P.ali podjetja ampak vsekakor menim da so takšne pomoči sigurno bolj primerne ,kot pa dajati v neki koš ki ima luknje in iz njega odteka na račune posameznih funkcionarjev,ki z tem upravljajo.

Zavedam se pa ,da kdor ima opravka z medom ,se pač ta prime na roke in to se ne da izogniti xrolleyesx xrolleyesx xrolleyesx :palec:

<{POST_SNAPBACK}>Jaz ne dam nič prostovoljno. ..
xDDx x:px

Ja, res, tudi mene moti, da sem sla recimo na posto poslat kaj, pa sem MORALA (!!) dat prispevek za RK.

Kul, saj rada dam - ampak SAMA OD SEBE!! :mad2:

A potrebnim pomoci - ne pa tam enemu pozeruhu, kakemu vodilnemu pac.

Picasso

Sam že kakšni dve leti občasno nakažem manjše vsote Unicefu. Itak bi ta denar slej ko prej nekje zapravil za bedarije. RK Slovenije mi ne diši preveč.

Res je, da je včasih duhovna pomoč več vredna, vendar mislim, da tisti, ki so lačni, tega takrat ne potrebujejo.

Marjan

Sam zase lahko storiš neizmerno več, kot bi kdajkoli mogli storiti zate drugi.

<{POST_SNAPBACK}>

Res je, da je včasih duhovna pomoč več vredna, vendar mislim, da tisti, ki so lačni, tega takrat ne potrebujejo.

:palec: Se stirnjam (ravno zadnjic smo nekje o tem govorili).

Picasso

Tudi jaz ne dam nobene gotovine dobrodelnim organizacijam.Afero okoli Rk tako poznamo, sama pa sem po svetu videla veliko dobrodelnih organizacij, ki imajo zaposlene z dobrimi plačami, vozijo se v odličnih avtomobilih.Moram poiskati fotko, ki jo imam nekje, kjer so v naj landroverjih z oznakami UNICEFA na safariju...

Ima pa Izgubljen prav, pri nas je premalo razvito humanitarno delo v smislu duhovne pomoči. Mamina prijateljica v Švici je dobro situirana, ona in njene prijateljice pa 3x na teden za par ur obiskujejo domove ostarelih, bolnice in podobno...kjer ljudem berejo, se z njimi pogovarjajo...

Pred kratkim sem bila v bolnici, kjer je stara gospa jokala, ko sem odhajala,ker sem se z njo POGOVARJALA...je rekla, da je bil to zanjo najlepši teden v letu...

..."nije u šoldima sve"...mi je zdajle prišlo na misel...že nekaj časa se ukvarjam z idejo, da bi pomagala otrokom pri učenju...ker revni instrukcij pač ne morejo plačevati...veliko pa jih opusti šolanje, ker nimajo niti tiste minimalne pomoči, ki bi jo potrebovali...

ustanovila bi rada zvezo ljudi, ki bi brezplačno pomagali pri učenju...zame je samo izobrazba tista, ki lahko pomaga xupx ...veliko je otrok, mladostnikov, ki so bistri, samo delovnih navad nimajo...in nikogar, ki bi jih vzpodbujal...

Astra

Per aspera ad astra

<{POST_SNAPBACK}>Tudi jaz ne dam nobene gotovine dobrodelnim organizacijam.Afero okoli Rk tako poznamo, sama pa sem po svetu videla veliko dobrodelnih organizacij, ki imajo zaposlene z dobrimi plačami, vozijo se v odličnih avtomobilih.Moram poiskati fotko, ki jo imam nekje, kjer so v naj landroverjih z oznakami UNICEFA na safariju...

Pred kratkim sem bila v bolnici, kjer je stara gospa jokala, ko sem odhajala,ker sem se z njo POGOVARJALA...je rekla, da je bil to zanjo najlepši teden v letu...

..."nije u šoldima sve"...mi je zdajle prišlo na misel...že nekaj časa se ukvarjam z idejo, da bi pomagala otrokom pri učenju...ker revni instrukcij pač ne morejo plačevati...veliko pa jih opusti šolanje, ker nimajo niti tiste minimalne pomoči, ki bi jo potrebovali...

ustanovila bi rada zvezo ljudi, ki bi brezplačno pomagali pri učenju...zame je samo izobrazba tista, ki lahko pomaga  xupx ...veliko je otrok, mladostnikov, ki so bistri, samo delovnih navad nimajo...in nikogar, ki bi jih vzpodbujal...

Astra

Ja lepo Astra,prav veseli me ,da so tudi takšni ljudje med nami,ki jim ni vseeno do soljudi-in tvoja ideja je resnično prava.No moram pa še to povdariti -za to ,da je gdo reven je velikokrat sam kriv!!!In kdor zna pri nudenju pomoči TO RAZLIKOVATI in temu primerno nuditi pomoč ,pride pomoč v prave roke!!!Glede zveze "super ideja"

No, že dolgo je znano, da so "Dobrodelne organizacije" tudi zelo dober biznis.

Tisti, ki so pri vrhu takih dobrodelnih organizacij, zelo dobro (predobro) zaslužijo.

Ne gre pa prezreti, da organizacije tudi zelo dobro delujejo in da del darovanih sredstev le pride do pomoči potrebnih. Sami, brez takšnih organizacij, praviloma nismo sposobni pomagati, naprimer sedaj v primeru potresa in cunamijev.

Astra :palec:

Tvoja ideja je odlična. Sam žal nimam kakšnih pedagoških sposobnosti. Me je pa tvoja pobuda spomnila na besede Eleanor Roosevelt: "Stori, kar moreš, s tem, kar imaš, tam, kjer si"! Astra, res, odlična ideja za obetaven začetek leta!

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Marsa, Bigm, hvala.. x^x

hvala predvsem zato, da sem imela možnost moje misli ubesediti, doslej se je tole nekak rolalo po glavi...zdaj pa naenkrat..ck...ideja dobila konkretno obliko... :palec:

Astra

Per aspera ad astra

jaz sem za. imam pedagoske sposobnosti, sem ze veckrat ugotovila, da bi to lahko bolje uporabila...ko bos imela kaksen konkreten plan, mi prosim povej, morda lahko pomagam.

bi mi kdo razlozil kaj vec o aferi o RK?

jaz namrec ne vem, o cem govorite...na nizozemskem sem vedno darovala unicefu in se parim drugim, sem pa ugotovila, da vecja, ko je organizacija, tezje je.

moja prijateljica je sla prvic v afriko z nevemkatero organizacijo, placati si je morala karto in kar nekaj denarja...potem, ko je bila 6 mesecev v gani, je naslednjic sla sama in s se dvema puncama in z denarjem od treh nas (kar sploh ni bilo nevemkaj, enih 15000 mark takrat) ustanovila zavetisce, zaposlila par zensk, v glavnem: vse tece se dandanes s tako minimalnim zacetnim kapitalom!!! seveda je prvic pac sla z organizacijo, zdaj pa sama konkretno ve kam in kako gre denar ter je tako preskocila celo goro papirjev in trumo ljudi.

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

ma ves kaj je problem pri vecini teh zadev (no vsaj pri meni se potem tu vedno vse ustavi) - prostor!

Ce pa bi potekalo kot instrukcije, pa kot je navadno, na njihovem domu pac...

Samo se bojim ene situacije... xscratchx

Bi imeli recimo tole nekje javno, boom totalen, res mega ideja... in bi se javljali in javljali novi in novi interesenti... In - ali bi naj zdaj preverjali, ce res kao nimajo ali bi tvegali, da nekdo podarja svoj cas in znanje za one, ki bodo sli pa pol v Svico smucat... :||

saj slisi se mroda grdo, ker tudi onim privoscim, a gre za to, da naj bi slo za pomoc onim, ki nimajo, ne morejo...

In prav kmalui bi se zacelo izkoriscat, ker je folk pac tak.

ce je nekaj zastonj, zakaj bi potem to placeval?

Znajti se je treba...

Moje znanke so bile nekatere neverjetno ustvarjalne pri dobivanju nekaksnih socialnih pomoci, medtem ko so se sle umetnost v luxuznih 4sobnih flatih svojih tastarih in s placanimi svemi racuni (a je treba rect, da so se glih te najbolj pritozevale skoz - nad sistemom, vlado, drzavo, starsi in nad vsem svetom).

Picasso

Ja marsa popolnoma prav imaš ,ljudje ki znajo izkoriščati bodo izkoriščali.In dokler bo to neka majhna zveza ,obvladljiva,se bo lahko tudi upravičenost do takšne pomoči preverjala.Način delovanja organizacije-zveze je vsekakor stvar ljudi ,ki bodo pomagali.Lahko je to, tudi delovanje zveze na lokalni ravni ,kjer pa se vsekakor mnogo lažje preverja upravičenost dodelitve takšne pomoči.Delovanje ,zveze(nudenje instrukcij)je lahko preprosto zasnovano na sodelavcih po vsej sloveniji ,ki imajo en center ,ki samo koordinira.Sam vprašanje pa je ,koliko ljudi pa je pripravljeno pomagati brez plačila oz.dajati še svoja sredstva (prevoz itd??)

ja saj to je pa spet en vidik...

denimo veckrat slisimo (saj to smo tud ze nekje omenili), dobrodelni koncert, so se odrekli placilu itd.

malokdo pa ve, da so se odrekli samo honorarju, dobijo potne stroske, placano vso oskrbo in se kaj... :|||

ja, od nekod bi morali koordinirati, to pa zahteva kup ene... kup enih ljudi... mrezo taksno...

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>ja saj to je pa spet en vidik...

denimo veckrat slisimo (saj to smo tud ze nekje omenili), dobrodelni koncert, so se odrekli placilu itd.

malokdo pa ve, da so se odrekli samo honorarju, dobijo potne stroske, placano vso oskrbo in se kaj... :|||

ja, od nekod bi morali koordinirati, to pa zahteva kup ene... kup enih ljudi... mrezo taksno...

No pa smo pri konkretnem problemu x:Dx kdo pa je pripravljen pa to delati??in če je do katere meje???Morda je pa ta forum pa čist primeren ,da se pride do ljudi ,ki so pripravljeni pomagati,so v bazi podatkov iz različnih lokacij in delujejo v določenem kraju.Na obvestilo, priporočilo ali pa na kakšen drugi način bi se pa dalo pomagati tem pomoči potrebnim otrokom(študentom).Seveda pa vsak ,ki bi bil pripravljen pomagati bi osebno ocenil koliko in na kakšen način je pripravljen pomagati.SAJ POMOČ JE NEOBVEZNA!!!!

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...