Skoči na vsebino

Življenjske modre misli

Master

Recommended Posts

kadar je mako koma, je mačkast k sto mater xcivx x:px x:Dx

končno en...ki razume mojo razcepljeno osebnost x:Dx

Ti to meni reci.

I ovakvi razgovori mi se uopće ne vode. Jako su iscrpljujući.

pa imaš pravo...više nečemo nastavljati...nije mi da umreš od iscrpljenosti x:Dx

Deli na socialnih omrežjih

Čovjek mora biti sam da bi upoznao druge.

Ivan Cankar

Bez poštovanja nema istinske ljubavi.

Imanuel Kant

Tko je pametan, taj će u razgovoru manje misliti na ono o čemu govori, a više na onoga s kim razgovara. Ako tako bude činio, može biti uvjeren da neće reći ništa zbog čega bi se kasnije mogao kajati.

Artgur Schopenhauer

pa ti znaš šta kant pravi o ljubavi (beri seksu) u opče x?x

kant može da bude referenca, ali ljubi bože, ne baš u ljubavi x:Dx

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

pa ti znaš šta kant pravi o ljubavi (beri seksu) u opče x?x

kant može da bude referenca, ali ljubi bože, ne baš u ljubavi x:Dx

xrainbowx

A otkad je ljubav = seks?

Filozofiju sam učila davnih dana...

Da ne bi bilo zabune, citirao si moj post. x:)x

xrolleyesx Ignore. Morat ću se cijepiti na takve likove kao što si ti. x:Dx :vragec:

pa molim te...nemoj se cijepiti na mene...imat čemo onda problema...odcijepiti se x:Dx

ako ti je to pitanje...dal je ljubav sex...onda si stvarno učila samo filozofiju x:Dx

pa molim te...nemoj se cijepiti na mene...imat čemo onda problema...odcijepiti se x:Dx

bla bla bla

ako ti je to pitanje...dal je ljubav sex...onda si stvarno učila samo filozofiju x:Dx

Da, to mi je pitanje. I toga me nije sram. x:Dx

Da ne bi bilo zabune, citirao si moj post. x:)x

i ja se baš ovo pitam, kada mi djevojka kaže ajde da vodimo ljubav nikad nisam potpuno siguran šta u opče traži od mene. i onda kažem... ajde, vodi ti... pa da vidimo. x:Dx

od tu empiričkp iskustvo, da ljubav u bivstvu znači seks. x:o)x

pa dobro. učila si filozofiju. to mi je potpuno dovoljno. x;)x

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

i ja se baš ovo pitam, kada mi djevojka kaže ajde da vodimo ljubav nikad nisam potpuno siguran šta u opče traži od mene. i onda kažem... ajde, vodi ti... pa da vidimo. x:Dx

od tu empiričkp iskustvo, da ljubav u bivstvu znači seks. x:o)x

pa dobro. učila si filozofiju. to mi je potpuno dovoljno. x;)x

xrainbowx

Ok. A na čemu se bi trebali bazirati odnosi između prijatelja, ako ćemo ljubav ograničiti samo na onu spolnu? Ili pak odnos roditelja i djece? x:)x

Ok. A na čemu se bi trebali bazirati odnosi između prijatelja, ako ćemo ljubav ograničiti samo na onu spolnu? Ili pak odnos roditelja i djece? x:)x

čovjekova bazična energija zove se libidinalna energija. kroz proces odrastanja ta energija upozna načine da se sublimira, znači kanalizira na tisoč načina. u ekstremima imamo totalnog bebca na jednoj strani (on ne seksa i takodžer ne razmišlja) i totalnog genija (on sublimira celotnu energiju i ne treba da seksa. on samo stvara) na drugoj. ovaj raskorak u družbi zapuni kultura. ergo... naši odnosi, raznoliko strukturirani izmedžu različnima članima (znači otac-sin, frend-frend, muž-žena itd.), ako baš ne želimo biti potpune zvijeri (ili bebci), baziraju na kulturi. a ti me možeš sada pitai šta je kultura x?x a ja ti kažem kultura je MASTER SIGNIFIER. to je tisto zbog čega se svi ponašamo kao da obstoji, i svi znamo kako izgleda i šta traži od nas, a istovremeno znamo i da u stvari ne postoji. nema ga na ogled, je iluzija. za slučaj: djeca brzo znaju, da nema santaclausa a to znajo i roditelji ali se oboji pretvaraju kao da obstoji. master signifier nije absolut. absolutni su samo linki do drugih signifier-jev. trenutno je master signifier demokracija, tržni kapitalizam, enačenje žene sa mužem, čovjekove pravice, produkcijska metafizika itd. mi se sada pitamo kakve budale su bili ljudi u antici kada pomislimo na robovlasnički sistem ili u srednjem veki kada pomislimo na coprnice i lomače, a isto bude mislili ljudi o nama za 500 godina. sve šta se spreminja je vsebina master signifier-ja, ali struktura njega samega ostaje fiksna. x;)x

ergo... kultura. ali na kakav način i kakvim sadržajem x?x ovo če pokazati svaka doba u svom vremenu. x:)x

xrainbowx

Fernando Pessoa

čovjekova bazična energija zove se libidinalna energija. kroz proces odrastanja ta energija upozna načine da se sublimira, znači kanalizira na tisoč načina. u ekstremima imamo totalnog bebca na jednoj strani (on ne seksa i takodžer ne razmišlja) i totalnog genija (on sublimira celotnu energiju i ne treba da seksa. on samo stvara) na drugoj. ovaj raskorak u družbi zapuni kultura. ergo... naši odnosi, raznoliko strukturirani izmedžu različnima članima (znači otac-sin, frend-frend, muž-žena itd.), ako baš ne želimo biti potpune zvijeri (ili bebci), baziraju na kulturi. a ti me možeš sada pitai šta je kultura x?x a ja ti kažem kultura je MASTER SIGNIFIER. to je tisto zbog čega se svi ponašamo kao da obstoji, i svi znamo kako izgleda i šta traži od nas, a istovremeno znamo i da u stvari ne postoji. nema ga na ogled, je iluzija. za slučaj: djeca brzo znaju, da nema santaclausa a to znajo i roditelji ali se oboji pretvaraju kao da obstoji. master signifier nije absolut. absolutni su samo linki do drugih signifier-jev. trenutno je master signifier demokracija, tržni kapitalizam, enačenje žene sa mužem, čovjekove pravice, produkcijska metafizika itd. mi se sada pitamo kakve budale su bili ljudi u antici kada pomislimo na robovlasnički sistem ili u srednjem veki kada pomislimo na coprnice i lomače, a isto bude mislili ljudi o nama za 500 godina. sve šta se spreminja je vsebina master signifier-ja, ali struktura njega samega ostaje fiksna. x;)x

ergo... kultura. ali na kakav način i kakvim sadržajem x?x ovo če pokazati svaka doba u svom vremenu. x:)x

xrainbowx

:vio: Neznam šta je rečeno..... al je lepo. :2src:

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

Ne bih se baš složila s tobom, barem ne u potpunosti. Ne kažem da libido, (a i kultura, kad se već pozivaš na nju) ne igra nikakvu ulogu, samo mi baš nema smisla tvrditi da emocije u odnosima među ljudima nisu nikakav faktor.

Za mene je ljubav emoocija. Na emocije mi nemoj primjenjivati: "to je tisto zbog čega se svi ponašamo kao da obstoji, i svi znamo kako izgleda i šta traži od nas, a istovremeno znamo i da u stvari ne postoji. nema ga na ogled, je iluzija. za slučaj: djeca brzo znaju, da nema santaclausa a to znajo i roditelji ali se oboji pretvaraju kao da obstoji". I vjetar ne vidiš, pa osjećaš da je tu.

da. možda da su emocije ljubav ali šta su emocije x?x emocije nisu naše bivstvo, niso reprezentant našeg bivstva... emocije su priučene. i na kakav način in sa kojim sadržajem su priučene je baš odvisno od kulture gdje živimo, znači od master signifier-ja. mi sami ako ovo treniramo možemo imati kontrolo nad našimi emocijami, ki niso ništa drugo nego pogojni refleksi. kad pijanac vidi flašu, mora da je nagne. kad normalan muškarac zagleda zgodnu djevojku, mora da mu stopi. akcija - reakcija. mi tu nismo u pravu, ako postavljamo našu egoističku, izoliranu, individualnu, sa željama i goni podsticanu ljubav na "all loving kindness" poziciju. to je iluzija. ljubav, tako kako je normalan čovjek razumije i prakticira znači: "I pick someone from the crowd and say I love you more then anything else in the world. I don't care for other people. They can do whatever they want to.

"

Ok, žižek nije mati tereza i pretpostavljam da i mi nismo.

ali ipak se nadam da se varam. x:)x

xrainbowx

Fernando Pessoa

Ne bih se složila. Baš emocije čine čovjeka onakvim kakav je. Bez toga unutarnjeg čovjek se vjerojatno ne bi razlikovao od stvari. Ok, čovjek prihvaća nekakve vrijednosti od društva u kojem živi. Samo, ne možeš reći da netko voli nešto (npr. jesti čokoladu) samo zato jer mu je netko drugi rekao da ju mora voljeti. I Perica i Ivica iz istoga sela mogu reći Marici iz susjedstva da je vole najviše na svijetu i da je za njih ona jedina među tisućama drugih, ali ona će eventualno samo jednoga od njih gledati na takav način (a tko bi ga znao zašto baš prvoga a ne onoga drugoga), a svi su iz istoga sela i u istom mentalitetu odgojeni. A možda ni u jednoga od njih, nego u lokalnoga fakina, koji neće ni da je pogleda. Emocije su dosta kompleksna pojava. Ne možeš baš generalizirati da se svi ljudi istoga mentaliteta osjećaju isto, niti da vole iste stvari. Spomenuo si primjer pijanca. Alkoholizam baš i nije društveno prihvatljivo stanje. Pa, ipak pijanaca ima. Samo, isto ne bi trebalo naviku poistovjećivati s emocijom. x:)x

Zapravo, mogla bi se složiti da su emocije uvjetovani refleks. Ali ako su emocije ičim uvjetovane, to je onda čovjekovo vlastito iskustvo, a ne kultura. Ako te neki čovjek prevari u nečemu, vjerojatno ćeš u idućoj istoj ili sličnoj situaciji biti oprezniji jer te je iskustvo učinilo nepovjerljivim (a nepovjerenje je emocija). No, ostajem i dalje pri tome da emocije čini velik dio čovjekova karaktera.

Želja je želja Drugog. Lacan x:Dx

dala si slučaj čokolade. moramo znati razlikovati med željo i potrebo. uzmimo radije glad. glad je potreba. imanentna, absolutna, stomak je gladak. pika. ok... ali to, da očeš upravo čokodalu, ovo je želja i ta nije od tebe nego od okolnog svijeta. ma, da si japanac želiš si suši. x:Dx i ljubav je u tom rangu. bili su slučaji ko su volkulje uzgajale čovjeka... ta čovjek, kad je porastel nije imao seksualnih ili kao ti očeš ljubavnih apetita napram ljudima nasprotnog spola. x;)x

ma... ne želim vam pokvariti ljubavnog večera uz dvoje. baš kontra. želim vam puno sladkosti, radosti, ljubavi itd. ali to nema ništa ukupno sa svijetom kao takim, to ima obaviti samo sa našo vlastito iluziju o tom našem malom svijetu. (ajajajaj, sklanjanje x:Dx )

ljubav nije "out there" nego "right here". sometimes like a pain in the ass and sometimes like a rose for a gift. x:)x

depends on a culture. x:Dx

xrainbowx

Fernando Pessoa

Želja je želja Drugog. Lacan x:Dx

dala si slučaj čokolade. moramo znati razlikovati med željo i potrebo. uzmimo radije glad. glad je potreba. imanentna, absolutna, stomak je gladak. pika. ok... ali to, da očeš upravo čokodalu, ovo je želja i ta nije od tebe nego od okolnog svijeta. ma, da si japanac želiš si suši. x:Dx i ljubav je u tom rangu. bili su slučaji ko su volkulje uzgajale čovjeka... ta čovjek, kad je porastel nije imao seksualnih ili kao ti očeš ljubavnih apetita napram ljudima nasprotnog spola. x;)x

Zar čovjek nema potrebu za onim što voli? Ja volim pohani sladoled, a nisam Kineskinja. Poriluk ću drage volje odbaciti jer ga ne mogu smisliti ni pod razno, pa čak i ako sam gladna. Otići ću van i naručit ću si pizzu - fine li talijanske kuhinje, a nisam Talijanka. So, what are we talking about?

Zar čovjek nema potrebu za onim što voli? Ja volim pohani sladoled, a nisam Kineskinja. Poriluk ću drage volje odbaciti jer ga ne mogu smisliti ni pod razno, pa čak i ako sam gladna. Otići ću van i naručit ću si pizzu - fine li talijanske kuhinje, a nisam Talijanka. So, what are we talking about?

ne. nema potrebu za onim što voli nego želju. razliku predstavlja jezik, simbolno, kultura. kao i heidegger kaže, da ljudi imaju svijet a životinje ga nemaju. a šta je svijet x?x to baš nije treči kamenčič od sunca. x:Dx več činjenica, da ga zovemo kamenčič predpostavlja naš vrijednostni sud. je takav i takav i takav. a mi ne moremo suditi nezavisno od naših želja. za ljudi koji plače je svijet tužan a za one koji se smiju je radostan. a životinje se ne plače i ne smiju (ok, sada če mi netko kazati, da se mu njegov pas smije, a ja ču si onda rezat žile x:Dx ). životinje nemaju svijeta, nemaju jezika, ne simbolnog, ne kulture a nimaji ni želje i ljubavi. one ne vode ljubavi a ne vode ni rata. a imaju glad... bez želje. znači, potreba.

da pa ti voliš pohani sladoled a nisi kineskinja, ovo samo znači da živimo u multi-kulti vijeku hard-core globalizacije. u vijeku kada ljudi forsiraju neograničanu gospodarsku rast, sa ograničenima produkcijskima resursima u ograničenom vremenu i prostoru. a ovo je tek moguče jedino sa ograničenim intelektom. x;)x

you and me and the world... x:)x

xrainbowx

Fernando Pessoa

ne. nema potrebu za onim što voli nego želju. razliku predstavlja jezik, simbolno, kultura. kao i heidegger kaže, da ljudi imaju svijet a životinje ga nemaju. a šta je svijet x?x to baš nije treči kamenčič od sunca. x:Dx več činjenica, da ga zovemo kamenčič predpostavlja naš vrijednostni sud. je takav i takav i takav. a mi ne moremo suditi nezavisno od naših želja. za ljudi koji plače je svijet tužan a za one koji se smiju je radostan.

To je stvar trenutnog raspoloženja, a ne vrijednosnog sustava. Ovo prije toga mi baš i nije previše jasno što si napisao.

a životinje se ne plače i ne smiju (ok, sada če mi netko kazati, da se mu njegov pas smije, a ja ču si onda rezat žile x:Dx ). životinje nemaju svijeta, nemaju jezika, ne simbolnog, ne kulture a nimaji ni želje i ljubavi. one ne vode ljubavi a ne vode ni rata. a imaju glad... bez želje. znači, potreba.

Netko jednom reče da je čovjek razumna životinja. Oscar Wilde tvrdi da je to najnesmotrenija definicija ikad izrečena - čovjek je sve, samo ne razuman. Malo ironije ne škodi. x:)x

da pa ti voliš pohani sladoled a nisi kineskinja, ovo samo znači da živimo u multi-kulti vijeku hard-core globalizacije. u vijeku kada ljudi forsiraju neograničanu gospodarsku rast, sa ograničenima produkcijskima resursima u ograničenom vremenu i prostoru. a ovo je tek moguče jedino sa ograničenim intelektom. x;)x

xrainbowx

Znaš na što me prvo podsjetila tvoja izjava da su ljubav i seks isto? Na previše komercijalizirane američke filmove Američka pita, Mrak film i njima slični. Da li to znači da živimo u multi - kulti vijeku hard core globalizacije kada ljudi forsiraju neograničenu bla bla bla...? Ne znam. Odgovori sam. x;)x

Pa, s ovim bih se složila - you and me and the world x:)x

definiciju da je čovjek razumna životinja postavi prvi aristotel. kao početnik logike postavi samo definiciju definicije. prvo postaviš ono šta ima ukupnog i to je rod (životinja) a onda postaviš i bivstvenu razliku, tz. differentia specifica (razumna).

da, živimo u svijetu hard-core globalizacije gdje imaju snagu ljudi koji nimaju ne fizičke ne psihičke snage. imamo razne bill gatese, takozvane geeke koji još prijed sto godina ne bih mogli zasesti neke vidne javne pozicije i imamo brokere sa podbradkima i brzima automobilima, koji posječaju skupe opere i umetničke performanse a se istovremeno punijo sa mcdonalds burgerima, jer to je u bivstvu i jedina kultura koje zaista vole i koju razumiju.

ali radije još malo o trenutnom raspoloženju. eckhart tolle tvrdi, da je trenutak baš sve što postoji. nema prošlosti, nema budučnosti, ima samo "sad". right here, right now. i ovo je sve što imamo.

šta je svijet x?x pitaj deset ljudi dobit češ deset svijeta. pitaj jih hiljadu... kolko češ jih dobit x?x x:Dx ovo je svijet. malo magle i previše šečera.

ali kad dodžem na heideggra nitko više me ne razumije. x:Dx x:px

xrainbowx

Fernando Pessoa

ne. nema potrebu za onim što voli nego želju. razliku predstavlja jezik, simbolno, kultura. kao i heidegger kaže, da ljudi imaju svijet a životinje ga nemaju. a šta je svijet x?x to baš nije treči kamenčič od sunca. x:Dx več činjenica, da ga zovemo kamenčič predpostavlja naš vrijednostni sud. je takav i takav i takav. a mi ne moremo suditi nezavisno od naših želja. za ljudi koji plače je svijet tužan a za one koji se smiju je radostan. a životinje se ne plače i ne smiju (ok, sada če mi netko kazati, da se mu njegov pas smije, a ja ču si onda rezat žile x:Dx ). životinje nemaju svijeta, nemaju jezika, ne simbolnog, ne kulture a nimaji ni želje i ljubavi. one ne vode ljubavi a ne vode ni rata. a imaju glad... bez želje. znači, potreba.

da pa ti voliš pohani sladoled a nisi kineskinja, ovo samo znači da

xrainbowx

Visoko razvite živali vsekakor imajo čustva, ptiči in sesalci imajo ves razpon čustev od strahu, jeze, ljubosumja, veselja .... do ljubezni. Čustva so njihov način interakcije z drugimi živimi bitji, tako tujevrstnimi kot pripadniki iste vrste in so zelo pomemben del njihovega življenja, sploh pri živalih, ki živijo v tropu kot npr. volkovi in tistih, ki dlje časa skrbijo za svoje mladiče, to je v osnovi enako kot pri človeku, samo v manj kompleksni in razviti obliki. Čustva kot taka niso priučena, priučeno je samo njihovo izražanje, pa še to le v bolj kompleksnih oblikah - govorica telesa pri posameznih čustvih je na primer prirojena in enaka pri vseh ljudeh ne glede na kulturno okolje, kako in v kakšnih okoliščinah je primerno izraziti kako čustvo in v kako intenzivni obliki pa je seveda stvar vzgoje in kulturne sredine. Torej, z drugimi besedami in mal karikirano: čustva niso priučena, priučeno pa je njihovo potlačevanje. Višje razvite živali so tudi radovedne in to je pomembno gonilo učenja. Človek ima poleg radovednosti in učljivosti še sposobnost ustvarjanja nečesa novega, kar je najbrž povezano s simbolnim. Se strinjam, da simbolnega pa živali res nimajo, torej tudi nimajo simbolnega jezika, čeprav bi bilo za razmislit, kaj je pravzaprav sporazumevanje čebel s posebnimi plesi, ki pomenijo (so simbol?) določeno vrsto in smer in oddaljenost paše in npr. nekaterimi vedenjskimi vzorci opic ali volkov v tropu, ki služijo sporazumevanju. Morda je to nek arhaični zametek tega, kar se pri človeku razvije kot simbolno in je del mišljenja in višjih oblik zavesti, ki je verjetno res značilno samo za človeka. In zanimivo vprašanje, odkod simboli ali arhetipi (po Jungu) - ampak to je že mal off-topic. Živali vodijo potrebe, ki so del njihove vpletenosti v ekosistem, človeka pa poleg potreb vodijo tudi želje in te nas v povezavi z ustvarjalnostjo na nek način delajo posebne v ekosistemu. Zdi se precej očitno, da je človeštvo v tej razvojni stopnji prišlo do sposobnosti izpolnjevanja želja s pomočjo ustvarjalnega mišljenja, razvoj višjih oblik zavesti, pa je počasnejši - in smo zato (samo-)destruktivna vrsta v ekosistemu. (BTW - meja med željami in potrebami se zdi zelo zabrisana - velik ljudi sploh ne ločuje med potrebo in željo, kar samo dokazuje, da nam zavest in sposobnost vpogleda vase in svoje mesto v svetu še zelo šepa) Se zelo strinjam s tem, kar praviš v sledečem citatu: :palec: :palec: :palec:

...

živimo u multi-kulti vijeku hard-core globalizacije. u vijeku kada ljudi forsiraju neograničanu gospodarsku rast, sa ograničenima produkcijskima resursima u ograničenom vremenu i prostoru. a ovo je tek moguče jedino sa ograničenim intelektom. x;)x

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...