Jaman 19. februar 2003 Prijavi Deli 19. februar 2003 Če kdo ve kaj o kefirju bi bil zelo hvaležen, če lahko kaj napiše. Hvala Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 20. februar 2003 Prijavi Deli 20. februar 2003 ..mlečni izdelek s pomočjo posebne bakterije, ki povzroči nastajanje kefirja. Po načinu uživanja je vmes med jogurtom in kislim mlekom .Prebivalci Gruzije so znani po tem, da uživajo tole stoletno˝hrano_ na splošno s tem dosežejo pa visoko starost ...sej v bistvu ga sploh ne jem; mi ne diši! V tgovini pa se ga kupi v napihnjenem stanju lončka Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Jaman 20. februar 2003 Avtor Prijavi Deli 20. februar 2003 Ok jest sem dobu neki tega kefirja oz. bakterij in bi si rad doma delal kefir, pa ne vem kako. a mi lahko kdo pove, kako se to dela, koliko ga je priporočljivo pojesti na dan, kako razmnožim te bakterije, kje jih shranim... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zmilena 20. februar 2003 Prijavi Deli 20. februar 2003 Jaz pripravljam kefir tako, da imam dvoliterski steklen kozarec, v katerega nalijem vodo, dodam tri žlice sladkorja, eno oprano in prerezano limono, tri suhe fige, ki jih malo prerežem in približno 2 dcl kozarec kefirjevih perlic. Tako pripravljen kozarec imam v kuhinji, na sobni temperaturi, samo pokrit s krožničkom. Kozarec s kefirjem stoji dva dni, nato precedim, v tekočino stisnem limonin sok, fige odvržem in odcejene perlice sperem v cedilu , nakar jih znova uporabim. Ko se preveč namnožijo višek odvržem.Sok potem pijem,naslednja dva dni, ko je dozorela nova porcija. Pozabila sem napisati, da vmes ko se kefir dela, ga dva- tri krat premešam.Lep pozdrav! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Jaman 21. februar 2003 Avtor Prijavi Deli 21. februar 2003 A pa so te perlice iste za tak kefir kot ga delaš ti kot tiste za delat kefir iz mleka? Če so kul če ne me pa zanima, kako se naredi kefir iz mleka? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zmilena 21. februar 2003 Prijavi Deli 21. februar 2003 Joj, težko bi rekla, da je to isto, kot na mleku. Meni se zdi, da je v mleku skupek glivic, po izgledu, kakor goba, te perlice pa so posamezne, okrogle in prosojne. Iz mleka pa na žalost, ne vem kako se dela kefir. Prepričana sem, da se javil, kdor to ve, saj vidim, da je na tem forumu " malo morje" strokovnjakov za vsa področja. Pa lep pozdrav! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Jaman 21. februar 2003 Avtor Prijavi Deli 21. februar 2003 OK hvala za enkrat. LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
milenacs 24. februar 2003 Prijavi Deli 24. februar 2003 Jaz sem pred časom pripravljala pijačo iz že omenjenih kristalčkov (perlice ali "kefir"). Tašča, ki mi jih je dala, je rekla, da ona sicer pozna kefir kot nekaj povsem drugega, vendar sva ga vseeno pripravljali in nekaj časa vsi skupaj tudi pili. Jaz sem že takoj opazila, da sem po njem rahlo omotična. Kasneje sem v zdravstveni enciklopediji prebrala, da kefir vsebuje tudi alkohol, in da je pravi kefir dejansko takšen, kot se ga je spomnila moja tašča (bakterije, ki se razmnožujejo v mleku - Pokowc). Prijatelj je malo pobrskal po internetu in našel (pojma nimam kje) nekaj tudi o teh kristalčkih. Gre menda za sintetične silikonske kristale (upam, da me spomin ne vara), ki se razmnožujejo oz. rastejo v pogojih, kakršne je opisal Jaman. Jaz sem ga nehala pripravljati, ker mi zaradi alkohola ni odgovarjal, moža pa je po njem peklo v želodcu. Poleg tega pa sem bila kar malo jezna na tistega, ki je v navodila napisal, da gre za kefir, ki so ga pili na Kavkazu in so ga dajali celo dojenčkom kot nadomestek za materino mleko (očitno je uporabil kar razlago pozitivnih učinkov, ki pripada pravemu kefirju). Halo! Po "kefirju" iz kristalov po moje samo spijo, ker so cel dan "zadeti".Takšna je bila moja izkušnja glede "kefirja". Je pa res, da bi rada dobila pravi kefir, če ga kdo ima, pa čeprav tudi ta vsebuje alkohol. LP, Milena Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
milenacs 24. februar 2003 Prijavi Deli 24. februar 2003 ... in podobno piše tudi v zdravstveni enciklopediji. HOtela sem napisati le, da je pravi kefir tisti, o katerem si ti pisal.Milena Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
milenacs 24. februar 2003 Prijavi Deli 24. februar 2003 Sorry, Jaman in Zmilena!O kristalčkih je pisala Zmilena in ne Jaman.Milena Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Jaman 27. februar 2003 Avtor Prijavi Deli 27. februar 2003 Jest sm dobu tale kefir iz ene farme iz Stične mislm da se ji reče Čepon. Mislm da je taprav. Vsaj upam. Milena če si kej v Ljubljani, ti ga lahko nekaj dam sej se zadeva kar dobr namnoži. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. februar 2003 Prijavi Deli 27. februar 2003 Tole berem...Jaz sem uzivala obe varianti... Obakrat (oz. pri obeh, uzivali smo ga nekajkrat obcasno) mi je bilo zelo kul in smo dolgo to furali in celo vlekli s sabo na enega od otokov tole - cedila in vse in te kristale. Gre cisto za drugi zadevi - ena je z mlekom, taka "sirotka" hecna, eno pa zgledajo prav kristali.Vsekakor je vselej kdo od nas to obnavljal (mama, sestra...), potem pa se pac navelicas in se cela rec nekako "preseli" drugam. Tudi na urednistvo me vcasih povprasajo o tem - pa bom v odgovor dodala se link na tole temo, ko vidim, da ste kar nekaj napisali. Me pa morda zanima, da bi spet to furala in - Jaman - ce bi mi bil morda pripravljen odstopiti picek tega... bi bilo kul.Stanujem v Ljubljani.Hvala za odgovor. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. februar 2003 Prijavi Deli 27. februar 2003 p.s. je prehitro postnilo - kar skocilo je -hop!-, ko sem hotela napisati p.s. Jaz nisem nic cutila kaksne zadetosti - pa tudi na spanje me ni nic vleklo.Zelo kul in ful energy. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
milenacs 28. februar 2003 Prijavi Deli 28. februar 2003 Jaz sem jo, ker dejansko ne pijem nobenega alkohola. Prepričana sem, da gre sicer za zelo majhne količine slednjega, vendar - ne se mi smejati - jaz čutim spremembo (ne sicer pijanost) že, če pojem nekaj bonbonov griotte ali nekaj več rum-kokosovih bonbončkov.Milena Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
milenacs 28. februar 2003 Prijavi Deli 28. februar 2003 Jaz sem jo, ker dejansko ne pijem nobenega alkohola. Prepričana sem, da gre sicer za zelo majhne količine slednjega, vendar - ne se mi smejati - jaz čutim spremembo (ne sicer pijanost) že, če pojem nekaj bonbonov griotte ali nekaj več rum-kokosovih bonbončkov.Jaman, na žalost nisem iz LJ ampak iz mat k... (Trbovlje), vendar vseeno hvala za ponudbo. Morda pa jo bom izkoristila, če sem bom kaj "flosala" tam okoli.Milena Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
milenacs 28. februar 2003 Prijavi Deli 28. februar 2003 Joj, pozabila, da sem že pritisnila - dokaz, da prevelika hitrost in raztresenost škodita. LP,Milena Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Jaman 1. marec 2003 Avtor Prijavi Deli 1. marec 2003 Ni problema ti sam povej kje pa kdaj pa dobiš. Sam povej mi, kolk se tega da na en litr (ta mlečnega), k jest zdej kr mal not stresem pa kar rata rata. Pa še to a je treba mlek prej kej segret al pa kej tacga?LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 1. marec 2003 Prijavi Deli 1. marec 2003 O - fino, hvala, Jaman.Velja potem - saj ni panike... Se ti oglasim se po mailu za gsm st., ce ti je prav. ne, nic segret se ne rabi mleka... Koliko das? Ma, tako kot zdaj dajes, je po mojem cisto v redu - po filingu...Mislim pa, da smo dajali kaki dve do tri zlice.Spomnila pa sem se, da je mama imela nekaksna "navodila" zraven... Morda ima se kje to - jo vprasam, in ce dobim, bom prepisala se semle. Tisti % alkota pa mislim, da je zanemarljiv - po mojem tudi drugo zraven se aktivira, da se potem zdi, da je alkohol "krivec" - prav zares - furali so ga tudi otroci..Mislim, da gre za popolnoma neskodljivo zadevo - dokler normalno in lepo zgleda... saj gre za nekaksen organizem tule, pa se takoj vidi, ce je kaj narobe... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Bombonček 24. marec 2004 Prijavi Deli 24. marec 2004 Živjo Marsa! Rabim tvojo pomoč oz. komentar. Tudi meni so prišli v roko ti kefirjevi kristalčki...ma glede na kar sem prebrala tuki sem pa prou v dilemi. Jaz namreč tudi čutim omotičnost ko to pijem...pa sem se že sama vprašala ali pri tej fermentacije ne nastaja tudi alkohol....No to mi ni tolk pomembno, samo da deluje na telo pozitivno in ne negativno. Jaz sedaj pijem to zadevico po cca 1/2 l dnevno in to 1 teden. Moram povedat, da se mi je prebava čudovito uredila. Vedno sem imela malček obložen jezik, sedaj pa mam čistega in čisto rdečega. Vseeno so me izkušnje članice milene malo prestrašile...zato te prosim, da še mi še enkrat potrdiš da je ta kefir tudi kull. Sicer pripravljam tudi ta pravega-občasno. Hvala pa lep pozdravček. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 24. marec 2004 Prijavi Deli 24. marec 2004 Joj, Bomboncek, ves, sory, ne upam si nic ti zdaj jaz postavljati...A menim vseeno, da je kul vse - moja mama (ki ne popije niti kapljice alkohola, prec se ji vrti in ima rdeca lica) je tole leta furala.Pa vsi smo to furali - razen tamalega.Morda pa je prevec 1/2 l? kot se spomnim, smo tega popili dva deci, morda tri...Ali dajes morda preveliko dozo tega - ali kaj podobnega, pa je prevec skoncentrirano morda.Sory, tole samo ugibam....... a ko pomislim... ma, ne... hm, to so tete pa vsi zivi uzivali... Samo ves kaj je tudi - kaj pa ves, kateri je se od stotih dejanvikov, kaj pa ce morebiti kateri v povezavi s katerim ali kaj takega povzroca alergijo ipd.? To spet samo ugibam, ampak pac recimo sklepam...Kot bi ti jih zdaj 50 priporocilo med in cvetni prah in res ni skodljivo in vse, nemogoce, da bi bili stranski ucinki... A - nekdo pa je alergicen in v tem primeru so stranski ucinki in torej ne moremo prehitro posplostiti - torej, lahko je pomagalo meni in 20 mojim tetam, tebi pa nekaj ne bo stimalo... a stekas... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
AYA 24. marec 2004 Prijavi Deli 24. marec 2004 ... jaz sem imela doma oba kefirja.. in sicer sem najprej pripravljala kefir z mlekomda dobiš kefir podoben tistemu iz trgovine..nekakšnasirotka...mi ni bila všeč in sem zadevo opustila ..sedaj na predavanju sem se pa srečala s kristali in tega doma kar nekaj časa pripravljam..seveda je kristalčkov veliko več..in v dveh "rundah" jih običajno se naredi še enkrat toliko tako da jihimam za ostale in okolico davim s tem kefirjem.. ..za kristale sem se odločila po tem, ko sem spoznala gospo, ki se je rečila luskavice (komolciso bili ena velika 10 mc široka rana...,ušesa...) potem, ko ji nobena žavba več ni pomagala... ...in sedaj pač pijem ta kefir ...imam doma navodila, če jih kdo rabi.....naj piše..jih bom dala gor......v mojih navodili piše, da se dajo noter suhe fige ali slive...mama pa je privlekla s hrvaške kefirin na njenih navodilih piše, da se lahko dela tudiz rozinam..jaz ga sicer najraje pripravljam s slivamizaradi železa... toliko... AYA Citiraj Če mora človek izbirati med sodbami prijateljev in svojimisanjami, se mora vedno odločiti za svoje sanje. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kiki7 25. marec 2004 Prijavi Deli 25. marec 2004 Tud jz sem delala nekaj časa kefir, ko pa sem šla na morje sem vse skupaj opustila. Tašča ga pije vsak dan že skoraj eno leto in pravi, da ji zelo dobro deluje na prebavo. Tu vam prilagam uporabo in sama navodila, ki sem jih dobila ob "kristalčkih". A se tisti mlečni kefir dela morda z neko gobico, ki se kupi tudi v lekarni in jo potem daš v mleko in potem rata kefir?UPORABA KEFIRJAŽivčne bolezni 1 liter na danNotranji ulkus (čir): 1 liter na dan (čir se pozdravi v dveh mesecih)Astma, bronhialni katar: 1 liter na dan (astma se zdravi dalj časa)Skleroza: 1 liter na dan (ureja tudi pritisk in telesno težo)Anemija in levkemija: 1 liter na dan (v hujših primerih 2 litra na dan)Bolezni žolčnega mehurja: 1 liter na dan (pozdravi se po 2 do 6 mesecih)Alergije, mozolji, ekcemi: ½ litra na dan (obolele predele kože lahko s kefirjem tudi masirate. Koža se pozdravi po 2 od 4 tednih)Bolezni ledvic in mehurja: 1 liter na dan Pomaga tudi pri bolečinah v želodcu, pri boleznih notranjih organov, zdravi tudi akutne vnetje jeter.Kefir pijemo redno vsak dan. Močnejši učinek ima, če ga ne uživamo skupaj s hrano. Pri težjih in dalj časa trajajočih boleznih pijemo ½ litra zjutraj, opoldne in zvečer. Kefir, ki zori 24 ur (1 dan), čisti in pomaga pri težkem zaprtju. Pijemo vsak večer najmanj 4 tedne. Po dveh do treh dneh zorenja pa pomaga osebam, ki so nagnjene k diareji, predvsem pa učinkovito preprečuje nastanke različnih bolezni. KEFIR JE ODLIČNA PIJAČA, KI POMAGA OZDRAVETI IN NAM PODALJŠUJE ŽIVLJENJE. KEFIR KOT PIJAČAKefir so poznali že prvi prebivalci Kavkaza. Otroci so ga pili namesto vode. Srednja starost teh prebivalcev je okoli 110 let. Kavkaz je ednino področje na svetu kjer prebivalstvo dosega tako visoko starost. Profesor Menehin, ki je dobršen del svojega življenja posvetil študiju učinkovitosti kefirja pravi, da ti prebivalci niso poznali tuberkuloze, raka, motenj notranjih organov, bolezni želodca, itd. V Nemčiji je dr. Irašek (še pred II. svetovno vojno) potrdil čudovite uspehe pri uživanju kefirja. S kefirjem je zdravil: dihalne poti, katar, želodčne krče, kronična vnetja, vnetja jeter, bolezni v trebuhu, bolezni žolča, bolezni mehurja, izpuščaje med nosečnostjo, kronična zaprtja ter pri rekonvalescenci po težjih boleznih. Za dojenčke je uporaben tudi kot nadomestilo za materino mleko. NAVODILO ZA PRIPRAVO-2 l steklena posoda s pokrovom (2 l kozarec za vlaganje)-6 žlic glivic kefirja-4-6 žlic sladkorja-1-2 suhi figi (odvisno od velikosti) ali suhe slive (razpolovimo)-1 srednja velika limona (dobro jo operemo in razpolovimo)-6 rozinGlivice kefija stresite v gosto sito, jih dobro preplaknete z mrzlo tekočo vodo in jih stresite v 2 litrsko posodo (kozarec). Prilijte vode, da bo segala do vrha posode, dodajte sladkor, fige in limono in dobro premešajte. Kefir lahko zori največ 3 dni. Vsakih 24 ur vsebino dobro premešajte. Ko kefir dozori (po 2 do 3 dneh), stisnite vanj namočeno limono, odstranite fige in vsebino precedite v posodo za pitje. Glivice kefirja stresite v gosto cedilo in ponovite zgoraj opisani postopek. Po vsakem zorenju se količina glivic poveča za približno dve žlici. Uporabite vse glivice, dokler ne dobite 6 žlic viška, ki jih podarite. Odvečne, neuporabljene glivice kefirja lahko nekaj dni ohranite v sladki vodi. Kefirja ne mečite proč, ker se težko dobi in je dragocen. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Bombonček 25. marec 2004 Prijavi Deli 25. marec 2004 Ja HVALA VSEM SKUPAJ!!!Jaz pijem tega o katerem piše kiki7 in imam enaka navodila. Ma meni tud paša za pit, pol pa nej bo ku bo.... Mi je prou fajn slišat, da komu pomaga kakšna naravna stvarca, kot je napisala Aya....Če še kdo ve za kakšen primer "ozdravljena" pa naj kar pove.No moja soseda, ki mi je recept in sestavine dala ga tudi že dalj časa pije in se izvrstno počuti, je bila pred tem pa zelo živčen človek. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 25. marec 2004 Prijavi Deli 25. marec 2004 Super, Aya in ful pridna, Kiki , da si sla tole vse napisat (sem ze sama iskala tale pildek, ko vem, da mi je dala mama).ma ja, to je furalo na stotine folka ze samo tu, v Sloveniiji - razen tu v dveh primerih se nikoli nisem slisala, da bi na koga vplivalo cudno, motece ali da bi celo skodovalo. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kiki7 25. marec 2004 Prijavi Deli 25. marec 2004 Navodila za kefir imam kar spravljena v računalniku, ker sem kar pridno razdeljevala kristalče, tako da so jih imeli vsi sodelavci in prijatelji, zato je bilo potrebno kar v eno in v eno printat Zato sem samo preprosto prilepila navodila v post. Tudi jaz nisem slišala, da bi se kdo prav posebej zadeval s tem kefirjem. Sama nisem čutila nobene omotice, utrujenosti...A če namesto vode vzameš mleko isto pride kot kefir, al kaj?! Kaj pa tiste neke gobice, kaj pa je tisto? Zanima pa me še če kdo dela jogurt doma? V trgovini sem vidla strojček za jogurt. Ampak ne bi delala na strojček. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.