Skoči na vsebino

Prosena kaša


Recommended Posts

Pozna kdo kak dober in enostaven recept za proseno kašo?

 

Meni je x:px mljask, če skuhano in ohlajeno proseno kašo zmešam z navadnim jogurtom in medom, lahko pa dodam tudi na koščke narezano banano ali zribano jabolko.

 

Kaj pa kake druge slaščice ali zelenjavne jedi s proseno kašo?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 53
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Meni je tudi vsec prosena kasa, a sem nekako 'pozabila', kako se pripravlja... ze zelo dolgo nisem nic pripravljala tega.

Sem pa vcasih navduseno delala prosene jezke... To pa je res fino - take s kokosom.

Bom vprasala se mamo, Tamara, ko bom sla kaj do nje, ona ful obvlada vse te kase etc...

Morda pa ti bo kdo ze prej odgovoril, ko se bo zdaj tema spet pojavila pri vrhu in jo bo se kdo opazil.. ;)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 years later...

Sestavine: 25 dag prosene kaše , 15 dag kraškega pršuta, 30 dag pora, 2 dl smetane, 1 čebula, olivno olje, sol, poper.

 

Proseno kašo skuhamo v osoljeni vodi, jo odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. Por operemo in narežemo na kolesca.

Na malo olja popražimo nasekljano čebulo, dodamo por in ga pražimo nekaj minut. Ko se zmehča, dodamo proseno kašo in prilijemo smetano. Začinimo s soljo in poprom. Pršut narežemo na trakove in ga popražimo v oplasteni ponvi. Kašo s porom potresemo s pršutom in postrežemo.

 

 

 

 

DUŠENA AJDOVA (PROSENA) KAŠA

 

1/4 l ajdove kaše, 1 žlica zaseke, 1 čebula,

sol, poper, 1/2 do 3/4 l vode

 

Kašo preberemo in dobro operemo. Čebulo sesekljamo in pražimo na zaseki, da zarumeni. Nato dodamo oprano kašo, sol in poper, premešamo in zalijemo z vročo vodo (2,5 - 3 kratna količina kaše). Ko tekočina zavre potegnemo posodo na rob štedilnika ali zmanjšamo dotok energije (kaše ne mešamo), ko tekočina povre je kaša kuhana.

 

500 g prosene kaše

1 l mleka

100 g masla

100 g izkoščičenih suhih sliv

100 g rjavega sladkorja

3 jajcaMleku dodamo maslo, rjavi sladkor in zavremo.

Primešamo kašo in kuhamo približno 20 minut.

Po potrebi prilijemo malo mleka. Ohlajeni kaši primešamo suhe slive in penasto umešamo jajca.

Maso prelijemo v ognjevaren pekač in pečemo približno 45 minut v segreti pečici na 180 stopinj C.

There is

One Mind,

One Truth,

One Source in the Universe,

and I AM ONE with ALL there is."

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

purana narežeš na kocke popražiš na čebulci, pol dodaš piščančje želodčke in mal dinstaš pol preliješ še vsee skup z žolco v kateri morjo bit še ostanki dlak in kosti za aromo.. lovorjev list in s tem potem preliješ proseno kašo, ki joi poprej mal prepražiš na svinjski masti... to prečisti kri in duha

 

 

za konec še svobodno kihneš nad krožnikom in nazdravje! xcheersx :yumy: xg:Dx xzobkox

............pssssssssssst.....just relax with me..:)
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Amber x:)x

jaz jo na vodi kuham...mlečna mi je :xx!: ...in obvezno zabelim s stopljenim MASLOM

 

Fajn x;)x jaz je še nisem probala narest, jo pa bom sigurno xDDx

 

jaz pa vem zakaj poudarjaš maslo x;)x x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Lep pozdrav vsem!

 

Sem imela kar nekaj težav z zdravjem in mislim, da sem se 'izvlekla' hvala proseni kaši.

Namreč, del zdravljenja je bila tudi zelo stroga dieta (no, še vedno imam zelo omejen prehrambeni režim, ampak ni več tako hudo :switz: )

 

Od začetka sem sem morala prečistiti in sem 4 dni jedla samo proseno kašo, skuhano na pari, z žličko olivnega olja. In sem se res dobro očistila, baje prosena kaša spuca vse črevesne resice, še pred tem pa pomete želodčne stene raznih več let gnijočih ostankov :wOOt: recimo rdečega mesa :eek: xrolleyesx .

No, še sedaj vsaj 4x na teden mlatim za kosilo proseno kašo s paradižnikovo salso, ali šparglji, ali pa kar samo pocvrto v ponvici z olivnim oljem.

 

Kašo zvečer namočim. Zjutraj jo splaknem, dam v posodo za kuho na pari in posolim. Med kuho jo večkrat premešam. Kuham jo približno slabe pol ure, da je 'al dente'. Ko se ohladi jo shranim v hladilniku, da je za kak dan. Pred uporabo jo obrnem v ponvi na olivnem olju. Ali pa dodam jogurtu.

 

w prosena kaša!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 5 months later...

Tele kaše zadnje čase kar precej pojem. Naredim pa jo z zelenjavo.

Posebaj skuham kašo.

Potem vržem na sezamovo olje čim bolj pisano zelenjavo, korenje, bučke, cvetača, por...par minutk mešam, potem zalijem z malo vodice in pokrijem za toliko časa, da se ta trda zelenjava malo zmehča. Ko ugasnem ogenj, zelenjavo še začinim s tamarijem...po okusu. Potem dodam skuhano kašo in vse skupaj premešam x:px .

Aja....pa malo še posolim s himalajsko.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prosena kaša ima veliko saponinov. To lahko dobro opazujemo, če proseno kašo prelijemo z vročo vodo in dobro premešamo. Ponavadi plava potem na vrhu precej sive milnice. To odlijemo in postopek večkrat ponovimo. S tem proso očistimo in se znebimo nekoliko grenkega priokusa, ki ga sicer proso rado ima.

V več vodah oprano proso precedimo, osušimo v kuhinjski krpi in nato v pečici pri 50¨stopinjah C.

Ohladimo in hranimo na suhem. Ta kaša je še bistveno boljšega okusa.

Za sproti je lahko nekaj zmeljemo v mlinu za žitarice. Čisto fino. Tako pridobljeno proseno moko lahko uporabljamo kot odlično sredstvo za strjevanje omak, za doma narejen puding, vanilijevo ali katero drugo kremo ipd..

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ravnokar sem si skuhala proseno kašo s suhimi slivami po zgornjem receptu. Bo jutri in še kak dan za zajtrk. Namesto mleka sem dala kar vodo,ker ga ne prebavljam. Namesto žlice sladkorja pa rižev slad. Zaradi pozne ure nisem probala, javim, kako je kaj teknilo :vio:

 

Prvič sem naredila sladko izvedbo prosene kaše. Slane pa precej pojem. Skuham jo na pari in dodajam tudi v solato: zelena solata+ tunjevina+fižol+ kaša. Mljask x:px in nasitno

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Iz otroštva poznam mlečno proseno kašo in bele koline ( sladke prosene kašnate klobase). Danes sem si jo naredila po dolgem času, kar zdušeno na čebuli in zraven domača pesina solata, takšna, ki potegne bolj na sladko x:)x zdelo se mi je odlično.

 

Ruby, zanima me kaj več o tej čistilni kuri s prosom.

Dr. Dolittle je fantazijski lik.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

jaz tudi danes za kosilo proseno kašo imela. tako čist navadno, kar na vodi kuhano. pa mi bla kljub vsemu ful dobra.

sicer jo dam pa v različne solate. ali pa jo vmešam med zelenjavo x:px

 

bo treba sprobat on recept s slivami x:)x

... svet pripada tistim,

ki verjamejo v svoje sanje ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 months later...

Prosena kaša je odlična tudi v obliki rižote z zelenjavo, popečena z malce sira, ampak prav nesramno dobra je kot gobova rižota.

 

 

Prosena kaša z gobami

 

Proso operemo in ga skuhamo, tako na pol.

 

Gobe prepražimo na malo čebule, dodamo česen, sol, mešanico začimb, nasekljan peteršilj, ko so gobe prepražene dodamo proso, še malce zalijemo in dušimo do mehkega, zraven pa skleda solate.

 

Lahko potresemo z naribanim sirom in namesto dušenja kar zapečemo v pečici, časovno je tako približno enako dolgo.

 

 

 

Gobe so lahko šampinjoni, šitake, ostrigarji, ali najboljše nabrane v bližnjem gozdu. Te so najboljše, a tudi gojene se dajo dobro uporabit.

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

O fino, da se se tkole kej najde. x8Dx :palec:

 

Fajn k je tud velik receptov pa nasvetov podanih....

nisem vedla, da je spet tok zdrava oz. da ma take ucinke, kot omenjas, Ruby.....

ste mi dal idejo, bo treba tole kaso nabavt. xDDx

kaksno je pa razmerje? kot pri rizu?

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(popravljeno)

Približno, proso je potrebno sprat in ga nato skuhat v večji količini vode.Kuhanega odcediš in ohladiš, je pa odvisno tudi od tega zakaj ga boš uporabila. Recimo za rižoto, če jo še malce dušiš zadostuje 15 minut, če ga želiš uporabit za zajtrk s sadjem in jogurtom potem kuhaš še kakšnih 10 minut več. Recimo razmerje vode 3:1, bolje malo več vode.

 

Pa saj ti potem praksa pokaže kako je najbolše. Pri uporabi je omejitev predvsem iznajdljivost. Proso brez problemov nadomesti riž. Je zelo nasitno, in precej bolj zdravo od belega riža in meni se zdi bolj okusno od rjavega. Po zaužitju ne dvigne glikemičnega indeksa v krvi tako kot beli riž, zato smo po prosu tudi dosti dlje siti. Pa še na prebavni trakt odlično vpliva tako kot je napisala Rubby.

 

Proso je blila hrana naših prababic in pradedkov, morda babic in dedkov, jaz prosa nisem poznala in jedla do svojega 39 leta. Sedaj ga večkrat pripravim, a žal samo zase, saj moji domači niti pod razno nočejo nič slišati o konzumiranju le tega.

Popravljeno -> zalaya
... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Thanx za tole! xDDx :palec:

 

cudn da je tok tega kuhanja pa tega, k je cist drobcena zadevcka tole... x:)x

 

a tko, ne mors jim podturit. xDDx

jaz pa sem mela rada to kot majhna...

pa tud pol sem tamalmu kuhala oz. smo jedl to, sam smo bl jezke rajs delal. xDDx

 

Pa saj ti potem praksa pokaže kako je najbolše. Pri uporabi je omejitev predvsem iznajdljivost. ...

x:Ix mah jaz veckrat kej kompliciram PREDEN se cesa lotim... se mi kul zdi s cimvec podatki operirat al kaj. x:o)x

da ne kuharis v kaksnih bazenih vode tega pa taksno... skoda snovi pa tko.

skratka, znam mal komplicirat, iznajdljivost pa mi je blizu. xDDx x;)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Med prazniki sem skuhala proseno kašo kar na vodi, potem sem pa dodala malo smetance, pa malo stepenih beljakov, rumenjakov in pa vanilij sladkor. Namesto rozin sem dala not še suhe slive, povrh pa s cimetom potresla.....Všeč je bilo celo naši zbirčni Metki......
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mi prosene kase pojemo precej, tudi malcku jo z veseljem kuham, saj je nad njo navdusen..

 

v kaso lahko zmesamo svasta od zelenjave, gob itd...

 

je pa potrebno kaso, kot je zgoraj napisal Mura, prej dobro oprati zaradi saponinov v njeni ovojnici.....

 

jaz jo dostikrat kar surovo ( oprano in dobro posuseno seveda ) zmeljem v kavnem mlincku in dodam jogurtu , ker je tako ohranjeno dosti mikroelementov in vitaminov.... nohti in lasje vam bodo hvalezni x^x ... ker se cenite - prosena kasa x:Dx ....

 

no malo heca tudi ne skodi ....

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mi prosene kase pojemo precej, tudi malcku jo z veseljem kuham, saj je nad njo navdusen..

 

v kaso lahko zmesamo svasta od zelenjave, gob itd...

 

je pa potrebno kaso, kot je zgoraj napisal Mura, prej dobro oprati zaradi saponinov v njeni ovojnici.....

 

jaz jo dostikrat kar surovo ( oprano in dobro posuseno seveda ) zmeljem v kavnem mlincku in dodam jogurtu , ker je tako ohranjeno dosti mikroelementov in vitaminov.... nohti in lasje vam bodo hvalezni x^x ... ker se cenite - prosena kasa x:Dx ....

 

no malo heca tudi ne skodi ....

 

Mojca

ne me basat :eek:

jst jo pa nikol ne operem, zmer jo na suho v teflon posodi prepražim, da zadiši (in spremeni mal barvo v svetlejšo), predno nanjo vlivam vodo ali mleko xcivx

Zakaj je muss spirat proso? :8): Mislm, a ti saponini so ful strup al kako?

 

aja, pa zvečer namočim žlico prosa v vodo, k jo zjutraj odlijem, proso pa pojem, pa še kar diham in migam...sm bl trdovratne sorte x8Dx x^x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ne me basat :eek:

jst jo pa nikol ne operem, zmer jo na suho v teflon posodi prepražim, da zadiši (in spremeni mal barvo v svetlejšo), predno nanjo vlivam vodo ali mleko xcivx

Zakaj je muss spirat proso? :8): Mislm, a ti saponini so ful strup al kako?

 

aja, pa zvečer namočim žlico prosa v vodo, k jo zjutraj odlijem, proso pa pojem, pa še kar diham in migam...sm bl trdovratne sorte x8Dx x^x

Cookie, ne saponini niso strupeni, lahko pa ti povzrocajo tezave, saj gre v bistvu za milnico... ce poznas varianto z pralnimi oreski, le ti delujejo na isti bazi - milnica xDDx ...

 

ce namocis proso, je v redu, ker se saponini izluzijo...

 

 

ce sem kaj pozabila, pa bi me morala Mura in Zepo popravit x:o)x ...

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...