Tamburin 9. marec 2003 Prijavi Deli 9. marec 2003 Pozna kdo kak dober in enostaven recept za proseno kašo? Meni je mljask, če skuhano in ohlajeno proseno kašo zmešam z navadnim jogurtom in medom, lahko pa dodam tudi na koščke narezano banano ali zribano jabolko. Kaj pa kake druge slaščice ali zelenjavne jedi s proseno kašo? Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 10. marec 2003 Prijavi Deli 10. marec 2003 Meni je tudi vsec prosena kasa, a sem nekako 'pozabila', kako se pripravlja... ze zelo dolgo nisem nic pripravljala tega.Sem pa vcasih navduseno delala prosene jezke... To pa je res fino - take s kokosom.Bom vprasala se mamo, Tamara, ko bom sla kaj do nje, ona ful obvlada vse te kase etc...Morda pa ti bo kdo ze prej odgovoril, ko se bo zdaj tema spet pojavila pri vrhu in jo bo se kdo opazil.. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 10. marec 2003 Avtor Prijavi Deli 10. marec 2003 Thanks, Marsa! Ful receptov sem opazila zadnjič v trgovini na različnih pakiranjih prosene kaše, a si nisem mogla vseh zapomniti. Odslej bom vsakokrat, ko bom šla v trgovino, prebrala en recept in si ga zapomnila, doma pa nekam zapisala, pa bo! Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Nejc-N 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 a ve kdo pol recept kak se nardi? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
klarus 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 Sestavine: 25 dag prosene kaše , 15 dag kraškega pršuta, 30 dag pora, 2 dl smetane, 1 čebula, olivno olje, sol, poper. Proseno kašo skuhamo v osoljeni vodi, jo odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. Por operemo in narežemo na kolesca.Na malo olja popražimo nasekljano čebulo, dodamo por in ga pražimo nekaj minut. Ko se zmehča, dodamo proseno kašo in prilijemo smetano. Začinimo s soljo in poprom. Pršut narežemo na trakove in ga popražimo v oplasteni ponvi. Kašo s porom potresemo s pršutom in postrežemo. DUŠENA AJDOVA (PROSENA) KAŠA 1/4 l ajdove kaše, 1 žlica zaseke, 1 čebula,sol, poper, 1/2 do 3/4 l vode Kašo preberemo in dobro operemo. Čebulo sesekljamo in pražimo na zaseki, da zarumeni. Nato dodamo oprano kašo, sol in poper, premešamo in zalijemo z vročo vodo (2,5 - 3 kratna količina kaše). Ko tekočina zavre potegnemo posodo na rob štedilnika ali zmanjšamo dotok energije (kaše ne mešamo), ko tekočina povre je kaša kuhana. 500 g prosene kaše1 l mleka100 g masla100 g izkoščičenih suhih sliv100 g rjavega sladkorja3 jajcaMleku dodamo maslo, rjavi sladkor in zavremo.Primešamo kašo in kuhamo približno 20 minut.Po potrebi prilijemo malo mleka. Ohlajeni kaši primešamo suhe slive in penasto umešamo jajca.Maso prelijemo v ognjevaren pekač in pečemo približno 45 minut v segreti pečici na 180 stopinj C. Citiraj There is One Mind, One Truth, One Source in the Universe, and I AM ONE with ALL there is." Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aarwen 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 purana narežeš na kocke popražiš na čebulci, pol dodaš piščančje želodčke in mal dinstaš pol preliješ še vsee skup z žolco v kateri morjo bit še ostanki dlak in kosti za aromo.. lovorjev list in s tem potem preliješ proseno kašo, ki joi poprej mal prepražiš na svinjski masti... to prečisti kri in duha za konec še svobodno kihneš nad krožnikom in nazdravje! Citiraj ............pssssssssssst.....just relax with me.. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
amber 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 Porny Kulinarika.net Kulinarika.net Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
amber 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 Amber jaz jo na vodi kuham...mlečna mi je :xx!: ...in obvezno zabelim s stopljenim MASLOM Fajn jaz je še nisem probala narest, jo pa bom sigurno jaz pa vem zakaj poudarjaš maslo Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 Porny http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=54471/4 kg prosene kaše 3 dl mleka 15 suhih sliv brez kosti 1 žlica sladkorja Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
amber 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 do ponedeljka zjutraj bo že sam od sebe ghi nastal...tam na pošti Brez komentarja Jeti Upam, da bo še uporabno. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 Lep pozdrav vsem! Sem imela kar nekaj težav z zdravjem in mislim, da sem se 'izvlekla' hvala proseni kaši.Namreč, del zdravljenja je bila tudi zelo stroga dieta (no, še vedno imam zelo omejen prehrambeni režim, ampak ni več tako hudo ) Od začetka sem sem morala prečistiti in sem 4 dni jedla samo proseno kašo, skuhano na pari, z žličko olivnega olja. In sem se res dobro očistila, baje prosena kaša spuca vse črevesne resice, še pred tem pa pomete želodčne stene raznih več let gnijočih ostankov recimo rdečega mesa .No, še sedaj vsaj 4x na teden mlatim za kosilo proseno kašo s paradižnikovo salso, ali šparglji, ali pa kar samo pocvrto v ponvici z olivnim oljem. Kašo zvečer namočim. Zjutraj jo splaknem, dam v posodo za kuho na pari in posolim. Med kuho jo večkrat premešam. Kuham jo približno slabe pol ure, da je 'al dente'. Ko se ohladi jo shranim v hladilniku, da je za kak dan. Pred uporabo jo obrnem v ponvi na olivnem olju. Ali pa dodam jogurtu. w prosena kaša! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Nejc-N 14. april 2007 Prijavi Deli 14. april 2007 hvala vsem za recepte neki od tega bo že uporabn mogoč bom kako simpl probu s kakim jogurtekom al pa kej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Layla 28. september 2007 Prijavi Deli 28. september 2007 Tele kaše zadnje čase kar precej pojem. Naredim pa jo z zelenjavo. Posebaj skuham kašo.Potem vržem na sezamovo olje čim bolj pisano zelenjavo, korenje, bučke, cvetača, por...par minutk mešam, potem zalijem z malo vodice in pokrijem za toliko časa, da se ta trda zelenjava malo zmehča. Ko ugasnem ogenj, zelenjavo še začinim s tamarijem...po okusu. Potem dodam skuhano kašo in vse skupaj premešam .Aja....pa malo še posolim s himalajsko. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mura 28. september 2007 Prijavi Deli 28. september 2007 Prosena kaša ima veliko saponinov. To lahko dobro opazujemo, če proseno kašo prelijemo z vročo vodo in dobro premešamo. Ponavadi plava potem na vrhu precej sive milnice. To odlijemo in postopek večkrat ponovimo. S tem proso očistimo in se znebimo nekoliko grenkega priokusa, ki ga sicer proso rado ima.V več vodah oprano proso precedimo, osušimo v kuhinjski krpi in nato v pečici pri 50¨stopinjah C.Ohladimo in hranimo na suhem. Ta kaša je še bistveno boljšega okusa.Za sproti je lahko nekaj zmeljemo v mlinu za žitarice. Čisto fino. Tako pridobljeno proseno moko lahko uporabljamo kot odlično sredstvo za strjevanje omak, za doma narejen puding, vanilijevo ali katero drugo kremo ipd.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 30. september 2007 Prijavi Deli 30. september 2007 Ravnokar sem si skuhala proseno kašo s suhimi slivami po zgornjem receptu. Bo jutri in še kak dan za zajtrk. Namesto mleka sem dala kar vodo,ker ga ne prebavljam. Namesto žlice sladkorja pa rižev slad. Zaradi pozne ure nisem probala, javim, kako je kaj teknilo Prvič sem naredila sladko izvedbo prosene kaše. Slane pa precej pojem. Skuham jo na pari in dodajam tudi v solato: zelena solata+ tunjevina+fižol+ kaša. Mljask in nasitno Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enapačtaka 4. oktober 2007 Prijavi Deli 4. oktober 2007 Iz otroštva poznam mlečno proseno kašo in bele koline ( sladke prosene kašnate klobase). Danes sem si jo naredila po dolgem času, kar zdušeno na čebuli in zraven domača pesina solata, takšna, ki potegne bolj na sladko zdelo se mi je odlično. Ruby, zanima me kaj več o tej čistilni kuri s prosom. Citiraj Dr. Dolittle je fantazijski lik. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
druidka 24. oktober 2007 Prijavi Deli 24. oktober 2007 jaz tudi danes za kosilo proseno kašo imela. tako čist navadno, kar na vodi kuhano. pa mi bla kljub vsemu ful dobra.sicer jo dam pa v različne solate. ali pa jo vmešam med zelenjavo bo treba sprobat on recept s slivami Citiraj ... svet pripada tistim,ki verjamejo v svoje sanje ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zalaya 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 Prosena kaša je odlična tudi v obliki rižote z zelenjavo, popečena z malce sira, ampak prav nesramno dobra je kot gobova rižota. Prosena kaša z gobami Proso operemo in ga skuhamo, tako na pol. Gobe prepražimo na malo čebule, dodamo česen, sol, mešanico začimb, nasekljan peteršilj, ko so gobe prepražene dodamo proso, še malce zalijemo in dušimo do mehkega, zraven pa skleda solate. Lahko potresemo z naribanim sirom in namesto dušenja kar zapečemo v pečici, časovno je tako približno enako dolgo. Gobe so lahko šampinjoni, šitake, ostrigarji, ali najboljše nabrane v bližnjem gozdu. Te so najboljše, a tudi gojene se dajo dobro uporabit. Citiraj ... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 O fino, da se se tkole kej najde. Fajn k je tud velik receptov pa nasvetov podanih....nisem vedla, da je spet tok zdrava oz. da ma take ucinke, kot omenjas, Ruby.....ste mi dal idejo, bo treba tole kaso nabavt. kaksno je pa razmerje? kot pri rizu? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zalaya 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 (popravljeno) Približno, proso je potrebno sprat in ga nato skuhat v večji količini vode.Kuhanega odcediš in ohladiš, je pa odvisno tudi od tega zakaj ga boš uporabila. Recimo za rižoto, če jo še malce dušiš zadostuje 15 minut, če ga želiš uporabit za zajtrk s sadjem in jogurtom potem kuhaš še kakšnih 10 minut več. Recimo razmerje vode 3:1, bolje malo več vode. Pa saj ti potem praksa pokaže kako je najbolše. Pri uporabi je omejitev predvsem iznajdljivost. Proso brez problemov nadomesti riž. Je zelo nasitno, in precej bolj zdravo od belega riža in meni se zdi bolj okusno od rjavega. Po zaužitju ne dvigne glikemičnega indeksa v krvi tako kot beli riž, zato smo po prosu tudi dosti dlje siti. Pa še na prebavni trakt odlično vpliva tako kot je napisala Rubby. Proso je blila hrana naših prababic in pradedkov, morda babic in dedkov, jaz prosa nisem poznala in jedla do svojega 39 leta. Sedaj ga večkrat pripravim, a žal samo zase, saj moji domači niti pod razno nočejo nič slišati o konzumiranju le tega. Popravljeno 4. januar 2008 -> zalaya Citiraj ... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 Thanx za tole! cudn da je tok tega kuhanja pa tega, k je cist drobcena zadevcka tole... a tko, ne mors jim podturit. jaz pa sem mela rada to kot majhna...pa tud pol sem tamalmu kuhala oz. smo jedl to, sam smo bl jezke rajs delal. Pa saj ti potem praksa pokaže kako je najbolše. Pri uporabi je omejitev predvsem iznajdljivost. ... mah jaz veckrat kej kompliciram PREDEN se cesa lotim... se mi kul zdi s cimvec podatki operirat al kaj. da ne kuharis v kaksnih bazenih vode tega pa taksno... skoda snovi pa tko.skratka, znam mal komplicirat, iznajdljivost pa mi je blizu. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
MAP 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 Med prazniki sem skuhala proseno kašo kar na vodi, potem sem pa dodala malo smetance, pa malo stepenih beljakov, rumenjakov in pa vanilij sladkor. Namesto rozin sem dala not še suhe slive, povrh pa s cimetom potresla.....Všeč je bilo celo naši zbirčni Metki...... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 Mi prosene kase pojemo precej, tudi malcku jo z veseljem kuham, saj je nad njo navdusen.. v kaso lahko zmesamo svasta od zelenjave, gob itd... je pa potrebno kaso, kot je zgoraj napisal Mura, prej dobro oprati zaradi saponinov v njeni ovojnici..... jaz jo dostikrat kar surovo ( oprano in dobro posuseno seveda ) zmeljem v kavnem mlincku in dodam jogurtu , ker je tako ohranjeno dosti mikroelementov in vitaminov.... nohti in lasje vam bodo hvalezni ... ker se cenite - prosena kasa .... no malo heca tudi ne skodi .... Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 Mi prosene kase pojemo precej, tudi malcku jo z veseljem kuham, saj je nad njo navdusen.. v kaso lahko zmesamo svasta od zelenjave, gob itd... je pa potrebno kaso, kot je zgoraj napisal Mura, prej dobro oprati zaradi saponinov v njeni ovojnici..... jaz jo dostikrat kar surovo ( oprano in dobro posuseno seveda ) zmeljem v kavnem mlincku in dodam jogurtu , ker je tako ohranjeno dosti mikroelementov in vitaminov.... nohti in lasje vam bodo hvalezni ... ker se cenite - prosena kasa .... no malo heca tudi ne skodi .... Mojcane me basat jst jo pa nikol ne operem, zmer jo na suho v teflon posodi prepražim, da zadiši (in spremeni mal barvo v svetlejšo), predno nanjo vlivam vodo ali mleko Zakaj je muss spirat proso? Mislm, a ti saponini so ful strup al kako? aja, pa zvečer namočim žlico prosa v vodo, k jo zjutraj odlijem, proso pa pojem, pa še kar diham in migam...sm bl trdovratne sorte Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 ne me basat jst jo pa nikol ne operem, zmer jo na suho v teflon posodi prepražim, da zadiši (in spremeni mal barvo v svetlejšo), predno nanjo vlivam vodo ali mleko Zakaj je muss spirat proso? Mislm, a ti saponini so ful strup al kako? aja, pa zvečer namočim žlico prosa v vodo, k jo zjutraj odlijem, proso pa pojem, pa še kar diham in migam...sm bl trdovratne sorte Cookie, ne saponini niso strupeni, lahko pa ti povzrocajo tezave, saj gre v bistvu za milnico... ce poznas varianto z pralnimi oreski, le ti delujejo na isti bazi - milnica ... ce namocis proso, je v redu, ker se saponini izluzijo... ce sem kaj pozabila, pa bi me morala Mura in Zepo popravit ... Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.