Skoči na vsebino

Prosena kaša


Recommended Posts

Bog daj dober den fsen fkueper!

Pa srečno novo leto seveda tuedi!

 

Torej, jaz perem proso predvsem zaradi tega, ker s tem proso zgubi rahlo neprijetno grenkast priokus.

Cookie, tukaj pa še en recept kako se prepričati, da je proso res koristno temeljito oprati.

 

Imeti moraš:

eno renglo, pa eno kihačo. (če ne veš kaj to je, si pomagaj pač z eno kozico in kuhalnico)

V kozico daš terej proso. Za približno dvakrat više kot sega zgornji rob prosa doliješ vroče vode. Zdaj temeljitio premešaš vse skupaj s kuhalnico. Za trenutek postoj in opazuj kakšna je voda s polno rjavo sive usedline, če odmislimo "milne mehurčke". Najpozneje zdaj ti bo verjetno jasno, zakaj nekateri ljudje pač proso pred uporabo zmeraj operemo.

 

Dober tek!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 53
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Cookie, ne saponini niso strupeni, lahko pa ti povzrocajo tezave, saj gre v bistvu za milnico... ce poznas varianto z pralnimi oreski, le ti delujejo na isti bazi - milnica xDDx ...

 

ce namocis proso, je v redu, ker se saponini izluzijo...

ce sem kaj pozabila, pa bi me morala Mura in Zepo popravit x:o)x ...

 

Mojca

ajaj, seveda, zato me pol zmer zgaga peče, k požrem kilo mlečne kaše s prosom :vragec: jebela cesta, kok sm zabita xrolleyesx to bi pa res lahk sklepala x:o)x (saponini...-) milnica)

 

Bog daj dober den fsen fkueper!

Pa srečno novo leto seveda tuedi!

 

Torej, jaz perem proso predvsem zaradi tega, ker s tem proso zgubi rahlo neprijetno grenkast priokus.

Cookie, tukaj pa še en recept kako se prepričati, da je proso res koristno temeljito oprati.

 

Imeti moraš:

eno renglo, pa eno kihačo. (če ne veš kaj to je, si pomagaj pač z eno kozico in kuhalnico)

V kozico daš terej proso. Za približno dvakrat više kot sega zgornji rob prosa doliješ vroče vode. Zdaj temeljitio premešaš vse skupaj s kuhalnico. Za trenutek postoj in opazuj kakšna je voda s polno rjavo sive usedline, če odmislimo "milne mehurčke". Najpozneje zdaj ti bo verjetno jasno, zakaj nekateri ljudje pač proso pred uporabo zmeraj operemo.

 

Dober tek!

hej, jst sm zagovornik, da vsaj pol kile dobre stare svinjarije (ne junk ipd.) na leto člowk mora požret, da si okrepi imun.sistem. Je treba pol manj antibiotikov hamat xcivx

 

*********

dobr pol, ste tečni s tem pranjem prosa :vragec: x;)x ga bom pač še jst prala, me vsaj zgaga pol ne bo več pekla x^x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz pred kuhanjem kašo oprem, ne perem je pa, ko jo uporabljam za zgoščevanje jedi, ker jo tik pred uporabo zmeljem.

 

Bolj kot umazanija je pri teh rečeh verjetno problem prisotnost ostankov snovi s katerimi čistijo in deratizirajo skladišča.

 

Še večji problem je uživanje surovih oreščkov, velikokrat se sprašujem, kako skladiščijo le te...včasih izgledajo celo obglodani :sori:

Dr. Dolittle je fantazijski lik.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zakaj sojino naj ne bi bilo primerno?

"Puding ali desert iz prosene kase

Puding ali desert iz prosene kaše. Osnovni recept za kuhanje prosa. ... Kuhanemu prosu, dodaj sojino mleko, vaniljo ter sladkor, ter vse skupaj še toplo ...

kid.kibla.org/~gverila/vegansvet/recepti/proso_puding.htm"

! Link za stran žal NE dela. Dal sem ga za informacijo.

Mimogrede:

V liter sojinega mleka drugače daš par žlic jogurta.

V naslednjih 36 urah imaš zelo okusen jogurt.

Kateri paše na proseni kaši, kuhani na vodi (1 del kaše, 3 - 3.5 delov vode, sol).

Mleko - vir holesterola drugače pušča sluz na notranjih organih, ko se ga neha uživat (in se bolj ph uravnoteženo hrani) ponavadi izgine beli in rumeni tok, ciste na jajčnikih, ... Angine, prehladi (kazein, sluz)...

Pripravimo sojino mleko in sir (tofu):

http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf...CD?OpenDocument

"Iz sojinega mleka pripravljamo tudi sojin jogurt. Litru sojinega mleka dodamo pol skodele kulture (npr. običajnega jogurta). Nato ga segrejemo na 37 stopinj in vlijemo v posodice za jogurt. Postavimo jih na toplo (polica nad vgradnim hladilnikom, aparat za pripravo jogurta) za 4 ure oziroma dokler ne dobimo ustrezne gostote. A ne smemo pričakovati, da bo jogurt enako gost kot tisti iz kravjega mleka. Ohladimo ga v hladilniku, kjer bo ostal svež do 5 dni."

! Drugič dodamo pol skodelice jogurtove kulture homemade iz sojinega mleka.

Se tako znebimo holesterola v kravjem, ... mleku.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tukaj je sicer tema o prosu in ne o soji.

Samo kam pa čem to napisat, če ne zdaj pač sem...

Sojine beljakovine so izreno težko prebavljive in za človekovo prehrano neprimerne.

Poleg tega pa je bilo pred časom objavljeno, da je vsa soja, ki jo je moč kupiti pri nas, tudi taka, ki jo dobimo z oznako "bio", gensko manipulirana.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Govor je o proseni kaši, preliti s sojinim jogurtom. Ali sojinim mlekom.

Kislem pudingu iz prosene kaše, iz sojinega jogurta... )

Treba malo pogledat poste nazaj, kateri se navezujejo na sojin jogurt,

sojino mleko, v kombinaciji s proseno kašo.. )

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest Jeti
Govor je o proseni kaši, preliti s sojinim jogurtom. Ali sojinim mlekom.

Kislem pudingu iz prosene kaše, iz sojinega jogurta... )

Treba malo pogledat poste nazaj, kateri se navezujejo na sojin jogurt

v kombinaciji s proseno kašo.. )

 

Tantra ... zabremzi ... moj kisli pudig ... no , saj ni moja "pogruntavščina" ... ala, zdravilni jogurt, ni narejen iz sojinega mleka x!x ... sem se držala osnovnrga recepta xcivx .... če komu recept ne ustreza ... naj si ga priredi svojim potrebam ... s sojin mlekom ... koko zdravilen je po tem, jaz ne vem ... vprašajte Ivana Maršiča ! ... morda vam bo on podal zadovoljiv odgovor xcivx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tukaj je sicer tema o prosu in ne o soji.

Samo kam pa čem to napisat, če ne zdaj pač sem...

Sojine beljakovine so izreno težko prebavljive in za človekovo prehrano neprimerne.

Poleg tega pa je bilo pred časom objavljeno, da je vsa soja, ki jo je moč kupiti pri nas, tudi taka, ki jo dobimo z oznako "bio", gensko manipulirana.

Juhu Mura, sojine beljakovine v jogurtu so fermentirane oz. predelane in kot taksne ne bi smele biti tezko prebavljive.Sicer je tudi kravje mleko za telicke in tezko prebavljivo, z predelanim pa ni problema, ker je fermentirano in za prebavo ni potrebnih toliko encimov oz. laktaze.Verjetno pa je drugace s sojo kot tako in sojinim mlekom...

kar pa se tice soje, ki naj bi bila GSO, pa bi jaz kar verjela :ermm:... pa se pretiravat ne gre z njo, vsaj ne moski, ker zaradi fitoestrogenov lahko pride do kaksnih ucinkov na mosko telo :inocent: ....

 

uzivajte,

 

MOjca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tantra ... zabremzi ... moj kisli pudig ... no , saj ni moja "pogruntavščina" ... ala, zdravilni jogurt, ni narejen iz sojinega mleka x!x ... sem se držala osnovnrga recepta xcivx .... če komu recept ne ustreza ... naj si ga priredi svojim potrebam ... s sojin mlekom ... koko zdravilen je po tem, jaz ne vem ... vprašajte Ivana Maršiča ! ... morda vam bo on podal zadovoljiv odgovor xcivx

Iz "tvojga" kislega pudinga sem podal

makrobiotično ph presnovno bolj zdravo alternativo brez holesterola mlečnega.

Vsak naj se odloči - izbere sam. )

Mleko - Maršič: Še brez odgovora do zdajle:

http://www.marsic-sp.si/forum/viewtopic.php?p=4991#4991

Mleko... - ! iz dne 22. december 2005

http://www.klubnaravnegazdravja.com/index....4&Itemid=43

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mura x:)x ... si našel višje zgoraj recept za kisli puding iz prosa x:px

 

1. podpis pod tvojimi posti o idealnem možu je :palec:

2. Recept sem našel in ga bom ob prvi priliki preizkusil

3. Kaj pa je s tvojim obljubljenim povabilom?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ma ejjjjj, od nečesa mora človk crknit xrolleyesx

pa če je to glih zarad soje...al pa mleka :vragec: prov vseen qrtz :o|o:

 

sam Jeti, si me "zrajcala" s tem ksl.pudingom, grem prou brat un link kako se ga naredi.

Pa proso morm še oprat :ermm: če ne, mi bo Mura glavo odtrgal x:o)x ...mah, sej ma M.prou :V:

kok to mene jezi, da ma kdaj celo kdo drug prou x:Dx x:px x;)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ma ejjjjj, od nečesa mora človk crknit xrolleyesx

pa če je to glih zarad soje...al pa mleka :vragec: prov vseen qrtz :o|o:

 

sam Jeti, si me "zrajcala" s tem ksl.pudingom, grem prou brat un link kako se ga naredi.

Pa proso morm še oprat :ermm: če ne, mi bo Mura glavo odtrgal x:o)x ...mah, sej ma M.prou :V:

kok to mene jezi, da ma kdaj celo kdo drug prou x:Dx x:px x;)x

Cooki xDDx ... sem se nasmejala tvojemu postu :palec:

 

jaz, ce ze moram umret, zelim umret kvalitetno x:px

 

glede prosa pa ne bo nic hudega tudi, ce ga ne operes x;)x ... umrla gvisno ne bos od tega xDDx

 

 

soncka,

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

evo, zdele sem dejansko prebrala, kako se to čudo pripravi: morm rečt, da me moti, da se za pripravo uporablja kr navaden puding: pa ta je ja poln svegaisvašta od Ejev dalje. In ta naj bi biu boljši :eek:

ajde, ne rečem tist s kosmiči in suhim sadjem, sam industrijski puding xrolleyesx tkole za moj pogled zgubi tale Maršič alkajježe vso kredibilnost.

 

po drug strani pa...kdo sem, da bom sodila :o|o:

 

hejjj, Tipka xsrcx

mi zgaga dela (spet) zgago; zdej zarad limone :o|o: Neky sm prehlajena in se nacejam z bezgovim čajem+limona+med=bad kombinejšn (me je že včer začela zgaga pečt). Pišuka, dans sm zajtrkovala pest tablet: alge, probiotiki, Lekadol no pa še noževo konico divjega kostanja (ne sprašuj xrolleyesx ) pa galoooona čaja (brez limone) pol pa še en Rupurut.

 

Mah, sej vem, zakaj sm prehlajena in zakaj me zgaga peče: ne morm neky prebavt (ravnanje tuky v službi, obnašanje določenih osebkov) in bi kr vse razbila :vragec:

sam iz vljudnosti morm še mal počakat x:o)x

 

aja, tole z zgago pišem zarad tega, k zdele proso odpade za neky časa. Ej, sej ga lah pa mal operem :wOOt:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

evo, zdele sem dejansko prebrala, kako se to čudo pripravi: morm rečt, da me moti, da se za pripravo uporablja kr navaden puding: pa ta je ja poln svegaisvašta od Ejev dalje. In ta naj bi biu boljši :eek:

ajde, ne rečem tist s kosmiči in suhim sadjem, sam industrijski puding xrolleyesx tkole za moj pogled zgubi tale Maršič alkajježe vso kredibilnost.

 

po drug strani pa...kdo sem, da bom sodila :o|o:

 

hejjj, Tipka xsrcx

mi zgaga dela (spet) zgago; zdej zarad limone :o|o: Neky sm prehlajena in se nacejam z bezgovim čajem+limona+med=bad kombinejšn (me je že včer začela zgaga pečt). Pišuka, dans sm zajtrkovala pest tablet: alge, probiotiki, Lekadol no pa še noževo konico divjega kostanja (ne sprašuj xrolleyesx ) pa galoooona čaja (brez limone) pol pa še en Rupurut.

 

Mah, sej vem, zakaj sm prehlajena in zakaj me zgaga peče: ne morm neky prebavt (ravnanje tuky v službi, obnašanje določenih osebkov) in bi kr vse razbila :vragec:

sam iz vljudnosti morm še mal počakat x:o)x

 

aja, tole z zgago pišem zarad tega, k zdele proso odpade za neky časa. Ej, sej ga lah pa mal operem :wOOt:

juhu Cookič,

ej probaj cajcek brez meda, ne bi smel biti zgaga xDDx .... verjetno te zaradi sladkega pece :inocent: ... je pa lahko vsekakor tudi psihosomatskega izvora ( beri: vsakemu povej svoje :att: )...

drugace pa probaj ajdovo kaso, ta dela proti prehladu, ker je mocno jang x;)x

 

ej, me firbec matra, kako si pridobila kostanj...a si ga sama pripravila ali si ga kupila v tujini ?

naj ti prehlad " odnese " vse, cesar ne maras x:px

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Meni prosena kaša ni odgovarjala in sem šla raziskovat in ugotavljat zakaj prosena kaša pomaga. No na med ameriškimi raziskavami piše da proso vsebuje SILICIJ v taki obliki, da ga naše telo lahko hitro obsorbira in to je največja prednost. 'Posledica' so trši nohti, več las in hitrejša rast ter bolj čvrsta koža.

 

No sama sem si nabavla Silicij v gelu in po 3 tedenski uporabi začela opažat prve učinke ;) Tako da za vse tiste ki niso navdušeni nad proseno kašo obstaja tudi da možnost ! :palec: :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

juhu Cookič,

ej probaj cajcek brez meda, ne bi smel biti zgaga xDDx .... verjetno te zaradi sladkega pece :inocent: ... je pa lahko vsekakor tudi psihosomatskega izvora ( beri: vsakemu povej svoje :att: )...

drugace pa probaj ajdovo kaso, ta dela proti prehladu, ker je mocno jang x;)x

 

ej, me firbec matra, kako si pridobila kostanj...a si ga sama pripravila ali si ga kupila v tujini ?

naj ti prehlad " odnese " vse, cesar ne maras x:px

Mojca

xDDx hej, med men NE dela problemov, ker ga tut drgač jem po žlicah. Problem je sam limona; kadarkoli jo jem/pijem/uporabljam njen sok (ne glede na to, kok soka uporabim, me ZMER neky v želodcu peče (pa naj še kdo reče, da je limona bazična, :vragec: v mojmu želodcu je kisla in to zeeelo!)

no, zlajala sem se tut, na ene se še morm :inocent: , ajdova kaša :2src: ta je pa zakon :palec:

 

aja, kostanj;

tuky pr nas je nasajenih pred blokom par divjih kostanjev; natančneje trije. In vsako jesen tekmujem s tukajnšnjimi penzijonerji (pa še vrtić mali je zrawn :vragec: ) za divje kostanjčke. Ampka letos sm jih vse zaje.b.ala, k sm že navsezgodi zjutri, k sm Pesjanko šetkala, vse pobrala x8Dx (glih en močan dež je biu prejšnji večer, tko da je vsa roba po tleh popadala). Me je zjezil to, k prejšni dve leti ni na tleh ostal niti en sam samcat kostanjček, pa ga pol tut jst nism pustila, k drgač jst zmer pustim še za druge (ne glede kaj nabiram; ne morš vsega kr izropat, pobrat, populit, počistit do daske, ni etično, ..no točno to sm pa jst letos naredila; vse sm pobrala :vragec:

anyway, maš divje kostanjčke - brez zelenorjavebodičaste lupine(če so večji so boljši, k je manj dela). Zdej jih pa lepo olupiš (tp, da z ostrim nožem olupiš preč uno mehko rjavo kožico. Ostane en tak rumenkastobelo meso. Tega lepo naseckaš do finoče. Posušiš v pečici dokler ni suho-suho. Sedaj te drobčke v možnarčku zmelješ do prahu. Jemlješ po "noževih konicah"-tp MALO! aja, to jst jem zarad oslabljenih žil (vseh po spisku). Divji kostanj ima notr eno tako fajno zadevo, ki se vgrajuje v krvne žile in jih jača v smislu prožnosti (po domače, da ne fašeš krčnih žil oz, vsaj ne tok hitro, jst mam žile v qrtzu-že familiarno),

Pol je tale kostanjček super za boleče grlo (vneto, pekoče). Tale prah s prstom naneseš čimgloblje v grlo (in probaš čim dalj ta prah zadržat v grlu/ustih-pozor, okus je ogaba in morš bit res ful bolan da kej tazga zdržiš/preneseš).

Ja, ti dve ideji zdravljenja sta po patru S.Ašiču (Ašičev kis je sam najbolj znan), žal se tega nism sama spomnila :sori:

 

Kaj še lahko počnemo z divjim kostanjem (zdravstevmno gledano); jah, lahko jih s rjavo kočico vred narežeš in vložiš v kozarec, prelijem z oljem (itak, da je olivno najnaj), pustiš na soncu da se obarva mal rdečkastorjavo (2-3 tedne), precediš in s e stem mažeš po nogah-posteljnina smrdi!

Pol ga lah namočiš v cvet (un taprvi šnopc) spet za neky cajta (jst to vse delam po občutku, nikol zares ne gledam, kok cajta/dni se je kej packalo), tm ene 2-3 tedne bo glih prav (aja, pustiš na soncu, jasno), spet se s tem mažeš po nogah. Ta dva recepta pomagata zoper krčne žile.

Šnopc recept uporabljajo penzijonerji.

 

Ja, no tukajnšnje frocovje z prewč navdušenimi mamicami, tut pobira kostanjčke, tko da...konkurenca je velika :o|o:

 

 

Jeti, sicer je Maršič na uni strani podal recept tudi z brez pudinga, sam osnovni recept (iz katerega se izopelje brezpudingasta varianta) je pa s pudingom:

citirano:

"Začetno navodilo za pripravo kislega pudinga je bilo: potrebujemo 1 liter mleka, ki pa ne sme biti homogenizirano, tj. z označko trajno, 2 vrečki pudinga, priporočen je malinov, jagodov ali borovničev, 1 dl svežega jogurta, najbolje tistega z označbo acidofilen. Puding skuhamo po navodilih iz vrečke in ga ohladimo na 40 stopinj (če nimate termometra – puding je ohlajen toliko, da ga lahko že jemo). Vlijemo jogurt in dobro premešamo. Vsebino natočimo v primerne kozarčke, če imamo gospodinjski inkubator. Lahko pa posodo dobro toplotno zaščitimo, prekrijemo s polivinilasto vrečko, ovijemo s krpami in vse prekrijemo še z eno plastično vrečko, ki jo tudi zavežemo. Tako pustimo stati pri sobni temperaturi 8 ur, če smo puding cepili z navadnim jogurtom, oziroma 24 ur, če smo to storili z acidofilom. Prijetno skisani puding damo v hladilnik in si ga večkrat privoščimo, še posebej na tešče. Če je hladen, ga pogrejemo."

 

Mah, sej je vseen, kdor je puding, ga bo bo delal s pudingom, kdor pa ne, pa brez njega xcivx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tnx za info xsrcx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...