Skoči na vsebino

Vok-posoda


Recommended Posts

...olivno olje se NIKOLI ne sme uporabljati za visoke temperature, ker je neprimerno za tako obdelavo, lahko pa se ga na koncu doda za okus ( sploh cimbolj je domace in cisto, tem slabse prenasa temperature). ...

Res se tole trdi, vendar pa v bistvu ni res, celo nasprotno; olivno olje je med olji, ki zelo dobro prenasajo visoko temperaturo in ga uporabljajo celo za peko (in to recimo piskotov).

Tudi mene je tole begalo, potem pa sem prebrala par knjig, kjer tole trdijo.

Saj ce pomislis, je tudi logicno; tukaj, kjer uporabljamo olivca, v mediteranskih dezelah, ali mislite, da si folk nic ne pece - saj marsikdo drugega olja kot olivnega sploh ne uporablja...

Potem sem sama naredila nekaksen 'preizkus' in zdaj sem nekako 'ugotovila', v cem je morda finta.

Ne smes ga na mocnem ognju na hitro segreti, ce pa ga pocasi 'pripeljes' do visokih temperatur, pa se obnese in ne zazge.

Tole sem povedala zelo nerodno, ampak tako nekako gre...

Tudi jaz sem ga vcasih dajala samo na koncu (in se zdaj ga dam tudi na koncu malo, ze ko ugasnem, da se se malo... zlije z vsem), zdaj pa tudi pecem z njim. Res pa je, da ga v teh primerih ponavadi mesam z oljem iz koruznih kalckov - cesto prazim oz. pecem stvari skupaj z razlicnimi olji.

Za peko pa je sicer zelo primerno kikirikijevo. :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Zakaj ne verjameš, če že razumeti ne moreš, da vsebuje olivno olje veliko biokode, ki je pod 65°C zdravilo, od 65 do 225 strup, naprej pa ne eno ne drugo.

Seveda je olivno olje za pečenje nad 225°C dobro olje.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

...olivno olje se NIKOLI ne sme uporabljati za visoke temperature, ker je neprimerno za tako obdelavo, lahko pa se ga na koncu doda za okus ( sploh cimbolj je domace in cisto, tem slabse prenasa temperature). ...

Res se tole trdi, vendar pa v bistvu ni res, celo nasprotno; olivno olje je med olji, ki zelo dobro prenasajo visoko temperaturo in ga uporabljajo celo za peko (in to recimo piskotov).

Tudi mene je tole begalo, potem pa sem prebrala par knjig, kjer tole trdijo.

Saj ce pomislis, je tudi logicno; tukaj, kjer uporabljamo olivca, v mediteranskih dezelah, ali mislite, da si folk nic ne pece - saj marsikdo drugega olja kot olivnega sploh ne uporablja...

Potem sem sama naredila nekaksen 'preizkus' in zdaj sem nekako 'ugotovila', v cem je morda finta.

Ne smes ga na mocnem ognju na hitro segreti, ce pa ga pocasi 'pripeljes' do visokih temperatur, pa se obnese in ne zazge.

Tole sem povedala zelo nerodno, ampak tako nekako gre...

Tudi jaz sem ga vcasih dajala samo na koncu (in se zdaj ga dam tudi na koncu malo, ze ko ugasnem, da se se malo... zlije z vsem), zdaj pa tudi pecem z njim. Res pa je, da ga v teh primerih ponavadi mesam z oljem iz koruznih kalckov - cesto prazim oz. pecem stvari skupaj z razlicnimi olji.

Za peko pa je sicer zelo primerno kikirikijevo. :palec:

 

 

ne vem...jaz sem sprasevala ljudi, ki zivijo po otokih, kako oni uporabljajo olje, pa so rekli, da navadno samo za palacinke ( oz. za vse sladko...). nakar sem ugotovila, da vecinoma stvari delajo na zaru, kjer je cela stvar cisto drugacna, kot pa npr. v voku...mislim: ostalo pa kuhajo...vso zelenjavo kuhajo, skoraj nikoli ne pecejo. pomfrija tudi ne delajo v olivnem, ne...? ce bi jedli bolj po germansko, pa bi globoko cvrli, najbrz ne bi v olivnem olju...

 

kar se mene tice, je olivno olje slabo za cvretje in vok, sem tudi jaz poskusala, in se mi zdi grenko, ne pa okusno.

olje dobivam iz otoka, je rocno nabrano in spresano, torej zelo 'VERGINE', in mogoce je to ekstremno. mi pac ni vsec mesati olivnega olja, se pa strinjam: olje iz kalckov in kikirikijev je zelo v redu.

 

kje si ti to brala, marsa....? da olivno olje zelo dobro prenasa visoke temperature...? jaz sem bolj slisala to, kar trdi sstane...me zanima.

 

jaz sem bila zadnjic v trgovini, sem nekaj gledala steklenice, cisto iz radovednosti, pa me je skoraj napadel en spanec, da NE SMEM peci z olivnim oljem, da NI ZDRAVO...sem ga komaj prepricala, da samo steklenicke gledam... x:o)x

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tinka - ne spomnim se, saj ni veliko knjig o tem, ena je avtorice Mete Krese, druga pa je v eni zbirki izsla - morda Cudezi oljcnega olja...

Potem kaksen zeliscar kje vmes takole navrze itd.

Ja, tudi jaz se pozanimam ful, olivca pa drugega kot s Hvara (pa se tam sem zelo natancna) sploh ne uporabljam - 'trgovinskega', pa ce je se tako devisko, uporabljam kvecjemu za dodatek kuhanju, sicer pa predvsem za zvrkljanje (kjer pa je sicer slabsi ucinek in se, ce ne drugje, tu vidi, koliko devisko je in vse... popolnoma drugacna reakcija).

Moje gazde so vedno pekli s tem, niso pa vedno cmarili na zaru...

Res pa je, da voka ze ful casa nisem uporabila in se tudi ne spomnim, ce sem sploh kdaj pekla z olivcem v voku.

Morda je finta tudi v tem.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x;)x Še en hitri :yumy: recept za vse ljubitelje voka!

 

Za 6 oseb potrebujemo: 400g mletega mesa

2 žlici sojinega olja

2 korenčka

1 šopek mlade čebule

250g sojinih kalčkov

200g kuhanih rezancev

1 žlico sojine omake

sol,poper

 

V voku segrejemo eno žlico olja. Prepražimo mleto meso, da porjavi in ga preložimo iz voka v skledo.

Korenje ostrgamo, operemo in narežemo na tanke paličice. Mlado čebulo operemo, obrežemo konce listov in narežemo na koščke. Sojine kalčke operemo in odcedimo.

V voku segrejemo preostalo olje. Med mešanjem steklasto prepražimo korenje in mlado čebulo. Dobro odcedimo rezance in jih primešamo sestavinam v voku. Dodamo tudi mleto meso in vse skupaj mešamo ter pražimo še 5 minut. Začinimo s sojino omako, solimo in popopramo.

Pa dober tek! x:px

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Za italijane, ki imajo postrani oči ali pa za kitajce, ki se derejo Mamma mia!....

V resnici pa za italijansko omako za čez široke nudeljne, ki se najbolje in najhitreje pripravi v kitajskem voku......

 

V voku torej... popražiš malo pancete, na njej pa še narezane kar precej čebule...

streseš ven

hrustljavo popražiš narezane koščke piščančjih prsi (soljene, poprane)

streseš ven- kar na čebulo

popečeš rezance sveže paprike , ko so popečeni, nanje streseš piksno pelatov....

 

ko se pokuha, vržeš noter tisto od prej in malo premešaš ter serviraš kot omako za čez rezance ali karkoli podobnega...

 

Če vsako stvar popečeš posebej, se lepo zapeče in ima drugačno aromo. Ni problem, ker itak "nabiraš" vse v eni posodi, iz katere potem na koncu streseš nazaj v vok....

 

Tinka- kitajci sami povedo (učili so mojo svakinjo kuhat kitajsko hrano, ko so bili pri njej sicer službeno), da imajo vok, ki je lahek, iz "pleha"- da ga lahko "vrtijo" in potresajo v njem hrano brez kuhalnic.... Tako iz pleha, kot so bile včasih plehnate ponve za palačinke s tistim dolgim ročajem in si jih moral najprej v pečici premazane z oljem "zapeči", da se je blazno kadilo in smrdelo... Ampak palačinke so bile iz take ponve potem najboljše!

Seveda pa gre tak plehnat vok le na plin- za vse ostalo mora biti debelo trdno dno.... (elektrika, steklokeramika..)

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

xDDx Contesa, Oko sokolovo!!! x^x :palec: (kar pomeni, da opazis in skrbno preberes)! x8Dx

Se pa tudi meni to dogaja, npr. v glavi teme nekaj napisem in potem na kaksni 3. strani teme recem recimo, aja saj res - in spet povem (kot da se nisem). x:o)x

To sem zadnjic opazila, ko sem popravljala eno od tem.

 

Ja, Daisy, super recept! x:px :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x;)x Sigurno ste že vsi naročili spomladanske zvitke v kitajski restavraciji, jaz pa vam bom napisala recept, da se boste lahko z njimi pocrkljali tudi doma! :yumy:

 

CHUN JUAN-Spomladanski zvitki s piščančjim mesom in sojinimi kalčki

 

Za 4 osebe

 

Testo: 200g pšenične moke

2 skodelici sojinega mleka

3 jajca

ščep soli

arašidovo olje za pečenje

 

Nadev: 2-oje piščančjih prsi

2 žlici arašidovega olja

2 mladi čebulici

200 g sojinih kalčkov

50 g namočenih kitajskih gob

3 žlice omake hoisin

1 žlica jedilnega škroba

1 skodelica kokošje juhe

noževo konico chilija v prahu

1/2 žličke soli

malo glutaminata +1 rumenjak in maščoba za cvrenje

 

V skledi razžvrkljamo sojino mleko, moko, jajca in malo soli, da dobimo gladko testo. V voku segrejemo malo arašidovega olja.Testo po obrokih zlivamo na segreto maščobo in spečemo palačinke, ki jih postavimo na toplo.Piščančje prsi razrežemo na tanke pramene. V voku segrejemo arašidovo olje in na njem med stalnim mešanjem 1 minuto pražimo meso. Dodamo očiščeni in narezani čebulici, odcejene sojine kalčke in tanko zrezane gobe ter vse skupaj pražimo še eno minuto.

Primešamo omako hoisin in zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga poprej zamešali v kokošjo juho. Začinimo s čilijem,soljo in glutaminatom.

Nadev porazdelimo po palačinkah,najprej zapognemo čez nadev spodnji in zgornji rob testa.Nato zapognemo levi in desni rob testa, premažemo vse robove z rumenjakom in testo zvijemo.Zvitke spečemo v voku in še vroče ponudimo. Zraven se prilega svetla ali temna sojina omaka! Dober tek! x:px

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:vragec:

 

hehe

tole se ko pornich bere x:Dx :

Nadev: 2-oje piščančjih prsi

2 mladi čebulici

Dodamo očiščeni in narezani čebulici,

 

 

666 zlobijeu....tralala

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Daisy,full dober recept :palec: , ampak verjetno si spregledala, da si ga napisala že na prvi strani te teme! x:)x

Ja, Contesa.. Ne le verjetno ampak kar sigurno.... prav mi je, kaj pa tko poredko zaidem na net zadnje čase, da nisem več na tekočem niti sama s sabo x:Ix !!!!

Nisem več toliko na računalniku kot včasih, delam še kaj drugega ... Vsakega toliko časa me mine, potem pa spet zagrabi....

Ja kaj čmo x^x

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...

:8): Tole zadevo okoli vok-a bi bilo dobro nadaljevati, kajti ravno sedaj počasi prihaja čas, ko bo na vrtu dovolj zelenjave in se da zelo hitro narediti okusno kosilo ali pa kar nekaj za nepričakovano družbo, ki se vam pojavi na vratih.

 

Sploh ne gledam več receptov, ker so eni tako zakomplicirani. Odprem hladilnik, grem malo čez vrt in dodam recimo kuhan basmati riž, ali pa makarone-majhne. V eno posodico pripravim začimbe in imam v bistvu kosilo v 10 minutah. Po taki hrani si sit, ker veliko nujno potrebnih snovi ostane v hrani. Pa še počutje je super. Tisti, ki pa ne morejo brez mesa, pa lahko na koščke narežejo svinjino, purana ali piščanca in najprej to hitro prepražijo v voku. Ravno tako je pripravljeno v 10 minutah.

 

Kaj pa vi? x;)x x;)x x;)x

Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo.

Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku.

Doživljamo sedanji trenutek.

Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan.

Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.

Samo danes lahko delujemo.

Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.

Luis L. Hay - Moč je v tebi

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 months later...

xrolleyesx Sedaj je že na vrtu dovolj zelenjave, tako da je kuhanje v voku idealno, pa še hitro je vse pripravljeno.

Kako vam kaj uspeva te vrste kuhanje? Ali ste že probali v voku narediti pomfrit?

 

No še nekaj, na koncu ko daste hrano na krožnik, ko je še vroča posujete z ribanim sirom za pizze, ki ga dobite v trgovini, ali pa ga kar sami naribate. mmmmmmmmmmmmmmmmmm xokx

Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo.

Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku.

Doživljamo sedanji trenutek.

Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan.

Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.

Samo danes lahko delujemo.

Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.

Luis L. Hay - Moč je v tebi

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

xrolleyesx

 

uf zdej sem pa čist zmedena...jaz sem si tudi naročila olivca prav iz primorske...zato ker sem mislila da je kul peči z njim...

Tudi jaz imam vok in zelo rada v njem pripravljam jedi...samo ste me zdej čist zmedli s 5tem olivnim oljem...ker jaz ponavadi takole delam...potolčem zrezke, solim, popram, malo namažem z olivcem, dam vok na ogenj...go mislim, da je že dovolj ogret pa vržem gor zrezke x^x ...Po vašem je to kul, ali ni ok oz. zdravo x?x

 

Hvala in Lp,

 

S x:)x

http://www.cosgan.de/images/smilie/engel/n015.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

xsrcx Če imaš res pravo olivno olje ga raje uporabljaj za solate. S kuhanjem in pečenjem ogromno zgubi. xsrcx

Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo.

Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku.

Doživljamo sedanji trenutek.

Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan.

Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.

Samo danes lahko delujemo.

Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.

Luis L. Hay - Moč je v tebi

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:o)x

 

Ojla Robida,

 

veš mi olivno olje ne paše v solatah, tam raje uporabljam bučnega ali navadnega...

 

No dajte mi malo več povedat glede tegale voka in olivca...plizzzz :8):

 

Lp, S x:)x

http://www.cosgan.de/images/smilie/engel/n015.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...