Skoči na vsebino

Retorika

yoko

Recommended Posts

:vragec:

a se ne rodimo vsi (kao) enaki?

:vragec:  je neki speshl

Dobro vprasanje sam pomojem da ne. K ce bi blo tako bi najbrz tud zgledal vsi isto pa blo bi ful dolgcas. Vsen pa mislim, da vse sposobnosti lahko razvijemo vsi do priblizno istih nivojev.

Deli na socialnih omrežjih

Poeta nascitur, orator fit.

Pesnik se rodi, dober govornik pa lahko postane vsak, če ima le dovolj volje in potrpljenja. Vaje, vaje in še vaje!

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Dobra tema.

Pokowc: "Naučeno elegantno blebetanje" x!x x:Dx x:Dx

Mislim tako kot Doogy - da se seveda to naucit, samo ce tega nimas, pac nimas.

Kot vse - ali se dober slikar rodi ali se priuci?

Oboje - vrez vaje ni mojstra, a tudi brez talenta -po mojem- ni mojstra.

Ni vse samo v vaji.

In ptav tako ni vse v talentu.

Da se priuciti in izpopolniti teh vescin, a ce nisi tip za to, najbrz mojster ne bos nikoli.

Ni vse samo v leporecju, pac pa predvsem v artikuliranju.

In to si ali pa nisi.

Nekdo ima izvrstne ideje in nad dobre in bistre misli, ful znanja, izkusenj, vsega....

A preprosto - ni artikuliran - poznam veliko strokovnjakov, ki imajo ta problem.

V knjigi, ki jo pisejo, v pisani besedi so carji in struckoti, ko pa je treba govoriti, pa jecljajo.

Nekaj je teh stranskih dejavnikov seveda, ki se jih pa da spedenat - ki pa tudi pomembno vplivajo - npr. trema.

Se tako dober govorec bo s tremo slabse govoril, se mu bo zatikalo etc...

Sama sem npr. v pogovoru zelo sproscena in se imam za precej artikulirano, hitro mislim in povezujem in kar solidno predstavljam to, kar hocem povedati...

Pa se tudi meni zgodi, da se mi zatika, da jecljam, da se obnasam in govorim, kot da ne bi znala stavka povedati do konca...

Tako da - teh VESCIN pa se da priucit....

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

p.s. Bobnar - ravno govorit -tako da razumejo- 'butlom' je umetnost.

To je najteze in ce to obvladas, potem pa si car. :vtz:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Bobnar - x:o)x Nekam te imam na sumu, da si ravno ven iz cesa podobnega... x:Dx

Picasso

Mene pa vsak dan šefe izdaja  :( . Najboljše je da zavajaš šefa v svojo korist. Seveda ne na račun drugih. Prav enak odnos moraš imeti s špec-kahlam.

a ni bit "špec-kahla"...tut ene vrste retoričen... da nam glih rekla poklic...jih je pa dost takih...k jim je to fleš :eek:, k' majo kariero narjeno na podlagi tega...ne???? :sori: mal se mi smiljo... :sori: :sori:

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Moram rečt, da se strinjam z večinskim mnenjem, da je retorika naučena stvar, za katero je zelo fino, če maš tudi nekaj talenta. :palec: Samo talent pa ni dovolj. x!x x!x

Tole s šefi bi bla pa lohka dobra nova tema.

LP

Drrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.........

• 3 weeks later...

Tole pisanje po forumih je verjetno bližje tistim, ki se lažje izražajo s pisano besedo. Al pa ne?

Vem ,da nekatere moti, da sogovornika nimajo pred sabo oz. ne slišijo njegovega glasu (iz katerega se da tud marsikaj razbrat).

Nekatere pa privlači ravno ta anonimnost. obojestranska.

in razne skrivalnice. pa take reči.

Najboljši retorik je moj dragi! Vse ve in vse zna! Greva lepo za dve urici na sprehod, govori mi celo pot vse mogoče teme ( pač veliko bere), meni sploh ni treba biti retorik, ker samo parkrat vmes rečem ja ali da, pa sva oba srečna! HA HA! x8Dx x8Dx x8Dx x8Dx x8Dx

Ko že omenjamo retoriko; jaz imam grozno tremo ob javnih nastopih (srce mi razbija, postanem lila, ne rdeča in zadihana kot da bi ravnokar pritekla iz Triglava). To mi dela težave tudi pri spoznavanju novih ljudi. Pomoje je to mal povezano z samozavestjo. Potem poleg vsega grozno pozabljam besede in to včasih najbolj enostavne. Enostavno sredi stavka začnem iskati primerno besedo za nadaljevanje.

Po drugi strani pa zelo rada pišem in tudi lažje komuniciram preko pisane besede kot verbalno. Tako sem tudi odkrila internet in razne čveke in seveda naš Forum (hvala bogu - komuniciram).

Mi gre pa včasih res kar pošteno čez nerve, ko se ne znajdem v kakšni novi družbi in tudi veliko časa mora preteči, da se navadim družbe in da z njo sproščeno komuniciram

Kar pa se tiče naučenega blebetanja - se mi zdi tko umetno in s sploh s takim človekom bi verjetno najtežje komunicirala.

Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.

M. H. Alderson

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...