Skoči na vsebino

Tito

Penelope

Recommended Posts

• Komentarji 525
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Ti, iz ktere generacije pa si utekla´ :eek:

sej Tita so nam avtomatsko vsiljevali, bil je povojna ikona, sedaj je samo beseda v enciklopediji, a se ti ne zdi?

sam privrženci takratnega sistema so pa še živi, ane........ xrolleyesx

pišeš referat?

Deli na socialnih omrežjih

Menim da se titu pri marsikateri stvari dela krivica.

Sicer pa naj počiva v miru x:o)x

Po moje je prej kontra - Tito je marsikomu storil krivico. No ja nekateri so pa tudi prosperirali.

Kakor kdo :vragec:

uživajte!

Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel.

xrolleyesx "U ime svih nas iz 60 i neke, za zakletvu Titu ja spevao sam stih..." A niste tega peli? Pa saj ni bilo tako slabo. Ne vem kako bi bilo sedaj, če bi bil še živ, vendar se spominjam, da se je dalo dobit službo, pa stanovanje, pa vsi smo bili nekako "isto revni", mislim, ni bilo takih razlik kot danes. Spominjam se, da v 1. razredu OŠ nihče ni odstopal od povprečja pri oblekah in šolskih torbah, kot danes. Ali se motim?

x:Dx

Tito je del naše zgodovine. Kakršen koli že je bil, tega ne moremo zanikati. Nekoč je bil naš idol, kasneje je postal legenda, sedaj pa je za nekatere predmet zaničevanja.

Zelo zanimivo dejstvo pa je, da najbolj pljuvajo po njegovem spominu prav tisti, ki so bili nekoč njegovi najglasnejši častilci. Način kritiziranja pove več o samem kritiku, kot pa o osebi, na katero naj bi se kritika nanašala. Tega se nekateri kaj dosti ne zavedajo (in še marsičesa drugega ne).

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Kaksna kul tema, na katero ze dolgo 'cakam'.

Pravzaprav sem mislila, da sem jo ze odprla oz. da jo ze 'imamo'.

Oh, ja - Tito...

Kakorkoli ze, treba je priznat, da so redki taki drzavniki zdaj.

lezeren, karizmaticen, v beli obleki, v bistvu odstekan model...

Tito je Tito.

Jaz sem 64-letnik... torej tudi sodim v to generacijo - Titovo.

Preden kdo karkoli sklepne prehitro (ker sem tudi na -ić), naj povem, da mi nihce nikoli ni nicesar vsiljeval v zvezi s tem, moj oce pa ni bil oficir ali pac vojno lice, kot bi utegnil kdo prehitro sklepati.

Torej - nimam zveze z 'rdecimi' (celo je bil moj stari oce veleposestnik z italijanskimi predniki) - a vseeno pravim - Tito je v bistvu bil Car.

Malo je taksnih.

V bistvu pa je za dobrovoljno masko skrival prebrisanost.

Najbrz pa je v najvecji meri bil samo nekaksen ideoloski uzitkar.

Pogresam ga prav nic, a vseeno se namuznem ali obcutim nekaksen melanholicni pozitivni obcutek ob pomisli na to ime.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Tito.

Tudi jaz nisem od tardečih, pa kljub temu sem vesela, da sem doživela tudi titove čase, ki so bili tako zelo drugačni pa tudi lepi, težko primerljivi z današnjimi. Pa saj primerjati stvari je tako brez veze.

Tito je bil res CAR. Ne pogrešam ga, se ga pa s toplino spominjam.

Metja

Tito,...štafeta,...nekje moram imeti sliko sprejema med pionirčke in ta pravi partizanski pozdrav x:)x ,se spomnem, da smo ob sprejemu dobili pingota in kremšnito.

No ja, kar je bilo je bilo,ampak tudi tisti cajti so imeli svojstven šarm.

Glej naprej, če se le da,...

No bom se jaz neki napisal, k se mi zdi, da vseno vsi prelepo to vidite. No jaz sem bil v tistih casih nekaj casa v tujini in sem se potem vrnil in morem rect, da nisem bil nic navdusen. Kajti ko prides iz demokraticnega solstva, ki ti daje doloceno svobodo v represivno solstvo kakrsno je bilo taktrat tukaj se pocutis zelo omejenega. Sej verjamem, da je vam bilo dobro, ker pac drugega niste poznali. Poleg tega poznam se mnogo starejsih ljudi tudi v moji druzini, ki so imeli velike probleme v tistih casih, ker so pac videli kaj se je v ozadju dogajalo in niso mogli biti tiho ce pa bi bili in mirno opazovali kaj se dogaja pa bi bili del pescice priviligiranih.

Spominjam se, da v 1. razredu OŠ nihče ni odstopal od povprečja pri oblekah in šolskih torbah, kot danes. Ali se motim?

No meni se to ne zdi pozitivno, da ljudi umetno spravljas na isti nivo. To se je ravno meni zdelo problematicno vse se je obravnavalo kot skupnost in ti si moral biti enak kot ostali, jaz pa sem oseba, ki sem rad to kar sem in zato mi to ni bilo vsec. No treba je pa tudi povdarit, da tisti ki so izstopali pa so zelo odstopali v tistem casu. Bilo pa jih je malo in zato ni bilo toliko opazno. Se sicer strinjam, da bi bilo lepo ce bi imeli vsi priblizno enako vendar to ni resljivo z represivnim sistemom.

Ne trdim, da ni bilo tudi nic dobrega vsak sistem ma svoje dobre in slabe strani ampak jaz sem pac bolj obcutil slabe strani, zato cutim potrebo da malo kritiziram.

Ja, kar se pa tegale tice, pa se strinjam z Doogyjem.... solstvo in to.

Penelope, tega prej sploh opazila nisem (kar je doogy zdajle citiral)....

Jaz sem v OŠ malo izstopala od povprecja, pa to ni bilo nic fino zame.

To pa je res - to represijo pa sem ful cutila in za noben denar ne bi hotela tistih cajtov nazaj....

Obleka? Solska torba? Obleke sem imela vedno zivorumene ali turkizne, nore, italijanske, namesto drsalk sem imela hokejke ( x!x ), italijansko zdravstveno izkaznico in vsakic totalne tezave zaradi vseh teh stvari - vse te zivosti v vsej tisti sivini.

Res je. To je obdobje, ki se ga spominjamo sivo.

A vendar....

Pac - nasa zgodovina. Nic ni narobe s tem - imamo priloznost spremljati te spremembe na lastni kozi.

A oni, ki se ne znajde, mu je zdaj prav tako zanic, kot mu je bilo prej.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Takrat so poročila odajala samo pozitivne stvari in folk je bil bolj za žur. Danes pa nas klatijo samo z negativnim. Pa še v šolo nam hočejo vrinit verouk, da ne govorim o NATU itd. Od vsakega vzamimo tisto kar je pozitivno. x:)x
www.rael.org

Ja, Tito.

Enkrat so nas vrli solniki prisilili, da smo pionircki pesacili 8 km po vrocem soncu in razbeljenem asfaltu, do glavne ceste, kjer naj bi se mimo peljal Tito. Mi pa bi vzklikali in metali rozice.

No, Tito se je res pripeljal mimo,v konvoju blindiranih vozil, ki so vozila kaksnih 80 km na uro ali vec. Frrrc! in ga ni bilo vec. Nihce ni uspel odvreci tud ene rozce.

In smo sli se 8 km nazaj po vrocem soncu, izmuceni, dehidrirani, brez upanja...

Hvala butastim uciteljem (podrepnikom), ki jim je takrat kaj takega sploh prislo na misel.

So nas pa vsaj zgodaj privadili na real life. :vragec:

xsrcx xsrcx xsrcx MucaMaca

:vragec:

pa TOTI TITO

bi tad slishu une k so goli otok prezhvel, kolk ga pogreshajo(uni k ga niso prezhvel, ga itak ne morjo)

to, de smo bli usi enak revni je sicer res, sam eni so bli she rdeche revni, aja pa izobrazbo nam je toti tito dau tut revno....

ja, drgach so bli pa to nepozabni cajti shtafet, masovk, udarnishkega (neplachanega) dela, (NE)svobode govora, UDBE, politichnih preganjanj, povojnih pobojev, verske nesvobode, bonou za bencin, enostrankarskih voliteu, parnih in neparnih registracij, ....pa sej se mi kozla pr temule nashtevanju.....vi ga kr pogreshite......JST GA NE!!!

:vragec: she tita ne mara

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

Meni je bilo všeč;)). Ne pogrešam ga pa ravno...itak neke velike koristi le nisem imela. Je pa bilo fino....pionirčki, pa mladinčki in to...

Smo se tudi mi zadnjič vozili po poti kjer smo "kao" osnovnošolčki pešačili...in se spraševala komu na čast sem rinila nekam 15 km peš...gledati obeležje in obujati spomine????

NO bil je faca..ni kaj..potentnež pravi...ni bilo varijante, da mu tista kimu je padla v oko izbegne x;)x . hmmmm pa nič kaj se niso branile :xx!:

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Se mi prav nič ne kolca za tistim enoumjem :xx!: res sem bla še pokovka (gimnazijka, ko je umrl), ampak pranja možganov že takrat nisem dobro prenašala, kako je bilo šele taodraslim, ki niso hoteli kimati in biti potopljeni v povprečno sivino, ki jo je zahteval tisti režim...individualnost je bla takrat zelo nevarna reč, prevzemanje odgovornosti zase pa tudi precej nezaželjena. Bljak, ne hvala :xx!: !

xrolleyesx "U ime svih nas iz 60 i neke, za zakletvu Titu ja spevao sam stih..." A niste tega peli? Pa saj ni bilo tako slabo. Ne vem kako bi bilo sedaj, če bi bil še živ, vendar se spominjam, da se je dalo dobit službo, pa stanovanje, pa vsi smo bili nekako "isto revni", mislim, ni bilo takih razlik kot danes. Spominjam se, da v 1. razredu OŠ nihče ni odstopal od povprečja pri oblekah in šolskih torbah, kot danes. Ali se motim?

x:Dx

Tito ni "kriv" za energijo tistega časa. uporabil jo je skupaj z nekaterimi ljudmi v svojem stilu - kar je nasilje, to pa ne pomeni, da je vse slabo, kar je kdo doživel v tistem času in če se približamo temi "Ali si res izberemo svoje starše" potem je vsaka družba, ki se pojavi na tem svetu še vedno potrebna, da lahko dobimo določene izkušnje.

Če pogledaš v Enciklopedijo, lahko vidiš, da so kmalu zatem prišli časi rocka, da je bil na zahodu čas Love Peace & Happines, v YU pa so enako mladi delali na MDA (Mladinskih Delovnih Akcijah) in gradili družbo in državo, ki nam še danes pod zastavo "da skrbi za nas" (mi skrbimo zanjo), pobira davke za tiste ceste, nam prodaja tista stanovanja, ki so zrasla na žuljih mladih brigadirjev.

Lahko rečem, da sem vesel, da sem marsikaj od tega doživel, vendar menim, da bi s svojo mladostjo najbrž lahko boljše poskrbel zase in za svoje zanamce, če bi se že takrat naučil živeti v družbeni stvarnosti, bližji današnji. (kdo ve, če res!)

Ali se motiš? - To najbrž najboljše veš ti!

Vojko

Si želiš več od življenja?
Privošči si življenjski coaching!

Vojko J Kalan

e: vojko@9zvezd.com

t: @vojko_9ki

t: @vojko629

Guest sanjalica

Rekla bi, da je "u ime svih nas iz PETDESET I NEKE...ker mi je bilo vedno žal, zakaj poje 50 in ne 60...

Karkoli boste nakladali, če ste rojeni v 50, 60-letih, spomnite se osnovne šole, srednje šole, dan smrti Tita; karkoli bomo rekli, VELIKI VEČINI je ob imenu TITO zatrepetalo srcel.

Ni bilo razlik v šoli? Tudi takrat so bile...takrat sem bila med najrevnejšimi (mogoče imajo zato sedaj moji otroci torbice, katere si sami izberejo...ker mi je dana ta možnost, da jim to privoščim); takrat sem živela v revščini, sedaj živim...hmm normalno; vendar ne zaradi sistema, ampak zaradi sebe, zaradi mojega načina življenja, zato ker mi ni težko delati tudi nadure, ker mi ni težko postoriti več, kot je obveznih 8 ur, ker dajem... Mislim, da je bilo tudi takrat tako... Če pa si bil v partiji, pa je bilo še lažje...

Tito diktator. Vsak sistem je po svoje diktatorski. Kakorkoli obrnemo in obračamo in se slepimo... NOBEN sistem pa v tistem trenutku zase ne prizna, da je tak.

In Vojko; bila sem brigadirka. V Beogradu. V Kopru. In všeč mi je bilo. Tudi sedaj bi dala svojo hčer v brigado, da se nauči skupinskega življenja, dela - fizičnega, prilagajanja, prijateljstva, tovarištva...pa tudi če bi počeli nekaj čisto...brezveznega; npr. čistili reke, pobirali smeti ob avtocestah, poskrbeli za zapuščene gozdove, pomagali revnim, očistili zapuščene zgradbe, kjer životariji brezdomci... Ampak naš sistem tega ne vidi...ker je ta sistem DOBER !?? (titov sistem pa je bil generalno gnil - po mnenju nekaterih?)

Pa še Titova štafeta. Veliko simbolike, veliko notranjega zadovljstva, ko si jo imel v rokah, doživetje v Beogradu, na stadionu pa se ne da opisati...evforija...čista. In spomini...

In ko je zadonela pesem DRUŽE TITO MI TI SE KUNEMO...saj nismo poslušali besedila, samo melodijo in mogočnost te pesmi....

Za domovino...s svojo vestjo ... naprej (se spomnite: Pred pionirsko zastavo obljubljam, da se bom zvesto učil...kaj sedaj obljubijo naši prvošolci??? A veste, da sem se velikokrat v času šolanja spomnila na to "obljubo" ?)

Se vidjamo...

Josip Broz, rojen 7. 5. 1892 v Kumrovcu. Umrl 4. 5. 1980 v Ljubljani. Tajni agent NKVD (Narodnej Komesariat Vnutrenih Del. Upam, da sem napisal prav x:Ix ) z imenom Valter!

Kdor ve kaj je bil NKVD in kdaj je prišel Valter, šele kasneje Tito iz SSSR, če pozna zgodovino takratnih dogajanj v SSSR in če ima količkokaj zdrave pameti, ve, da je bil ravno Tito in po njegovem nalogu kriv za cca.

200.000 (samo v Sloveniji) pobitih v času velikega prijateljstva med FLRJ in SSSR.

Legenda: NKVD je bila stalinova tajna policija. V času največjega terorja med leti 1935 in 1937 se je govorilo samo šepetaje. Kdor ni bil popolnoma brez zadržkov udeležen v terorju, ni ostal živ.

Ker to pišem po spominu ne morem reči točno kdaj je Broz prišel iz SSSR v Jugoslavijo. Vsekakor pa med leti 1936 in 1938.

Še enkrat ponavljam, kdor ni bil popolnoma na stalinovi liniji, ni preživel. Da si pa dokazal, da si na njegovi liniji, si moral ovajati vse, tudi svoje najbližje, mučil ljudi, izvrševati smrtne obsodbe, kolikor je obsodb sploh bilo. Po domače povedano, če nisi bil morilska svinja, si izginil. To pomeni, da si končal kje v Sibiriji ali pa krematoriju.

:palec: Izdajal pa bo v smrt brat brata in oče sina. Otroci bodo vstajali zoper starše in jih izročali v smrt. (Mt.10,21.) x;)x

Lep pozdrav!

http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif

Pod vodstvom Josipa Broza Tita in skupne države Jugoslavije, so Slovenci dobili največjo nacionalno samozavest. To dejstvo dragi moji Slovenčki prevečkrat prezremo. Pod Avstro-Ogrsko so bili Slovenci sigurno zelo, zelo samozavestni, v smislu odcepitve. Pa ne mi tumbat na leto 1918, ker je bila Avsto-Ogrska v razsulu. V tisočletni zgodovini Slovencev, se je za časa Tita odvijala 100% nacionalna in kulturna samozavest Slovencev.
Ja sam ka mali pao s lipe

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...