Emilija 18. april 2003 Prijavi Deli 18. april 2003 Zanima me, kakšen kruh vam je najljubši. Ali mora biti vsak dan svež, če vam prejšnji dan ostane, ali ga vržete v kanto? Sama sem dolgo kupovala črn kruh. Vedno pa sem se čudila, zakaj je tako zelo črn, saj je vendar tudi črn pečen iz pšenice. Zato sem nekega dne poklicala pekarno in vprašala, zakaj je njihov kruh tako črn, pa sem dobila odgovor, da dodajo v testo nekaj kavinega ekstrakta. Seveda to ni škodljivo, ampak človek se vpraša, kakšne primesi vse dodajajo! . Pri nas sicer porabimo kruh do konca. Če ostaja, ga posušim in naredim drobtine, kruhove cmoke in podobno. Pa vi? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 18. april 2003 Prijavi Deli 18. april 2003 veš kteri, Koroški ma prav črni ,črni kruh..tegale mam za ceu teden. Lepo je zavit, primerno in skrbno negovan.Okus je malo kisel in slan, ampak Prijaaaaaaa Drgač pa kupmo tukle vsak dan svežga. Nekateri imajo radi belega; to velja večinoma predusem za moško populacijo. Rad jem jutranje hrustljave žemlje. O kruhu smo tut že pisaliiiiiiiiiiiiiiiiii Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bigm 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 Najbolj mi je všeč "jelenov kruh". Napol črn. V vrečki in v hladilniku ostane tudi 14 dni. Kruh ima pri nas posebno, posvečeno mesto med živili. Če se kakšno drugo živilo pokvari, ga pač vržemo v smeti. Kruha nikoli. Če le postane pretrd, ga odnesemo za živali. Citiraj Naj vam bo vsak dan najlepši dan! bigm Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 O, kaksna fina tema!! Namrec - OBOZUJEM kruh.Kruh ima neko globljo simboliko tudi.Dishi.VSE kruhe maram; naj bo rzen, koruzni, ajdov, crn, celo bel...Vsak mi dishi. Ce ni kruha doma, si vedno lacen, nekaj ti manjka.Imam taka obdobja: nekaj casa smo nenehno kupovali le Sosedovega ali Stoletnega, Jelenov je zelo dober, potem kaksen crn domac...Imam sreco, da me obdajajo ljudje, ki imajo smisel za peko in testo; moja mama pece izvrsten kruh (in potico in strudelj), tudi midva sva v krusni peci v enem od podnajemov si sama pekla kruh. Pa ne (samo) zato, ker bi se nama to dopadlo, ampak ker marsikdaj dobesedno niti za kruh nisva imela (najemnine v Ljubljani so drage, v vsem obdobju podnajema bi imela lahko ze stanovanje s tem cashem)... To je bil eden najboljsih kruhov. Ce se le da, ga ne mecemo stran. POnavadi, cim opazim, da bi se kaj hotel susiti ali 'zadahniti' ali kaj, ga narezem (ali odrezem tiste dele na koncu) in dam posusit in potem prijateljici za sosedove zivali na kmetiji.Mama pa ga tudi porabi za drobtine in celo jaz sem ga ze, ce sem jih slucajno rabila (vendar nekako zelo malo uporabljam drobtine, zelo malo zabeljam in podobno). Smo pa tudi cmoke ze delali, pa, aja - ce mi slucajno ostane bel kruh, tak najbolj navaden, 'nezanimiv', nekako 'puhast' (ce si recimo kupil ob 18:55 in so imeli, ce sploh, samo se tega) - naredim 'shnite'. Nanje sem cisto pozabila, me pa zdaj tamali veckrat spomni, ker mu je to zelo gud. Skratka: KRUH JE ZAKON! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 plnozrnatpa rzhen, tak mal kisu mora bit iz kumno not njamiiiii sam pol kislina dela svoje....tjah ma rad topuga Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sanjalica 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 vauu KRUH... KORENINA (čebulni kruh...definitivno najboljši) ena korenina 315 SIT... :-) Se mnjamamo... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 Jaz pa zadnje čase sploh ne kupujem več kruha. To pa zato, ker sem prej, ko sem imela vedno kruh doma, prišla sestradana domov in najprej posegla po kruhu z maslom, z medom, z marmelado, z eurokremom... Pol pa kg gor! :xx!: Zdej pa jabolko, pomarančo... (Bomo vidli, če bo kaj pomagalo. ) Nisem pa nikoli metala kruha stran. (Sicer pa skoraj ničesar ne mečem stran - razen včasih se zgodi, da na kako jed pozabim in se mi pokvari...) Star kruh pa sem navadno pomočla v razžvrkljano jajce in popekla v ponvi. (Marsa, a temu se reče "šnite"? Al je to kaj drugega? )Druga varianta pa je bila ta, da sem rezino kruha z obeh strani namazala z maslom ali margarino in popekla v toasterju. Tako dobi star kruh nazaj sočnost in je MLJASK... Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 Tamara - ja, te šnite sem mislila.. Samo je pa to res redilno... Res je to, kar pravis (priletis domov, pa hitro kos kruha, sele potem..."pravi obrok").Po drugi strani pa ni nujno... Sam kruh morda niti ni toliko problematicen, ampak z vsemi siri, marmeladami etc (ker, vis, meni pa nic sladkega ne disi, in mi je recimo samo s sirom ali z maslom dober - ono pa komot se brez mene poje - marmelade, evrokreme etc.). Pa tudi debelina kosov - saj vem, da se hecno slisi, a je res - kaksnega kruha se sploh ne da narezat na normalne pise! Aja - tudi prepecenec imam zelo rada.In, Sanjalica - tudi cebulni, olivni in vse. Kar vsak mi je dober. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mateja 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 Ma nehite no, sem že začela štefnati po kuhinji, ker mi je kar vonj po kruhu iz tega foruma ven prilezel. A ne, kolk kruh lepo diši mam rada vse po vrsti, ampak tist ta pregrešen mlečni, ki ga spečem doma in ima lepo, hrustljavo, masleno skorljico...njami Citiraj funchi.si Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
MINI 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 Brez kruha mi ziveti ni Pri nas smo kar precejsnji kruhojedci. Najprej smo kupovali crn kruh =kvazi crn, saj je delan iz enakega tipa moke, le da dodajo barvilo in zgleda crn. Smo pa pri prijateljih poskusili kruh, pecen v aparatu za mesenje in peko kruha in ga takoj nabavili se sami. Tko vsaj ves kaj je v kruhu, pa nobenih dodatkov za obstojnost, penast izgled ipd. Kupimo polnozrnato moko (upam, da ne kvazi), psenicno, rzeno, ajdovo (pirina je zal full draga) in kruh je ooodlicen Njami. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
MINI 19. april 2003 Prijavi Deli 19. april 2003 Tina,pa imas tudi kaksne informacije o tem, kje bi se dalo kupit pravo polnozrnato moko, torej cim manj precisceno Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tina 20. april 2003 Prijavi Deli 20. april 2003 Mini,ta kruh, ki sem ga omenila lahko kupiš na glavni tržnici v Ljubljani, imajo pa tudi svojo prodajalno v Trzinu (ind. cona). Poleg hledčkov lahko kupiš tudi bombice, moko, piškote. Moko pa, kot sem že omenila zmeljejo sami v mlinskih kamnih, se pravi brez termične obdelave. Imenujejo pa se Mlin in pekarna Krejan. Upam, da ti ta podatek kaj pomaga. Citiraj http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/71.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Emilija 25. april 2003 Avtor Prijavi Deli 25. april 2003 Jaz kdaj pa kdaj tudi spečem kruh doma. Vanj dam več vrst moke in ovsene kosmiče, včasih pa tudi nekaj orehovih jedrcev. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astya 25. april 2003 Prijavi Deli 25. april 2003 Kruh redi,zaradi kruha so nekateri preveč debeli,danes je kruha preveč in ga nekateri mečejo stran. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 26. april 2003 Prijavi Deli 26. april 2003 To je v nekaterih primerih res...A vprasanje je bilo, kaksen je nas odnos do kruha - kateri nam je vsec in vse...To, kdo je debel in zaradi cesa, pa prepuscam njim samim. Moi - 170/52...NE mecemo stran kruha.FUL ga pojemo.Vsi trije smo suhi. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astya 26. april 2003 Prijavi Deli 26. april 2003 No takole,mn noben kruh ni všeč,ker nobenega ne jem. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
MINI 26. april 2003 Prijavi Deli 26. april 2003 Tina, hvala ti za podatke!Mi je "trzinski" kruh priporocila ze prodajalka v BTC trznici in se mi zdi, da gre za isto, ocitno znano in dobro pekarno?! Sem jih hotela po telefonu vprasat, ce prodajajo moko in kaksno, pa jih v imeniku (pod nazivom, ki si ga navedla) nisem nasla. Pa tudi sicer se na Trzin prav nic ne spoznam in ne vem, ce bi se spravila tja Astya, slisis se zelo "nastrojeno" proti kruhu Kako pa to, da te zanima tema 'O kruhu', ce nad njim nisi niti najmanj navdusena? Vis, meni je pa kruh ne le dober, ampak se mi tudi zdi, da ni "nic za jest", ce ni kruha Kruh kot osnovno zivilo. Obicajno za zajtrk in vecerjo. Pa tudi nisem debela Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
MINI 26. april 2003 Prijavi Deli 26. april 2003 Aja!Tudi mi NE mecemo kruha stran! Dajem ga sosedovim zajcem Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 26. april 2003 Prijavi Deli 26. april 2003 menim, da je skoz zgodovino kruh že postal kot nek čaščeni˝ predmet .......pozna kdo kaki mit o kruhu? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kljuka 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 Tukaj se zahvaljujm Danici, ki mi je tako lepo povedala tehniko zelenega gnojenja. včeraj sem sedi facelijo. Je to pilotna zadeva, posebno mi je še všeč, ke r je tam velikov žvali. Bom poročal o uspeho pire! Citiraj Lep pozdrav! http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Helena 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 Kruh redi,zaradi kruha so nekateri preveč debeli,danes je kruha preveč in ga nekateri mečejo stran. Če ga pojemo preveč, definitivno redi. En rezina na dan pa najverjetneje ne. V globalu je kruha ravno dovolj,vendar ni enakomerno porazdeljen po naši obli... Nekje ga mečejo stran, na istem kraju pa kruha lačni pobirajo iz smetnjakov. Pri nas doma nismo metali kruha nikdar v smeti,smo ga posušili in je bil za zajce. Še danes kruha ne mečem stran,ker ne morem,pri fantu doma ostaja včasih,ker smo danes tako "naštimani,da mora biti svež... Potem ostanke kruha zbiram.ga posušim in nesem domov k mami,da imajo še naši zajci kaj od njega.Suh jim najbolj godi. Sicer pa se od posušenega kruha, dajo narediti drobtine,samo zmleti ga je potrebno . Pa še rek: Brez dela ni jela,brez kruha pa ni trebuha Helena p.s. Sama pa imam najraje svež topel kruh,Pekarne Vrhnika, ki ga kupim zjutraj,ampak samo eno žemljico posuto s sončnimi semeni Citiraj Helena Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
x astya x 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 No tukaj v tej temi o kruhu sem se oglasil samo zato,čeprav ne jem kruha in nekaterim to ni najbolj po godu,vendar se mi je smiselno zdelo se oglasit kajti danes lahko vidiš marsikje,od košov za smeti,kant,po ulici in po stopniščih polno kruha.Namreč sam živim v zelo velikem bloku in vidim marsikaj,zadnjič je na stopnicah ležalo pol kile kruha,negdo ga je pač vrgel stran in sem ga pobral ter ga odnesel v bližnji park in ga metal pticam.In kaj so bile besede nekaterih,ki so videli da jaz nosim tisti kruh,ki je ležal na stopnicah,lahko si samo zamišljate,kakšni izbruhi zajebancije,žaljenja............vendar mene Astyo se to ne prime.Samo to sem hotel povedati.Pa to,da pač sam ne jem kruha.In,da se od kruha redi.Je tako hudo sprejeti kar napiše Astya Čao. Citiraj Trening 1ena,dva,ena,dva Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bigm 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 Kot otroka me je mama učila in naučila : "Če kruh pade ti na tla,poberi in poljubi ga"! To navodilo sem prenesel tudi na svoje otroke. Citiraj Naj vam bo vsak dan najlepši dan! bigm Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 Za kruh potrebuješ: moko, toplo vodo, vzhičen kvas, sol.....Omesiš. Paziš zraven, da ga ne omesiš premehko ali pretrdo. Za reguliranje imaš vodo v katere namakaš roke.Preveriš ali je dovolj dobro omešano tako, da maso prerežeš z nožem. Če ni nikjer več grudic moke, je testo omeseno, če so vidne grudice mesiš tako dolgo, da je testo gladko. Prav tako paziš, da na sami posodi(skledi) ne ostaja neporabljena moka oz. testo. Nauk moje mame: dobra gospodinja ima skledo v kateri mesi že takrat čisto, dokler mesi testo! Velja si ga zapomniti . Testo pustiš vzajati. Ko je vzičeno ga daš v pečico. Namažeš z vodo, lahko prerežeš, da ti ne poči. Krušnih peči ne več....sicer pa velja zlato pravilo. TEMPERATURA JE PRAVA TAKRAT, KO LAHKO NOTER ZADRŽIŠ ROKO!!!!To je vsa umetnost!!!! Še moja izkušnja: ko sem prvič dajala kruh v krušno peč mi je razletel - sem se bala da bo kaj narobe in pol je res bilo!!! MOja draga tašča je vsakemu, ki je imel 5 minut časa to natanko razložila Najraje imam sadni kruh - ki ga spečem sama. Na srečo ne prepogosto, ker bi potem resnično imela težave s kilami....heh. Kruh se da porabiti tudi tako: namočiš ga v mleko, sladkaš, dodaš 1 vanilijev sladkor, 1 vanilijev puding, 1/2 - 1 l mleka, 1 - 2 jajci, razžvrkljaš in poliješ po namočenem kruhu. Naribaš 1 ali 2 jabolki, malo sladkorčka, mletega cimeta in hajd v pečico.....Temu rečemo (žemelšak). Uradnega naziva ne vem. Je pa dobro...njam. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.