Sebastjan 10. september 2005 Prijavi Deli 10. september 2005 vem, da smo jih pred par leti se ful peli.. na domacih veselicah pa tko, ko je folk mal prevec spil.. zdaj pa se ne spomnim kdaj sem nazadnje v druzbi pela kaj takega.. Najbrž ste ga premal pil Mislim, da boš morala zamenjat družbo. Kakšne stare ženice bi te bile zelo vesele, ko bi skupaj klekljale..... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cvickar 10. september 2005 Prijavi Deli 10. september 2005 EN HRIBČEK BOM KUPIL, SI TRTE SADIL, PRIJATLE BOM VABIL, ŠE SAM GA BOM PIL hik, hik, hik......... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 14. september 2005 Prijavi Deli 14. september 2005 Sloveeeenija od kot lepote tvojeeeeeeeee...ne išči sreče drugod kot je domaaaaa. Ipak je to naša zemlja. Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 14. september 2005 Prijavi Deli 14. september 2005 Ena za posebne priložnosti - pela vedno moja mama..pa se nekako tole prenese na otroke Kad bila sem devojčica - ljuljusem dala kjerkoli bla hojčica - ljulju.........(neka luknja v spominu )......A sad kad sem oženjena - ljuljuje lulika dol zakljenjena - ljulju..Skratka...v tem stilu naprej(da možek ključe ima in nikomur ga ne da in tak) Je mama tole pela na gostijah(v rane jutranje ure, ko že alko malo omilil zadeve) Sicer pa se je vedno pelo pri nas. Jezi me samo, da sem ful besedil pozabila...in tole ljulju niti odpet ne morem Oče pri pevskem zboru, mama pa prehitro zdajle izgubi sapo..pa nič več. Ostala sem jaz(ki se pevskega zbora z vsemi štirimi otepam - še. ) Sestra bolj tak...Zato pa nečakinja.In moja ta mlajša hčera. (Starejšo sem slišala peti samo ko alko bil zraven ) Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Emily 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 Gledam pa berem, kako se mladina spakuje in se posmehuje narodnim pesmim . Res je - niso kakšne vrhunske stvaritve, so pa izraz globoke in nenehne bolečine posameznikov, ki jih v svoji preproščini niso znali izraziti drugače. V njih začutiš dušo, ki se je dotaknila prenekataere druge duše, da se je našla v njej. Zato so se narodne pesmi tako dobro prijele in se toliko časa obdržale(ohranile), kajti v njih se zrcalita tako duša posameznika kot duša vsega naroda. Besedila so resda često naivna in preprosta, zato pa toliko bolj iskrena in doživeta.Žalostna sem, ko opazujem, kako danes mladina raje posluša neke kvazi umetnike a la Jan Plestenjak ( pleši z mano Lolita, nisva lačna nisva sita...bedasto, da bolj ne more biti x!x ), ki trosijo po avditoriju le kupe neslanosti in slaboumnosti! (Da o turbo songin niti ne govorim!) Melodija je pa sploh eno samo dolgotrajno, neprekinjeno, živceparajoče drkanje dve, treh tonov x!x Melodije narodnih pesmi pa resnično sežejo v srce, ker so čudovito mehke, spevne in harmonične z besedili, ki izražajo najglobja in najbolj pristna čustva. Res škoda, da smo vso to lepoto in dragocenost, ki nam jo dajejo narodne pesmi, kar pustili izzveneti in umreti! Hej, Emilija, ali imaš tudi ti rojstni dan na 30. junija, ko ima Emilija god x!x Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pika Pikica 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 Jst jih pa kr velik znam. Tud pri zboru pojem, kjer tud kako domačo usekamo. Drgač si pa itak ful zapomnim pesmi in njihova besedila in skos pojem in mrmram zraven in me pol vsi gledajo čudn in me sprašujejo : a to tud znaš? A je sploh kaka pesem, k je ne znaš? Ja, novte verjel, velik jih je. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Emily 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 <{POST_SNAPBACK}>Učas mi je bla goveja muska :xx!: . Zdej k mi pa ni več point bit tok kul in se znam prilagodit skor vsaki situaciji, sm pa ugotovila, da je goveja noro dobra za žurat. Zdej se ga sam še na veselicah nabutam, skačem po plesišču (kokr plešem polko pa to), hrulm na ves glas "pesmice", dam prnašam žage pa copate k sm jih zadela na srečolovu.... JUHUUU . Itak pa te naše pesmce skor usi znamo, smo se jih že u vrcu pa osnovni šoli učil. Mi (familija) smo jih pa pel (slovenske narodne in seveda partizanske) k še nismo mel avtoradijov k smo se vozil na morje (to je pa takrat itak trajal najmanj 5 ur). Narodne pesmi niso goveja muska x!x x!x x!x To je isto kot da bi diamant primerjala s steklom x!x x!x x!x Med govejo musko spadajo n.pr. razni turbo songi a la Izbrala si bom fanta tistga ta velicga...in podobno. Skratka - glasbeno smetje x!x Narodne pesmi pa so prave miniaturne umetnine x!x Goveja muska jih samo poskuša posnemati, pa ji to niti od daleč ne uspe - in ji tudi nikoli ne bo x!x x!x x!x Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
child 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 v dolini tihi,lipa zelenela je,v vodstvo štirinajsta juriš (ne vem kakko je naslov),dekle je po vodo šlo,siva pot,trzinka,slovenskega naroda sin,gorska roža,bele planike tri(šel bom v gori)moj očka ma konjička dva,u lublan pr šestic,tam dol na ravnem polju,mamica je kakor sonce,srček njen je zlat..., pa ful jih je še lepih,o nostalgija... Citiraj Ne prosite toliko,rajši rečite hvala za tisto,kar imate. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Emily 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 <{POST_SNAPBACK}> * v dolini tihi,* lipa zelenela je, " v vodstvo štirinajsta juriš (ne vem kakko je naslov),* dekle je po vodo šlo,...siva pot,* trzinka,...slovenskega naroda sin,...gorska roža,...bele planike tri(šel bom v gori)* moj očka ma konjička dva,? u lublan pr šestic,* tam dol na ravnem polju,? mamica je kakor sonce,srček njen je zlat..., pa ful jih je še lepih,o nostalgija... x!x x!x x!x * te so zagotovo narodne? ni čist ziher, da je narodna" partizanske pesmi ne spadajo med narodne... vse ostale naštete pa imajo znane avtorje, torej ne morejo biti narodne!Tudi ponarodele še niso! Niso tolk popularne! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 Emily Ja, Valkira, sam ma prav Emily.. mislim, a ni zalostno, da se tega ne vemo katere so dejansko narodne? Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Omeed 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 Tudi sama dosti razmisljam o tem, kako se slovenska ljudska pesem izgublja. Še kakih 30 let nazaj vem, da smo vedno in ob vsaki priložnosti prepevali slovenske pesmi. Seveda so tudi takrat bile narodnozabavne viže, a teh nekako nismo peli. Vsaka priložnost za petje - izlet, gostilna - je bila dobra. Spomnim se, da je bilo petje tudi večglasno. Tisti, ki smo bili pevsko bolj podkovani, so spremljali, ostali so peli osnovno melodijo. Tisti, ki so imeli slabši posluh, so bolj potiho spremljali, da ne bi kvarili.Pevskih talentov tudi danes ne manjka, a slovenske ljudske pesmi ne slišiš več. Gojijo jo le še kaki zbori, okteti, ali podobno. Kaj vem, morda pa je to začetek konca neke kulture? Slovenci smo se vedno proglaševali kot narod pevcev. Govorili so, da tam, kjer stopijo trije skupaj, takoj nastane zbor. To več ne drži. Če kdaj slišiš peti mladino, je to navadno kruljenje, oprostite izrazu. Pri drugih narodih ni tako, vsaj za Srbe lahko to trdim. Tam še veliko ljudi zna svoje ljudske pesmi, mnogo jih obstaja tudi v modernejših priredbah.Pa še ena zanimivost morda. Verjetno se boste strinjali, da najlepše slovenske pesmi izvirajo iz Koroške in Rezije. Obe te pokrajini pa danes nista več v mejah Slovenije. Citiraj What you are is God's gift to you. What you make of yourself is your gift to God. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 Plesala ga je mama,plesali smo ga vsi,zakaj ga ne bi danes,plesali tudi mi,bugi wugi ... Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 15. september 2005 Prijavi Deli 15. september 2005 <{POST_SNAPBACK}> Besedila so resda često naivna in preprosta, zato pa toliko bolj iskrena in doživeta.Žalostna sem, ko opazujem, kako danes mladina raje posluša neke kvazi umetnike a la Jan Plestenjak ( pleši z mano Lolita, nisva lačna nisva sita...bedasto, da bolj ne more biti x!x ), ki trosijo po avditoriju le kupe neslanosti in slaboumnosti! A slušaj vamo! Nemoj tako o Janu. njegov otac je crnogorac, nemoj ti o mojima ovako. On ti je ka ljudina. Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Emily 16. september 2005 Prijavi Deli 16. september 2005 <{POST_SNAPBACK}>Plesala ga je mama,plesali smo ga vsi,zakaj ga ne bi danes,plesali tudi mi,bugi wugi ... Tole pa ni narodna pesem, ampak še en primerek goveje muske! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Emily 16. september 2005 Prijavi Deli 16. september 2005 <{POST_SNAPBACK}>A slušaj vamo! Nemoj tako o Janu. njegov otac je crnogorac, nemoj ti o mojima ovako. On ti je ka ljudina. Zarad mene je lohk tud potomec kitajskega cesarja al pa monaškega princa - njegova besedila so vseen še zmerej bedasta! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cashy 16. september 2005 Prijavi Deli 16. september 2005 tist bugi wugi je Henček, zdej je pa priredbo Max bend naredu...obupen komad Citiraj ne vpraš me nič, ker nič ne vem... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 16. september 2005 Prijavi Deli 16. september 2005 lisička je,prav zvita zver,pod skalco ima svoj kvartir.pa z repkom mahlja, pa s krepli praska.....itd. vsi so venci beliiiiii, vsi so venci beli, vsi so venci beli, samo moj zelenji.... franček stara kljuka pit se ga ne upa, mi pa ponavadi prijemo ga radi... ZAKRIVLJENO PALICO V ROKI Zakrivljeno palico v roki, za trakom pa šopek cvetlic, ko kralj po planini visoki pohajam za tropom ovčic. Saj tukaj na sončni višavi le sam sem, le sam gospodar, živejem po pameti zdravi, za muhe mi ljudske ni mar. Nikomur tu nisem na poti, na poti ni meni nikdo; kdo čisto veselje mi moti, kdo moti življenje mirno ? Nikdar ne zmrači se mi čelo, nikdar ne stemne se oči, in pojem in ukam veselo, da z gore v goro se glasi. Je pa res...mal se jih še spomnim...vse bolj na pol. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
child 16. september 2005 Prijavi Deli 16. september 2005 <{POST_SNAPBACK}>x!x x!x x!x * te so zagotovo narodne? ni čist ziher, da je narodna" partizanske pesmi ne spadajo med narodne... vse ostale naštete pa imajo znane avtorje, torej ne morejo biti narodne!Tudi ponarodele še niso! Niso tolk popularne! veš zakaj so zame narodne,ker so že ponarodelepoleg tega je pa cel narod pel in še poje partizanske pesmi,zato so tudi te narodne Citiraj Ne prosite toliko,rajši rečite hvala za tisto,kar imate. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
majica 16. september 2005 Prijavi Deli 16. september 2005 Pr nas se nikol ni pel... sam jez sm na hodniku nabijala partizanske (tiste, k so nas jih v šoli naučil ), da nisem motila tišine domačih sten... Citiraj majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツSpremeni sebe in spremenil boš ves svet! http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tanaja* 17. september 2005 Prijavi Deli 17. september 2005 ZARJAVELE TROBENTE Nostalgicen nek je vecerFranc in Lizana trapezu sta plesalav cirkusu qualabladala Franc je pozabil Lizovisoko nekje v zrakuzagledal je njene ocina parketu qualabladala Zelel je, da sloni letijoin jo zbudijo, in jo zbudijozarjavele trobente svojo glasboda jo zbudijo. da jo zbudijo Zirafe, opice in tigrizalostni so afriski leviFranc poslusal je trobenteraztrgal cirkuske plakate Men je pa ta takooo lepa Citiraj "Pri ptičih je vse nagon, tudi zvestoba je nagon. Nagoni so čisto v redu ... V naravi je vse lepo urejeno... Človek ima pa polna usta ljubezni pa čustev, pa ne vem kaj še. Potem pa v imenu ljubezni pusti svoje mladiče. A skrbi za svojo vrsto? Vraga! " (monolog iz filma: Pod njenim oknom) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cashy 17. september 2005 Prijavi Deli 17. september 2005 sam pa ni narodna, čeprou je lepa...ups, starejšim puncam ne smem ugovarjat, pa čeprou je starejša samo 13 dni, Citiraj ne vpraš me nič, ker nič ne vem... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
El Nino 17. september 2005 Prijavi Deli 17. september 2005 uh cashy kam pa prides ce starejsim puncam ne ugovarjas .... Dobra volja je najbolja.... to si pisi za uho lalala ta mi je najbolj vsec.... Citiraj Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sebastjan 17. september 2005 Prijavi Deli 17. september 2005 Ena lepa "old skool" narodna je naprimer ta: Barčica po morju plava,drevesa se priklanjajo.O le naprej, o le naprej,dokler je še vetra kej. Barčica po morju plava,jadra se razpenjajo.O le naprej, o le naprej,do brezkončnih krajev mej. Se je že kdo vprašal, zakaj je veliko pravih slovenskih narodnih tako žalostnih in jokajočih? Ne rečem, da nismo imeli žalostne zgodovine ampak a smo res tako obupan narod? Pa veliko narodnih in sploh narodno-zabavnih melodij deluje tako, kot bi bili janezi pravi mamini sinkoti - uf ko sem se zdajle spomnil na Cankarja Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 17. september 2005 Prijavi Deli 17. september 2005 <{POST_SNAPBACK}> Ne rečem, da nismo imeli žalostne zgodovine ampak a smo res tako obupan narod?http://www.motosvet.com/tabla/style_emoticons/default/grim.gif Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Samson23 17. september 2005 Prijavi Deli 17. september 2005 ...men je najboljsa slovenska narodna pesem Oj mladosti moja... Citiraj You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.Frank Zappa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.