Skoči na vsebino

Samomor

stankaa

Recommended Posts

Aja ste slisal tisto x:Dx

ko se v norisnici eden izmed "norckov" hoce ubit, s tem, da bi se utopil? no pa ga drug norcek resi... pa cez cas najdejo ta prvega norca obesenega. Pol pa direktor norisnice poklice k sebi, norcka, ga pohvali za pogumno dejanje, da je resil unga tipa, hkrati mu pa izrece sozalje in mu pove, da so ga nasli obesenega... Norcek pa pribije: " ne, ne nic hudega, jaz sem ga obesil, da bi se posusil, revcek je bil cisto premocen!"

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

Deli na socialnih omrežjih

Če je samomor egoistično dejanje, potem je še bolj egoistično da mu ljudje, ki ga ljubijo niso pomagali.

Samomor sploh ni egoističen v bistvu je v korist družbi saj jo je osebek, ki je storil samomor očitno motil.

Sem takšen, ker sem živ.

<{POST_SNAPBACK}>Če je samomor egoistično dejanje, potem je še bolj egoistično da mu ljudje, ki ga ljubijo niso pomagali.

Samomor sploh ni egoističen v bistvu je v korist družbi saj jo je osebek, ki je storil samomor očitno motil.

verjetn, da druzba moti njega, ne on druzbo. dej dej ves kaj je pomoci, ustanov, skupin, telefonskih stevilk, ljudi, ki so pripravljeni takoj pomagat v stiski...

cloveku, ki pa noce videti pomoci, kaj sele jo sprejeti pa res ne mors pomagat :sori:

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

<{POST_SNAPBACK}>sam men je pa to tak fejst žalostn :C:

grozn mora bit, da dobiš tak občutek, da ni več izhoda... :V:

ja sam res... :V: najhujsi je pa obcutek, da poznas osebo, njene tezave, konflikte, izgubljenost, zablojenost, da se postavis v kozo te osebe, jo ze skoraj razumes, pa jao se hujse je, da se ti nekdo, ki ga imas res rad potem se smili, ti pa mas zvezane roke

pa kak lahko rečeš, da so osebe okrog samomorilca egoistične?! :!!:

a misliš, da mu ne bi hotli pomagat, če bi on/ona sam mal omenla da ma težave x?x x!x

pa tud v korist družbi ni, ker ima vsaka oseba svojo vlogo in mesto v svetu! kak lahk potem moti družbo?

družba so vsi okoli tebe, a lahko rečeš, da motiš čisto vse x?x x!x

Zakaj je pa samomorilec egoističen, če vzame sebi življenje? Ali naj trpi na svetu je zato, da bo ostal živ za sorodnike? To je egoistično od sorodnikov potem.
Sem takšen, ker sem živ.

<{POST_SNAPBACK}>Jest se že nam ubu, mi je predobr na svet, x:Dx  x:Dx

Pa uživam, če kirga ob živce spravm in sprovociram :vragec:

Živleje je zakon hahahahha

Teb tud spila :eek: :palec: x:Dx

<{POST_SNAPBACK}>Zakaj je pa samomorilec egoističen, če vzame sebi življenje? Ali naj trpi na svetu je zato, da bo ostal živ za sorodnike? To je egoistično od sorodnikov potem.

pa ce nima sebe tolk rad, da raj naredi konec kot, da bi poskusu vse nacine, se resit tistga kr ga tko sili v konec, pol ne verjamem, da ga je tolk v hlacah, da bi se za druge zrtvoval??? :eek: ce sebe nima rad, drugih tud ne more imet! zrtvovanje pa pomen, da imas nekoga rad, da ti neki pomen... kaj bi se potem, nekdo, ki sebe ne mara, zrtvoval za druge? ne verjamem :sori:

ja je egoist in strahopetec hkrati (se boji soocit z nevem cim, ker je prevec bolece, un pa ze itk nima moci, za nic, kaj da bi sele kupe bolecin podozivljal, oz. prenasal, moci pa tud potem nima, da bi spremenil zivljenski slog, karkoli)! in vsi nosmo v seb kaksne probleme, pa kr neki... a nektere pa po krivici ali ne, tolk neki obremenjuje, da ne vidijo druge resitve, egoisti, ki mislijo sam nase! se vecji egoisti so tisti, ki zavracajo pomoc! se vecji pa tisti, ki pomoci sploh nocejo videti!

mah pa naj se fenta, ce mu je to edina resitev :xx!:

Ko se naslanjamo na Sokratovo trditev, da ob smrti pride do ločitve telesa in duše, lahko logično sklepamo, da se dejavnosti, ki so značilne za telo (telesne dejavnosti), ločijo od duše in jo tako pustijo v nekakšnem mirujočem stanju. Na tem mestu se ponovno Platonova teorija odmakne.

V zagovoru Sokrat ponudi rešitev za nesmrtnost duše. To je tista aktivnost, ki jo v sebi nosi edino pravi filozof. Pri tem dejanju, že na začetku dialoga pošlje sporočilo Euenu, da je v smrti rešitev. Njegova druščina se ob tem zgrozi, saj je namigovanje na samomor nekaj absurdnega. Sokrat jim razloži, da ne želi povedati, da je samomor dober, ampak da si vsak filozof želi smrti, saj je v njej skrita odrešitev.

Kljub temu, da samomor ni dovoljen ga Platon dovoljuje v treh izjemnih (nujnih, neizogibnih) primerih:

- kadar država obsodi človeka na smrt (kot v primeru Sokrata)

- če je človek na smrt bolan in mu ni več moč pomagati na kakršen koli način (v tej tezi se pojavi ideja evtanazije)

- kadar leži na plečih človeka sramota, ki mu zastruplja življenje

Platon se v tem primeru sklicuje na nujnost. V prvem primeru je nujnost zunanja, v drugem in tretjem pa je notranja.

Če se ponovno vrnemo na aktivnosti duše v razmerju filozof – navaden človek, se aktivnosti filozofove duše ločijo po tem, da se duša ne dovoli preslepiti željam telesa. Filozof nima želje po materialnih dobrinah ali po kakršnih koli bioloških potrebah (hrana, pijača, spolnost…). Hkrati tudi zavrača potrebo po vidu, sluhu, vonju, tipu in ostalih čutilih. S tem nekako ovrže Platonovo idejo bivajočega kot čutne stvari. Saj se po smrti ne bo nič od tega ohranilo, zgolj čisti razum.

Vendar pa lahko razberemo, da Platon nakaže, da vse želje in razna poželenja izvirajo iz duše, njihovo uresničevanje pa se dogaja v telesu in zaradi telesa.

<{POST_SNAPBACK}>Delale so se obsezne raziskave, vendar ne najdem linka, ki so pokazale iste rezultate, kaj clovestvu najvec pomeni, poleg prezivetja. In to je svoboda. Za svobodo s(m)o baje pripravljeni dati tudi zivljenje. Potem sele pridejo na vrsto zdravje, ljubezen, materialne dobrine itd.

Samomor - navznoter obrnjena agresija, do sebe. Tezko bi jaz verjela, da samomorilec noce sprejeti pomoci. Proces, ki vodi v samomor, je natancno opisan. Zaporedni porazi recimo, prinasajo obupanost in dozivljanje nesmiselnosti sebe. Depresija je redno spremljevalev pojav in se tako zelo ojača, da tudi fizicno ni vec volje za vsakdanje obveznosti, od hogiene naprej. Clovek izgubi vsako vez do drugih ljudi, slisi jih, vendar se ga njihova pomoč ne dotakne vec. Ponavadi nekaj casa, nekaj mesecev, nacrtovanje, razmisljanje...nakar pa nek nepomemben slab dogodek sprozi domine, ki zacnejo padati ;  temu se rece, da samomorilec kao stopi v temen tunel, iz katerega ni povratka nazaj in na koncu tega tunela vidi veliko svetlobo (samomor).  Ko je na tej stopnji ze, lahko vidi samo še to dejanje in njegovo razmisljanje je podrejeno pripravi in dejanju samomora. V tistih dneh in urah ga skoraj ni cloveka, ki bi mu to preprecil, ker to se tezko opazi, lahko se opazi, da nekaj ne štima, a se ne ve, kako in kaj. Ker se ne pusti vec 'motiti' in nic ne pove vec o sebi. Ker ne zaznava vec drugih, ker v njem je samo še praznina in misel na dejanje, ob kateri zaznava globoko in popolno zadoscenje in k temu stremi. Ce zdaj komu rece, da se gre ubit, to izrazi povsem brezcutno, mimogrede, ker nima odnosa z drugimi vec. Ce bi vedel, da bo kdo naredil paniko, ne bi povedal.

Prepoznat taksno osebo in moznost tega dejanja, to je umetnost. Menda se v zadnjih trenutkih tezko prepreci, razen s fizicno silo. Pomaga pa baje, ce še oseba ni v 'tunelu', konkretno direktno vprasanje: "Ali razmisljas o samomoru?" Morda se clovek odpre, ce ze ni predalec.

tole si pa fuulll resnicno napisala :palec: navadno "dolge" komentarje le preletim... sam tale... x^x bravo! :palec: x:)x

drugace pa, ko si se omenila, da tezko verjames, da kdo noce pomoci... verjem se zgodi! :sori: dej, ce sem js peljala eno osebo na NJENO ZELJOOOOO k nekemu doktorju (pa ze prej sva se ful o tem pogovarjali, pa vse) a tam, sem sla zraven notr, evo tud na njeno zeljo, tam me pa gleda kot, da me ne pozna, pa njena hcerka sem, pa blekne, da sem si vse skup namislila in da sem jo prisilila, da sem jo pripeljala sem... Ej dihat sem skoraj pozabila! Kak lahko kaj takega??? pa ne sam to... se vsi drugi obcutki zraven... a na konc, pa cez neki dni klice, kot da se ni nic zgodilo!!! cez neki dni poznej, pa spet, ne zamerit ne morm vec............

uglavnem, napisat samo mislim, da kr verjem, da se lahko zgodi, da zavracajo pomoc :sori:

pa tisti, ki misli, da dobi svobodo, na taksen nacin, da se bi zrtvoval zivljenju??? ja ja ja ja ja :xx!:

<{POST_SNAPBACK}>

js se čist strinjam s tabo, si mi besede vzela z ust x;)x

js bom tud rajš živela, k se mi zdi da je življenje prelepo pa prekratko, da bi ga prej končala. se mam prevč fajn x!x  :onfire:  :fool:  xrainbowx  xloveyx  :wub:  :love:

evo js se pa s tabo strinjam xyesx x:)x tud raj zivim, ne glede na vse!

heheh... nism ti mogla z ust vzet noooo... si tud taprava xokkx

Kaj pomeni, če pogosto sanjaš osebo, ki je naredila samomor? Sanje so vedno prijetne , ta oseba se pojavlja v njih kot da je še živa, slišim , kako govori in se smeji, skratka, nadvse prijetno, nobenih strašljivih prizorov. Ko se potem zbudim, dostikrat slišim na radiu (ki ga imam vedno potiho prižganega) njegovo najljubšo pesem. Potem moram kar trezno pomisliti, če je sploh res, da ta oseba ni več med živimi in ko se zavem resničnosti, mi postane zelo hudo in čutim veliko nemoč in takrat se pravzaprav zavem, da ga nikoli več v življenju ne bom srečala... takrat se mi zdi, da je bolečina najhujša. Njegova mama mi je danes omenila, da ga je sanjala le enkrat potem pa nikoli več. Zanima me, kaj vpliva na to.

:V:

<{POST_SNAPBACK}>oh, kapica, ne poskusaj lagat, ker ne znas...in to cenim pri tebi, eno osebo si peljala, aha... pa se njena hcerka si  x:Dx  x:Dx

ves, tista oseba ne zna drgac, kot se je naucila od njene mame, cist tocno tak...  x;)x ne da je zavracala pomoc (saj zdravnica ne zna pomagati po samoumoru), sram jo je bilo in ni hotela da to govoris pri dohterci... zato je rekla, da nisi njena hcerka, ker te ni mogla drugace pripraviti do tega, da nehas izdajati njeno omejenost... ne sikiraj se, dohterca pozna njo, pa njeno mamo je tudi poznala x;)x pa vidis kak fajn punce ratajo, ce se ucijo iz nedosegljivosti drugih... mi ne moramo delati iste napake, kot so jih delali nasi starsi... lahko pa se iz njih ucimo 

x:)x  xsrcx te bimckam

Jao Vrba, Vrba, Vrba... x:)x Povej mi SAMO EN razlog zakaj se ti tko nemogoce zdi, da bi bilo to res???

<{POST_SNAPBACK}>Kaj pomeni, če pogosto sanjaš osebo, ki je naredila samomor? Sanje so vedno prijetne , ta oseba se pojavlja v njih kot da je še živa, slišim , kako govori in se smeji, skratka, nadvse prijetno, nobenih strašljivih prizorov. Ko se potem zbudim, dostikrat slišim na radiu (ki ga imam vedno potiho prižganega) njegovo najljubšo pesem. Potem moram kar trezno pomisliti, če je sploh res, da ta oseba ni več med živimi in ko se zavem resničnosti, mi postane zelo hudo in čutim veliko nemoč in takrat se pravzaprav zavem, da ga nikoli več v življenju ne bom srečala... takrat se mi zdi, da je bolečina najhujša. Njegova mama mi je danes omenila, da ga je sanjala le enkrat potem pa nikoli več. Zanima me, kaj vpliva na to.

:V:

Pogosto jo sanjas?

PONAVLJAJOČE sanje (nekje pise), da so podobne mori in nas zmedejo, saj nam razkrivajo skrite tesnobe in strahove. S posameznimi sanjskimi vsebinami pokažejo kaj delamo narobe, kje se ponavljamo, kako se v določenih situacijah znajdemo, kje smo nemočni, prenagljeni ali nesposobni, da bi določeno situacijo izboljšali. Opozarjajo nas, naj čimprej poiščemo učinkovitejše ali primernejše načine obnašanja in razmišljanja.

Drugace pa po moje podzavest vpliva na to...V teh sanjah si urejala svoje misli, prepricanja! To, kar si hotela - v resničnosti, pa se to ne more zgoditi, se je uresničilo skozi sanje. Tako se nam pogosto zgodi in prav je tako. Steče neka energija do konca, ti se razbremeniš, v sebi pa nosiš občutek, kot da si to zares doživela, ceprav dozivis obcutek bolecine. Bodi vesela, da si to izsanjala.

<{POST_SNAPBACK}>Delale so se obsezne raziskave, vendar ne najdem linka, ki so pokazale iste rezultate, kaj clovestvu najvec pomeni, poleg prezivetja. In to je svoboda. Za svobodo s(m)o baje pripravljeni dati tudi zivljenje. ...

Samo na hitro sem prebral, a si predstavljam, da so prvi stavki najpomembnejši. Če bi bilo to res, potem bi se v uničevalnih taboriščih med 2. svetovno vojno ljudje množično ubijali. Saj so se nekateri, ja, ko niso več vzdržali ali kaj podobnega. Si mogoče bral Viktorja Emanuela Frankla "Kljub vsemu rečem življenju da"?

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...