Skoči na vsebino

Samomor

stankaa

Recommended Posts

Mitos xrainbowx xcrossfingx :detelca:

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Deli na socialnih omrežjih

BLIŽJA JE SMRT

MANJŠI JE STRAH!

NIET

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

V antični Grčiji in Rimu je samomorilec od senata še lahko dobil dovoljenje in celo pripomoček za samomor, okoli leta 420 pa je sv. Avguštin samomorilce izenačil z morilci, tatovi in hudičevimi stvori. Kristjani so bili takrat med najbolj samomorilnimi družbenimi skupinami.

Od 6. stoletja naprej so samomorilce prebadali s koli, jih vlačili po ulicah, obešali, zažigali, metali na smetišča. Premoženje pokojnega so zasegli, plemičem so vzeli stan in jih razglasili za prostake, gradove pa porušili.

V Angliji je bil samomor kaznivo dejanje do leta 1961, drugje pa so se kaznovanju odrekli nekaj desetletij prej, v Franciji pa že ob revoluciji 1789.

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

Za vzhodnoevropsko kulturo, od Litve do Slovenije, velja, da je zelo veliko samomorov z obešanjem.... To so zelo agresivni drzni narodi. Za obešanje je potrebno mnogo več agresivnosti in inpulzivnosti kot za druge oblike samomora. Že ustreliti se ni tako hudo, kot se obesiti.

Človek, ki naredi samomor ima lahko zelo preprosto duševno motnjo, ki se ji reče depresija in je zelo globoka. Pred tem je bil lahko izredno uspešen v službi, lahko je bil direktor, optimist, bogat, srečno poročen, z otroki.

Dr. Andrej Marušič je eden najvidnejših mednarodnih strokovnjakov za preučevanje samomora.

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

Hm......naključje......sem se ravno namenil iskat to temo...........pa jo je "odprla" Contesa. Sem tečen, mal jezen, mal žalosten........en zelo simpatičen znanec, roker po duši, mojih let, muzičar, veseljak, z dvema krasnima, luštnima otrokoma....ma ful super smo se imeli, ko smo se srečali.......je naredil samomor. Brez veze......ta lep sončen dan zame ni več tako lep. :V:

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Pogumno...

Ovo je zelo težko vreme za neke ljudje...

Jaz sam včeraj dobila takško depresivno pismo od ene drage osebe... Mi je vzelo polno energije... in ne vem kako pomoči...

:eek: :V:

To su mučne stvari...

Pogumno...

Ovo je zelo težko vreme za neke ljudje...

Jaz sam včeraj dobila takško depresivno pismo od ene drage osebe... Mi je vzelo polno energije... in ne vem kako pomoči...

:eek:  :V:

To su mučne stvari...

Tale mlaj + prihod pomladi bo sploh hud.

xcrossfingx xcrossfingx xcrossfingx - Vsi, ki ne (ali pa tezko) zmorete (hendlanje svojega lajfa) - upajmo, da vas bo dobra vila pripeljala na LN in LNF in da se boste odlocili za + -------------> xsrcx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Tale mlaj + prihod pomladi bo sploh hud.

Če bi bilo samo od mlaja + prihod pomladi, to odvisen potem ne bi imeli težav. December je bil zame še najhušji. Spomladi imam še najmenj težav. Pomlad pozdravljena. Res pa je, da ob vsakem mlaji nekak popustim.

• 4 months later...

Moja zelo dobra...najboljša prijateljica(skoraj 15 let) je hotela naredit samomor.

V tem letu je padla v slabo družbo, cigareti, alkohol.

Zdaj se tega sicer hoče rešit.....enkrat še bo padla not, pol se pa bo dokončno rešla(El Nino vedeževal)

Zdaj boma itak sošolki, pa boma pazli druga na drugo. Zdaj že ima več volje do življenja.

Danes sem pa od nje spet dobila pismo.

Enkrat si je že hotela prerezat žile, samo nož hvala bogu ni bil dovolj oster.

Danes sem pa prebrala, da ima več razlogov, da se je rezala:

*ji je zanimivo blo, je hotela poskusit

*zanimivo, ko kri teče

*adrenalin...

*spet je imela neko skrivnost, ki jo je lahko skrivala

*obup

*ko sta se z mamo skregali, se je boljše počutla, če se je vrezala

Torej se je verjetno počutla krivo za prepir in se je hotela kaznovat.

hm, kak ji lahko pomagam....pišem ji pismo, poskušam jo odvrnit od tega početja. Napisala je tud, da se zdaj ne reže več, samo jo še vedno kdaj prime, da bi se.

Ful jo mam rada in bi ji rada pomagala.

Mi lahko kdo da kakšne nasvete?? prosim

kriss x:Xx

Kristalka, tvojo temo sem -prav tako kot temo, ki jo je odprla Loncek- zdruzila s prvo obstojeco temo samomor.

Malo si poglej pliz po temi, ker smo ze ogromno razpravljali, tudi nekateri so dali ful koristnih napotkov, pa se zdaj se bo morda kdo pridruzil s kaksno mislijo pozitivno. :palec: :vio:

zelo zalostno je, ce o samomoru razmisljajo zelo mladi ljudje.

prijateljico imej skoz na oceh, veckrat jo poklici, pelji jo kam, zrihtaj ji kaksne dobre knjige - ne bo pa tudi odvec, ce jo bos napotila sem. :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Kristalka, je bila tvoja prijateljica že kdaj pri psihiatru? Mogoče bi bilo dobro, da bi šla. Lahko jo spremljaš ti, za moralno podporo, saj sem razumela, da sta si blizu! To kar opisuješ je bolj podobno neki bolezni(sem pozabila ime) katero je imela tudi neka moja sošolka. Tukaj ne gre toliko za poskus samomora, kot za zadajanje bolečine z urezninami, saj oseba pri tem občuti olajšanje in sprostitev. Moja sošolka se je rezala po nogah, trenirala je ritmično gimnastiko pri kateri je imela noge pokrite s pajkicami, roke pa odkrite. Trajalo je približno dve leti preden je kdorkoli ugotovil, kaj se z njo dogaja. Pa še to verjetno ne bi, če ne bi enkrat med telovadbo začela krvaveti iz ene izmed ureznin in se ji je na trenirki pojavil krvav madež. Takrat je učiteljica za telovadbo zahtevala, da sleče spodnji del in tega pogleda, ne bom pozabila nikoli v življenju! xrolleyesx Noge je imela od stegen do gležnjev pokrite z urezi, enimi že skoraj zaceljenimi, nekaterimi čisto svežimi. Z učiteljico sta takoj šli v zdravstveni dom, kasneje pa je začela hodit k psihiatru, ki ji je zelo pomagal. To je bolezen, kjer lahko pomaga samo strokovno usposobljena oseba. Jasno pa je, da te bo kot prijateljico zelo potrebovala! :palec:

HONORE DE BALZAC

Marsa, mogoče se motim, ampak dale so mi mislit točke, ki jih je napisala Kristalka-sošolka je imela podobne misli! Nikoli pa se ni rezala z namenom, da se ubije. Z vsakim urezom naj bi samo kaznovala okolico, za krivice, ki naj bi se ji po njenem dogajale! xrolleyesx

HONORE DE BALZAC

V bistvu je tega rezanja zelo veliko in je v tej fazi čisto normalni spremljevalec. Ponavadi se režejo po rokah, lahko pa tudi po nogah. Če recimo, preveriš mladostniški oddelek na Zaloški cesti se jih večina tam lečečih reže. Bolj je stvar v tem, da je to iskanje pozornosti, ravno tako kot je to lahko zaradi raznoraznih ritualov ali prisilnih misli, ki jih imajo. Večina izmed njih ima težave z hrano; anoreksija, bulimija, ter razni občutki krivde itd....vzrokov je našteto.

Rezanje samo povzroča sproščanje, kot je Kristalka napisala in pa kri, ki odteka očiščenje. Poznam nekaj deklet, ki so to počela, pa so nekako po 18 letu prenehala, ena je nadaljevala še bolj pozno v dvajseta in je tudi prenehala, končuje študij medicine.

Kristalka, prijateljico poskusi napotiti na svetovalni center za mladostnike. Ne vem točno iz kje si doma in katero mesto ti je najbližje. V Ljubljani je kar dobro zastavljena mreža pomoči in kolikor tolikor deluje, seveda je naša psihoterapija še vedno v kameni dobi v primerjavi z tujino, na žalost, najbolj pa ravno šepa na področju mladostnikov.

Veliko sreče!

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Torej se je verjetno počutla krivo za prepir in se je hotela kaznovat.
huh, zato obstaja ena beseda, hmm,kak že...?

K sm se jest kaznoval, nisem šel.. potem,ko so drugi šli v kino, v disko, ples..pa tko..da dalje

nikol pa se ne bi poškodoval,da bi potem še vidno, telesno trpeu, h0h x:o)x

.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

...Kakšno je vaše mnenje o samomoru?

...in me zanimajo vaša mnenja, spoznanja

Pred mnogimi leti sem na podstrešju domače hiše našla obešeno prijateljico. :xx!: Večer pred tem me je prosila, če lahko prespi pri meni. Zjutraj, po mojem odhodu je storila to...

Veliko let sem se ubadala s tem... :V: Ni lahko...Niti zame, verjetno pa ni bilo lahko niti njej, da je to storila. Jaz sem ji odpustila, njena duša pa tako prebiva nekje v moji bližini...

Dum spiro, spero.

Marsa, hvala, da si prestavla, bom pregledala vse za nazaj x:Xx

prijateljico imej skoz na oceh, veckrat jo poklici, pelji jo kam, zrihtaj ji kaksne dobre knjige - ne bo pa tudi odvec, ce jo bos napotila sem.  

sej zdaj boma tak še več skupaj, pa zdaj gre z njenim atijem na morje, jaz pa v nemčijo, pol se boma pa spet vidli, sem jo tud že na LN in lNF napotila, samo ni rada za računalnikom....škoda :o|o: x:Xx

Kristalka, je bila tvoja prijateljica že kdaj pri psihiatru? Mogoče bi bilo dobro, da bi šla. Lahko jo spremljaš ti, za moralno podporo, saj sem razumela, da sta si blizu! To kar opisuješ je bolj podobno neki bolezni(sem pozabila ime) katero je imela tudi neka moja sošolka. Tukaj ne gre toliko za poskus samomora, kot za zadajanje bolečine z urezninami, saj oseba pri tem občuti olajšanje in sprostitev. Moja sošolka se je rezala po nogah, trenirala je ritmično gimnastiko pri kateri je imela noge pokrite s pajkicami, roke pa odkrite. Trajalo je približno dve leti preden je kdorkoli ugotovil, kaj se z njo dogaja. Pa še to verjetno ne bi, če ne bi enkrat med telovadbo začela krvaveti iz ene izmed ureznin in se ji je na trenirki pojavil krvav madež. Takrat je učiteljica za telovadbo zahtevala, da sleče spodnji del in tega pogleda, ne bom pozabila nikoli v življenju!  Noge je imela od stegen do gležnjev pokrite z urezi, enimi že skoraj zaceljenimi, nekaterimi čisto svežimi. Z učiteljico sta takoj šli v zdravstveni dom, kasneje pa je začela hodit k psihiatru, ki ji je zelo pomagal. To je bolezen, kjer lahko pomaga samo strokovno usposobljena oseba. Jasno pa je, da te bo kot prijateljico zelo potrebovala!  

sem že tud sama slišala za to bolezen.....sem neki film gledla. pogovorila se bom z njo, pa poiskala bom čimveč o tej bolezni(če kdo kaj ve lahko prosim napiše).....že ko sem brala, sem vedla, da to počne zaradi olajšanja, da se kaznuje.... :sori:

mislim, da ni bla pri psihiatru.....mogoče ne bi niti htela it. če bo še nadaljevala z rezanjem....bom jo jaz peljala....al pa jo bom vsaj poskušala odvrnit od tega :sori:

Nikoli pa se ni rezala z namenom, da se ubije. Z vsakim urezom naj bi samo kaznovala okolico, za krivice, ki naj bi se ji po njenem dogajale!  

ona se je nekrat hotela ubit....potem se je pa rezala...kot si napisala

Kristalka, prijateljico poskusi napotiti na svetovalni center za mladostnike. Ne vem točno iz kje si doma in katero mesto ti je najbližje

Maribor in Ptuj....se bom potrudla za njo....moram se :sori:

huh, zato obstaja ena beseda, hmm,kak že...?

joj, daj probaj najt to besedo, pliz x:)x

Pred mnogimi leti sem na podstrešju domače hiše našla obešeno prijateljico.  Večer pred tem me je prosila, če lahko prespi pri meni. Zjutraj, po mojem odhodu je storila to...

Veliko let sem se ubadala s tem...  Ni lahko...Niti zame, verjetno pa ni bilo lahko niti njej, da je to storila. Jaz sem ji odpustila, njena duša pa tako prebiva nekje v moji bližini...

Oona.........na lastnem podstrešju......prijateljica :eek: :sori: :C:

ni lahko.....grozno mora bit....

hvala vsem x:Xx že zdaj ste mi veliko pomagali xsrcx

... Pred mnogimi leti sem na podstrešju domače hiše našla obešeno prijateljico.

:O: :V: :xx!:

Picasso

kristalka, kul punca si, se trudis za frende, rada ustrezes, bravo, res si 'taprava'. :palec: x^x

Picasso

>huh, zato obstaja ena beseda, hmm,kak že...?joj, daj probaj najt to besedo, pliz
se trudim, sam glej...to je nek ˝samouničevalni destrukt˝,ki si ga oseba sama zapiči˝v glavo ,kajti le tako bo zadoščena svoji pravici... samouničenje, ki si je oseba sama izborila pravico si sodit..nekak tak...( čaki moram še mau pogledat v zapiske..)
.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...