Skoči na vsebino

Izbrisani

majica

Recommended Posts

Saj ne vem, če se je o tem že kaj pisalo...ko sem malo brskala...tega na LNF nisem našla...

Zaletelo se mi je, ko sem nekaj časa spremljala v medijih o izbrisanih...kolikor vem, se je nekaj osebkov odločilo tožiti državo in zahtevati odškodnino za 10 let bivanja pod statusom tujca! :V: :V:

In zdaj država razmišlja celo o tem, da bi jim ugodili :OO!: :OO!: :OO!:

Kar se mene tiče...imeli so dovolj možnosti, da si pridobijo državljanstvo tako-rekoč za darilo...kar se po svetu ne dogaja...da bi pa mi ˝letali˝se mi pa zdi kot skrajno klačeplazenje v lastni državi...

Še malo pa bomo II. Palestina... manjšina v lastni državi...

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 897
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Men se tut zdijo skrajno nesramni. x^x Dalo se jim je dovolj možnosti, da bi si lahko uredili ali državljanstvo ali statu tujca. Ampak tega niso hotl - iz različnih razlogov. Eni so bli proti samostojni Sloveniji <_<, eni niso hotl zgubit možnosti dedovanja v svoji rojstni državi :huh:, enim se pač ni dalo,... Verjetno je razlogov kr dost.

Dejstvo pa je, da so možnosti imeli in da je zdej mal prepozno za zvonenje. :sniky: Ampak Slovenci smo bli vedno hlapci in bomo zdej zato, da bi nam Evropa dala mir, enim izbrisanim plačeval bajne odškodnine. BOLANO!!! Dejmo na referendum.

To je moje skromno mnenje.

Drrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.........

:V: :V: :V: :V: Ne...sploh ni treba referenduma... saj..itak dobijo, kar sterajo...v prejšnjih letih sem bila podnajemnica pri Srbu v Sloveniji!!!!!...ki je veselo udrihal po Slovencih in po vsem kar je slovenskega... sprejemal familijo iz Srbije... jim rihtal job na črno... dobivali so denarno pomoč...

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

In kateri so to pravi Slovenci in Slovenke x?x. Menim, da se vseh izbrisanih ne more rešiti z eno in isto rešitvijo ampak jih je treba obravnavati individualno. Imam izkušnjo kako kruta je lahko birokracija in to do v Sloveniji rojene osebe, v Sloveniji ves čas živeče in z vso družino s Slo državljanstvom, brez kakršnekoli povezave z državo iz katere je po rodu izhajala. Je pa res, da tisti, ki si je državljanstvo želel in se zanj resnično potrudil ga je tudi dobil (ob podanih formalnih pogojih). Joj, pa kakšni hlapci neki. Sorry, ampak malo sem že alergičen na to kao hlapčevstvo. Če si bomo to non-stop govorili, bomo v to še kje res začeli verjeti. Pa saj ni Cankar edini naš pisatelj x;)x . Kot majhen narod smo obstali (v sosedstvu z Italijo, Avstrijo in Madžarsko (Avstroogrsko) ter na Balkanu). In menda ne zato, ker smo bili hlapci, ker bi nas v takem primeru poooohruuuustaliiiii. Majhni narodi v družbi s takimi sosedi pač morajo biti zviti, prebrisani in diplomatski, z razkazovanjem mišičk pač ne gre nasproti takim bilderjem. x;)x

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Guest sanjalica
Še malo pa bomo II. Palestina... manjšina v lastni državi...

A mogoče jaz ne živim v tej državi? Ne vem, oz. se ne zavedam, da bi mi bila kakršna koli pravica kratena... Hodim v službo, zaslužim koliko zaslužim (lahko bi več), imam svoje življenje, lahko se politično udejstvujem če hočem (pa nočem), lahko se ukvarjam s športom če hočem (pa se hočem), lahko...

Povejte mi no, kje klečeplazite?

Kje se počutite ogrožene... ?

Strinjam se z Mick-om!

Tisti, ki takrat niso iz kakršnegakoli razloga hoteli državljanstva, naj se sedaj ne bunijo. Je pa veliko tudi takih, ki so bili takrat prepričani oz. so jim pristojni za to zatrjevali, da jim ni potrebno vložiti, ker so pač državljanstvo dobili ob rojstvu - za te pa je potrebno poskrbeti.

Prihajam iz okolice Jesenic in poznam kar nekaj primerov.

Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.

M. H. Alderson

Guest sanjalica

Pa še to moram dodati, da ne bo nerazumevanja, da nisem "čisto ta prava Slovenka" (mislim pedigre)...

Pa se mi še ni zgodilo, da bi me nekdo pogledal izpod čela zaradi tega...

Kvečjemu :vragec: hmm imam nekaj "tistega" temperamenta; na kar sem ponosna :2src: :2src: :2src: , a ne Mick? :palec: x:Dx

Mašinca, o pravicah manjšin je skrajno nespodobno odločat z referendumom, kakor smo npr. odločali o pravici do umetnega oplojevanja samskih žensk.

Če pošteno premisliš, je država storila krivico "izbrisanim", tudi v primeru, če so ti bili proti osamosvojitvi Slovenije. Prej smo pač živeli v drugi državi in vsak državljan ima pravico do svojega mnenja. Po osamosvojitvi pa so ljudje tudi imeli različne razloge, zakaj niso prosili za državljanstvo, marsikdaj tudi nevednost, kaj pomeni biti brez državljanstva. Država pa izbrisanim ni priznala niti statusa stalnega bivanja v Sloveniji, čeprav so nekateri tu stalno živeli že dolga leta. Država je tem ljudem vzela vse, pravico do pokojnino, službo, vir eksistence itd. In tega v več kot 10 letih ni bila sposobna popraviti. Ustavno sodišče je moralo "državo" 3× spomniti na njeno dolžnost pa kaže, da bo šele beseda EU nekaj dosegla.

Naša država se zlasti na socialnem področju obnaša mačehovsko do lastnih otrok- državljanov, še dosti slabše pa do svojih prebivalcev, ki izhajajo iz drugih republik bivše SFRJ. Tako početje ni v čast niti državi, niti državljanom, ki tako početje odobravajo. Če je kdo od "izbrisanih" med slovenskim osamosvajanjem storil kaznivo dejanje, potem ga kazensko preganjajmo, samo za božjo voljo, ne teptajmo njegovih osnovnih človekovih pravic.

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Guest sanjalica
Sem se učil, da je v vsakem stereotipu tudi del resnice :hepko:

Ne verjamem na napisano.

Dokaži! x:px

p.s. Pa že spet skačeš! Menjaj si ime v SKAKAČ x;)x

:V: :V: Ejejej majička kake ven mečeš, le zakaj bi pa zaprosili za državljanstvo če so pa imeli volilno pravico in pravico do glasovanja na plebiscitu. Jaz razumem ta folk. Je pa res, da tudi tisti ki udrihajo po Sloveniji ni prav da to delajo.

Konec koncev, nobena država v Evropi, si ni privoščila takšnega kršenja človekovih pravic. Kar izbrisat nekoga, to je slabo za vsako državo. To je znak da je še ogromno poti do pravne države. Veš imam prijateljico, ki je čista Slovenka do petega kolena, po materi in po očetu. Rojena je v Sloveniji. Živi v Sloveniji tako kot jaz in vsi ostali državljani Slovenije. Pa so z neko zmedo v birokraciji, jo izbrisali iz registra. Je državljanka R.Hrvaške. Samo zato ker je njena mama bila rojena, samo rojena na Hrvaškem. Ne me basat s takimi, da je bilo to pravilno kar se tiče z izbrisom. Le koliko Slovencev je bilo izbrisanih, zaradi nesposobnosti naše birokracije. Nobenmu se ne sanja, kolk Slovencev je bilo izbrisanih, ne južnakov, Slovencev rojenih v Sloveniji. Dragi moji ne mi govrt nekaj o čemer se v javnosti zelo malo govori ali pa omenja samo površno. Kakor na primer da so bili izbrisani samo južnaki. Kakšna laž.

Ja sam ka mali pao s lipe

Ej...Volk in ostali..., da ne bo pomote, naj se najprej izjasnim...tudi jaz nisem Slovenka x^x ... samo na 1/4...ostalo sem Čehinja... no, ampak do svoje Slovenije čutim pripadnost, prav nič pa do Češke. Rojena sem tukaj, moji starši tudi, zato se počutim Slovenka.

Kar me moti pri drugih je to, da so v letih 89-91 nasprotovali osamosvojitvi Slovenije, se norčevali, da bomo jedli travo brez Jugoslavije in ignorirali pozive (v množini) Slovenije, naj si uredijo status. Zdaj pa se sklicujejo na to, da so žena in otroci državljani Slovenije, mož pa npr. ne, in vpije v nebo, da je odrinjen z doma zaradi slovenske politike. NO, če si je žena uredila status, ne vidim razloga, zakaj si ga mož ne bi mogel...

Nekateri si ga niso uredili iz različnih vzrokov...zaradi nepremičnin v drugih republikah, s katerimi so razpolagali, ali pa iz čistega nezaupanja do osamosvojitve Slovenije.

Aksentijević...mislim, da se tako piše, je bil največji zagovornik letalskega napada na Slovenijo, zdaj pa se rine v vrsto za državljanstvo in hoče odškodnino...njega bi bilo potrebno obravnavati kot vojnega zločinca, na pa, da dobi državljanstvo.

Pa še nekaj...država je omogočila počitnice na morju begunskim otrokom, moji so isto leto zaradi finančne stiske ostali doma. Pravzaprav jim država še nikoli ni omogočila počitnic...Še obvezne šole v naravi jim plačujemo starši...beri za 3 dni v znesku 17.000, 00 SIT, s tem, da prinesejo seboj WC papir... Spominjam pa se tudi leta, ko so begunci z dvema otrokoma dobili več denarja na družino, kot se ga sama zaslužila z delom...

Pa vseeno bi rada komentar...

PS...moja dobra prijateljica je Srbkinja, brez službe, ima tri otroke in je samohranilka...pa si je opremila hišo in kupila avto srednjega razreda ...v enem letu... :eek: :eek:

Guest sanjalica

Volk - sprejeti moraš, da se dogajajo napake. Ne verjamem, da je kdorkoli zanalašč izbrisal NEKOGA, ker je "južnjak"...razen, če je bil trn v peti komu (dopuščam tudi to možnost). Prepričana sem, da če je bil kdo po pomoti izbrisan in dokaže, da je rojen v Sloveniji (papirje menda ima...kot jih imam jaz!) potem ni težav. Je pa drugače, če "trmari" in iz nekega principa tega noče urediti. Ker se ji zdi "za malo".

Ne enkrat sem slišala kolegico, ki pravi, da se ji dvignejo lasje, ko pridejo in pravijo; slovenačko državljanstvo... hmm če hočeš bit Slovenec, daj vsaj malo se potrudi... Nikjer ne delijo tako državljanstva... (poglejte Švico - pred pridobitvijo državljanstva ti pride komisija preverit hišo, način, kako živiš, pri kolegici je komisija potegnila nad vrati s prstom, če skrbi za čistočo, ker smo Balkanci in imamo sloves umazanega naroda...- kolegica je v Švici glavna sestra kirurškega oddelka na zelo znani kliniki). Pri nas pa, niti osnovnega jezika, niti uporabo besede SLOVENEC se ne potrudijo naučiti... To me pa razjezi... Pa pričakujejo "južnjaki" da jih "slovenci" morajo razumeti. To pa presega meje moje tolerance...

Mick... :palec: :palec: za argumentiranje... saj nisem rekla, da so vsi "Neslovenci" bad...

Pa tudi o Plemenitem ne gre izgubljati besed...ker izvaja najnizkotnejše trike... gre za to, da se mi zdi skrajno neumno popuščati pri tej zadevi...ROK JE ZAMUJEN...KONEC!!! Če niso razumeli pozivov za ureditev statusa, je to zgolj zaradi siromašnega poznavanja jezika...oziroma nepoznavanja na sploh...zato to ne more in ne sme biti opravičilo.

Tudi davčna ti ne gleda skozi prste, če si narobe izpolnil dohodnino... :vragec: :vragec:

Volk - sprejeti moraš, da se dogajajo napake. Ne verjamem, da je kdorkoli zanalašč izbrisal NEKOGA, ker je "južnjak"...razen, če je bil trn v peti komu (dopuščam tudi to možnost). Prepričana sem, da če je bil kdo po pomoti izbrisan in dokaže, da je rojen v Sloveniji (papirje menda ima...kot jih imam jaz!) potem ni težav. Je pa drugače, če "trmari" in iz nekega principa tega noče urediti. Ker se ji zdi "za malo".

Ne enkrat sem slišala kolegico, ki pravi, da se ji dvignejo lasje, ko pridejo in pravijo; slovenačko državljanstvo... hmm če hočeš bit Slovenec, daj vsaj malo se potrudi... Nikjer ne delijo tako državljanstva... (poglejte Švico - pred pridobitvijo državljanstva ti pride komisija preverit hišo, način, kako živiš, pri kolegici je komisija potegnila nad vrati s prstom, če skrbi za čistočo, ker smo Balkanci in imamo sloves umazanega naroda...- kolegica je v Švici glavna sestra kirurškega oddelka na zelo znani kliniki). Pri nas pa, niti osnovnega jezika, niti uporabo besede SLOVENEC se ne potrudijo naučiti... To me pa razjezi... Pa pričakujejo "južnjaki" da jih "slovenci" morajo razumeti. To pa presega meje moje tolerance...

:palec: x^x

Drrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.........

Sanjalica, ne smeš mešati Slovenca v Švici in npr. Bosanca v Sloveniji. Slovenec v Švici nikoli ni imel državljanstva, Bosanec pa je bil s Slovencem vred državljan iste države - SFRJ. Tudi Aksentijeviču pravno nimaš kaj očitati, tudi če se je boril proti Sloveniji. Slovenija takrat pravno še ni bila priznana, Aksentijevič pa se je boril na strani mednarodno priznane države SFRJ. Slovenija kot samostojna država se je pojavila šele cca 3 mesece po končanih bojih.

Kako na take reči gledamo čustveno, je eno, država pa mora delovati skladno s pravom, ne pa čustveno. Naša prva "oblast" - DEMOS pa je marsikdaj ravnala bolj po čustvenih vzgibih kot po pravnih predpisih. Predvsem pa je morala zamenjati vse, kar je spominjalo na prejšnji režim, ne glede na to, ali je bilo dobro ali slabo. Žal je zlasti na socialnem področju odpravila veliko pridobitev, ki jih še zlepa ne bomo dobili nazaj.

bigm

Tudi Aksentijeviču pravno nimaš kaj očitati, tudi če se je boril proti Sloveniji. Slovenija takrat pravno še ni bila priznana, Aksentijevič pa se je boril na strani mednarodno priznane države SFRJ.

Bigm...proti KOMU pa se je boril Aksentijević???? :eek: :eek: Ne razumem...Jugoslovanska Ljudska Armada ...a ni to armada za zaščito ljudstva??? Ali je to armada, da utiša ljudstvo... :o|o: x?x x?x x?x

Ne vem za nobenega agresorja... ki bi se v začetku 90 hotel polastiti Slovenije...pa so vseeno postavili tanke na mejo... Zdiš se mi, kot da zagovarjaš stališče Jugovojske... ali se motim x?x x?x

Ne...Aksentijević je deloval PROTI LJUDSTVU SLOVENIJE in od tega ljudstva pričakuje državljanstvo in penzijo x?x x?x

Res me zanima tvoj komentar Bigm...

Guest sanjalica
Sanjalica, ne smeš mešati Slovenca v Švici in npr. Bosanca v Sloveniji. Slovenec v Švici nikoli ni imel državljanstva, Bosanec pa je bil s Slovencem vred državljan iste države - SFRJ.

Bigm ne mi zamerit, v času vojne sem bila v krogih, kjer so bile "informacije doma".

Mogoče imaš prav, da nebi smela primerjati Slovenca v Švici in Bosanca v Sloveniji. MOGOČE! Pa vendar, odločili smo se, da bomo imeli svojo državo. Smo se?

Bila je vojna.

Dogodek iz vojne!

Zakonca: ona učiteljica slovenskega jezika, on vojaški poveljnik - na stražnici (takrat karavli). Vojna. Vojaški poveljnik doma prebuta svojo ženo, ker je rekla možu, naj prepusti karavo policiji/teritorialcem. Ni želel, ker je služil JNA. Bil je lojalen. Na stražnici je dvignil orožje na svoje prijatelje, sovaščane... Zmerjal jih je in grozil... Ne v slovenskem jeziku, ker se v 25 letih življenja na slovenskih tleh ni tega bil sposoben naučiti. Ker je bil ponosen, da je SRB. Po končani vojni je med prvimi zaprosil za Slovenačko državljanstvo. In ga dobil.

Mogoče se motim, vendar se imam za Človeka, ki ima visok prag tolerance in sposobnost sprejemanja drugačnih-drugačnomislečih. Pa vendar; bi tega človeka jaz hmm :vragec: :vragec: prekleto mučila, preden bi dobil Slovenačko državljanstvo.

p.s. Človek je bil odrasel. Vedel je, da je volja slovenskega naroda, da ima svojo državo. Ni bil toliko "zrel" da bi pri sebi ocenil, kaj je bolje...tuliti v rog z delodajalci - JNA (danes prejema Slovenačko penzijo!) ali bi imel "jaja" in se obrnil k NARODU.

Pa ne pozabi Bigm, da nisem "čista Slovenka".

Sanjalica in Majica, po čustveni plati vaju popolnoma razumem. Jaz sem 100% Slovenec, razen po priimku. Nekdo od daljnih prednikov je bil iz južnejših predelov. Jaz sem se zavzemal za samostojno Slovenijo in na plebiscitu glasoval za osamosvojitev. Tudi meni je bil Aksentijević zoprn. To je čustvena plat.

Razumska in pravna plat pa mi pravi, da je bil Aksentijević oficir JLA, kateri je tudi prisegel. Slovenija še ni bila samostojna država, ampak je pravno še vedno bila del SFRJ. Ali je torej Aksentijević delal kaj proti mednarodnem pravu, če je poslušal povelje svojih nadrejenih in se boril "za celovitost SFRJ"? Ravnal je povsem v skladu s takrat veljavnimi pravnimi predpisi. Naša čustvena reakcija je eno, samostojna država Slovenija pa bi se morala držat prava in Aksentijeviću ne bi smela odrekati pravice do slovenskega državljanstva. Tako država. Mi na forumu pa imamo vso pravico Aksentijevia kritizirati in ga ne imeti radi. Samo velika razlika je med tem, kaj si lahko privoščimo mi kot državljani in kaj si lahko privošči država.

bigm

Guest sanjalica

Bigm ne bodi bolj papeški od samega papeža!

Vsi smo delali proti takratni državi. Proti svoji domovini, Tudi ti. Ker si glasoval proti svoji državi. (tudi jaz :vragec: )

Je tako?

Povej mi, ali prej opisani Oficir zasluži enako ravnanje kot tisti, ki se je boril za našo domovino? Mož je vojni veteran. Sodeloval v vojni z orožjem. V neposrednem boju. Gospod oficir ima bonitete sedaj, mož pa ne... (pa da ne bo izzvenelo, kot da bi bila pristaš "privilegijev za veterane"...NE! delali so po svoji vesti, za svojo domovino)

Sanjalica, glede obnašanja naše mile države do veteranov pa ti dam v celoti prav. Obnaša(la) se škandalozno. Celo otroci padlih v tej vojni so kar dolgo čakali, da se jih je država spomnila. Ampak zaradi tega država ni nič manj odgovorna zaradi svojega neodgovornaga obnašanja do Aksentijeviča in drugih. Naša država (beri: tisti, ki so se zavihteli na oblast) ima kar dosti grehov. Kaj res drži, da imamo tako oblast, kakršno si zaslužimo?

bigm

Guest sanjalica

Bigm samo to mi še povej; da te razumem v popolnosti... ali res misliš, da lahko z vsemi izbrisanimi delamo po enakem postopku, si RES vsi zaslužijo vpis med državljane, ali je potrebno pogledati, narediti pravila in gremo! Izjeme...pa naj imajo posebno obdelavo, ne s komisijami, ampak s pravili. Želeti slovenačko državljanstvo samo zaradi neki bonitet, ki bodo iz tega izhajale, ne vem...

Ajde, ti je prav, da je Slovenac nekdo, ki ne obvlada slovenskega jezika? (tudi to je spoštovanje do države! ne čustvo, kot mi "očitaš" ampak spoštovanje, da veš, kakšen je naš grb, kakšna je naša himna, da poznaš vsaj osnove o državi,...)

In tik, preden bo izdihnil zadnji Slovenec, bo le-ta dejal: "I nema nas više!"

PS... Majica : moja dobra prijateljica je Srbkinja, brez službe, ima tri otroke in je samohranilka...pa si je opremila hišo in kupila avto srednjega razreda ...v enem letu...  
<_< Če ti je prjatlca in jo spoštuješ, potem te to ne bi smelo motiti. Mogoče neka mafijska posla. Zdaj ne vem kaj te moti, to da je južnakinja i da ima para. Te moti, da so nekateri južnaki bogatejši od tebe. Če je, potem sem brez komentarjev :ph34r: :ukid: .
Ja sam ka mali pao s lipe

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...