Skoči na vsebino

Izbrisani

majica

Recommended Posts

• Komentarji 897
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Se mi zdi, da so ljudje nekak zgresil bistvo izbrisanih.. pogovarja se samo o tem kaj so naredili pa kako so to itak same barabe in kriminalci in kaj jaz vem in da itak so si zasluzili...

A ni bolj fora v tem, da se vprasamo ne ali so krivi ali niso krivi ampak ali so jih smeli izbrisat ali ne? Mislim, ce gledam tako, se mi lahko zgodi, da bom jutri ugotovila, da ne obstajam, zato ker sem pred enim tednom narobe parkirala in sem torej potencialni kriminalec... Karikiram, ampak... v tem stilu....

Aliana

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Deli na socialnih omrežjih

Ja, in pustil zbrisane tiste, ki so barabe in si to zasluzjo, ostalim pa vrnil drzavljanstvo in to...

:xx!:

A.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

:vragec:

S R A M O T A ! ! ! ! ! ! !

izdajalsko obnashanje slovenskih politikou...

RITOLIZCI BALKANA

JUGONOSTALGIKI

LDS FUUUUUJJJJ

666 razpizdenih :vragec: -ou.... :xx!: :xx!: :xx!:

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

• 2 weeks later...
Hej, Mitos! Ti živiš tukaj in si naš državljan, pa vendar je tvoj post eno samo jamranje.

Ljudje so različni, ne glede na to, ali so Slovenci ali Neslovenci. Eni so dobri, drugi slabi. Ne glede na narodnost. Posploševanje, dragi MItos, pa je zelo nekulturno, nepravično in nehumano. S ksenofobijo pa tudi Slovenija ne bo postalaa prepoznavna v svetu, vsaj ne v pozitivnem smislu.

x^x x^x

Ja sam ka mali pao s lipe

Kamorkoli pogledaš, na televizij, v časopisu povsod so ljudje, ki ne živijo tukaj v Sloveniji ter niso naši državljani ampak vseeno si krojijo pravice naše države. Po miselnosti so bolj oddaljeni (kot sanjači toda ni pravo ime za te)  od tistih ljudi, ki živijo tukaj. Čisto nič jim je mar, kaj se bo tukaj dogajalo. Recimo pri nas se je zgodila vojna. Če se bo kaj zgodilo, bodo že pobrisali drugam. Tačas bojo še okoristili se z državo v kateri jih je tako lepo sprejela.

Na televizij pri »tedniku«, pri »preverjeno«, in še podobno so sami tujci. Jamrajo, da je nepošteno to in to, da živijo tako slabo,…. Imajo televizijo, imajo časopise, imajo službo, imajo dokaj bogate predmete, prostor kjer lahko živijo (naši berači pa ne), zadovoljivo pohištvo,... Oni se »dolgočasijo in poležujejo« mislijo, kako je (prav)njim, tujcem, tako hudo.

Na drugi strani je družina, ki je na robu preživetja pa ne jamrajo. Nimajo televizije, nimajo časopisov. Družina na robu preživetja se ne obremenjuje s tem, kako so prišli v takšno stanje. Koliko on zasluži. Njih skrbi, kako se bodo preživeli. ??? Za njih ni slišati. Živijo odmaknjeno. Daleč stran.

Še sosed ne ve. Za njih še socialna ne ve in podobne ustanove ali pa nočejo slišat. Zakrivajo si oči, ušesa ter ne govorijo o tem. Tako, če ljudje slučajno naletijo nanje pa se sprašujejo; »Kdo živi v tej bajti, v tem stanovanju.« Potem ko gredo najprej »šnofat«. To vidijo tudi mediji in to toliko časa gonjo dokler se (morebiti) vključi socialna in rdeči križ, in podobne ustanove. Sam sem gledal na televiziji pa nisem verjel, da je v tej državi takšnega sploh mogoče!? Pa pustimo to za eno drugo temo o tem »Kdo živi tu?«

Zmeraj bomo ostali sužnji! Pa je to res? Tako kot naša politika dela, bomo. Na ljudeh je odločitev kaj bomo in česar ne bomo.

Veš Mitos, to je tvoje mišlenje in hvala bogu, da eden tudi na tak način razmišlja. Vsak ima pravico do svojega mišljenja in mnenja o neki stvari. Rad bi te samo opomnil da je bilo kar ducate izbrisanih "bosancev", ki so branili tvojo domovino proti jugoarmiji. Vsi omenjamo tiste izbrisane, ki so služili armijo ali pa bodisi simpatizirali z njo. Nobeden pa ne ve za izbrisane, ki so nosili uniformo TO-ja in sodelovali v bojih za neodvisnost Slovenije. Jaz nekatere modele poznam in za mene je to sramota.

Razumem te ko praviš, da nekateri jugiči jamrajo in stokajo. Ampak večina jugičev dela za majhne denarje in prav nič ne stoka, zato ne morš kar tako posploševat zadevo. Vsaka izbrisana oseba je zgodba zase. Če boš izbrisane metal ne samo v en koš ampak v tisoče in tisoče košev, potem boš razumel kaj ti hočem povedat.

• 2 weeks later...
Če je takrat Slovenija izvajala brisanje nad jugiči, potem bi morala vse jugiče, ki so bili stalno prijavljeni osebno povprašati ali želijo postati državljani R. Slovenije, podpisat dokument da ne bodo ali pa bodo postali državljani Slovenije, pa potem danes ne bi bilo tega vprašanja. Dejstvo je da je država naredila krivico nad večino izbrisanih. :V:

• 3 weeks later...

Moje besno pisanje je dobilo še bolj besen odziv.

Odpisani so se čisto drugačno vlogo, pomen, so dobili, ko so se tisti odpisani, (večina) špekulanti, zahtevali denar od države, od davkoplačevalcev, to se prav od nas, od mene. Tako so zaj… vse tiste, ki so svoje pravice zahtevali nazaj.

Zakaj je nastal tole moje besno pisanje:

Ko sem prišel iz onostranstva, na urgenci, sem mislil, da sem v Bosni. Zakaj? Prisilno so me obudili, in se je ena »drla« (budila me je, da ne bo kakšnih pomot) na mene po bosansko (saj je v redu tista ženska sestra J. tudi ostali so bili v redu v urgenci, na 5. nadstropju, bolniki, ki so bili z mano bosanci in muslimani, na Soči). Sem se spraševal kako sem sem dol padel v Bosno? Ni mi bilo jasno. Vprašat pa nisem mogel. Zato sem razmišljal. Sestra se je pogovarjala s sestro v bosanskem jeziku. Začudeno sem gledal, ko so bile tudi Slovenke. Morebit sem v Kopru? Tam je tudi veliko tujcev. Pa naj me že dajo domov, v Ljubljano, tam mi bodo povedali, kaj je narobe! To sem si mislil tudi potem, ko sem bil na urgenci, CIT_u, da sem v Kopru, pa tudi ko so me prepeljali v 5. nadstropje na intenzivnega. Staršem tudi nisem mogel povedati, ker sem bil čez usta zaprt z »štofelcom«, jezik pa privezan. (Takrat se mi je to zdelo normalno, da nisem mogel govorit, ker sem imel polna usta.)

Poanta je v glavnem zato, da naj bi vsaj, ko te prebujajo sestre govorile v domačem jeziku pa to kakršen koli jezik že je.

Poleg tega sem se zavedal, da nas je še samo polovico; »Samo milijon nas je…«

Če je takrat Slovenija izvajala brisanje nad jugiči, potem bi morala vse jugiče, ki so bili stalno prijavljeni osebno  povprašati ali želijo postati državljani R. Slovenije, podpisat dokument da ne bodo ali pa bodo postali državljani Slovenije, pa potem danes ne bi bilo tega vprašanja. Dejstvo je da je država naredila krivico nad večino izbrisanih.  :V:

Volk se strinjam s tabo popolnoma, da bi mogli takrat podpisat da državljanstva ne marajo, ker PONUJENO JIM JE BILO in so bili večina če ne kr vsi seznanjeni s tem, ampak oni tega takrat NISO HOTELI. x!x

Zarad napak birokracije (ki by the way v naši državi terja čuda papirovja, pa niso mogli še tem izjave spulit), bomo zdaj mogli plačevat davkoplačevalci.

Tisti izbrisani ki so jo stegnal v bivšo jugo in se potem priplazli nazaj, ker jih je tam kuzla lizala MARŠ VEN!!!!!!!!!!

Mushi

pogled v prihodnost:

slovenija gre v evropsko zvezo...

izbrisani postanejo drzhavljani slovenije....

jasno, migracija po evropi je visoka....

chefurji se odpravijo proti zahodu....

tam, kakor prej doma (pa ne pri nas, ampak tam doli) delajo sranje....

od kod da so?...a, jasno....SLOVENCI

666 zlobijeu....grrrrr

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

aakhut,

noben pri pravi pameti ne sodi cele nacije po enem cloveku.

ko smo mi uvazali delovno silo v 60 tih, pa 70tih, ker so bli slovenic prefini, da bi jarke kopali, se ni nihce pritozeval. so bli bratje in sestre in se kaj...

ko so ostali, je pa kar naenkrat vse narobe.

ce bodo 'cefurji na zahodu delali sranje', bodo delali sranje. vsak dostjoen cefur, ki nekaj da nase, itak takoj pove, da je bosanec. in teh je (ce smo ze ravno pri tem) na zahodu ze dolgo dostivec, kot v sloveniji. in delajo. tudi sranje, ja, kot vsi ostali.

ce bomo imeli dzamijo, ce bomo koncno uredili stvari z izbrisanimi ( kaj in kako bi morali bit, je akademsko, stanje je, kakrsno je, in to stanje je treba zdaj urejat),

bomo koncno uredili stvari. da ima nasa drzava napacne timinge, ni krivda samo priseljencev, ne samo muslimanov, ne nikogar drugega, ampak vseh nas, ki tukaj zivimo, in bi morali prevzeti odgovornost za nase odlocitve. tega ljudje v tej drzavi NE pocnejo. in to ljudje vseh kolorjev in oblik.

problem slovenije je med drugim ta, da ni imela nikoli nobene kolonije, in nima pojma, kako se obnasat do tujcev, kaj sele delavcev iz tujine.

to je stvar masovne kulture, ki je mi nimamo. na en nacin sem seveda zadovoljna, da nimam nobenega globalnega obcutka krivde, kot jo imajo nekatere bivse velike drzave kolonialistke, po drugi strani pa se zelo bojim, kako bo, ko se odprejo meje. mi smo zelo gostoljubni do prijateljev, pa prijateljevih prijateljev, pa druzin, ampak ka, ko pride naenkrat 50 tujcev delat v eno malo slovensko mesto...? PANIKA. odzirajo nam denar, mesajo kri, seveda, vsega so oni krivi.

sem zivela dolgo v tujini, in sem imela sreco, da sem bila v drzavi, ki je temu zelo dorasla, in kjer so ljudje osvesceni o tem, ter ne krivijo drugih za napacne odlocitve.

tam sem tudi imela priliko bit tujka, in ti lahko povem, da se pocutis cisto drugace, ceprav si s prijatelji, sodelavci...je to ena izkusnja, ki bi jo priporocala vsem, da bi videli, kako relativne so te stvari. tokaj i doma, 50 km naprej po isti dolini pa si tujec. mislim...z evropo, z internetom, z letali, z sto drugimi stvarimi, ljudje ze dolgo nismo vec razdeljeni

na nacije v geografkem, politicnem in ekonomskem smislu. vsi se ukvarjamo z vsemi in vsem, a se ni tega opazit...?

SVET JE OD VSEH. in vsi nosimo odgovornost zanj. in z zblizevanjem sveta je pac tako, da moramo razviti tolerantnost, drugace bomo vsi pogubljeni. dejansko. ne moremo se kregat o teh neumnostih, ker imamo pac skupne cilje.

da je treba na lokalnem nivoju pazit nase (in na druge! ce tako vidis svet!) je dejstvo. meni je zelo zal, da na primer slovenije ne podpira vecje rodnosti, to se mi zdi absurd,

mi je zal, da je nas solski sistem tak, kot je, mi je zal za mnogo stvari...ampak ne krivim za to tujcev. ker se v bistvu niti slucajno ne bojim za nas kot take. opazujem okoli sebe, in vidim, da (PREDVSEM MLADE!) zanima mnogo stvari, ki so dobre, slovenske, pomembne...in taisti ljudje cenijo tudi , kar se nacijo od drugih. nekaj ostane, nekaj gre. evolucija. ce se cenimo, nas cenijo tudi drugi, to nam je ocitno zelo pomembno. in ce mi cenimo druge, bodo tudi oni cenili nas. na majhnih kulturnih prostorih je to se posebno pomembno, ker je idiotsko pricakovat, da se ljudje ne bodo mesali in ne uplivali drug na drugega...je bilo tako ze stoletja, pa smo se obdrzali...tokrat nimamo zunanjega sovraga, ampak ga sami lomimo, kolikor gre narobe, je nasa krivda. globalno gledano ne moremo prezivet drugace na tem svetu, kot s toleranco, spostovanjem in ljubeznijo.

lokalno ni nic drugace. je zelo zanimivo, kako so slovenci na tem polju shizofrenicni...ko so doma, je drugje vse boljse. kopleks manjvrednosti, skoraj! ko grejo ven, dajo stvari v perspektivo, ugotovijo, da so drugod tudi samo ljudje, in se streznijo. nakar pridejo domov, in ugotovijo, da je tukaj itak sploh najboljse: vecvrednostni kompleks. neverjetno.

tisti stos o sosedu, ki ubije sosedu kravo, zato, da mu ( njemu samemu) ne bo prodajal mleka, je zal zelo res. znamo bit enotni samo pod pritiskom, ko se komu drugemu upiramo, da bi pa z ljubeznijo in odprtostjo poskrbeli zase, temu se nismo dorasli...smo vedno rajsi jezni na koga drugega.

moje mnenje.

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Mick

Četudi imam nekako občutek, da so tebe samo na pol zbudili

maš prav, da so me delno zbudili, toda ženska me prebujala v drugem jeziku in ne v domačem.

Tinka še dobro, da je to tvoje mnenje, ker sam nimam komentarja. Zjasn se že kaj boš hotela to ali to. Oboje ne gre skupaj.

Mick x:Dx x:Dx x:Dx ...ma ja, kaj cem...sem morala nekaj rect... sem brezkompromisna in trdna zagovornice tolerance in nenasilja.... :vragec: x;)x x;)x x:Dx

mitos, ne razumem, za kaj naj bi se odlocila...? kaj ne gre skupaj...? meni gre, kar sem omenila. sem tak ze zivela, in mislim se naprej.

Kdo lahko spremeni svet?

edin kar se strinjam, je to, da ZHAL NISMO MEL NOBENE KOLONIJE....

ostalo je pa LDS-ovsko sranje....

zakaj pa ne bi bla dzhamija v MB-ju :o|o: ...al pa VELEJU (tam jih je itaq najvech)

tema je pa o izbrisanih, k so se sami za to odlochil...so mel vse shanse pridobit drzhavljanstvo takoj, ko se je slovenija osamosvojila...pa so hoteli sedeti na dveh stolih...prav jim je

666 zlobijeu....tralala

ej, zaradi mene, kjerkoli...

ce se ze gremo desni kapitalizem, si naj jo zgradi vsak na svojem dvoriscu, ce ima denar pa potrebo.

hocem samo rect: probleme moramo resevat, ker so, in so problemi vseh nas.

zakaj pa so, je pa druga zgodba...pa kdo je zato kriv. pa ce se bo kdo iz tega kaj naucil. ampak trenutno se pac moramo vsi s tem ukvarjat...ocitno, ne? ce se se LF...

ostalo, vsaj kar sem jaz pisala, nima pa nobebe zveze z LDS, govorim o svetu in kako zivi(mo) -al pa ne- drug z drugim...sorry, sem se premalo casa tukaj, da bi poznala vso politicno sceno, zato ne morem komentirat...ocitno si ful jezen na njih, mas ze svoj razlog...

mene samo prizadane, kadar ljudje druge krivijo za to, kar so tretji delali...LDS se ni blo, ko smo Bosance uvazali, ne? na primer...

ma ni vazno...bi bla lahko debata v nedogled, in na koncu imamo vsi prav...

itak sem zasla s teme, ampak je povezano z ostalimi stvarmi, ki sem jih tukaj zacutla v zraku...

aahkut, mogoce je pa cas, da gres malo po svetu...kaksno novo kolonijco zrihtat...? jaz bi prosim en fjord, so mi ful lepi! hvala! x;)x x;)x

pa lep vikend na suhem...

Kdo lahko spremeni svet?

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...