free 23. julij 2004 Prijavi Deli 23. julij 2004 KRKA - SONCARICA Spoštovani! Se v teh poletnih dneh odpravljate na morje? Ali pa si želite obcudovati brezmejne širjave z gorskih vrhov? Ste se morda odlocili, da boste letošnji dopust preživeli v miru svojega doma, v neskoncnem lenarjenju na domacem vrtu?Kjerkoli že boste, ne pozabite na zašcito pred soncem in pijte dovolj tekocine. Oboje je za telo vsekakor pomembno, saj lahko tako preprecite marsikateri neljub dogodek, vkljucno s soncarico. Tema meseca:Soncarica - ukrepajte hitro in pravilno Soncarica je akutno stanje, ki lahko resno ogrozi vaše zdravje in življenjePredstopnja soncarice je vrocinska izcrpanostOgroženi so ljudje vseh starostiNajpogostejši klinicni znakiPrva pomocPreventiva je najboljšaKaj pa naši najmlajši Soncarica je akutno stanje, ki lahko resno ogrozi vaše zdravje in življenje. Nastopi, ce je nezavarovana (nepokrita) glava dalj casa neposredno izpostavljena soncu. Èe se pridruži še dolgotrajna izpostavljenost telesa previsokim temperaturam in visoki vlažnosti ter velikemu naporu, odpove mehanizem za uravnavanje telesne temperature in nastopi toplotni udar. Ker telo ni sposobno oddajati toplote, se lahko telesna temperatura zelo zviša. Zaradi tega so ogroženi pomembni življenjski procesi v telesu. Predstopnja soncarice je vrocinska izcrpanost, ki nastane zaradi velike izgube tekocine in soli. Spremljajo jo utrujenost, bruhanje, bleda koža, obilno znojenje ter nenadni krci mišic nog in rok, redko trebuha. Telesna temperatura je normalna. Kadar telo ni vec zmožno uravnavati telesne temperature, lahko vrocinska izcrpanost preide v soncarico. Ogroženi so ljudje vseh starosti, najbolj pa so izpostavljeni otroci, starejši ljudje, ljudje, ki niso vajeni vecjih telesnih obremenitev, bolniki z aterosklerozo, kongestivnim srcnim popušcanjem, sladkorni bolniki, alkoholiki … Najpogostejši klinicni znaki * suha in vroca koža, ki je na zacetku pordela, kasneje pa bleda ali vijolicna * nezmožnost znojenja * pospešeno in plitvo dihanje * pospešen srcni utrip * telesna temperatura je 40 °C ali celo vec, dvig temperature je premo sorazmeren z dehidracijo telesa * glavobol * zmedenost in omoticnost * vrtoglavica * mišicni krci * razširjene zenice * v hujših primerih izguba zavesti Simptomi se lahko razvijejo takoj, med vecjimi obremenitvami ali v nekaj dneh. Prva pomoc Soncarica zahteva takojšnje bolnišnicno zdravljenje. Prvo pomoc pa lahko nudite tudi sami. Primarni cilj zdravljenja je cim hitrejše znižanje zvišane telesne temperature. * Prizadeto osebo namestite v sencen in hladen prostor ter ji slecite odvecno obleko. * Èe je le možno, osebo okopajte v hladni vodi ali jo pokrijte z mokrimi brisacami. * Na roke, noge, dimlje in vrat položite kocke ledu. * Èe imate omejene kolicine vode, je treba ohlajati vsaj glavo in vrat. * Dvignjene noge in masaža okoncin spodbujata kroženje krvi. Z ohlajeno krvjo iz okoncin se izboljša tudi prekrvitev možganov. * Èe je prizadeta oseba pri zavesti in ne bruha, jo spodbujajte k pitju majhnih kolicin vode. * Nikoli ne dajajte zdravil za zniževanje telesne temperature. Ravno tako ne alkohola ali kave. * Telesno temperaturo je priporocljivo spremljati vsakih 10 minut. Èe nimate termometra, nadaljujte s prvo pomocjo, dokler ni telo na otip dovolj hladno. * Najpomembneje je zagotoviti cim hitrejši prevoz v zdravstveno ustanovo. Preventiva je najboljša * Ne cakajte, da boste žejni. Pijte vecje kolicine vode v rednih razmikih, še posebej, kadar ste izpostavljeni mocnemu soncu, vlažnemu in vrocemu okolju ter pred hujšim naporom, med njim in po njem. * Pri temperaturi okolja nad 24 oC ali v hudi sopari raje pocivajte in preložite telesne dejavnosti na hladnejše dele dneva. * Nosite pokrivalo s širokimi krajci, kajti glava je še posebej obcutljiva. * Nosite svetla in lahka bombažna oblacila, ki omogocajo prehod zraka in izhlapevanje znoja. * Jejte lahko hrano in omejite pitje alkohola. Slednji namrec pospeši izlocanje vode iz telesa. * Zaprte prostore, še posebej avtomobile, redno zracite in zagotovite nemoteno kroženje zraka. * Pri osebnem zdravniku se pozanimajte, ali lahko katero od zdravil, ki ga jemljete, vpliva na telesno temperaturo. * Pomembno je postopno prilagajanje na nove klimatske razmere, da se telo in možganski center, ki uravnava telesno temperaturo, prilagodita spremembam. Kaj pa naši najmlajši Nanje moramo še posebej skrbno paziti ter jih zašcititi pred vrocino in soncnimi žarki. Otrokovo telo ne more nadzorovati telesne temperature tako ucinkovito kot telo odraslega cloveka. Telesna temperatura otroka se v vrocem okolju zviša trikrat hitreje kot telesna temperatura odraslega. Za nekaj mesecev stare dojencke so temperature okolja nad 30 oC lahko zelo nevarne. Soncarica pri otrocih Novo na spletni strani www.ezdravje.com * premagajte stres * ginseng, zdravilna rastlina, ki jo medicina pozna že 5000 let, pa se zdi kot na kožo pisana sodobnemu nacinu življenja * preverite, kakšen je vaš dnevni bioritem Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Teycha 6. julij 2008 Prijavi Deli 6. julij 2008 jaz imam pa to tako imenovano alergijo na sonce (kjer me zdravniki vsakič znova popravljajo da to ni alergija na sonce.. ampak alergija mešanice slane vode, sonca in sončnih krem) že od mojega 7 leta.. tako da težko verjamem da je to neka stvar ki sem si jo jas zamislila v glavi in v bistvu ni alergija.. kaj sem pa jaz pri 7 letih vedla.. delam pa vbistvu vse mogoče stvari da bi si olajšale "lepe" dni na morju (npr. hodim v solarij da dobim podlago.. pijem kalcijeve tablete.. za začetek jemljem claritine, ki pa mi tako ali tako ne pomagajo zato imam na morju še ene bol močne). zdaj sem prišla pred kratkim domov iz morja (10 dni sem bila tam) in je blo to prvo leto, ko se mi je alergija pojavla samo enkrat v celih 10 dneh pa še to ni prehudo srbelo (sem lani tudi že pomirjevala dobla ker sem bla na robu živčnega zloma od srbenja). fora je pa vsa v tem.. da smo vsako leto zmetali denar ven za neke medicinske kreme proti alergiji oh in ah.. z nevem kakim faktorjem.. potem pa mi je ena zdravnica predlagala naj ne uporabljam krem ker te še bol povzročijo reakcijo in je tako kot da pomagam alergiji da se pojavi. in se letos nisem niti enkrat namazala (res je da nisem bla dosti na soncu.. ampak tudi tako malo ne.. ker mam kar lepo barvo sedaj) in nisem mela nobenih problemov. zlahka je bilo. tako da moj nasvet je.. probajte najprej brez krem.. potem pa mečite denar ven za vso to kramo Lp, Teycha Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
unis 7. julij 2008 Prijavi Deli 7. julij 2008 lej, sprijazni se z usodo, da so tvoji potomci oz. eden izmed tvojih preminulih generacij babic in dedkov, nekje v nekem temnem času zapeljan od vampirja-praprandedek, ki je srkal kri tvoji praprababici in iz tega trpljenja je nastala tvoja prababica, ki je bila bolj čista in bolj alergična na take packarije. pač se je rodila na ta svet brez greha dokler jo zopet ni zapeljal čez čas tvoj pradedek, ki je svoje družinske dragulje dobro porabil ali pa zapravil na ravno tem cvetu pubertete. tako se je potem lahko predvidevamo, ustvaril za spremembo dedek, čisti divjaški otrok, ki je delal sive lase sivima in ostarelima osebama-tvojima prastaršema. a tukaj se še ne konča ta zgodba, dedne mutacije segajo izven leta nula nula v samo točko neznanega nekje pred kristusovim rojstvom.to je tista fora, da je bil ta tip tko pomemben in tko kul, da so začeli od njegovega dne vse beležit v PLUS -0+ 33 : )oz. kdor se je rodil pred letom nula nula je bil starejši od kristusa. ok, zdej se tebi to zdi bedno, ma nekje so še zmerm ene none pri svojih rosnih 109 letih, ki so starejše od žarnice.Pomisli. si ena izmed redkih oseb, ki ima to srečo, da je alergična na energijo sonca. ti lahko prideš k meni al pa k mojim prjatlim k so ponavadi bolj samske sorte, ti bojo vse rekli in ti vse nalagali, samo da boš verjela, da se da pozdravit tvoje srbenje. ne bi niti vprašal kakšne ostudne rituale bi se šli, k sm te filme že prevečkrat gledu. dobi si svojo senco, temnega viteza, tvojega vojščaka in naj ti on laže da bo vse v redu : ) tako preprosto je, pa naj me koklja brcne. Citiraj protestno masturbira na marsino sliko. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 7. julij 2008 Prijavi Deli 7. julij 2008 Hvala za izčrpen in zelo poučen komentar. Verjamem, da bo to marsikomu pomagalo. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 5. julij 2009 Prijavi Deli 5. julij 2009 NA KRaTKO: Sonce - koristno ali škodljivo? (6:00) Mnoge stvari v življenju so lahko zdravilo ali strup, odvisno od načina uporabe. Tako je tudi s soncem in sončenjem. Na kratko o pozitivnih učinkih sončenja, o nevarnostih in o čim bolj naravni zaščiti pred premočnimi sončnimi žarki. O vsem tem smo govorili s Sanjo Lončar iz projekta Skupaj za zdravje človeka in narave. http://www.zurnal24.si/export/sites/z24/_data/images/zdravjefitness/Sonce_-_TT.jpg Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.