artem 21. maj 2003 Prijavi Deli 21. maj 2003 Sprašujem se....?Ali lahko umetnost postavi svojo ceno ven okvirjev materjalnih stoškov.Predvidevam, da je umetnost mnogokrat v rokah manipulatorjv, trgovcev. Citiraj www.rael.org Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 21. maj 2003 Prijavi Deli 21. maj 2003 etimoloshki koren besede umetnost je:UMETNUTI je tut umetnik Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
yoko 21. maj 2003 Prijavi Deli 21. maj 2003 Vprašanje je, koliko truda je umetnik vložil v svoj izdelek in čigav je izdelek. Včasih je lahko umetniški izdelek(kip, slika,...) precenjen, včasih pa podcenjen. Lep pozdrav,Yoko Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 21. maj 2003 Prijavi Deli 21. maj 2003 Ali lahko umetnost postavi svojo ceno ven okvirjev materjalnih stoškov.Seveda! Zakaj pa ne? Denar nima vrednosti - njegova vrednost je le namišljena. Vreden je toliko, kolikor sami verjamemo, da je vreden.Prava vrednost se skriva v izdelkih in storitvah. Denar je le sredstvo trgovanja, da nam ga je lažje nositi okoli (da ne nosimo s sabo svojih izdelkov ali storitev).Naš bančni račun je odsev naših misli o sebi in o tistem, kar delamo. Misel je tista, ki pogojuje našo realnost. In tako kot mi (navadni smrtniki) ima tudi umetnik (in trgovec in vsak...) svoje misli o sebi in o tistem, kar dela - in tem mislim primeren znesek (+ ali -) na bančnem računu. Torej, vrednost je v delu umetnika (ko že govorimo o umetnosti - lahko bi bilo tudi v delu koga drugega), ne pa v denarju. In ker umetnik rabi denar za svoj materialni obstoj, mora pač denar dobiti za svoje opravljeno delo - umetnino. Višina zneska pa je (kot sem že napisala) odvisna od umetnikovih misli o sebi in svojem delu. Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 21. maj 2003 Prijavi Deli 21. maj 2003 Vprašanje je, koliko truda je umetnik vložil v svoj izdelek in čigav je izdelek. Včasih je lahko umetniški izdelek(kip, slika,...) precenjen, včasih pa podcenjen. Lep pozdrav,YokoYoko, to pa so nam vcepili v glavo starši in ostali vzgojitelji, učitelji:BOLJ KO SE BOŠ TRUDIL, VEČ DENARJA BOŠ IMEL! To ni res! Ravno umetniki so tisti, ki naredijo kvalitetno delo, če v njem uživajo. Če pa delajo s trudom, z muko, z naporom..., ne bo nič kvalitetnega od njih.A misliš, da n.pr. bogati igralci trpijo v svojih vlogah? Če bi trpeli, ne bi tako dobro zaigrali v filmu. Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bigm 22. maj 2003 Prijavi Deli 22. maj 2003 Vrednost in cena sta dva popolnoma različna pojma. Vrednost določata količina in kvaliteta dela, cena pa se oblikuje na tržišču. Izdelek brez vrednosti lahko na tržišču doseže visoko ceno, ali pa obratno. Citiraj Naj vam bo vsak dan najlepši dan! bigm Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 22. maj 2003 Prijavi Deli 22. maj 2003 Cenjenost, ocenjevanje, negovanje, umetnosti je tut relativno......zakaj, ker nekomu bo sama kvalitetna´packa na papirju pomenla milijon tolarjev, a negdo se bo zarad tega smejau Relativna kot vsak pojem občudovanja dojemanje umetnosti ima smisel morda le v metaforičnem izražanju; hwala . Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. maj 2003 Prijavi Deli 22. maj 2003 Strinjam se kar z vsemi...Artem - dobro temo si v bistvu odprl...Zame zanimivo... imam morda en malcek problema s tem.meni so namrec v glavo vcepili, da vse, kar pocnem, nekako 'ni zares', ni pravo delo.pa sem to in ono (glasba, najprej petje, potem basiranje in bobnanje, potem pa ze kar vsi instr.) - ni pravo delo.OK. Sem delala risanke na rac. - ni pravo delo.OK - bom risala, slikarka - celo si ubodla razstave in vse... - ni pravo delo.Pisala za casopise... - ni pravo delo.Shlogala? - haloo?nekaj internet in to? - ni pravo delo...Potem pa ni cifer pravih, ker nisi postavljal tako. Narisem sliko - vsi recejo, wow - taksne se nisem videl (razen da asociacija picasso, pac, bog pomagaj, ce imam potezast stil)... Ali je to prodajna razstava, recejo, in jaz mencam.Nerodno mi je postaviti ceno, ne znam postaviti cene, kajti kdo pa sem - in nisem niti akademski slikar.Se skregava celo z Mitjo - pa ne, ker bi me premalo cenil, ampak ker se mi zdi prevec in se dejansko srdito kregam, ker se mi zdi svinjsko, da bi postavljala cene blazne...Ko recem: vem, sam toliko je pol ze Slana.Argument: tihozitij etc. je 150 tisoc... akademski slikar, gor dol - vazen je SVOJ stil.TAKSNE, kot je tvoja, ne bo imel nihce. Pa se to, da jih bom jaz provajdala veliko manj v lajfu, kot pa oni, ki se ves lajf s tem ukvarja... Sklep: ce hoces 'slikarja', da ti ime je na steni napisano, kupis to. Ce pa hoces sliko, izvirno, originalno, 'energetsko', ce zelis (ceprav se meni to upira, sodec po odzivu pa je to zelo primeren izraz)..... pa bo veliko veliko redkejsa. Po drugi strani pa nekdo pakira drek, pa ga milijonsko prodaja.Ceprav stekam, da je problem v tistih, ki kupujejo, se mi to zdi vseeno norcevanje iz ljudi. In medtem ko v SKUC-u nekoc 'nisem imela dovolj materiala' (*imam toliko slik, da se mi dobesedno zato kvarijo, valjajo, tega je na kupe), sem cez kaksen mesec opazovala v izlozbi SKUC-a 'razstavo' - instalacijo - na sredi je bil radiator... in se nekaj, cesar se ne spomnim. No, tako.Samo - kdo bo pa to sodil?Tisti, ki kupujejo.Kdo pa kupuje? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
yoko 22. maj 2003 Prijavi Deli 22. maj 2003 Vprašanje je, koliko truda je umetnik vložil v svoj izdelek in čigav je izdelek. Včasih je lahko umetniški izdelek(kip, slika,...) precenjen, včasih pa podcenjen. Lep pozdrav,YokoYoko, to pa so nam vcepili v glavo starši in ostali vzgojitelji, učitelji:BOLJ KO SE BOŠ TRUDIL, VEČ DENARJA BOŠ IMEL! To ni res! Ravno umetniki so tisti, ki naredijo kvalitetno delo, če v njem uživajo. Če pa delajo s trudom, z muko, z naporom..., ne bo nič kvalitetnega od njih.A misliš, da n.pr. bogati igralci trpijo v svojih vlogah? Če bi trpeli, ne bi tako dobro zaigrali v filmu. Tamara, zelo slabo si razumela moj komentar.Pri umetnosti bi moralo vladati čutenje, uživanje in še marsikaj.Nekateri tega nimajo, všeč pa jim je ideja, da so umetniki.Predvsem če so znani ti umetniki, lahko s sliko, ki ni prav lepa (slabša od neznanih umetnikov )dosti zaslužijo.Zato je v tem primeru dobro imeti pravo ime -kar sem napisala.Vprašanje pa tudi je, zakaj umetniki uživajo, ko slikajo.Lahko slikajo iz veselja do slikanja, lahko pa tudi iz ljubezni do denarja(če so zelo znani).Poznam zelo dosti takih umetnikov.Na podlagi tega, je lahko slika podcenjena ali precenjena. Lep pozdrav,Yoko Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. maj 2003 Prijavi Deli 22. maj 2003 Velikokrat povem frendom tole anekdoto ob razlicnih priloznostih, ki se mi zdi zakon.Spada pa v bistvu tudi sem. (Iz knjige Smeh stoletij, zbral in uredil Slavko krušnik). Slikar Whistler je po narocilu naslikal mogocnega bogatasa, toda moz slike ni hotel placati.Zadeva je prisla pred sodisce."Zakaj nocete placati?" je vprasal sodnik. "Ali slika ni dobra?""Ne, gospod sodnik, vse je v redu, le to mi ne gre v glavo, da bi moral temu cloveku placati tisoc dolarjev za delo, s katerim se je zamudil komaj pol ure.""Mojster," se je obrnil sodnik k slikarju, "ali nam lahko poveste, koliko casa ste porabili za portret?"Slikar je za trenutek pomislil in odgovoril:"Cetrt ure... in trideset let".Zaradi tega odgovora je pravdo dobil. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
daisy 22. maj 2003 Prijavi Deli 22. maj 2003 Vrednost in cena sta dva popolnoma različna pojma. Vrednost določata količina in kvaliteta dela, cena pa se oblikuje na tržišču. Izdelek brez vrednosti lahko na tržišču doseže visoko ceno, ali pa obratno.Zelo lepo definirano in povedano vse, Bigm! Veliko primerov je, ko so si ljudje (recimo pevci..) naredili dobro reklamo in so "vredni" in imajo visoko ceno ker so popularni, v bistvu so pa total podenj... Ampak ni jih za obsojat.. oni so geniji. Ljudstvo jim je pa ustvarilo ceno..... Včasih vidim kako sliko, ki je kao blazna umetnina, mene pa boli v želodcu, ko jo gledam...Umetnino rada "čutim" - po svoje. Ali je, ali pa ni za mojo dušo, pa mi je čisto vseeno, kdo jo je naredil in koliko stane ali koliko je vredna. ZAME je vredna toliko kot jo čutim. Če bom hotela pa kdaj investirati v umetnine, je pa to seveda čisto druga pesem....Tam poje cena in trg... Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 23. maj 2003 Prijavi Deli 23. maj 2003 JA, JA Čutiti Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Trubica 23. maj 2003 Prijavi Deli 23. maj 2003 Imamo take in "take" umetnike. kaj so sploh pravi umetniki? Kaj je umetnost ? Nekaj kar ni oprijemljivega, "konkretnega", nekaj kar je "nerazumljenega"?.. Kaj pa vem. Za sebe vem, da sem "neumetniški" tip(ka). Kaj jaz smatram pod tem... Poezija me ne zanima, slikarstvo čist mal.. kiparstvo.. no ja.. Umetnost - za življenje nepotrebna stvar ? Ker tega ne znam "ceniti" , tudi rečem, da so vse umetniške stvarine absolutno precenjene.. Umetnost je največkrat diktirana z ekonomskim položajem ljudi.. gre za prestiž, nadvlado.. Le kaj je posebnega v Piccasso-vih slikah ?? Njegova Guernica.. Za nas navadne ljudi, ki se na to ne "spoznamo" je pa vse stvar okusa.. kar se pa slovenskih umetnikov tiče, to ti je pa zgodbica zase.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 23. maj 2003 Prijavi Deli 23. maj 2003 mash prou priviligiranci prejshnjega sistema: SPLOSHNO KIPARSTVO BATICH :xx!: Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
daisy 23. maj 2003 Prijavi Deli 23. maj 2003 Lahko rečem, da se na glasbo nekako "spoznam", še bolj pa jo "čutim" ker imam ful dober posluh. Igram klavir (hodila 7 let..), kitaro (2 leti- kar je še zelo aktualno, še posebej zvečer na morju..mm..paše ko pojčkamo..), ob priliki pa še kaj drugega če je treba. No in sama sebi sem se čudila zakaj in zakaj mi moderna glasba ni všeč, saj so skladatelji priznani (vsaj nekateri), slavni, znani... recimo celo slovenski (recimo Škerjanc, Švara ipd...) Potem sem prišla do zaključka, da je to najbrž zato, ker nisem glasbeno dovolj izobražena, kljub glasbeni šoli, da bi razumela moderno glasbo (kot recimo moderno slikarstvo...). Ni in ni šlo... Nakar sem imela priliko govoriti s profesorico violine, ki igra v orkestru slovenskih filharmonikov. Ni mi dalo miru, da je ne bi vprašala, kako ona in njeni kolegi, ko igrajo tako moderno glasbo, to doživljajo... saj so navajeni, izobraženi, razumejo glasbo.... Odgovor: NI JIM VŠEČ in veliko raje igrajo klasiko, ker je lepa, spevna in NEKAJ izraža, daje notranji mir in lepoto.... Ob tem uživajo, pri ostalem so pa "v službi"...In sploh ne gruntam več, če meni kaj manjka ali ne... Če mi je zadeva všeč, mi je, če ne pa ne.. Od nekdaj je znano, da človeški duši paše harmonija, ritem, skladnost, simetrija, spevnost... Tako v glasbi kot slikarstvu ... čeprav včasih paše tudi malo na kontro... Lani recimo smo imeli super koncert (modri abonma CD) - sila moderna zadeva, ki je bila vsaj zabavna! Po odru so premetavali prazne piksne, metali cegle v plehnate škatle, rožljaji z verigo, razbijali z raznimi stvarmi in spravili so nas res v prav dobro voljo!! V spremnem listu je pisalo, da skladatelj prepušča izvedbo precej domišljiji izvajalcev... Ta je bila bar bogata.. Imela sem priliko iti na razstavo Miro-ja. In mi je izredno všeč! Tudi Picasso, ko sem videla njegovo razstavo, ki je kronološko prikazovala njegova dela, mi je na nek način postal všeč- začela sem ga razumeti. On je kot mladič obvladal VSE in je moral začeti packati po svoje... In van Gogh itd...itd... Stvar se ti enostavno usede v dušo ali pa ne... Imamo pa cel KUP pevcev, ki nimajo nobenega glasu (skorajda bi napisala še posluha), pa so si z reklamo naredili popularnost in jih je katastrofa poslušat .... Umetniki? Po svoje ja. Tudi pojem umetnika je relativen.. Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 23. maj 2003 Prijavi Deli 23. maj 2003 AJNSHTAJN HVALAkaj bi brez relativnosti Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
artem 26. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 26. maj 2003 Mislim, da je velika zasluga, če umetnik uspe reklama. Predhodno se folku nalože, da je ta in ta najboljši in da ga vsi cenijo in da tud ta predsednik ali direktor ima njegovo delo. V nadaljevanju beri "Cesarjeva nova oblačila" Citiraj www.rael.org Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zirosi 26. maj 2003 Prijavi Deli 26. maj 2003 Vse ima svojo ceno - še posebej, če je dragoceno vprašanje pa je, Kdo bo vse to plačal? Citiraj Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
artem 26. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 26. maj 2003 Vse ima svojo ceno - še posebej, če je dragoceno vprašanje pa je, Kdo bo vse to plačal?kdo ima ta denar?Jaka Šraufenciger Citiraj www.rael.org Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
MUCAMACA 27. maj 2003 Prijavi Deli 27. maj 2003 Včasih vidim kako sliko, ki je kao blazna umetnina, mene pa boli v želodcu, ko jo gledam...Umetnino rada "čutim" - po svoje. Ali je, ali pa ni za mojo dušo, pa mi je čisto vseeno, kdo jo je naredil in koliko stane ali koliko je vredna. ZAME je vredna toliko kot jo čutim.Zivim v krajih, kjer imamo straaaasno umetnico. Nisi IN, ce nimas vsaj ene krajine al pa kar cele familje ovekovecene z njenim podpisom. Je zelo produktivna, tako racunam, da ima par sto al tisoc familij taksnele portrete doma. Kje je tu umetnost, ko nekaj shtancash nakile, tone, kilometre itd. Jaz pri slikah najprej opazim barve. Kupim, ko mi je nekaj vsec in seva neko energijo.. Pri tem ni vazno, da je slikar analfabet iz Spodnjega Dupleka ali Picassov naslednik (mimogrede tudi meni je bolj vsec Miro) ali pa kar keramicna delavnica, ki izdeluje popularne barvaste hiske... Potem pa imam po stenah barvite graficne packe in pikice... MucaMaca Ej, Marsa, ful dobra zgodbica! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DUHOVNI ISKALEC 27. maj 2003 Prijavi Deli 27. maj 2003 V razmislek vam pošiljam na temo umetnost nekoliko izrekov znanih osebnosti Umetnost je sredstvo za življenje duše......D´indu Cilj umetnosti je bratstvo in enakost ljudi......Tolstoj Umetnost pripada narodu......Lenin Lažje razumemo posamezen narod če poslušamo njegovo glasbo, kot da se učimo njegov jezik.Santayana Edino umetnost lahko odstrani nasilje......Tolstoj Ljubim umetnost, ker od vseh laži najmanj laže......Flaubert V umetnosti dajete idejo resnice s posredovanjem laži......Degas Umetnost je posrednica neizrečenega......Goethe Prava umetnost ostaja za večno......Beethoven Najboljše lahko pobegnemo iz sveta s pomočjo umetnosti......Goethe Komentar prepuščam vsakemu posamezniku, naslednjič sledijo novi izreki! Citiraj vse kar delaš, delaj z veseljem in ljubeznijo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
artem 27. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 27. maj 2003 Umetnost pripada narodu......Leninin narod pripada umetnosti Citiraj www.rael.org Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
artem 28. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 28. maj 2003 Ups, želel sem povedati "in narod je umeten" Citiraj www.rael.org Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
MUCAMACA 28. maj 2003 Prijavi Deli 28. maj 2003 Plasticen? Kot Barbike in Keni.Pa saj je res. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
artem 28. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 28. maj 2003 Pa ne vsi..................upam Citiraj www.rael.org Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.