Skoči na vsebino

Umeten med


pokowc

Recommended Posts

ali obstaja UMETEN MED?

 

Boštjan Grom Pravi :

Umeten med, seveda obstaja, pred časom se spomnim ko je moja mama kuhala sladkoz z regratovimi cvetovi, natala je taka rumenkasta zadeva, podobna medu, pa tudi okus je bil nekaj takega, seveda se je takoj opazilo da je "umeten" sicer pa nekateri delaju tudi tako da med pašo dodajajo navaden sladkor katerega čebele predelajo zmešajo z nektarjem in tako dobiš med, ki sicer ni med, ja pa približek tega, Seveda je najbolje kupit med pri nekom za katerega veš da pridluje med ki ga samo čebele prinesejo in to iz cvetov v naravi...(izjema so mane- tudi takrat dobimo pravi med, samo da ta medičin ni iz svetov ampak so to izločki škržada, in raznih ušic....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Danilo pravi:

Ja obstaja NADOMESTEK medu za diabetike ( proizvaja Medex) in tudi ponarejanje medu obstaja vendar se da dokazat z analizami tak, da tega pri nas malokdo počne! Masovno je to prihajalo iz Kitajske sedaj je itak prepoved uvoza!

Problem je prodat dobro čisto robo kaj šele nek ponaredek

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dobro, da vem!

Tudi pomislila ne bi na umeten med! Too much!

Se dobro, da imamo to kar lepo 'doma'. x^x

Saj ne dajete cukra zraven, kaj, cebelarji? x;)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Boštjan Grom Pravi :

...sicer pa nekateri delaju tudi tako da med pašo dodajajo navaden sladkor katerega čebele predelajo zmešajo z nektarjem in tako dobiš med, ki sicer ni med, ja pa približek tega...

Moj oče ima čebele, in on pravi tako:

Čebele pridelujejo med zase, za svojo ozimnico, da preživijo zimo. In ker jim čebelar ta med vzame, jim mora za nadomestilo dati sladkor, da se potem s sladkorjem (mešanim z vodo) hranijo in preživijo, ker medu pač nimajo.

Ne vem, če to drži, da čebele sladkor predelajo oz. zmešajo z nektarjem... xnckrivx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nič ga ne pustijo noter čebele ta sladkor skladiščijo v plodišču in rabijo kot zimsko zalogo. Ne smemo edino medene sate prestavljati v medišče, če nam je tak sat višek se ohrani za narejenca.

Krmi se od avgusta naprej in takrat se nič več ne toči torej ni bojazni za kak ponaredek!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mislim da se - vsaj kar zadeva nas "manjše" čebelarje - ni bati, da bi v kozarce točili ponarejen med. Kaj pa drugi? Tisti, ki med kupujejo - pa ne samo doma, temveč ga tudi uvažajo. Na njihovem izdelku lahko potem v trgovini preberemo "Domač SLO med", "Pristen domači med ... ". Pristen že, samo da lahko pomeni domač in pristen v tem primeru Romunski, Bolgarski ...

V neki literaturi sem prebral, da je tudi sladkorna raztopina, ki jo za zimsko zalogo damo čebelam, neoporečna, če jo čebele 2x prenesejo... ?!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja rastopina ( Frutasun) je pa res huda zadeva z njo se da ponarejati med, ČE BI krmil to čebelam recimo med slabšo pašo, upam pa da vsak vesten čebelar tega ne bo delal.

Kot drugo zelo lahko je dokazat ponaredek z sladkorjem iz sladkornega trsa, sladkor za sladkorne pese dosti težje in draga analiza za tole raztopino pa ne vem x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Vsekakor, da je pristen in se mu nič ne dodaja ali odvzema. Med, ki gre skozi postopke predelave v tovarnah je jasno pomešan od več pridelovalcev ter tudi z kakim iz uvoza. :V: Z tem dobijo eno srednjo kvaliteto....Veliko kupcev, ko pride po med ga zanimajo čebele :palec: ko mu vse pokažeš in razložiš je zelo zadovoljen. Taka prodaja na domu ima prednosti in slabosti. Prednost vsekakor direkten kontakt z kupcem, slabost časovno je to težko usklajati :o|o:

Čisti med kristalizira razen akacije, med, ki gre skozi predelavo pa kolkor sem gledal po policah v trgovinah je konstantno tekoč torej je že ''obdelan'' POVDARJAM ne bojte se medu, ki kristalizira kajti vedno se narobe tolmači, da je to sladkor, to je čisti naravni med. Kristaliziranje je le razmerje fruktoze, glukoze in saharoze, to so trije glavni naravni sladkorji x:px njihovo razmerje mora biti ne vem kakšno, da je kristalizacija zelo hitra. Med vsebuje še melicitozo in še nekatere sladkorje.......

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 months later...

Zadnjič sem od kolegov slišal, da nekateri čebelarji točijo 5x več na istem stojišču od drugih. Pa menda ja nimajo toliko močnejših družin oz. tako dobre medarice ... Mislim da je tudi to "realnost" beri "dodajanje sladkorja", ki si jo nekateri najbrž radi privoščijo ....

Kot pravijo "tam kjer je dim je tudi ... ". x!x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

Glej kar se tiče točenja je lahko res, da nekateri malo pomagajo od zadaj (pri AŽ) ali pa zgoraj ( pri LR) na srečo pa so to redke ptice, ki jih poznaš po perju!?

je pa tudi lahko medenje zelooo lokalno tu medi 5 km stran pa popolnoma nič torej, če imaš srečo ali pa smolo je to potem lahko usodno!?

:palec: čebelar mora imeti poleg znanja tudi velikooo sreče. Napoleon je svoje generale vedno izbiral po tej metodi, ni gledal samo njihovih referenc usposobljenosti ampak je spraševal, če imajo srečo kajti ta je zelo pomembna....vsi je nimamo :V: :V:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 months later...
Ja, treba se je kar sprijaznit, da je grebatorstvo čisto naravna zadeva. Več kot se da, več je treba prinest. Sicer pa si v knjigi poglej, kakšne so prehranske potrebe ene družine, pa boš videl, da ni nenavadno, da toliko prinesejo. Tudi instinkt ti ne more povedati, koliko hrane boš še potreboval, zato je je bolš met mal več kot pa malo premalo ...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Čebele nosijo med nagonsko in torej, ko ga je v naravi obilo pač to izkoristijo ( tudi mi čebelarji ) pa izkoristimo čebele v ta namen. Vsaka stvar tendira k čim večji pridelavi kot piše marko grebatorstvu.

Ena družina pa samo za svoje preživetje pokuri na leto 80 kg medu ali celo več sedaj pa malo preštudiraj kolko ga potemtakem prinese, da ge še mi točimo x:px

 

Zalega je absolutni porabnik žerka poveča svojo težo vsak dan silovito in jasno mora jest. Poglej ptice kolko mladiči jejo uhh...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

....ma treba tut kej umetnega... kako pa bi sicer zvel.... pa sej nis sam med umeten....  :irs:

 

....sicer pa... kaj pa tisti, ki so alergicni na med....(tko k moj sin?)

Za otroke niso priporočlivi temni medovi. poskusi z Akacijevim, imenovanim tudi damski med.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dobro, da vem!

Tudi pomislila ne bi na umeten med! Too much!

Se dobro, da imamo to kar lepo 'doma'.  x^x

Saj ne dajete cukra zraven, kaj, cebelarji?  x;)x

Nekateri slovenski čebelarji že uporabljamo prelepko ( slovenski med kontrolirane kakovosti )

Več na sraneh....

 

www.cebelarska-zveza-slo.si/Iz/Kontrolirana_pridelava_medu.html

www.cebelarstvo-grom.com/dobrote/znamka.html

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...