pokowc 27. maj 2003 Prijavi Deli 27. maj 2003 ali obstaja UMETEN MED? Boštjan Grom Pravi :Umeten med, seveda obstaja, pred časom se spomnim ko je moja mama kuhala sladkoz z regratovimi cvetovi, natala je taka rumenkasta zadeva, podobna medu, pa tudi okus je bil nekaj takega, seveda se je takoj opazilo da je "umeten" sicer pa nekateri delaju tudi tako da med pašo dodajajo navaden sladkor katerega čebele predelajo zmešajo z nektarjem in tako dobiš med, ki sicer ni med, ja pa približek tega, Seveda je najbolje kupit med pri nekom za katerega veš da pridluje med ki ga samo čebele prinesejo in to iz cvetov v naravi...(izjema so mane- tudi takrat dobimo pravi med, samo da ta medičin ni iz svetov ampak so to izločki škržada, in raznih ušic.... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 27. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 27. maj 2003 Danilo pravi:Ja obstaja NADOMESTEK medu za diabetike ( proizvaja Medex) in tudi ponarejanje medu obstaja vendar se da dokazat z analizami tak, da tega pri nas malokdo počne! Masovno je to prihajalo iz Kitajske sedaj je itak prepoved uvoza!Problem je prodat dobro čisto robo kaj šele nek ponaredek Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
misti 28. maj 2003 Prijavi Deli 28. maj 2003 ....ma treba tut kej umetnega... kako pa bi sicer zvel.... pa sej nis sam med umeten.... ....sicer pa... kaj pa tisti, ki so alergicni na med....(tko k moj sin?) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 28. maj 2003 Prijavi Deli 28. maj 2003 Dobro, da vem!Tudi pomislila ne bi na umeten med! Too much!Se dobro, da imamo to kar lepo 'doma'. Saj ne dajete cukra zraven, kaj, cebelarji? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 28. maj 2003 Prijavi Deli 28. maj 2003 Marša kot pišem težko je prodat dobro robo kaj šele nekaj kar ni pristno Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 28. maj 2003 Prijavi Deli 28. maj 2003 Boštjan Grom Pravi :...sicer pa nekateri delaju tudi tako da med pašo dodajajo navaden sladkor katerega čebele predelajo zmešajo z nektarjem in tako dobiš med, ki sicer ni med, ja pa približek tega...Moj oče ima čebele, in on pravi tako:Čebele pridelujejo med zase, za svojo ozimnico, da preživijo zimo. In ker jim čebelar ta med vzame, jim mora za nadomestilo dati sladkor, da se potem s sladkorjem (mešanim z vodo) hranijo in preživijo, ker medu pač nimajo. Ne vem, če to drži, da čebele sladkor predelajo oz. zmešajo z nektarjem... Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 28. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 28. maj 2003 huh, po moje ga zihr neki humanega pustijo notri, ha? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 29. maj 2003 Prijavi Deli 29. maj 2003 Nič ga ne pustijo noter čebele ta sladkor skladiščijo v plodišču in rabijo kot zimsko zalogo. Ne smemo edino medene sate prestavljati v medišče, če nam je tak sat višek se ohrani za narejenca.Krmi se od avgusta naprej in takrat se nič več ne toči torej ni bojazni za kak ponaredek! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Miro 29. maj 2003 Prijavi Deli 29. maj 2003 Mislim da se - vsaj kar zadeva nas "manjše" čebelarje - ni bati, da bi v kozarce točili ponarejen med. Kaj pa drugi? Tisti, ki med kupujejo - pa ne samo doma, temveč ga tudi uvažajo. Na njihovem izdelku lahko potem v trgovini preberemo "Domač SLO med", "Pristen domači med ... ". Pristen že, samo da lahko pomeni domač in pristen v tem primeru Romunski, Bolgarski ... V neki literaturi sem prebral, da je tudi sladkorna raztopina, ki jo za zimsko zalogo damo čebelam, neoporečna, če jo čebele 2x prenesejo... ?! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 29. maj 2003 Prijavi Deli 29. maj 2003 Ja rastopina ( Frutasun) je pa res huda zadeva z njo se da ponarejati med, ČE BI krmil to čebelam recimo med slabšo pašo, upam pa da vsak vesten čebelar tega ne bo delal. Kot drugo zelo lahko je dokazat ponaredek z sladkorjem iz sladkornega trsa, sladkor za sladkorne pese dosti težje in draga analiza za tole raztopino pa ne vem Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 29. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 29. maj 2003 ..potem, lahko trdim, da je slo med ,ki je domače predelave bolj pristen kt pa uni, ki je ulivan v fabrkah_ Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 30. maj 2003 Prijavi Deli 30. maj 2003 Vsekakor, da je pristen in se mu nič ne dodaja ali odvzema. Med, ki gre skozi postopke predelave v tovarnah je jasno pomešan od več pridelovalcev ter tudi z kakim iz uvoza. Z tem dobijo eno srednjo kvaliteto....Veliko kupcev, ko pride po med ga zanimajo čebele ko mu vse pokažeš in razložiš je zelo zadovoljen. Taka prodaja na domu ima prednosti in slabosti. Prednost vsekakor direkten kontakt z kupcem, slabost časovno je to težko usklajati :o|o: Čisti med kristalizira razen akacije, med, ki gre skozi predelavo pa kolkor sem gledal po policah v trgovinah je konstantno tekoč torej je že ''obdelan'' POVDARJAM ne bojte se medu, ki kristalizira kajti vedno se narobe tolmači, da je to sladkor, to je čisti naravni med. Kristaliziranje je le razmerje fruktoze, glukoze in saharoze, to so trije glavni naravni sladkorji njihovo razmerje mora biti ne vem kakšno, da je kristalizacija zelo hitra. Med vsebuje še melicitozo in še nekatere sladkorje....... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Miro 30. julij 2003 Prijavi Deli 30. julij 2003 Zadnjič sem od kolegov slišal, da nekateri čebelarji točijo 5x več na istem stojišču od drugih. Pa menda ja nimajo toliko močnejših družin oz. tako dobre medarice ... Mislim da je tudi to "realnost" beri "dodajanje sladkorja", ki si jo nekateri najbrž radi privoščijo ....Kot pravijo "tam kjer je dim je tudi ... ". x!x Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 17. september 2003 Prijavi Deli 17. september 2003 Glej kar se tiče točenja je lahko res, da nekateri malo pomagajo od zadaj (pri AŽ) ali pa zgoraj ( pri LR) na srečo pa so to redke ptice, ki jih poznaš po perju!?je pa tudi lahko medenje zelooo lokalno tu medi 5 km stran pa popolnoma nič torej, če imaš srečo ali pa smolo je to potem lahko usodno!? čebelar mora imeti poleg znanja tudi velikooo sreče. Napoleon je svoje generale vedno izbiral po tej metodi, ni gledal samo njihovih referenc usposobljenosti ampak je spraševal, če imajo srečo kajti ta je zelo pomembna....vsi je nimamo Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sanjacek_hlacek 28. januar 2004 Prijavi Deli 28. januar 2004 Neki me zanima....čemu čebele sploh delajo tko velike zaloge...Danilo pravš da čebele čez zimo jedo med ki ga majo v plodišču...čemu torej še nosjo v medišče...? A to tut v naravi deluje tak princip al je pač človek pogruntu kako izkoristiti čebele...? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 28. januar 2004 Avtor Prijavi Deli 28. januar 2004 za svoj zimski, preventivni obstoj? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marko Hrastelj 28. januar 2004 Prijavi Deli 28. januar 2004 Ja, treba se je kar sprijaznit, da je grebatorstvo čisto naravna zadeva. Več kot se da, več je treba prinest. Sicer pa si v knjigi poglej, kakšne so prehranske potrebe ene družine, pa boš videl, da ni nenavadno, da toliko prinesejo. Tudi instinkt ti ne more povedati, koliko hrane boš še potreboval, zato je je bolš met mal več kot pa malo premalo ... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 28. januar 2004 Prijavi Deli 28. januar 2004 Čebele nosijo med nagonsko in torej, ko ga je v naravi obilo pač to izkoristijo ( tudi mi čebelarji ) pa izkoristimo čebele v ta namen. Vsaka stvar tendira k čim večji pridelavi kot piše marko grebatorstvu.Ena družina pa samo za svoje preživetje pokuri na leto 80 kg medu ali celo več sedaj pa malo preštudiraj kolko ga potemtakem prinese, da ge še mi točimo Zalega je absolutni porabnik žerka poveča svojo težo vsak dan silovito in jasno mora jest. Poglej ptice kolko mladiči jejo uhh... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vajenc 29. januar 2004 Prijavi Deli 29. januar 2004 ....ma treba tut kej umetnega... kako pa bi sicer zvel.... pa sej nis sam med umeten.... ....sicer pa... kaj pa tisti, ki so alergicni na med....(tko k moj sin?)Za otroke niso priporočlivi temni medovi. poskusi z Akacijevim, imenovanim tudi damski med. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vajenc 29. januar 2004 Prijavi Deli 29. januar 2004 Dobro, da vem!Tudi pomislila ne bi na umeten med! Too much!Se dobro, da imamo to kar lepo 'doma'. Saj ne dajete cukra zraven, kaj, cebelarji? Nekateri slovenski čebelarji že uporabljamo prelepko ( slovenski med kontrolirane kakovosti )Več na sraneh.... www.cebelarska-zveza-slo.si/Iz/Kontrolirana_pridelava_medu.html www.cebelarstvo-grom.com/dobrote/znamka.html Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.