Marsa 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Kako ste s tem?Kar po defoltu vse tikate?Vse vikate?Presodite na videz, pa vikate/tikate? Ali pa morda celo onikate? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Starejse od mene vecinoma vikam, razen ce ne predlagajo drugac.. pa se to mi je vcasih ful tezko... takrat pol ful trapasto poskusam najt nevtralne besede... tko, da ni treba ne tikat ne vikat.. Sem imela tak problem z mentorco v vrtcu, sem jo sele zadnji teden zacela normalno tikat...V trgovinah, gostilnah in uradih vse vikam, tud ce so mlajsi.. eno spostovanje pokazes... mi gredo na zivce ljudje, ki v gostilni natakarja tikajo.. ''ej, dej se en kroznik prnes''.. grdo! Ja, v lokalih je drugac... v bistvu odvisno od situacije.. pa starosti.. Pa tlele na forumu.. bi verjetno vse vikala, ce bi jih srecala v real life, pa da se seveda ne bi prej iz tukaj poznali... Pol mas pa preko postov ze tak odnos, da se ne mores kar vikat v real life Aliana Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sanjalica 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Jah. Na osebnih sporočilih z lahkoto vikam tiste tudi tiste forumovce, pri katerih se na forumu celo kažejo ali ali ....Verjamem, da bi Marsi rekla gospa Marsa in Vi, ko bi se srečali... , tu pa z lahkoto rečem Ti. In tudi srečala sem se že...in vedno smo uporabljali vikalno obliko, čeprav je potem v prvih petih minutah padla ideja po...tikanju. Sem pa zaposlena na firmi, kjer se 95 % ljudi med sabo tika, starostna struktura pa je od 25 do 55 let, pa smo vsi na Ti. (5 % so "novi" ki še niso bili deležni prve pijanke). Pravijo, da je bolj pristno vzdušje pri tikanju (sama se nagibam, da pa pričakuješ lahko večjo strokovnost, nenavsezadnje tudi spoštovanje pri - vikanju) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Ja, pa vikas, ce hoces obdrzat distanco... A. Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cosma 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Odvisno od osebe, casa in situacije. Pred nekaj dnevi sem bila na pikniku. Prijateljica me je povabila na zabavo, skupaj z njenimi sodelavci, ki jih nekaj poznam ze od prej. Tam je bil tudi ''en gospod'', ki ga jaz poznam, kot ocetovega znanca je pa tudi sef moje prijateljice. Ko pride k ocetu na obisk, se tikava in tudi, ce se srecava kje zunaj se tikava. Na pikniku so ga vecinoma vsi vikali in tudi med seboj so se vikali. Meni je bila kar hecna situacija, nisem vedela a cem ga tikat ali vikat...pa sem potem ubrala eno srednjo pot in sem vikala ampak, kot bi govorila v mnozini za njega in zeno.Fino mi je, ko se z osebo ''zastekam'' in se tikamo, seveda pa starejse ljudi in pa v trgovini, restavraciji ali po telefonu, ko iscem razne informacije vedno Vikam.Uzitek mi je tudi pisati voscilnice za starejse ljudi, ker jih tam vedno Vikam in sem mi zdi, da je to ena lepa pozabljena zadeva v casu elektronske poste. Citiraj Jas te mam tak radaI am feeling very olympic todayIs time the only thing you are waiting for?Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa! Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day. Dalai LamaMajhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DUHOVNI ISKALEC 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 hoj kar se tiče foruma kar vse po vrsti tikam, saj se mi zdi, da smo vsi, ne glede na leta in družbeno pozicijo kot duhovni bratje in sestre in tudi drugače podobno-čuteči prijatelji. Verjetno pa bi vsaj večino od nas, če bi se kje srečali, vsaj v prvem momentu vikal. To pa predvsem zaradi tega, ker sem bil tako vzgojen. Za mene osebno ni merilo TI ali VI ampak spoštovanje in odnos do posameznika.Ko sem delal v Švici, smo se v firmi vsi tikali in tudi nobenemu ni prišlo na misel, da bi to kje zlorabljal. Pri nas pa lahko marsikje opazimo, da posamezniki, ko se začnejo tikati, pokažejo svojo pravo barvo in karakter.Jaz sem za TI z vsem dolžnim spoštovanjem vsakega posameznika Citiraj vse kar delaš, delaj z veseljem in ljubeznijo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kljuka 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Verjamem, da bi Marsi rekla gospa Marsa in Vi, ko bi se srečali... , tu pa z lahkoto rečem Ti.Jaz pa Marsi nikoli ne bi rekel gospa :!: Oz., samo v primeru, če bi jo hotel http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/em/033102/033102bigangry_1_prv.gif Citiraj Lep pozdrav! http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Če so starejši ali, če osebe ne poznam, vikam. Kar se tiče foruma, pa tako kot so že ostali povedali - v živo bi verjetno vikala, takole pa smo kar nekako 'domači'. Tudi rajši imam, če mene tikajo - sem pa včasih občutljiva ... na primer v trgovini mi je enkrat prodajalka rekla 'boš še kej' - halooo, sva krave skupaj pasli? No, ni mi bilo všeč... Vsekakor pa tikanje ali vikanje, sogovornika spoštujem in pri prvem stiku z nekom to z vikanjem tudi pokažem. Citiraj strelka Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mateja 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Sem opazila, da nekatere ljudi nekam težko tikam. Tudi, če mi rečejo, naj jih, mi ne gre in ne gre. Tu mislim starješe od mene, pa ne vem, če so mišljena samo leta, morda tista staromodnost... sicer imam zelo rada, če se med seboj tikamo. Me tudi ne moti, ko mi kakšen otrok v šoli spontano hiti nekaj razlagat in reče: " A veš, Mateja..." Še prav všeč mi je to in mi gre malo na smeh v zbornici, ko so kakšne tako hude, ker se kakšen otrok zmoti.Sicer tikam samo tiste, ki jih poznam in potem tiste, s katerim se tako dogovoriva. Je pa hecno tole vikanje, pravzaprav. Ena stara navada, ki se nas drži. Če dobro pomislim... a res z VI kaj več spoštovanja pokažeš človeku? Ker če pogledam sebe, vikam tiste, ki so mi nekako tuji... Citiraj funchi.si Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cosma 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Pred priblizno 15 leti ko smo bili se bolj mulci, se je kolega skregal s sosedo, ki je bila takrat ''starejsa gospa'' okrog 60 let.Pritozila se je nekaj cez njega on pa njej : Vi, Vi prasica pa ze ne boste men govorila..... ok, bil je zelo vljuden in je vikal ceprav....kasneje smo se temu dogodku velikokrat rezali, ker kljub vsemu je ohranil neko spostovanje. Sicer vem,da je grdo da ji je sploh kaj rekel. Citiraj Jas te mam tak radaI am feeling very olympic todayIs time the only thing you are waiting for?Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa! Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day. Dalai LamaMajhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 31. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 31. maj 2003 He.V glavnem ste potem tako kot jaz... Vendar jaz se kar vikam.. nekako.. iz spostovanja, v bistvu... tudi zelo mlade vikam, ce gre npr. za prodajalca/ko, natakarja/ko etc...Po eni strani mi je vsec, ce me tikajo, vcasih pa me to moti - kot pravi Strelka - haloo? Sanjalica - zelo dvomim. Da bi mi rekla gospa Marsa, ce bi se srecali. Kot vidim, pa je ze tudi Kljuka na to isto komentiral oz. je tudi njega 'zmotilo'... Jaz vcasih koga sploh ne morem tikati, pa potem tako kot Aliana... kar nekako se izognem... Pravzaprav mi je danes prisla na misel ta tema ravno zaradi tega...Gledala sem mail, ki sem ga pisala nekomu, ki mi je predlagal tikanje... No, in pravim, namesto das - se da... in podobno.... Potem se mi je pa zazdelo hecno in sem odprla tole temo. Vcasih pa celo onikam. Ampak v glavnem samo Mimi. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sanjalica 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Zelo fuj oblika se mi zdi, jo pa uporabljajo v glavnem Ljubljančani...na našem območju takega naslavljanja ni...ali smo na TI ali pa na VI... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Če dobro pomislim... a res z VI kaj več spoštovanja pokažeš človeku? Ker če pogledam sebe, vikam tiste, ki so mi nekako tuji...Mateja - ! Tudi jaz!Pravzaprav vikam tiste, ki so mi tuji, in tiste, do katerih čutim neko distanco. S prijatelji, znanci... torej v neki sproščeni družbi ljudi tikam (tudi tiste, ki jih komaj spoznam), razen če res niso veliko starejši od mene (n.pr. starši mojih vrstnikov...). Starejše tikam le, če sami predlagajo tikanje. V "službeni atmosferi" (stranke) pa vse vikam, tudi če so mlajše od mene. Včasih začnem kakšno precej mlajšo (n.pr. najstnico) pri drugem srečanju sama od sebe tikati, vendar šele takrat, ko ustvarim med mano in njo nek sproščen dialog in čutim, da mi tega ne bo zamerila, oz. da ji bo to še bolj všeč. Starejše pa nikoli ne začnem sama od sebe tikati - mi pa tu pa tam kakšna sama reče, da je za "TI", in potem seveda sprejmem tikanje. In če bi se srečala s kakim forumcem? Jaz bi ga tikala, razen kakega 15-20... let starejšega od mene bi vikala - to pa zato, ker se mi zdi, da so starejši bolj vajeni vikanja. Sama pa pričakujem, da bi me vsi tikali, ker mi je to bolj všeč. Tudi, če me trgovka ali natakarica tika, mi to prav gode. Pa naj bo starejša ali mlajša od mene. Če me tikajo, se mi zdi to kompliment, ker pomeni, da zgledam kul, sproščena, mlada... kakršna tudi sem! Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Vojko 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Če dobro pomislim... a res z VI kaj več spoštovanja pokažeš človeku? Ker če pogledam sebe, vikam tiste, ki so mi nekako tuji...Mateja - ! Tudi jaz!Pravzaprav vikam tiste, ki so mi tuji, in tiste, do katerih čutim neko distanco. S prijatelji, znanci... torej v neki sproščeni družbi ljudi tikam (tudi tiste, ki jih komaj spoznam), razen če res niso veliko starejši od mene (n.pr. starši mojih vrstnikov...). Starejše tikam le, če sami predlagajo tikanje. V "službeni atmosferi" (stranke) pa vse vikam, tudi če so mlajše od mene. Včasih začnem kakšno precej mlajšo (n.pr. najstnico) pri drugem srečanju sama od sebe tikati, vendar šele takrat, ko ustvarim med mano in njo nek sproščen dialog in čutim, da mi tega ne bo zamerila, oz. da ji bo to še bolj všeč. Starejše pa nikoli ne začnem sama od sebe tikati - mi pa tu pa tam kakšna sama reče, da je za "TI", in potem seveda sprejmem tikanje. In če bi se srečala s kakim forumcem? Jaz bi ga tikala, razen kakega 15-20... let starejšega od mene bi vikala - to pa zato, ker se mi zdi, da so starejši bolj vajeni vikanja. Sama pa pričakujem, da bi me vsi tikali, ker mi je to bolj všeč. Tudi, če me trgovka ali natakarica tika, mi to prav gode. Pa naj bo starejša ali mlajša od mene. Če me tikajo, se mi zdi to kompliment, ker pomeni, da zgledam kul, sproščena, mlada... kakršna tudi sem! Tamara štirice imate srečo, ker ste de facto mlajše (po vzhodnjaških metodah) od večine drugih ljudi: na primer po Devetzvezdnem KIju, se prvo obdobje pri tebi začne šele čez 9 let po rojstvu. Torej si od neke sosede, ki je rojena eno leto pred teboj 8 let biološko mlajša..... Zanimivo, a ne. Me pa veseli, da me tikaš! Sam znam tako tikati kot vikati in oboje uporabljam brez težav. Načelno vikam vse, ki jih ne poznam - če je to službeno, privatno pa si včasih privoščim, da kakšnega mlajšega tudi tikam, brez, da bi ga vprašal za to, a mu povem, da sem vesel, če tudi on mene tika. Vojko Citiraj Si želiš več od življenja?Privošči si življenjski coaching!Vojko J Kalane: vojko@9zvezd.comt: @vojko_9kit: @vojko629 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 31. maj 2003 Prijavi Deli 31. maj 2003 Me pa veseli, da me tikaš! Sam znam tako tikati kot vikati in oboje uporabljam brez težav. Načelno vikam vse, ki jih ne poznam - če je to službeno, privatno pa si včasih privoščim, da kakšnega mlajšega tudi tikam, brez, da bi ga vprašal za to, a mu povem, da sem vesel, če tudi on mene tika. VojkoTukaj na forumu (na osebnih sporočilih in tudi na chatu) jaz "vse po spisku" tikam, ker se mi zdi nekako sproščeno okolje... Tudi, če vem, da je n.pr. nekdo več let starejši od mene. Če pa bi se srečala v živo, pa bi MOGOČE začela vikati, ker bi ocenjevala bolj po zunanjem videzu. Me pa tudi mene veseli, da ti je prav, da te tikam, in seveda tudi, da tikaš ti mene! Jaz itak raje vidim, da me drugi tikajo, neglede na to, ali jih jaz vikam ali tikam, in koliko so stari. Ja, saj praviš, da sem 8 let mlajša od tistega, ki je rojen 1 leto pred mano - torej sem "energetsko" mlajša, zato se počutim tako, da me je treba tikat! Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 1. junij 2003 Prijavi Deli 1. junij 2003 Najprej vikam, potem pa ponavadi hitro preklopimo na tikanje.Se mi tikanje zdi nekako bolj pristno. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 1. junij 2003 Avtor Prijavi Deli 1. junij 2003 Jaz pa sem celo na forumu v zacetku vikala... Saj nisem mogla vedeti, kaksni vse modeli boste uletavali. Strinjam se s Sanjalico, da je ono fej (a boste rekla), vendar se strinjam tudi z bobnarjem - vcasih res pride prav.... ni tako neosebno, cisto drugace se slisi..Je pa res motece. Sicer pa se mi vcasih tikanje zdi vsiljivo in nepotrebno - tudi ne maram prevelike zaupljivosti z ljudmi in nekega tega 'zaveznistva'... Tudi ko se npr. opravlja, se zagotovo ne vika. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 1. junij 2003 Prijavi Deli 1. junij 2003 ..mam jest raje na Vi, ker se mi zdi bolje in varno distančno˝.....pole, ko ti npr.oseba dovoli, da lahko uporabim Ti, potem pač se prilagodim.... .čeprav raje Vikam, nevem vzgoja pač.. respekt do starejših Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
milenacs 2. junij 2003 Prijavi Deli 2. junij 2003 Na forumu vse po vrsti tikam, ker to počnete tudi ostali. V življenju pa zelo veliko ljudi vikam. Ko sem do poroda še inštruirala, sem si postavila pravilo, da tikam osnovnošolce, vse ostale pa strogo vikam. Zakaj? Ne bom pozabila profesorja zgodovine na gimnaziji, ki nas je že v prvem letniku vse po vrsti vikal. Seveda se nam je zdelo na moč smešno, on pa nam je dejal, da se tega pravila drži zato, ker je lažje reči TI TEPEC kot VI TEPEC. No, šalo na stran, jaz ljudi ne vikam samo zaradi tega, se mi zdi pa zelo lepo, spoštljivo in prav, da vikam tudi zelo mlade ljudi. Ravno zato me je, ko sem prišla v službo, zelo motilo, da so me skoraj vsi po vrsti tikali. In to npr. ljudje iz "skupnih služb", ki sem jih prvič videla in nisem imela najmanjšega pojma, kdo so. Zanimivo je tudi, da se z nekaterimi starejšimi sodelavci še danes vikam in to predvsem zato, da ostanemo na distanci. Zaradi tega seveda potem ni kazalo, da bi tudi oni mene tikali, tako da smo po 15-ih letih še vedno na vi in prav se mi zdi tako. Na skupnih sestankih se tako nikoli ne zgodi, da bi zašli z "nivoja", kot se to dogaja sodelavcem, ki so mlajši od mene, pa so si dovolili medsebojno tikanje. Staromodno? Po mojem mnenju bolj taktno. Se je sicer zgodilo, da mi je kdo izmed njih na kakšnem kosilu mimogrede tikal in morda pričakoval, da bom rekla, naj tako tudi ostane, ampak sem vse skupaj preslišala. Tako imam tudi z najbolj "jeznoritimi in do drugih nesramnimi" povsem korekten odnos. Kaj pa govorijo o meni, ko je konec sestanka, pa me prav malo briga. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 2. junij 2003 Prijavi Deli 2. junij 2003 ful vpliva na odnos med dvema, a ne? ce uporabis Ti ali VI... Aliana Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 2. junij 2003 Prijavi Deli 2. junij 2003 Kar se foruma tiče.. sem tako dobila splošni vtis da se tu vsi tikajo.. sej tudi če si na npr. Blodniku.. tam se tud tika.. Drugače v real life-u imam precej spoštljiv odnos do ljudi, tud natakarco, trgovko vikam, me pa včasih zjezi in sem si rekla da bom enako odreagirala, če me kakšna starejša trgovka pol tika.. sej smrklja pa tud nisem več (28) tko da jo bom pol pač tikala nazaj, al pa zdravnica, uslužbenka na pošti...... se pa včasih kakšnim mladim trgovkam zalomi in me prvo tikajo pol vikajo.. pol se pa jst tud lovim.. OK.. tikanje prav... pa se tikajmo.. pol z drugim stavkom me da pa na distanco... skratka določeni nimajo čisto razčiščenih pojmov kako in kaj.. tko kot kelnarco tud vikam:" Mi lahko prinesete... Pol me pa ona tikat začne...Ne vem no... to me res moti.. Nočem nobenega poniževat, pa me pol drugi???V firmi je to lepo razmejeno.. mlajši se tikamo, starejše, če to predlaga starejši. Se mi zdi da vikanje pa rečte kakor čete.. vseeno neko spoštovanje odseva in tud distanco, ki je včasih med ljudmi več kot potrebna. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
artem 2. junij 2003 Prijavi Deli 2. junij 2003 ja, no rajši tikam, će mi to dovoli Na nekoga vikam samo ko mam zamašena ušesa pa ga dober ne slišim, pa mislim, da me tud on ne sliši pa sem bol glasen Citiraj www.rael.org Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 2. junij 2003 Prijavi Deli 2. junij 2003 Glede tega "ti" in "vi" se mi zdi še najboljša n.pr. angleščina: tam smo vsi "you", in ni nobenih problemov! Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 2. junij 2003 Prijavi Deli 2. junij 2003 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Trubica 3. junij 2003 Prijavi Deli 3. junij 2003 Haj, z mano je pa takole.. Vse tiste, ki jih ne poznam - vikam. Zaradi mene so lahko stari tudi 18,19.. let.. Lahko so študentje ali pa kelnerji.. To je stvar kulture. Jasno, je pa tudi odvisno od okoliščin... Na forumih pa vedno tikam. Se mi zdi bolj pristno, bolj "toplo", bolj "čoveško". Lažje se mi zdi debatirati. V službi se s kolegi večinoma tikamo. Ne glede na starost. So pa določeni, ki jih vikamo. Večinoma tisti , s katerimi nimam neposrednega stika. V osnovi mi ni težko nekoga kar začeti tikat, če me je on začel prvi... Razen, če sama ne želim takega odnosa. Je pa tikanje lahko dvorezen meč. Hitreje ti napram šefu zleti kakšna huda beseda, če se tikata kot če bi se vikala.. Čeprav sem si v zadnjem času zaželela, da bi nekatere enostavno začela vikati, kljub temu , da se že leta tikamo. Po službeni lestvici so zlezli skoraj že na plafon.. niso več tisto, kar so bili.. Tikanje je pa le malo bolj "topla" varianta, kajne ? Ja, in tikam v osnovi samo tiste, ki me za to "prosijo".. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.