Skoči na vsebino

Tikanje in Vikanje

Marsa

Recommended Posts

• 1 year later...

Vikam vse, s katerimi zelim obdrzat nek uraden odnos. Vikam starejse, ki jih ne poznam dobro.

Tikam v bistvu samo prijatelje, znance, druzino in druzinske prijatelje, pa ljudi moje starosti.

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Deli na socialnih omrežjih

Z Vikanjem ali Tikanjem pokažemo tudi odnos do ljudi (izjema so prijatelji, ki jih navadno zmeraj tikamo), s katerimi se srečujemo in imamao stike x;)x

kar me spomni na eno ovnico ;) vse je blo kul in to, pol pa me je začela vikat... haha x:Ix mi je blo dokaj nerodno ko me je v javnosti vikala... js itak nobenga "spoštovanja" ne kažem ljudem, celo ravnatelja ponavadi taknem... (imam opravičljive razloge in to) ampak kaj pa vem, tele velike živine, ki naj bi jih človek vikal, ne vidim pravega smisla v tem... če je ne kdo res velik bo ravno tako velik če ga tikaš ali vikaš... in če je nekdo starejši od tebe bo ravno tako starejši ;) torej tukaj vas javno zaprosim da me tikate, kjerkoli že kadarkoli kdorkoli... ne bom zameril, všeč mi bo....

:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Jaz starejše vedno vikam, razen če mi ne rečejo naj jih tikam, pa še takrat se velikokrat spozabim in jih avtomatsko vikam. Drugače pa tudi mlade ljudi vikam, sploh če presodim, da so starejši od mene, če pa me oni vikajo(recimo v trgovini ipd.)pol pa sploh. Odvisno od situacije in od človeka, včasih sva z kako mladenko kar avtomatsko na ti. Mi gre pa blazno na živce recimo, ko me starejši kar avtomatsko tikajo, kot neko smrkljo, še bolj pa šizim, če me tako tudi obravnavajo. Če sem jaz spoštljiva do njih, naj bodo tudi oni do mene x;)x

torej tukaj vas javno zaprosim da me tikate, kjerkoli že kadarkoli kdorkoli... ne bom zameril, všeč mi bo....

El Nino, ste prepričani? x;)x

Kako že pravijo: lažje je reči TI osel, kot VI osel.

Osebno imam ponavadi tudi rajše tikanje. V določenih primerih pa mi je ljubše vikanje.

PS Najbolj 'zgrožena', ker sem očitno že tako stara, da mi mladi prodajalci v trgovinah že rečejo gospa.

Ah, ja - pri 18-ih, ko sem šla po osebno in sem hotela biti odrasla, so me pa tikali na občini: "Punčka, tule daj še prstni odtis!"

Nkol mi ni prou x:Dx

Jaz starejše vedno vikam, razen če mi ne rečejo naj jih tikam, pa še takrat se velikokrat spozabim in jih avtomatsko vikam. Drugače pa tudi mlade ljudi vikam, sploh če presodim, da so starejši od mene, če pa me oni vikajo(recimo v trgovini ipd.)pol pa sploh.

x:)x :palec:

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

• 7 years later...

S kom ste pa vi krave pasli?

Pravzaprav me tole gloda že dalj časa, lahko bi rekel že od naše zgodovinske osamosvojitve dalje.

Vikanje, tikanje in pa seveda pastirske aktivnosti.

Ja seveda sem bil tudi jaz vzgojen da se starejše vika, razen če ti ne dovolijo tikanja.

Da se vika vse nepoznane odrasle, ne glede na status, rang in starost.

Ampak zame vikanje ni samo izraz spoštovanja, je tudi način da sogovornika postavim na neko distanco - nisva si in nikoli si ne bova blizu.

Pika.

Ne strinjam pa se z avtorico zgoraj omenjenega prispevka da je tikanje samo po sebi žalitev, ali celo, po njeno, kot sto žalitev naenkrat.

Odnos je tisti ki žali, ne TI.

Jaz tikam vsakogar ki tika mene, na aroganco običajno odgovorim z ignoranco.

In seveda vikam vsakega ki vika mene(no, otrok v vrtcu sicer ne... x:Dx )

Zakaj sem omenil osamosvojitev?

Ker se mi zdi da so se po osamosvojitvi in opustitvi tovarištva pri nas neznansko razmnožili gospodje, gospe in celo gospodične.

Tovarištva ni več, pa ne samo tistega v naslavljanju oz. ogovarjanju, predvsem manjka tovarištva v odnosih.

Postali smo gospe in gospodje, varno in udobno skriti za VI.

Torej - kaj si vi mislite o tikanju in vikanju?

S kom ste vi krave pasli?

Ali, kot je zapisala neka komentatorka citiranega članka - s kom bi vi krave pasli in s kom jih ne bi?

In za konec še ena pastirska iz mojih... x?x ...zgodnjih dvajsetih let.

Sodelavec, mojih let, je arogantni gospe ki ga je precej nesramno nadrla in ga tudi tikala(ne spomnim se več točno situacije, bilo je v nekem lokalu) povsem mirno odgovoril na njeno dretje in jo seveda tudi tikal.

Visoka gospa mu je z povsem vijoličastim obrazom zabrusila - midva pa nisva krav skupaj pasla!

In moj kamerad spet mirno nazaj - seveda ne, gospa, jaz jih nikoli nisem, vam se pa še sedaj pozna da ste med njimi gor rasla.

O naslednji reakciji omenjene gospe raje ne bi... :vio: x:Dx

In da se razumemo - v tem da je nekdo "gor rasel" ob paši krav ne vidim nič slabega.

Saj sem jaz tudi, pa sem čisto v redu ratal. x^x

Le volov in bikov ne maram, tudi če so gospodje.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Alef, super tema in da si takole podal... :palec: x^x

... ampak glede na to, da praktično takšna tema že obstaja, bom zrdužila z že obstoječo... bom pa še pustila kak dan, ker si fajn postavil naslov. x:)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Kaj pa, če so gospodične :palec: x:Dx

:eek: xrolleyesx :vio:

Ti si pa menda tudi že dovolj star da bi moral vedeti da so voli in biki moškega spola... x:Dx

Volom sicer del moškosti manjka.

Je pa res da poznam kar nekaj gospodov katere bi lahko upravičeno naslavljal z gospodična... :vio: x:o)x

Pa ne me zdaj takoj označit za homofoba, ni bilo mišljeno v tej smeri... x8Dx

O združevanju tem - OK, no problem.

Saj sem iskal če že obstaja kaj takega, pa nisem našel... xnckrivx

Ta članek in njegov naslov sta bila tudi glavni razlog za odprtje teme.

Mogoče sem še preveč "tovariški" ampak pretirano vikanje mi gre že malo na k... :vio: kar nekam pač... :vio: x:o)x

Kot da se spoštovanja ne da izraziti drugače.

Pa tudi za VI se lahko skriva marsikaj, ne le spoštovanje.

In - moje mišljenje seveda - VI ločuje, TI združuje.

Izbira je vaša.

In še nekaj me zanima o vikanju in tikanju.

Angleščina ne pozna vikanja.

Pa me zanima po kakšnem kriteriju naši genialni prevajalci prevajajo podnapise filmov z uporabo vikanja in tikanja?

Vsaj po mojem mišljenju je vikanje prevečkrat in nepotrebno uporabljeno.

Pa še to - kateri jeziki poznajo vikanje?

Jaz vem samo še za nemščino in francoščino, pa še za ta dva nisem čist ziher.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

ko nekoga VIKAŠ ... mu lezeš v rit ... za določene koristi ... si hinavec .... prostituiraš svoj um ...

poveličuješ sebi enakega ...

Bedarija.

(sori, nič osebnega, pač zame je to čisto mimo stališče)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Meni vikanje ni všeč, ga sicer uporabljam, a le toliko kot je "nujno" za vsakdanjo komunikacijo z nepoznanimi osebami. V prijateljskih odnosih pa se hitro zmenim za tikanje.

Včasih me kak otrok nagovori s ti, pol ga pa starši popravljajo, čeprav vedno rečem naj ga pustijo, ker je bil spontan in prijateljsko razpoložen, ko ga popravijo in začne vikati se tud otroci začnejo vesti zadržano in preveč s strahospoštovanjem.

Enkrat smo se z eno mal bolj fino kolegico pričkali, ker je obtoževala ljudi v fitnesu, ki se obnašajo do nje nespoštljivo in jo tikajo ter pozdravijo z živjo. Razožili smo ji da v fitnesu prevladuje športno, mladostno in bolj osebno prijateljsko razpoložnje, zato je tikanje čist normalno. Mene bi vikanje v takih primerih odbilo. Njo pa je tikanje, pač "gospa" sploh ni za v fitnes. x:o)x

Tud na forumih in raznih debatah opažam da se ljuje med sabo tikajo/mo ne glede na starost.

Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat

Ja, pravilno, jaz tebe tudi ne. :)

To nima zveze s tem. Povej to svojemu šefu, če ga imaš.

Picasso

jaz ljudi vikam, posebej starejše pa tiste, ki jih ne poznam prav dobro, nekako se mi zdi spoštljivo...

mi je pa včasih ko mi kdo starejši reče, lahko me kar tikaš, kar malo bet, ker se težko navadim na to, da nekoga starejšega tikam...

sem pa že doživela,in mi je pa prav zanimivo, če mene kdo vika, pa rečem, saj sem še mlada, lahko me tikate....pa se potem nekako sporazumemo...

Vikanje je stvar bolanega EGA ... ne pa stvar spoštovanja

Ali je stvar bolanega ali zdravega ega ne vem, vsekakor je pričakovanje in brezpogojno zahtevanje vikanja stvar pretiranega ega.

Mogoče bi tu vskočil kakšen zgodovinar ali etnolog ali... x?x ...kakšen drug stručko ki bi znal pojasnit od kdaj in zakaj vikanje, tikanje onikanje.

Je pa po mojem mnenju vikanje umetno ustvarjena forma nagovarjanja, z namenom ločevanja na višji in nižji sloj ljudi, in če naj bi bili enaki, tudi nepotrebno.

Kdo, kdaj, zakaj je to "izumil", nimam pojma.

Mi je pa všeč stališče - če nagovarjam enega, zakaj uporabit VI(množina)... x:o)x :vio:

Meni vikanje ni všeč, ga sicer uporabljam, a le toliko kot je "nujno" za vsakdanjo komunikacijo z nepoznanimi osebami. V prijateljskih odnosih pa se hitro zmenim za tikanje.

Včasih me kak otrok nagovori s ti, pol ga pa starši popravljajo, čeprav vedno rečem naj ga pustijo, ker je bil spontan in prijateljsko razpoložen, ko ga popravijo in začne vikati se tud otroci začnejo vesti zadržano in preveč s strahospoštovanjem.

Približno enako.

Vikanje vsekakor ubije vsako spontanost.

Spomnim se enega primera iz let kmalu po osamosvojitvi - na TV je bilo neko omizje ali kaj že, dva voditelja, moški in ženska, stara tam okrog 25 let sta imela gosta, nekega ultramaratonca(ni bil Mravlje) in sta ga vikala.

Pa jima je fant, njune starosti, predlagal da se tikajo.

Ne spomnim se imen(voditelj mislim da je bil Črt Kanoni ampak nisem prepričan), zelo dobro pa se spomnim neznanske zadrege in nelagodnosti obeh.

In s kakšno muko sta komaj izdavila tisti ubogi TI.

Enkrat.

Enostavno ni šlo, nadaljevali so z vikanjem.

vikanje v današnji dobi je preostanek nekih čudnih odnosov in medčloveških razmerij ...

xyesx :palec: :palec:

Spoštovanja se ne zahteva in zapoveduje, spoštovanje je treba zaslužit.

Guest Hekate

jaz ljudi vikam, posebej starejše pa tiste, ki jih ne poznam prav dobro, nekako se mi zdi spoštljivo...

mi je pa včasih ko mi kdo starejši reče, lahko me kar tikaš, kar malo bet, ker se težko navadim na to, da nekoga starejšega tikam...

sem pa že doživela,in mi je pa prav zanimivo, če mene kdo vika, pa rečem, saj sem še mlada, lahko me tikate....pa se potem nekako sporazumemo...

Jaz sem navajena vikat, predvsem starejše, pa tiste ki so nad mano ali, ki ne poznam dobro. Ali če je formalen odnos. Seveda, razen otroke, ki pa potrebujejo bolj oseben kontakt, saj niso tako kompleksna bitja in ni ''bojazni'' ali možnih nesporazumov.

Ne vidim problema, tukaj. Zame je vikanje spoštljiv način izkazovanja občudovanja in prijaznosti do tistih, ki so v življenju že nekaj dali skozi (starejši), pa tisti ki so več dosegli od mene.

Recimo, grozno mi izpade, če vidim mlajšega, ki ne vika starejšega. Nekulturno. Tukaj se mi zdi vmesno vprašanje: ''Pa kaj sva skupaj krave pasla?''.

Tudi v službi se mi zdi primerno vikat, zaradi spoštovanja do sodelavca oz. zaradi nujne distance, ki jo moraš vzdrževati. ''Služba ni družba''.

Recimo, jaz vikam vse, tudi tiste ki so kao pod mano. Se mi zdi ok.

Se mi je že zgodilo, da je nekdo neformalno pristopil do mene, magar samo z enim ''Zdravo'', pa sem se počutila kot, da nima spoštovanja do mene. Zato toliko bolj spoštujem vikanje.

Enako, kot Larisa, se mi je že zgodilo, da so mi rekli naj tikam osebo, ampak nekako mi gre težko...pade raven komunikacije, po mojem.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

• Lajkam 2
  • Buuuu 3

Tudi jaz tako kot Shamannamo mislim , da je "vikanje v današnji dobi je preostanek nekih čudnih odnosov in medčloveških razmerij" in mislim, da je ostanek hlapčevske vloge.

Ta neka nezdrava in priučena ponižnost, ki nima s pravo zdravo ponižnostjo nič skupnega.

Jaz bi bila za priklon pri srečanju in to vsem ne glede na status, osnovno spoštovanje sočloveka. Ker je to naši kulturi tuje, se lahko priklanjamo tudi sam v svojim mislih, veliko bolje.

Zanima me kaj bi bilo staremu človeku bolj všeč, da ga vikaš, ali da ga spoštuješ, se z njim pogovarjaš sproščeno... kdo bi vedu. Seveda pa to ne pomeni, da sem za nespoštovanje, sem le za spoštovanje vseh.

Verejetno je to odvisno od ljudi, meni ni všeč, ko mi začenjo z gospo, res ne... ma jim pustim, ker vem, da me tko doživljajo in da moram spoštovat njihovo doživljanje, ne vem pa kaj mi bo všeč, ko bom stara, če bom stara seveda.

astrologija ni za to na svetu, da bi strašila...niti ne za to, da bi določala...sam za to je, da nam da vpogled, kako stvari so...

dnevni horoskop

začetek študijskega leta na AI

17. in 18. 9., karmična sinastrija in prognostika v Postojni

Guest Hekate

Če tko pogledamo (sem premišljevala), tudi v najbolj preprostih družbah recimo v Afriki, imaš v najbolj zakotni vasi ponavadi enega glavnega vodjo, ponavadi starejšega, ki mu vsi nekako izkazujejo spoštovanje, itd...

Milsim, to ni naša Zahodna izmišljotina, saj jaz tako opažam. Povsod v družbi obstaja neka piramida. Tudi med živalmi!

Vikanje je samo eden od neštetih načinov izkazovanja spoštovanja.

Jaz celo mislim, da je trenutno stanje v kapitalizmu še najbolj ''divjaško''. Celo v bivšem sistemu se je ful povdarjalo neke tovariše...veliko več kot zdaj. Zdaj skoraj ne smeš bit začuden, če ed učenec praktično pljuva po starejšemu in ugovarja učitelju, itd...

Samo tolk sem premišljevala...

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...