Guest mili 13. marec 2002 Prijavi Deli 13. marec 2002 ..nekaj, o čemer se NE GOVORI - K E R ???? tabu velja pri prvobitnih plemenih za nekaj svetega, nedotakljivega, ravno tako uporabljamo to besedo danes za TISTO NEKAJ, kar je tu, med nami, ampak kar naj se ne tika, o čemer naj se ne govori. že od malega vem, da v našem širšem sorodstvu obstaja en takšen tabu in opažam, kaj je ta tabu povzročil v meni: ta tema mi je bila vedno GROZLJIVA, nekaj strašnega in še danes mi je neprijetno, ko pomislim nanjo. Sklepam torej, da je tabu nekaj, kar se PRENAŠA - iz roda v rod, iz človeka na človeka; je kot nek arhetip - vseprisoten, čeprav se tega ne zavedamo. Bi pa se ga rada znebila. Že nekaj časa se pripravljam, da bi spregovorila o tem, ker se mi zdi, da bi kar nekaj ljudem padel velik kamen (kaj kamen, skala!) s pleč... Toda, a imam pravico drezat v to... mili Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
rebeka 14. marec 2002 Prijavi Deli 14. marec 2002 Jaz mislim, da če te nekaj zelo boli, se moraš tega rešiti, ne glede na to kakšne bodo posledice pri drugih ljudeh. Vsak bo sprejel po svoje, ampak to je njihov problem. Ampak resnica osvobaja! Tabu začneš razbijati najprej s pomočjo najbolj odprtega človeka v družini in potem naprej.. Pa četudi te izobčijo. To je moje mnenje. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tadeja 15. marec 2002 Prijavi Deli 15. marec 2002 Jaz mislim, da v času v katerem živimo, je vedno manj in manj tabujev.Vsi tabuji se bodo sčasoma razblinili, ne bo jih več. Vsaj tako mislim jaz. Razen kakšni zaprti ljudje jih ne bodo nikoli sprejeli.Mogoče bodo droge in alkohol tabu, drugo pa ne. Res pa je to, DAJMO ČASU ČAS, PA BOMO IZVEDELI! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. marec 2002 Prijavi Deli 16. marec 2002 'a imam pravico?' Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 26. maj 2002 Prijavi Deli 26. maj 2002 tabuji so zato, da se znebiš strahov. Ojačati si moraš karakter, da te nevidna Sila ne pogubi .vraževerje je le prispodoba fanatizma. pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Anatha 29. maj 2002 Prijavi Deli 29. maj 2002 Tabuji so predvsem pravila, ki vzdrzujejo dolocen druzben red in varujejo skupnost pred stvarmi, ki se smatrajo kot mocne in nevarne. Mene osebno najbolj zanima tabu menstruacije. Zelo dobra nemska stran, ki se s tem ukvarja, je www.mahkah.com. In mislim, da ni res, da v nasi druzbi ne bi bilo tabujev ali da jih je cedalje manj. Ne, samo bolj prikriti postajajo, kar jim odvzame prvotno funkcijo zascite posameznika pred neobvladljivimi in nevarnimi mocmi, in jih prevede v vzroke sramu in obcutkov krivde. Mlado dekle bo recimo "umrlo" od sramu, ce jo bo kak sosolec videl stati v trgovini s paketom vlozkov v roki. S tem tabujem nam je zenskam vzet eden najlepsih aspektov zenskosti. In pravzaprav vecina menstrualnih in hormonskih tezav pri zenskah izvira iz nesprejemanja lastne zenskosti. Ja, tabu ima neke skoraj arhetipske lastnosti. Dobra novica je, da v nasprotju z arhetipi lahko tabuje prelomimo, izpostavimo svetlobi. Recimo homoseksualnost je en tak svetlobi izpostavljen in delno prelomljen tabu. Dajmo govoriti o tabujih. Ali pa so vseeno prevec tabu? Anatha Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
andrej 22. junij 2002 Prijavi Deli 22. junij 2002 tabuji so res najbolši pripomoček da se znebimo strahov. zato imamo pravico če že ne dolžnost do samega sebe da drezamo vanje. pa saj ni treba spremeniti sveta dovolj je da spremenimo sebe. družina naj kar vleče tabuje skozi generacije jaz pa se tega ne grem. andrej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
teja 26. junij 2002 Prijavi Deli 26. junij 2002 jaz pa mislim da v današnjih časih skoraj da ni več tabujev. Saj se govori že o vsem. Citiraj Lep nasmejan dan ti želimhttp://www.lunin.net/forum/blog/mavlica Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 26. junij 2002 Prijavi Deli 26. junij 2002 Natančno tako kot Teja mislim tudi sama - razmišljala sem malo, pa se nikakor nisem mogla spomniti ničesar, kar bi lahko opredelila kot tabu.Jaz itak govorim o vsem (o čemer imam mnenje), tabuji v bistvu ne obstajajo.Sex? Common... ) Na vseh plakatih gledam metrske popke, ob 23h gledam na TV čez ves ekran razkrečene ženske osebe... V šole se uvajajo kondomati...Homoseksualnost? Pa saj je skoraj moderno biti... Če nimaš druge oznake oz. te ne prepoznavajo skozi drugo ustvarjanje in delovanje, si lahko še vedno gejevski aktivist...Droge? Saj v osnovni šoli dobiš opij in morfij....Kloni, umetna oploditev, gejevsko starševstvo...O politiki lahko pišeš, kar želiš. ...Kaj pa bi bilo tabu tema? Marsa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
andrej 26. junij 2002 Prijavi Deli 26. junij 2002 Nisem čisto siguren da tabu tem ni. Res da se o večini stvari lahko piše in tudi se vendar je vprašanje tudi kvantitete. Mislim da neka stvar ni več tabu ko lahko o njej večina razpravlja neprizadeto. Naprimer homoseksualnost. Ali ste videli ankete koga ne želite za soseda. Homoseksualci so na drugem mestu za narkomani. To lahko pomeni samo to da ljudje o tem ne upajo niti razmišljati kaj šele govoriti. Mislim večina ljudi. Če vsaj malo pomisliš, lepo prosim kaj pa ti lahko homoseksualec kot sosed naredi. Torej to zadošča osnovni definiciji povedani na prvem mestu od Mili. To naj se ne tika, naj bo, ampak čim dlje od mene. Mislim da tabuji so še kako prisotni v naši družbi. Verjetno jih v družbi ljudi kakršni se zbiramo tukaj na forumu ni tako čutiti v celi družbi pa so. Tudi droge res dobiš povsod. Pa si zamislite da imate otroka narkomana in kako vas gleda okolica. Verjetno zelo toleranto in vsi kar poskušajo pomagati. Narjaje pa bi videli da se odselite na Aljasko. Včasih me kar malo zanese jeza na to našo družbo poštirkano navzven znotraj pa ni veliko vsebine. andrej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 26. junij 2002 Prijavi Deli 26. junij 2002 Osnove Nezaupanja so v Strahu in korenine strahu v Dvomu, a dvom je osnova razmišljanja. ... - navidezen začaran krog. Ko dvom začne opravljati zgolj svojo analitično funkcijo, strah izgine in potreba po nezaupanju izgine. In spoznaš, da je vse tako ,kot mora biti . pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
betty 12. julij 2002 Prijavi Deli 12. julij 2002 Tabu, ki se resnično prenaša iz roda v rod je Resnica. Ko jo želiš danes povedati, Ti/Si mnogi položijo prst na usta ter meč na srce. Ampak jaz povem. Dobro in tisto,za kar se mi zdi, da nekdo ne dela prav. Kar pa seveda še zdaleč ne pomeni, da je oseba slaba. Osebe, s katerimi se ukvarjamo so dobre in vredne truda ter sladkih misli, a ne? Zato pa jim povemo, da bi bile še boljše in slajše. Res je lepo živeti. Zaradi nas/Vas, dragi moji soklepetalci-toliko slajše. Betty betty Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aquarius 12. julij 2002 Prijavi Deli 12. julij 2002 OK,za vsakega izmed nas velja,no tega ne morem trditi,ampak predpostavljam,da ima v sebi skrito neko tabu temo,ki jo varuje kot "zlato jajce" in ne samo to temveč obremenjuje.Na ta način zavira sebe in bližnje, tako da bi tabu opredelil bolj kot ZAVORO ega, kot pa tabu samega po sebi. Citiraj Glej naprej, če se le da,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 13. julij 2002 Prijavi Deli 13. julij 2002 o.k.menim,da je treba dihat,žwet brez zavor, jah kaj pa bi blo, če bi imeli spuščene Vse zavore, a ne bi blo potlej vse razpršeno; to je pot do izražanja kar nosimo v sebi . Pa saj nismo suprermeni,da bi z lahkoto gledali na druge in na sebe,ni nam dano,da bi se obremnjevali z drugimi, se nam ne izide pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
teja 15. julij 2002 Prijavi Deli 15. julij 2002 Tile družinski tabuji so v glavnem razne skrivnosti, "sramote", ki ne smejo pridt ven iz družine. Citiraj Lep nasmejan dan ti želimhttp://www.lunin.net/forum/blog/mavlica Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 Ne maram tabujev. Zame jih ni. Jst hočem vedet vse, slišat vse in povedat vse. mushi Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 11. oktober 2002 Prijavi Deli 11. oktober 2002 Ja TABU. Na primer veliko sem prebiral psihološke študije o serijskih morilcih. Med vojno in v miru. Že sami serijski morilci so tabu tema. Njihova dejanja, ki so pa krvavo kruta in za naš človeški razum nedojemljiva, je njihovo nekakšno izzivanje TABU-ju. Logika ser. morilca je prav takšna. Uživa, ko podira tabuje na tako krut in nedojemljiv način. Ljudje se izogibamo o tem pogovarjati. Na žalost je tako, da ta grozodejstva resnično obstajajo. Potrebno se je zavedati krute in negativne plati človeške rase. Samo tako smo boljši. Smatram, da človeška rasa ne bi smela imeti tabujev oz. ljudi poučiti o vseh tabujih, le tako preventivno preprečimo grozodejstva, ki jih je človek sposoben naresti. Znani rek je, da se iz slabih izkušenj nekaj naučimo. Dober primer kjer ni TABU-ja, so koncetracijska taborišča iz druge svetovne vojne. Menim, da je večji del Evrope že več kot 60 let v miru samo zaradi tega, ker plinske celice niso bile tabu tema. Ljudje so bili poučeni o grozodejstvih druge svetovne vojne. Nikakršno grozodejstvo ne sme biti tabu tema. Samo tako si človek reče, NIKOLI VEČ... Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
marta 21. oktober 2002 Prijavi Deli 21. oktober 2002 DA NI TABUJEV?Govorjenje po kotih, sepetanje med prizadetimi... toni razbijanje tabujev.Povedati resnico predpostavljenemu -TABUObravnavati vzdusje v nefunkcionalni druzini - TABUGovoriti o lasnih strahovih -TABU.... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
rezi 23. oktober 2002 Prijavi Deli 23. oktober 2002 Tabu je da smo ženske zatirane da mormo kuhat za otroke skrbet pa za dece pa še dnar služit. Deci se grejo pa politko in vse zrihtajo tko da je to tabu in moramo me bit tiho. Rezi Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 23. oktober 2002 Prijavi Deli 23. oktober 2002 Tabu je da smo ženske zatirane da mormo kuhat za otroke skrbet pa za dece pa še dnar služit. Deci se grejo pa politko in vse zrihtajo tko da je to tabu in moramo me bit tiho.Rezi :V: Mogoče to velja za malo starejšo generacijo. Tole kar jaz vidim zadnje čase, ženska sploh ni v nikakršnem podrejenem položaju.Še posebej se to na nas tipih pozna kako smo smotani x:o)x in zadržani pri inciativi za spoznavanje z nasprotnim spolom. V zadnjih nekaj zvezah sem bil jaz upecan . Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zirosi 25. oktober 2002 Prijavi Deli 25. oktober 2002 Tabu je črta v glavi. (potegnemo jo lahko sami al pa nam jih narišejo drugi) Uživajte! Citiraj Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lisička 25. oktober 2002 Prijavi Deli 25. oktober 2002 TABU ja ali ne? Kljub današnji razgledanost ljudi, ob vseh razpravah v medijih, pogovorih v družbi, doma in še veliko načinov se najde s katerimi omilimo oz lahko preprečimo, da človek ne bi imel tabujev sem mnenje, da ima VSAK človek pa naj še trdi obratno, skritega "okostnjaka v omari" Ali se navsezadnje morda pa le motim?[?] Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Masa 25. oktober 2002 Prijavi Deli 25. oktober 2002 Tabuji obstajajo! Je že res, da smo tu zbrani večinoma taki, ki želimo govori o vsem, dati vse na plano, prav pa tudi dobiti odgovore (ne mislim rešitev) glede vseh zadev. Vendar ali ne poznate ljudi, ki o določenih stvareh enostavno ne želijo govoriti. Pa ne samo govoriti, celo poslušati niso pripravljeni. Torej, kdo pravi, da tabujev ni? Masa Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 25. oktober 2002 Prijavi Deli 25. oktober 2002 Ja, samo vcasih se nam o stvareh pac ne da govoriti... kar ne pomeni, da zato, ker je kaksno posebno ozadje za to... morda nas preprosto ne zanima ali se nam ne da ubadati s tem. Nekateri imajo okostja v omari, nekateri pa so jih ze davno postavili na prezracevanje oz. na smetisce. Marsa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~"Jaz iscem le eno - da bi izrazil tisto, kar hocem... In ne iscem novih oblik, temvec jih najdem." Picasso Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Anatha 29. oktober 2002 Prijavi Deli 29. oktober 2002 Tista v omari smrdijo ko šus! Ali pa, če so dovolj dolgo notri in dovolj skrita ter ne drezaš ravno v njih (zaradi pomanjkanja interesa, recimo), nehajo smrdeti sama od sebe. ¤ Anatha ¤ Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.