Skoči na vsebino

Medica


Rastko

Recommended Posts

Alkohola ne konzumiram pogosto edino kaj rad popijem tu in tam je kakšna dobra medica.

Zato imam željo da bi si naredil svojo......

Nekaj sem že probaval pa ni blo to tisto tapravo....

*one love*

*one heart*

*one unity*

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 168
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Upam, da se razumemo o čem se menimo kajti medica je medeno vino vol% alkohola je od 11-14, stopnja nepovretega sladkorja pa od 15-21 Bx odvisno od sorte medu!

Torej me zanima kao si ti to delal in potem ti lahko pomagam oziroma nakažem kaj je blo narobe. Proces vrenja mora biti kontroliran uporaba kvasovk itd....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:eek: x?x

jaz sem to kar po domače probal...

1l mekane rakije

1kg medu (zelo dober domači, babica ga mora zrihtat)

pa sladkaš po potrebi.....

 

Res sn mislil da je na šnopsu ta zadeva! :onfire:

*one love*

*one heart*

*one unity*

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Rastko ti si to prbobal delati MEDENI LIKER vol% alkohola naj bi bil tu od 22-32 odvisno kako komu paše.

Vse kar je pomešano z sadnim destilatom ( šnops) je MEDENI LIKER in naprošam vse, da razčistijo pri teh oznakah!! x:)x

Nadalje MEDENO ŽGANJE je destilat medenega vina, vino pač destiliramo vol% alkohola je 48-50 je podobno ostalim žganjem le po ukuso je drugačno!?

 

MEDICA pa je mešanica vode in medu v pravem razmerju in z kontroliranim vrenjem pridemo, do vrhunskega medenega vina, ki se kosa z poznimi trgatvami ali ledenimi vini, po okusu, harmoniji itd....

 

Medeni liker lahko pripraviš tako:

3 litre šnopsa, 1,5 litre destilirane vode in 3 kg medu poskusi po tem receptu, če bo preslabo boš drugič povečal deleš šnospsa vendar, če je šnops ok ne boš rabil. Med uporabi kostanjev in cvetlični, tudi hoja je zelo vredu, ker dobiš temno barvo.

Prvo vodo segrej in med v vodi raztopiš, pustiš stati 24 ur, pretočiš v steklen hobuk in dodaš šnops. Tole mora počivat vsaj 10 dni in potem pretočiš, pa spet pustiš počivat, liker mora dobit čisto barvo, usedline grejo na pod. Najboljši so stekleni hobuku, ki se dobijo v semenarnah ( 5,10, 15 20 ..litrski) kajti tam vidiš kako se liker čisti!?

 

Za vsa nadalnja pojasnila sem na voljo x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x;)x Rober pozdravljen na forumu, ne vem kak je z lozovačo probaj manjšo količino pa boš videl, kot pišem zadeva rabi vsaj 1 mesec, da se očisti na 80% poiskusit velja tudi jaz sem pa mi ni nihče kaj svetoval razen g. Grajzarja :palec:
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ker se spravljam delat medeni liker x:Dx , še nekaj vprašanj glede postopka, ki ga navaja Danilo:

destilirana voda + med

pustim stati 24 ur

pretočim v plucar? in dodam šnops (koliko % šnops) ?

pustim stati 10 dni (je važno, na kakšni temperaturi?)

ponovno pretočim v plucar (a ponovno pustim stati 10 dni?)

usedline na dno, pijača dobi barvo...

 

A potem že nalijem v steklenice? A pred tem filtriram skozi gazo?

 

 

Kako je z medico in kako z medenim žganjem (recepti....)? :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Vodo segrej in med v vodi raztopi in pusti v loncu 24 ur. Nato to precediš skozi krpo in lonec opereš zliješ nazaj in primešaš šnops! Šnops naj vsebuje od 48-50% alkohola.

 

Temperatura ni važna mora stati in ne smeš premikati kajti vsak premik potem spet zmoti tekočino. Stati mora to tudi skupno do 1 mesec ali dlje, če se samo čisti brez kakih dodatkov, saj to vidiš, ko se usedline lepo vsedejo pretočiš in potem spet čakaš pa vidiš, če se kaj useda ponovno pretočiš dokler barva ni res ta prava kot vino, tu rabiš malo občutka to ne gre na silo.

lahko bi dodal kaka čistila samo jaz jih za liker nisem nikoli in ne vem svetovat!

 

Medica je pa komplicirana zadeva kajti treba se je spoznati na vinarstvo-kletarstvo. Rabiš refraktometer ali pa nekoga iz bližine, ki ti ga lahko posodi kajti vrenje treba nadzirati in ustaviti. Druga stvar rabiš optimalno temperaturo od 18-20 stopinj ne dosti več tudi do 22 še gre čez pa ni priporočljivo. Pri 25 stopinjah so že dejavne ocetnokislinske bakterije in stvar gre po zlu. Temperatura ne sme nihat mora biti konstantna, jaz sem delal na 19-20 stopinjah.Medico je najbolje delat pozimi kajti za ustavitev vrenja rabimo temperature pod ničlo razen, če imamo klimatiziran prostor in kako funkcionalno zamrzovano skrinjo seveda prazno, da hobuk postavimo v njo, ker je drugače proces vrenja težko ustavit!? Sam recept tu ne bo pomagal kajti to je težko, lahko sicer opišem ampak dvomim, da bo komu uspelo brez podrobnih navodil. Rabimo reagente za merjenje prostega in skupnega SO2 kajti, ko ustavljamo vrenje moramo zažveplati in prosti SO2 mora pri medici biti na 35 Mg na liter, pod 25 Mg ne sme pasti, ker lahko zadeva začne ponovno vreti, hraniti se mora na 12-15 stopinjah celzija dokler se ne očisti. Uporabimo lahko bentonite, ter tekočo želatino stvar pa mora mirovati v kleti VSAJ 6 mesecev preden jo lahko flaširamo. Za flaširanje pa isto kot vina, razkuževanje steklenic in sterilna filtracija kar pa si malokdo lahko privošči!!

Priporočam obisk enega takega tečaja, ki ga organizira sekcija pridelovalcev medenih pijač iz Maribora ( tudi na Lukovici so že tak tečaj imeli) pod mentorstvom dr. Podjavorška in seveda glavnega praktika g. Slaniča, ki je požel že veliko zlatih medalij in je človek, ki vse do potankosti razloži in je tudi za kasnejša vprašanja na telefon vedno pripravljen odgovoriti. Seveda tak tečaj stane (mene je 8.000 ) ampak dobi vsak udeleženec eno flašo z zlatom ali srebrom nagrajene medice, knjižico o produktih kvasovk in hrane zanje ter tudi kvasovke ter hrano za 20 litrov poskusne priprave. Jaz sem tečaj obiskoval tu pri nas kajti predavatelji so prišli sem 2× in ni mi žal...

 

Medeno žganje je potem destilat medenega vina oziroma se vrenje ne ustavi kajti rabiš povreti ves sladkor. Takrat pa se lotiš le destilacije za kar rabiš kotel itd..upam sem jasen ZA vsa vprašanja pa sem še naprej na voljo samo prosim, da se specificira kajti te teme so ''preširoke'' in tole je že malo predolgo.

Opavičujem se za tipkarske napake :xx!:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Še nekaj malega k pripravi medenega likerja; od nekaterih čebelarjev sem slišal, da k osnovam dodajo tudi "začimbe" kot so cimet, klinčki ipd. Imaš kakšne izkušnje s tem in če da, kakšne količine se uporabljajo pri dodajanju?
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Odsvetujem vsaj tako so nas učili na tečaju, če delaš nekaj iz medu otem mora imeti okus ali vsaj potegniti po medu ne pa po cimetu in klinčkih. Temu bi se reklo aromatirziran medeni liker ali pa aromatizirana medica.

Seveda naredi po svoje, jaz ne dodajam nnič in Marša pša Mitja sta uživala v okuso.... x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi sam sem mnenja, da ni potrebno dodajati ničesar.

Ker sem pri vseh naših, društvenih čebelarjih pil liker z "dodatki" sem mislil, da je to nujno zlo, brez katerega pač ne gre...

 

Američani pa menda medu in medenim izdelkom dodajajo "vse živo", v mislih imam dodajanje barve (živilskega izvora) in pa nekatere arome (rdeča pesa, meta .... ).

Pred leti sem prvič spoznal tudi medeno maslo (med zmešajo v gladko "masleno" maso), ki je menda zelo praktično, saj ni tekoče in se ne paca.... Ja, Amerika je resnično dežela specifičnih okusov ...

Prav zanimivo bo letos na Apimondii, ko bomo omeli možnost prepričati se, kako "to" in "te stvari" počnejo drugi.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Poleg vsega naštetega paše tudi k sladoledu, najbolj pa krhlji v medu kot dekoracija sladoledu x:px x:px pa še kaj se najde.

Recepte za jedi iz medu najdete na moji spletni strani pod Download, pa obilo gurmanskih užitkov :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...