Skoči na vsebino

Obdavčenje nepremičnin

rachek

Recommended Posts

Hi!

Kako gledate na obdavčenje (posesti same) nepremičnine ? Namreč, eno osnovno vprašanje se mi poraja ... xnckrivx Recimo, da imaš svoje stanovanje ... nekako ga dobiš ... nimaš ravno vredu izobrazbe, vredu nastopa pred delodajalci nato pa pride najhujše, izgubiš službo. Ostane ti samo stanovanje, dobiš nekaj preživnine, nekaj ti dajo dobri ljudje, nekako živiš ... davkov ne plačuješ, ker nimaš dohodkov. Vsaj dotakrat ne, ko obdavčijo imetje nepremičnine. Ali pa tisti, ki so zgradili velike hiše, ker so mislili, da bodo otroci doma ostali, pa le-ti niso, sedaj pa bodo dali 2 ali pa 3 mesečne penzije za davek.

In to se mi ravno zdi paradoxalno: Če dobivaš plačo, nekaj imaš in te lahko obdavčijo. Če nimaš nič, pa bi država še kar imela. In če se ti nekaj hudega zgodi ... padeš, se ne moreš v relativno kratkem času pobrat ... kaj ? Prodaš stanovanje, odplačaš davke in greš med klošarje ?

:o|o:

Deli na socialnih omrežjih

Odlično, država namreč non stop pobira davke. najprej obdavči zaslužek, potem plačaš davek na hrano ki jo poješ, na obleke, ki jih kupiš, na gradbeni material,... Ko končno dogradiš, naj bi bilo pa konec davkov.

No Way, nov zakon !!!!

Bo že pot ven... Mogoče pa za evropskimi cenami pridejo tudi evropske plače...

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

TO BO ŠE velik greha tuki, sodišča bodo se polnila zarad tega, jah sej,če neki izgubiš, v tem pr. službo,le kako boš potem vse to še dod. vzdrževal, huhu , res ne vidim napredka kot pa živet v prikolci..poglej v ameriko, vsi zivijo tako, se selijo zarad služb.. :eek:

Naravna selekcija ? Hja, ne gre za vzrževanje, ampak obdavčenje.

Hja okej, zadnjič na teveju je bilo rečeno, da recimo, Švedi imajo socialni model, pri nas pa naj bi bilo tako, da imaš ali nimaš denarja - plačaš.

Če bo 1% davka kao, boš za stanovanje, vredno 70.000 EUR, plačal 700 EUR letno davka.

Ali pa "revolveraška teve" Pop3 vse skupaj spet močno napihuje.

http://www.vecer.si/vecer2003/default.asp?...003061300444253

Ne vem no, daje me bad bad feeling, da počasi postajamo kot neka Srbsko/Ruska družba, 2,3% prebivalcev z denarjem se v merđotih vozi po ulicah, polnih revežev. :sori:

Jaz pa nimam bad filinga glede tega obdavčevanja. Zakon sicer še ni oblikovan, a upam (vsaj UPAM), da bo pametno - khm khm... xrolleyesx *

Kolikor jaz razumem, nameravajo obdavčiti tiste kvadrate stanovanjskih površin, ki jih imajo ljudje viška. V moji okolici je kar nekaj ljudi, ki živijo sami na 120 kv.m., po drugi strani pa so družine, ki se stiskajo na 25 kv.m. :xx!: . Upam, da bojo s tem zakonom dosegli to, da bojo ljudje, ki živijo v prevelikih stanovanjih, začeli ta stanovanja prodajati tistim, ki jih potrebujejo, sami pa šli živet v manjša - n.pr. tja, kjer se zdaj stiskajo družine.

Zdaj bo kdo rekel: "Ja, tisti, ki imajo preveč, imajo, ker so si to prigarali. Ni prav, da se jim vzame njihove žulje..." Po eni strani res, vendar po drugi strani se je za vprašati: zakaj so si nabrali več, kot potrebujejo? A ni to pohlep? In konec koncev: če imajo za se obmetavati z odvečnimi kv. metri, najbrž imajo tudi za davek - davek na luksuz. Tisti pa, ki imajo veliko stanovanje in so ostali brez službe (dohodkov), ne vem, kaj še čakajo s prodajo stanovanja in nakupom manjšega, ali pa z oddajo odvečnih prostorov v najem. Tako bi prišli tudi do dodatnega dohodka za preživetje.

Ne vem no, saj mogoče se motim... :8): Gledam pač iz svojega zornega kota - ker imam vsega glih prav in si ne želim imeti niti preveč, niti premalo. Tako se mi zdi edino prav, in če bi vsi imeli glih prav, se nikjer nihče ne bi stiskal in nikjer nikogar ne bi bolela glava od preobilja...

* (Se pa tudi res bojim, da zakon ne bo pametno oblikovan, ker ga oblikujejo in sprejemajo taki, ki imajo fuuulllll...)

xrolleyesx Delno se strinjam s Tamaro, vendar ne povsem.Nasrkali bodo tudi tisti, ki sicer domujejo v ravno pravšnjih hišah ali stanovanjih, nekje na morju pa so si z lastnimi rokami, brez najetih zidarjev postavili vikend. Zdaj lahko počitnikujejo veliko ceneje, saj jim ni potrebno odšteti vsega tistega denarja, ki ga morajo nekateri drugi, da si plačajo apartma, prikolico ali hotel. Pa tudi če greš s šotorom moraš v vsakem kempu odšteti, kar nekaj denarja. xrolleyesx

Predno pa je ta vikend stal, je bilo potrebno veliko odrekanja, kar nekaj let brez morja, ko si ves dopust porabil zato, da si dokončal svoje poletne sanje.

Vendar to na žalost ne bo brigalo nikogar, čeprav mislim,da je bistvena razlika med takšnim, ki ima po tri vikende,dva mercedeza, jahto in gliser in nekom, ki ima eno hiško nekje na morju!

Obdavčevali bodo nepremičnine, kaj pa tisti gospodje in gospe, ki se vozijo v jahtah okrog 20m in več dolžine? To je pa prevozno sredstvo, torej je najbolje, da prodamo nepremične objekte in si omislimo premične x?x  x!x  x!x

Contesa,

kot sem jaz slišala (ne vem, če je to res), se predvideva, da naj bi na družinskega člana pripadalo 40 kv.m. bivalne površine. Če pa ima družina več kot 40 kv.m./člana, naj bi plačala davek za tisti višek (torej za tisto, kar je nad 40 kv.m./člana).

To pomeni, da naj bi ena povprečna 4-članska družina imela 160 kv.m. neobdavčenih - torej lahko ima 100 kv.m. stanovanja in 60 kv.m. vikenda na morju.

(Pa tudi z manj se da lepo živet - n.pr. 80 kv.m. stanovanja in 30 kv.m. vikenda na morju.)

x:Dx Še najboljše pa je imet kar stanovanje na morju! x;)x x:)x

Rachek, poleg zakona o obdavčitvi nepremičnin je v postopku tudi zakon, ki bo zahteval obvezen sklad vsakega stanovanjskega bloka za vzdrževanje in obnovo. Do sedaj tega ni bilo.

Sorry Bobnar, tega pa nisem vedel. x:Ix

Hvala za opozorilo! x;)x x:Dx

Zdaj bo kdo rekel: "Ja, tisti, ki imajo preveč, imajo, ker so si to prigarali. Ni prav, da se jim vzame njihove žulje..." Po eni strani res, vendar po drugi strani se je za vprašati: zakaj so si nabrali več, kot potrebujejo? A ni to pohlep? In konec koncev: če imajo za se obmetavati z odvečnimi kv. metri, najbrž imajo tudi za davek - davek na luksuz.

Ja, je pohlep. :o|o: Na tem temelji celotna pridobitniška potrošniška kapitalistična družba. Zadnje čase sem spet opazoval ta pojav, ta: "3 leta sem garal kot konj, da sem si ustvaril podjetje" in prišel do sklepa, da če 3 leta delaš 16 ur na dan, potem 3 leta ne rabiš delat. Ne pa da do konca življenja hodiš bilance v službo gledat. :sori: Tisto, za kar "si pa 3 leta garal", pa je svojevrstna zadeva, vsepovsod je isto: treba je do operativnega kapitala prit. Saj pol tak gre ... x:px

Tisti pa, ki imajo veliko stanovanje in so ostali brez službe (dohodkov), ne vem, kaj še čakajo s prodajo stanovanja in nakupom manjšega, ali pa z oddajo odvečnih prostorov v najem. Tako bi prišli tudi do dodatnega dohodka za preživetje.

Ne vem no, saj mogoče se motim...  :8): Gledam pač iz svojega zornega kota - ker imam vsega glih prav in si ne želim imeti niti preveč, niti premalo. Tako se mi zdi edino prav, in če bi vsi imeli glih prav, se nikjer nihče ne bi stiskal in nikjer nikogar ne bi bolela glava od preobilja...

:palec: x:Dx

Strinjam se, sedaj mi bodo zaračunal, ko sem pa beton in malto mešala na mešalec (za delavce nisem imela denarja) me nobeden ni nič vprašal !

Seveda sem si postavila obilo kvadratov več, a bi naj pol še enkrat razkopavala.

Nesramno, tudi starši so invalidsko upokojeni zaradi garanja in odrekanja, ker niso nič imeli in tudi država jim nič ni dala, vse so morali prišparat z odrekanjem in si postaviti streho nad glavo.

Ko greš na banko vprašat za kakšen kredit te itak spet oderejo. Mislim, da bi si država lahko samo toliko obdavčila kolikor je prispevala, saj itak vse sami plačamo, da lahko zapravijo !

Saj ne moreš verjet ! :xx!:

Vse ni čisto tako.

Že sedaj vsi plačujemo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Novi davek bo nadomestil to, in po predlogih ne bo višji,

razen za res velike kvadrature in več nepremičnin v lasti.

Sploh pa je potrebno urediti stanovanjski problem v Sloveniji.

Po zadnjem popisu je v Slo. čisto dovolj stanovanjskih enot

in zadovoljijo vse potrebe, pa kaj ko so neizkoriščene.

Veliko ljudi ima prazna stanovanja ali velike, prevelike hiše,

ostali pa so brez stanovanj in jih zaradi velikih cen ne morejo kupiti.

Tako se bo to malo sčistilo.

Poleg davka na nepremičnino bo tudi davek na prazno stanovanje.

Če v stanovanju ne bo vsaj podnajemnikov boš plačal

davek na prazno stanovanje.

S tem sta rešena dva problema, preoblem mrtvaga kapitala in

problem premalo stanovanj.

Sploh pa so pri nas zakoni na tem področju še vsi iz socializma in

temu seveda primerni. No, zdaj je bil sprejet nov stanovanjski zakon, ki marsikaj ureja.

Če mogoče ne veste, Slovenija je država z največjim deležom lastniških stanovanj

v Evropi!!!

:vragec:

anaconda

kolkr jst vem, drzhavi ni nch uminla, bli tam eni kmetje (beri revolucjonarji :xx!: ), k so se neki uperal , pa eno pesmco so tut na velko pel, she mi smo se jo moral uchit:

GRAD GORI, TECHE VINO,

NAJ SHE TECHE KRI....etc

:vragec: x:px x;)x

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

Smisel davka na napremičine je dokaj pošten... ker obstajajo "podjetniki" ki dobijo ogromno denarja in ga vsega porabijo za zidanje hiš in takih zadev, tako da prikažejo manj dobička- plačajo manj davkov, s tem se izogne država temu da bi meu folk grozno velike vile reku pa da nič ne zasluži... in tako še vedno kaj poberejo... preprosto bolj pošteno je,
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

..menim, da ta kultura vzdrževanja ,čiščenja objektov,... to je v samem narodu,no..preprosto njihova ozaveščenost je taka,in to se prenaša iz generacije v generacijo. tko.

Sem bil na Dunaju in sem vidu po mestu granitne kocke in med njimi pač nobenega cigaretnega ostanka... tut za čingumijem, ko ga vržeš, obstaja kazen :eek:

Jaz bi bil zelo vesel, da plačujem davke vedoč da bom imel kot državljan vsaj kakšno perspektivo v tej državi.

V Avstriji se splača plačevati davke, ne zaradi ostrih kazni ampak zaradi njihove perspektive, v šolstvu in izobraževanju, zaposlitve, v kupovanju nepremičnin, življenski standard imajo višji. Država Avstrija nekaj naredi za svoje državljane. Medtem ko naša vlada pobira davke na avstrijski način, daje nam pa fige nazaj.

Ja sam ka mali pao s lipe

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...