Skoči na vsebino

Spoved

pokowc

Recommended Posts

x:Xx ....za lahko noč, pobček..... x;)x .....lepo spi in sanjaj, da si velik.....ali pa da imaš velikega x:Dx ......po želji....... x;)x

http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/em/040103/040103ahh_prv.gif Mick(nega) dicka tožba :U:

Lep pozdrav!

http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 185
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Bigm, tako preprosto in tako lepo.

Po dolgem času en post, ki je argumentiran in poln strpnosti do drugačnih.

Iz tega posta se razbere, da je avtor prepričan v to, kar piše in da natanko tako občuti.

Zelo redko.....

Bravo  :palec:

:palec: ja .... samo vprašanje je, če je pomagalo ... očitno ni ... :o|o:

Guest sanjalica
:palec: ja .... samo vprašanje je, če je pomagalo ... očitno ni ...  :o|o:

Zgleda...da samo huje....

Kot da bi milina, dobrota, razumevanje, strpnost, želja po miru...pri enih sprožila pravi naval negativizma...

Dragi moj Kljuka!

Jezus je govoril o enakosti med ljudmi, o ljubezni in odpuščanju. Nobenega maščevanja   ali pekla ni bilo v njegovem besednjaku. Vse to  so tudu nauki budizma.

RK vera pa se je močno oddaljila od Jezusovih naukov. Načela "zob za zob in glavo za glavo" je povzela po Judaizmu in še marsikaj nestrpnega , največ militantnih elementov pa je v stoletjih nagrmadila Cerkev sama (pod Cerkev mislim institucijo kot tako in nikakor ne skupnosti vernikov).

"Cerkev" je v stoletjih zagrešila "v znamenju križa" kar lepo število najhujših kaznivih dejanj, vklučno z genocidom. Cerkev je pomagala iztrebljati indijance in črnce. Misionarstvo, ki naj bi bila človekoljubna dejavnost, je marsikdaj služilo prav temu. Misioni so domačinom (indijancem in črncem) ugrabljali majhne otroke in jih potem, ko so jih v svojih šolah primerno indoktrinirali, pošiljali nazaj med domorodce, da bi širili vero (mar res samo vero)? Prav RK Cerkev je sama potrebna velike mere odpuščanja in seveda njeni voditelji skozi vsa stoletja njenega obstoja. Seveda pa so bili v vseh časih od Jezusa dalje tudi številni posamezniki, med cerkvenimi dostojanstveniki in verniki, ki jim ni šlo za materialno blagodat in oblast in ki so res živeli po Jezusovih naukih. Od teh ljudi pa tudi nikoli ni bilo slišati nobenih groženj s peklom in večnim pogubljenjem, kar ti, dragi Kljuka, kar pogosto prakticiraš. Govorili so o ljubezni, razumevanju in odpuščanju. Ker si že večkrat omenjal svojo vernost, poskusi še sam tako razmišljati, dragi Kljuka. Bolje se boš počutil. Sovraštvo in maščevalnost ne koristita ne telesnemu ne duševnemu počutju in zdravju. Skušaj razumeti vse pisce postov, s katerimi se ne strinjaš in jim na dostojen način povej svoje argumente. Opusti pa žaljive vzdevke in napovedi, kako jih boš osramotil.

Verjemi mi, Kluka, ljubezen je močnejša od sovraštva.

Jaz nisem nikoli nobenemu grozil z peklom in pogubljenjem! To je navadna izmišljotina.

Ker pa je sovražnik Cerkve, ki sam sebe imenuje bigm, prisodil meni besede Kristusa, mi je to v posebno čast. S tem me je postavil k Jezusu. :hepko: x^x To pa je največ, kar lahko človek sploh doživi! Zahvaljujem se Jezusu za prav posebne milosti, ki mi jih je naklonil!

Ker sem pa littelm obljubil ponižanje in napoved prihodnosti, si naj prebere izpise iz meni najljubšega od štirih evangelijev; Evangelij po Mateju. Naprej ne bom govoril, ker vse govori samo za sebe.

Bom ga pa malo podrobneje povprašal, kje je Cerkev delala genocid nad Indijanci in Črnci!

x8Dx Evangelij po Mateju 5,

22 Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se jezi na svojega brata, bo kriv pred sodbo. Kdor pa reče bratu ›raká‹, bo kriv pred vélikim zborom; in kdor mu reče ›norec‹, bo kriv in obsojen na peklensko dolino ognja!

29 Če te desno oko pohujšuje, ga iztakni in vrzi od sebe; kajti bolje je zate, da izgubiš en del telesa, kakor da bi bilo célo tvoje telo vrženo v peklensko dolino. 30 In če te desna roka pohujšuje, jo odsekaj in vrzi od sebe, kajti bolje je zate, da izgubiš en del telesa, kakor da bi célo tvoje telo prišlo v peklensko dolino

x8Dx Evangelij po Mateju 7,

13 »Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej. 14 Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo.«

21 »Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ ampak kdor uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. 22 Veliko mi jih bo reklo tisti dan: ›Gospod, Gospod, ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali demonov in v tvojem imenu storili veliko mogočnih del?‹ 23 In takrat jim bom naznanil: ›Nikoli vas nisem poznal. Pojdite proč od mene, kateri ravnate nepostavno!‹«

x8Dx Evangelij po Mateju 8,

5 Ko je prišel v Kafarnáum, je stopil k njemu stotnik 6 in ga prosil ter govoril: »Gospod, moj služabnik leži doma hrom in hudo trpi.« 7 Jezus mu je rekel: »Pridem in ga ozdravim.« 8 Stotnik pa mu je odgovoril: »Gospod, nisem vreden, da prideš pod mojo streho, ampak samo reci besedo in moj služabnik bo ozdravljen. 9 Kajti tudi sam sem pod oblastjo in imam vojake pod seboj ter rečem temu: ›Pojdi‹ in gre; in drugemu: ›Pridi‹ in pride; in svojemu služabniku: ›Stôri to‹ in stori.« 10 Ko je Jezus to slišal, se je začudil in rekel svojim spremljevalcem: »Resnično, povem vam: Pri nikomer v Izraelu nisem našel tolikšne vere! 11 Povem vam, da jih bo veliko prišlo z vzhoda in zahoda in bodo sedli za mizo z Abrahamom, Izakom in Jakobom v nebeškem kraljestvu. 12 Sinovi kraljestva pa bodo vrženi ven v najzunanjejšo temo; tam bo jok in škripanje z zobmi.« 13 Stotniku pa je Jezus rekel: »Pojdi, in kakor si veroval, naj se ti zgodi!« In služabnik je ozdravel tisto uro

x8Dx Evangelij po Mateju 10,

11 V katero koli mesto ali vas pridete, poizvedite, kdo je tam vreden, in ostanite tam, dokler ne odidete. 12 Ko stopite v hišo, jo pozdravite. 13 Če bo hiša vredna tega, naj pride nanjo vaš mir, če pa ne bo vredna, naj se vaš mir povrne k vam. 14 In če vas kdo ne sprejme in vaših besed ne posluša, pojdite iz tiste hiše ali tistega mesta in si otresite prah z nog. 15 Resnično, povem vam: Laže bo na sodni dan sódomski in gomórski deželi kakor tistemu mestu.«

28 Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v peklenski dolini! 29 Ali ne prodajajo dveh vrabcev za en novčič? In vendar nobeden od njiju ne pade na zemljo brez vašega Očeta. 30 Vam pa so celo vsi lasje na glavi prešteti. 31 Ne bojte se torej! Vi ste vredni več kakor veliko vrabcev.

x8Dx Evangelij po Mateju 11,

20 Tedaj je začel grajati mesta, v katerih se je zgodilo največ njegovih mogočnih del, ker se niso spreobrnila: 21 »Gorje ti, Horazín! Gorje ti, Betsajda! Če bi se v Tiru in Sidónu zgodila mogočna dela, ki so se zgodila v vaju, bi se že zdavnaj spokorila v raševini in pepelu. 22 Toda povem vama: Tiru in Sidónu bo na sodni dan laže kakor vama. 23 In ti, Kafarnáum!

Se boš mar do neba povzdignil?

Do podzemlja se boš pogreznil!

Če bi se v Sódomi zgodila mogočna dela, ki so se zgodila v tebi, bi še danes stala. 24 Toda povem vam: Sódomski deželi bo na sodni dan laže kakor tebi.«

x8Dx Evangelij po Mateju 12,

22 Tedaj so mu privedli obsedenega, ki je bil slep in nem. Ozdravil ga je, tako da je nemi govoril in videl. 23 Vse množice so bile iz sebe in govorile: »Ali ni morda ta Davidov sin?« 24 Farizeji pa so to slišali in dejali: »Ta izganja demone zgolj z Bélcebubom, poglavarjem demonov.« 25 Ker je poznal njihove misli, jim je rekel: »Vsako kraljestvo, ki se razdeli zoper sebe, bo opustošeno in nobeno mesto ali hiša, ki sta zoper sebe razdeljena, ne bosta obstala. 26 Če torej satan izganja satana, je proti sebi razdeljen – kako bo potem obstalo njegovo kraljestvo? 27 In če jaz z Bélcebubom izganjam demone, s kom jih izganjajo vaši sinovi? Zato bodo oni vaši sodniki. 28 Če pa jaz z Božjim Duhom izganjam demone, potem je prišlo k vam Božje kraljestvo. 29 Ali: kako more kdo vstopiti v hišo močnega in mu zapleniti premoženje, če močnega prej ne zveže? Šele tedaj bo izropal njegovo hišo. 30 Kdor ni z menoj, je proti meni; in kdor z menoj ne zbira, raztresa. 31 Zato vam pravim: Vsak greh in vsaka kletev bosta ljudem odpuščena, kletev zoper Duha pa ne bo odpuščena. 32 Tudi če kdo reče besedo zoper Sina človekovega, mu bo odpuščeno, če pa kdo reče kaj zoper Svetega Duha, mu ne bo odpuščeno ne v tem veku ne v prihodnjem.«

33 »Vzemimo, da je drevo dobro – potem je tudi njegov sad dober. Če pa je drevo slabo – potem je tudi njegov sad slab. Drevo namreč spoznamo po sadu. 34 Gadja zalega! Kako morete govoriti dobro, če ste hudobni? Iz preobilja srca namreč govorijo usta. 35 Dober človek prinaša iz dobrega zaklada dobro, hudoben človek pa iz hudobnega zaklada húdo. 36 Povem pa vam: Za vsako prazno besedo, ki jo ljudje izgovorijo, bodo dajali odgovor na sodni dan. 37 Po svojih besedah boš namreč opravičen in po svojih besedah boš obsojen.«

38 Tedaj so se nekateri izmed pismoukov in farizejev začeli pogovarjati z njim in so rekli: »Učitelj, od tebe bi radi videli znamenje.« 39 On pa je odgovoril in jim rekel: »Hudobni in prešuštni rod zahteva znamenje, toda ne bo mu dano znamenje razen znamenja preroka Jona. 40 Kakor je bil namreč Jona v trebuhu velike ribe tri dni in tri noči, tako bo tudi Sin človekov v osrčju zemlje tri dni in tri noči. 41 Ninivljani bodo na sodni dan vstali s tem rodom in ga obsodili, kajti spreobrnili so se na Jonovo oznanilo; in glejte: več kakor Jona je tukaj. 42 Kraljica Juga bo ob sodbi vstala s tem rodom in ga obsodila, kajti prišla je s konca zemlje, da bi slišala Salomonovo modrost; in glejte: več kakor Salomon je tukaj.«

x8Dx Evangelij po Mateju 13,

24 Podal jim je drugo priliko; rekel je: »Nebeško kraljestvo je podobno človeku, ki je posejal dobro seme na svoji njivi. 25 Medtem ko so ljudje spali, je prišel njegov sovražnik, zasejal ljuljko med pšenico in odšel. 26 Ko je setev zrastla in šla v klasje, se je pokazala tudi ljuljka. 27 Prišli so gospodarjevi služabniki in mu rekli: ›Gospod, ali nisi posejal dobrega semena na svoji njivi? Od kod torej ljuljka?‹ 28 Dejal jim je: ›Sovražen človek je to storil.‹ Služabniki pa so mu rekli: ›Hočeš torej, da gremo in jo poberemo?‹ 29 ›Nikakor,‹ je dejal, ›da morda med pobiranjem ljuljke ne izpulite z njo vred tudi pšenice. 30 Pustite, naj oboje skupaj raste do žetve. Ob času žetve pa porečem žanjcem: Zberite najprej ljuljko in jo povežite v snope, da jo sežgemo, pšenico pa spravite v mojo žitnico.‹«

36 Tedaj je odpustil množice in šel v hišo. Njegovi učenci so pristopili k njemu in rekli: »Razlôži nam priliko o ljuljki na njivi.« 37 Odgovoril je in rekel: »Sejalec dobrega semena je Sin človekov. 38 Njiva je svet. Dobro seme so sinovi kraljestva, ljuljka pa sinovi hudiča. 39 Sovražnik, ki jo je zasejal, je hudič. Žetev je konec sveta, žanjci pa so angeli. 40 Kakor torej pobirajo ljuljko in jo sežigajo v ognju, tako bo ob koncu sveta. 41 Sin človekov bo poslal svoje angele in pobrali bodo iz njegovega kraljestva vse, kar je v spotiko, in tiste, ki ravnajo nepostavno. 42 Vrgli jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi. 43 Takrat bodo pravični svetili kakor sonce v kraljestvu svojega Očeta. Kdor ima ušesa, naj posluša.«

44 »Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo.

45 Nebeško kraljestvo je tudi podobno trgovcu, ki išče lepe bisere. 46 Ko najde en dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi.

47 Nadalje je nebeško kraljestvo podobno mreži, ki jo vržejo v morje in zajame ribe vseh vrst. 48 Ko se napolni, jo potegnejo na obrežje, sedejo in odberejo dobre v posodo, slabe pa pomečejo proč. 49 Tako bo ob koncu sveta: prišli bodo angeli in ločili hudobne od pravičnih. 50 Pahnili jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi.«

x8Dx Evangelij po Mateju 16,

1 Prišli so farizeji in saduceji. Da bi ga preizkušali, so ga prosili, naj jim pokaže kako znamenje z neba. 2 On pa je odgovoril; dejal je: »Ko se zvečeri, pravite: ›Lepo bo; kajti nebo žari,‹ 3 in zjutraj: ›Danes bo viharno; nebo temačno žari.‹ Obličje neba torej znate presojati, znamenj časov pa ne morete. 4 Hudobni in prešuštni rod zahteva znamenje, toda ne bo mu dano znamenje razen Jonovega znamenja.« In zapustil jih je ter odšel.

x8Dx Evangelij po Mateju 18, (tudi tiče se rojenih in nerojenih otrok)

»Kdor pohujša enega od teh malih, ki verujejo vame, bi bilo bolje zanj, da se mu obesi mlinski kamen na vrat in se potopi v globino morja. 7 Gorje svetu zaradi pohujšanj! Pohujšanja sicer morajo priti, toda gorje človeku, po katerem pride pohujšanje. 8 Če te torej tvoja roka ali noga pohujšuje, jo odsekaj in vrzi od sebe! Bolje je zate, da prideš pohabljen ali hrom v življenje, kakor da imaš obe roki ali nogi in si vržen v večni ogenj. 9 In če te tvoje oko pohujšuje, ga iztakni in vrzi od sebe! Bolje je zate, da prideš z enim očesom v življenje, kakor da imaš obe očesi, a si vržen v peklensko dolino ognja. 10 Glejte, da ne boste zaničevali katerega od teh malih! Povem vam namreč, da njihovi angeli v nebesih vedno gledajo obličje mojega Očeta, ki je v nebesih.«

x8Dx Evangelij po Mateju 22,

10 Služabniki so odšli na poti in zbrali vse, ki so jih našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti. 11 Ko je kralj prišel pogledat goste, je opazil tam človeka, ki ni imel oblečene svatovske obleke. 12 Dejal mu je: ›Prijatelj, kako si prišel sem, ko nimaš svatovske obleke?‹ Ta pa je molčal. 13 Tedaj je kralj rekel strežnikom: ›Zvežite mu noge in roke in ga vrzite ven v najzunanjejšo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹ 14 Veliko je namreč poklicanih, a malo izvoljenih.«

x8Dx Evangelij po Mateju 23,

13 Toda gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker pred ljudmi zaklepate nebeško kraljestvo. Vi sami namreč ne vstopate, tistim, ki bi radi vstopili, pa ne dovolite vstopiti.

15 Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker prepotujete morje in kopno, da enega samega napravite za prozelita; toda ko to postane, ga naredite za sina peklenske doline, dvakrat hujšega od sebe.

16 Gorje vam, slepi vodniki, ki pravite: ›Če kdo priseže pri templju, ni to nič, če pa priseže pri tempeljskem zlatu, ga prisega veže.‹ 17 Norci in slepci! Kaj je vendar več: zlato ali tempelj, ki zlato posvečuje? 18 Govorite tudi: ›Če kdo priseže pri oltarju, ni to nič, če pa priseže pri daru, ki je na njem, ga prisega veže.‹ 19 Slepci! Kaj je vendar več: dar ali oltar, ki dar posvečuje? 20 Kdor torej priseže pri oltarju, priseže pri njem in pri vsem, kar je na njem. 21 Kdor priseže pri templju, priseže pri njem in pri tistem, ki prebiva v njem. 22 Kdor pa priseže pri nebu, priseže pri Božjem prestolu in pri tistem, ki sedi na njem.

23 Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker dajete desetino od mete, kopra in kumine, opustili pa ste, kar je v postavi pomembnejše: pravičnost, usmiljenje in zvestobo. To bi bilo treba storiti in ónega ne opustiti. 24 Slepi vodniki! Precejate komarja, kamelo pa požirate.

25 Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker kozarec in skledo čistite od zunaj, znotraj pa sta polna ropa in nezmernosti. 26 Slepi farizej! Očisti najprej kozarec znotraj, da bo čist tudi zunaj.

27 Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker ste podobni pobeljenim grobovom, ki se na zunaj zdijo lepi, znotraj pa so polni mrtvaških kosti in vsakršne nečistosti. 28 Tako se tudi vi na zunaj kažete ljudem pravične, znotraj pa ste polni hinavščine in nepostavnosti.

29 Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker zidate grobnice prerokov in krasite spomenike pravičnih 30 ter govorite: ›Če bi mi živeli v dneh naših očetov, ne bi sodelovali z njimi pri prelivanju krvi prerokov.‹ 31 Tako spričujete sami proti sebi, da ste sinovi tistih, ki so umorili preroke. 32 Le dopolníte mero svojih očetov! 33 Kače, gadja zalega! Kako boste ubežali obsodbi na peklensko dolino? 34 Zato, glejte, pošiljam k vam preroke, modrece in pismouke. Nekatere od njih boste pobili in križali, druge boste bičali v svojih shodnicah in preganjali od mesta do mesta, 35 da pride nad vas vsa pravična kri, prelita na zemlji, od krvi pravičnega Abela do krvi Zaharija, Berehjájevega sina, ki ste ga ubili med templjem in oltarjem. 36 Resnično, povem vam: Vse to bo prišlo nad ta rod.«

x8Dx Evangelij po Mateju 24,

15 »Ko boste torej na svetem kraju videli stati gnusobo opustošenja, o kateri govori prerok Daniel – kdor bere, naj razume –, 16 takrat naj bežijo v hribe tisti, ki so v Judeji. 17 Kdor je na strehi, naj ne hodi dol, da bi vzel stvari iz svoje hiše, 18 in kdor je na polju, naj se ne vrača, da bi vzel svoj plašč. 19 Gorje pa nosečim in doječim v tistih dneh! 20 Molíte, da vam ne bi bilo treba bežati pozimi ali na soboto. 21 Takrat bo namreč velika stiska, kakršne ni bilo od začetka sveta do zdaj in je tudi več ne bo. 22 In če tisti dnevi ne bi bili skrajšani, ne bi bilo rešeno nobeno meso; toda zaradi izvoljenih bodo ti dnevi skrajšani. 23 Če vam tedaj kdo poreče: ›Glejte, tukaj je Kristus‹ ali ›Tam je‹, ne verjemite. 24 Vstali bodo namreč lažni kristusi in lažni preroki in bodo delali velika znamenja in čudeže, tako da bi zavedli celo izvoljene, če bo mogoče. 25 Glejte, vnaprej sem vam povedal. 26 Če vam torej porečejo: ›V puščavi je,‹ ne hodíte tja; ali ›V hiši je,‹ ne verjemite. 27 Kakor namreč pride blisk od vzhoda in posveti do zahoda, tako bo tudi s prihodom Sina človekovega. 28 Kjer je truplo, tam se bodo zbrali jastrebi.«

29 »Takoj po stiski tistih dni

bo sonce otemnelo

in luna ne bo dajala svoje svetlobe.

Zvezde bodo padale z neba

in nebeške sile se bodo majale.

30 Tedaj se bo pojavilo na nebu znamenje Sina človekovega in tolkli se bodo po prsih vsi rodovi na zemlji. Videli bodo Sina človekovega priti na oblakih neba z močjo in veliko slavo. 31 Poslal bo svoje angele ob močnem donenju trobente in zbrali bodo njegove izvoljene od štirih vetrov, od konca do konca neba.«

36 »Za tisti dan in uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče. 37 Kakršni so bili namreč Noetovi dnevi, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. 38 Kakor so namreč v tistih dneh pred potopom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe v ladjo, 39 in niso spoznali, dokler ni prišel potop in vseh odnesel, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. 40 Takrat bosta dva na polju: eden bo sprejet, drugi puščen. 41 Dve bosta mleli na kamnu: ena bo sprejeta, druga puščena. 42 Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! 43 Vedite pa, da bi bil hišni gospodar buden, če bi vedel, ob kateri straži pride tat, in ne bi pustil vlomiti v svojo hišo. 44 Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.«

45 »Kdo je torej zvesti in preudarni služabnik, ki ga je gospodar postavil nad svojo služinčad, da ji ob pravem času da živež? 46 Blagor tistemu služabniku, ki ga bo njegov gospodar ob svojem prihodu našel, da tako dela! 47 Resnično, povem vam: Čez vse svoje premoženje ga bo postavil. 48 Če pa ta pokvarjeni služabnik reče v svojem srcu: ›Moj gospod zamuja‹ 49 in začne pretepati soslužabnike ter jé in popiva s pijanci, 50 bo gospodar tega služabnika prišel na dan, ko ga ne pričakuje, in ob uri, za katero ne ve, 51 in ga bo presekal na dvoje ter mu dal delež s hinavci; tam bo jok in škripanje z zobmi.«

1 »Takrat bo nebeško kraljestvo podobno desetim devicam, ki so vzele svoje svetilke in šle ženinu naproti. 2 Pet izmed njih je bilo nespametnih in pet preudarnih. 3 Nespametne so vzele svoje svetilke, niso pa s seboj vzele olja. 4 Preudarne pa so s svetilkami vred vzele v posodicah olje. 5 Ker se je ženin mudil, so vse podremale in zaspale. 6 Opolnoči pa je nastalo vpitje: ›Glejte, ženin! Pojdite mu naproti!‹ 7 Tedaj so vse device vstale in pripravile svoje svetilke. 8 Nespametne so rekle preudarnim: ›Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo!‹ 9 Toda preudarne so odvrnile: ›Verjetno ga ne bo dovolj za nas in vas. Pojdite raje k prodajalcem in si ga kupite!‹ 10 Medtem ko so šle kupovat, pa je prišel ženin, in tiste, ki so bile pripravljene, so šle z njim na svatbo in vrata so se zaprla. 11 Pozneje so prišle še druge device in govorile: ›Gospod, gospod, odpri nam!‹ 12 On pa je odgovoril: ›Resnično, povem vam: Ne poznam vas!‹ 13 Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure!«

x8Dx Evangelij po Mateju 25,

14 »Tako bo namreč kakor s človekom, ki se je odpravljal na potovanje in sklical svoje služabnike ter jim izročil svoje premoženje. 15 Enemu je dal pet talentov, drugemu dva in tretjemu enega, vsakemu po njegovi zmožnosti, in odpotoval. 16 Ta, ki je prejel pet talentov, je šel takoj z njimi trgovat in je pridobil pet drugih. 17 Prav tako je tisti, ki je prejel dva, pridobil dva druga. 18 Oni pa, ki je prejel enega, je šel, skopal jamo in skril denar svojega gospodarja.

19 Po dolgem času je prišel gospodar teh služabnikov in napravil z njimi obračun. 20 Pristopil je tisti, ki je prejel pet talentov. Prinesel je pet drugih in rekel: ›Gospodar, pet talentov si mi izročil, glej, pet drugih sem pridobil.‹ 21 Gospodar mu je rekel: ›Prav, dobri in zvesti služabnik! V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Vstopi v veselje svojega gospodarja!‹ 22 Nato je pristopil tisti, ki je dobil dva talenta, in rekel: ›Gospodar, dva talenta si mi izročil, glej, dva druga sem pridobil.‹ 23 Gospodar mu je rekel: ›Prav, dobri in zvesti služabnik! V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Vstopi v veselje svojega gospodarja!‹ 24

Nazadnje je pristopil oni, ki je dobil en talent, in rekel: ›Gospodar, vedel sem, da si trd človek. Žanješ, kjer nisi sejal, in zbiraš, kjer nisi razsul. 25 Zbal sem se in sem šel ter zakopal tvoj talent v zemljo. Glej, tu imaš, kar je tvojega!‹ 26 Gospodar pa mu je odgovoril: ›Malopridni in leni služabnik! Vedel si, da žanjem, kjer nisem sejal, in zbiram, kjer nisem razsul? 27 Zato bi moral dati moj denar menjalcem in ob vrnitvi bi jaz prejel svojo lastnino z obrestmi. 28 Vzemite mu torej talent in ga dajte tistemu, ki jih ima deset; 29 kajti vsakemu, ki ima, se bo dalo in bo imel obilo, tistemu pa, ki nima, se bo vzelo tudi to, kar ima. 30 Neuporabnega služabnika pa vrzite ven v najzunanjejšo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹«

31 »Ko pride Sin človekov v svojem veličastvu in vsi angeli z njim, takrat bo sédel na prestol svojega veličastva. 32 Pred njim bodo zbrani vsi narodi in ločil bo ene od drugih, kakor pastir loči ovce od kozlov. 33 Ovce bo postavil na svojo desnico, kozle pa na levico. 34 Tedaj bo kralj rekel tistim, ki bodo na desnici: ›Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta! Prejmite v posest kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta! 35 Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, 36 nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni.‹ 37 Tedaj mu bodo pravični odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega in te nasitili ali žejnega in ti dali piti? 38 Kdaj smo te videli tujca in te sprejeli ali nagega in te oblekli? 39 Kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo prišli k tebi?‹ 40 Kralj jim bo odgovoril: ›Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.‹

41 Tedaj poreče tudi tistim, ki bodo na levici: ›Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom! 42 Kajti lačen sem bil in mi niste dali jesti, žejen sem bil in mi niste dali piti, 43 tujec sem bil in me niste sprejeli, nag sem bil in me niste oblekli, bolan sem bil in v ječi in me niste obiskali.‹ 44 Tedaj bodo tudi ti odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega ali žejnega ali tujca ali nagega ali bolnega ali v ječi in ti nismo postregli?‹ 45 Tedaj jim bo odgovoril: ›Resnično, povem vam: Kolikor niste storili enemu od teh najmanjših, tudi meni niste storili.‹ 46 Ti pojdejo v večno kazen, pravični pa v večno življenje.«

Dragi moj Kljuka!

Jezus je govoril o enakosti med ljudmi, o ljubezni in odpuščanju. Nobenega maščevanja   ali pekla ni bilo v njegovem besednjaku. Vse to  so tudu nauki budizma.

RK vera pa se je močno oddaljila od Jezusovih naukov. Načela "zob za zob in glavo za glavo" je povzela po Judaizmu in še marsikaj nestrpnega , največ militantnih elementov pa je v stoletjih nagrmadila Cerkev sama (pod Cerkev mislim institucijo kot tako in nikakor ne skupnosti vernikov).

"Cerkev" je v stoletjih zagrešila "v znamenju križa" kar lepo število najhujših kaznivih dejanj, vklučno z genocidom. Cerkev je pomagala iztrebljati indijance in črnce. Misionarstvo, ki naj bi bila človekoljubna dejavnost, je marsikdaj služilo prav temu. Misioni so domačinom (indijancem in črncem) ugrabljali majhne otroke in jih potem, ko so jih v svojih šolah primerno indoktrinirali, pošiljali nazaj med domorodce, da bi širili vero (mar res samo vero)? Prav RK Cerkev je sama potrebna velike mere odpuščanja in seveda njeni voditelji skozi vsa stoletja njenega obstoja. Seveda pa so bili v vseh časih od Jezusa dalje tudi številni posamezniki, med cerkvenimi dostojanstveniki in verniki, ki jim ni šlo za materialno blagodat in oblast in ki so res živeli po Jezusovih naukih. Od teh ljudi pa tudi nikoli ni bilo slišati nobenih groženj s peklom in večnim pogubljenjem, kar ti, dragi Kljuka, kar pogosto prakticiraš. Govorili so o ljubezni, razumevanju in odpuščanju. Ker si že večkrat omenjal svojo vernost, poskusi še sam tako razmišljati, dragi Kljuka. Bolje se boš počutil. Sovraštvo in maščevalnost ne koristita ne telesnemu ne duševnemu počutju in zdravju. Skušaj razumeti vse pisce postov, s katerimi se ne strinjaš in jim na dostojen način povej svoje argumente. Opusti pa žaljive vzdevke in napovedi, kako jih boš osramotil.

Verjemi mi, Kluka, ljubezen je močnejša od sovraštva.

in littelm je zvedel svojo prihodnost in postavljen tam kamor sodi!

Lep pozdrav!

x;)x Kako dolgo pa si prepisoval to?

Sicer pa ...vsak je svoje usode kovač...tako. Kaj se Kljuka in Aakhut sekirata za ostale? Če sta tako popolna in sploh oh in ah - sta lahko srečna. Pa sta?

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

x;)x Kako dolgo pa si prepisoval to?

Sicer pa ...vsak je svoje usode kovač...tako. Kaj se Kljuka in Aakhut sekirata za ostale? Če sta tako popolna in sploh oh in ah - sta lahko srečna. Pa sta?

:xx!: Ti ženskahttp://skins.hotbar.com/skins/mailskins/em/033102/033102stupid_1_prv.gif, pazi na jezik, da ne boš bridko obžalovala! :V:

Lep pozdrav!

Če bi nataly zanala brati, bi na začetku, kar sem pisal, videla da sem zelo srečen. Je tudi ona doživela nekaj podobnega. In če ne bo naredila tisto, kar je dolžna storiti, bo popolnoma vse zgubila! In takrat bo pa res hudo!

x:Dx Ker pa rachek ne ve zakaj se gre, je v posmeh tako njej, kot meni! x:Dx

Lep pozdrav!

Guest sanjalica

Prebiram Kljuko...in iščem "sorodnega" človeka med mojimi znanci...ki bi bil toliko "čuden" da bi ga res, v nobenem trenutku niti za hip razumela...

Ni ga.

Zato imam dve možnosti; ali je Kljuka tako izjemen ali pa tako...zafrustriran...

In kaj (kakšen) je v resnici Kljuka?

Kakšne so njegove oči?

Kakšne njegove roke?

Njegova ritka?

Njegove noge?

Barva njegovega glasu?

Kakšni so ljudje, ki živijo z njim (ob njem)?

Je tudi do njih...tako nestrpen?

A pri vseh ljudeh vedno išče samo slabo?

A veš pohvaliti?

Se veš iz srca nasmejati???

Žal mi te je Kljuka, ker si tako... ali pa samo super dobro igraš. In če je to poslednje...potem sprejme od srca :palec: .

No zdaj sem pa jezna. Nič ni Rachek nikomur v posmeh. Človek je čisto jasno prebral tisto, kar sem tudi jaz prebrala...grožnjo. Le, da ima on jajca da te direktno vpraša..če to je..jaz pa sem vzela vse skup za šalo in tako tudi odreagirala.

Zdaj pa h čisto drugi stvari, ki nima neke blazne vezes tem, ali pač..kaj vem. Pismo me jezi, če mi nekdo nekaj ukazuje. Ker si dobila to in to....moraš narediti to in to....če ne bo šiba pela....daj no.

Naključje je pač hotelo ali pa božja volja - mi je popolnoma vseeno - da sem pač dojemljiva za vplive energij. Da vesolnemu lnf prevedem - KUrešček.

Opevani Kurešček sem si nekega dne izbrala za svojo pot.

Nekje celo omenjala vtise. In mir, ki se je naselil vame.

Pa ne vem, če je vse zasluga Kureščka. Nekaj pač moraš narediti in jaz sem v določenem trenutku bila dovolj sposobna in odločna, da na novo začrtam svojo pot. Da si dovolim biti jaz in vzljubim tudi tisto, kar sem sovražila.

Zdaj pa od mene zahtevajo plačilo???????

Sanjalica, če ne veš kaj so to frustracije, poglej v kako knjigo psihologije. Tam boš izvedela kaj so frustracije in zakaj pridejo. Potem poglej svoje gornje pisanje. Postalo ti bo delno jasno, kako je s teboj. Potem pa najdi

kaj so to projekcije in kdo jih izvaja. Ko boš to izvedela, ti bo popolnoma jasno, kako je s teboj! x;)x

Lep pozdrav!

xnckrivx nataly, tvoja volja, tvoja izbira! xnckrivx Tudi nobeden ne zahteva plačila od tebe. Tudi nikoli ga ne bi mogel, niti smel. So stvari, katerih ne moreš povrniti in te se imenujejo milost. Da se ne boš precenjevala, si le ena od mnogih! Vredna ali nevredna; to se boš odločila ti!

Pa ne želi si, da boš primer napuha in kake so posledice za to! Opozoril sem te, da pazi na jezik! Če pa si to jemala kot grožnjo, že sama veš zakaj! x:)x x;)x

Malo si preberi, kaj je posledica govorjenja praznih besed! x;)x

Lep pozdrav!

Guest sanjalica

Kljuka daj...povej mi, da se hecaš...

Saj ne more biti res...

Zaman prebiram knjige o psihologiji, o frustracijah, o pojekcijah, o samoanalizah...ker ti sežem po umu...do debeline kože na podplatih...

Sem samo ženska...neuka, nerazumevajoča...

Ženska, ki premišljuje, kako bo skuhala kosilo, kako zaposlila otroke, kakšno duševno hrano si bom privoščila, kako mogoče danes poskušala zlesti na konja...

Ne najdem se tam, kje si Ti...samo moja razmišljanja o tebi sem navrgla na Forum... Nič hudega mislila.

Oprosti Kljuka, če ne moreš razumeti, da pač s svojim posebnim načinom komuniciranja budiš v meni interes...

vedeti KAJ BI BILO LAHKO TO ZA ČLOVEKA...če so njegovi posti vsaj malo odraz njegove duše...

sej se mal hecate a ne? Vsi vpleteni v dialog....no ja je pa kar groteskno, sva se z prijateljico x:Dx kar v redu hehehehhehe

ampak ene in iste fore so pa ze tut mal :xx!: pa dolgocasne....

pa bejbe a niste postekale na kaj se doticni kuri? Ve pa se oprosti, pa dragi pa ne vem kaksni prislovi in osebni zaimki....

Ja Mick, se pridruzujem x8Dx

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Guest sanjalica

Kljuka...

v brezmadežno sigurno ne verjamem...zanosila pa sem...po naravni poti...s spolnimi odnosi...v pravem trenutku...takrat, ko sem si želela otroke...

Kljuka imaš otroke (si jih sploh sposoben imeti?) oz. je katera ženska pripravljena s tabo imeti otroke???

Cosma...nimamo vsi tako odprtih oči kot ti...da tako hitro spregledaš...

Se pa tudi tebi - ponovno - opravičujem...da sem (bila) dolgočasna :xx!: ...

Hej folk...saj je samo forum...če ti kaj ni všeč, preskočiš...nič nisi dolgočasna Sanjalica....nič bat. Kljuko pa itak poznamo..provocira in skrbi, da se na forumu nekaj dogaja x;)x .Pravo življenje je itak zunaj..izza ekranov. x^x

....sploh ne dolgocasna sanjalica, ni bilo misljeno tako....itaq imam pa v resnici velike ucke v zivljenju, vedno gledam z velikimi ucki x:Dx .

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Kljuka, a ni življenje lepo?

A ne da, da ti ne išeč v vseh stvareh samo negativnost? Daj majčkeno se nasmehni in daj komu tudi prav, čeprav ni istega mišljenja kot ti. naj pa ti že na začetku povem, da se ne mislim spuščati v pisno dokazovanje, kdo ima prav. Poglej, zunaj je sonček in prav imaš ti in prav ima ona in on in jaz.

En lep dan ti želim x:Ix i

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...