Marsa 17. marec 2002 Prijavi Deli 17. marec 2002 Kakšno je vaše mnenje o evtanaziji in/ali smrtni kazni?Kaj si mislite o kaznih sploh? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zoblaki 18. marec 2002 Prijavi Deli 18. marec 2002 Sem proti smrtni kazni, saj človek ne more igrat boga in določat smrt drugim (tudi če se gre na morilca - ko ga usmrtimo, se spustimo na njegov nivo in nismo od njega nič boljši). V Ameriki se nenehno dogaja, da so črnci mnogo hitreje obsojeni na smrtno kazen, kot pa belci, pa četudi gre za enak zločin.Kar se tiče kazni nasploh, pa ne vem natančno.Mislim, da kazen mora bit, vendar ne v taki obliki in na način, kot to počnemo sedaj. Mnogokrat iz zapora človek pride še hujši, kot je bil, preden so ga zaprli. Mnogo več bi morali vlagat v vzgojo otrok in pomoč ljudem, ki zaidejo na stranpoti. Za evtanazijo načeloma sem, čeprav pa je možnost zlorabe res velika Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 20. marec 2002 Avtor Prijavi Deli 20. marec 2002 Strinjam se z vsem napisanim...Vendar se v primeru evtanazije še vedno nisem odločila, ali sem za ali proti...Prav tako se strinjam, da gre za zelo delikatno področje in bi torej morda bilo najprimernejše storiti to le izjemoma, ob blagoslovu določene skupine strokovnjakov, ki bi skrbno preučili vsak tak primer (kar seveda spet ne bi smelo pomeniti tudi dolgotrajnosti). Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aloha 20. marec 2002 Prijavi Deli 20. marec 2002 Kazen ni nič drugega, kot obsodba, sojenje, kritika, torej prekletstvo ali eno stopnico višje, obsojanje samega sebe. Človek obsoja takrat, ko v zvezi z neko situacijo občuti emocionalni naboj, ki je negativne narave. A občuti ga lahko samo takrat, ko se le-ta nahaja v njemu samem. Ni nujno, da je sodnik doživel podobno v takšni obliki v tej inkarnaciji, pač pa je predmet odbojnosti kot izkušnja iz preteklosti nedvomno zapisana v njegovem genskem in/oziroma dušnem spominu. Ker posameznik zaradi takšnega časovnega zamika tega ni sposoben prepoznati oziroma dojeti, doživlja to kot grožnjo njemu samemu oziroma družbi... Iz tega naslova se počuti poklicanega kot sodnika, nezavedajoč se dejstva, da s svojo sodbo kreira isto zgodbo še naprej. Energija vedno teče v smeri pozornosti, kar je konec koncev temelj manifestacije. In če sodnik usmerja energijo v obsojanje nekogaršnje življenjske lekcije, s tem povečuje njeno moč, hkrati pa povečuje potencial, da taisto pritegne v svoje direktno življenjsko izkušnjo. Seveda pa to ne pomeni, da si moramo zatiskati oči pred vsem, kar nas zmoti. Obstaja namreč še drug pristop, ki ne temelji na obsojanju. To pa je nevtralna ocena. Ocena, ki ne vsebuje emocionalnega naboja, torej obsodbe. Ta je namenjena zgolj interni uporabi posameznika, torej temu, da se človek lahko v življenju orientira, hkrati pa ne kreira oziroma ne dodaja energije predmetu ocenjevanja. Iz ocene, ki je nasproti obtožbi nevtralna, raste sočutje. O tem pa kdaj drugič... Kar zadeva evtanazijo, je moja resnica naslednja: Človek se je rodil po svoji volji in če si tako izbere, lahko iz tega sveta (začasno seveda) tudi odide. Vendar naj za to ne prosi nikogar, saj s to manipulacijo zgradi vez do "usmiljenega usmrtitelja", kar mu konec koncev kot duši onemogoča, da bi resnično cel odšel iz tega sveta, ali po domače "dobro umrl". Torej v bistvu ne umre, kot bi rad, temveč ostane priklenjen na zemeljski plan, dokler tega ne razreši sam. Seveda pa ta ples zahteva dva, torej tudi tistega, ki soodvisno prevzame vlogo boga in ubogemu pomaga na oni svet. Ob tem je žalostno, da se oba identificirata zgolj s svojimi telesi, o duhu pa ne duha ne sluha, zato je fizična muka, ki je razlog za pomisel na evtanazijo, lahko na prvem mestu. Evtanazija je po mojem mnenju nepraktično početje, ki udeležene dolgoročno zapleta v še večje muke. A svobodna volja ostaja še naprej svobodna, zato je odločitev o tekem načinu reševanja neprepoznanih problemov stvar posameznika. Morda se je pri vsem tem smotrno vprašati, kaj imajo smrt, kazen, obsodba ipd. opraviti s kreiranjem radosti, veselja, prosperitete, sreče... Aloha! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 21. marec 2002 Avtor Prijavi Deli 21. marec 2002 Zelo zanimivo razmišljanje...Točno tako. Sodnik, ki sodi, ljudstvo, porota,..... vsi so ljudje s svojimi malimi skrbmi in tudi nezavedanji oz. zavedanji do pač te določene stopnje, ki seveda najverjetneje izključuje to, ki se jo sedaj obravnava (in zakaj si jo je pritegnil v svoje življenje, oz. zakaj ravno on sodi o tem primeru, je tudi za razpravljati). Res je, da sodba vsebuje negativni naboj, res pa je tudi, da smo malokrat in malokdo res lahko povsem nepristranski in objektivni. Prav tako je res, da zadevam samim dajemo moč, če jim posvečamo energijo (pozitivno kot negativno). Tudi meni se zdi evtanazija nepraktično početje in sem pravzaprav osebno, zase, nekako proti - moje mnenje zgoraj je plod poskusa objektivnosti - kajti nikoli ne vemo, kako bomo sami razmišljali v podobnem primeru, ko se bodo zadeve tikale nas ("Lahko je s tujo roko kače loviti").Poleg nepraktičnega pa je morda evtanazija tudi nepotrebno početje - osebno namreč menim, da v podobnih primerih sami lahko "odidemo" (upam, da imam prav) in tako evtanazija, sam akt, pravzaprav ni več potrebna.... Odvisno je tudi, za kaj v posameznem primeru gre - a mislim, da je v določenih primerih kazen lahko tudi vzgojna, vendar le, če je hkrati tudi terapija, in to predvsem delovna. Kreiranje posameznikove sreče in zadovoljstva v življenju pa je povezano z zdravimi stališči, ki jih ima posameznik do življenja in sveta, zdrava stališča pa so odvisna od vzgoje, zavedanja v sebi in tudi od informiranosti. Zato menim, da nikakor ne moreš dobiti popolnega vtisa o dnevu, če ne poznaš in če nisi opazoval tudi noči. Vsak si pot do sreče kreira in utira skozi mnoge prepreke in mnoge labirinte; mnoge zgodbe vsebujejo tudi smrt, kazen ipd... Življenje NI samo radost in sreča. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aloha 21. marec 2002 Prijavi Deli 21. marec 2002 quote: Res je, da sodba vsebuje negativni naboj, res pa je tudi, da smo malokrat in malokdo res lahko povsem nepristranski in objektivni. Se strinjam – malokdo in malokrat, lahko pa smo povsem, a se morda tega še nismo povsem naučili (vtelesili). Nihče ne pravi, da je to lahko, je pa vsekakor mogoče in izvedljivo. quote: Tudi meni se zdi evtanazija nepraktično početje in sem pravzaprav osebno, zase, nekako proti - moje mnenje zgoraj je plod poskusa objektivnosti - kajti nikoli ne vemo, kako bomo sami razmišljali v podobnem primeru, ko se bodo zadeve tikale nas ("Lahko je s tujo roko kače loviti"). Se nas ne bodo, razen če si bomo to izbrali. Jaz bom preskočil, pa ti? quote: Odvisno je tudi, za kaj v posameznem primeru gre - a mislim, da je v določenih primerih kazen lahko tudi vzgojna, vendar le, če je hkrati tudi terapija, in to predvsem delovna. Se strinjam, ker terapija vedno temelji na principu, ki ne vsebuje graje, saj graja avtomatično sproža odpor. Koristna je takrat, ko vsebuje tudi projekcijo rešitve, četudi zgolj subtilno. Kadar podpira pozitivno prizadevanje. Nekdo naprimer počne »neumnosti« (kdo bi koneckoncev vedel, kaj je neumno, morda raje nepraktično), a to počne iz nemoči. A kljub navidezni nespametnosti je njegovo globlje prizadevanje naravnano v rešitev nekega problema, torej v izvorni osnovi pozitivno. Če je pri tem prizadevanju skozi podporo nežno in ljubeče preusmerjen in podprt, dobi možnost rešitve, ki mu bo zanimiva. V primeru graje pa se še bolj oklepa starega. quote: Zato menim, da nikakor ne moreš dobiti popolnega vtisa o dnevu, če ne poznaš in če nisi opazoval tudi noči. Absolutno! Eno je vtis, ki je praktična stvar, iz katere se kaj naučimo, drugo pa je opravičilo za sodbo, torej prikrivanje možnosti za preskok lastnih ovir. quote: Življenje NI samo radost in sreča. Ne še in to ne pomeni, da to nikoli ne more postati, če smo le pripravljeni v to verjeti. Življenje je avantura. Če smo se pripravljeni iz nje učiti, lahko postane precej zabavna. Ko bo življenje samo radost in sreča, se ne bomo več inkarnirali tukaj, ampak bomo delovali na višjih ravneh. Igra, ki ji presežemo, nam ni več zanimiva. Moč neradosti in nesreči lahko vzamemo s tem, da se osredotočamo na tisto, kar bi radi – radost in srečo. S tem tisto, kar služi, povečujemo in tisto, kar nam ne služi, počasi izrivamo iz naše realnosti, saj svoji podzavesti jasno in nedvoumno sporočamo nameravano smer svojega delovanja in sčasoma le-ta poskrbi, da ta cilj sama pritegne v naše življenje. Podzavest, zavest telesa, živalski Jaz ali kakor koli to imenujemo, namreč naravno teži od bolečine k užitku. Če ji z zavestno namero pokažemo pot, ki ji nudi manj bolečine, nas bo sčasoma tja začela vleči sama. Aloha! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 26. marec 2002 Avtor Prijavi Deli 26. marec 2002 Strinjam se s tabo v tvojih razmišljanjih... Ravno zaradi vseh teh možnih različnih stališč in večplastnosti tega predmeta (kazen, smrt), pa izbiram tudi take teme, da ima vsak možnost pogledati vase in se pri sebi vprašati, kaj si o vsem skupaj sploh misli...Hotela sem pač razgraditi, razstaviti te pojme - saj pravim - sem človek, ki bolezen ali težave rešuje na tak način, da skoči vanje, da jih v celoti doživi in s tem doume.Življenje jemljem resno; zame so drame življenja preveč zanimive (in mi nudijo največ globokega vpogleda tako vase kot na življenje), da bi se zadovoljila zgolj s komedijami ali da bi me prepričale limonade... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 25. maj 2002 Prijavi Deli 25. maj 2002 evtanazija je le prostovoljna izbira v smrt, zaradi tehtnega, Bolanega Vzroka .a je vredno plačevati zdravstvene stroške takemu človeku? Dati prostor drugemu bolniku? Ko človek spozna sovraštvo do nekaj,nekoga, menim, da je že vsakdo pomislil, ko ga ne bi bilo, al pa, zakaj sploh obstaja tale ničvrednežSaj če takega človeka spustimo nazaj v civilizacijo mislite, da se bo izkazal za koristoljubneža? bo nadaljeval svojo umazano tradicijo?relativna vzpodbuda za kazen.Mislim, da ima Amerika že krepke izkušnje glede morilskih parazitov˝zato so morali vzpostaviti tak´zakon, da se iztrebi to nujno zlo .Mi tole le spremljamo in filozofiramo, ker dojemamo le glede na našo kriminalno zgodovino .Samo zlo dejanje, prisili sistem, da je treba odstraniti odpadnike, ki jim ni več pomoči .Sploh pa,v Slo.je sramota hoditi k psihiatru,kaj se šelem pogovarjati o tem . pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kljuka 5. junij 2002 Prijavi Deli 5. junij 2002 Sem proti smrtni kazni in proti evtanaziji, vendar za primerno kaznovanje. Proti smrtni kazni zato, ker vedno obstaja možnost pomote. Drugič pa zaradi tega, ker obstajajo različne vrste ljudi. Normalni ljudje živijo za srečo in življenje in to tudi širijo okoli sebe. Patološke osebe pa za nesrečo in smrt in to tudi širijo okoli sebe. Saj ste že slišali za primere, ko so morilci zahtevali za sebe smrtno kazen. Zakaj bi jim naredili uslugo? Je pa res, da so na zemlji tudi taki, za katere se trdi:"Odidite iz iz tega sveta." Vendar to vidim sedaj. Kaj pa jutri? Tukaj se lepo vidi, da človek ne more biti gospodar življenja in smrti. Evtanazija? v drugem odstavku sem odgovoril tudi na to. Glede kazni takole; Vsak storilec hudodelstva, se globoko v sebi zaveda, da je kriv. Če ne bo dobil primerne kazni za to, bo, ko bo kazni konec, ponovno nastavljal glavo, da bo odslužil prvo hudodelstvo. Vendar je tukaj storjeno že drugo. 50% kriminala povzroči 1% kriminalcev. Zapor nobenega ne popravi, ga le izboljša. Slovenska kazenska(beri pravosodna) politika, je naravnana na ščitenje zla in nezaščitenje dobrega. Vzroki za to so zelo globoko, ali pa če hočete visoko. Lep pozdrav! Kljuka Citiraj Lep pozdrav! http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
teja 27. junij 2002 Prijavi Deli 27. junij 2002 Aloha, res zanimivo razmišljanje. Ne samo tukaj, nasploh mislim. Pri evtanziji res lshko pride do zavajanja, drugače bi bila pa kar za. Citiraj Lep nasmejan dan ti želimhttp://www.lunin.net/forum/blog/mavlica Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
andrej 27. junij 2002 Prijavi Deli 27. junij 2002 Ni se mi težko odločiti pri smrtni kazni, sem absolutno proti, pa če se mi nekateri zločini še tako gnusijo. Pri avtanaziji pa se mi odpirajo mnoga vprašanja. Vedno se pri tem kot tudi pri alternativnem zdravljenju pojavlja vprašanje vloge moderne medicine v naših življenjih. Naj to ponazorim s primerom. Prijateljica mi je rekla da ne bi nikoli rodila s carskim rezom. Da če se je otrok odločil za težek porod da rabi to izkušnjo in mi nimamo pravice tega spreminjati. Jaz pa se vprašam ali je bil res ves napor pri razvoju medicine brez predmeten. Mogoče pa otrok rabi izkušnjo carskega reza. Enako vprašanje se mi postavi pri avtanaziji ko medicina umetno podaljšuje življenje. Ali imamo pravico umetno podaljšati življenje. Mogoče pa je moderna medicina tudi zato da določeni ljudje doživijo take izkušnje. Ne vem, tudi za avtanazijo se ne morem kategorično odločiti za ali proti. Mogoče bi razmišljal drugače če bi se srečal s takšno izkušnjo. andrej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
teja 27. junij 2002 Prijavi Deli 27. junij 2002 Mislim, da bi res drugače reagirali, če bi se sami znašli v določeni situaciji. Tukaj lahko pišemo svoja mnenja, ko pa prideš na biti ali ne biti marsikdo reagira drugače. Citiraj Lep nasmejan dan ti želimhttp://www.lunin.net/forum/blog/mavlica Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kljuka 12. julij 2002 Prijavi Deli 12. julij 2002 Pred nekaj časa sem srečal žensko, ki ji je roko potegnilo v stroj za ličkanje. Pokazala mi je palec, ki je takrat visel samo na nitkah. Povedala mi je, da je takrat rekla možu, naj ji da nož , da do odrezala stran palec. Mož jo je komaj prepričal naj gre v bolnico. Poslali so jo na Plastično kirurgijo. Čudovito so ji pokrpali roko in palec spet opravlja normalno funkcijo. Pred kakimi 40 ali 50 leti, bi ji odstranili najpomembnejši prst na roki. Sedaj pa ji ta normalno funkcionira. Ali ni to dober primer PROTI EVTANAZIJI. Lep pozdrav! Kljuka Citiraj Lep pozdrav! http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
andrej 17. julij 2002 Prijavi Deli 17. julij 2002 Kja to pomeni, da bi morala hraniti svoj prst 50 let v hladilniku? andrej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kljuka 20. julij 2002 Prijavi Deli 20. julij 2002 andrej, to pomeni, da bi v primeru prakticiranja evtanazije zastala vsakršna medicinska znanost in ved povezane z njo. Še več, stopnja evtanaziranja bi se razvila do tega, če bi bil nekdo prehlajen ali bi celo spal bi dobil smrtnosno injekcijo. Kako boš pa uvedel merila za to? Ali si že slišal za depresijo? Ti ljudje so teeeeežki, izgledajo brezupni primeri. V hujših primerih so bolniki zelo suicidni. Ali boš upošteval njegovo željo po smrti? Ali boš ti tisti, ki ga boš usmrtil? Že nekaj časa nazaj, se je oglasil na obisk prijatelj. Bil je plačanec oz. je še. Malo sva se šla poveseliti. Pa pride neki znanec in ga vpraša koliko jih je pospravil. Odgovoril mu je:"Kaj misliš da so ljudje zajci?" Povem ti, da je videl take stvari, ki ji ne vidiš niti v filmih. Zmeraj se pa pohvali, da on lahko spi, ker nima krvavih rok. Ko človeku ukineš življenje, ni važno kako, ga imaš na vesti. Kak je to občutek? Vprašaj kako žensko, ki je naredila splav. Če jo boš znal vprašati, boš naenkrat pred seboj imel popolnoma sesuto osebo z groznim trpljenjem in krivdo. In to ne mine do smrti ali pa še dlje. Še en luštkan primer. Pred cca. 17 leti sva šla s prijateljem iz kurbarije. Na poti domov mi pove, da bi šel z avtom direktno pod kamion, če bi izvedel, da ima AIDS. Jaz pa sem mu odgovoril:"Pa bi se ta samomor ponesrečil, ostal bi tetraplegik, v bolnici pa bi prebral, da so odkrili zdravilo. In bilo bi ti veselo!" Lep pozdrav! Kljuka Citiraj Lep pozdrav! http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
andrej 22. julij 2002 Prijavi Deli 22. julij 2002 kljuka, se strinjam, to mejo je zelo težko postaviti, če sploh. In to tako težko, da tudi jaz raje rečem ne avtanaziji, ker ne vem kam bi pripeljala. andrej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 25. julij 2002 Prijavi Deli 25. julij 2002 Tako kot vsi vi, sem proti smrtni kazni. Že samo dejstvo, da so v Ameriki, z DNK testi dokazali da je četrtina obsojenih na smrt, povsem nedolžnih se sprašujem, čemu potem služi smrtna kazen. Še najmanj kot kaznovalna politika. Večji morilci izpadejo tisti, ki obsojajo človeka na smrt (še povrh temu nedolžnega). To pa pomeni, da si tudi oni zaslužijo po zakonih smrtno kazen. Hm, paradoks. No ja to je vse tako hipotetično rečeno.Po drugi strani je treba razumeti sorodnike žrtev. Za sebe vem, da bi najbrž povsem spremenil mnenje o tem, ko bi serijski morilec, ropar,ali karkoli, ubil mojega bližnjega sorodnika. Seveda, to je potrebno tudi dokazati, da je ta človek resnično kriv. Na žalost je tako, da oblast v želji da umiri ameriško javnost, usmrtijo dostikrat nedolžnega človeka (črnca icon_smile_dissapprove.gif). Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka 25. julij 2002 Prijavi Deli 25. julij 2002 quote: Za sebe vem, da bi najbrž povsem spremenil mnenje o tem, ko bi serijski morilec, ropar,ali karkoli, ubil mojega bližnjega sorodnika. Volk K.L Je smrtna kazen dovolj velika kazen za takšnega človeka? Jaz sem proti smrtni kazni, ker mislim, da je preblaga. Če bi mi nekdo npr. posilil mladoletnega otroka (to se mi zdi GROZEN zločin), je smrt za njega vsekakor preblaga kazen. Kakšna kazen? Ne vem, nekaj smo govorili že nekje drugje na forumu, pa mi je bilo tisto razmišljanje kar blizu. Citiraj strelka Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 3. avgust 2002 Prijavi Deli 3. avgust 2002 Strelka:Če bi mi nekdo npr. posilil mladoletnega otroka (to se mi zdi GROZEN zločin), je smrt za njega vsekakor preblaga kazen. icon_smile_question.gif Bi bilo mucenje za takega zlocinca resitev, namesto smrtne kazni? Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
teja 6. avgust 2002 Prijavi Deli 6. avgust 2002 Volk, mogoče pa bi bilo za take grozne zločine potrebno kar "zob za zob". Potem pa še smrtna kazen. Ali pa ne, ne vem. Citiraj Lep nasmejan dan ti želimhttp://www.lunin.net/forum/blog/mavlica Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 11. avgust 2002 Prijavi Deli 11. avgust 2002 Ja Teja; ljudje skušamo biti civilizirani in humani, ampak ob takih dejanjih, ki neposredno tudi tebe prizadene je zelo težko ostati human in civiliziran. Na primer takšen plaz maščevanja se je zgodil v nedavni preteklosti,v Bosni. Veš tudi sama kaj se je tam zgodilo. Iz prvih provokacij in umorov, do množičnega medsebojnega maščevanja in na koncu do etničnega čiščenja. Problem je kako ostati "človeški" v takih situacijah. Bi ostala še naprej zagovornica PROTI smrtni kazni, ko bi ti nekdo zaklal mamo in očeta, samo zaradi tega ker je bil totalno zafiksan. To se v Ameriki dogaja. Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bigm 4. september 2002 Prijavi Deli 4. september 2002 Smrtna kazen in evtanazija. Glede smrtne kazni nimam nobenih dilem, odločno sem proti. Ne samo zaradi tega, ker ni možnosti poprave, če je izvršena nad nedolžnim človekom. V načelu sem sploh proti kakršni koli kazni. Kazen vsebuje v sebi elemente maščevanja, maščevanje pa je barbarsko dejanje. Maščujemo se zaradi sovraštva, sovraštvo pa je negativno čustvo, ki (kakor pravi moja prijateljica)človeka razjeda kot kislina. Da ne bo pomote, govorim o kaznovanju storilcev kaznivih dejanj in ne morda o kaznovanju porednih otrok. Kaj je interes družbe, ko nekdo stori kaznivo dejanje? Kaznovanje kot tako gotovo ne. Interes družbe je, da ta človek v bodoče takih dejanj ne bi več delal. Ta cilj pa je ob današnjih pogojih zelo težko doseči. Pri ljudeh, ki so se le enkrat "slučajno" pregrešili, bo zadostoval že sam kazenski postopek z izrečeno denarno kaznijo ali pogojno obsodbo, pri bbolj vstrajnih kršilcih pa tak ukrep gotovo ne bo zalegel. Take ljudi pošiljamo v zapor z dobrim namenom, da se bodo tam poboljšali. Pa se bodo res? V zaporih imajo pedagoge, delovne terapevte, vzgojitelje itd, ki se vsi trudijo, da bi zapornike spravili na pravo pot. Vendar imamo v zaporih tudi okorele kriminalce, ki so za še ne docela pokvarjene zapornike pravi profesorji kriminala. Želja, da bi zapornike poboljšali, tako največkrat ostaja le želja, dejansko stanje pa je prav nasprotno. Obsodba na zapor ima tako največkrat edino pozitivno posledico v tem, da kriminalca za določen čas izloči iz okolja, kjer bi lahko svojo negativno dejavnost nadaljeval. Obsodba na zapor tudi na potencialne storilce ne bo prav nič vplivala, saj se vsi zanašajo, da jih pri njihovih lopovščinah ne bodo dobili. In smrtna kazen? Ta storilcu sicer zanesljivo prepreči, da bi še kdaj kaj negativnega storil. Je pa pri tej kazni element maščevanja še posebno izrazit, vzgojnega učinka na druge pa smrtna kazen nima nobenega, kar so zanesljivo pokazale številne študije. Maščevanje pa je, poleg tega, da je barbarsko, tudi povsem neracionalno. Interesom družbe bo zadoščeno, če bomo težkega kriminalca izločili iz okolja, bodisi v zapor, ali pa v ustrezno ustanovo za varstvo neprištevnih storilcev kaznivih dejanj. Pozivanje, češ, kaj pa če bi tebi ljubo osebo nekdo umoril, posilil ipd., ali bi še bil proti smrtni kazni, je špekulacija. To je prenos problema iz sfere racionalnega v sfero emocij. Popolnoma človeško je, da bi vsakdo v taki situaciji reagiral čustveno in se prepustil sovraštvu in želji po maščevanju. Sprostil bi torej svojo negativno energijo. Pravilna pot pa je, izključiti vsa negativna čustvovanja in negativno energijo in najti način, kako na najmanj boleč način doseči, da storilec slabih dejanj ne bo več počel. Slaba čustvovanja in negativno nergijo pa pošljimo nazaj v srednji vek. Glede evtanazije pa me lomijo dvomi. Seveda ob predpostavki, da ne gre za nikakršno zlorabo. Če gre za tako nebogljenega bolnika, da si sam nikakor ne more pomagati, je pa njegovo stanje brez vsake nade za kakršnokoli izboljšanje, njegova perspektiva pa je le hudo trpljenje, potem bi pomislil, da mu na njegovo željo res lahko pomagam skrajšati muke. Pa je to res njegova iskrena želja? Slišal sem za pacientko na psihiatriji, ki se je odločila, da ne bo več živela in je v resnici tudi umrla, čeprav je bilo njeno somatsko zdravstveno stanje povsem v redu. Če je tako umrla ta ženska, ki se je očitno naveličala življenja, potem bi si morda lahko muke skrajšal še kdo, če se je res iskreno in dokončno odločil zapustiti življenje v fizičnem svetu. Naj vprašanje o evtanaziji zame ostane do nadalnjega še brez odgovora. bigm bigm Citiraj Naj vam bo vsak dan najlepši dan! bigm Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 19. september 2002 Prijavi Deli 19. september 2002 No bom še jst svoje mnenje pristavila. Sem kar bolj radikalno usmerjena, kot vidim - kar ste do sedaj napisali.Kar se tiče smrtne kazni sem brepogojno za. Zdej civiliziranost gor dol, in negativna energija.. Meni so bedni neki taki izgovori, pa da mora družba biti taka in taka in da imajo zločinci pač pol neke vrste prevzgojo v arestu, pa da potem pridejo ven skesani zločinci... Pol šele pride banda na prostost.Za kaznivo dejanje kjer nekdo nekomu odvzame življenje, po možnosti še na kak gnusen način, da so tu vpleteni otroci, npr. da gre za nekega pedofila in še morilca.. hočem reči res za GNUSNE zločine, in da je dejanje DOKAZANO, in ni DVOMA, kdo ga je storil, bi bila absolutno ZA smrtno kazen. Za izmečke človeštva je škoda vsake energije posameznikov, da se z njimi ukvarjajo, trošijo zanje svoj čas, potrpljenje, denar v zaporih.. Pač šus v glavo, al kaj jst vem, kak drug način ubijanja. Al pa dosmrtna ječa in to takšna, da garajo ves čas v njej ko črna živina, da ne bo nihče imel časa, niti pomislit več na svoje sprevržene želje. Enako tudi za morilce, ki jih spoznajo za neprištevne! Mislim, pa kaj pol če je eden nor, pa zato mori, ko mu neki fuzla v glavi, pol ga je treba pa ujčkat?? Pol ga pa čez neki let spustijo na prostost, ko je kao "ozdravljen", pol se mu pa spet zrola! Ampak - sem za tako drastično obliko, se pravi smrtno kazen, ko je dejanje nekomu brez vsakršnega dvoma dokazano!!! Meni se zdi res neumno da se gremo neko humano, civilizirano družbo, se pravi da se zločince ščiti! Kaj pa jim je treba takšnega življenja, jih ni nihče porival v drek, če že okolje v katerem živijo, vsekakor ni zdej neka nedolžna žrtev kriva/dolžna za to in mora trpeti pol posledice možganskih okvar izmečkov.Kar se tiče evtanazije, tudi prav, če je nekdo neozdravljivo bolan, trpi neznosne bolečine, mislim da bi bila v takem primeru opravičena, če res želi. Vendar se bi moral vsak odločit sam zanjo, ne da bi namesto njega to storil zdravnik ali sorodniki, ki čakajo da razgrebejo imetje...Torej res v primerih kjer ni možnosti izboljšanja zdravja.. (čeprav so primeri ko se ljudje po več letih zbudijo iz kome...)No sej pravim moje mnenje! icon_smile_evil.gifPa lep pozdrav! Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bigm 19. september 2002 Prijavi Deli 19. september 2002 Mushi, Mushi! Prav je, da lahko vsak pove svoje mnenje, še bolj prav pa je, da vsak ne more odločati. bigm Citiraj Naj vam bo vsak dan najlepši dan! bigm Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Helena 19. september 2002 Prijavi Deli 19. september 2002 quote:"...Prav je, da lahko vsak pove svoje mnenje, še bolj prav pa je, da vsak ne more odločati..." bigm icon_smile_approve.gif icon_smile.gif icon_smile_approve.gif Elena Citiraj Helena Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.