Marsa 19. september 2002 Avtor Prijavi Deli 19. september 2002 icon_smile_big.gif Tale tvoj komentar si pa res zasluzi medaljo, BigM! Marsa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Star12 1. oktober 2002 Prijavi Deli 1. oktober 2002 quote:Na primer takšen plaz maščevanja se je zgodil v nedavni preteklosti,v Bosni. Veš tudi sama kaj se je tam zgodilo. Iz prvih provokacij in umorov, do množičnega medsebojnega maščevanja in na koncu do etničnega čiščenja. Problem je kako ostati "človeški" v takih situacijah. Bi ostala še naprej zagovornica PROTI smrtni kazni, ko bi ti nekdo zaklal mamo in očeta, samo zaradi tega ker je bil totalno zafiksan. To se v Ameriki dogaja. Res, je....... jaz bi se malo vmešala in dodala svoj pogled!!! Ko se nam enkrat zgodi to, kar se je tam, se nam ""dobesedno lahko odrtga film" in ko ne vidimo več izhoda, ko okoli nas ni nikogar več,d a bi nam pomagal, smo resnično sami in v tej situaciji vidijo določeni amo en izhod "maščevanje" - ENAKO ZA ENAKIM... To je tisto, česar se "mi najbolj bojimo". In, potem kje je pravica? Če ni na naši strani, si jo vzamenmo sami in to je "napaka" ali pač ni??? hmmmm, kdo bi res vedel kaj bi naredili v takih situacijah... .......vendar večina "vrača" in potem "plača"..................bolečina pa je "itak" že dovolj huda, in zakaj ne bi bila še hujša..... kako obvaladati tako situacijo...........hmmmmmm? RADI SE MORAMO IMETI IN POMAGATI! Simsi Citiraj Simona-simsi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 1. oktober 2002 Prijavi Deli 1. oktober 2002 quote: Za kaznivo dejanje kjer nekdo nekomu odvzame življenje, po možnosti še na kak gnusen način, da so tu vpleteni otroci, npr. da gre za nekega pedofila in še morilca.. hočem reči res za GNUSNE zločine, in da je dejanje DOKAZANO, in ni DVOMA, kdo ga je storil, bi bila absolutno ZA smrtno kazen. USMRTITI nekoga je za mene enako gnusno dejanje, kot si jih tule opisala torej, Mushi nekdo nekoga ubije in potem TI njega ubijes ? Ali je njegov zlocin manjsi kot tvoj ? LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 1. oktober 2002 Prijavi Deli 1. oktober 2002 evtanzija ? sem odlocno proti predvsem zaradi zlorab kako naj se taksen clovek sam odloci takrat, ce pa ni zmozen normalno razmisljati ravno zaradi njegovega stanja sorodniki, zdravniki ? nimajo PRAVICE vzet zivljenja ! zloraba polozaja !! (saj vemo kako so nekatere familije skregane med seboj), do zlorab bi prihajalo sem 100% LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 2. oktober 2002 Prijavi Deli 2. oktober 2002 Evtanazija. Hja, ce bi bil clovek 100% civiliziran, bi bilo to uresnicljivo. Zakaj pa ne bi clovek, ki ve da bo umrl v mukah, skrajsal z evtanazijo. Na zalost mislim da je evtanazija utopicna misel kot komunizem. Kajti, ni tezko podkupiti zdravnika in pokoncati nekoga, da lahko njegovi potomci pridejo do bogate zapuscine. To pa ni vec evtanazija ampak umor. Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 2. oktober 2002 Prijavi Deli 2. oktober 2002 Someone!Če bi jst ubila nekoga ki je moril, pol hvala bogu da ni smrtne kazni! K bi še mene fental! Sej za to je točno določena inštitucija.Kako se pa ti počutiš, če uporabim tvoj način razmišljanja (ne jst, ne ti ne morma nč, lahk se samo opredeliva kaj misliva) če nekoga, ki je moril znova spustiš na prostost, ko je kazen odslužil, al pa pomilostiš in s tem tud pride ven iz zapora, pol pa znova mori, posiljuje.. A nisi potem TI Someone SOODGOVOREN/A za njegov zločin, in si še hujši zločinec k jst? A se zdej krasno počutiš? K si ti tud MORILEC pol, sej posredno, ker mu to omogočiš. Ah, ne ti verjameš nekim rehabilitacijskim programom in pol ven pridejo "pure" ovčice božje, a ne? LP, mushi Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zirosi 2. oktober 2002 Prijavi Deli 2. oktober 2002 Odkar obstaja zakon in kadar zakon kaznuje, ta kazen ni maščevanje, temveč ponovna vzpostavitev zakona. Kazen je torej tista, ki nam ponovno pokaže, da zakon deluje, nas ščiti in tiste, ki ga kršijo seveda kaznuje. Najhujša kazen, ki nas lahko doleti pa je odvzem tistega najvrednejšega, kar imamo - to je življenja. Po mojem mnenju obstajajo zločini, za katere je edina primerna kazen smrt in obstajajo ljudje, ki so si to kazen večkratno zaslužili (mogoče predvsem kot opomin za ostale in preprečevanje ponovitve zločina). Tako v teoriji, v praksi pa se pojavlja več težav, kot so: kdo bo rabelj(v tem svetu jih zlahka najdeš, čeprav ne iščite mene); kdo bo sodnik (kdo ti je dal pravico, da sodiš); problem zlorabe; ali ni to mogoče preveč lahka kazen(mogoče pa bi nam morala tehnologija priskrbeti kaj boljšega). Če že ne moremo izbirati kje in kdaj se rodimo, je ena od naših (naj ne rečem osnovnih) pravic izbira smrti in netrpljenja. Torej, če medicina iz etično moralnih razlogov ne more zagotavljati umiranja za te, ki si ga želijo (zdravnik ali rabelj?), razen pod imenom zdravniška napaka, potem bi morala vsaj delati na tem, da omogoči življenje in umiranje brez bolečin(potemtakem bi želja po smrti najbrž izginila). Vsekakor bi po mojem mnenju bilo bolje, da bi problem evtanazije pravno uredili. N Citiraj Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 3. oktober 2002 Prijavi Deli 3. oktober 2002 quote: Someone!Če bi jst ubila nekoga ki je moril, pol hvala bogu da ni smrtne kazni! K bi še mene fental! Sej za to je točno določena inštitucija.Kako se pa ti počutiš, če uporabim tvoj način razmišljanja (ne jst, ne ti ne morma nč, lahk se samo opredeliva kaj misliva) če nekoga, ki je moril znova spustiš na prostost, ko je kazen odslužil, al pa pomilostiš in s tem tud pride ven iz zapora, pol pa znova mori, posiljuje.. A nisi potem TI Someone SOODGOVOREN/A za njegov zločin, in si še hujši zločinec k jst? A se zdej krasno počutiš? K si ti tud MORILEC pol, sej posredno, ker mu to omogočiš. Ah, ne ti verjameš nekim rehabilitacijskim programom in pol ven pridejo "pure" ovčice božje, a ne? LP, mushi A, SEM JAZ MOGOČE REKEL , DA TREBA TE "PSIHOPATE" SPUSTIT NA PROSTOST ? SI BOM SPOSODIL STAVEK KI GA JE NAPISAL ZIROSI: -Odkar obstaja zakon in kadar zakon kaznuje, ta kazen ni maščevanje, temveč ponovna vzpostavitev zakona. KAJ CE OSTANE TA PSIHOPAT DO KONCA ZIVLJENJA V ZAPORU NI ZADOSCENO ZAKONU ?? NE, SEVEDA NE - POTREBNO JE ŠE MAŠČEVANJE !! ? LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aquarius 4. oktober 2002 Prijavi Deli 4. oktober 2002 >evtanzija ?sem odlocno protipredvsem zaradi zlorabkako naj se taksen clovek sam odloci takrat, ce pa ni zmozen normalno razmisljati ravno zaradi njegovega stanjasorodniki, zdravniki ? nimajo PRAVICE vzet zivljenja ! zloraba polozaja !! (saj vemo kako so nekatere familije skregane med seboj), do zlorab bi prihajalo sem 100%Someone< Ok Someone,res ne poznam tvoje starosti in kaj počneš,ampak predvidevajmo,da si npr.aktiven športnik,profesionalec.Tvoje življenje se vrti samo okoli športa.Zgodi se nesreča,ki te prikuje na invalidski voziček - konec športa,konec aktivnosti.Res je, da se zaradi takšne nesreče recimo nisi udaril v glavo,zaradi česar bi imel zamegljen um,vendar do določenih sprememb v razmišljanju vseeno pride,ker se ti pač spremeni način življenja(prej aktiven športnik,sedaj invalid)- kako bi razmišljal? Tako da:evtanazija; sem za. Glede smrtne kazni sem pa v dilemi.Pojma nimam kako bi reagiral in kakšno bi bilo moje mnenje,če spet špekuliram,bi nekdo storil nekaj hudo žalega mojim najbližjim npr.otroku.Pa pustimo vso logiko vstran. Citiraj Glej naprej, če se le da,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 7. oktober 2002 Prijavi Deli 7. oktober 2002 Kar se smrtne kazni tiče. Zadnjič. :-)Jst mislim Someone da za "psihopate" naj bi smrtna kazen bila. Ne dosmrtna ječa. Da spet primer navedem. Recimo nekdo ki se mu strga pa začne strelat po ljudeh (taki primerov je blo kr neki v Ameriki) al pa kot sem že rekla pedofile, posiljevalce, jst jim ne bi dala potem ko se že odkrije kolk masla ma kdo na glavi še ene šanse. Mal je mogoč tud maščevanje in pa absolutno preprečevanje novih zločinov. Nekdo, da samo še en primer navedem ki zlorablja otroka in ga umori, ni VREDEN življenja. Je svoj bonus zapravil. Boljše da ga umori zakon, kot da bi mogli starši otroka vzeti pravico v svoje roke. Smrt se mi zdi za nekaj takega edina primerna kazen.Pač jst tko mislim, Someone in še kdo drugače...LP,mushi Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 7. oktober 2002 Prijavi Deli 7. oktober 2002 quote: Ok Someone,res ne poznam tvoje starosti in kaj počneš,ampak predvidevajmo,da si npr.aktiven športnik,profesionalec.Tvoje življenje se vrti samo okoli športa.Zgodi se nesreča,ki te prikuje na invalidski voziček - konec športa,konec aktivnosti.Res je, da se zaradi takšne nesreče recimo nisi udaril v glavo,zaradi česar bi imel zamegljen um,vendar do določenih sprememb v razmišljanju vseeno pride,ker se ti pač spremeni način življenja(prej aktiven športnik,sedaj invalid)- kako bi razmišljal? Aqarius, nekaj podobnega (seveda v veliko milejsi obliki..) se mu JE zgodilo pred cca 3 leti. Sedaj sem 25. Kako bi razmisljal, ce bi iz aktivnega sportnika prešel na invalidski vozicek seveda nevem zagotovo, lahko pa sklepam. Ce namigujes, da bi se moje stalisce glede evtanzije spremenilo, se ne morem strinjat. Nekaj v meni (moj notranji JAZ? ) mi govori, da nobeden nima pravice nacrtno vzeti zivljenja, pa naj bo to psihopat ali zdravnik ali država ali jaz sam. Seveda poskusam razumeti umirajoce, njihove svojce in njihove bolecine vendar se ne morem otresti "nenaravnosti" pri tej zadevi. Nevem sicer kaj je za tebe smisel zivljenja, tvoj Bog, itd...ampak se ti ne zdi oz. ne čutis, da to ni v skladu z le-tem ? Jaz sem se tekom zivljenja (seveda pa najbolj zadnja 3 leta) naucil, da je najboljse, kar lahko podarim sebi zavestno poslusanje tistega "nekaj" v meni , ki mi pravi kaj je prav in kaj je narobe. Razlika med someone-om pred 3 leti in zdaj je predvsem ta, da sem takrat prav tako vedel da obstaja tisto "nekaj" v meni ampak se tega nisem zavedal oz. sem preprosto ignoriral. Torej predpostavljam, da se moje stalisce v situaciji kot si jo opisal ne bi spremenilo. Ampak nekaj drugega je pa po moje "trenutna bolecina" ki jo umirajoci clovek obcuti in seveda je logicno, da v taksnih situacijah je lahko njegova zelja tudi cimprejsnja smrt. Z evtanzijo pa se ne strinjam tudi iz razlogov, ki sem jih ze povedal.Torej predvsem zaradi zlorabe polozaja, saj vemo koliko grozot se dogaja po svetu in menim da to je samo ena od moznih novih oblik. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 7. oktober 2002 Prijavi Deli 7. oktober 2002 quote:Mal je mogoč tud maščevanje in pa absolutno preprečevanje novih zločinov. Nekdo, da samo še en primer navedem ki zlorablja otroka in ga umori, ni VREDEN življenja. Je svoj bonus zapravil. Boljše da ga umori zakon, kot da bi mogli starši otroka vzeti pravico v svoje roke. Smrt se mi zdi za nekaj takega edina primerna kazen. Hmm, moram priznati , da sem tudi jaz nekoc tako razmisljal. Vendar sem se kasneje nekaj naucil. In to je predvsem to , da vsa negativna čustva, ki izhajajo iz mene, so MOJA in taksen sem JAZ. Nekoc mi je preprosto kdo sel na zivce in se se nanj jezil, dokler nisem spoznal , da s tem sam sebe mucim in jezim. Rad bi ti povedal , da mi je sedaj v veliko vecje veselje ziveti, kajti SPREMENIL sem se. Ne recem , da sedaj v meni ni nikoli jeze, ampak sedaj se ZAVEDAM od kje prihaja...in zanimivo...vedno manj je je in vedno srecnejsi clovek postajam. Pa seveda me ne imeti sedaj v mislih kot nekega flegmatika, ki mu je vseeno kaj se dogaja z drugimi. Gre se predvsem za to da sedaj delujem , zivim in izhajam iz moje pravega JAZA za katerega sem preprican , da je tudi v tebi in nasploh v vseh ljudeh. Potrebno je samo zavedati se ga in mu slediti. In zato pri meni nikakor ne pride v postev USMRTITEV nekoga, in to kogarkoli.Moj "jaz" mi tega ne dopusca in mi govori , da je to narobe. Zelim ti , da ga tudi ti mushi, najdes oz. ce si ga že, da ga poslusas. LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 7. oktober 2002 Prijavi Deli 7. oktober 2002 ´´.... ampak sedaj se ZAVEDAM od kje prihaja...in zanimivo..´´ ja, jest sm se naučil iskati zakaj , torej vzroke, od kje... )) pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aquarius 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 >Torej predpostavljam, da se moje stalisce v situaciji kot si jo opisal ne bi spremenilo. Ampak nekaj drugega je pa po moje "trenutna bolecina" ki jo umirajoci clovek obcuti in seveda je logicno, da v taksnih situacijah je lahko njegova zelja tudi cimprejsnja smrt.<Someone Ne vem,kaj si natančno mislil s"trenutno bolečino",ampak če razmišljam naprej v smeri "fizične trenutne bolečine" me ima včasih, da raje ne bi imel roke, kot pa prenašal bolečino,ampak OK,vem da bo fizična bolečina minila in je zadeva pomirjena.Če pa govorim o duševni bolečini,ki jo človek prestaja zaradi neke nesreče,ne vem če lahko govorim o trenutni bolečini(no ja lahko, če se je človek sam pri sebi sposoben toliko spremeniti v sebi oziroma sprejeti svoje novo stanje in zaživeti drugačno kvaliteto življenja,kakršnega je živel - to zelo odobravam) ampak o trajni stiski,dopuščam možnost odločitve o izbiri nad lastnim življenjem. Citiraj Glej naprej, če se le da,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 quote: Če pa govorim o duševni bolečini,ki jo človek prestaja zaradi neke nesreče,ne vem če lahko govorim o trenutni bolečini(no ja lahko, če se je človek sam pri sebi sposoben toliko spremeniti v sebi oziroma sprejeti svoje novo stanje in zaživeti drugačno kvaliteto življenja,kakršnega je živel - to zelo odobravam) ampak o trajni stiski,dopuščam možnost odločitve o izbiri nad lastnim življenjem. kaksna pa je za tebe trajna duševna stiska ? hočes povedati, da bi 18-letnemu fantu, ki se mu je zgodila situacija ki si jo zgoraj napisal morali dopustiti izbiro o lastnem življenju, ali pa ta teorija velja samo za starejše ljudi ? LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aquarius 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 poglejte si tole: http://www.siol.net/novice/default.asp?pag...602100422475324 Če se človek ni sposoben sprijazniti z novo nastalo situacijo,pa naj gre to za 18-letnika ali starejšo osebo, in je prestal vse morebitne rehabilitacijske posege ne vidim razloga,da se človek ne bi smel odločati o lastnem življenju. Citiraj Glej naprej, če se le da,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 quote:Najprej bom popil nek napitek, nakar bom še pol ure pri zavesti in se poslovil od devetih ljudi, ki sem jih povabil. Med njimi bo tudi moja partnerica in 13-letni sin Ruben. Ko bom zaspal bo prišla injekcija, ki zaustavi srce in odšel bom v ZGODOVINO tukaj se lepo vidi, pravi namen tega mozakarja, ki se je odločil za evtanzijo Če se človek ni sposoben sprijazniti z novo nastalo situacijo,pa naj gre to za 18-letnika ali starejšo osebo, in je prestal vse morebitne rehabilitacijske posege ne vidim razloga,da se človek ne bi smel odločati o lastnem življenju.quote] hmm, kako cudni so nekateri ljudje oz. ustanove, ki dusevnim bolnikom, odvisnikom, ljudem ki nevidijo smisla vec, ljudem ki si zelijo smrt, ne svetujejo po neuspesni rehabilitaciji naj kar samomor storijo....v smislu, "jah...saj to je vasa osebna izbira, ce ne vidite izhoda pac izberite smrt" ali pa bi bilo boljse "jah...poglej ti 18-letnik, oz. 90 letnik...s teboj bomo in ti bomo pomagali ublaziti bolecine...ne bomo obupali nad tabo in ne bomo dovolili , da tudi ti obupaš" in tako dalje, v smislu pomagati cloveku sprejet njegovo stanje. ko taksen zakon deluje, se mi takoj postavljajo vprasanja "kdo pa ocenjuje te bolecine" v smislu kaksne bolecine so potrebne za evtanzijo ? in takoj mi pride pred oci scena: umirajocega cloveka, ob njegovi postelji pa polno sorodnikov ki se pogovarjajo: "jah...saj si je res bogi, mogoce pa bilo boljse ce bi res umrl", "..ja prevec trpi"...."...ce res trpis, ti bomo pomagali umret, da te resimo bolecin"....in se sprasujem KAJ si naj taksen clovek potem izbere, ko ima SVOBODNO izbiro ?? morda se motim, ampak se mi zdi , da bi taksen zakon prinesel več slabega kot koristnega LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 Kar se smrtne kazni tiče someone, aquarius..A ne bi blo prav da če je nekdo nezdravljivo bolan, bi mu s tem ublažili muke in bi lahko mirno za vedno zaspal?Ne zdej da si nekdo zarad duševne bolečine smrt želi, to je pa čist neki drugega. Ampak če maš res npr. zadnji stadij raka in zelo trpiš, jst mislim da bi mi bila takšna varianta všeč.Zlorabe. Ja to je tist kar je najbolj kritično vprašanje in pri evtanaziji in pri smrtni kazni. Teoretično če ni nobenega lapsusa, sem za oboje.Bi pa rada razumela tvoje razmišljanje someone, praviš da si včasih podobno razmišljal kot jst, kako si se lahko tako spremenil? Kaj je tisto, kako si se prepričal, obrazloži če se ti da, če lahko.. mushi Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 quote: Bi pa rada razumela tvoje razmišljanje someone, praviš da si včasih podobno razmišljal kot jst, kako si se lahko tako spremenil? Kaj je tisto, kako si se prepričal, obrazloži če se ti da, če lahko.. hmm, morda bi to sodilo v kaksno drugo temo, zato ti bom poskusal na kratko razlozit ceprav se sam nevem natanko odgovora. pac, dejtvo je , da sem se spremenil...vem namrec kako sem prej gledal na dolocene stvari oz. kar vse stvari in kako zdaj nevem tocno kaj je vzrok, da sem postal taksen, po moje je glavni vzrok nekaj kar se mi je zgodilo (kar mocno se mi je naenkrat poslabsal sluh, nic prevec kriticnega, pa vendar dovolj,izboljsuje se zelo pocasi pa vendar se, ni pa še tako kot bi moralo bit), to me je v bistvu "prisililo" v razmisljenje "navznoter", če se lahko tako izrazim in naenkrat so se mi vrednote spremenile. Lahko je tud vzrok oseba ki sem jo spoznal (punca) ali pa je vzrok preprosto to , da sem "starejsi". Nevem natanko bi rekel , da je veliko okoliscin ki se prepletajo... Ampak še eno pomembnejse dejstvo je in sicer, da sem sedaj kljub moji "tezavi" sedaj srečnejši človek. LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aquarius 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 Ne gre za to,da bi nekatere ustanove ali zdravniki svetovali samomor,to bi bila sramota za takšno institucijo,temveč za lastno presojo o stanju v katerem tak človek živi. Vse lepo in prav,se strinjam,da je treba človeka hrabrit v njegovi bolečini,vendar njegova trpljenja si ne moremo niti v sanjah predstavljati;eno so besede,drugo je pa stanje in počutje takšnega človeka ali kot pravi Mushi:rak v zadnjem stadiju:poskusimo se postaviti v to vlogo,res je težko,pa vendar...velika razlika je med tolažečim in trpečim ne glede kako blizu smo si s takšnim človekom. Glede na to,da se za evtanazijo človek sam odloči,je tudi prag bolečine odvisen od vseh njegovih zbirkov ZA in PROTI evtanaziji. Someone,vesel sem tvojega preporoda in da si srečnejšji.icon_smile.gif Citiraj Glej naprej, če se le da,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 8. oktober 2002 Prijavi Deli 8. oktober 2002 Še enkrat ponavljam tole: quote: in takoj mi pride pred oci scena: umirajocega cloveka, ob njegovi postelji pa polno sorodnikov ki se pogovarjajo: "jah...saj si je res bogi, mogoce pa bilo boljse ce bi res umrl", "..ja prevec trpi"...."...ce res trpis, ti bomo pomagali umret, da te resimo bolecin"....in se sprasujem KAJ si naj taksen clovek potem izbere, ko ima SVOBODNO izbiro ?? poskušam se postaviti v "kožo" človeka v zadnjem stadiju raka in kaksen sem (če bi veljal ta zakon): -zmeden,trpim v bolecini, hocem umreti, ne zdrzim vec...ampak ne zelim se oditi...nocem se zapustiti sveta...svojcev...ampak svojcem tudi povzrocam bolecino s tem ko sem ziv...ker vidim, da trpijo...no, bom raje odsel, umrl, zakaj bi vztrajal,se boril..poiskal pot iz bolecine...tudi oni si zelijo, da grem..no..pa grem Torej: preprican sem, da bi bilo tudi veliko taksnih primerov, kjer bi umirajoci "dvomil v svojo odlocitev" in s tem zakonom damo takšnim ljudem "vedet", da je taksna resitev tudi pravilna (jih celo vzpodbudimo!) za takšno rešitev...kar pa po mojem mnenju NI pravilno. LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 9. oktober 2002 Prijavi Deli 9. oktober 2002 Someone zdej si pa zadel terno.S tem bi blo res mogoče da bi sčasoma postalo logično, če ti ni več pomoči da moraš kr smrt izbrat. Kao zakaj pa se ne bi za evtanazijo odločil, sej ti tko ne moremo pomagat. In bi če nekaka prisila postala. So pa tudi ljudje ki se za kej takega niti v zelo hudih bolečinah ne bi odločili. mushi Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aquarius 9. oktober 2002 Prijavi Deli 9. oktober 2002 Ne Mushi, Someone je proti,jaz sem za. Ja, so ljudje,ki se tudi v najhujših bolečinah oklepajo življenja,so pa tudi takšni,ki bi raje umrli kot pa trpeli v brezizhodni situaciji.Ne mi zapenat za "brezizhodno",ker da je vedno kakšen izhod.Če človek ve da ima raka v zadnjem stadiju in mu preostane še 6 mesecev življenja(trpljenja),vsekakor sem za to,da počaka do konca svojega časa če to sam želi,dopuščam pa možnost evtanazije. Citiraj Glej naprej, če se le da,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
someone 9. oktober 2002 Prijavi Deli 9. oktober 2002 no, aquarius ali torej po tvoje ta zakon ne bi prinesel nobenih negativnih posledic ? če govorimo o sprejetju nekega zakona moramo seveda upoštevati VSE njegove posledice torej pozitivne in negativne in včasih je razumljivo, da ima kakšen sprejet zakon (npr. obvezno povecanje rezerv poslovnih bank za 0,1 % bo prineslo pozitivne posledice v smislu "likvidnosti" in TUDI negativne (višjo obr. mero) ker pa tukaj govorimo o zakonu, ki se nanaša na veliko vrednejšo stvar, torej na ŽIVLJENJE moje mnenje ostaja nespremenjeno LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 9. oktober 2002 Prijavi Deli 9. oktober 2002 Pravim, da se tukaj strinjam s Someonom, jst sem drugače za, vendar se lahko če bi blo to uzakonjeno, zasidra v zavest ljudi ( mislim kaj pa vemo kako se bo razmišljalo čez čas) in se lahko ta zadeva smatra kot edina pravilna za neozdravljivo bolne, ter jih bi lahko družba začela obsojat, če tega ne bi storili, čeprav sami ne bi hoteli??? To bi blo pa grozno. Ne bi bila samo možnost, temveč pravilo!!! Na kaj takega prej nisem pomislila. mushi Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.