tash 19. marec 2002 Prijavi Deli 19. marec 2002 Vsak dan se srečujem s temo ali ženska lahko opravlja moške poklice?Zanima me kateri so sploh moški poklici? Zakaj ženske nebi zmogle? Smo še vedno manjvredne? Smo mogoče psihično in fizično šibkejše? Zanimajo me vaša mnenja in bolj ko si bodo različna bol bom vesela...upam, da mi boste pomagali razvozlati uganko... tash Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. marec 2002 Prijavi Deli 19. marec 2002 Jasno je, da ženske psihično niso niti najmanj šibkejše...Tako so morda ženske psihično celo močnejše, vendar ne pa tudi stabilnejše.Logično in dejstvo pa je, da so šibkejše fizično.Mislim, da ne gre tega pripisovati samo ženski nemoči "priti zraven", kajti dejstvo je, da gre za dokazane (in očitne) razlike med spoloma;žensko telo je drobnejše, manjše, lažje...Samo delovanje desne in leve možganske poloble deluje drugače pri ženski kot pri moškem, zato in odtod ženske dobro delujejo v socialnih poklicih, imajo boljši spomin in bolje povezujejo, moški pa imajo boljšo prostorsko percepcijo in boljšo logiko.Ženske delujejo v glavnem intuitivno, moški pa strateško. Zato seveda malo žensk najbrž vidiš, da bi recimo delale v selitvenem servisu ipd...Ali med kovinostrugarji.. rudarji....Tako so med drugim "moški" poklici tudi taki, kjer se samo po sebi razume, da ženske tega fizično ne morejo opravljati ali veliko težje.. Vzemimo pa za primer poklic kuharja..Ali misliš, da gre za "ženski" poklic? Motiš se. Poleg tega pa se mi zdi, da se v zadnjem času vloge spreminjajo in celo menjajo in bo (in je celo že) zaposlovanje žensk (in moških) v zanje nenavadnih poklicih celo nekakšen trend. Včasih pa gre za povsem estetska merila - če se npr. ženske bojujejo (boks, rokoborba), najbrž dvoboj ni nič manj strasten in ne manj zanimiv, morda pa koga moti neskladje med ženskim telesom, ki naj bi bilo mehkejše in skladnejše od moškega, in med grobostjo takih športov. Predvsem je moje mnenje tole:Ženske se dobro znajdemo..Zdaj pa se nekako ne moremo odločiti in bi rade oboje;tako bi rade, da bi se nas še vedno obravnavalo kot dame, nezaslišano se nam bo zdelo, da se zgodi nekaj nam, ženskam!!...Po drugi strani pa bomo emancipirano tolkle po mizi... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vanja 23. marec 2002 Prijavi Deli 23. marec 2002 Ja-že deset let sem zaposlena v podjetju, ki je v bistvu težka industrija in tudi moj poklic je nekako bolj za moške bi človek rekel.No vsaj občutek imam takšen ko imam opravka z ljudmi.Je pa res da sem se kljub temu, da sem ženska in še s srednjo izobrazbo uveljavila v svetu moških, ki me spoštujejo in me jemljejo sebi enako.Vendar pa sem potrebovala čas, malo sem morala improvizirati in predvsem tukaj pomaga ženska intuicija, da moške prebereš kako jim prideš pod kožo.Ko me je moj fant vprašal kaj sem po poklicu in po mojem odgovoru je zaključil: a "šlosarka si"-pa še daleč moj poklic nima opravka z varjenjem oz. imam opravka z delavci varilci. Ja in meni ne gre v glavo da so ljudje, ki strogo ločujejo to je za moške in to za ženske.Res je da ženske nismo tako fizično močne za določene stvari ampak moški pa psihično niso tako stabilni.In ravno zaradi teh meril v moji okolici sem sama sebi in drugim hotela dokazati da sem sposobna nekaj v življenju doseči in se dokazati.Pri tem pa sem nekaj pozabila-moj fant se podzavestno čuti manjvrednega in tako se dogaja da en drugega takole "namodrujava" kdo bo koga;drugače povedano oba se soočava s problemom manjvrednosti.Še veliko je takih in drugačnih mnenj in primerov, ki dokazujejo da še miselnost ljudi ni napredovala in še niso sprejeli emancipiranost žensk-je pa res da si ženske to priborijo s samo izobrazbo zato jim je lažje.Takšne so moje iskušnje mogoče sploh nisem zadela kar si hotela vprašati-pa vseeno. Lep pozdrav vsem ! V ! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 27. maj 2002 Prijavi Deli 27. maj 2002 sam sm namreč tehnik in vem kako to je, ampak vsaj začetno avtoriteto si pa je treba narditi.respekt mora bit. pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. maj 2002 Prijavi Deli 27. maj 2002 Saj res! Tudi sama sem "opravljala" pravzaprav moški "poklic" - bila sem ena redkih, morda pa kar edina slovenska bobnarka - vsekakor pa zagotovo edina, ki je izza bobnov tudi pela (manj častna in tudi še manj ženska značilnost pa je bil moj blazno močen udarec). Torej - nekakšna moško/ženska kombinacija? ;>) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest 30. maj 2002 Prijavi Deli 30. maj 2002 Delam potom študentskega servisa v podjetju, kjer je zaposlenih večina moških. Delo, ki ga opravljam ( croupie ), pravijo, da naj bi bilo moško delo, toda sem sama ugotovila, da tudi me ženske smo sposobne za opravljanje cropupiejevskega dela oz. smo bolj spretne, ker imamo dobro razvito fino motoriko v rokah.Tako, da ne velja pravilo, da ženske nismo sposobne opravljati moškega poklica.Zavedati se pa moramo, da nekatera dela kot npr. fizična raje prepustimo moškim, ker je tako bolje, s to trditvijo pa ne menim, da nismo sposobne opravljati teh del. Jeti l.r. Jeti Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kratohwil 31. maj 2002 Prijavi Deli 31. maj 2002 Zenske naj dobro zgledajo, dobro kuhajo in naj bojo prijazne.Ce so tecke, privlacijo tecneze.Ce tolcejo po mizi, je lahko simpatico, ce prevec, nc vec fajn. kratohwil Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 1. junij 2002 Prijavi Deli 1. junij 2002 jo! kratohwill_ tiste izjave so za v muzej. Rekli so da ,ko bo ženska prevladala v feminizmu, bodo takrat babe vladale .Sej kuhanje je vrsta izražanja. Kaj si kuhaš ti? pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kratohwil 1. junij 2002 Prijavi Deli 1. junij 2002 joj, Pokowc, nisi posteku.Nc proti, brigca me. Sam pravm, da bejbke so cist ql, tud ce mal tecnarjo, tud ce clo mal razgrajajo. Ampak prevec pa ni ql, no...Kuham si ful dobr - boljs kot bi mi kksna smrklja tunine makarone al pa pohane bucke - kar edin zna. Najrajs pa recimo kitajc al pa mediteraneo. kratohwil Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
teja 27. junij 2002 Prijavi Deli 27. junij 2002 Kaj so to ženski poklici, moški poklici? je natančno delo moški poklic ali ženski? Je kuharstvo ženski ali moški poklic? Pa delo v kamnolomu? Menim, da je to samo stvar posameznika. Citiraj Lep nasmejan dan ti želimhttp://www.lunin.net/forum/blog/mavlica Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
andrej 27. junij 2002 Prijavi Deli 27. junij 2002 Ženski moški poklici čisti lari fari. Vsak od nas ima moški in ženski pol. In kdorkoli kjer koli je lahko uspešen in izpopolnen šele takrat ko ima uravnotežen moški in ženski pol. MOČ in ČUSTVA. andrej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 28. junij 2002 Prijavi Deli 28. junij 2002 Najlažje je poiskati takšen poklic, pa ne glede na spolno usmerjenostda svoj enkraten in najboljši hobby vnovčiš v delo. Seveda tole so izjeme; Poklic,ki naj bi bil hobby varianta.Ženska pač mora pokasiratitežino´ uspeha imiđa. pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pujsita 29. marec 2004 Prijavi Deli 29. marec 2004 Jaz tudi delam v panogi, ki je sicer bolj moška kot ženska domena, konkretno moj poklic je pa za oba - komercialict, tako da določenih področij ne obvladam tako zelo, ker me enostavno ne zanimajo te zadeve tako zelo v detajle. POznam področje toliko, dajih lahko prodajam in naročam in mi zadostuje, ne grem pa v detajle. Citiraj Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 29. marec 2004 Prijavi Deli 29. marec 2004 glede na to, da sem hotla po osnovni it za mehanika, po srednji pa na pomorsko, bom čist tih pst Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mateja 29. marec 2004 Prijavi Deli 29. marec 2004 med študijem sem bila res bolj v moški družbi... najprej na gradbenem faksu, pa arhitekturi, pa potem na matematiki - tehniki... tudi moj ožji krog sodelavcev so sami moški (so tršice jezne, ker jim vse fante poberem in kraljujem tam med njimi )... ali ipak... se morda še bolj zavedam, da sem ženska... ne rinem v nekaj, kar bi šlo preko mojih zmožnosti, ne furam zdaj 'jaz tud to zmorem, pa čeprav sem ženska'... npr. brez veze, da se silim nekaj in matram, da zdaj naštudiram, kako tam en stroj razdret in zamenjat kajvemkaj, če to kolega naredi endvatri, pa še fino se mu zdi, je potem tko mal našopirjen in meni je to prav simpatično... jaz pa mu lahko spedenam kakšne druge reči, za katere nima smisla in bi se zezal z njimi brez veze tri dni, jaz pa tisto v pol ure.... meni je tale kr všeč: 'moški imajo moč, da pridejo do cilja, ženske pa poznajo pot do tja' Citiraj funchi.si Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 29. marec 2004 Prijavi Deli 29. marec 2004 Jaz sem si pa včasih ful želela vozit avtobus! Joj, škoda, ker nimam skenerja, da bi dala gor eno slikco iz srednje šole, ko so me sošolke na enem izletu slikale za volanom avtobusa! Ampak avtobus je stal na mestu - mi šofer ni dovolil, da bi šla naprej... :xx!: Slikala pa sem se vseeno! Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
AirSim 29. marec 2004 Prijavi Deli 29. marec 2004 Nisem se delala v moskem poklicu (razen kolkr sem vedno raj pomagala drve zlagat, kot pa likat ), sem pa skoz imela raje naravoslovje kot karkoli duga. Zato me je studijska po nesla skozi take vode kjer sem imela pretezno sosolce. Ko smo se po parih letih neki pogovarjal o puncah, sem malce ljubosumno vprasala 'Ja kaj pa jst? Ka je pa z mano narobe da nisem nobenmu vsec?'Njihov odgovor je bil prav izviren: ' Ja ti si pa ja nasa!' No hotl so povedat, da se mene ne da primerjat z drugimi,ker so me ze tolk navajeni. Torej: ja so moski mocnejsi (in bolj zastopani) v dolocenih poklicih, ampak po dolocenem casu se nas navadijo in nas sprejmejo za svoje, tako da tudi oni ne opazijo razlik. Kontra zenske v 'bolj' zenskih poklicih. Zato nebi rekla, da so moski in zenski poklici, ampak poklici v katerih so bolj zastopani moski in poklici v katerih so bolj zastopane zenske. Ce pa gledamo skozi zgodovino se je pa marsikaj spreminjal. Citiraj Vsak zakaj ima svoj zato. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 29. marec 2004 Prijavi Deli 29. marec 2004 Ko smo se po parih letih neki pogovarjal o puncah, sem malce ljubosumno vprasala 'Ja kaj pa jst? Ka je pa z mano narobe da nisem nobenmu vsec?'Njihov odgovor je bil prav izviren: ' Ja ti si pa ja nasa!' No hotl so povedat, da se mene ne da primerjat z drugimi,ker so me ze tolk navajeni.Vidiš, jaz pa čisto ženski poklic, pa še z ženskami delam (oz. za ženske), pa spet ni fajn, ko nobenega moškega ne srečam... ... Najbolje, da grem kar avtobus vozit. Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pujsita 30. marec 2004 Prijavi Deli 30. marec 2004 Saj jaz sem čisto slučajno v tako branžo padla, kjer prevladujejo moški (naključij sicer ni), to mislim v smislu,d a se nisem trudila sama sebi ali komurkoli dokazovati, da nekaj zmorem. Sprva sem bila malo zgubljena, ker se mi je zdelo, kot da bi na Kitajskem prodajala, ker mi ni bilo sploh jasno, kaj prodajam, zdaj sem se pa osnov naučila, če se pa rabijo kakšni detajlčki, so pa tu tehniki, ki pozanjo te zadeve v nulo. Citiraj Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ZNOVA 30. marec 2004 Prijavi Deli 30. marec 2004 Zenska lahko opravlja moski poklic, moski pa lahko zenskega... pika Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ZNOVA 30. marec 2004 Prijavi Deli 30. marec 2004 Meje med zenskimi in moskimi poklici so se tako ali tako ze zdavnaj izbrisale....Vcasih je bila glavna zenska naloga kuhanje, zdaj pa imamo na svetu najboljse kuharje - moske!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
AirSim 30. marec 2004 Prijavi Deli 30. marec 2004 Meje med zenskimi in moskimi poklici so se tako ali tako ze zdavnaj izbrisale....Vcasih je bila glavna zenska naloga kuhanje, zdaj pa imamo na svetu najboljse kuharje - moske!! :!!: Ni ga bolsga kuharja od 'moje' mame! Citiraj Vsak zakaj ima svoj zato. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ZNOVA 30. marec 2004 Prijavi Deli 30. marec 2004 Meje med zenskimi in moskimi poklici so se tako ali tako ze zdavnaj izbrisale....Vcasih je bila glavna zenska naloga kuhanje, zdaj pa imamo na svetu najboljse kuharje - moske!! :!!: Ni ga bolsga kuharja od 'moje' mame! zate verjetno res ne... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Bern 31. marec 2004 Prijavi Deli 31. marec 2004 Moj mali nečak ima pravo strast do kuhanja - planira, nabavlja, kuha, streže, pravo veselje ima do tega. Ambicije staršev so bile verjetno nekje drugje. Ampak se bodo/bomo že navadili. Meja je zabrisan, to drži. Je pa res, da včasih ponagaja narava dela samega. Če vidiš žensko za volanom tovornjaka, je malo čudno, narobe pa seveda ni nič. Če preživi v tem težkem poklicu, ji je za čestitat. Na primer, če ji pobere levo zadnjo notranjo gumo na klancu sredi snega. Težko verjamem, da se ji še fajn zdi. (To sem namreč enkrat videl - super francoska mačka, mala, blond, v oprijetih kavbojkah - wow - skoči iz kabine pa pogleda gumo pa se prime za glavo... naprej pa ne vem, ker smo se v koloni počasi odplazili naprej.) Ampak kljub vsemu tudi ženskam v moških poklicih. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 31. marec 2004 Prijavi Deli 31. marec 2004 Tipično moških ali ženskih poklicev skoraj več ni. Po mojem mnenju so intelektualno sposobne ženske vsakega tkim. moškega poklica in obratno, zatakne se pri fizičnih sposobnostih žensk pri nekaterih "moških" poklicih. Pa verjetno so moški dominantni v "tehničnih" poklicih, pa tudi nasploh so nam bliže.....recimo temu "tehnični" poklici....... V "pravnih" poklicih je tako zastopanost kot sposobnost oz. zmožnost opravljanja teh poklicev enih in drugih povsem izenačena. Citiraj Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.