Fridaa 2. september 2003 Prijavi Deli 2. september 2003 Dva moza, oba resno bolna, sta skupaj lezala v bolnisnicni sobi. Eden od njijuje lahko vsak dan eno uro sedel v svoji postelji, kar je pomagalo odvajanjuvode iz njegovih pljuc. Njegova postelja je bila ob edinem oknu v sobi.Drugi moz je moral vse dneve prelezati na hrbtu. Kmalu sta moza vse uredneva govorila drug z drugim. Pogovarjala sta se o svojih druzinah, svojihdomovih, sluzbah, kje sta se vojskovala in kje vse sta bila na pocitnicah.In vsak dan je moz, ki je eno uro sedel ob oknu, drugemu opisoval stvari, kijih je lahko videl zunaj. Moz na drugi postelji je zacel ziveti za taenourna obdobja dni, v katerih je njegov prijatelj razsiril njegov svet zdogajanjem in barvitostjo zunanjega sveta. Okno je gledalo na park ob ljubkem jezeru. Race in labodi so se igrali navodi, medtem ko so otroci po jezeru spuscali svoje male colnicke. Mladiljubimci so se objeti sprehajali med cvetlicami in vsemi barvami mavrice.Velika, stara, mogocna drevesa so lepsala pokrajino, v daljavi pa je bilovideti obrise oddaljenega mesta. Ko je moz ob oknu opisoval vse to vdovrsenih podrobnostih, je moz na drugi postelji priprl oci in sipredstavljal slikovite prizore. Nekega toplega opoldneva mu je moz ob oknuopisoval parado, ki se je premikala ob jezeru. Ceprav drugi moz ni slisalgodbe, jo je videl v svojem umu. Tako so minevali dnevi in tedni. Nekega jutra je jutranja sestra v soboprinesla vodo za umivanje in ob oknu nasla telo moza, ki je mirno umrl vsvojem spanju. Razzalostila se je in poklicala bolnisnicno osebje, ki jetruplo odneslo ven. Takoj ko je bilo mogoce, je drugi moz zaprosil, naj gapremaknejo k oknu. Sestra mu je z veseljem ustregla in potem, ko jeposkrbela, da se je udobno namestil, ga je pustila samega. Pocasi, z veliko tezav, se je moz dvignil na komolca, da bi prvic samugledal zunanji svet. Koncno je imel moznost sam uziti lepoto zunanjegasveta. Napel je vse moci in pogledal skozi okno ob postelji. Gledalo je naprazen zid. Moz je povprasal sestro, kaj bi mogel biti razlog, da jepreminuli sosed tako cudovito opisoval stvari v zunanjem svetu. Sestra mu jepovedala, da je bil slep in ni mogel videti zidu, ki je stal pred oknom.Rekla mu je: "Morda je hotel le osreciti vas." Epilog: Neizmerna sreca lezi v osrecevanju drugih, ne glede na nase lastnerazmere. Deljena bridkost se razpolovi, a kadar delimo sreco, se tapodvoji. Ce bi se rad pocutil bogatega, samo prestej stvari, ki ti jih denar nemore kupiti. "Danes je dar, zato se imenuje sedanjost". Imejte se lepo in prispevajte, da bo lep dan tudi drugim,Fridaa Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 2. september 2003 Prijavi Deli 2. september 2003 Zelo lepa zgodba, Fridaa, ki sem jo tudi sama dobila nekoc v Inbox - pa mislim, da je se nimamo nikjer. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
stankaa 2. september 2003 Prijavi Deli 2. september 2003 včasih je treba tako malo, da koga osrečimo, pa še tega ne storimo, a ni žalostno... v tej zgodbi je šlo za laž, ampak zaradi tega jim je vsem bilo lepše in ko je ta mož spoznal laž (kar se vedno zgodi) je spoznal tudi to, da je lagal z opisovanjem lepe okolice čez okno zato, ker ga je imel rad...Da mislit. Lepa zgodbica Citiraj Življenje je PLES do nebes...Imejte se radi med seboj, vedno!live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 2. september 2003 Prijavi Deli 2. september 2003 Ma, Stankaa, saj v bistvu ni lagal - to je on videl,... bil pa je slep... to je bila recimo njegova predstava v glavi.. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
stankaa 2. september 2003 Prijavi Deli 2. september 2003 Saj, kam pa bi prišli brez domišljije, a ne? ...sploh: )-( Citiraj Življenje je PLES do nebes...Imejte se radi med seboj, vedno!live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Helena 3. september 2003 Prijavi Deli 3. september 2003 Frida lepo da si to zgodbico delila z nami. Ja, v bolnišnicah je dosti takih zgodbic,ko človek spozna, koliko je vredno zdravje,koliko so vredne čisto običajne stvari, ki jih počnemoko nam nič ne manjka, vendar se tega pogosto zavemošele takrat ko sami pridemo tja ali pa mogoče le na obisk... Takrat, nam da vse skupaj misliti in se odločimo,da bomo ŽIVELI sedaj in domišljija nas napelje na lepe misliin želje, da bomo bolj izživeli dani trenutek. Citiraj Helena Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sanci_cat 3. september 2003 Prijavi Deli 3. september 2003 Občutek, ko nekoga razveseliš, osrečiš je nekaj neverjetnega. Tebi se to vrača v večji meri, saj si tudi ti srečen in ponosen, ker ti je to uspelo. Več daješ, več dobiš... Citiraj sanci_cat Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kljuka 3. september 2003 Prijavi Deli 3. september 2003 Oooo, jaz imam tud eno ali več zgodbic, ki so resnične! Sem mislil že objaviti pod mesečniki, vendar se odpravljam spat. Verjetno jo bom napisal tekom popoldneva! Citiraj Lep pozdrav! http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Fridaa 5. september 2003 Avtor Prijavi Deli 5. september 2003 Vedno lahko izbiramo ... Jaka je bil res clovek, ki si ga z veseljem sovrazil.Vedno je bil dobre volje in vedno je povedal kajpozitivnega.Ko ga je kdo vprasal, kako mu gre, je odgovoril:"Ce bi mi slo bolje bi bil dvojcka!" Bil je naravnimotivator.Ce je imel kaksen usluzbenec slab dan, mu je vednopokazal, kako naj gleda situacijo v pozitivni luci.Vedno me je zanimalo, kako mu to uspe, zato sem selnekega dne njemu in ga vprasal:"Ne razumem. Ne mores biti vedno pozitiven. Kako ti touspe?"Jaka mi je odgovoril: "Vsako jutro, ko se zbudim, sirecem, Jaka, imas dve moznosti. Lahko si slabe alidobre volje. Vedno izberem, da sem raje dobre volje.Vsakic, ko se mi zgodi kaj slabega, lahko izbiram, alibom zrtev,ali se nekaj naucim iz tega. Izberem, da seraje kaj naucim. Vsakic,ko se mi kdo pritozi, imam> moznost sprejeti njegovo pritozbo, ali pa izluscimpozitivno stran zivljenja. Izberem pozitivno stranzivljenja. ""Ja, ja, ampak ni tako preprosto," sem se pritozil."Seveda je," je rekel Jaka. "Vse v zivljenju soodlocitve. Ko odmislis vso navlako je vsakasituacija odlocitev. Sam se odlocis, kako se bosodzval na okolico. Sam se odlocis, kako bodo ljudjevplivali na tvoje razpolozenje. Sam se odlocis, alibos slabe ali dobre volje. In konec koncev se samodlocis, kako bos zivel svoje zivljenje.Veliko sem razmisljal o njegovih besedah. Kmalu semzapustil podjetje in zacel na svoje. Izgubila svastike, a vsakic, ko sem se odlocil, namesto da bi samosprejel, sem se spomnil nanj.Vec let zatem sem slisal za Jakovo nesreco. Padel je20m globoko s komunikacijskega stolpa. Po 18-urnioperaciji in tednih intenzivne nege je Jaka zapustilbolnisnico s kovinskimi vsadki v hrbtenici. Pol letakasneje sva se srecala.Ko sem ga vprasal kako je, je odvrnil : "Ce bi mi slobolje bi bil dvojcka! Bi rad videl moje brazgotine?"Ni mi bilo do pogleda na brazgotine, zato sem gavprasal, na kaj je mislil med padanjem. "Najprej sem pomislil na svojo se nerojeno hcerko. Kopa sem lezal na tleh, sem se spomnil, da imam dvemoznosti.Lahko izberem smrt, lahko pa zivljenje. Izbral semzivljenje." Se nisi bal? Ali si izgubil zavest? " sem gavprasal.Jaka je nadaljeval: " . resevalci so bilisuper.Ponavljali so mi, da bo vse v redu in naj nic neskrbim. Toda, ko so me peljali na urgenco, sem videlizraze na obrazih doktorjev in sester in sem se resustrasil. V njihovih oceh sem bil ze mrtev. Vedel sem,da moram nekaj ukreniti. ""Kaj si naredil? " sem ga vprasal. Velika debelasestra mi je kricala vprasanja. Vprasala me je, ce semna kaj alergicen. 'Ja' sem odgovoril. Zdravniki insestre so prenehali z delom in cakali na moj odgovor.Zajel sem zrak in zakrical 'Na gravitacijo!'. Ko se jesmeh polegel, sem jim dejal: 'Odlocil sem se ziveti.Operirajte me kot zivega, ne kot mrtvega!"Jaka je prezivel zaradi spretnosti njegovihzdravnikov, pa tudi zaradi svojega izjemnega odnosa.Takrat sem spoznal, da se moram vsak dan odlociti inziveti polno zivljenje. Fridaa Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 5. september 2003 Prijavi Deli 5. september 2003 Meni se tud zdi da laže.. Veš tisto v glavi... da vidi....Meni to nič ne šteje.. Sem pač tak človek da hočem le realnost, resnico.. Tko kot smo imeli pri pouku slovenščine za pisat.. enkrat opis, drugič oris.. Opis ona gola, opisljiva resnica.. oris pa mal domišljije zraven.. seveda je bla tule neškodljiva laž, celo dobrodošla.. drugač v življenju pa je ta druga stvar boljša... zame. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 13. september 2004 Prijavi Deli 13. september 2004 Še ena lepa zgodba, ki me je prav ganila, ko sem jo danes dobila po e-mailu: Zaletela sem se v tujca, ki je šel mimo mene. "Oh, oprostite mi, prosim!" sem se opravičila. On pa je rekel: "Prosim, vi meni oprostite, nisem vas videl."Bila sva tako zelo vljudna, ta tujec in jaz. Poslovila sva se in odšla vsak svojo pot. Doma pa se dogaja drugačna zgodba...Kasneje, ko sem kuhala večerjo, je moj sine stal čisto tiho za mojim hrbtom.Skoraj bi se zaletela vanj, ko sem se obrnila. "Umakni se s poti!" sem vzkliknila. Šel je in njegovo malo srčece je bilo zlomljeno.Nisem se zavedala, kako ostro sem govorila. Ko sem budna ležala v postelji, mi je spregovoril tihi glas:"Medtem, ko si s tujcem vljudna, svojo družino mimogrede prizadaneš! Pojdi in poglej v kuhinjo, ob vratih na tleh boš našla rože. Tvoj sin ti jih je prinesel. Sam jih je nabral; bele, rumene in modre. Stal je čisto tiho za tvojim hrbtom, da ne bi pokvaril presenečenja. Nisi videla solz v njegovih očeh!" Počutila sem se čisto majhno in v prsih me je stisnilo.Tiho sem šla do njegove postelje in pokleknila."Prebudi se, mali moj, prebudi se!" sem zašepetala. "Si ti nabral te rože zame?"Nasmehnil se je:"Nabral sem jih, ker so lepe kot ti. Vedel sem, da ti bodo všeč, posebno modre.""Kako žal mi je. Oprosti." sem tiho rekla.Rekej je: "O, mama, vse je v redu. Vseeno te imam rad."Odgovorila sem:"Sine, tudi jaz imam tebe rada in rada imam rože, posebno modre." *********************************Ali se zavedamo, da nas bodo v službi, če jutri umremo, zlahka nadomestili? Ali kdaj pomislimo, da smo v življenju drugih le nepomemben utrinek, ki se ga nihče ne bo več spomnil, ko ugasne? Družina pa nas bo pogrešala do konca življenja. Za svojo družino smo nenadomestljivi in najpomembnejši. Pa oni nam? Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 14. september 2004 Prijavi Deli 14. september 2004 Tamara tale mejl sem tud' jaz dubu. Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 14. september 2004 Prijavi Deli 14. september 2004 Pa ne mi rečt, da od iste osebe kot jaz?! Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sanjalka 24. september 2004 Prijavi Deli 24. september 2004 Toleje treba pa prebrat in se držat tega. ŽEBLJI V OGRAJI Majhen fant, ki se je večkrat slabo obnašal, se je nekega dne močno razburil. Njegov oče, ki je bil pameten človek, mu je dal vrečko polno žebljev ter mu dejal, da naj vedno, ko bo razburjen in se ne bo mogel obvladati, zabije en žebelj v ograjo. Prvi dan je fant zabil v ograjo kar 37 žebljev. V naslednjih nekaj mesecih se je naučil obvladovati svoje obnašanje in število zabitih žebljev v ograjo se je počasi začelo zmanjševati. Fant je kmalu odkril, da je lažje obvladovati svoje obnašanje, kot zabijati žeblje v ograjo. In končno je prišel dan, ko se ni nič razburil in tako tudi ni zabil nobenega žeblja v ograjo. To je povedal očetu in ta mu je rekel, da naj vsak dan, ko se ne bo razburil potegne en žebelj iz ograje. Dnevi so minevali, in prišel je dan, ko je fant povedal svojemu očetu, da ni več žebljev v ograji. Oče je prijel sina za roko in ga peljal do ograje. Tam mu je rekel: "Sin moj, dobro si opravil svoje delo, toda poglej vse te luknje v ograji. Ograja ne bo nikoli več ista. Ko nekomu rečeš nekatere stvari v besu, te besede pustijo brazgotine, ki so kot te luknje v ograji. Človeka lahko zabodeš z nožem, in kasneje nož tudi izvlečeš iz njega. Potem mu sicer lahko neštetokrat poveš da ti je žal, vendar rana ostane za vedno. Besedne rane ravno tako bolijo kot fizične, včasih celo mnogo bolj. Pravi prijatelji so tako redki, kot so redki dragulji.Prijatelji te pripravijo do nasmeha, prijatelji te poslušajo, prijatelji te opogumljajo, ko ti gre slabo, imajo zate lepe in spodbudne besede in njihovo srce je tebi vedno odprto." Pokažite svojim prijateljem, koliko jih imate radi in koliko vam pomenijo. Pošljite to zgodbo vsakomur, ki ga imate za prijatelja. Tudi, če jo pošljete tistemu, od kogar ste jo dobili. Če se vam bodo pisma vračala boste vedeli, da imate prijatelje. P.S.: Prosim, oprosti mi, če sem kdaj napravil luknjo v tvoji ograji. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sanjalka 16. december 2004 Prijavi Deli 16. december 2004 Ena zgodba za katero si je vredno vzeti nekaj trenutkov. Sedel sem v razredu in strmel v dekle poleg mene. Bila je moja najboljša prijateljica. Gledal sem njene dolge lase in zamisljen obraz. Želel sem si, da bi bila moja. Ampak ona me nikoli ni gledala na tak način in tega sem se zavedal. Po predavanju se je obrnila k meni in me prosila za zapiske, ker je prejsnjič manjkala. Posodil sem jih. Rekla je "hvala" in me poljubila na lice. Hotel sem ji povedati, da nočem biti le prijatelj. Ampak sem se preveč bal in se zdaj ne vem zakaj. Nekaj mesecev kasneje. Telefon zvoni. Ko se oglasim je na drugi strani ona; v joku mi je razlagala kako ji je njen fant zlomil srce. Vprašala me je, če bi prišel k njej, ker noče biti sama in tako sem prisel. Sedela sva na kavču, jedla čips in gledala romantične filme. Gledal sem njen žalostni obraz in kljub žalosti je bila tako lepa . Želel sem si, da bi bila moja. Ampak ona me nikoli ni gledala na tak način in tega sem se zavedal. Potem je rekla, da bi sla rada spat, poslovila sva se, pogledala me je v oči, mi rekla "hvala" in me poljubila na lice. Hotel sem ji povedati, da jo imam rad, ampak me je bilo preveč strah in se zdaj ne vem zakaj. Naslednje leto smo imeli ples. Dan pred slavnostnim večerom je prisla k meni in mi povedala, da je njen soplesalec zbolel. Tudi jaz nisem imel soplesalke in zato sva se odločila, da bova sla skupaj kot najboljša prijatelja. Ko je bilo čudovitega in čarobnega večera konec, sva stala na njenem pragu. Gledal sem jo, ko se mi je nasmehnila in me pogledala s tistimi prelepimi očmi. Želel sem si, da bi bila moja, ampak ona name nikoli ni mislila tako, kot jaz nanjo in tega sem se zavedal. Potem mi je rekla "hvala, imela sem se čudovito lepo" in me poljubila na lice. Hotel sem ji povedati, hotel sem ji povedati, da nočem biti le njen prijatelj, hotel sem ji povedati, da jo ljubim, ampak preveč sem se bal in se zdaj ne vem zakaj. Potem je minil dan, mesec in kar naenkrat je bil dan, ko smo diplomirali. Gledal sem, kako se je povzpela na oder, da bi prejela svojo diplomo. Bila je tako zelo lepa. Želel sem si, da bi bila moja, ampak zavedal sem se, da me ona nikoli ni opazila na tak način. Preden smo se odpravili domov je prisla k meni, jokala je in jaz sem jo objel. Potem je dvignila pogled in rekla "Ti si moj najboljši prijatelj, hvala" in me poljubila na lice. Hotel sem ji povedati, da nocem biti le njen prijatelj, hotel sem, da ve, hotel sem ji povedati, da jo ljubim, ampak bilo me je preveč strah in se zdaj ne vem zakaj. Sedim v cerkvi. Moja prijateljica se bo poročila. Poročila se bo sedaj. Gledal sem jo, kako stoji pred oltarjem, bila je lepša kot kdajkoli prej. Gledal sem, kako je rekla "da" in pri srcu me je stisnilo. Zelel sem si, da bi bila moja, ampak ona ljubi njega in tega sem se zavedal. In vedel sem, da me nikoli ni gledala tako, kot gleda sedaj njega. Preden se je odpeljala s svojim možem, v svoje novo življenje, je prisla k meni, me objela, rekla "prišel si, hvala" in me poljubila na lice. Hotel sem ji povedati, hotel sem ji povedati kako čutim, hotel sem ji povedati, da nočem biti le prijatelj, ljubim jo, ampak preveč me je bilo strah in ne vem zakaj. Leta so minila in sedaj gledam v krsto dekleta, ki je bila nekoč moja najboljsa prijateljica. Ko so prebirali njen dnevnik, ki ga je pisala v svojih studentskih letih so prebrali tudi te besede: "Gledam ga in si zelim, da bi bil moj. Ampak on me nikoli ne gleda na tak način, kot jaz njega in tega se zavedam. Hočem mu povedati, želim da ve, da nočem biti le njegova prijateljica. Ampak preveč me je s trah in ne vem zakaj. Kako si želim, da bi prišel in mi rekel, da me ima rad." "Kako si želim da bi ti..." sem si mislil in jokal. Povejte ljudem okrog sebe, da jih imate radi, čeprav ne veste, kako bodo reagirali. Povejte, kaj resnično čutite do njih, ker ne bodo tu za vedno. Svet prekipeva od zivljenja! Toliko načinov, toliko oblik, toliko bitij. Zakaj - če ne za to, da bi se mi veselili življenja. Zgodba, ki jo je res vredno prebrati .... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.