Skoči na vsebino

Ozimnica


astra

Recommended Posts

Skrajni čas je že...da povemo, kaj pripravljamo za ozimnico.

 

Čez vikend sem pekla paprike.Dolge, rdeče, mesnate.Pečene na žaru(lahko jih spečemo tut v pečici)...sem dala v posodo in jih pokrila s krpo, da se ohladijo.Tako jih lažje lupimo.Umazano in zamudno delo...ampak se splača.

 

Tako pripravljene dam v zmrzovalnik po paketih.Solato iz njih pripravim kak dan prej, preden jo potrebujem.

 

Paprike posolim, dodam belo olje in malo kisa...in na večje kose narezan česen, da ga lahko odstranim, okus pa ostane.

 

Danes pa sem začela s pripravljanjem ajvarja. xrolleyesx xrolleyesx

 

Že vem, da bo trajalo vsaj dva, tri dni...

 

 

Pa vi?

 

:switz:

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 53
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

x;)x Pečene paprike me še čakajo, drugače pa sem skuhala in shranila kar nekaj marmelad(v glavnem iz domačega sadja)marelična z bananami, jagodna,jabolčna, bezgova, malinova, tudi kompote sem že pripravila iz hrušk,marelic,višenj! x:px

Vložila sem kumarice, paprike in feferone(že vse pred dopustom) ajvarja mi je ostalo veliko še od lanskega leta, spet pa bom naredila domač tabasco, ker imam rada hot. :vragec:

 

Pa tudi priprava slivovke in sadjevca naš še čaka! :xx!:

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mmmmmmm....njami.....pečene paprike :palec: :palec: x:px....ajvar :palec: , kumarice...... :palec: .....šit...Mick pozabu na ozimnico :xx!: ......a lahko pride k vam x?x x:Dx x;)x x:px .....saj marmelado bom pa vam pustil....mam bolj rad drugačne sladkosti x:Ix x:)x x;)x

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi sama kar dosti vlagam za ozimnico, vendar Contesa, ali mi lahko poveste kaj več o marmeladi iz bezga, te še nisem poskusila. Najbrž je iz bezgovih jagod. Ker ni ravno navadna marmelada, bi mogoče še koga zanimal ta recept. V naprej hvala in lp :palec:
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Astra, to! x^x :palec:

Ful dobra tema in smiselna! x8Dx

In ni skrajni, ampak natancno pravi cas, da si jo odprla! :vio:

 

Ceprav jaz tudi najraje vse sveze, sadja ne maram kuhanega etc..., paprik nekateri clani nasega gospodinjstva ne marajo... pa tko...

Pa nikoli nismo imeli placa, vedno podnajemniki, skoz se selit, kdo bi mislil se na ozimnice oz. da bi se to selil pol...

 

Pac pa naseckam kaj v olivca, pa kakih par paradiznikovih zosov vseeno pripravim - sicer pa jem tisto, kar je v dolocenem obdobju: pozimi ne bo paprike, bo pa zelje. x;)x x^x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi sama kar dosti vlagam za ozimnico, vendar Contesa, ali mi lahko poveste kaj več o marmeladi iz bezga, te še nisem poskusila. Najbrž je iz bezgovih jagod. Ker ni ravno navadna marmelada, bi mogoče še koga zanimal ta recept. V naprej hvala in lp  :palec:

x;)x Emilija izvoli recept za bezgovo marmelado.

750g bezgovih jagod

1kg kislih jabolk

2 kg želirnega sladkorja

1 vrečka citronske kisline

 

Bezgove jagode osmukaj, preberi, izloči nezrele in osuši. Jabolka olupi in naribaj. Vse skupaj daj v lonec, premešaj in pusti stati 2-3 ure.Kuhaj in mešaj do vretja.Dodaj želirni sladkor in pusti prevreti.Dodaj želirni sladkor in pusti prevreti. Še vroče napolni v kozarce in zapri.(3-4kozarci iz dane količine)

Marmelada je osvežilna,nikakor sladka,najbolj pa paše na opečenem kruhu ali svežih rogljičkih. x:px Pa dober tek!

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Contesa...plisss...še men recept za domači tabacso...

 

x^x

 

Astra

x;)x Tabasco, pripravim takole

1 žlička sveze naribane ingverjeve korenike

50dkg olupljenih paradižnikov(brez pešk)

6 strokov česna

1 žlica odcejenih kaper

1 žlica sladkorja

1 žlica soli

6-7 čilijev brez semen(nasekljanih)

6-7 kroglic črnega popra

3 pekoče feferone

300 ml vode

 

Vse naštete sestavine razen popra,zmiksaš s paličnim mešalnikom ali multipraktikom, če delaš večjo količino,maso zliješ v posodo, dodaš poper in ko zavre, kuhljaš na šibkem ognju 20 minut. Preliješ v vroče steklenice, na vrhu dodaš malo olja in zapreš! Hraniš v temnem in hladnem prostoru!

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x;)x Posredovala vam bom še dva meni izredno ljuba recepta(naredim vsako leto)

JABOLČNO-PARADIŽNIKOV CHUTNEY

 

2 kg kislih, olupljenih, razpečkanih in na tanke ploščice narezanih jabolk

2 kg zrelih paradižnikov, olupljenih, razkoščiščenih in grobo sesekljanih

4 čebule, narezane na rezine

1,25l vinskega kisa

400 g temnorjavega trsnega sladkorja

30g soli

žlica zmletega ingverja

2 žlici poprovih zrn

 

Vse sestavine zmešamo v veliki kozici in zavremo. Vročino znižamo in med nenehnim mešanjem pustimo kuhljati 1 1/2 ure, da se masa zgosti.

Ohlajeno maso zdevamo v sterilizirane kozarce in tesno zapremo.(za 2 litra)

 

KORUZNO-PAPRIČNI RELISH

 

8-12 svežih koruznih storžev ali 800g koruznih zrn iz konzerve

po 1 rdeča in 1 zelena paprika, očiščeni in narezani na kocke

drobno nasekljan korenček

2 drobno nasekljani čebuli

150g sladkorja

250ml vinskega kisa

250ml vode

žlica soli

2 žlici rumenih gorčičnih semen

žlica gorčičnega praška

1/2 žlice zelenih semen

 

Vse sestavine zmešamo v kozici in pokrite kuhamo 40-45 minut na šibkem ognju, da se koruza in druga zelenjava zmehča. Relish naložimo v sterilizirane kozarce, ohladimo in zapremo. Uporabno je čez 4 tedne. Količina za 1 liter! Pa dober tek! x:px

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...
Pac pa naseckam kaj v olivca, pa kakih par paradiznikovih zosov vseeno pripravim - sicer pa jem tisto, kar je v dolocenem obdobju: pozimi ne bo paprike, bo pa zelje.  x;)x  x^x

 

@Marsa, daj prosim povej, kaj se splača dat oz. vložit v olivca in koliko časa zdrži? Kakšni so pa postopki, je treba nujno pasterizirat zelenjavo, tako kot na spodnjem linku?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...
<{POST_SNAPBACK}>A mi lahko kdo pove, kako se kisa zelje?

 

Maš zeljnate glave, čeber (al kako se že temu reče) in - kaj zdaj?

Zvedavi surlorog x^x

Tukaj delajo tako: klik

 

Pa previdno, da se ti ne skisa (nisam ni mislio na zelje x:Dx x:o)x )

 

Stavim dva krokodilja zoba, da se bo Stane prej ali slej vtaknil v tole... :inocent:

 

Ko smo ze pri zelju, a je mogoce kdo tukaj ze jedel zeljno potico x?x

Jaz sem jo ze :eek: xcivx :xx!: (trikrat.press x;)x )

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bazilika je dbest, sebastjan... lohk naredis domaci pesto (xscratchx saj mamo to ziher nekje)...

zdajle nimam casa se ufurat, sem prevec letece sodelujoca...

kerem spodnjem linku? :8):

 

ves kaj, se se oglasim, nenazadnje pa bo osvezheno pa morda kdo uleti, astra je jackica tud za tole. :)

 

 

Nos, pojma nimam, sam po mojem se nasoli do daske.... da odtece vida in to, se zbije ful... pol pa ne vem... a kar sam zacne kisat al kaj... :inocent:

 

Mega da ste osvezhili tole temo (kreativa, sebo, nos)! x^x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Tukaj delajo tako: klik

 

Pa previdno, da se ti ne skisa (nisam ni mislio na zelje  x:Dx  x:o)x  )

 

Stavim dva krokodilja zoba, da se bo Stane prej ali slej vtaknil v tole... :inocent:

 

Ko smo ze pri zelju, a je mogoce kdo tukaj ze jedel zeljno potico  x?x

Jaz sem jo ze  :eek:  xcivx  :xx!:  (trikrat.press  x;)x  )

 

Kroki, genij (spet). Sam zame ni čist uporabno - bi rad kar cele glave pustil. Če ma še kdo kak kisaški trik na zalogi ...

 

(Glede Staneta bi stavo itak dobil - lalala)

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Glave pač pustiš cele in jih nagneteš v čebr, nasoliš, vodo čez in en ornk ploh pa še kamen povrh. Prosto ko pasulj.

 

Ej kje so gobe??? Da se nauš samo nekaj vn metal kr neki.

 

tvojenogebosezeljetlačijo.press

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mi smo letos ribali zelje..

Torej ena plast zelja, ena plast soli, popra, kumine, lovorovega lista...pa spet..in potlačiti...zelo. Glave dati vmes in tudi potlačiti...ter prepustiti ostalo materi naravi..

Sicer pa vložila kumarice, fižol, mešane solate, gobe.....mah..marmelade.....

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...