Skoči na vsebino

Ozimnica


astra

Recommended Posts

Sam zame ni čist uporabno - bi rad kar cele glave pustil. Če ma še kdo kak kisaški trik na zalogi ...

 

(Glede Staneta bi stavo itak dobil - lalala)

Nekaj je se tukaj klik (od strani 5 naprej pise o zelju)

(PDF dokument, potrebujes Acrobat Reader, ce ti kaj ni jasno, vprasaj)

 

pa tukaj klik

(tu se celo Stane pametuje, evo, zoba sta mi ze zrasla nazaj xzobkox x^x )

 

 

Ce te zanima, kako delajo to drugje po svetu, najdes tukajle :klik

(razen znanja anglescine je nujno tudi poznavanje njihovih mer, v stilu pint, quart, lbs, pound, feet, ºF...)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 53
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

pri nas pa to delamo čisto enostavno....

zelje naribamo, prej se glave očistijo... no odstranijo se tisti bolj poškodovani pa grdi listi. Pa "štorček" se tudi mal očedi. če ne kar mal že odstrani....

 

potem pa doma imamjo nože prav primerne za rezanjee zelja...

ja je fino dase zelje čim tanjše pa enakomerno nareže, kar pa je kar velikokrat odvisno tud od sorte zelja. mora biti tisto, ki ima bolj trde glave....kakor vem se je pri nas najbolj obnesel ljubljanski al pa varaždinski...ne vem no mislim da je tako. Ostale zelnate glave so se preveč lomile ...pa ni blo fajn.

 

No potem pa čisto enostavno....narežeš eno glavo , pa drugo...itd...vržeš vse skupaj v sod ....potema pa sol, pa tlačenje...to zelo pomenbno da je zelje dober pretlačen...kolko soli pri nas to dajemo čist tko po občutku...drugaš pa mal prst pa probat tisto zelnico...aja pa dodamo tudi kumino....v zrnu ne mleto.... vodo med ribanjem in tlačenjem sprot mal odstranmo...obtežimo pa tako: najprej na vrhnjo plast zelje čist bombažen servet, potem damo čez hrastvove dilce, no deščice, ki so tako obrezane da pašejo v sod...potem pa obtežimo z velikim kamnom x:)x . pa pokrijemo. aha pa še vodo ulijemo na vrh...tako da pokrije pretlačeno zelje...

 

Smo pa tudi kisali cele glave....to pa tako dali vmes med ribane...postopek pa enak.

 

Zdej je tako....bolj je zelje na toplem hitreje se bo skisalo...no potem pa tudi dela več ...bolj pogost pranje....

 

Sem čisto po domače povedala...ampak naše zelje je vedno super...čist bio....

 

Lahko rečem da sem zrasla od zelja (prava bio prehrana)....tako da sedaj ko sem velika, zelja ne obrajtam preveč....ampak, pri nas je mami vedno rekla jejte zelje je dober za spomin....to bo pa kar držalo

 

Pozdravček xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:palec:

Tud midva vsako leto dava kisat zelje in repo x:px x:px

Saj postopek ni nobena znanost - naribaš pa v čeber, plast zelja, malo soli in tako naprej, pa sproti tlačiš dokler se ne pojavi tekočina x:)x x:px

Nisva pa še kisala rdečega zelja. Ima kdo izkušnje s tem? x:)x xsrcx

Aja pa še to - enkrat sem jedel kislo zelje kisano z belim vinom x:px x:px x:px x?x

A kdo ve kako se to pripravi x?x xDDx xsrcx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Kroki, genij (spet). Sam zame ni čist uporabno - bi rad kar cele glave pustil. Če ma še kdo kak kisaški trik na zalogi ...

 

(Glede Staneta bi stavo itak dobil - lalala)

 

O Nosko xflirtx ,

 

glede na tvoje povpraševanje po receptu za kisanje celih zeljnatih glav ugotavljam, da se kvalitetno pripravljaš na SARMARSKO sezono. Mljask! x:px x:px :palec:

 

Najboljše srbske sarme so iz ogulinskog kupusa, kraških pujskovihsuhomesnatih dobrot s pridihom burje, turske janjetine, te taljanskog pirinača

 

:wOOt: x:Dx x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>bazilika je dbest, sebastjan... lohk naredis domaci pesto (xscratchx saj mamo to ziher nekje)...

zdajle nimam casa se ufurat, sem prevec letece sodelujoca...

kerem spodnjem linku? :8):

 

Mega da ste osvezhili tole temo ( nos)! x^x

 

Prosim, da me ne kličeš nos, ker imam zaradi velikega nosu komplekse.

Res pa je, da prinaša velik nos včasih tudi prednosti - pod tušem npr. lahko kadim.

 

 

lalala x^x x:o)x

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Na sliki ni vidt da mas velik nos. kokr se vid, mas cist normalnega. drgac pa, sej ves kaj pravjo za ljudi z velikim nosom: da majo "oneta" tut velizga x:Dx x:Dx x:Dx

 

Aja, mam prjatlco, k sizi na tipe z (oni jim rece) karakternimi nosovi. Ce nima tip vsaj mal nadpovprecno velik nos, ga ne obrajta 5 posto.

 

x:Xx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...
Prosim, da me ne kličeš nos, ker imam zaradi velikega nosu komplekse.

Res pa je, da prinaša velik nos včasih tudi prednosti - pod tušem npr. lahko kadim.

lalala x^x x:o)x

x:Dx sploh nisem vidla. ne bom vec klicala nos, najbrz ti je ljubse pol Nosy. x:Xx :vragec: ko to je pa majhno slisat. :)

 

Na sliki ni vidt da mas velik nos. kokr se vid, mas cist normalnega. drgac pa, sej ves kaj pravjo za ljudi z velikim nosom: da majo "oneta" tut velizga x:Dx x:Dx x:Dx
ne bi verjela, da takele neumnosti clo vcas drzijo. xDDx x:px

 

Prvič v življenju sem se sam lotil kisanja zelja, ratala pa je ena odvajalna pizdarija, ki je sicer še kar normalnega okusa. Serjem k vidra

 

fejinfuj.com

x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx

 

'odvajalna pizdarija'! xsmx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Prvič v življenju sem se sam lotil kisanja zelja, ratala pa je ena odvajalna pizdarija, ki je sicer še kar normalnega okusa. Serjem k vidra

 

fejinfuj.com

Najbrž si ga kisal z jesihom, namesto s soljo x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

... sem delala kostanjevo olje (za ozimnico) quote]

 

ozimnico? :eek: Kakšno ozimnico? :eek: :eek: Divji kostanji, namočeni v olje, so za krčne žile. Kokr jst vem, niso za jest :o|o:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 10 months later...
A ma kdo kaksno idejo, kako konzervirat hruske, razen kompot in susenje, ker kompota ne bom delala, ker nikol ne rata in ker ga noben ne je, susilca za sadje pa nimam. A mogoce kaksn sok, se s kaksnimi dodatki? Sam hitr, ker jih mam ze doma in bodo zgnile!!!
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

A ma kdo kaksno idejo, kako konzervirat hruske, razen kompot in susenje, ker kompota ne bom delala, ker nikol ne rata in ker ga noben ne je, susilca za sadje pa nimam. A mogoce kaksn sok, se s kaksnimi dodatki? Sam hitr, ker jih mam ze doma in bodo zgnile!!!

 

hruškova marmelada z mangom. daš približno en kg hrušk, pa en mango, pa želirni sladkor. je full dobra. :palec:

 

me z nani smo vložle kumarice, pa breskve in hruške, zdej naju pa čaka še mešana solata, pa paprika in hruškova marmelada. x:px

Never let the fear of striking out keep you from playing the game!!!
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Letos nekaj štrajkam. Imam do sedaj vložen samo liter mešanih gob - lisičk in jurčkov, dva litra breskev in........to je vse.

Od lani ostalo kar nekaj kumaric, mislim, da so še ok..no ne vem..zaenkrat so pač še vsi pri življenju in nič preveč ne jamrajo na sekretu - tak, da ob priliki še kakšenih deset litric pa bo.

Bom pa delala - po par letih letos ajvar. Odločitev padla. Sam sem spet pozabila točno kako že gre.

Zmeljem papriko, solim, kuham, ohoho časa, mešam, gorčice nekaj in hrena..pa olja že prej

moram preverit recept..če pa ve, kdo za dober recept za ajvar - sem z njim.

Pujsa mi je poslala recept še za vloženo zelje s fižolom. Bom tudi probala, pa fižol še bom vložila in jutri faferone.

 

aja - lansko kisano zelje pristalo hm..ne v želodcih..ampak v gozdu...čarala in čarala z obrežitvijo tako dolgo, da mi se voda razlila, kamen zlezel na eno stran pol pa splesnilo vse skup(ker sem glih ful na gosto zijala v tisto - če verješ :vragec: )

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hruškova marmelada z mangom. daš približno en kg hrušk, pa en mango, pa želirni sladkor. je full dobra. :palec:

 

x:px

Ne ga biksat, a res, marmelada iz hrušk? Jst sem sicer enkrat na Siciliji jedla marmelado iz kaktusov, sam tam itaq iz vsega delajo marmelado. Pa a to s hruškam ni potem nic kislo? A je lahk marmelada brez kisline?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

aja - lansko kisano zelje pristalo hm..ne v želodcih..ampak v gozdu...čarala in čarala z obrežitvijo tako dolgo, da mi se voda razlila, kamen zlezel na eno stran pol pa splesnilo vse skup(ker sem glih ful na gosto zijala v tisto - če verješ :vragec: )

 

Jst ga tud nam več kisu. Pol ga maš ful, pa ga ješ na silo, da ga porabiš (vseeno sem ga spomladi precej stran fuknu). Za takrat, ko mi zapaše, ga bom pač kupil.

Zaenkrat (poleg čuvene marmelade) vložil le paprike.

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

midve z mamo smo pa včeri nardile donač "kečap", enostaven za nardit in zelo fin

notri gre:

- 2 kg paradižnika

- 4 velike čerule

- 3 stroki česna

- 1,5 dl kisa za vlaganje

- 2 žlice soli

- 1 žlica sladkorja

- začimbe po okusu- bazilika, origano, lahko tut zelena

- poper ali/in feferon (po okusu)

 

najprej očistiš česen, čebulo in paradižnik in to narežeš v lonec. na zmernem ognju kuhaš dokler se lepo ne začne že počasi razkuhavat, potem pa s paličnim mešalnikom zmešaš. tako zmešanemu dodaš sladkor, kis, sol in ostale začimbe ter na lahnem ognju kuhaš dokler se ne zgosti (to je treba mešat in pazit, ker je gosto in šprica na vse strani)

ko se zgosti daš še vroče v prej oprane vroče stekleničke, zapreš in pokriješ da je na toplem.

 

upam da sem dala komu idejo kako nej se znebi odvečnega paradižnika. x:)x

Never let the fear of striking out keep you from playing the game!!!
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

pa še ena ideja za odvečen paradajz (zraven kečapa edina oblika paradajza, ki jo jem):

 

moja mama ga vsako leto najprej pri babici na vrtu narabuta (ful zrele paradajze) in olupi, potem pa v multipraktiku zmelje. vse skupaj z malo olja poči v en pisker, doda sladkorja po okusu in fotra posadi za šporhet (da vso stvar konstantno meša) za tako dolgo, dokler se brozga ne zgosti. potem še vročo zlije v res dobro oprane stekleničke od Fructal sokcev (vam jih bodo v vsakem kafiču šenkali), dobro zapre s pokrovčkom in zavije v deko, da se počasi ohladi (nekje za 2 dni recimo).

 

no, iz tega se potem naredi odlična paradižnikova omaka, pa tudi na pizzo gre namesto pelatov, moj ta paradajz daje tudi v vse sorte omak, pa na testenine, pa v krompirjev golaž ... skratka enkratna stvar, treba probat.

 

PS: ni se še zgodilo, da bi se katero leto pokvarilo.

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:2src: a res...in to s sladkorjem kar not :inocent: no čeprav jst sladkor če že dam ga v omake primešam (tko en ščep) ponavadi kadar dam vino ali balzamični kis za okus not. In da ne ostane kislo pol sladkor dodam. Nisem pa vedla da se tkole lahko tut konzervira... zanimiv!

 

Verjetno je to potem domača predpripravljena pomidori omaka za pašto itd... samo začimbe dodaš pa imaš, mislim smart :palec:

5rca http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/flower.gif

A charioteer fights alone; it moves from one place to the next, water to land and back again - conscious and unconscious, Earthly and spiritual. The Chariot indicates loyalty and faith and motivation; a conviction that will lead to victory no matter the odds!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ja jaz imam rada kar dokaj sladko. babica pa recimo nič sladkorja ne da, ampak tisto potem zna zagrenit :xx!: . sem zadnjič prilogo iz buč pri njej delala (bučke najprej na kolobarčke, potem še vsak kolobarček na pol, v ponvi hitro prepražim, čez butnem to "paradajzovo omako" in kislo smetano, pa je fertik - buče še morajo hrustljat - 5 min "kuhanja" vsega skupaj) in sem samo kuhlo polizala, pa kar vse skupaj stran vrgla. Grenko kot šus.

 

Sladkorja se ne doda toliko, da pride ful sladko. Tako v mejah normale. Recimo ko delam iz tega paradižnikovo omako še ful sladkorja dosipam (pa s ful vode zmešam, ker je ta zmes res dokaj gosta).

 

 

Je pa fino v manjše kozarčke dajat - take ravno za eno porcijo, da se slučajno ne pokvari, ko enkrat odpreš (če ne bi dovolj hitro porabil).

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja to je res, če ti ostaja v hladilniku se ponavadi kar plesen gor nabere, pri tistih Pomi omakcah je to kr pogost pojav - odpreš za par žlic pa cel tetrapak stran vržeš xrolleyesx

 

Drugače pa jst tolk ne maram ko moja mami vse do amena pretensta - jst mam rada zelenjavo, ki hrusta (tko kot si za bučke rekla) ali pa sveže narezan paradižnik vržem med špagete itd. Se mi pa zdi da imajo res jedi iz paradižnika boljši okus če sladkaš / preveč jst ne maram ampak da je poln okus in ne krneki!

 

:palec:

 

 

Marmelado iz hrušk je pa moja mami enkrat kupila ampak mam že raj kompot iz hrušk če kej x:px samo da ni zdrizasto...enim se čist razpade sadje ko ga vložijo :xx!:

5rca http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/flower.gif

A charioteer fights alone; it moves from one place to the next, water to land and back again - conscious and unconscious, Earthly and spiritual. The Chariot indicates loyalty and faith and motivation; a conviction that will lead to victory no matter the odds!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ej ti bom jaz dala eno to stekleničko za probo, pa boš videla, kako se ti zdi in če ti bo kul, si dalje delaš sama, če ne pa pač ne.

 

samo javi, ko boš v LJ (saj niti ne vem, od kod sploh si).

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dons cedim iz sokovnika razne sokove in sirupe. Začel sem z ringlojem, ki ga imam letos ekstremno velik, pol sem pa začel dodajat grozdje in na koncu še smrekove vršičke :eek: :eek: :eek: (mi je v dveh kozarcih z vršički sladkor nekako čudno osteklenel, namesto da bi se vse skup utekočinilo, pa sem zdj vse skup k surovini za sirup fuknu).

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

joj ozimnica....... :O: nkol nom bivše tašče pozabla....vsak let je kt prtegjena vlagala vse živo.....celga boga raznih pridelkov je tlačla v kozarce......v kleti pol polne police, pa gledam enkrat tiste etikete gor pa na enih je blo clo 1988 :eek: me je kap skor to je blo 96ga :o|o: xrolleyesx :O:

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

 

Bora

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...