Skoči na vsebino

Slovenska narečja

stankaa

Recommended Posts

• Komentarji 193
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

stavim, da Gorenjci ne vete, ka je REPINCL???

pa ka je ŠAMRLI???

aja, kaj nisn rekla, da tu lahko vsak piše le v svojem narečji?

Obavezno! da se neute spozabli pa se tu fini delali

Ajde Stankaaaa

VOZI ŽAJFO

-(ptujska) x:Dx

pa hitro delat...

ciau bau

Življenje je PLES do nebes...

Imejte se radi med seboj, vedno!

live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)

Deli na socialnih omrežjih

Guest sanjalica

Stankaa REPINCLILN si že morala posejat...lahko pa to narediš tudi tako, da daš rit na ŠAMRLI x^x

Sicer pa...

V KMICI JE EŠČE POSVEJT ŽMETNO GOR VUŽGATI... (meni danes še posebno :sori: ...)

Uf, k sem se jaz s svojim dragim selila na Notranjsko, sem rabila prevajalca, zdaj pa že pasivno obvladam, vem kaj je žagančka, pa flajša, kavra,....

Mi prav simpatično zveni ta govorica, tako da se bom ziher prjavla v tečaj, da bo tudi aktivno znanje prišlo. Sicer pa bolj razumem Gorenjce, sem imela več stikov z njimi.

x^x

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Kako smo vcasih na enaki ali pac podobni frekvenci... x:)x

Vceraj sem hotela odpreti temo 'Slovenski jezik' (slovenscina, uporaba,... pac - nekaj takega) - pa mi ni zneslo, ker sem nekaj delala, ce pa odpres temo, je fino, da je smiselno postavljeno, kaj hoces povedati oz. kaj je tvoj point, poleg tega je pa vljudno, da ce odpres oz. zalaufas temo, da v njej potem tudi malo posodelujes... x:)x

Stankaa - ti pa si odprla narecja! :palec:

Zelo gud...

Meni so zelo vsec in se neznansko zabavam, samo skusam neopazno, ker ne bi rada uzalila koga... samo ni tako misljeno, ampak mi je res vsec. :vio:

'Pokrivamo' pa doma vsa ziva podrocja... zelo rada govoriva na 'f' - tak po mariborsko - pa s kaksnimi o-ji, ki jih tako potegnes, pa tak... x:)x x8Dx x:Dx ... pa 'cuj' pa vse tak..

Lahko smo pa tudi primorci, mona (sam ko me ne slisite, poudarek je na 'a', pa 'o' je sirok pa tko... x:)x x8Dx x:Dx

Pa Dalejnci tud fajn sprehajo, tko simpaticno in toplo...

Vcasih mi pri katerih takihle sprehah nic ni bilo jasno (sploh ko sem delala na telefonu, pa je recimo slaba povezava, pa se nekdo takole cudno spreha)... :eek:

Potem pa nekako ritmicno in po spominu, malo kar takole 'uganes' in tko - naslednji hip pa 'prodres' v ta jezik... oz. pac katerokoli drugacno spreho od nase... Nekako naenkrat imas kodo za priti notri.

x:)x :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

x:Dx ko smo se preselil v tale mičken mestek iz Lubiane, so kmetje hodil kar k nam domov, če je bilo kaj narobe z njihovimi živalmi... pa, ker je atej letal po terenu, je naša mati to vse lepo zapisala x:Ix ... pa enkrat bere fotr: "tainta, po domače pri temintem, Thn št. xx... " x:Dx :eek: :o|o: pojma ni mel, kje je zdej ta Thn in kaj to sploh je... mama pa "sem ga 3x vprašala in je tko rekel" x:Dx x:o)x ... pa je fotr poklical kolega in tip se je krohotal... "Tuhinj je to!"

x:)x

...hahja, si bam že še kwa zamislu, čak mau...bemtiš ja, tule pa bu še kr ratalu niki iz tegha, heeee.. se že kr smejim, sam glih zdej newim kej napisat, hmm..pr nas je taku, de je use nekak en mix ratal ,anjede. Tak, de bu triba mau pa spaminu paiskat. Dans npr. bu še lipu vreme, a pal pa se bu začil mau mračit. Bu triba it še pakruh in cajtng, pol en uridu fruštk in dilat spit. Dans panač sm jemu ene grišne misli sam kanču sm pa ris kt en zmozgan teč. Taku je tule. Mah niki sm le napisu, anjede (cerkno in okolica ..)

Ja, Mateja - teile 'thni'... x:Dx x:o)x :palec:

Ful v redi...

Ko sem bila majhna, sem si dala neznansko opraviti z nekim bazenckom na Dolenjskem, ki se mu je reklo 'Pr Adamcki'... (poudarek na drugem a). Pa me je nekako 'motilo', pa sem sprasevala... "Pa kdo je to? Kako se pise? Adamcek?" Oni pa so bili kar negotovi in mi niso dali pravega odgovora... ne, to je pac pr Adamcki - so rekli... tko recemo... Meni pa se je ful hecno zdelo... in nekako me je motila tale sklanjatev.... odstekana... x:Dx Kao - aha, se pravi potem je to v bistvu pri adamcku, pa vi recete na i in je potem adamcek? x:Dx

In potem se je izkazalo da se sploh nihce ne pise tako ne nic, ampak se cisto drugace pisejo, samo pac rece se tako: Pr Adamcki. x?x x:Dx x:o)x x:Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Aakhut - meni pa je Pokowscina prav vsec - vsekakor pa veliko bolj kot kasne druge cudne sprehe, ki jih je veckrat slisati tule okoli... x;)x

Picasso

V bistvu duhovito, ceprav zajedljivo... Tebi pa res ne prides do konca, a? x:o)x x:Dx

Ampak ne... ne stajerscina... x;)x x:Dx

Picasso

HJOAJ, M. men je štajerščina ful sexy poslušat, tak seka in grize, daa, ahja x:Dx sam pa sem prežweu vedno in občasno ob primorskem-goriškem narečju˝,ampak tut to je minil ?!

zdele pa je res en mix, a kar se pa tiče uradne in neke pravilne˝šprahe´,pa menim, da te to avtomatsko prsil tk gawarit,no .. smešna˝so mi koroška narečja....

Stankaa, prav se enkrat te moram pohvalit... Kar je res, je res. Kok si dobro temo odprla, kako to, da je se nismo imeli?!

Pa kako primerno in pozitivno vibrirajoce si jo podnaslovila!! x^x x8Dx :palec:

Picasso

x:Dx Simpatičen tale naš jezik, ja. zelo zelo malo nas je, pa toliko različnih narečij. Prav smešno, da smo v taki mali državici, pa da se lahko zgodi, da ne razumeš, kaj ti drug Slovenec govori. Jaz mislim,da je Štajerščina eden od bolj čistih narečij (uh že vidim, da bojo pripombe), da nekako najbolj cele in nepopačene besede uporabljajo.

Zelo simpatična mi je Prekmurščina, ker je skoraj nič ne razumem. Pa gre človek v trgovino in ti povejo znesek, ki ga je potrebno plačati in kljub temu, da vidi, da si od drugje, pa se temu primerno trudi povedati slocvensko, ne zdrži do konca besede in ti ni nič jasno. Uh, tlele bi lahko še kakšno debato o značajih v povezavi s pokrajinami rekli.

Pa seveda ne smemo pozabiti tudi na južno Slovenščino. Moram reči, da cenim vse, ki se trudijo govoriti Slovensko, tudi če naredijo sem in tja napako, saj Slovenščina je težek jezik. Pa potem, ko delaš v trgovini in si prisiljen se nekako dogovoriti, kaj bi stranka želela slišiš : 1kg krua, pa daj mi za ene za Boss light,.... Zabavno x:Dx

Sem se včeraj z enim Prlekom in Prekmurcem pogovarjala. Se ful režala zraven, pol mi pa Prekmurec reče: "Če bom v čisti prekmurščini govoril, me čisto nič neuš razmela!" Jaz naivnica sem pa mislila, da je že govoril po prekmursko - pa je bilo prilagojeno na štajerščino x:Dx x:Dx

Ok...nekaj ormoškega...šteti - brati

znoš - veš

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Mhm, sem se spomnila še ene zadevice, me je ena Primorska stranka vprašala, če ji upam (lahko) določeno robo poslat, ja seveda upam, zakaj pa ne, a je kaj nevarnega?

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...