Skoči na vsebino

Slovenska narečja

stankaa

Recommended Posts

Ne, Nataly, v zidanico, v bistvu... :8): x:o)x

k (pol pa e narobe obrnjen, a ves, he, ko ga ni znaka... polglasnik) lajeuch... x:Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 193
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Meni so vsi dialekti lepi in zanimivi. Res pa je, da bolj malo razumem. Sej mogoce, ravno zaradi tega x:Dx .

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

srednja štajerščina borism.. x:Dx x:Dx Sem bla včeri zadnjič pri zdravnici v najinem mestu, pa sem poslušala špraho, sej veš ko mal iz okolice pridejo v mesto.. ti moram rečt da jst nikol nisem tako zavijala, pravzaprav govorim lepo celjščino... mal pa vlečem besede na široko..

Peeeees, pa meeeegla, sej veš, tak, tak no. x;)x

Mushi

Prava slovenščina?Kaj pa je ta prava.Vsak "rajon"zagovarja svojo špraho kot ta pravo,...še Mr.T. mi je včasih smešen s svojo ta pravo slovenščino(varianta:teleščkanje).

Kar se mene tiče je vsako slovensko narečje ta prava slovenščina(jezik naroda),tista ta prava slovenščina je pa po moje samo konstrukt,ki se ga naučimo,da se lažje sporazumevamo med narečji.

Glej naprej, če se le da,...

No sej kletvice in spolni organi so pa itak prvo, kar se je treba naučiti od vsakega jezika ali narečja, ki se ga človek loti, potem šele slovnica in besedišče.... x;)x x:Dx :palec:
Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Približno, ja. Mene so Italjani prvo naučili anatomije, seveda sem jim vse to morala prevesti v Slovenščino, da so po potrebi uporabili, potem šele smo se učili osnov - lačna sem, ..... x:Dx .

Čeprav je videti smešno, je čista resnica.

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

• 5 weeks later...

Nocoj sem bil na zanimivem večeru, kjer je bilo govora o narečjih in dialektih na niših prostorih.

Nisem vedel, da je naša dežela tako bogata z narečnimi skupinami(celo 8 jih premoremo- koroško, primorsko, rovtarsko, gorenjsko, dolenjsko, štajersko, panonsko, kočevsko ) na tako majhnem prostoru……poleg je pa še skupno celo 45 narečij!Kar mali fenomen na Evropskih tleh!?

Mogoče bi v tej temi opisali odkod prihaja KDO in katere besede so ZNAČILNE za določeno področje……če bomo iskreni se jih bo kar dosti nanizalo!Zanimivo je, da bolj ko gremo proti V in SV bolj se črke I spreminjajo v E-je!!

Zase lahko povem, da sem geografsko iz področju Štajerske, jezikovno pa iz področja Dolenjske, za vse ostalo pa prepuščam vaši domišljiji. x:)x

Guest sanjalica

Folga mi zdaj toga!

Vora ej že trifrtalna edenajst malo pa ešče preden idemo na pout moren zadrejmati... Tou mo tu, na divani, ftraga me je gorik iti spat...

Ešček itak nemren vrvati ka mo šli. Cejli čas brodin če san se spakevala, vejpa ovačik me moja deca v lahovini spokolejo če kaj doma pozabin. Najuše de, če gesti doma njan...

Lidge znate ka san pogruntala v enot časi, ka je sploj v domačon geziki nej lejko pisati, cejli boži čas se popravlan pa ka je najuše, pogruntala san, ka me še prekmuršina zajebavle.

Tak mi pa trbej, ka san si pa zdavanjskoga med močvirniki iskala...

Vutro se fsi fajn mejte...

Iden spat, vraga spat...drejmat...

Ja, res fino, ko se spomnimo na tole... :palec:

Sem zdruzila z Borisovo nanovo odprto temo, samo je padlo vmes, ker je medtem tudi tale tema ze bila aktivna, tako je na prejsnji strani - torej - nic se ni izgubilo ali izbrisalo. x:)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Ja, res fino, ko se spomnimo na tole...  :palec:

Sem zdruzila z Borisovo nanovo odprto temo, samo je padlo vmes, ker je medtem tudi tale tema ze bila aktivna, tako je na prejsnji strani - torej - nic se ni izgubilo ali izbrisalo.  x:)x

OK, hvala Marsa, jaz sem pregledoval, če je že objavljeno, ampak samo v roku 30 dni, moram bi dati 365 dni in bi se pojavilo.....zato nasvet drugim, če kaj iščejo naj dajo na letni pregled x!x xDDx

Lep Martinov večer,Borism :palec:

• 2 weeks later...

Čujte ludeki, kaj znate kero v narečji zapet,

vam jaz zaj eno (pa uhe si dol zadelajte):

KEDA SEN JA MALI BIJA

TE JE LUŠNO BLO,

KOLCE SEN PO HIŠ POTAKA,

VARVAL MAČKICO

tralala, tralala, tralalalalalala

...

Kiri zna dale zapet?

;) Stankaaaa

Življenje je PLES do nebes...

Imejte se radi med seboj, vedno!

live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...