Skoči na vsebino

Slovenska narečja

stankaa

Recommended Posts

obujek? a je to kej za pojest? al je cevelj? x;)x x:)x

meni je osebno ful lepa tminscina ( tminci so tolminci x;)x ), pa sploh vse tam okrog, je zanimivo, kako iz novogoriscine, ki mi ni tako super (mam rajsi krasevce, rencance....itd, sicer je pa gorica en miks vseh teh), ce gres po soci navzgor pocasi to preide vse do gorenjscine, super je to poslusat! ampak od 'tujih'x;)x mi je pa najlepse poslusat prekmürscino pa prlesko, pa korosko pa belokranjsko...itak je tezko razumet, ampak morem rect, da ce sm tam, pa ko vem, za kaj se gre, po navadi vse razumem.

ne morem pa pisat v dialektu, mi ne gre...bom poskusla enkrat drugic. besede pa lahko kaksne povem...ce koga zanima...

x:)x x:)x

je totalno hecni, ce gres od gorice od sempetra-2km- je drugace, solkan isto, vsaka vasica je prou ena svoja stvar, sem zadnjic gledala primorske zdrahe, pa je vsak igralec v svojem dialekti, sicer vsi primorski, ma...se dobro, da so se kaj razumeli!!!

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 193
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

obujek?  al je cevelj? x;)x  x:)x

Blizu, bravo. To so bile nekoč kakršnekoli krpe, ki so se izrezale iz dotrajanih oblačil in se z njimi ovile noge namesto nogavic - ker ni bilo dovolj denarja zanje.

Bravo Tinka x:)x :palec:

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

• 2 months later...

Čuj borism dans si me pa razočaro, čuj da nea vejš ka je tota ta boljša stvar na svejti, valjda da ČAGA, ka pa te vi mate GAUDO ali ŽUR?

;) Stankaaa

Življenje je PLES do nebes...

Imejte se radi med seboj, vedno!

live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)

Se opravičujem Stankaaa, če sem te razočaral :sori: (kako lahko popravim x?x ).....pa res nisem še slišal, sicer pa jaz nisem iz totega Maribora, po dialektu mi spadamo med posavsko-dolenjsko področje, geogrfsko pa res pod Štajersko.

S takšnim imenom imamo pri nas samo SIR "GAUDA", res :8):

OK, žur poznam...hvala za pojasnilo...lep dan x;)x :palec:

Guest sstane
obujek?  al je cevelj? x;)x  x:)x

Blizu, bravo. To so bile nekoč kakršnekoli krpe, ki so se izrezale iz dotrajanih oblačil in se z njimi ovile noge namesto nogavic - ker ni bilo dovolj denarja zanje.

Bravo Tinka x:)x :palec:

Ma nemoj, to su ti obične šuferice x:Dx v 51. narečju x:Dx x:Dx

Borism smo se sam hecal ... :palec:

Stane a je to mogoče proizvajalec dud x:o)x

al kak smotko? x:Dx

Stankaaa

:eek: :eek: :eek:

Pishuka vcasih na liniji... :O: :sori: :V: Ej, NIC nisem stekala, kaj oni govori, ker ne samo, da je recimo totalno spreho sprehal, je se glas se mu lomil, zveza prekinjala, tako da res vcasih ze sploh vec nisem vedela, ce sploh se govorimo slovensko... Prav kot bi se kdo norca delal... da sem morala totalno poslusati s 1000% pozornostjo in potem v desetem stavku ujela kak 'izvid' ali kaj takega... pa sem potem z vsem skupaj povezala se za nazaj. :D

Pa je slo, samo sem se mucila, skusala govoriti cimbolj pravilno slovenscino, pocasi, poudarjeno... ker se mi je zdelo, da v prazno govorim, ker mi je bilo jasno, da me oni cisto popolnoma nic ne steka... :eek:

Ce pa je se bilo govora recimo o Plutonu v 6. hisi, sem pa rabila bit totalen maher to prevest ne samo v tele sprehe odstekane, pac pa se na ta nivo..

Ojjoj, ja, tole...

Ceprav je lustno, samo vcasih pa res nic ne razumem, pa imam blazen posluh za jezik (kaj sele oni, ki ga nimajo!)... x:o)x x:Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Šentrneec (prevedeno: Šentjernejec) bi se na vse to nerazumevanje "jezikov" na primer pridušal z "Te parklita korba hodečuva!"

Ker pač nobenega samoglasnika razen zadnjih v posamezni besedi ne izgovori tako, kot bi ga bilo treba.

Je pa težko napisati brez naglasov. Tisti so šele poper. V zgornjem pridušanju je prvi E ozek, drugi pa (ZELO) širok. V besedi "Šentrneec" sta pa različna zadnja dva: eden širok, drugi pa je skoraj že A. Podčrtano sta pa poudarka. Če bo kdo vadil...

Živijo!

Pa še tole:

Ko sem bil svoj čas s prijateljem v neki družbi sredi Goričkega, je nek kolega pri mizi vprašal tega mojega prijatelja "Srečko, ti nej pigeš?", kelnerca pa je potem zaračunala nekaj takega kot "Gezero sejdansto.", drugo rundo pa "Petristi."

Takele :eek: sem mel.

x:Dx  x:Dx  x:Dx  Kaka dobra tema!

Stanka, tolige so samokolnica.

Se ena kmecko-delavna. Ve kdo, kaj so zobace? Pa rol in rafnkerac?

Čuj jas samo vem,da je raufnkirer =dimnikar in da se je treba kuj za knof primit, ko ga vidiš!

kar se pa Prekmurcov tiče Bern ti pa kuj povem eno štorijo, da sma z Igorom enx čula kak en reče: "Buš đabuko đo?" in je to postalo pri nama kot eno reklo za Prekmurce. Pol pa srečama eno Prekmurko in ji rečema, češ kak mija znama po prekmursko Buš đabuko đo? pa nama zabrusi, da niama pojma, ker se reče ženski: "Buš đabuko gejla!!" in sma tud malo gleala, ka te zaj tota spet neke... pa bujta repa pa tak dale x:Dx

Stankaaaa

vaša Štajerka 4ever

Aja saj res:

đabuka=jabolko

spet neka za vaš slovar x:Dx :palec: x^x

Aha, pri tem "đo" si me pa spomnila na dogodek, ko smo imeli v internatu bend in je taisti Srečko igral kitaro, bil je pa iz drugega internata. Izprosili smo, da je lahko prišel k nam in vadil, ampak za kosilo se pa ni dalo.

Potem smo ga uspešno prešvercali v jedilnico in počakali na vrsto, nakar on prime krožnik z zrezkom v roke, pogleda kuharico in pravi "Kam ges to đo?". Ona ga :eek: in pravi "Prosim?", on pa spet "Kam ges to đo?". Ona spet "prosim", mi pa smo ga hitro porinili naprej, preden napravi štalo. Potem smo seveda krepavali od smeha.

Lep dan!

Pa še eno sem imel z njim v zvezi.

Parkrat sem bil pri njemu doma v Murski in tako smo enkrat imeli zajtrk, starša, sestra in midva. Pa smo jedli in klepetali in se dobro imeli, potem je pa Srečko sestri nekaj zdrdral, kar ni bilo s te Zemlje, valjda. Sestra ga je pogledala, češ da ne razume, in Srečko je to ponovil. Ker imam odličen posluh, sem vedel, da je rekel čisto isto kot prej (enako je zvenelo), ampak jaz sem razumel vmes eno samo besedo: "pašteto".

Mislim, da te tam čez Muro komot lahko prodajo, ne da bi to vedel.

Živijo!

• 2 months later...

Hi hi hi,

nagradne igre je konec. Odgovor je palica s strankskimi vejicami, ki se zapiči v zemljo in okoli nje naloži pokošeno travo,da se posuši v seno.

V bistvu je neke vrste prenosni kozolec x;)x Notekozolec x:Dx x:Dx x:Dx

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...