Skoči na vsebino

Nesreča na Boču

loncek1

Recommended Posts

Kašno je kaj vaše mnenje o tem tragičnem dogodku? Kaj menite, da je res učiteljeva krivda?

Jaz se vsekakor ne strinjam, da je kriv učitelj. Mogoče je bil namen te bljižnice popestriti športni dan, sestop...je pa prišlo do spleta nesrečnih okoliščin (neoznačena pot, bljižnica...).

Postavlja pa se vprašanje: Kaj če bi pa zdrsnil na označeni poti in udaril z glavo ob drevo in bi se zgodilo to kar se je? Takrat bi pa koga obsojali?

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 85
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

:vragec:

08.10.03

KRONIKA

Tragičen konec izleta petošolcev iz Odrancev

Deček umrl za posledicami padca

Včeraj okoli poldneva se je izlet na Boč petošolcev osnovne šole iz Odrancev tragično končal. Za posledicami padca po pobočju je pozno popoldne umrl eden izmed učencev, dvanajstletni D. K. iz Odrancev.

Nesreča se je zgodila okoli poldneva, ko se je športno-naravoslovni dan šolarjev že prevesil v drugo polovico. Med sestopanjem po pobočju je po doslej znanih podatkih D. K. padel v drčo, namenjeno spravljanju lesa v dolino. Pri tem je tako nerodno padel, da je z glavo udaril v enega izmed hlodov, ki so bili takrat v drči, in se tako hudo poškodoval, da je za posledicami kmalu umrl. Z dečkom je bila na izletu tudi njegova sestra dvojčica.

Primer so obravnavali policisti Policijske postaje Rogaška Slatina. Včeraj so le potrdili osnovno informacijo o dogodku, več pa niso povedali.

Zora Štok

da bomo vedeli o chem govorimo

7 :vragec: -ou

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

:vragec:

nadaljevanje shtorije:

09.10.03, Kronika, stran 10

Šolarjevo smrt preizkujejo

Celje - Kot smo že poročali, je v torek med prevozom v celjsko bolnišnico umrl 11-letni šolar Osnovne šole Odranci. Ponesrečil se je mede asestopom z Boča, kjer so bili na šolskem izletu, ko je zdrsnil s poti in padel po pobočju.

Včeraj smo zvedeli, da sta bila na kraju nesreče dežurna preizkovalni sodnik in državna tožilka, tožilka pa je pri tem ocenila, da gre za sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Tega je osumljen pedagog, ki je bil vodja poti. Ta naj bi, kar še ni uradno potrjeno, dopustil, da so se učenci z Boča v dolino vračali po dveh poteh. Večja skupina po označeni, markirani poti, manjša, v kateri je bil ob nesrečnem učencu tudi sam, pa po neoznačeni poti.

Vodja celjskega okrožnega državnega tožilstva je včeraj za medije pojasnil, da bodo počakali na ugotovitve policijske preiskave, potem pa ustrezno ukrepali proti morebitnim odgovornim osebam.

B. P.

:vragec: pobira informacije z : www.planid.org

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

Jaz pa nic ne vem o tem... nekako sem imela ful za delat, po TV se mi pa ni dalo dnevnikov in tega gledat...

Tako da thanx Aakhut, da si podal tole - da sploh vemo vsi, za kaj gre (x:((x).

Je pa zgolj po tehle opisih tezko z gotovostjo reci, kaj in kako oz. imeti o tem objektivno mnenje...

Po eni strani se strinjam z Lonckom, da se pac nesreca lahko zgodi kjerkoli in kadarkoli, res pa je in neizpodbitno dejstvo, da je v casu nesrece otrok bil v spremstvu ucitelja oz. pod njegovo odgovornostjo...

Delikatno...

Po drugi strani pa se lahko nesrecno spotakne in tragicno in usodno pade oz. se poskoduje tudi, ko je zraven stars... ali sam na dvoriscu...

Kdo pa bi bil v tem primeru 'kriv'?

Grozno - z eno besedo. In se morda dodatno tragicno za dvojcico - ki pa je se gledala po moznosti to oz. bila pac zraven. :C:

Raje si ne predstavljam.

Moje sozalje tem ljudem. :sori:

Pa tudi ucitelju. Grozno zanj, tudi. :V:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

moje sožalje k nesrečnemu dogodku, sedaj starši tožijo učiteljico, žal pa nihče nima moči, da bi povrnil otroka v življenje...

učitelji pa bodo še manj peljali otroke ven v naravo, na izlete

včasih je en trenutek - tisti usoden, ki spremeni življenje

v temo

Stankaaaa

Življenje je PLES do nebes...

Imejte se radi med seboj, vedno!

live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)

Zdaj majo baje učenci več pravic v šoli kot smo jih imeli mi, pa niso tko obvladljivi in to.... Če se spomnim za nazaj nas... so učitelji tud boli jih, na kakem izletu, one so se mogle pomenit kej med sabo in to, mi smo bili pa prepuščeni drug drugemu, in kadar je bil kak idiot v paralelki, ki je pol čez kak let tko šel v pomožno šolo, so bile pizdarije.. torej preglavice zarad takih, ki so sranje delali in preglavice zarad učiteljev/ic, ki niso mogli obvladati posameznikov.. al pa si niso vzeli časa.... Nesreča pa nikoli ne počiva, če jih ne morejo krotit, jih pač naj ne vodijo okoli.... Je pa res, da si lahko kdo glavo razbije tud v razredu.

Vsekakor je za nesrečo odgovoren učitelj... Ne morejo pa se zdej zgovarjat, da prav nič. Če se naredi prometna nesreča je prav tako odgovoren voznik avtobusa.. če se zvrne bus poln šolarjev in seveda on drug ki se je vanj zaporal.....

Tko da za ta nesrečen primer, je poleg dečka ki je zdaj mrtev, al pa poleg njegovih sošolcev, mogoče ga je pa kdo butnil al kaj, definitvno odgovoren tudi učitelj, ker se je nesreča zgodila v njegovi navzočnosti in bi moral pazit, al jih pa po varni poti na Boč peljat.... Jst sem bla že tud na Boču, pa se mi ni zdela neki nevarna pot...

Pr poklicu bi mogli resno razmislit vse + in -. Če ti nč druga ne pade na pamet - kot učitelj bit in drugim srat, še ne pomeni da si rojen za to. Če druga ne, je to en zelo odgovoren poklic in jih niti polovica tega ne opravlja tko kot bi blo treba.

Mushi

Mushi, se na en način strinjam s teboj... vsakič, ko je pred mano kakšen dan dejavnosti, me malo stiska... ker kot učiteljica matematike, moram potem prevzet odgovonost za to, da sem na, recimo, planinskem športnem dnevu (ki ga ne organiziram jaz), odgovorna za varnost 15 otrok... potem pa sopihamo v hrib (ki ga ne poznam, ker si je 'pot' izmislil nekdo drug) v koloni in ves čas mislim, kako naj zdaj odgovarjam za varnost otroka, ki je tam nekje pred mano in hodi, kakor pač hodi, v kakšnih zlizanih sopergah, ker nimajo vsi primerne obutve...???... seveda pa moram podpisati, da odgovarjam zanje... pa nisem ne reševalka, ne planinka, samo učiteljica... da ne omenjam tistih športnih dni, ko gremo na bazen... taki dnevi me psihično izčrpajo, ker čutim, da nisem kos taki odgovornosti in mi ni vseeno... tole sem že neštetokrat izpostavljala na naših sestankih... in spraševala samo sebe... ker... se rada družim z otroki in rada delam, kar delam.... lahko si je zmislit nekaj... zgleda vse fajn in luštno... malo za razgibavanje, sprostitev in tako... ampak tukaj je veliko več in odgovornost naložit na rame drugim v stilu "če ti ni kaj všeč, pa pojdi kam drugam"... ne vem, no... potem pa bi morali že na faksu strenirat študente za vse gorske, plavalne in vse žive možne reševalce, ali pa kar, da bi moral vsak bodoči učitelj opravit še DIF in vse drugo izobraževanje (ne vem kakšno, ker ne vem, kaj bi bilo to, da bi človeka lahko pripravil na to, da bi v vseh teh situacijah lahko odgovarjal za varnost in življenja!!! otrok)...

... na takih dnevih sem jaz precej napeta... otrokom že vnaprej povem, da bom najbrž zoprna in tečna in bom čukasto gledala ( :eek: x:Dx ), ampak, ko se odločam, kaj je zdaj bolj pomembno, se vedno raje odločim za to, da rečejo"matr, je bla tečna" in potem zvečer olajšano padem v posteljo in sem vesela in hvaležna, da se nikomur ni nič zgodilo... ampak tudi to, da imam ves čas oko sokolovo in vse 'ovce ves čas na broju', žal, še ni zagotovilo, da se kaj ne more zgodit... :sori:

:o|o: xrolleyesx

Ma, ja Mateja... dejansko, tile izleti, športni dnevi, jst ne bi zmogla kej takega.... verjetno bla tečna kot pes.. Moral bi imet več spremstva, ne samo za tri razrede npr. 2 učitelja al tri... Ker to je absolutno premalo.. in po nekem takem terenu hodit, kot je Boč.. v naših časih smo mel superge..... zdej mi full paše, če tko nekje hodim neki treking čevlji al pa kr gojzerji.... čeprav, če starši nč v hribe ne hodijo, bojo rekli odvečn strošek... sploh tisti, ki nimajo debele denarnice... Si ena izmed tistih izjem, ki si jemljejo k srcu te stvari, eni pa bolj z levo roko.. Pol pa peče, ko je prepozno... Mislim pa, da tko, ko so zdej šolski sistem pref...., prav enako bi lahk razmislil o takih dejavnostih, obrobnih, pa bi mal večjo varnost zagotovili, se pravi npr.. pri šolskem izletu je obvezno spremstvo tolk in tolk oseb... pa mal poostrit nadzor v šoli... ne pa ta glupa 9-letka.
Mushi

Nisem doslej komentirala...ker se mi preprosto zdi preveč grozno. :xx!:

Ker nisem osebno prizadeta...lahko zdaj razmišljam o starših in o učitelju.

Ne poznam ga...ne morem soditi...nekako zdi se mi...da mora bit en kul učitelj...ki je šel po "novi" poti...da bi jim pokazal kaj več...neko novo doživetje.Zdaj pa to.... :xx!: :xx!:

Nekako prepričana sem...da ni bil nemaren, nevesten..itd...in Mateja..popolnoma te razumem..sem že sama o tem razmišljala...kakšno odgovornost preložijo na učiteljska ramena.

Mah...kakorkoli...obup je to..kar se je zgodilo...

Astra

Per aspera ad astra

Ne vem kako bi reagirala, če bi bil to moj otrok, vendar smo vsi ljudje, ker je učitelja skrbelo zanje je sam šel z njimi, kaj hočemo, mislim, da je to nesrečen splet okoliščin, ki bi se lahko zgodil kjerkoli. Včasih je nekdo na nepravem mestu in ob nepravem času.

Smo enih šest , sedem let nazaj šli skupina destih ljudi na Boč in to šele ob šesti ali sedmih zvečer, ker nobeden od nas pametnjakovičev ni računal, da bi morali še po svetlem biti nazaj-rezultat: ob 21.30 smo prišli nazaj v dolino , umazani, neumni ....ko se spomnim kaj smo takrat naredili me je groza, bili pa smo sami polnoletni od dvajset do petindvajset let in totalno neodgovorni. Kako smo plazili v dolino po tistih koreninah pa še mokro je bilo ker je dežavalo, brez svetilk, še danes ne vem kako smo prišli nazaj in kakšno srečo smo imeli, da se ni kdo zvalil po hribu v dolino, kot se je ta učenec, mi smo imeli večje možnosti za nesrečo.

LP!

Ja, grozno, ko takole mlado življenje ugasne. Grozna izkušnja za sestrico, starše, si pa predstavljam da prav tako grozna pa še zelo zelo hud občutek krivde za odgovornega učitelja.

To je res prekruto ja, takale huda odgovornost za več otrok, pa nobene usposobljenosti za to. Pa toliko različnih situacij, za katere bi zares težko usposobili vse učitelje, pa tudi če bi že, verjetno prideš ven iz zadev, če jih non stop ne uporabljaš. Otrokom je pa treba nuditi veliko različnih izkušenj....

No ja, sicer so pa žal take zadeve del življenja in se lahko zgodijo kadarkoli in komurkoli. Grozno :C:

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Nesreče se res lahko pripetijo vsakemu, lahko bi se otrok poškodoval tudi ob spremstvu staršev. Tisti, ki prevzame odgovornost za varnost otrok pa mora poskrbeti, da je možnost nesreče čim manjša. Morda je v konkretnem primeru bila napaka v izbiri poti. REdna markirana pot je praviloma varnejša, kot neka provizorična nemarkirana pot. Seveda pa bo potrebno to na terenu ugotoviti.

Spominjam se dogodka izpred več kot 20 let. Duhovnik je sredi poletja peljal skupino otrok na Mangrt. Otroci so bili v kratkih hlačah in večinoma obuti v športne copate, kakih dodatnih toplih oblačil pa niso imeli. Vzpon je potekal srečno, pri sestopu pa se je zalomilo. eden od dečkov je hotel prehitevati, zaradi neprevidnosti in neprimernega obuvala pa je zdrsnil v globino in se ubil. Da bi bila mera polna, se je pojavil še snežni vihar tako, da so tudi ostale otroke (v kratkih hlačah in le v srajčkah in majčkah) vse premražene spravili v dolino šele gorski reševalci. Se vam ne zdi, da je duhovnik zagrešil kar nekaj napak? Prvič skupine otrok ne bi smel voditi sam, ampak bi moral imeti v spremstvu še kako odraslo osebo, ki bi mu pomagala vzdrževati disciplino (prehitevanje po ozki in nevarni poti). Nikakor ne bi smel dovoliti, da gredo v visokogorje otroci brez primernih gojzarjev. Vsi otroci bi morali imeti v nahrbtnikih rezervno zimsko obleko, saj sneg sredi poletja v visokogorju ni kakšna posebna redkost. Bi v opisanem primeru tudi rekli :"Nesreče se pač dogajajo"?

Kaj je bilo na Boču, bo pokazala preiskava. Kar tako na pamet pa ni mogoče reči niti, da je učitelj za nesrečo odgovoren, niti ne, da ga ne zadene nobena krivda.

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Guest sanjalica

Ta učitelj je čudovit človek. Mlad družinski oče. Radi kolesarijo. Velikokrat smo se srečali... Nasmeh je (bil) doma na njegovem obrazu.

Z veseljem je poučeval.

In nič več ni tako, kot je bilo... in to zato, ker je hotel "malo drugače".

Skupinco otrok, popeljati po drugi poti. Sestra dvojčica šla z eno skupino, bratec z drugo; kajti tudi na avtobusu sta bila ločena.

In zgodilo se je. Trenutek.

Sestrica do doma ni vedela, da je ostala brez bratca...pred domačo hišo zagledala skupino ljudi, ravnateljico...

Nepopisno.

Učitelj še ni zaspal normalno, leži mu na duši, otroci ga tolažijo...vendar eden izmed njih ne bo mogel nikoli več.

Kdo kriv...?

A nismo rekli, da je usoda, da so pota naša zapisana med zvezdami?

Verjamem pa, da bi tudi sama reagirala kot zver in žival; da bi izgubila razum...; da bi .......

Zoprno.. Že dolgo vem, da niso markacije brezveze. Zakaj se je le šel neki na svojo pest? Je pa to opozorilo lahko drugim... Tud nas so včasih vlačili po takem terenu, da so se mi fajn noge tresle, zdej sem marsiktero vzpetino že premagala, ko si manjši in nevajen hribov, gozdov, pa ni glih fajn po neki glupi poti hodit.... Skratka, zdej verjetno ne bo več inovativen tako. Kar zmorejo odrasli bi se moral zavedat, ni nujno tud v redu za otroke......
Mushi

Za vse, vpletene je to tragicen dogodek, ne vem, kako bi sama reagirala, odvisno, bi bila stars, ucitelj, sestra, prijateljica, teta....Iz lepega dogodka dobro mislecih, se zgodi tragedija. Kdo je kriv? Mislim, da v tem primeru, sploh ni pomembno, kajti pecat na dusi bodo nosili vsi.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Jaz učitelja že ne bi tožila.... tako ali tako je kaznovan ze celo življenje.... zelo težko bo zameglil spomin na dogodek in film v glavi.... ta se mu bo vrtel do konca življenja.... in do konca življenja se bo spraševal... kaj pa, če bi.... Ne glede na to, da to ni bil njegov otrok, mislim, da je njemu najhuje... bil je zraven, videl je, pa še odgovornost je bila njegova... Ubogi človek :sori:
BODI SVOBODEN, TO JE TVOJE POSLANSTVO!

Jaz učitelja že ne bi tožila.... tako ali tako je kaznovan ze celo življenje.... zelo težko bo zameglil spomin na dogodek in film v glavi.... ta se mu bo vrtel do konca življenja.... in do konca življenja se bo spraševal... kaj pa, če bi.... Ne glede na to, da to ni bil njegov otrok, mislim, da je njemu najhuje... bil je zraven, videl je, pa še odgovornost je bila njegova... Ubogi človek :sori:

Ja. Tudi jaz se strinjam s tabo, Nada, in tudi jaz socustvujem (tudi) z uciteljem.

Natancno tako kot pravis - oni si bo tale izlet brez skrbi zapomnil za vse zivljenje in vse zivljenje tole nosil s sabo. :V: :sori:

Kaksno 'zadoscenje' pa bodo dobili ti, ki bodo tozili?

Nenehno spominjanje in kopanje po tem in slabe energije...

Vseno pa jih razumem - ko si takole prizadet, je tezko bit moder in razumen, odpuscanje ti pa (se) ni na umu. :C:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Prav grozen dogodek ... tudi če samo bereš iz novic :O:

Velikokrat pa je tako, da potek resničnega dogodka vedo samo prisotni, vsi ostali pa sklepajo, ugibajo in iščejo odgovornega za dejanje.

Lahko, da je bila res nesreča, mogoče so se otroci kaj prerivali, si nagajali, pa se je končalo s padcem, ...

x:((x

http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/71.gif

Res tragičen dogodek...... :sori: ...Bi pa komentiral le debate o tožiti ali ne tožiti.......tu ne bodo starši odločali ali tožiti ali ne......Če bo podan utemljen sum, da je učitelj storil kaznivo dejanje......kot sedaj kaže kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti (ker je s splošno nevarnim dejanjem ali z opustitvijo dejanja, ki bi ga bil dolžan storiti povzročil nevarnost za življenje ljudi - eno najbolj komplicirano določenih kaznivih dejanj.....očitno zaenkrat smatrajo, da je z vodenjem otrok po nemarkirani poti povzročil nevarnost za življenje te skupine otrok)....bodo ga po uradni dolžnosti in ne glede na voljo oškodovanih preganjali policija in tožilstvo.......torej bo ga tožilo tožilstvo, ker gre v tem primeru za kaznivo dejanje, ki se po zakonu preganja po uradni dolžnosti in ne na predlog oz. željo oškodovancev......in tudi ne gre za njihovo odločitev ali bi ali ne bi tožili....po zakonu to morajo. Kar se tiče kazenskih postopkov......Kar se tiče civilnih postopkov......bo pa odškodnino staršem umrlega otroka izplačala zavarovalnica.....slaba tolažba, ne.....

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...