Skoči na vsebino

Tibetanske vaje

Recommended Posts

<{POST_SNAPBACK}>Zanimivo. Berem o tibetanskih vajah (ki jih sicer poznam že dolgo, kak reden vaditelj pa nisem, žal) in tudi o dodatni vaji "mačka", potem pa mi doma po mailu pride članek za revijo, v kateri je tudi "mačka".

A je tole, Marsa, ista mačka, kot jo delaš ti?

citat:

"… Oglejmo si torej nekaj vaj za sproščanje in razgibavanje hrbtenice in kolkov.

MAČKA

Če ste kdaj opazovali mačko, kako elegantno usloči hrbet ali kako med pretegovanjem po dremežu čudovito iztegne prednje tačke in ulekne hrbet, boste takoj razumeli, zakaj so jogiji to vajo po njej poimenovali mačka, mardžari. Vajo začnemo iz seda na petah, vadžrasane. Z globokim vdihom in izdihom se sprostimo. Preverimo ali je hrbet zravnan in se osredotočimo na izvajanje vaje. Na začetku jo bomo najbrž izvajali z odprtimi očmi, ko jo obvladamo in dobimo občutek za ravnotežje, pa oči zapremo in se osredotočimo na dihanje, sproščanje v končnih položajih in zavestno izvajanje in opazovanje vseh sprememb v telesu.

Vaja je serija desetih izmenjajočih se položajev. Z vdihom se z zravnanim hrbtom dvignemo na kolena v prvi položaj z rokami iztegnjenimi naprej v višini ramen. Dlani so obrnjene navzdol. Pri drugem položaju se med izdihom z ravnim hrbtom spustimo na dlani in nato izbočimo hrbet, ter spustimo glavo med roke, da pogledamo proti popku . Pomembno je, da je razdalja med dlanmi in koleni za dolžino trupa, tako da so stegna in roke pravokotno na podlago. Pri tretjem položaju z vdihom dvignemo glavo in hkrati uleknemo hrbet. V tem položaju raztegnemo trebušne in prsne mišice in zravnamo okrogel hrbet. Če imamo težave z vratnim delom hrbtenice, glave ne nagibajmo preveč nazaj. V četrtem položaju z izdihom spet izbočimo hrbet in spustimo glavo. V petem z vdihom uleknemo hrbet in dvignemo glavo. V šestem z izdihom izbočimo hrbet in spustimo glavo. V sedmem z vdihom uleknemo hrbet in dvignemo glavo. V osmem z izdihom izbočimo hrbet in spustimo glavo. V devetem se z vdihom dvignemo na kolena in iztegnemo roke (ponovimo prvi položaj). V desetem med izdihom z zravnanim hrbtom spustimo zadnjico spet na pete in spustimo roke na stegna, da se vrnemo v vadžrasano.

Serijo običajno izvedemo trikrat. Prvič se osredotočimo predvsem na gibanje. Drugič čim bolj zavestno usklajujemo gibanje in dihanje. Tretjič se zavedamo, da smo mi tisti, ki izvajamo vajo. Če nam ustreza, lahko vajo upočasnimo in vsak položaj zadržujemo za nekaj vdihov in izdihov in se v njem sproščamo.

Če smo dovolj sproščeni in pozorni, bomo opazili, da se položaj poglablja z vsakim izdihom. Vaja odlično razgiba hrbtenico v smeri naprej – nazaj. Sprošča mišice vzdolž hrbtenice. Pospešuje prebavo. Lajša menstrualne težave. Pomaga nam, da se naučimo pravilnega trebušnega in prsnega dihanja." (še nelektorirano; poudarki: avtorica; odstavki: B.)

(Iz članka o Jogi za hrbtenico dr. Vojke Bole-Hribovšek, ki bo objavljen v februarski številki revije Karma plus)

x;)x

Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>O, Bern, ma, res fino za tole, thanx!  x:Xx  :vio:  :palec:

Prima, da si dal.  x8Dx

Macko sem nekako zacela impulzivno vaditi zraven, kar 'pasalo' mi je zraven... Potem sem 'ugotovila', da bo to ziher zato, ker sem zenska (tipi, ki so delali, ki sem jih povprasala o tem, jim je bilo dovolj 5 vaj) - zaradi medenice in kolkov, predvsem.

Potem sem se posvetovala (da ne 'ucim' krive vere) z nekaterimi ljudmi, ki jih cenim, nekaterimi, ki se ukvarjajo s sportom tudi, pa so vsi menili, da lahko dejansko kvecjemu pomaga - in se tudi strinjali z mano, da utegne to res koristiti morda se bolj ali pa predvsem zenskam.

Kar pa seveda ne pomeni, da moski naj ne bi delali, saj gre za poponoma neskodljivo vajo, ki je hkrati seveda dihalna vaja, ki jo izvajas pac v tem polozaju.

Mack - je ful, ogromno; pri nekaterih 'Mackah' vdihnemo, ko se uslocimo, pri nekaterih pa storimo ravno obratno. ...

Tale, ki jo je navedel Bern, je zelo podrobna in posvecena - moja macka ima manj teh faz, je pa podobna vaja.

Jaz preprosto po 5. vaji nekako v nadaljevalnem gibu v bistvu pokleknem oz. sem z rokami in koleni na tleh, noge, roke so v nivoju bokov in ramen. Ko uslocim hrbet in se z brado priblizam prsim in naredim taksno 'grbo', vdihnem, ko pa se zravnam v prvotni polozaj in dam glavo malce (a ne prevec) nazaj - pa vdihnem.

To storimo -kot vse vaje in kot jogijske- v nekaksnem 'baletnem' ritmu, kar muvamo skoz....

Potem ko zadnjic to naredim (izvajam jih tolikokrat kot predtem vseh 5 tibetancev) hkrati z izdihom se cisto spustim k tlom z iztegnjenimi rokami pred sabo in za nekaj trenutkov obstanem v tem polozaju...

Potem se pocasi privdzignem in se usedem v jogijski polozaj lotosa in se malo pomeditiram, morebiti izvedem se kako dihalno vajo sede, potem pa zelo pocasi vstanem in se se tolikokrat zavrtim kot sem se prej - in torej se 1x ponovim 1. vajo..

Joj, upam, da sem prav napisala.  x:Ix  :8):  :vio:

pa še to x:Dx in dobrodošla :palec:

Ze dolgo nisem izvajala teh vaj, ker zjutraj nimam casa. Vem lahko bi si ga vzela, a zgodno vstajanje je zame mora, pa se nobenega svojega koticka, ki bi ga imela urejenega zase nimam, to mi je pa zelo pomembno. Upam, da se bo to v cim krajsem casu spremenilo.

Vaje za hrbet, teh se moram lotiti v cim krajsem casu!

"Pri ptičih je vse nagon, tudi zvestoba je nagon. Nagoni so čisto v redu ... V naravi je vse lepo urejeno... Človek ima pa polna usta ljubezni pa čustev, pa ne vem kaj še. Potem pa v imenu ljubezni pusti svoje mladiče. A skrbi za svojo vrsto? Vraga! " (monolog iz filma: Pod njenim oknom)

Živjo vsem!

No, evo, prve vaje so za mano, s tremi ponovitvami, pa se mi je zdelo kar malo malo...a je zlo narobe, če začnem kar s 5imi x?x

Zaenkrat še ne čutim kakih hudih sprememb oz. vplivov, ampak najbrž rabiš vsaj par dni za to, ne? Je pa fino tako začet dan, da se malo sebi posvetiš! x^x

Lep dan, poln energije in toplega sončka, vsem!

o silvič priden xrosex xyesx jz pa sem jih sedem nardila. z levo nogo mam probleme. sem se včeraj v podplat zabila in mam podkožno krvavenje. :V: fuul boli in komaj hodim. pa zmer se mi kej tazga zgodi takrat k ni treba. lih včeri sem si šla fajn opremo za laufat kupit, zdej pa komi stojim in šepam, kaj šele da bi tekla :sori:
spet se mi je na bolš poslabšal

Ojli ojla! x;)x xsrcx

Kr nobenga nikjer danes xrolleyesx

Je tema že skor zginla s prve strani :vragec:

Pri vajah smo najbrž bolj pridni x:)x

Sem ugotovila, da tudi med menstruacijo čisto kamot delam vaje.

Uživite! x;)x xsrcx

"Ljubezen ja stanje Bitja.

Tvoja ljubezen ni nekje zunaj, je globoko v tebi.

Nikoli je ne moreš izgubiti in ne more te zapustiti.

Ni odvisna od nekega drugega telesa ali kakršnekoli zunanje oblike."

Hojla CORAZON!!

ne vem, če je dobro začeti z več kot 3. Jaz sem, pa ni blo Ok, prehitro se energija pretaka in če je kje zamašek...jaz sem pristala na urgenci z vnetjem ojej...

Tko, z moje strani. Sicer ti pa polagam na srce, da si pri vajah prisotna tako, da lahko rečeš jaz sem ta lik in ga čutiš, kako telo reagira na vajo. Ponovitve pa v začetku dodajaj počasi, največ po dve ponovitvi podaj vsak teden. Ko boš pa prišla tam do 11 ali 13, pa poizkusi dodat tri. Seveda, prisluhni telesu, kako se odziva. Vsak je zase najboljši zdravnik.

Tibetančki so super vaje, res ti telo napravijo pretočno za Božansko-življenjsko energijo.

:palec: xDDx x;)x

peace and love

Klinar

Zdaj, ko sem pa tut jest star prdec bi blo pa dost fajn zame ce bi zacel s temi vajami pomlajevanja... xyesx xyesx

Ju3 zacnem... al pa dons... a lahko prej kaj jes al more bit na tesce?

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

<{POST_SNAPBACK}>Zdaj, ko sem pa tut jest star prdec bi blo pa dost fajn zame ce bi zacel s temi vajami pomlajevanja... xyesx  xyesx

Ju3 zacnem... al pa dons... a lahko prej kaj jes al more bit na tesce?

lahk jih tud zvečer delaš... kdr ti paše... je vseeno če si jedel prej. no ni lih fajn če se nabašeš pol greš pa prec delat x:Dx x:Dx

aja welcome x:Dx x:Dx x:Dx

spet se mi je na bolš poslabšal

Klinar: hvala za nasvet!

Ta teden sem bla na 3, v ponedeljek začnem s 5, pa bomo vidli. Sem kar not padla in so mi ful fine vaje ratale...na začetku sem jih delala tako, da sem mela plonk listek zraven x;)x , zdej gre pa že precej dobr kr brez. Ampak s mi zdi, da vseen prehitr mine vse...bi kr še kej x:Ix

Lep dan!

<{POST_SNAPBACK}>x:Dx Welcome to the club of oldtimers :palec:

Madonca, kam pa pol pašemo mi, še malo starejši x?x x!x x?x

Med DEADTIMERJE zgleda :vragec: x:Dx

x;)x

Še zmeri trajbam 17..... x:)x

Juutro! x;)x

:hepko: xsmx xrosex

Dons sem odkrila še eno zares pozitivno posledico tibetancev x;)x x:Dx xsrcx ..... smo šli z otroki na Šmarno, pol smo se pa še tam mal ustavl, ko so igrala. In tam se je en kup ljudi raztegval... Jst sm se najprej mal sončla, pol sem se pa za hec usedla z iztegnjenimi nogami naprej na klopci - češ, da se malo primem za stopala na nogah. To mi je vedno šlo ful težko - in glejga zlomka, z lahkoto sem se jih oprijela in se nagnila naprej neverjetno enostavno :hepko: xokx xg:Dx

Noro dobr se mi je zdel x:Dx

Lep nedeljski večer

xflowx

juutro! x;)x

Jst sem že oddelala svoje x:Dx

Naj se vam ponedeljkovo jutro kar najlepše začne xsrcx xrosex xflowx

Aja, Silver, zdej sem tud doma internetizirana.... x:Dx x;)x :vragec:

<{POST_SNAPBACK}>x:)x  x;)x

a mi boš pustila, da bom še kdaj taprvi tu gor.. x:Dx  x:Dx  x;)x

Ja, seveda, ma sej sem ugotovila, da taprvo, ko vstanem, morm ves ritual najprej opravit in ne morem takoj zagnat komputerja x^x .....tko, da pred šesto me najbrž niti ne bo......x;)x . Kolkr sem opazla, si pa ti tu kdaj že 5.35, tko da... x;)x xsrcx

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...