Skoči na vsebino

Vzgoja otrok

Marsa

Recommended Posts

Ko se glih talajo nasveti,takšni in drugačni, bi še jaz enga rabila, ker mi je film počil (saj pokalo je po šivih že dolgo ampak včeraj je bil pa višek).

Da najprej malo orišem ozadje, ki je pomembno za razumevanje problema:

sem naredila generalno napako že v samem štartu, kar je bil pred pet in pol leti.

Sin je imel od začetka posteljco poleg najine in lena jaz sem zvečer ga uspavala tako, da sem ga podojila in ga smao zvalila na njegovo stran. Tako je bilo najelegantneje, jaz sem bila spočita, on pa tudi.

To dejanje se je ponavlajlo prvi mesec... drugi... tretji... deseti... prvo leto.... pa potem.. še v drugo leto.... in še malo ,dokler nisem dojenja ukinila.

AMPAK.

ta moj otrok NI ZNAL sam zaspati. logično, nikoli mu ni bilo treba!!!

Zaspal je - IN ŠE VEDNO!!! zaspi samo ob prisotnosti nekoga, mene ali moža.

Katastrofa.

Ker to tako zgelda, da npr jaz sedim ob njemu, on me prime za roko in jaz čakam ko budalo, ko kreten, ko ..."#$%&/%$#", da mali kraljevič zaspi.

medtem bi lahko bolj koristno zapravila ta večer (govorim o uri med pol deveto in nekje pol deseto ali še DLJE!!!!!!). Jadsno ,da se mi potem ne da nič več in se odvlečem spat.

mož ima taktiko, da se vleže poleg njega in tamali zaspi, včasih še on. On ne komplicira, pravi ,če se je tavelka sama od sebe odvadila, se bo še mali.

Ampak meni je tega dovolj ,ker to ni normalno.

Sem probala, tudi včeraj, mu dopovedat (tamalemu), da to ni potrebno, da sva tam v dnevni sobi, mu dala vse žive igračke, lučko ima.. ni da ni. ampak ne, on ne mroe sam zaspat!!

Pa to še ni vse.

Ponoči se mali prikrade k nama, puf se vrže vmes in spi ko beba. S tem da midva sploh ne veva, kdaj pride, ker samo pride.

Še par dejstev:

nikakor nisem mati, k ibi sina navezovala nase, mislim, da imava sicer zdrav odnos (razen te anomalije!!!), z vrtcem je šel letos za tri dni na bivanje, brez težav je spal in vse.

Tudi sicer nima težav, ko me ni zraven čez dan. mislim, da sva sicer normalno navezana, razen te simbiotične navezanosti ponoči, ki ji dejansko nisem kos.

saj pravim, tudi hčerka je isto počela, pa je tam nekje pri 6-7 sama začela spat in zdaj ni to več problem.

saj tamali tudi reče, ko bo 6 let star, bo pa začel sam spat, ampak po moje me samo tolaži.

saj bi še več o tem psiala amapk se mi mudi,.

hvala kdor je prebral in mi dal kakšen nasvet,

lep dan!

ja in kaj dela on med tem časom? nisem zasledila ali gledate tv ali samo čakate da zaspi?

v glavnem a ti pusti iti na stranišče ko izvajate ta obred? reci mu da moraš na stranišče in ostani malo dle recimo pa pospravljej stranišče deset minut, mogoče v tistem zaspi. čeprav jaz mu zvečer rečem poglej eno risanko mu jo naštimam in jaz mu kar rečem mami mora pomiti posodo če ne bo vse smrdelo jutri in jo grem pomivat ko pridem nazaj že spančka ne vedno takoj včasih prosi še za eno pa mu jo dovolim če po drugi ne zaspi mu pa sam rečem dovolj in se vleže in zaspi.sam nazačetku sem imela tudi probleme je poskušal še z risankam neki časa sem mu pa vrtela govejo muziko je tudi zaleglo in je zaspal ob tem sam je pa gledal.ne vem če si pristaš gledanja risank zvečer. moj jih gleda samo malo zjutraj in zvečer drugače smo pa skozi kreativni. je pa res zaspi pri nama, ampak sam,. pol ga pa jaz nesem v njegovo sobo in posteljo ponoči pa tudi pride k nama ker mi v svojih treh letih spal mogoče celo noč samo petkrat.....vsi dajejo spat otroke ob sedmih pa sem jaz rekla ok bomoprobal že ko je bil mali sva se mučila oba pol sem pa rekla dosti brezveze da smo slabe volje vsak dan,zdaj greva skupaj zrihtat babico in ja ko sva gotova je ura poj desetih naštimam risanke in res zaspi in mam pol vsaj 4 ure časa včasih pet.dokler se ne zbudi,nikoli ni pa spal čez dan nikoli.razen v avtu sem pa ke sam pol pa ni zaspal do polnoči

Deli na socialnih omrežjih

mayita,

risnko lahko pogleda tisto pred dnevnikom, potem imamo cele obrede - večerja, umivanje, tuširanje, pranje zob-- v postelji branje pravljic in potem se ugasne luč in evo.

npr. včeraj sem mu rekla ravno to, kar omenjaš, wc, pa tuširanje itd.

in da pridem čez 5 minut.

on, da kok je to. jaz, pet krat preštej do 60.

da ne zna do 60.

ok, pol pa 10 krat do 30.

ok.

vmes se vsedem k mojmu... pa pride čez 6 minut v dnevno, da je preštel, pa kje da sem.

ok, se vrnem k njemu

lepo razložim, da moram še kaj naredit, če pa bom pri njemu, pa bom prveč zaspana.

kaj pa ati?

on ima tudi še delo.

razmili o današnejm dnevu, a je bilo kaj posebn olepega, zanimivega, smešnega in potem bo spanček sam prišel.

ok.

grem spet v dnevno, čakam...

pa evo njega spet na vratih, da je vse to naredil amapk kar ne more spat...

in tako dalje in naprej...

do šestega leta :)

in morda še dlje

morda pa tudi ne :)

sam res, ni ga še junaka, ki ga bi poznala, da bi mi povedal recept za tole. Če ve kdo od LNF, pa da zaleže - častim pizzo!!

If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.

A ste probal pustit odprta vrata?

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

pa vstraji pri tem ampak pojdi ti pol do njega,predno on pride, ga poglej in reči pridem sam nekaj še postorim..tko da bo dobil to zasigurancijo da boš ti prišla in da njemu ni treba hodit pote. drugega nasveta pa za zdej nimam razen veliko potrplenja in seveda dobre volje

Cicipilonika, nimam otrok, pa vseeno, mogoče poskusi s kakšnim zbiranjem zvezdic (al pa kakšen drug lik) na njegovem koledarju. In ko jih recimo zbere za vsako noč ko bo spal sam, toliko in toliko, boste šli za nagrado v kino ali kamorkoli, česar se najbolj veseli. Najdi kakšno zgodbico o pogumnem dečku, kako je premagal strah. Se spomnim, kako je moja oma šla tako lepo naokoli z mano, da sem zdaj že pa tak velika in ne rabim dude, pa mi je predlagala, da se poslovim od nje, jaz sem jo vrgla čez balkon in potem gledala za tistim tovornjakom, kamor je padla. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~

cipcipilonika, uf. nič ne zavidam. poskusi predlog od mayan.

naš dve leti star lump sicer od začetka spal v svoji postelji. tam nekje pri desetih mesecev pa si vbil v glavo, da potrebuje nekoga ob sebi, da laho zaspi. in tak jaz ali pa moj čepela ob njemu, dokler ga ni zmanjkalo. ko pa septembra dobili lumpiko, se pa moj odločil, da pa ne bo šlo več tako dalje. ga dal spat, šel iz sobe. seveda tamali prišibal za njim, pa ga moj brez besed odnesel nazaj. in tako ene štirikrat, petkrat. to trajalo ene tri, štiri dni. tak da poskusi. je pa treba vztrajati.

... svet pripada tistim,

ki verjamejo v svoje sanje ...

mayita, silica, druidka in shamannamo, hvala za besede, sem prebrala in odgovarjam:

- vse živo smo probali: luč malo, srednje gori, luč v sosednji sobi, samo soj od luči.

glasba za umirjanje, njegova glasba, meditacija za superjunake (priporočam, je ful luštna!! - samo ne v primeru ko je treba zaspat. vsaj pri nas ne deluje)

jaz sem šla delat, npr perilo obešat, posodo prat itd, je prišel za mano, češ me bo gledal, ali bo zaspal na kavču v dnevni itd.

enkrat sem tako cviknila, sem prišla iz kopalnice, grem gor (moj je že spal) -ons edi in me z nasemškom pozdravi (ura 11!!) -lej mami, sem te prišel počakat, da mi pomagaš zaspat.

pridem, ko se zmeniva (samo zadnjič je preštel 5 minut mal oprej kot jaz), ali pridem, pa spet kao nekaj moram delat...

shamannamo - viš tko moj mož pravi, sej bo minilo, sej pol zrastejo pa se ne pridejo več tok crkljat itd..

fora je, da ko ponoči pride, se sam vrže vmes, miva ga pa avtomatično oba pokrijeva, vsak s svojim kovtrom, da ga ja ne bo zeblo :D (pol skos brca kovter s sebe, midva pa ponavlajva pokrivanje, tko celo noč..)

mislim hude scene res, ne vem ali bi se zjokala ali bi se režala zraven.

shamannamo, me spominja tvoj stavek na misel, ki jo je izrekel M. Juhant, v tem smislu, da imejmo fajn odnos s svojimi otroki, ker bodo oni tisti, ki bodo zbirali dom za ostarele za nas :D

mayita, zelo lepa zgodba, in ideja z zvezdicami - evo ta projekt bom ubodla, pa poročam, če uspemo (ali tudi, če ne).

hvaaaala

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

Ja otroci prehitro zrastejo.

In prehitro gredo stran, v smislu, crkljanja, bližine pozornosti.. Že pri desetih letih si jim bolj ko ne samo v napoto, kasneje pa samo za izkoristit.

Pač tak je svet.

Jaz pa tkole ene pol leta, mogoč še več, spim tko po tri štiri ure na noč..

Mickeni rastejo zobki kar pomeni, da vsako noč okoli 3 zjutraj vstane in jo je treba pedenat, do pol šestih, ko končno omaga nu pol pa vstane punčica številka ena ki jo preganjajo duhi in bogci in kaj ti jaz vem kaj še.

Ker je žena v službi zjutraj, imam nočna dežurstva jaz..

Čez vikend, je pa tko da imam jaz ponavadi varovanje kakšne veselice, lokala, diskača, prireditve etc in pol prihajam ponoč domov.

Zjutraj ob 6h (samo čez vikend se tko zgodaj dokončno vstaja)kakopak sta že obe budni in skačeta po na pol crknjenem fotru...

Tko da me je že imelo velikkrat da kšno lansiram skoz okno, sam kaj ko sta še v svoji dosadnosti tok srčkane....

zdej čakam , da me iz vrtca pokličejo da pridem po tamickeno..

Kosilo za danes sem skuhal že včeraj zvečer...

Ne sam da fuk ni pošteno potalan, tut cajt za fuk ni pošteno razporejen.

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Za izraščanje zobkov pri tamalih zelo pomaga Cosmerba Standard (http://www.lekarnar.com/izdelki/cosmerba-krema-za-nego-in-zascito-koze-standard-100-ml) energetska krema.

Jaz sem jo redno uporabljala pri Razbojniku (ko so mu po dva, trije zobki naenkrat izraščali) in smo veliko bolj spali. Predvsem se ni drl po ure in ure. Pa še lažje zaspi, ko ga namažem z njo po obrazu, jaz ga kar po celem obrazu, vratu in za ušesi namažem. Sej se zadere, pa mal mijavka, sam pol tut utihne ko ga dvignem iz njegove posteljice, dam na ramo in mal zamrmram nina nana aja tutaja, pol ga nazaj poležim in mirno spi do naslednjega dretja (ki ga preignoriramo malenkost dlje, včas kar sam zaspi nazaj), proti jutru (okoli pol pete, pete zjutraj) ima spet refleks dretja, ki mu sledi priklop v najini postelji.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Tamala danes prvič sedela na stolčku in pojedla vso vrtčevsko bio-eko- kosilo.

Pa cele tri ure brez staršev, bolj ali manj brez dretja zdržala.

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/love3.gif

Sej drgač je zlo pridna, ko bombonček, sama se s sabo igra, imaš cajt za druge stvari delat.

Je pa bolj introvertirane sorte in bolj pada na predmete, ornamente, ploščice, gumbe, črtne kode, kot pa na ljudi ali predmete, ki imajo oči pa noge in govorijo mama.

Tko da, če bo šlo tko naprej, bom mogoče dopoldan imel čas zase, kar pa seveda spet pomen da cajt za fuk ni pravilno potalan.

http--,,--//http://shrani.si/f/1W/bA/4u7clWNl/dsc06589.jpg

Ooooo, kako lepe velike očke! Res imate lušne otroke.http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/love3.gif

Life begins at the end of your comfort zone.

Ko smo že pri spanju, se mi tko dobro zdi, da moram napisat ...

Tamali očitno še eden zadnjih zob ven leze in ji postelja ful ne paše .. Zvečer smo žurali do pol polnoči ..

Danes pride iz vrtca, podočnjaki do kolen, ona pa vsa naspidirana, laufa okol ko navita .. Jo vprašam, če gre počivat in ona neeeee :)

Ok, nima smisla silit, ker še nikoli ni na ukaz zaspala, me zvleče v sobo, da se bova s kockami igrale .. Sem tam ene 10 minut, potem pa rečem, da grem v kuhinjo, ker moram nekaj naredit .. In se čez pol ure, ko sem že eno porcijo mafinov spekla spomnim, da je dete samo v sobi in da grem pogledat kaj dogaja .. se je igrala s kockami. Pol ure, noro!

Nič ne rečem, se odplazim nazaj v kuhinjo .. naenkrat rata vakum, tišina .. grem pogledat .. dete v postelji, pokrito z dekco, s flašo čaja v ustih (ki jo je čakal že zadnji dve uri) in samo pokima, ko jo vprašam, če ji ograjco gor dvignem ...In zdaj spi že 2 uri ..

V glavnem, tole ima po naju obeh - če kdo teži in sili in hoče nekaj sforsirat .. ne bomo, iz principa... Če pustimo in damo mir, naredi tako, kot je njej kul in je v bistvu tud nama kul ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Ko smo že pri spanju, se mi tko dobro zdi, da moram napisat ...

Tamali očitno še eden zadnjih zob ven leze in ji postelja ful ne paše .. Zvečer smo žurali do pol polnoči ..

Danes pride iz vrtca, podočnjaki do kolen, ona pa vsa naspidirana, laufa okol ko navita .. Jo vprašam, če gre počivat in ona neeeee http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Ok, nima smisla silit, ker še nikoli ni na ukaz zaspala, me zvleče v sobo, da se bova s kockami igrale .. Sem tam ene 10 minut, potem pa rečem, da grem v kuhinjo, ker moram nekaj naredit .. In se čez pol ure, ko sem že eno porcijo mafinov spekla spomnim, da je dete samo v sobi in da grem pogledat kaj dogaja .. se je igrala s kockami. Pol ure, noro!

Nič ne rečem, se odplazim nazaj v kuhinjo .. naenkrat rata vakum, tišina .. grem pogledat .. dete v postelji, pokrito z dekco, s flašo čaja v ustih (ki jo je čakal že zadnji dve uri) in samo pokima, ko jo vprašam, če ji ograjco gor dvignem ...In zdaj spi že 2 uri ..

V glavnem, tole ima po naju obeh - če kdo teži in sili in hoče nekaj sforsirat .. ne bomo, iz principa... Če pustimo in damo mir, naredi tako, kot je njej kul in je v bistvu tud nama kul ...

jaz sem mogoče mal pod vplivom predavanja Marka Juhanta..

sej to je super, če vam to, kar je kul, sovpada..

meni se zdi važno, da se ve, kdo ima tu nadzor in to je starš.

in otroku je treba UKAZAT, ne ga pa prosit.

mogoče je pomemben kontekst, ampak v glavnem tko je.

Uf ... thanx Cipci, sem se spet nekaj novega naučila včeraj ..

Ne bom na dolgo in široko včerajšnjih večernih dogodkov, ampak .. predvsem tole se moram drugič spomnit, da sem jaz jaz, moj otrok moj otrok, moja družina moja družina in da pravila, ki jih postavi nekdo zunanji niso nujno najboljša za nas in našo situacijo. In to, da si moram zaupat, se poslušat in verjeti sebi. In delat po vesti in po občutku za fer, ne pa po pravilih, ki jih je nekdo postavil na splošno.

Samo tako, iz druge perspektive: zelo slabo in razočarano, žalostno, izrinjeno bi se počutila, če bi me nekdo, ki ima moč nad mano, v trenutku, ko bi me nekaj strašno bolelo, motilo, mi ne dalo spat .. in ko bi rabila objem ali pa pač laufat okrog, da pozabim na bolečino .. na silo stlačil v posteljo z ograjo, še zaprl vrata za mano in mi ukazal naj spim, ker je pač čas za spat ...

loesje

Spet nazaj -

aliana, itak!!!!

sej sem napisala, da je pomemben kontekst tistega, kar sem napisala.

bolj sem mislila na splošno... kaj jaz vem zdasj na hitro se spomnim primer, ..

"A lahko, prosim, pospraviš svojo sobo?"

"Pospravi svojo sobo, potem lahko xyz počneš!"

mah, pejte ga poslušat na kakšno predavanje, meni se zdi, da ima tak zdrav pogled na vzgojo.

Absolutno pa, ko je otrok vse to, kar si naštela (bolan, poteben crkljeta itd...), potreben tebe, bližine itd.

Ljudje s(m)o dojeli, da je permisivna vzgoja bila totalno zgrešen "projekt". Jaz osebno se s tem strinjam.

aliana, itak!!!!

sej sem napisala, da je pomemben kontekst tistega, kar sem napisala.

bolj sem mislila na splošno... kaj jaz vem zdasj na hitro se spomnim primer, ..

"A lahko, prosim, pospraviš svojo sobo?"

"Pospravi svojo sobo, potem lahko xyz počneš!"

mah, pejte ga poslušat na kakšno predavanje, meni se zdi, da ima tak zdrav pogled na vzgojo.

Absolutno pa, ko je otrok vse to, kar si naštela (bolan, poteben crkljeta itd...), potreben tebe, bližine itd.

Ljudje s(m)o dojeli, da je permisivna vzgoja bila totalno zgrešen "projekt". Jaz osebno se s tem strinjam.

permisivna vzgoja je totalni failure. Uvedli smo jo pravzaprav mi, tazadnja generacija, ki je bila deležna avtoritativne vzgoje, ki je bila posledica težke ekonomske situacije med in po drugo svetovno vojno. Moji starši so se rodil med II svetovno vojno in njih starši so zaradi navedene situacije imeli prve zametke permisivne vzgoje, zaradi prisilnega odrekanja. Od tod se refleksno v mnogih starših sproži refleks, " če sem jaz moral to in to, moja deca ne bodo"

Vendar, kot se pogosto zgodi, ljudje nismo pristaši sivega odtenka, hočemo al črno al belo in tako stalno rinemo v ekstreme.

(Namest da bi se zgledoval po politikih ki skoz v sredino rinejo).

Tako je odklop od nasilno avtoritarne vzgoje, postal pomehkužena permisivna vzgoja, kjer je otrok mikrokozmos, malo božanstvo, nova avra, reinkarnacija krišne, pa še Brezo bo kej dodal, ko se bo iz theta stanja nazaj prizemljil.

Se pa seveda strinjam z Aliano..

Velja pa pravilo, da je vsak otrok svojevrsten unikat, mix genov, ki jih še ni bilo, oziroma v omejenem izdanju, in tako kot imamo vsi unikatne prstne odtise, verjamem, da je tudi naš psihološki odtis unikaten.

Ni pravil, ni obrazcev, ni modela, ni modusa, ni sistemskih in ne strukturnih rešitev, ki bi veljale za vse, oziroma za veči del.

Z otrokom se je treba ukvarjat na način, da se ga spoštuje kot osebnost, toda dokler, je njegovo zdravje, življenje, komoditete, ugodje, žepnina, odvisna od staršev.

potem mora,žal jebat ga, jojmene, obveljat njihova, kadar to hočejo in na način kot hočejo.

Mulc se pa bo moral tej stvari prilagodit, ker bo tako živel celo življenje.

Poslušat bo moral vzgojitelje, učitelje, ravnatelje, močnejše vrstnike vodje tropa, kasnej šefe, policiste, ..

Skratka... naučiti ga moramo, da je ta prehod čimmanj boleč, in da se avtoriteta ne zlorablja, ko se jo enkrat pridobi

Avto rit in teta namreč ni v svojem bistvu nujno neki slabega.

Slabo je če ima avtoriteto debil.

In avtoritativna vzgoja izhaja iz besede avtoriteta..

Nemaš prava glasanja

Ja, Cipci, saj vem, da ni bilo tako mišljeno.. Fora je, da sem jaz razumela, kakor sem, ker oač zaradi vsega iz zadnjih 30 let lajfa ne zaupam čist in ne verjamem svojim filingom in včasih še vedno reagiram na fore v stilu 'kaj bodo pa sosedje rekli' :)

V bistvu, po prespani in razmisljujoci noči, je zaključek, vsaj trenutno: da T. zelo dobro razume kdaj je nekaj res treba, da imam jaz pri sebi postavljene meje kaj mi je kul in kaj mi ni, kaj dovolim in kaj ne.. in da se jih T. v 90% drži, kar je po moje za 2letnega otroka ogromno.

Tko da... Tole je bil en tak fajn trigger za razmisliti o enih stvareh..

loesje

Spet nazaj -

se strinjam,

moj primer ni mišljen kot primer avtoritativne vzgoje..

preberite si knjigo (ali sem jo že omenjala mogoče, ne vem...): varuh otrokovih dolžnosti. zame je to biblija o vzgoji. jasno pa, kot vsako stvar, je potrebno brati kritično in ne vse vzeti za suho zlato.

jaz se držim tega, da če vidiš, da dobro furaš pri vzgoji (dobro za vse vpletene stranke - otrok, en starš, drugi starš -da sta kokr tok podobnih če ne že istih vzgojnih metod), ni teba nič filozofirat. če pa kje škriplej, pač poiščeš drugo pot, najprej pa poiščeš pri sebi, si priznaš, kje delaš napako, ker šele potem lahko spremeniš ...

Strinjam, Porny.

Spoštovati kot osebnost in iz zavedanja tega naprej delat na avtoriteti. Vedno bodo eni nad in eni pod, odvisno od trenutka v lajfu. In otrok ne more bit skoz nad, mu definitivno ne narediš usluge.

loesje

Spet nazaj -

hmmm ... kaj pa če poiščeš srednjo linijo in rečeš : nihče ni ne nad in ne pod ...

in otroka vidiš kot sebi enakega ... bolje se bo počutil

zakaj bi skozi otroka forsiral svoje kolektivne neumnosti ...

Kako naj bi pa to zgledal? A lahko daš kak primer?

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

na tak način komuniciram s starejšim vnukom in ni nobene težave ...

tudi ko ti sedi na nogah se lahko mirno pogovarjaš in vse zmeniš ...

večja težava so njegovi starši, ki gledajo na svet še skozi "autoriteto" in delajo zmedo ...

ampak to je proces ... nas vseh ...

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

Kako bi to speljal, ko hoče 12 letnik na celonočni žur? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

hmmm ... kaj pa če poiščeš srednjo linijo in rečeš : nihče ni ne nad in ne pod ...

in otroka vidiš kot sebi enakega ... bolje se bo počutil

na isti ravni je lažje komunicirat ...

zakaj bi skozi otroka forsiral svoje kolektivne neumnosti ...

V relaciji starš otrok otroka vidš kt seb enacga skoz spoštljiv odnos do njega, to ja. Ampak v principu je pa odnos starš otrok tak, da je starš nad...in tko je tud prou. Starš je tist, ki ne sam da odloča, ampak tud mora odločat...tud to, kdaj otrok lahko sam odloča in kdaj nima pravo glasanja.

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

otrok se ne gre demokracije, nikol nobeden. otrok se gre vedno in samo avtokracijo, kjer je vse podrejeno njemu, njegovi volji in njegovi ihti.

altruistični demokrat je kot otrok morda bil samo Jezus.

Niti do svojih bratcev in sester otrok nima nobene milosti in empatije.

sebičen se že spočne, edin spermij se prikomolčari do jajčeca, ga brutalno perforira in se fajn akomodira not. Potem devet mesecev iz matere pocuza vse hranljive snovi, nato ji cuza živce, dokler ne odraste, mnogokteri pa do smrti.

Torej tale teorija da so otroci neki laissez faire liberalni demokrati pade v vodo z zlo glasnim štrbunkom.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...