Skoči na vsebino

Vzgoja otrok

Marsa

Recommended Posts

Guest sanjalica

Oprosti.

Zmotila sem se.

Sem napačno brala in interpretirala tekst:

x:((x xnckrivx

prenasajo potem naprej, paradoksalno...pa ravno one. In to vse dotlej, dokler si nekdo ne rece sam pri sebi DOVOLJ, ne grem se vec....

kot da "žrtve" potem prenašamo to naprej...dotlelj, dokler ne rečemo sami pri sebi DOVOLJ...

Deli na socialnih omrežjih

Vsak otrok je zivo bitje, je bitje zase, imamo ga pravico uciti zivljenja, opozarjati na njegovo pravilno ali nepravilno udejstvovanje, ne siliti ga v nekaj po nasih vzorcih, mu nesebicno svetovati resnico in ga pustiti naj se sam odloca o svojih dejanjih.
Naivnost je ena izmed najslabsih clovekovih lastnosti!

Skratka - vzgajaj, a ne na skodo drugega.

Seveda pa Sokrat NE bo tudi tak stars - grem stavit kar cte.

Drugo je necakinji tole narest, kot svoji punckici hcerkici, ko/ce jo bo imel...

Ko bo vsa lustna s kordrcki nedolzno gledknila, ne bi imel srca zapeljat cez.

Tole, kar je storil, ni bilo SAMO ZATO - ker je pustila kolo - masceval se je se za nazaj, to je bila nekaksna pika na i - ziher sem...

x:Dx x:Dx x:Dx :palec:

res si faca marsa

Saj ne vem..če se naj vpletem ali ne...ko tole berem, kako ste vedno in povsod tako dosledni...

Jaz nisem dosledna pri sebi..kako naj bom pri otrocih.. x?x

in ...postavljati meje..sliši se kul...ampak kje so tiste meje.. x?x

jaz imam zadnje čase občutek...da na nek način ne vzgajam samo jaz moje hčere...ampak ona vzgaja tut mene...in se mi zgodi, da izrečem kakšno prepoved, kazen ali kaj podobnega...pa potem ona pride k meni in pravi...dejva tole midve mal podebatirat... x:Dx ...in potem včasih uporabi takšne argumente, da ji dam prav...

moja hčera je stara 15 let...in je zelo samostojna..nekak izborila si je tole samostojnost...jaz pa gledam zraven..in dokler se mi zdi vse ok, ni blema...

barva si lase, v šolo hodi našminkana, nohti nalakirani...da o majčkah kjer se vidi popek..ne govorim...sicer pa si že kakšni dve leti bolj ali manj sama kupuje garderobo...samo pri dražjih stvareh se pogajamo..

med šolskim letom ima čez vikend izhod do 1h...med počitnicami do treh...

nekak ful ji zaupam...že od desetega leta gre med počitnicami v tujino...in to ne s kakšno našo agencijo...ampak med popolnoma neslovensko govoreče ljudi...trenutno je v franciji...in tam sem ji podpisala izhod do 1h ponoči...(največ kar je bilo možno)...in na koncu tečaja bo sama odpotovala z vlakom iz Nice...v Burgundijo k enim našim frendom...

zadnjič mi pravi...mami, a ti veš, kako gre nama dobro...več kot 15 min sva lahko skupaj v istem prostoru..in še pogovarjava se... :eek: x:Dx ...kar baje ni običajno za najstnice...

dobro se razumeva....fuuul se pogovarjava...in uživava skupaj recimo na potovanju...sva se zmenile recimo...da greva nekam za par dni čist same...

Pa sem recimo jaz kao "zmaj" pri hiši...o atiju bolš da ne izgubljamo besed... xrolleyesx x:Dx ...ko se najbolj jezi nanjo...ga pogleda in reče...atko, jest mam tebe tut rada...pa dobi kr en bedast izraz na obrazu... x:Dx ...oh, a res pikica moja... x:Dx x:Dx ...pridi k men se pocartat...

zelo redko se zgodi, da res ne popustim...primer je recimo piercing v nosu in v popku...in pa vespa...to je NE..pa pika...

drgač pa...stvar dogovora...

Astra

Per aspera ad astra

Astra dobro tole folgata, samo pri izhodih ven, si pa zelo tolerantna! :eek: x:Dx

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

Contesa...a misliš, da jaz nisem :eek: ...ko je prvič rekla, da pride domov ob 1h..?

Na žalost pa je tako...da se žur začenja šele tam nekje po 11... :xx!: ..in najprej gredo ven na drink..potem pa plesat...in če prideš pred 11...si tam lahko sam...in potem skor ne gre drgač..

Astra

Per aspera ad astra

...se popolnoma strinjam z Astro. Jaz tudi dovolim svojim otrokom izhode s poznim prihajanjem domov. Pa povejte mi, v čem je point? Neumnosti lahko pravzaprav počne že popoldan. x:)x
Dum spiro, spero.

To je se meni moja mama (!!!) dovolila - pozne izhode...

Pa je drugacen tip kot jaz, popolnoma, je precej stroga, a sva se vse zmenili..

Jaz sem bila taprva v disku na subicki lahko - ze v 8. razredu... pa do 17. nedolzna (ce ne do 18., hmmm)...

Moje sosolke, pridne puncke, no vsaj par od teh tapridnih, pa so pri 15-ih ze imele sex. Pa jih niso nic pustili starsi, zategnjeno jih drzali.

Chukasto so me gledali, ne me marali, ko sem bila zivahna, ces, slabo vplivam - a v resnici so se razuzdale hcerkice, jaz pa ne - ko je bila 'priloznost'..

Astra - tako se dela in govori - vse se da zmenit, pogovorit, bolje nic ne zabetonirat, ker potem 'ne bomo dosledni'.

:palec: :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Contesa...a misliš, da jaz nisem  :eek: ...ko je prvič rekla, da pride domov ob 1h..?

Na žalost pa je tako...da se žur začenja šele tam nekje po 11... :xx!: ..in najprej gredo ven na drink..potem pa plesat...in če prideš pred 11...si tam lahko sam...in potem skor ne gre drgač..

Astra

se spomnim, ko sem šla v petih popoldan v diskača, pa mami pravi ok, ob 11 bodi doma, jaz pa mami ob 10 ga komaj odprejo.... ona pa in kaj greš že zdajle... jaz pa - ja mal ven še ...

Se smejem...ko berem to o poznih prihodih, pa tocnih urah.

A zakaj ?

Ko sem bil jaz v najstniskih letih, nekako nisem imel 'volje hoditi ven' (OK, zdaj to 'not spravljam' x:Dx ), pa mi je foter vsak petek pa soboto tezil: "Evo pubec, tu imas 2 jurja, pa idi ven pa se ga napij, kot vsi normalni..." :eek: :eek: :eek: x:Dx ...zdaj se slisi smesno, takrat je bilo pa napeto x;)x x:)x

Nikoli prav, kaj ces :vio:

Tako sem že s svojim jeepom zapelu čez nečakininjo kolo na dvorišču, ker ga ni pospravla..

Tole mi je padlo v oci...pa se bolj zato, ker sem ravno jaz prejle omenjal doslednost.

Necakinji je kolo prevozno sredstvo, tako kot je jeep tvoje.

A to pomeni, ce bi ti parkiral svoj avto tam, kjer to ni dovoljeno, da lahko pride policaj/osluzbenec/redar/kdorkoli in ti npr. z valjarjem ali BigFoot.om zapelje cezenj ? x!x

Srako si omenjal...ej, mislim da bi ti spustil se kak globji glas

x:Dx

Se strinjam, da red mora bit...samo zame to ni ne red, pa ne vzgojno...

S Krokodilom se popolnoma strinjam! :palec:

Sokrates je dosegel samo uničenje kolesa. In vreščanje ...

Contesa je pa vrgla stran 3.000 - 4.000 sit, ko je sinu potem kupila nov CD.

Vspostavljanje reda je kompleksna zadeva.

Nikakor ne gre brez dogovora. Pravil, s katerimi se strinjajo vsi. (In ne samo oče, mama, ali "oblast" in "bog").

Sicer gre prehitro za vrsto nasilja.

O, skoraj sem pozabil - eni bi dodali, da jih je treba učiti z zgledom !

Ampak tako enostavno to ni.

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Vspostavljanje reda je kompleksna zadeva.

Nikakor ne gre brez dogovora. Pravil, s katerimi se strinjajo vsi. (In ne samo oče, mama, ali "oblast" in "bog").

Sicer gre prehitro za vrsto nasilja.

O, skoraj sem pozabil - eni bi dodali, da jih je treba učiti z zgledom !

Ampak tako enostavno to ni.

:palec: :palec:

Pa da jih naučiš, da so borci....Pa probaš ublažit napake, ki si jih naredil, medtem ko si sam postajal ata al pa mama.....

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

Madonca, nimam lastnih otrok imam pa izkušnjo s svojo mamo.

Tale z jeepom in kolesom se mi zdi malce huda zadeva. Kao vzgojna a po moje kar pretrdo psihično sporočilo za otroka. Recimo, če bi to naredil odraslemu, ne vem če bi se končalo samo z nemočnimi solzami.

Biti dosleden to je moja mati znala a kaj ko jaz nikoli nisem do tega prišla. Težko sem dosledna vedno in povsod, pač se sproti dogovarjamo odvisno od situacije. Ni vsak dan isti, ni vsak dogodek isti...to me malce spominja na vojaško uredbo, kar se mi pa zdi neprimerna vzgoja za doma.

Se strinjam z Pikom.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

U Contesa, si pa res liberalna........ :eek:

jst sem bol znan kot zajeban stric. Tako sem že s svojim jeepom zapelu čez nečakininjo kolo na dvorišču, ker ga ni pospravla.. .........ona ter mama (moja sestra) sta se drli kot sraki....... xrolleyesx  :xx!:

ja tko je to, če se pustijo stvari tam, kjer ti z riti padejo.... :vragec:

in tvoj jeep je cel ostal :eek:

maš pa srečo...

pr meni ne bi blo nobenga vreščanja, še glaska ne,

jeep bi pa šel v maloro vsaj tolko, da bi začel ti tulit

Bi te takoj prevzgojila nazaj x^x

Življenje je PLES do nebes...

Imejte se radi med seboj, vedno!

live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)

Hm, bi rekla da je edino pravilo dati najbolje kar zmoreš, kajti tudi vi starši se "še učite" in se boste do konca življenja, torej snovi, ki jo podajate sploh ne obvladate x;)x x:Dx :palec: . Je niti jaz ne bom, ko bom na tem x:Ix x:Dx .
Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

pr nas pa fotr prevec zaupa!!!! in zdej ze sploh podzavestno ne podrem tega "zaupanja".. tko, da nimam v sebi tistega straha, kaj pa ce me ne bo pustil tja pa tja, niti kaj bo pa rekel, ker sem to pa to, vse naravnost lahko povem, naredim, itk vse posledice nosim le sama! aja, to pol ni zaupanje...to je razumevanje? eh, kakorkoli ze...., sam vzgoja je pa velik odvsina tud od karakterja, od tega kolk lahko starsi nudite svojim otrokom, najvec pa se vseen od zaupanja in razumevanja..., itk, da se vsak boji za nekoga k ga ima rad, ampak zato se ni treba npr.: otroke priklepat nase, kot da so od starsev lastnina, kar niti v sanjah niso...

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

verjamem da starsi hocejo svojim otrokom najboljse, jih cim bolj zascitit in jim omogocit varno otrostvo in kasneje mladost. ampak se mi zdi, da se zadnje case stvari tako zelo hitro spreminjajo, da starsi tezko sledijo vsem tem novim trendom. se sama vidim, da kar ne morem verjet kaj vse si zelijo pocet "otrocicki", pa z leti nisem tolk zelo dalec stran od pubertete x:)x ...kaj bo sele pol k bom starejsa x:Dx x:Dx

jou, ko bi bili vsi starsi taksni, ki bi hoteli najboljse..., pa niso! itk, pa kdo ve kaj je za koga najboljse? se sami zase ne vemo, kaj sele za druge... vesna8 nisi dalec od pubertete ven? x:)x x^x sam sej je vsak v puberteti!

nekteri cel lajf ne pridejo iz prve!!! x:Dx

medtem ko pa druge ze pri tretji muci cetrta, pa se hitr znajdejo v peti! do konca lajfa pa jih dajo skoz devet al pa se manj al pa vec :vragec:

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

Starši imajo svoje želje in poglede, kaj bi bilo dobro za otroke, otroci sami pa dostikrat popolnoma drugačne. Starši naj prisluhnejo, kaj bi otroci radi, potem naj še oni sami povedo, kaj bi radi od njih. Pri kakšni svoji želji je ponavadi treba popustiti in kakšno otrokovo zato tudi upoštevati. Odvisno, koliko jim pomeni, četudi se staršem ne zdi ravno v redu. Glavno je, da ni preveč mimo.

Pa dober zgled jim je treba dati in kdaj upoštevati njihove želje.

P.S.

Kaj bi to pravil na forumu, tu ste vsi itak fejst starš!

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

no tole s puberteto sem mislna da je takrat vzgoja se toliko tezja. majhen otrok ce se z necim ne strinja pac joka in se spakuje, pubertetniki pa vpijejo, se kregajo, ne ubogajo, al pa celo oddidejo...je pa res, povsod obstajajo izjeme x;)x

Nekje sem slišala, da je pri otrocih, pri pubertetnikih pa še posebej, zelo pomembno, da si jim ne le vzgled, trden in moče, ter neomahljiv, pač pa jim tudi kot pokvarjen gramofon nenehno trobiš, kakšne so tvoje vrednote. Pri tem jim ne tupiš v glavo, da morajo takšne biti tudi njihove, vendar upaš, da se jih čim več prime v času, ko so še "tvoji".

Priznati moram, da me 5 letni sin velikokrat daje na preizkušnjo - a mami še tako misli, kot je pred nekaj meseci o tej zadevi? In moram velikokrat pomisliti - kakšno je bilo že moje mnenje o tem? x:)x

V bistvu me je velikokrat strah, da temu mojemu trmalu, dajem prestroge meje, pa vendar, ko popustim, sam nekako pokaže, da je bila tam postavljena meja čisto prava. zaleti se vanjo in potem se začuden umakne, kot da bi se v bistvu bal, da je tam dol prepad, kot da ga pomanjkanje meje v bistvu navdaja s strahom in ne zmagoslavjem. Zato - po nekaj tako preizkušenih situacijah - sva si z možem edina - dajeva mu varno zavetje z normalno dozo frustracij in in travm (tega ne moreš imeti, tega ne smeš, to pri nas ni dovoljeno ...) Kazni, fizične ali psihične, pa pri nas niso uporabljene - otrok se itak trudi, da bi ti bil nenehno všeč, dovolj je, da ga opozorim, da njegovo dejanje (ne on sam) ni bilo pravo.

To naju je z možem sicer zaenkrat pripeljalo do zelo hudih preizkušanj in trm, ampak menim, da je taka pot edino prava, najin otrok pa pač tak, da mora za vsako stvar z glavo skozi zid, da preveri, če boli x:)x

• 3 months later...

29 januarja začnejo vrteti film INDIGO v tehle mestih:

Atlanta, Baltimore, Boston, Charlotte, Chicago, Columbus, Dallas, Denver, Detroit , Houston, Jacksonville, Kansas City, Los Angeles, Miami, Minneapolis, New Orleans, New York City, Norfolk, Orlando, Philadelphia, Phoenix, San Diego, San Francisco, Seattle, St. Louis, Tampa, Washington, DC

(nič ne vidim Ljubljane vmes xrolleyesx )

x;)x x:)x

<{POST_SNAPBACK}>Hojla, Goran!

Tudi jaz sem narejena iz takega testa, da ne verjamem vsemu, kar ljudje trdijo, pišejo, govorijo. Kar sem zapisala, so moje izkušnje, kar sem tudi v uvodu povedala. Da tisto, kar tam piše, ni rečeno, da je tudi vaša zgodba.

Nečesa pa tudi jaz ne maram in ni bil moj namen. Ne želim, da bi kdo razumel, da so indigo otroci kakšna nadvrsta otrok, da so zaradi svojih lastnosti kakšna super posvečena skupina otrok. Nikakor ne! Saj vidiš, kam vodijo takšna dojemanja (v vojne in nasilje in podobne strahote x:(x! S svojim pisanjem sem bolj želela pomagati staršem, jih opogumiti, da sledijo sebi in poslušajo svoje otroke in na ta način iščejo rešitve, kadar se pojavijo težave. Kajti - to je skoraj gotovo prepoznavna lastnost teh otrok - skoraj praviloma imajo težave v šoli. In to precejšnje! Gre pa za zelo bistre otroke, za tiste, ki se ne bojijo ustrahovanj, kaznovanj in podobnega s strani avtoritet. Lahko si misliš, da staršem ni ravno lahko pri tem. Večina teh "malih provokatorjev" še ruši šolske stereotipe, zato o njihovi prihodnosti ne vemo kaj dosti. Kakšna bo, je precej odvisno od naše voljnosti, da se odnos do otrok korenito spremeni. In se spreminja, to vem x:Dx.

Na kratko:

zelo bistri so, postavljajo provokativna vprašanja, vidijo boljše načine reševanja, dolgočasijo se ob ponavljajočih nalogah, zavračajo učenje na pamet, ne odstopijo od svojih namenov, če gre za nekaj, kar jim veliko pomeni, zelo so sočutni, ljubijo živali, zelo doživljajo naravo, pogosto kažejo izredne talente na umetniškem področju...

Takole se mi zdi: če bomo ljubili kar vse otroke in imeli do njih spoštljiv odnos, bomo zase in zanje naredili največ  x:)x  x:)x  x;)x

... tole sem 'potegnila' ven, ker se mi zadnje čase oglašajo profesorice s srednjih šol... kajti, otroci so medtem že malo zrasli x:Dx x;)x in njihovo energijo zdaj močno čutijo tudi drugje, ne samo v vrtcih in OŠ.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...